Основните възпоменателни церемонии, в които участва и премиерът Шиндзо Абе, и десетки чужди представители, по традиция се състояха в Парка на мира в центъра на града.

Точно в 8 часа и15 минути местно време, когато на 6 август 1945 г. избухва бомбата, хвърлена от американския бомбардировач Б-29, над Хирошима се разнесе камбанен звън, който отмерваше минутата мълчание в памет на жертвите, съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Кметът на Хирошима Кадзуми Мацуи нарече в словото си ядреното оръжие "абсолютното зло" и призова света да действа, за да бъде забрането това страшно оръжие. Докато има ядрено оръжие, никога не знаем кой ще стане негова жертва, подчерта той, четейки Декларацията на мира.
 
Мацуи за пореден път покани президента на САЩ да посети града и да се срещне с хора, преживели тази трагедия, да чуе историите на оцелелите. Кметът добави, че от бомбата са загинали не само японци, но и жители на Китай и Корейския полуостров, както и американски военнопленници.

Пред паметника в центъра на Парка на мира бяха положени венци от бели и жълти цветя.

Канцеларията на премиера Шиндзо Абе разпространи малко преди началото на церемония негово изявление, в което той изразява "съболезнования на душите на всички жертви на атомните бомбардировки , на всички, преживели тази трагедия и на членовете на семействата им" и тържествено обещава, че ще постигне целта светът да се откаже напълно от ядреното оръжие.

На церемонията Абе заяви, че Япония ще положи всички усилия да създаде свят без ядрено оръжие. Той добави, че догодина в Хирошима ще се състои среща на министрите на външните работи на страните от Г-7, на която ще се обсъжда и темата за ядреното оръжие.

На 9 август 1945 г., три дни след Хирошима, САЩ хвърлят бомба и над Нагасаки. Бомбардировките нанасят последните удари на имперска Япония - на 15 август 1945 г. тя капитулира и с това приключва Втората световна война.
Смята се, че от бомбата, хвърлена над Хирошима, веднага загиват около 74 000 души. Много от оцелелите умират впоследствие от лъчева болест.

По данни към 6 август 2014 г. общият брой на жертвите на ядрените удари възлиза на 292 325 души.

Русия разсекрети информация

Руското историческо дружество за пръв път публикува доклада на съветския посланик в Япония за състоянието на Хирошима и Нагасаки след атомните бомбардировки през август 1945 г., предаде ТАСС.

Докладът е поместен на сайта на дружеството www.rushistory.org. Той представлява сборник с материали за последиците от използването от американците на атомните бомби. За да бъде съставен, посолството на СССР в Токио командирова на 13 септември група свои сътрудници в Хирошима. В групата влиза и кореспондентът на ТАСС Анатолий Варшавски. Пратениците успяват да разгледат Хирошима, за която казват, че е била толкова разрушена, че дори не е имало къде да се скрият от дъжда.

Авторите на доклада са разговаряли с местни жители, посетили са болница, в която били настанени пострадалите от взривовете.

На 18 септември групата пристига в Нагасаки, където също записва спомените на жителите на града и собствените си впечатления. Едно от тях е, че в града се усеща "силна миризма на трупове".

В групата е имало и кинооператор, който е заснел мястото, където е паднала атомната бомба, и разрушенията.

САЩ също разсекретиха информация

Американският генерал Дуайт Айзенхауер, който впоследствие става 34-ият президент на САЩ, е бил против пускането на атомни бомби над Хирошима и Нагасаки през 1945 г. За това свидетелстват публикувани от Архива за национална сигурност към Вашингтонския университет извадки от личния дневник на Айзенхауер, съобщи ТАСС, като се позова на агенция Киодо.

Дневникът доскоро се намирал у сътрудник на някогашния американски посланик в СССР Аверил Хариман, с когото Айзенхауер поддържал връзка.

От дневника става ясно, че Айзенхауер се надявал, че Втората световна война можела да приключи без пускане на атомни бомби. Той се опитал да убеди тогавашния президент на САЩ Хари Труман да се откаже от използването на ядрени оръжия срещу Япония.

През Втората световна война Айзенхауер ръководи десанта на съюзническите войски в Нормандия на 6 юни 1944 г. Той става президент на САЩ през 1953 г.

Кери: Колко важна е сделката с Иран

Държавният секретар на САЩ Джон Кери каза днес, че 70-ата годишнина от атомната бомбардировка на Хирошима показва колко важно е ядреното споразумение, договорено с Иран, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Срещайки се в Малайзия с японския външен министър Фумио Кишида, Кери каза, че годишнината от Хирошима е "много, много силно напомняне" за въздействието на войната и последиците й, които и днес се усещат от хората и страните. Той добави, че годишнината демонстрира и важността на сделката с Иран, която според американската администрация няма да позволи на Техеран да разработва ядрени оръжия.

"Няма как да не се замислим за това", заяви Кери и каза, че е гледал по телевизията днешната възпоменателната церемония в Парка на мира в Хирошима.
 
Кери посочи, че днес САЩ и Русия работят за съкращаване на съществуващите ядрени оръжия.