70 години от атомната бомбардировка на Хирошима

Япония почита днес паметта на загиналите преди 70 години от американската атомна бомбардировка на Хирошима.

Обратно в новината

Коментари - 70 години от атомната бомбардировка на Хирошима | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

СВЕТЛА ИМ ПАМЕТ!!!

пичагата,но който се прави, а не проста марионетка, подобно на повечето президенти в тяхната смешно кратка история, в ден като този щеше да призове за почитане на жертвите, щеше да се извини на близките на жертвите, щеше да призове за свят без войни др.такива !!! Но нищо такова не се случи ! Иначе, бойкотираха парада на 09.05. с усещането, че натриват носа на Русия, като ,че ли тя е започнала войната ?! Тя, която е дала повече от 20 мн.жертви в една ОСВОБОДИТЕЛНА война и пак не е мятала атомни бомби, поне за да се защити !!! Моето заключение е : който е роден да пълзи,няма как да полети !!!

Интересна опорна точка имат путеноидите.НО!?!? Забравят че СССР е съюзник на САЩ против фашизма и те не се поколебават да убиват мирни цивилни граждани в Европа.Но защо ли се забравя този срамен акт?След половин век мълчание в Германия се намери жена, дръзнала да наруши табута наложени по въпроса за масовото изнасилване на немски жени от съветски войници. Книгата на Габриеле Коепп Защо трябваше да бъда девойка? е първото по рода си писмено доказателство, в което авторът не прикрива истинското си име. Общият брой на жертвите на сексуална злоупотреба е най-малко 2 милиона жени само в Берлин. Първите седмици след превземането на Берлин са просто ужасни . Всяка немска жена се страхувала да чуе от своя руски освободител: Фрау, комм! Жестокостите достигат такива размери, че дори Римокатолическата църква счита, че трябва се откаже от забраната на аборта. В това време, в немската столица и околностите са разквартирувани 5 милиона съветски войници. Според експерти, всяка жена е била изнасилена средно по 12 пъти. Възрастта на жертвите е от 8 до 90 години. Много от тях били изнасилвани до смърт. Дори и сега, 80-годишната г-жа Koeпп, която през 1945 г. е била едва на 15 години не може да спи без кошмари. Тя пише в своя роман: Не мога да чувствам нищо друго. За мен сексуалността е станала синоним на насилие.

За разлика от близо 100 000 жертви в Дрезден в следствие на запалителните бомби... Потърси използваната от немците поговорка по време на войната! Още малко ще ми твърдиш,че тн дневник на Ане ... е истински,както и сапуна от евреи?

щерев, ще ти цитирам собственото ти изказване: 'Ама кажи защо са ги бомбардирали. Нещо за зверствата на японските императорски войски да си чувал ? Кой пръв бомбардира Пърл Харбър ? Американците им отвръщат и после ах, лоши американци. Бегай да просиш още копейки.' Замени японци с немци, и американци с руснаци

Това първо не са мой думи!!!Защо клеветиш!!! Макар че има малко от моята позиция.

Бе и ти се радваш Бегееца да те опъне, айде не се прави на ударен.

са недоказани и непотвърдени данни. Нещо като твърденията на платените наши "историци", че не е имало Баташко клане. Само че докато при нас се правят че няма доказателства, за Берлин си измислят доказателства. Първо едва ли в Берлин през 1945 е имало 2 милиона, и то само жени. Със сигурност е имало случаи на изнасилване, но със сигурност е имало и много такива случаи на изнасилване на съветски жени от настъпващите германски войски. Може би разликата е само тази, че германците, освен че са ги изнасилвали, след това са ги убивали. А за мухльовците като теб само ще им кажа, че е имало строга заповед да не се извършват изнасилвания, а ние много добре знаем, че в съветската армия неизпълнението на заповедите се е наказвало извънредно строго, без отлагане. Освен забрана за изнасилвания, е имало и забрана за кражби. Знам за случай, когато един войник за малко не си навлича белята, когато се разбира, че е откраднал една възглавница от някаква къща. Спасило го е единствено обяснението, че 3 години е спал по земята, и сега е искал да спи на възглавница. Така че твоите просташки изявления, нямащи нищо общо с истината, ги знаем отдавна, вече си се превърнал в обект на присмех и символ на простащината и простотията, така че твоите лъжи могат да впечатлят само такива като теб!

МЪЛЧАНИЕ ТРЯБВА ДА ТЕ ОЗАДАЧАВА ! ЗАЩО ЧАК СЕГА, ГЕРМАНИЯ НЕ Е ДИКТАТУРА,В КОЯТО Е ЗАБРАНЕНО ДА ПИШЕШ И ГОВОРИШ ИСТИНАТА ?! НЕ ТИ ЛИ ПРИЛИЧА НА "ИСТИНАТА" ЗА КЛАНЕТО В БАТАК,ПАК ИЗНЕСЕНА ОТ ГЕРМАНКА / АКО НЕ СЕ ЛЪЖА/. ЕДИН ВЕК ПО-КЪСНО НИ СЕ КАЗВА,ЧЕ ТАКОВА НЕЩО НЕ Е ИМАЛО ?! МИСЛИ,ЧОВЕЧЕ !!!

Бомбата над Хирошима може би е оправдана от военна гледна точка, тъй като е бил индустриален и стратегически район. Но над Нагазаки си е чист геноцид и експеримент. Като брой убити не може и да се сравнява с това какво е ставало по руските земи в началото на войната - така че това няма да го коментирам.

ЧЕ ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ОРЪЖИЯ ЗА МАСОВО ПОРАЗЯВАНЕ БИЛИ ВИДИШ ЛИ, ОПРАВДАНИ ОТ ВОЕННА ГЛЕДНА ТОЧКА ! ЧИЙ ГО ДИРЯТ ХАМЕРИКАНЦИТЕ В ЯПОНИЯ ? ОСВОБОДИТЕЛНА ВОЙНА ЛИ ВОДЯТ,ЧЕ ДА Е ОПРАВДАНО ДА СЕ ОТБРАНЯВАТ ПО ТОЗИ НАЧИН ?! САЩ ТРЯБВА ДА ОТГОВАРЯТ ПРЕД СВЕТА ЗА ТОВА ЗВЕРСТВО И НЕ СЪМ ЧУЛА ТОВА ДА Е СТАНАЛО ПОД НЯКАКВА ФОРМА ! НИЕ СЕ ИЗВИНЯВАМЕ ЗА ГЕНОЦИД НАД ТУРЦИТЕ,ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ,ЧЕ СА ЗАГИНАЛИ ДЕСЕТИНА ДУШИ,СИГУРНО, А ТЕЗИ НЕ ОТГОВАРЯТ ЗА ПОВЕЧЕ ОТ ТРИСТА ХИЛЯДИ ?! Е,ТОВА СЕ ВИКА ДЕМОКРАЦИЯ ПО АМЕРИКАНСКИ !!!

в Америка? Поради каква причина Японците нападаха Американци? Има ли значение дали с пушки ще убиеш 45 000 човека за ден или с бомба?

След тази трагедия в Япония советските руководители разбрали че радиацията убива.И вече се използва за убийствата на хиляди .КОЙ БЯХА ТРУДОВАЦИТЕ И МИНЬОРИТЕ В УРАНОВИТЕ МИНИ??Първият и най-известен е Георги Димитров. Когато Съветската армия окупира България през 1944 г. той праща от Москва паролата "Авгиевите обори да се изметат с желязна метла". Комунистите избиват за три месеца 30 000 българи без съд и присъда. Това са кметове, свещенници, учители, низши полицаи и военни. Практически е избит целият елит в малките градчета и села. След това скалъпват противонародния съд с който вече "официално" избиват още 2793 души - регенти, министри, депутати, висши военни и полицаи, индустриалци, банкери, търговци, писатели, художници и артисти - това е целият национален елит. След това други 100 000 души са вкарани в 12-те затвора и 56-те концлагера, а доста повече са изселени в провинцията. Лично на другаря Димитров е и едно чудовищно изобретение - вкарването на синовете на противниците на комунистическия режим в казармата да отбиват военната си служба в Трудови войски като миньори в урановите рудници. Службата там е 4 години, войниците копаят урановата руда без всякакви предпазни средства и всъщност не знаят какво работят. През 1990 г. служилите в тези поделения през четиридесетте и началото на петдесетте години са преброени. От 55 000 души - "ОТБИВАЛИ ВОЕННАТА СИ СЛУЖБА" В РУДНИЦИТЕ СА ЖИВИ ЕДВА 3000, ВСИЧКИ ОТ ТЯХ БОЛНИ ОТ РАК ИЛИ ЛЪЧЕВА БОЛЕСТ". Това е първият политически геноцид в България. До момента няма наказани, дори темата е табу. С изкопаната от тях руда е направена първата съветска атомна бомба.

щерев, на теб колко пъти ще ти казван да не говориш за неща, от които не разбираш?

И кой хвърли атомни бомби....

Който я има на склад! Мислите ли ,че някой /независимо кой е/ ще успее да я направи и няма да я пусне ,като остави СОБСТВЕНИТЕ СИ ВОЙНИЦИ ДА ГИНАТ?

Оправдаването на американското престъпление в Япония е перверзия. Тези бомби нямат никако значение за изхода на войната.Целта на Труман е сплашването на СССР и евентуални по благоприятни резултати от ВСВ за САЩ. Япония е само удобната мишена. В американскат политика никога не е имало морал или справедливост. Забелязвам ,че с всяка измината година у нас все повече хора проглеждат и броя на хората мразещи САЩ се увеличава. САЩ ще бъдат смазани от световната омраза и никакви самолетоносачи няма да им помогнат.

Такива глупости и по времето на социализма не се пишеха! Надминахте и райкомсова!

Срам и позор за САЩ! От тогава не са спирали да причиняват злини на света.

Изглежда "некои хора" са инструктирани да представят бесмисленото ядрено изтребление като ответен удар, нещо справедливо едва ли не. Само да напомня: Атомните бомбандировки имат за цел единствено да посочат "кой е господарят на света от тук насетне". Изхода на войната е бил предрешен и само американските мекерета се правите че не знаете!

Ето това правят американците с най-близките си същества: "Американец обезглави съпругата си, друг праща своята на Марс с еднопосочен билет". За нелюбимите им... няма нужда от коментар. :):):):)

Прави впечатление липсата на самокритика в изявлението на японския кмет. Или не е цитирана, или липсва. Ако не е споменал, че Япония е влязла като активен иницииращ убийства и завоевания участник във войната, а е споменал само ответния удар, този кмет е поредният психопат, който е заел управленска длъжност. Момче (кмете), Япония е сгрешила, а не САЩ. С или без бомба убийствата сте ги почнали вие, поведени по империалистическите си уродства. Спомени това, за да си човек, а не урод. След това разкажи колко е лошо да те накажат с атомни бомби. Ето така трябва.

Япония напада САЩ. Останалото е само следствие. САЩ не са имали претенции към Япония. Но пък са имали силата и дързостта да й покажат къде й е мястото. Забележете, че бомби са пуснати само над два града. Целта е била показ на сила, а не поголовно унищожаване на нацията! Точно толкова, колкото да спре войната! Намирам това за премерно действие и напълно съответстващо на нападението на Япония над САЩ. Нациите си го отнасят, когато лидерите им са некадърници и/или пошляри. Сори, но така става. Преди бомбите японците са се кефили на победите и убийствата, свързани с тях. Кой може да има претенции към бомбандирането тогава?!!

А малко си в грешка.Имали са само две бомби,затова не са пуснали повече!

За липсата на самокритика си прав. Това е нещо, от което китайците, като главни потърпевши от японското цивлизовано отношение, отдавна се оплакват. Само, че на самите американци това не им прави особено впечатление и са доволни от днешната политика на японците, която става все по-милитаристично настроена. Но там целта е пак Китай, така че всичко е ОК, и е в съгласие с (цитирам) интересите на САЩ и нейните съюзници

Какъв ответен удар? Атомните бомбандировки имат за цел единствено да посочат "кой е господарят на света от тук насетне". Изхода на войната е бил предрешен и само шибаните американски Мекерета се правите че не знаете!

Kакаво научих докато гледах американски филми за ВСВ: ВСВ се води от 6.6.1944 до 08.5.1945. Американските войски напълно разгромяват войските на Вермахта и поради тази причина не се е наложило никой да превзема Берлин. Във всички битки немците превъзхождат американците 50 към 1, но въпреки това американците удържат блестящи победи. Немските танкове и самолети са дислоцирани изцяло на западният фронт, и се състоят без изключение от танкове Тигър и реактивни Месершмит-262. Въпреки явното си техническо превъзходство, немските Тигри и Месершмити са лесна плячка за американските шермани и мустанги. Пилотите на американските изтребители са без изключение негри. Американските специални части са държали Хитлер на мушка няколко пъти през воийната, но не стреляли, а са го оставили да продължи да прави стратегически грешки. 20 немски войници стрелящи по един американец, имат по-малък шанс да го убият, околкото той сам да ги избие всичките.

По скоро ми прилича на руски филм от последните десетина години.Там така описват руснаците.Като дисциплинирани и с висок морал войници.Които с лекота преодоляват немското техническо и морално превъзходство.Макар,че броят на жертвите,състоянието на икономиките,и стандарта на живот на, ,победителите"и победените е......е вижда се и с просто око.

А Уинстн Чърчил на кого в изпращал благодарствени и възхваляващи телеграми? "Слава на Русия, сл;ава на великата червена армия, нападението над Русия ни спаси от немска окупация!" Ти си позволяваш да цензурираш и редактираш Чърчил ли? А кой е той и кой си ти?

ФИЛМ НА ОЛИВЪР СТОУН "НЕРАЗКАЗАНАТА ИСТОРИЯ НА АМЕРИКА", МНОООООГО ПОУЧИТЕЛЕН !!! НАСРАНИЯТ ИМ З...К Е ИЗКАРАН ИЗЦЯЛО НА ПОКАЗ И ТО НЕ ОТ КОЙ ДА Е !!!

алооо, дир-а! Моля ви се, не се излагайте! Какви са тези заглавия? Амриканска бомбардировка? Няма такова нещо! Според писанията на соросоидите по-долу, атомната бомба е хвърлена над Япония лично от Путин! Следвайте партийната линия!

По време на войната почти всички японски градове са били бомбардирани жестоко и са били полуразрушени от американската авиация. Имало е обаче 4 града, които по необясними за японците причини не са ги бомбардирали. На 6 и 9 август 1945 става ясно защо е така. Били са оставени, за да може след като бъдат бомбардирани с атомни бомби, да може по-точно да се направи оценка на щетите. От тези 4 града, "късмета" са изтеглили Хирошима и Нагасаки. Над тях са изпробвани 2 типа бомби, съвсем експериментално, от това не е зависела капитулацията на Япония. Япония е капитулирала, защото се е опасявала, че ще загуби още територии, вследствие на офанзивата на армията на СССР. Най-важното за тях е било да запазят северния голям остров Хокайдо, това е истинската причина за капитулацията. Така че хвърлянето на американските бомби е едно невиждано престъпление, първо и единствено за сега. Това е престъпление против човечеството на престъпните режими в САЩ и на престъпната държава САЩ. Те са такива, и никакви дрънканици на Обама, Кери и другите американски престъпници не могат да омаловажат това престъпление, или да го извинят по някакъв начин, или да се опитват да изместват вниманието на света от него.

Ама кажи защо са ги бомбардирали. Нещо за зверствата на японските императорски войски да си чувал ? Кой пръв бомбардира Пърл Харбър ? Американците им отвръщат и после ах, лоши американци. Бегай да просиш още копейки.

Значи казваш жени и невръстни деца бомбардираха Пърл Харбър(да отбележим 07.12.1941) и затова ДОБРИТЕ Американци си ОТМЪСТИХА 1945г. Който не може да води воина да не я започва..... И по добре седни малко и прочети ИСТОРИЯ.......

когато американците хвърляха бомбите над Сърбия, върху църкви, мостове и други цивилни обекти, включително и сръбската телевизия, върху тях пишеше "За вашия православен Великден". Съзнаваш ли колко си жалък и колко си малоумен, като се опитваш да оневиняваш американските престъпници? Ако имат някакъв интерес, ще ти пуснат бомба и върху твоята продажна главичка, върху децата и родителите ти, и окото им няма да мигне.

хубаво, ама загиналите цивилни при бомбардировките на Пърл Харбър са 1/1000-на от загиналите в Хирошима и Нагасаки. Да не говорим пък за Дрезден, където 60 000 цивилни са избити от американски бомби, въпреки че нито енда немска бомба не е падала над америка и кьорав цивилен не е загинал от немски бомби в сащистан

В Пърл Харбър са атакувани големи военни формирования въоръжени и готови да убиват - тоест военна техника и жива сила, а в Хирошима и Нагазаки е употребено най - ВАРВАРСКОТО оръжие, познато на човечеството срещу беззащитно цивилно население - жени, деца, старци! И то с експериментална цел - върху живи човешки същества!Това е престъпление срещу човечеството, за което няма давност! Каква е разликата между Холокоста и бонбандировките

Пич, счупена ти е везната, с която мериш. САЩ не са започвали война срещу Япония. И са пуснали бомбите, защото Япония е била такъв гад, такава пошлост, каквато едва ли можеш да си представиш. Зверствата на японците се равняват само на тези на фашистите и на комунистите. Счупена ти е везната, момче! Вземи си я залепи, та да можеш да теглиш вярно.

И НИКОГА НЯМА ДА БЪДЕШ ! ПРЕСТАНИ С ДРЪНКАНИЦИТЕ СИ, НЯМА ДА ВПЕЧАТЛИШ НИКОЙ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ! ХОРАТА СТО ПЪТИ ТИ КАЗАХА : ЕДНО Е ДА БОМБАРДИРАШ ВОЕННИ ОБЕКТИ, ВОЙНА Е ВСЕ ПАК, ДРУГО Е ДА БОМБАРДИРАШ ЦЕЛИ ГРАДОВЕ С ОБИКНОВЕНО НАСЕЛЕНИЕ ! И ОСВЕН ТОВА-НИЩО НЕ ОПРАВДАВА САМИТЕ ВОЙНИ КАТО НАЧИН ЗА РЕШАВАНЕ НА НЯКАКВИ ПРОТИВОРЕЧИЯ !!! АМЕРИКАНСКИТЕ ПОЛИТИЦИ ВИНАГИ СА БИЛИ И ЩЕ СИ ОСТАНАТ ЧУДОВИЩА !!!

По-голяма гад и пошлост от теб самият не вярвам да е била Япония!

си прост и съзнанието ти е толкова извратено, че нямаш реална представа кое е добро и лошо, кое е допустимо и кое е недопустимо. Моята везна е наред, но твоята е счупена, липсва и стрелката, ти нямаш нито морал, нито съвест. Т.е. ти си завършен продукт на престъпната американска пропаганда. Изрод!

И тези бомби бяха хвърлени срещу цивилно население!!!

Не само. В тези градове е имало и гарнизони, но най-вече заводи бълващи военна продукция.

бълващи военна продукция са на баба ти кюлотите! В Хиросхима съвсем не е имало заводи и никога преди не е била бомбардирана. Имало е 1-2 нефронтови дивиизии и толкова. а е била избрана за цел заради големият брой дървени къщи, които са били най-уязвими

Защо не сам в затвора???

Докато има такива управляващи в Русия като Путин,винаги цивилизования свят ще има нужда от атомни бомби

Русия никога е използвала атомна бомба, докато великата "миролюбива" американска пасмина си е позволила на два пъти да пусне атомна бомба над беззащитно цивилно население - жени, деца старци.Каква ли заплаха за световния мир са били тези беззащитни нещастни хорица?

Само веднъж взривиха бомба в степта и пуснаха войската да мине след 10 минути оттам. Що народ погина не е истина.

Докато САЩ съществуват винаги има опасност от ядрени бомби..... Единствената нация която е безкруполна, алчна, нагла....... и боенастроена. Но какво може да се очаква от изметта на Европа заселила се в Америка? Единствената държава която наследява фашизма и не спира с войните от втората световна война до днес........ Максимата им е: Който не е с нас, е против нас.

САЩ раположиха ядрени бомбардировачи в Крим.

Познай какво щеше да стане ако САЩ бяха взели Крим(както искаха).

Тинтири-минтири. Не прекалявайте! "Единствената държава която наследява фашизма и не спира с войните". Колко необявени войни е водила матушката след ВСВ ? Списъкът е дълъг...

Е колко де? Айде изброй ги.

Сравни двата списъка и пак говори.......

на японците им харесвам това, че ненавиждат юдове, арапове и ислямствата им. Особено кръговете около императорското семейство си казват истинските проблеми очи в очи. Но и Япония е окупирана като Германия..

Преди 70 години - атомни бомбардировки, през мандата на Обама - американски войски в 7 страни. Общото между тях е, че са все на хиляди километри от американските брегове. В Щатите не им ли е леко неудобно да наричат която и да е страна по света "агресивна"? Тогава те какви са?

те са млада смрадлива империя, държава мутра построена само и единствено върху заграбено и смърта на други народи. Имат една каубойска култура.... нещо като фолклора от рекламите на Марлборо и тва е.

И бият негрите, мамка им.

През тези 70 години няма избухнала атомна или или термоядрена бомба поради авария или военни действия. След всички - паднали самолети, потънали подводници и кораби с атомно оръжие на борда, локални военни конфликти, "изперкали" генерали... Каква е тази техническа надеждност и тн.

Винаги има първи път!

Щерев а колко войни спечелиха САЩ. Това ,че са убили някогашния си съюзник и приятел САдам Хюсеин не е голяма победа,след като 24 години не могат да се справят в Ирак.

Връщането на Крим към Русия е считано без никакви колебания за анексия само от фанатични русофоби.

... и цялата световна общественост без Ким Чен Ун.

Войната е най-лошо изобретено от човека..Днес фашиста джудже забравил трагедията от войната отново заплашва света,анексира територии от съседни държави и постоянно дрънка оръжие да плаши...до кога ли? Който е воювал със демократичните САЩ е умирал в бункер като Кадафи,Бин Ладен,Садам или градовете му са сринати..Днес Япония е добър приятел на САЩ и Европа и разбират своята грешка тръгнали по пътя на фашизма..

Кому беше нужно да се пуснат две, не една а две атомни бомби над беззащитно цивилно население - жени, старци, деца?С какво тези хора за застрашавали миролюбивите интереси на американската пасмина? (Още повече че на практика изхода от войната е бил еднозначно ясен и е било въпрос на дни тя да приключи.

Двете бомби са принципно различни- едната е -ядрена ,а другата неутронна.Искали са да ги изпробват и двете на живи мишени!

На висчики и най-вече на Япония помогна. И "безащитните" не са толкова беззащитни, защото точно в тези градове се е бълвала военна продукция в огромни мащаби. Япония подготвя над 2 000 000 камикадзета, т.е минимум 2 милиона жертви. Япония не е смятала да се предава до този момент. Точно атомните бомби убеждават императора, че съпротивата е безсмислена. Това, че си тъп путлераст не променя този факт.

ЩЕРЮ ГОРИВНИЯ ти точно си бил комсомолски секретар.!. Ебаси демагога, и на всякаде дет напишеш, се едно си наSRaл.!. Не РАЗБРАЛИ че това не ти е силната страна, що не се занимаваш с това което умееш- търсене на ЕВТИНИ ГОРИВА или викаш че НЯМА.!!ха..ха Ми няма, щот Путин на аванта не дава.!.ха..ха А твойте атлантоприятели са най долното племе на земята което единственно е прекратило чертата на допустимото, а именно използването на ядрената енергия за унищожаване и убийства на хора в мирни градове. Уничтожили са стотици ХИЛЯДИ мирни граждани а Япония... Така че ЩЕРЮ ГОРИВНИЯ не се напъвай да обесняваш колко са лоши РУСНАЦИТЕ};-((( Храни си МАГАРЦЕДЕСА у деревнята и бъди спокоен- ти на никой не си нужен.!.ха..ха..ха

Може би затова трябва да има планиране на децата в едно семейство, за да няма бомби и подобни неща.

Защо Америка уби една трета от население то на града и никой досега не е наказан !??? Защото богатите са си богати и те командует и такива като Бегееец!!!

"Мацуи за пореден път покани президента на САЩ да посети града и да се срещне с хората" Президентите на САЩ дават заповеди за бомбардировки. Те не ходят да се срещат с жертвите... нито в Сирия, нито в Ирак, нито в Либия, нито в Афганистан...

нито в Сърбия, нито в Япония, нитов във Виетнам, нито в Камбоджа, нито .... е, че дълъг списък стана...

НИТО В КУБА.... ДА ДОПЪЛНИМ СПИСЪКА !!!

Понеже си много отворен, само ще ти припомня, че японците избиват за един ден 45000 китайци и като цяло няколко милиона китайци, че нападат Пърл Харбър и унищожават тихоокеанския флот на държава, с която не са във война, че унищожават местното население от Австралия до Азия и искат завладяване на Северна и Южна Америка. Последиците от бомбардировката може да са тежки, в което няма съмнение, но политиката, която доведе бомбата е причината за последиците, затова недей да подскачаш като малко дете. Унищожението на един град е несравнимо по- малко , но идентично с това, което японците са причинявали на другите хора.

Бяха хвърлени когато вече не беше необходимо.Япония по това време е силно глътнала вода - почти без флот и с нито един самолетоносач!Дори не е и за отмъщение - просто експеримент от страна на САЩ и силен анонс към останалите държави -демонстация на превъзходство!

Гума, прав си за военните престъпления на Япония в Азия, дали САЩ са били неутрална държава тогава е една друга тема. Атомните удари в случая не са оправдани, тъй като целта не са военни (тактически) цели, а цивилни (стратегически). Първоначалната идея е била да се удари Киото, за да се срине морала на Япония, но заради многобройните обекти на Юнеско, решават целта да е друга. Генерално САЩ правят експеримент, колко хора и инфраструктура могат да бъдат поразени максимално.

Каква ирония....Кремълските слуги оправдават фашизма на Япония...А някой питал ли се е колко руснаци,китайци,виетнамци и др са избили японските фашисти?Вярно страдат и невинни ,но това е война-мръсна и гадна.

А бе ти тъп ли си или си изключително глупав?Военните престъпления не са от края на ВСВ!!!Ама твоите насрани приятели изрично са приели закон да не ги търсят за това!Бомбандирането на цивилни цели е започнало от великите демокрации -Великобритания и САЩ!Или Путин е виновен и за ВСВ?