Горан Благоев: Първите ужилени от признаването на МПЦ за автокефална сме ние

Според него вече нямаме полезен ход, а досега сме имали няколко възможности

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този нещастник с амнезия ли е? Ми че нали той и онзи рошляк реваха за автокефалия на МПЦ?

Темата е прекалено сложна за читателите на форума. Чалга и мутри е нашето битие от 20 години и резултатите са стряскащи за нивото ни като нация. Църквата трудно може да направи изключение. Тя се осланя на руска помощ, но роболепието рядко се заплаща. При всички случаи и изтока и запада са против България, защото нашата история и минало са дестабилизиращ фактор за околните народи,

Името 'Охридска Архиепископия' говори ли ти нещо?

За тия години не си знаем историята Паисий е бил много на място с малката си книжка!

За гърците няма проблем. За сърбите нвма проблем. Само ние пак сме обидените. Защо така бе? Ако Охридската архиепископия е била българска, защо Калоян и Иван II Асен не обединяеат диоцеза и с тази на Търновската паъриаршия? Защо допускат в държавата им да има две църкви, които уж са български? Охридската архиепископия е създадена при Самуил като наследница на Дръстърската патриаршия, но през XI в. се елинизира, управлява се от византийци, в нея се проповядва на гръцки и до XVIIII в. е проводник на византинизма на Балканите. Затова и българите от XIXв. дори не правят опит не възродят тази Охридска архиепископия, а създават съвсем друга църковна структура - Българската екзархия.

Какво общо имат северномакедонците със Цар Самуил и въобще с Охридската архиепископия?

Говори ми. Която не е патриаршия, а васална на Българската патриаршия. Все едно утре дядо Иоан Варненски и Великопреславски да се обяви за патриарх. Ти си босия.

Хич не ми пука!

Никакви възможности не сме изпуснали Просто щяха да ни използват и употребят Стига вече слагачество Станали сме за присмех сред северните

Последното изречение на този безродник показва ясно кой е и за какво се бори! Ние сме настроили македонците за 6 години срещу нас като не ги пускаме в европа ?!

В исторически план няма дискусия каква е била Охридската архиепископия. В кореспонденцията си с папа Инокентий III, Калоян прави многократно препратки и към Самуил като български цар, както и папата потвърждава това при връчването на короната на Калоян

За кого точно е много важно ?

Борба за власт и пари - дали е толкова сложно ?

Защо да сме ужилени? СМ е територия под сръбско влияние Всичко там е под техен контрол Медии партии служби и тн.Взеха си официално и църквата. Нещо което е без никакво положително икономическо значение за държавата им .С това обаче се отдалечиха още повече от ЕС и развитието си. Да предизвикват българия е автогол за тях Колкото и да пишат обратното .

Любчо Нешков говори с Горан Благоев по темата преди няколко дена: https://ms-my.facebook.com/Faktor.bg/videos/%D0%BB%D1%8E%D0%B1%D1%87%D0%BE-%D0%BD%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D0%B2-%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B7%D0%B8%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%BC%D0%B8%D0%B5%D1%80%D1%8A%D1%82-%D0%BA%D0%B8%D1%80%D0%B8%D0%BB-%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2-%D1%82%D0%B0%D0%B9%D0%BD%D0%B8-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5/982042265758033/

Много харесвах Горан Благоев като водеше православните предавания , а след това когато загуби благодатта и започна да защитава светски личности и се допря до разрушителната страна на тлението се разочаровах много от него…Дано Бог отново го вразуми и да се осъзнае

Поповете и управляващите са неграмотни това може да се приеме за вярно след случващото се. Сега Македонската ТРЯБВАШЕ ДА Е ПРОЩИОБЩЕНА КЪМ БЪЛГАРСКАТА МАЙКА ЦЪРКВА. Такова желание имаше и Македонската но не стана.

Даже и не знам какво значи това една църква да е автокефална. И не ме интересува.

Май си дедо троооол. С елементарно търсене се намира ....Автокефалия (от гр. αυτός – сам, самостоятелен, отделен, независим и κεφαλή – глава, началник) е термин, който се употребява в Църквата след началото на 5 век, когато е приложим както към светски, така и към църковни организации, имащи своя върховна независима власт.

За съжаление от доста време Синода не е действащ, да не говорим за свикване на събор, какъвто не е имало още от времето на дядо Максим, а трябва да е през 4 години. Има много престарели митрполити, а дано мълчанието им не е отказ от мнение, а да действат все пак "дипломатично", но пък видяхме кой работи с тиха дипломация - македонците, като си взеха името на Охридската Архиепископия (ОА) при все с твърдението, че те били приемници на древната архиепископия. Гърците разбира се нищо няма да направят, за да защитят нашия интерес, те имат интерес да няма в титула на Македонската Църква думата Македония, а за ОА хич не им дреме. Нашите митрополити не приемат Кирил Петков, но все още дживат с ГЕРБ и техните кадри. Нито един митрполит не дойде да уважи службите с поклонението на мощите на Свв.Кирил и Методий. Македонците пък ще бъдат доживот васална църква, произлязла от Сръбската, при положение, че МПЦ е създадена от българските духовници от екзархията с дел да се попречи на сърбизирането. Веднъж Цариград ни бута в схизма, обявявайки ни за етнофилисти, второ - дават земите ни под сръбска църковна влас, а сега дава на един сърбизирани македоноземци автокефалност. Глупост до глупост

Ами нека сърбите и в ЕС да ги вкарат тогава. Много правилно, че БПЦ се е въздържала. Пълен бойкот на тия червени титовисти!!!

Следва нов удар от РСМ към България, но този път през решение на американския конгрес: https://www.congress.gov/bill/117th-congress/house-resolution/741/text?r=1&s=9 Българите, емигрирали преди 100 години от Македония към САЩ, ще бъдат обявени за македонци. Срам и позор за американската политика и как в името на стратегическите интереси се погазва всяка една истина.

И за какво са ти тези боклуци? Пообщувайте малко с някое маке! Няма да повтори те.

Тук има петиция от МПО против тази измама: https://www.change.org/p/stop-h-r-741-which-misrepresents-macedono-bulgarian-americans

Дестабилизиращ фактор? Само защото винаги сме ги пердашили когато ни нападат вероломно. Примерите за изобилни.

Уважавам много Горан Благоев. Но като изключим един доста кратък историчеки период, какво и е българското на Охридската архиепископия? Ако пък и погледнем кой какъв е във висшият и клир, то незнам какъв е тоя зор да ги изкарваме на всяка цена български. Иначе, ОК, БПМ и пасивноста и си е тема по принцип - не само по "македонските" работи. Но каквито сме българите, такава ни е и църквата!

Всички "патриарси" до сега и 90% от митрополитите са бивши агенти на ДС! Еееее, какво очаквахте.......?

Т.на. Синод са подразделение на ДС. Огромното мнозинство от тях нямат българско самосъзнание, а следват стриктно директивите на Москва. Такъв пример е Ловченският митрополит. България търпи изключително тежки последици от отказа си да бъде църква-майка на македонската, зад който стои руска директива.

идваха през 2017 г., Но агентът и масон Неофит не ги прие. Бог да го съди!

Въобще не съм съгласен с Горан, който непрекъснато е “черна станция”, все едно някой му плаща за това. По начина по който МПЦ искаше БПЦ да е “майка”, това беше невъзможно. Те искаха де факто все едно те са майка на нашата църква, а не обратното. БПЦ не е отказвала, а създаде комисия да проучи. Малко след това се разбра че МПЦ е писала директно до Истамбул да е независима, т.е. играеха двойна игра. Това е. С предатели и лицемери няма как да си заедно. Сега е добре нашата църква да заяви че не признава македондката в този им вид и с това приключваме.

Ако някой има съмнение каква е тази църква дали е българска или македонска през рседновековието нека ми покаже нещо написано с "J" от нея и ще повяварвам, второ не може да имаш църква, но да нямаш държава, просто няма как при не същеъсвуваща РСМ тя да имала църква. цъкрвата е един стълбовете на държавността. Трето сърбомакедонистите осверниха не един гроб и църква премахвайки български надписи от тях, но доказателства за това има. Това все пак са дела на антихристи, никой нормален човек не посяга на църква.