Google почете Пенчо Славейков

Google почете със специален дудъл българския поет Пенчо Славейков по случай 150 години от неговото раждане.

Обратно в новината

Коментари - Google почете Пенчо Славейков | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Псалом на поета Другарко, сещам аз, последний час настава, час сбогом и от теб и от света да зема към своя хубав край се вече приближава на земний ми живот тъжовната поема. Там на високий хълм, където с теб, с другари обичах да седя в тих разговор унесен, поръчай тамо гроб да ми сградят зидари, там де мълчанието пей дивната си песен. Ти знаеш, погледи отвърнал от земята, че аз ги в небеса възьемах все нагоре: да е и моя гроб възьет към небесата и не в пръстта вграден отвсякъде с прозори. И там отнесте ме, и там ме оставете во росен утрен час, когато чучулига символ на моя дух, понесла на крилете химн жизнерадостен, се в небеса издига. И там сложете ме на мряморният одър. покоя ми сълзи и стон да не смущава. Зорницата, кога от небосвода модър изгрей, челото ми с милувка да огрява. Таинствения ход на битието моя свободен поглед в блян честит да съзерцава, да съм свидетел аз макар далеч от зноя на земния живот, какво в живота става. Да виждам слънцето вълшебно как разтваря на суетливий ден работнишките двери и звездочела нок как тихо, пред олтаря на отдиха, крила в молитва ще разпери. Тогава може би слухът ми ще опази в светата тишина о, може би тогава и онзи свиден звук, за който чезнех ази в живота, отчужден от лихата му врява. Това, в което ми живееше душата, ще чуя: за живот от радост озарена, как слива своя химн земята в небесата с тържествений псалом на цялата вселена. Едно от най-хубавите стихотворения на Пенчо Славейков

Поздравления, за припомнянето на това разтърсващо стихотворение! Благодаря, сполай ви, че "облякохте" деня ми с духовност. Уви, само в Дир-а напомниха за Пенчо!

Обърнете внимание къде е роден...според Уикипедията...както и Вазов и други.

еми то е факт къде са родени... ти забелижи къде са умрели. Хора като тях са причината да се случи тази промяна.

someone

почти всичиките ни големи поети са от далечното минало. в днешно време почти няма с какво да се похвалим. освен един недялко иорданов, за друг не се сещам.

Няма и да се сетите, защото в тази област цари небивало връзкарство и шуробаджанащина. А ако знаете само какви неща печелят най-често по поетичните конкурси... Млади таланти толкова трудно пробиват. И обикновено си самофинансират издаването на стихосбирката. С писателите на проза е същото.

има само, че хората не са известни, защото обществеността е тотално изтъпяла и се занимава с тв риалити програми, сериали и чалга. Последните три изместиха изкуството в някакви 10-минутни репортажи по бнт и така масовата публи няма шанса да се докосне до него за съжаление. Изкуството иначе си е там и си има елитарната среда в която си вирее.

същото е валидно за всички общества между другото.

Просто класиците сме ги изучавали в училище. Не съм сигурна, че в обществото ни въобще има стремеж към култура - откриването на музеи свързваме само с корупция. ..но пък текстовете на Криско и Дриско, съвременните поети, ги знае всяко хлапе. Културата сега е в задника, не в поезията.

Сещам се и за една поетеса известна единствено с това, че е девствена. Което в нейния случай е по-скоро поради липса на желаещи.

Докле е младост, златно слънце грей, сърцето златни блянове лелей, докле е младост, леко път се ходи и леки са световните несгоди. Докле е младост ,всичко е шега, не фърля сянка на сърце тъга, дори тъгата извор е на радост, докле е младост, ах, докле е младост! Пенчо Славейков Поклон пред поета! Изпращам стих от него, на всички българи.Той ни обичаше - и езика ни, и нравите ни, и песните ни, и тъгите ни!

За съжаление Google го почита но само в България - да не си помисли някой че това се случва в целият свят .

за съжаление..даже е много добре, че са се сетили за този голям българин, за разлика от политиците ни.

И може би тук за Славейков му е мястото да кажем, че Пенчо Славейков е истинският автор на Балканджи Йово. ''- Море, войводо, глава си давам, Яна не давам на турска вяра! - Избодоха му и двете очи, и го не питат, нито разпитват, току си взеха хубава Яна, та я качиха на бърза коня да я откарат долу в полето, долу полето, татарско село....''

Което пък ме накара да си помисля че: ''"Море, войводо," - не е обръщение към турски големец? , а и това "долу полето, татарско село." - не означава ли, че хубавците от песента, които са се гаврили с балканджията са били кримски татари с украински воевода ???

пред силата му да преодолее материалното и се въздигне духовно така, че и нам да помогне да го направим!

Гугъл, дудъл...Аз всекидневно го почитам Пенчо Славейков на ПЕТДЕСЕТАЧКАТА !

Добре, че е Гугъл, та всичката интернет-младеж да може да цъкне по погрешка и евентуално да се образова малко...

Гугъл си гонят бизнес интереса. Да не вярвате, че го правят заради друго? Те са гаден монополист, който се чуди как да одере за повече пари, колкото се може повече хора.

Гаден емигрант. Той и приятеля му Ботьо.

Ама защо само в българската версия на търсачката? Защо само Google Bulgaria? Защо не е за всички държави на Google? Като Google Polska, Google Deutschland и т.н.... На нас на Google Bulgaria как ни дават снимки на чужди известни които не са българи? Защо по същия начин не покажат Снимката на Славейков и на другите версии на гоогле за другите държави? И като цъкнат на него да четат...има и превод от други езици вече...има и английски и т.н.

Защото не сме като французите или други подобни нации, дето като се случи нещо у тях и пропищяват целия свят... света е лицемерен.

Още повече, че Пенчо Славейков е немски възпитаник, затова и на немски , и на италиански, би трябвало да го пише в Гугъл. Той умира в Италия, край езерото Лаго ди Комо - може-би само смъртта попречва да има Нобелова награда.Предлага го италианското правителство /е, не българското, де!/Дано, поне, най-нежният лирик на България, сега гледа някъде там, от звездите, където е, дано ни праща и любов,и сила, българи!

В селцето Брунате, което се намира над Комо, още има плоча. Преди години попаднах на нея случайно, бях дошъл заради невероятната гледка която се разкрива оттам.

"О, има тих вълшебен край и никой го не знай, къде е той - вълшебен край на отдих и покой. Къде е той? Живей, люби, страдай, надей се и желай - достига там тоз, на когото во сърцето плам гори за там, - тоз, който люби, страда и живей, тоз, който като мен за тоя край кoпней." ----------------------------------------- Поздрав за всички сънародници в чужбина,които са останали българи в сърцата си.

ДЪЛБОК ПОКЛОН. ВЕЛИК БЪЛГАРИН.

Кажете , че няма Възкресение! На прага на източно-православния велик ден Гугъл/Дудъл ни подсети, че и ние сме част от обществото на Нобелистите