ГДБОП предупреди за компютърни атаки с вирус

Нов вид криптовирус /WannaCry/ вече е заразил няколкостотин хиляди компютъра по цял свят и продължава да нанася щети, предупреждават от ГДБОП.

Обратно в новината

Коментари - ГДБОП предупреди за компютърни атаки с вирус | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Как да разбираме причините, поради които водещи и новинари на БНРадио в празничните и почивни дни от доста време са едни и същи служители на Радиото? Няма ли други желаещи, или това е присъщо на принципа "аз на тебе, ти на мене"? Хайде, веднаж отговорете публично.

Та все пак искам да предупредя и себе си ивсички Линукс потребители, че ShadowBrokers освободиха още един пакет със 0-day експлоити за Linux, Solaris, BSD, за разни защитни стени и рутери + 3 мощтни фреймуърка. Отделно си продават на парчета още куп изненади за вска ОС на цени между 2-100 биткоина. Има дори бацили които могат да те поразят през приемника безкабелната мишка или да ти пуснат WiFi то незабелязано и да си комуникрат с някои отвън. За черешка са оставили CPU microCode, Firmaware и BIOS-i експлоити за всякакви машини с които няма лесна оправия. Въпросните субекти ползват собственна фаилова система и собствен TCP стек, активират заложени импланти в хардисовия firmware и става забавно. Е това са все гадориики от добрите пичковци от NSA.

Аз пък предупреждавам ГДБОП за компютърни атаки с бактерия.

От съветите става ясно, че трябва да се ползва NFS, в краен случай "scp" :) По дяволите, бързам да напиша "killall samba" и да си допия биричката :)

Каква е тая дупчесто надупкана операционна система, която при това е платена!? Този Уиндоус сигурно има дупки и в дупките.

Когато NSA направи програма е ОК. Ако някой друг я използва е вирус...

Упдейтът, който решава проблема е пуснат през март месец. Който не си ъпдейтва Windows-а сам си е виновен.

Оставяте тази боза Windows и си качвате Linux. Windows-ът дасе ползва само офлйн за приложения, които под Linux ги няма.

Ubuntu е предпочитания вариант за мен.

Кой сериозен сървър върви на Windows?

То за тея "дупки" в Уиндоуса още март месец изтече информация и Майкрософт пусна упдейти дето ги оправят. Така че за лицензионните Уиндоуси проблем не бива да има. Та е интересно защо са пострадали големите фирми? А, че от Майкрософт за закрили известните "дупки", а са отворили нови си е ясно. Та проблема просто се измества в времето.

Но убедени ли сте, че на ''лицензионните'' Windows-и няма проблем и пачът от Майкрософт наистина е сработил? Да не би фирми като Нисан да използват в производството си пиратски софтуеър?

При нас няма проблем, може би щото в края на април правих принудителни ъпдейти на бозата на Били. А инак, Майкрософт умишлено са оставили тази "дупка", и след като вече е компроментирана, нищо не им пречи да я закрият.

Абе нас няма кой да ни защити от местния вирус БХ, те за международния са се загрижили - хахахахахах

Интересното в случая че този рансъмъеър използва уязвимост в Windows още от ерата на XP тоест от 2002 година , която се е експлотирала от NSA до разкриването и тази година тоест 12 години. Сървърните версии също са били засегнати. Тоест NSA са могли да проникнат и шпионират всяка интересна за тях организация използващa windows os. Ако не бяха разкритията на shadowbrockers тази иязвимост щеше още да си съществува сега ми обяснете защо се лобира толкова усърдно европейските правителства да ползват windows ;).

Браво, след има-няма 2 дни реагира някой най-накрая....

Ми тъкмо на време! В петък след обяд не се работи, както е правилно и тези, които са спазвали тази неписана препоръка не са пострадали! Истинският работен ден започва от понеделник след обяд и до тогава вече ще е намерено решние на проблема ...