Горан Благоев: Първите ужилени от признаването на МПЦ за автокефална сме ние

Според него вече нямаме полезен ход, а досега сме имали няколко възможности

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако някой има съмнение каква е тази църква дали е българска или македонска през рседновековието нека ми покаже нещо написано с "J" от нея и ще повяварвам, второ не може да имаш църква, но да нямаш държава, просто няма как при не същеъсвуваща РСМ тя да имала църква. цъкрвата е един стълбовете на държавността. Трето сърбомакедонистите осверниха не един гроб и църква премахвайки български надписи от тях, но доказателства за това има. Това все пак са дела на антихристи, никой нормален човек не посяга на църква.

Въобще не съм съгласен с Горан, който непрекъснато е “черна станция”, все едно някой му плаща за това. По начина по който МПЦ искаше БПЦ да е “майка”, това беше невъзможно. Те искаха де факто все едно те са майка на нашата църква, а не обратното. БПЦ не е отказвала, а създаде комисия да проучи. Малко след това се разбра че МПЦ е писала директно до Истамбул да е независима, т.е. играеха двойна игра. Това е. С предатели и лицемери няма как да си заедно. Сега е добре нашата църква да заяви че не признава македондката в този им вид и с това приключваме.

Т.на. Синод са подразделение на ДС. Огромното мнозинство от тях нямат българско самосъзнание, а следват стриктно директивите на Москва. Такъв пример е Ловченският митрополит. България търпи изключително тежки последици от отказа си да бъде църква-майка на македонската, зад който стои руска директива.

Всички "патриарси" до сега и 90% от митрополитите са бивши агенти на ДС! Еееее, какво очаквахте.......?

Уважавам много Горан Благоев. Но като изключим един доста кратък историчеки период, какво и е българското на Охридската архиепископия? Ако пък и погледнем кой какъв е във висшият и клир, то незнам какъв е тоя зор да ги изкарваме на всяка цена български. Иначе, ОК, БПМ и пасивноста и си е тема по принцип - не само по "македонските" работи. Но каквито сме българите, такава ни е и църквата!

Следва нов удар от РСМ към България, но този път през решение на американския конгрес: https://www.congress.gov/bill/117th-congress/house-resolution/741/text?r=1&s=9 Българите, емигрирали преди 100 години от Македония към САЩ, ще бъдат обявени за македонци. Срам и позор за американската политика и как в името на стратегическите интереси се погазва всяка една истина.

Тук има петиция от МПО против тази измама: https://www.change.org/p/stop-h-r-741-which-misrepresents-macedono-bulgarian-americans

Ами нека сърбите и в ЕС да ги вкарат тогава. Много правилно, че БПЦ се е въздържала. Пълен бойкот на тия червени титовисти!!!

За съжаление от доста време Синода не е действащ, да не говорим за свикване на събор, какъвто не е имало още от времето на дядо Максим, а трябва да е през 4 години. Има много престарели митрполити, а дано мълчанието им не е отказ от мнение, а да действат все пак "дипломатично", но пък видяхме кой работи с тиха дипломация - македонците, като си взеха името на Охридската Архиепископия (ОА) при все с твърдението, че те били приемници на древната архиепископия. Гърците разбира се нищо няма да направят, за да защитят нашия интерес, те имат интерес да няма в титула на Македонската Църква думата Македония, а за ОА хич не им дреме. Нашите митрополити не приемат Кирил Петков, но все още дживат с ГЕРБ и техните кадри. Нито един митрполит не дойде да уважи службите с поклонението на мощите на Свв.Кирил и Методий. Македонците пък ще бъдат доживот васална църква, произлязла от Сръбската, при положение, че МПЦ е създадена от българските духовници от екзархията с дел да се попречи на сърбизирането. Веднъж Цариград ни бута в схизма, обявявайки ни за етнофилисти, второ - дават земите ни под сръбска църковна влас, а сега дава на един сърбизирани македоноземци автокефалност. Глупост до глупост

Даже и не знам какво значи това една църква да е автокефална. И не ме интересува.

Май си дедо троооол. С елементарно търсене се намира ....Автокефалия (от гр. αυτός – сам, самостоятелен, отделен, независим и κεφαλή – глава, началник) е термин, който се употребява в Църквата след началото на 5 век, когато е приложим както към светски, така и към църковни организации, имащи своя върховна независима власт.

Поповете и управляващите са неграмотни това може да се приеме за вярно след случващото се. Сега Македонската ТРЯБВАШЕ ДА Е ПРОЩИОБЩЕНА КЪМ БЪЛГАРСКАТА МАЙКА ЦЪРКВА. Такова желание имаше и Македонската но не стана.

И за какво са ти тези боклуци? Пообщувайте малко с някое маке! Няма да повтори те.

идваха през 2017 г., Но агентът и масон Неофит не ги прие. Бог да го съди!

Много харесвах Горан Благоев като водеше православните предавания , а след това когато загуби благодатта и започна да защитава светски личности и се допря до разрушителната страна на тлението се разочаровах много от него…Дано Бог отново го вразуми и да се осъзнае

Любчо Нешков говори с Горан Благоев по темата преди няколко дена: https://ms-my.facebook.com/Faktor.bg/videos/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D1%87%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B2-%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5/982042265758033/

Защо да сме ужилени? СМ е територия под сръбско влияние Всичко там е под техен контрол Медии партии служби и тн.Взеха си официално и църквата. Нещо което е без никакво положително икономическо значение за държавата им .С това обаче се отдалечиха още повече от ЕС и развитието си. Да предизвикват българия е автогол за тях Колкото и да пишат обратното .

За кого точно е много важно ?

Последното изречение на този безродник показва ясно кой е и за какво се бори! Ние сме настроили македонците за 6 години срещу нас като не ги пускаме в европа ?!

Никакви възможности не сме изпуснали Просто щяха да ни използват и употребят Стига вече слагачество Станали сме за присмех сред северните

Хич не ми пука!

За гърците няма проблем. За сърбите нвма проблем. Само ние пак сме обидените. Защо така бе? Ако Охридската архиепископия е била българска, защо Калоян и Иван II Асен не обединяеат диоцеза и с тази на Търновската паъриаршия? Защо допускат в държавата им да има две църкви, които уж са български? Охридската архиепископия е създадена при Самуил като наследница на Дръстърската патриаршия, но през XI в. се елинизира, управлява се от византийци, в нея се проповядва на гръцки и до XVIIII в. е проводник на византинизма на Балканите. Затова и българите от XIXв. дори не правят опит не възродят тази Охридска архиепископия, а създават съвсем друга църковна структура - Българската екзархия.

Какво общо имат северномакедонците със Цар Самуил и въобще с Охридската архиепископия?

В исторически план няма дискусия каква е била Охридската архиепископия. В кореспонденцията си с папа Инокентий III, Калоян прави многократно препратки и към Самуил като български цар, както и папата потвърждава това при връчването на короната на Калоян

За тия години не си знаем историята Паисий е бил много на място с малката си книжка!

Темата е прекалено сложна за читателите на форума. Чалга и мутри е нашето битие от 20 години и резултатите са стряскащи за нивото ни като нация. Църквата трудно може да направи изключение. Тя се осланя на руска помощ, но роболепието рядко се заплаща. При всички случаи и изтока и запада са против България, защото нашата история и минало са дестабилизиращ фактор за околните народи,

Борба за власт и пари - дали е толкова сложно ?

Дестабилизиращ фактор? Само защото винаги сме ги пердашили когато ни нападат вероломно. Примерите за изобилни.

Този нещастник с амнезия ли е? Ми че нали той и онзи рошляк реваха за автокефалия на МПЦ?

Името 'Охридска Архиепископия' говори ли ти нещо?

Говори ми. Която не е патриаршия, а васална на Българската патриаршия. Все едно утре дядо Иоан Варненски и Великопреславски да се обяви за патриарх. Ти си босия.