Отбелязахме 165-години от рождението на Христо Ботев

Днес се навършиха 165 години от рождението на Христо Ботев-един от най-великите български поети и революционери.

Обратно в новината

Коментари - Отбелязахме 165-години от рождението на Христо Ботев | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

месец изгрее, звезди обсипят свода небесен.... Мечтата ми е гаргамеловците да престанат грозно да грачат...

Интересно,защо никой не тръгна след Ботев,когато пристигна отсам Дунава?Ами много е просто.Ботев е бил терорист според международното наказателно право..Защото,когато е завладял,,Радецки,,той е поставил живота на пасажерите в опасност.Те просто са били заложници,

Ти вече мина всякакви граници. Знаем, че си турчин, но дори твоите сънародници имат страх от алаха, а ти и това нямаш... Как Ботев да не е познавал Левски, след като по време на една върла влашка зима е живял с него в една изоставена воденица, за което дори е писал. Гнидо мръсна, прочети и стихотворението, което поетът е посветил на смъртта на Левски. Ти мърсиш с твоите лъжи нашия език, ти се гавриш с човека, който е дал живота си за светлия ни идеал, а не се е продал като теб.

С невежи небългари няма да споря за българските национални герои... Впрочем- защо си запазихте бг. паспорти- защо не си останахте само с турският паспорт? Х/кан Токту сте, ама на Връбница в сряда...Каквото и да напишете, НИКОГА НЯМА ДА ИЗТРИЕТЕ ЛИЧНОСТТА НА БОТЕВ И ЛЕВСКИ ОТ СЪЗНАНИЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИОНАЛНА ПАМЕТ! Впрочем, знаете ли нещо за първата държавна криза в Първата българска държава, щом ника Ви е "х/кан Токту" и ще ни споделите ли нещо за личността на този български хан, управлявал хм... доста кратко време? А за първият външнотърговски договор на х/кан Тервел нещо да знаете?;)

Тази вечер хането путку яко се е надрусал.

Абе, юда, замълчи поне днес на Ботевия ден!!!

Химерите ги създават небългарите в България с претенции за някакви 'нарушени граждански права" и "дискриминация".Повече по този въпрос няма да споря- за етническите БЪЛГАРИ- бг. граждани, Ботев винаги е бил и ще си остане не само гениален български поет- БЪЛГАРИН, но и революционер и борец за националната независимост и свободата на БЪЛГАРИЯ.Всичко останало е желание да се унизят българите, като се сринат устоите на националното им самочувствие чрез омаловажаване и подигравка с подвига им! И въпреки всичко, България ще я има, колкото и това да боде очите на всякакви малцинства в България- примирете се!

Драги, когато съм учила ИБДП , ти май си бил още в корема на майка си...Давай другиму съветите си - факт е , че ВСЕКИ БЪЛГАРИН УВАЖАВА И СЕ ГОРДЕЕ С ЛЕВСКИ И БОТЕВ.Не ме интересува дали си етнически българин, но не е редно всякаквио анонимни хора да плюят по паметта на БЪЛАГРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ! Когато твоето име или името на ататюрк се запише със златни букви на стената на Сорбоната, тогава ако щеш, саморъчно издигни паметник на ататюрк/ не в България, разбира се.../

Патетиката е съвсем на място! Като БЪЛГАРИ имаме право да се гордеем с българин, който оставя ВСИЧКО материално зад себе си и осъзнавайки, че ще загине, се бие за СВОБОДАТА НА БЪЛГАРИЯ и умира за нея! Патетика щеше да бъде да си признаете, че Вие НИКОГА не бихте направили това- защото сте страхлив човек. Турската пропаганда достатъчно се опитва не само да омаловажи подвига му, но и да окаля личността му и за това не е редно БЪЛГАРИН да не уважава националният си герой! Ако не сте българин- като бг. гражданин сте длъжен да зачитате националните герои на етническото мнозинство в България.

Не си в състояние да омаловажиш великия дух и гениалния Христо Ботев!

да беше знаел ботев,да беше си поживял...

Христо Ботев, поклон пред паметта му, винаги ще живее в сърцето ми.Питам се, някои хора дали имат право да споменават името му,които са предали, народа и държавата за лично благо, други продадоха земятта за жълти стотинки.Земя която пра дедите ни купуваха с кръвта си

Не сте ли го махнали още от учебниците, или редактирали с политически правилните изрази!

Народ надарен с такива ярки гении и последоватерни характери като Христо Ботев е орисан гордо и вечно да живее! Ще се отърсим от отровната плесен! Ще засияе българската звезда!

Поздрав! Стихотворението е много хубаво!

Христо Ботев МОЯТА МОЛИТВА О, мой боже, правий боже! Не ти, що си в небесата, а ти, що си в мене, боже - мен в сърцето и в душата... Не ти, комуто се кланят калугери и попове и комуто свещи палят православните скотове; не ти, който си направил от кал мъжът и жената, а човекът си оставил роб да бъде на земята; не ти, който си помазал царе, папи, патриарси, а в неволя си зарязал мойте братя сиромаси; не ти, който учиш робът да търпи и да се моли и храниш го дор до гробът само със надежди голи; не ти, боже на лъжците, на безчестните тирани, не ти, идол на глупците, на човешките душмани! А ти, боже, на разумът, защитниче на робите, на когото щат празнуват денят скоро народите! Вдъхни секиму, о, боже! любов жива за свобода - да се бори кой как може с душманите на народа. Подкрепи и мен ръката, та кога въстане робът, в редовете на борбата да си найда и аз гробът! Не оставяй да изстине буйно сърце на чужбина, и гласът ми да премине тихо като през пустиня!...

Велик и Вечен!

"Но... стига ми тая награда - да каже нявга народът: умря сиромах за правда, за правда и за свобода..." Христо Ботев, "На прощаване", 1871 г.

"...робът, човекът, като не чуят думите му, разума му, улавя се за крайност и се бори на живот и смърт, доколкото му позволяват средствата..." За Ботев трябва да имаш разум, историческа грамотност, и човешко достойнство, за да осъзнаеш величието и правотата му!

с насалзени очи казвам -не сам чул досега нещо толкоз добре казано. поклон. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ботев не е "един от най-великите поети и революционери" а категорично най-великият поет-революционер. Символ-верую на българската комуна! Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро. И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство. И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция. И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти. Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото. Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят. Галац, 20 април 1871 г.

Точно казано!

Велики неща е казал!

Ако човек до 25-тата си годишнина не е комунист, значи е без сърце! Ако след това продължи да им вярва, значи е без мозък! През 1871 година Ботев е бил само на 23 години. Отделно стои академичният спор че "символ-верую"-то е поставено в творчеството на Гения години след смъртта му, което ако е вярно е поредната гавра с националните ни светини от страна на "интернационалистите"-комунисти!

Явно не само не си чел Ботев, не си чел и историята на България, а си и неспособен да я осмислиш. Прочети "Смешен плач" и не скверни паметта на великите с внушения от промития си мозък. Човекът е използвал думите според значението им и фактите от съответните епохи, което за теб е невъзможно. "...монархията, конституцията и републиката - те са си фактове и епохи исторически, кои ще отрече само тоя ум, който не признава прогреса в человечеството..."

Като си спомним, че за националния празник на България - 3 март - в "словото" на президента не беше споменато какво се е случило на тази дата, дали ще бъде споменато днес кой е Ботев?!

Да, нашето нещастно пинокио Плевнелиев нито веднъж не каза, че на 3-ти март сме се освободили от турско родство. Какво ли би казал Ботев за това недоразумение???

Христо Ботев е най-голямата личност в българската история и литература! В историята ни - защото е неподражаем пример за патриот, за смел, горд и достоен българин. В литературата - защото е гениален поет. Истински! Няма друг, за когото поезията и живота му да представляват толкова единна благородна сплав - 100% ИСТИНА със 100% ТАЛАНТ. Сравнете Ботев с един-единствен днешен продажен политик! Вие си изберете кой! Самото сравнение ни кара да не искаме дори да слушаме "слово" на кой да е политик за този национален титан! Поклон пред достойното, честно и велико българско име и пред личността на героя!

пропускаш е един които не е прочел и винету докраи. е този ако бе живял по времето на ботев сигурно днес щяхме да празнуваме него. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

ХРИСТО БОТЕВ Е НАЙ ДАРОВИТИЯ СИН НА НАШИЯ НАРОД ПОГЛЕДНАЛ НАЙ ДАЛЕЧ В БЪДЕЩЕТО КАТО ВЕЧНА БОРБА ЗА ПРАВДА И СВОБОДА