Учен от БАН: Спорът за хомеопатията е фанатичен

Спорът за хомеопатията е схоластичен спор между фанатици, заяви проф. Лъчезар Аврамов от БАН, който не подкрепя изразеното от БАН становище.

Обратно в новината

Коментари - Учен от БАН: Спорът за хомеопатията е фанатичен | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

История непримиримой борьбы за повышение трудовой дисциплины, против бюрократизма, за высокий моральный уровень, против обезлички, за здоровую критику и здоровую самокритику, за личную ответственность каждого, за образцовое содержание отчетности и против недооценки собственных сил

Кой си ти бе, Лъчезарчо, че ще си против! Защо не си гледаш лазерите и да мълчиш чинно за терапия!

Ми, Юхето терапевт ли?

Пич, знаеш ли, че медицината е химия, биохимия и клинични знания. Какво от това има този, за когото електрониците от ТУ се усмихват иронично и не искат да говорят!

Много ми се иска въпроснте личности да се появат в национален ефир и да ни разкажат защо няма статистика за починалите милиони хора, който са се лекувли стяхната медицина. Или се оплашиха че хомеопатите ще ги изместя и няма да могат да си вземат добрите хонурари за поредният убит човешки живот. Толкова бяха смешни говореха за 2 или 3 случея в който хората са починала заради хомеопатично лечение, а аз самата познавам стотици които са си заминали от този свят от некадърно лечение от техни колеги. Смешни сте господа професори. Първо направете статистика на вашите грешки а после търсете сметка на другите.

Госпожо, никога не ходете при български лекари! Никога! Нямате моралното право! Ходете при врачки и хомеопати, което е същото! Какво нахалство!

Едно копирано мнение: Момчета и момичета, така наречената хомеопатия е следствие на относително безгрижния живот който водим, и загубата на инстинкта за самосъхранение у хората. И понеже ангината не е опасна болест, я "лекувате" с хомеопатия. Я доктора да ви каже - детето ти има рак, ще умре след 6 месеца ако не го оперираме - колко от вас ще тръгнат да си лекуват детето с хомеопатия, а? Или заработва инстинкта за самосъхранение, и почвате да слушате докторите, а ;)?

Шефът на института по електроника коментира медицинска материя - добре, добре :)

А защо химик по инструментална химия да имаправо да коментира?

Инструментална Химия! Неологизмите са за психиатрията!

Хомеопатията е много съмнителна , виждам хора, които са много доволни от нея , въпреки, че проблемите им си остават. Ако нямаш нищо серизно или си безнадежден става. Нищо , но с надежда. Пазарът предлага методи и лечители за всеки джоб и предпочитания от обикновенна вода , през билки , хомеопатки, муски и всякакви подигравки до свръхскъпи медикаменти. Лекари , терапевти, лечители , патки , врачки и отворковци така могат да омотаят наивника тарикат , какъвто в масовия случай е българина , че след това и високата медецина е безпомощна. По света за разлика от тук тези неща са ясно разграничени и регламентирани и се носи отговорност пак за разлика оттук. Тъй като това тук няма шанс да стане си отваряйте очите и четете и интересувайте, не когато ви дойде на гъза, Без висока здравна култура , каквато отсъства , всичко става игра на случая, въпреки това всички сме се запътилинкъм едно място и духовните занимания няма да навредят.

поредният спец! ама то в РБ е така - всеки разбира най-много от това, от което нищо не разбира! :)

Ами кво има да съм спец , нали виждам всеки ден за кво става дума- българинът ходи да му ремонтират чакрите, пие структурирана вода , държи муска от налъма на на майката на Муамед , пръска се с дизайнерски бахови есенции и прочие дивотии. Резултатът е 1 милион инвалиди на два милиона работещи.Дават ти 130 лева пенсия и изчезваш от социума, заминаваш скрит от очите на хората, това е кретения плюс скрит фашизъм.Някои трябва да го каже все пак.

А аз ще задам един простичък въпрос към боготворящите съвременната медицина като истинска наука! Защо за всички болести (изключвам заразните) пише етиология и патогенеза - неизяснени, какво отключва дадено заболяване - за съжаление въпреки многобройните проучвания е неизяснено и т.н.т. Това същото горе долу го пише в учебниците от 60те години на миналия век. Та си задавам простичкия въпрос - като не знаеш причината за нещо как точно го лекуваш научно?

Много просто - не лекуват, а отстраняват последствията от болестта. След това те пак се появяват и пак ги отстраняват, и така до смъртта.

Предлаш типичното съчетание от преднаучно мислене с нихилизъм. Според него има една същност и причина и понеже не се знае , най-добре нищо и да си стои всичко на едно мядто, докато някои , който си гледа пъпа ни просветли , пък дотога сеч. Да ама нещата се развиват , откриват се нови причини и връзки , експериментира се и търси, появяват се нови методи и лекарства . Ефрктът е , че причинниците в миналото са живяли 40 годин, пък сега средно над 70 . Медицината е прагматична и предлага решения , никому не е обещала безсмъртие, с това се занимава теологията , ходи на поп , ходжа и врачка, само те всички знаят едната причина .

Това за продължителността на живота просто не вярно! Ти смесваш две понятия life expectancy и longevity. Първото е статистическа величина и силно зависи от раждаемостта и детската смърност. Това е вероятност да доживееш определена възраст и няма нищо общо с дълголетието! А че инфекционните болести се лекуват с антибиотици (знае се причинителят) никой не отрича! Това силно намалява детската смъртност, а и в добавка раждаемостта рязко е спаднала. Така, че общият ефект върху средната продължителност на живота и неминуим. И що за манипулация да ми вменяваш претенции към медицината за безсмъртие.

Почеркът на Юхновски в цялата тази история е ясно разпознаваем. Той така управляваше и БАН като председател. Все чистеше сметки с някого, мачкаше слабите, превиваше се пред силните, само и само да е отгоре. Алчността му да остане неправомерно трети мандат струва много от имиджа на БАН. За отмъщение на занимаващите се с наука, на които пари не трябват, им набута Воденичаров, демек, а сега да видите вие кон смилянски боб яде ли! Този дух на раздори, в които съюзът "или" вилнее, ясно се вижда и в тази кампания, тя ще изтощи още обществен ресурс и няма да доведе до нищо положително. Колко по-лесно би било да се използва "и"? Да, хомеопатията има проблеми с позитивната наука, така е. Теорията не може не само да отговори на въпроса за паметта на водата (захарта, спирта). Има и по-тънки проблеми свързани с разпознаването на хомеопатичното лекарство - според хомеопатите, достатъчно е да се допре и до кожата! Ясно е, че между наличното познание и нужното да обясни/опровергае хомеопатията има известна пропаст. Но науката е точно за това - да вгради в новата парадигма онези фрагменти на необясненото, обикновено наричани антипарадигма. Т.е. истинската, здрава наука, трябва да гледа на хомеопатията като на предизвикателство. Квантовата химия е много далеч още от теоретичното възпроизвеждане на по-сложни системи с участието на разтворители и образуването в тях на големи структури. Науката не е обяснила още и феномени като Ванга и Вера Кочовска. Никой не е публикувал в някакво-импактно списание нищо за Акашовите записи. Те съществуват ли? Тоест, антипарадигмата е доста обемна и много работа има. И със забрани няма да стане!

Трябва съюзът "и"! Хомеопатията има модел на здравето и болестта, опит във детайлното диагностициране, както и огромен клиничен рекърд, а практиките й не са се променили през последните 100-200 години, което не може да се каже за алопатичната медицина. Само да напомня, че за някакви 70-тина години, бактериите изядоха антибиотиците и сега настъпват обратно не само непобедени, но и непобедими. Микробиолозите на предния фронт на тази битка изнемогват в случаи на антибиотична резистентност, но и това няма да е задълго. Някой трябва да излезе и честно да признае, че тази битка сме я загубили. И не само това, да признае, че цялостният подход е грешен. Тогава (м)истериите на БАН-ския старец ще се само един неприятен епизод, както битката срещу генетиката. Ще се търсят всякакви алтернативни средства и тези, които са се погрижили за хомеопатията и другите алтернативни медицини ще помогнат на хората. Петрунов, Юхновски и другите тогава къде ще са?

Каква е дефиницията на лекарство? Примерно, вдигаш кръвното, отиваш при джипито, дава ти хапчета - пиеш до живот. Бъбреците отиват, пиеш хапчета и за тях. Не пиеш ли - не живееш. Дигаш захарта, холестерол, тригли - за всяко пиеш хапчета, доживот. Отиват стомаха и черният дроб - д-рите насреща, дават ти нови хапчета. Да ме прощавате, но тези хапчета не отговарят на идеята за лечение, само на идеята за привикване. Тук идва хомеопатията, акупунктурата, йогата, аюрведа, антропософската медицина, която всичките обещават възстановено здраве след краен брой приеми на лекарства/процедури. Къде обаче са тук разработчиците на нови хапчета, производителите им? Ами зад 65-тимата академици, къде!

Ами най-добре ходи с високо кръвно без хапчета , както голяма част тарикати и се чуди после откъде ти е инсултът. Бъди сигурен, че йога инструкторът и гуруту са последните дето ще те мъкнат по легла и колички.

Ти ако ходиш наистина на йога, нема и да си помислиш за болести.

Трябва да се отбележи че в БАН има както добри учени така и пълни откачалки и обикновени корумпета. Пример за пълна откачалка е например "проф. Филипов" който е известен с това че видя летяща чиния в клип сниман с телефон на в който се появява за момент навес на спирка на шосето. И разпалено обясняваше от какъв вид и с какво предназначение е извънземния апарат. Професор да се застъпва за хомеопатия и холистична медицина означава или че е откачалка или че има далавера от търговия и прилагане на хомеопатия. Медицината е наука и се основава на научни факти, наблюдения и теории. Хомеопатията е антинаука изградена за да бъде поддържана една измама за злоупотреба с доверието и лековерието на хората. Всеки който разпространява хомеопатия е или измамник или жертва на измама.

че си патичок, е повече от ясно :) интересно какъв е професор, който нищо не разбира от лечение или на когото му плаща фармацевтичната мафия и той преподава на студентите си и поддържа само такива тези, които са в унисон с политиката на тези концерни?! приличате на идиотите, за които гласувате

но на академика Юхновски ще му кажа една житейска истина, а тя е че неуката ми и никога не учила нищо в някое училище моя прабаба с кокичета е лекувала деца с "извърната уста"( детски паралич) и с други билки е лекувала и "испанската болест" (грип) "червен вятър (червенката) и разни други болести. Макар и вече на преклонна възраст (беше надхвърлила 90-те) все още събираше билки и след като ги изсушеше в стаята в която никой друг не можеше да влиза, ги увиваше в домашно тъкана платно и ги окачваше по гредите в мазата. Хората идваха при нея и винаги им помагаше и действително ги лекуваше. На нас, правнуците си ни даваше разни чаеве (отвари в това число и и чесън) и бързо ни вдигаше на крака, когато като всички деца се поболявахме от нещо. От нея съм запомнил една приказка, че който от каквото е болен то в двора или имота му расте това с което може да се лекува и наистина е била права, защото съм свидетел как береше хмел в двора на съселянин и го излекува от "болна кръв", а в граничещата с двора му ливада на друг съселянин береше бръшлян да го лекува от задух . Така че г-не Юхновски, народната медицина не е за подценяване и изхвърляне!

Пример за научен подход от арсенала на истинските учени - Юхновски, Петрунов, Дамянов и сие компани. Преди 70-тина години Флеминг получава Нобелова награда за откритието на пеницилина. Това е тотална революция, нищо не може да му се опре, цепи наред туберкулози, пневмонии, сифилис и трипер направо ги занитва с няколко хиляди единици. 70 години по-късно, един миг на еволюционната скала на човека, но дълга-дълга еволюция на бактериите, микроорганизмите изядоха антибиотиците и сега им се надсмиват резистентни. Тук му е мястото да признаем на Павел Вежинов, че го предрича в Нощем с белите коне. Ама щом Вежинов се е сетил, близко е до ума и други да се сетят. Но, от това какво оргизводи са си направили - ще закачим на тоя антибиотик още една група и друга и трета, и 50-сета, и ще го тестваме, този, който е със задоволително ниска токсичност - айде на клинични изпитания. Ама и бактериите не спят, лапат, размножават се, мутират и пак на новия антибиотик отгоре. Не им дреме за науката на Юхновски и това е! Аз се надявам тези Бесни Страшни Пенсии да са живи още само 5 години и тогава да ги попитаме какво правим с антибиотиците - рожба на позитивната (им) наука! Ама ще се крият, знам ги. Ще казват като Луис Фисър - аз изобретих напалма, как го използват не е моя работа!

Един неподозиран ефект от кампанията на Юхновски е, че във форума на бай Лазо (булг.сци.проб.), разни, които минаваха за пичове, сега изведнъж им лъсна ограничената същност и станаха по-мракобеси от мракобесите.

Тъй като виждам, че почти никой от коментиращите по-долу не е наясно какво точно представлява хомеопатията ще дам кратко обяснение. Преди него 2 уточнения. Хомеопатия и билколечение са 2 различни неща. Хомеопатията не представлява лечение чрез разреждане с вода на отровни субстанции. Някои от веществата, които се разреждат за лечение в неразредено състояние може да са отровни, но не е задължително веществото, което се разрежда да е отрова за организма. Много се спекулира с факта, че при голямото разреждане не остава нищо от веществото, което се разрежда и лечебният ефект се дължи на паметта на водата за разреденото вещество. Това е една теория, която все още не е доказана, но няма как и да бъде отхвърлена, тъй като научни доказателства липсват и в двете посоки.

(продължение) Друга теория за лечебния ефект, която според мен е по-достоверна, е че всяко вещество притежава определена енергия заключена в себе си камък, глина, пръст, арсеник, каквото още ви дойде наум притежава такава вътрешна енергия. При голямото разреждане от разрежданото вещество не остава нито една молекула, но остава неговата енергия разтворена в разтворителя, който освен вода може да бъде и етилов алкохол. Именно на тази енергия се дължи лечебният ефект. Разбира се това все още не е доказано със съвременните научни методи, които не са достатъчно напреднали за подобни изследвания. Така че на практика остава чисто емпиричният подход, а именно има ли пациенти на които хомеопатичното лечение помага. Категорично да има такива пациенти. Разбира се има и такива, на които не помага. Но, това е така и при съвременната научна медицина. Даже все повече зачестяват случаите при които съвременната медицина е безсилна при редица хронични заболявания: алергии, дерматологични заболявания, ревматично-артритни заболявания, диабет и други. При това положение най-добре е човек да има свобода сам да избира какъв вид лечение да избере, а не да се налагат забрани. Аз лично за себе си отдавна съм избрал билколечението като основен метод да поддържам здравето си и съм много доволен. Не съм пил хапчета, сиропи, прахчета /продукт на фармацевтичните компании/ от над 10 години и се чувствам много добре.

Извини ме,стана ми интересно. Познавам добре химията, а физико-химията ми е любима. Е, нямам нужните научни познания, за да разбера...теориите и вярванията за "заключената енергия на веществото". Особено остатъчна енергия от изчезнало вещество. Виждам, че си подхванал копи-пейст, но друго се мисля. Как си го обясняваш това "отделена и съхранена енергия"? На молекулярно ниво, ако може - ще те разбератдоста хора. Ако няма и думи, като "теории", "вярване", "заключени енергии"...Най-вече извадени и консервирани извън веществото-носител,че си е прекалено. А! Интересен е абзацът, в който обясняваш фактът, че съвременната медицина е безсилна при алергии, ревматизъм, артрит, диабет. Може да се добавят още заболявания. Аутизъм например! Обаче следващият абзац започва с "При това положение". Всъщност "при това положение"... нищо не следва. Но понеже пишеш, отбелязвам, че пропусна един абзац - и хомеопатията НЕ лекува алергии, ревматизъм, артрит, диабет.. Но, продават хомеопатични лекарства на аутисти. Сериозно, виж! Научната медицина не си позволява чак толкова. Но... Този момент го пропусна и знам защо. Знаеш го и ти. Знае го и целият свят. Извинявам се за повторението- хомеопатията също НЕ лекува тези болести. Не лекува и аутисти. Всъщност хомеопатията изобщо не трявба да се заиграва със сериозни заболявания. Не и докато съвременна медицина няма ресурс да осъзнае "чудесата й". А с ужас разбирам, че го прави! Откривам цена на вода "с памет", която ще те предпази от инсулт! Тук прекалихме! НЕ говорим за "заключени енергии", "води с памет", "вярвания и теории". Виждал ли си човек в първите му мигове на съзнание след прекаран инсулт? Сега си представи, че е можел да бъде спасен от лекарска намеса. А вместо това се е наливал с вода, хванала енергиите на вещества, чиято маса вече не съществува. Понеже е избрал да бъде свободен. Свободата, да избереш, как да се прецакаш, като слушаш тоя и оня. Или не съм разбрал?

ще платиш ли скъпо и прескъпо, ако ти предложат силно разредено вино или ракия/може и уиски. Ако ми кажеш ДА - значи си супер МАЛОУМНИК!!!

Ама разредено с метанол, дори не с етанов- хихик:)

Голяма работа е хомеопатията. И лекарите хомеопати, естествено. Личи си, че мислят за хората! Ето, аз нали все страдам от високо съдържание на лош холестерол и няма оправия, реших да се обърна към нещо по-съвременно, по-модерно, така да се каже. Как да си коригирам нивото на холестерола? Лекарят хомеопат не чака да го питат втори път. Веднага се притича на помощ. И погледът му разбиращ, личи че ще ти обръща внимание на 101%. Отвори едни шкафове и ми предписа Licopodium Clavatum. Едва го изговорих, ама не исках да се излагам пред такова изискано лекарство. Обясни ми се, че се взема при повишени нива на лош холестерол. Аха да благодаря и ми се добави Sulfur. Заради виското кръвно било, пък и можело и нарушена мастна обмяна да имам. Тъкмо тръгвам и хоп, вади ми се Phosporus. Как звучи само - градска му работа, начетена! Това третото спомагало действието на предните две. Ахаааа, ученото си е учено. Аз простия само две щях да си купя. ДОкато се усетя ми се добави и Arsenicum Iodatum. Това пък за триглециридите. Къде съм тръгнал и аз. Ама знае ли човек. Таман се чудех как ще плащам и кое как се вземаше и ми се добави Baryta Carbonica - ще ми правело профилактика на атеросклеротичните процеси. Обаче не можело без Berberis, Carduus marianus и Chelidonium majus. Задължителни били, пък и нали работа ще вършим, я.... Последва Anacardium orientale и Antimonium crudum - за апетита. Значи, не ги ли взема, само дето съм почнал. Накрая чантата се оказа с връх, когато ми се сложи и Ignata Amara - при мъка и стрес. Това, да си призная, бях готов да го взема още там, на място. Абе тръгнах си и цъкам с език. Абе ученото си е ученото. Къде съм тръгнал аз с моя Росукард, дето жената Мара ми го взема за 3 лв. Абе селска работа, проста! Той много помага. Ама ми писна да хрантутя тези фармацевтични компании. Кмета каза "Голяма мафия са - световна! За пари какво ли не ти лепят!" Е, чак толкова прост не съм! Хомеопатия му е майката. Амчитъй, де...

:)

ВЕГЕТАРИАНЕЦ? Драги, не ти знам годините, но аз съм на 57 - ям сладко(не се отказвам); ям месо; пия умерено(виж ракията я пия неразредена и над 42*); виното също - неразредено; лекарства не пия(макар да работя във фармацевтичния бранш; вярно - не се движа много. Кръвното ми е ниско, кръвната ми картина е с по-добри показатели от тази на много вегетарианци и вегани. Какво повече да ти пиша....?

Нема кво да се пробваш на литературното поприще, Иванушка! Принцип на класическата хомеопатия е 1 пациент - 1 лекарство. Другото е измислица в стил Етажна собственост.

Да се учи хомеопатия е абсолютно същото като да се учи астрология!!! Или казано математически, ако медицина = астрономия, то хомеопатия = астрология!

Напълно съм съгласна с Вашето мнение.

Ето, значи и в БАН има читави професори. А не само талибани на Ортодоксалната медицина. КОято изповядва идеите и постулатите на Рокферовата фармацевтична мафия.

Към 2000 г. САЩ са на 15-о място по качество на здравната помощ сред 25 индустриални държави, а същевременно похарчените суми за здравеопазване са най-високи в целия свят. Технологичният напредък очевидно не е показател за здравното състояние на една нация. Съвременната медицина в САЩ е основна причина за преждевременна смърт! Налице е твърде много медицина с твърде много синтетични лекарства и ненужни операции и диагностични процедури. Медикаментите, хирургията и престоят в болниците рядко могат да предложат трайно решение на хроничните болести. След като видя изводите на своя анализатор д-р Ендрю Мошолдър и резултатите от независимо изследване на учени от Колумбийския университет, FDA официално призна, че употребата на антидепресанти може да доведе до самоубийства сред децата и подрастващите. За опасността от приемане на тези медикаменти свидетелстват повече от 15 клинични изпитвания, като резултатите от тях с години са скривани от фармацевтичните компании. Роднини на починали деца обвиняват Управлението, че не е реагирало навреме на предупрежденията и не е забранило лекарствата. В САЩ три от най-популярните антидепресанти се предписват всяка година на повече от 11 милиона деца и тийнейджъри. FDA вече поиска от производителите на лекарства да включат съответното предупреждение в списъка на страничните явления. Кръвта на нашите рожби е по ръцете ви, заяви майката на 12-годишния Кендес, който се обесил. В същото време от много години е известно, че положителният ефект на антидепресантите е сравним с този на плацебо, като при последното обаче отсъстват отрицателните странични ефекти върху здравето. Според статия в известния медицински журнал Лансет от 6 окт. 2001 г. фармацевтичните компании през 1999 г. са изразходвали около 2 млрд. долара за директни реклами към потребителите, като огромната част от тях са само емоционално заредени, без да са подкрепени със съответстващи дългосрочни научни изследвания за ефикасност на медикаментите, които се представят.

Само не разбрахме, по колко стотин лева на месец трябва да даваме на хомеопатите, за да не даваме толкова стотин лева на тези мафиоти - фармацевтите и лекарите?

Ице, ский ся кво, дори секи ден да си купуваш ново хомеопатично лекарство, най-много да дадеш за месеца 150 лв. Капич?

Всички от детството си знаят, че еди-какво си и еди-какво си е невъзможно. Но винаги се намира някой невежа, който не знае това. Той и прави откритие.

Колко ли са му платили на този електронен специалист за това изказване! Как кой- Б.о....рон.

забравиха как лекуваха всичко с кръвопускане и взеха да се правят на много учени.

и лекуваха с живак и всякакви отровни смеси своите поциенти, които бяха щастливи, че са оживели терапията, и се присмиваха на д-р Земелвайс, който им каза, че трябва да си мият ръцете преди операция, защото убиват родилките иначе... още с много идиотизми е пълна стандартната медицина

До 1923 година морфинът и опиумът са си били напълно легални лекарства, изписвани на много болни като обезболяващи и приспивателно - това в Европа и Америките! Така че - хич да не ми се правят на големите научни откриватели и хуманисти - винаги са гледали да облекчат някои симптоми на болестта, доколкото са разполагали с някакви средства ... А основните им начини за лекуване са включвали даване на рициново масло за изчистване на червата и сваляне на температурата, промивка на стомаха със солена вода, промени в храненето - ограничаване, пиявици и коняк или вино с някакви билки ... Хората във всички държави са разчитали главно на баби, знахарки, билкари и селската магьосница ... и "ако си има дни" човека, или ако Бог се смили да не си го прибере този път ... За детските болести са разчитали изключително на молитви към Дева Мария - до го запази ангелчето ...

Много ми допада една мисъл. По-ясно няма как да се каже: "колкото и да има общопрактикуващи лекари хомеопати, педиатри хомеопати и дори психиатри хомеопати, няма кардиолози-хомеопати. Защо? Без съмнение, защото интересът на един лекар е да запази живота на пациентите си?" Извадката е от "Псевдо-медицините: клетва за лицемери" Както е модерно сега, да се казва: Пожелавам на всички, да са живи и здрави и най-вече живи, че много здрави (хомеопати) си отидоха.

:) Е то и това оставаше да има- хомеопат- кардиолог:D Без ЕКГ, преглед на стойностите на систола и диасистола, да осъществява лечение на кор-а с ...хомеопатия:D

Интелигентно и балансирано трябва да се подхожда. В повечето случаи или НЕ е ефективна или е ефективна в тясно определено предназсначение. Пример - жълтият кантарион (екстракт) доказано лекува лека до средна депресия. Проблемът е като започнем да си мислим че лекува и рак, без да има доказателства или хипотези, които се базират на сродни доказани взаимовръзки на биологично ниво..затова стават тия идеологични спорове.

Хомеопатията е лъжа и измама. Браво на БАН. Жалко за този заблуден човек.

Този индивид ми напомня, че и Вили Вуцов може да се изкаже за хомеопатията.

Пълен абсурд е този човек. Всяка жаба да си знае гьола.

А на Юхновски кой му е гьола? Май не е човешкия организъм и неговите болести и лечение!

Питай Янко Янков кой му е гьола.

на жабите от медицинския гьол дават ли им награди за научни постижения?

Лекарите, които си мислят, че лекуват, потискайки със съвременните синтетичини боклуци, да вземат и да прочетат труда на д-р Самуел Ханеман - "Органон на лечебното изкуство". Преди повече от 200 г. този гениален лекар е представил здравето, болестта и лечението по един ясен и логичен начин, но дори и днес мнозина няма да разберат какво е писал, защото фармацевтичната доктрина им е промила мозъците безпощадно, това правят в медицинските вузове непрекъснато. :)

На този му наврете дипломата в ... Некадърник и шарлатанин, подкрепящ хомеопатичните щуротии

професор от бан каква работа заработва 8 часа на ден? да остави хомеопатите и това да каже, какво изработва. щото много реват за пари, а професор под 2, 000 лева няма.

Трима австралийци - лекар, фарлмаколот и журналист, пишат: Много пари могат да се направят от здрави хора, които мислят, че са болни... фармацевтичните компании активно участват в създаването..., спонсорирането на дефинирането на болестите и промоцията им към лекарите и консуматорите. Някои форми на медикализиране на нормалното състояние на живот могат да се определят като измамни или измислени, като се разширява обхватът на лечимите болести с цел да се разшири пазарът на продаващите и получаващите лечение. Социалната структура на болестите се заменя от корпоративна. Докато някои аспекти на медикализацията са тема на текущ дебат, механизмът на корпоративното изграждане на измислени болести и влиянието му върху общественото съзнание, медицинската практика, човешкото здраве и националния бюджет привлича малко критично внимание. За много от болестните категории се създадоха неформални сдружения, в които има хора от фармацевтични фирми, потребителски институции и лекари. Постоянно се привлича общественият интерес към недиагностицирани и нелекувани състояния. Тези сдружения непрекъснато разглеждат съответното заболяване като широкоразпространено, сериозно и лечимо. Обикновено тези кампании за привличане на интерес към болестта са свързани с маркетинговите стратегии на фармацевтичните компании и действат за разширяване на пазара за нови фармацевтични продукти. Въпреки че някои от спонсорираните лекари или пациенти могат да действат независимо един от друг и често с благородни мотиви, в повечето случаи схемата е една и съща групите и/или кампаниите са режисирани, финансирани и подпомагани от корпоративни интереси, често чрез техните обществени връзки и маркетингови инфраструктури.

Браво, браво, браво бе човек. Ти си един малкото много наясно с лъжата в която живеем. Като виждам такива интелигентни и смели хора се радвам, че не съм сам и единствения луд, който се опитва да казва исрините. Имаш много добро разбиране за нещата и всичко, което пишеш е самата ИСТИНА. Dimitrov Diyane ми е името във фейсбук и би били огромн а радост да сме приятели в тази социална мрежа, за водене на битката за ИСТИНАТА. БЛАГОДАРЯ.

Този е вечно недоволен, онеправдан, недоплатен, а всъщност е тежка комунистическа номенклатура.

Спорът е излишен! Истината е само една - когато човек има воля за живот и медицината е безсилна :)))

Пак казвам, статистиката не е универсална, а само мнимо универсална. Защото в света няма такова нещо като чисто количество, чистото количество е математическа фикция. Във фикционизмите на статистиката може и всичко да е числово прозрачно, но не и в света на емпиричния опит, който принадлежи на мислещ и действащ субект. Статистическият субект е самолъжа. Онова, което статистиката нарича субект, всъщност е обект-сред-обекти, докато живият субект е математически неизмерима степен на свобода.

Ето какво заявява в интервю д-р Ралф Мос, бивш помощник-директор на службата по обществените въпроси към Мемориъл Слоун Кетъринг може би най-големият и известен в САЩ център за изследване и лечение на рака: Защо продължава химиотерапията? Заради парите, които са колосални. Ако погледнете кой е в борда на директорите на Мемориъл Слоун Кетъринг, ще установите, че фармацевтичната индустрия има доминиращи позиции в него. Например една от компаниите Бристол Майерс, която произвежда около 4050% от химиотерапевтичните медикаменти в цял свят, е на топ-позициите в борда на болницата. Те продават собствените си лекарства на същата болница, но в клаузите на договора им пише, че това не представлява конфликт на интереси. Те се измъкват от ситуацията, като не получават заплати за длъжностите, които заемат в борда... Американското общество по рака получава 400 млн. долара на година. Какво правят с тези пари? Къде са леченията? Къде е добрата и полезна научноизследователска работа?... Акцентът не е върху превенцията, а върху терапията... фокусът е върху медикаменти, които могат да се патентоват, продават...

Ти кво предлагаш с хомеопатия ли да се лекува рак с метастази?

предлага да хванем крадеца, който вика дръжте крадеца

Ако се направи статистика от стандартната химиотерапия и въобще химиолечението колко повече хора са умрели и са увредени, ще видите, че те са в порядъци повече" Не се сещам за нещо по-страшно от диагноза "рак". Тази болест и олицетворението на смъртта с качулката и косата. Да, въпреки химиотерапията този мор за хората продължава да взема прекалено много жертви. За съжаление. Чудно, обаче, професоре, как решихте да вмъкнете черната статистика при онкоболните за сравнение, когато говорим за хомеопатия. Ами, довършете се. Остана нещо недоизказано. Кажете тогава, колко онкоболни са оздравели благодарение на хомеопатията. Не, наистина, споделете, притаили сме дъх!

Какво значи колко? И един да е оздравял, значи методът действа. Каква е връзката между институцията, която отрича такава зависимост и проявата на тази зависимост извън статистическите ви очаквания? И защо изобщо се опитвате властово да наложите такава връзка?

След химиотерапия един ли е оцелял? Или двама? Десет? Хиляди, десетки хиляди?.. Или са доста повече? Може ли инфо за единият оздравял онкооболен след хомеопатия? ПОне първото му име, ако е въможно. Питам, понеже взехме да вадим генералните изводи, кое работело.

Хомеопатията е част от древната алхимия - едно време, когато човекът не е бил упоен от сънищата на предметно ориентирания разсъдък и прагматичните рационализации, някои от алхимиците са владеели тайните на превръщанията. В хомеопатията няма обективна истина, зависеща от предпоставянето на обекта пред субекта. Важно е КОЙ изготвя препарата, а не чак толкова какво вещество съдържа. В хомеопатията умишлено се приема свръхмалка доза, което изразява принципа, че онова, което е цяло, е душа, а то не зависи от никакви измеримости, защото не съществува такова нещо като първоначален/твърд еталон. Днешните учени не ги разбират тия работи, затова и изказванията им са или откровено невежествени, или демагогски обслужват интересите на фармацевтичните корпорации, които печелят именно от хорското невежество в модерната епоха.

Звучи ми като някаква магия е хомеопарията. Абра-кадабра...

Е - заради такива като него БАН наистина трябва да го закрият!

Лъже - хомеопатията не че "не е 100% доказана", ами 100% е доказано, че в препаратите НЯМА ефективни вещества. Ако ви продадат прах за пране без прах за пране вътре, ще пищите, че е менте, нали? Е, точно това ви продават хомеопатите.

ще ми изпере ли дрехите?

Всъщност плацебо-ефектът е научно доказан. Въпросът е дали е само плацебо ефект.

Да, в препаратите нама ефективни неща, както се изразяваш, но те носят информацията за тях, която се запаметява в разтвора и точно това действа в организма, а не плацебо ефекта, както пишат всезнайковците "академици'.

ПО ЦЯЛ ДЕН СИ ПИТИ ГЪЗА ЛОВИ МИ ОТТАМ И МУ ПЛАЩАТ. РЕПРЕСИРАН ОТ КУМЪНИЗЪМЪ!!!!!!!!!!!!!!!

В Е-БАН ЯВНО РАБОТЯТ ПО-ТЪПИ И ОТ БОКО ТИКВАТА! То с извънземни ли не си контактуваха, какви ли не простотии не изписаха... вземете я и тиквата при вас за академик- достойни сте!

Хора!Живеем в 21 век.Каква хомеопатия, каква астрология, каква алхимия? Науката все още не знае всичко, но това което знае може да го докаже.Някой да е доказал хомеопатията?

Не абсолютизирайте принципа на доказателството, защото води до много лоша регресия. Това не ти е като да докажеш, че днеска си си събул гащите. Светът не ви е математика, чистите количества са фикция, в света има и качества, неуловими за никакви готови очаквания.

Точно хомеопатията може да се докаже с математика.По-точно със статистика на оздравяли и неоздравяли от лечение с хомеопатия.

Не случайно нарекаха тези от БАН, феодални старци! Там са стари партийни номенклатури, които са далече от действителността!

Жив съм въпреки здравната каса. Лекуват те по пътека, а после трябва да се самоизлекуваш.

Между комунистическите изтърсаци с тежки титли и звания в БАН има и такива интелигентни хора, истински учени, но те са мнооого малко, преобладават комунистическите тъпунгери-кариеристи.

Той тоя ако беше комунист, щеше да е умен. Ама като е креслив изперкал седесар - къв акъл и отде да доде??

Присъединяването на България към СССР се обсъжда за пръв път на пленум на ЦК на БКП на 4.XI.1963 г. Извадки от стенограмата от заседанието разкриват не просто единодушието - възторга, обхванал партийната върхушка от тази идея. Лъчезар Аврамов, кандидат-член на ЦК на БКП: "Всички поколения български комунисти, както нашите деди и бащи, така и ние самите, сме лелеели в гърдите си мечтата да превърнем нашата страна в частица от великия Съветски съюз."

Хомеопатия е взимане на нещо, например отровата беладона. От нея взимаш максимално малко и почваш да разреждаш във вода. После малко от тази разбъркана вода в друга вода и така нататък. Накрая може би има някой микрограм беладона, а може би нищо. За да стане за хапчета с нея заливат примерно захар. Това се представя за лекарство. Активно вещество има ли, няма ли, не знаеш! Само плацебо ефекта може да е полезен. Това че пациента вярва, че нещото лекува, дори то да е лъжа. Ако разбере, че е лъжа, после има обратният ефект на самовнушение и дори съм чел за умрял. Хомеопатията може да ви помага докато вярвате в лъжата! Както някой фанатик вярва в Аллах. Същото е. Вие сте вярващи. Съответни бихте защитавали тази вяра и оспорвали всяко отирчане на Аллах ... упс хомеопатията. Няма никакво изнесено логическо основание, че лекува. Единственото което могат да твърдят, как на Пешо помогнало. Но никой не може да открие що е то, което би трябвало да помогне. Може да си направят църква на хомеопатите. ;) След като има на Гугъл, та дори с постулати, защо не. Но такова нещо не трябва да се поддържа от държавата и да разрешава и приема такова обучение в университет.

Големи специалисти се извъдихте бе!

Тебе кой те кара да се лекуваш с хомеопатия и кой ти дава право да решаваш другите какво да правят и да вземаш решения вместо тях?

Тук става дума за държавата и дали да се изучава хомеопатия в университети. Тук не става дума само за личен избор. Вярвай в каквото си искаш. Въпроса е, защо държавата трябва да поддържа това? Същото е като с хороскопите, врачките и така нататък. Хора вярват и на тях. Ама държавата не плаща пари за тях. А с обучението на хомеопатия в университетите реално плаща дървата. От парите на всички, включително моите и твоите.

Да, в препаратите нама ефективни неща, както се изразяваш, но те носят информацията за тях, която се запаметява в разтвора и точно това действа в организма, а не плацебо ефекта, както пишат всезнайковците "академици".

Пак ще пиша и ще спра! Всеки да се лекува, както намери за добре, никой не кара някого насила да ползва хомеопатия! Но не е ли странен фактът, че академичните среди напоследък вземат отношение по цели два въпроса, свързани с нечии интереси (Белене и хомеопатията). Та аз си задавам въпроса колко безкористно е това?

Не е разбира се! Отчитане на дейности за държавата, т. е. да си заслужат бюджета. Академиците са с депутатски заплати от Станишев, което е твърде много на фона на останалите. Време е да започнат те да си плащат като в почетна организация!

Г-н професорът да стои по-далече от лазера да не си прецака имунната система, че после трябва да ходи да се лекува при академик Богдан Петрунов!!!

А той как ще я излекува като до ден днешен не се знае всичко за имунната система, а да не говорим, че тя е различна при различните хора! Хипотезите господа, са си хипотези, а не действителност!!!!