Коментари - Забавачката за 5-годишните става задължителна | dnes.dir.bg
назад

Забавачката за 5-годишните става задължителна

Парламентът въведе задължителна предучилищна подготовка за 5-годишните деца от 2012 г., след като окончателно прие промените в Закона за народната просвета.

Обратно в новината

Коментари - Забавачката за 5-годишните става задължителна | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Поредното замислено престъпление на "търбусите"!Ограбване на детството на децата и промиване на малките им мозъчета,докато още не са осъзнали истината за Българската действителност.Целта е малките хора да бъдат колкото е възможно по-рано в мелачката и превръщането им в удобен за формоване ,хомогенен материал ,за да има за плюскане за изедниците!Основната ценностна система на едно дете се формира до навършване на 7 години.Всякакво по-ранно излагане на детето на външните неблагоприятни фактори ,може да се окаже фатална за психиката му!

напълно подкрепям като замисъл, но като знам, че всичко се побългарява съмнявам се, че ще се получи нещо сериозно

Това е порочна промяна, целяща от рано да форматира децата и да ги превърне по-късно в послушни роби. Възрастта за тръгване на училище /и въобще някакви задължителни форми/ трябва да е не по-рано от 7 години. Увеличават пенсионната възраст, намаляват детството - това не ви ли прилича на приложение на идеите на едни брадати или мустакати чичковци от миналия век, които обикновено не се ползват с добро име ?

Не вземайте дете от майка! А дайте заслужените доходи на родителите да си отглеждат децата много по-качествено, отколкото прости лелки и отегчени учителки. С това решение НЕ се грижите за децата, а се грижите да запазите работните места на държавните служители от Инспекторати и "персонала". И от родилния дом да вземете децата, с това няма да повишите качеството на образованието при тази криминална демокрация.

А вие майки, на нищо ли не учите 5 годишните си деца? Не говоря за четене, писане и смятане. Едно 5 годишно дете има доста неща които да учи освен тези. И забравете за четене, писане и смятане, че никой няма да седне да учи 5 годишно на такива неща. Какво страшно има, тези деца да научават подходящи за възрастта им неща. И не казвайте, че вие или някоя баба пенсионерка, по добре ще си ги гледате, защото това не означаве, че е по добро за детето. Да вярно повече боледуват, но пък дали е по добре децата да са по градинки и кафенета с възрастен, отколкото сред връстници. Явно това е политика за интегриране на ромите или циганите или както искате ги наричаите. Колкото по рано ги карат да посещават градина или училище, толкова по добре за тях. Поне ще ги учат на нещо - дали елементарни хигиенни навици или и за заобикалящия ги свят извън техния, но няма да се скитат гладни по гетата и бунищата. Така ще бъде по-лесно и в училище с тях после. Все пак нали първите 7 години са най-важни. Нашата община пилотно въвежда това предучилищно обучение за 5 годишни. Моята дъщеря е на 5 години и аз съм доволна от това. Между другото помагалата им бяха закупени, още преди да се приеме това в общината. И са същите, както тези миналата година за 5 годишните. Никаква разлика, освен може би, че сега няма да се плащат такси, но затова още не съм сигурна. Хайде стига вече с този ужас. Поне се информираите, какво ще е обучението за 5 годишни, пък тогава пишете.

Марулке, това че Вие не искате да се занимавате с вашето отроче и сте го шитнали на грижите на общинската детска забавачка си е ваш проблем. Правото на избор е закрепено в конституцията. Може да си заврете поредния пилотния проект там където слънце не огрява. Имах късмет дъщеря ми да започне първи клас на 7 години. Има шестгодишни деца в нейния клас, който и до днес плачат при започването на учебния час.

Депутатите сами ни доказват, че са тъпи и необразовани. Защото едва ли някой от тях е ходил от 5 годишна възраст на предучилщна. Държавата така усърдно се "грижи" за децата ни, че сега реши да им отнеме още една година от детството.

Ако депутатите ни искат да имаме европейски закони, да предоставят и европейски условия. На запад децата започват да ходят на училище по-рано отколкото в България, но начинът, по който се преподава там, е различен. Програмата им е съобразена с възрастта им и училището в първите класове прилича по-скоро на детска градина, защото повече се набляга на игрите, спорта, мисли се за това как децата да изживеят детството си пълноценно и приятно! А тук всичко се прави наполовина. Взимаме само обвивката, а съдържанието си го "побългаряваме" и предполагам, че горките деца ще бъдат карани да учат уроци и да седят по чиновете още от 5 годишна възраст...А с какво точно ще стимулираме тези деца да заобичат родината си и да останат в България?! Като ги караме да ходят на училище почти от раждането им ли , като им предоставяме мизерни условия или като ги лишаваме от възможността да спортуват поради липса на спортни зали и от възможността да се забавляват, тъй като вместо увеселителни паркове и детски площадки, в България се строят само молове....Да не говорим за състоянието на висшето ни образование... Мили господа депутати, вие от 5 годишна възраст ли започнахте да учите уроците си? Не отнемайте детството на децата! Не стига, че по никакъв начин не работите за това да направите по-щастливи тези безгрижни детски години, поне не ги помрачавайте...

Докато има мислещи като теб, няма да прокопса тази държава. Жалко, че има толкова много прост народ, то и за това сме на този хал. Децата трябва да растат и общуват с връстниците си, а не като отидат на училилище, да незнаят къде се намират и как да се държат. В европейските страни как започват от 5год. ? Нищо няма да им стане на нашите деца ако започнат да се обучават от рано.

До кога ще се сравнявате непрекъснато с европейските страни без да имате тяхната база. Писна ми да ми казват че цените ниса по ниски от тя а за заплатите и условията да мълчат. Направете ЕВРОПЕЙСКА ОСНОВА И СЛЕД ТОВА ПРИЛАГАИТЕ ЕВРОПЕЙСКИТЕ МЕТОДИ.

Това, което казваш е смешно - дали от 5 годишна или от 6 годишна възраст децата за първи път ще се озоват сред връстниците си е се тая - има шок. Кое ще го преодолее по-лесно - 5 годишното или 6 годишното? Споре дме е все тая - зависи от средета, условията и грижите. Като ги гледам в училището до нас направо ми настръхва косата - крясъци, писъци, блъсканица - елементарни условия няма. Проверете в книгите за отглеждане на децата - там пише по колко време на ДЕН трябва да спи детето. Къде да спи - на пейката в двора на училището ли? И после - върстници са му тези в групата, а тези, които са по-големи и ги подритват през междучасията са много пъти повече от тях. За какви връсници говорим - 30 деца на 5 години сред 500 на 10-12 г.? Условия трябват, а няма и няма и да се създадат за 2 години, щото пак ще се оправдяат с кризата...

Подкрепям!!! Отдавна трябваше това да стане! И без това децата на 5-години масово си ходеха на детска градина. Така поне държавата ще поеме разходите по тяхното обучение и учителите ще са мотивирани. Не мога да си представя тези майки, дето претендират за условия и качествена храна какво правят с децата си по цял ден-какво ли толкова им готвят, как ги занимават, влизат ли в ролята на приятелче на детето, за да може поне една игра на воля да си изиграе,знаят ли и въобще осъзнават ли колко голяма е ролята на детския колектив да развитието на всяко дете.....С едно не съм съгласен- нека държавата не чака на общините само да поддържат съвременна база в детските градини. Щом политиката е за задължително обучение нека тя-държавата -да осигури средства и за това.

Напълно точно и вярно казано!!!

С две ръце съм за! Най-сетне едно европейско решение за образованието ни!

0786, не знам мъж ли си или жена. Подкрепяш поредната тъпотия, взета като идея, но недоразвита. В сегашната система, когато от 6 годишни ходят задължително на предучилищна, където ги учат да пишат и четат и елементарно да смятат и т.н. После, когато трябва да го запишеш в първи клас, ти е нужен документ от предучилищна и какво следва: детето ми губи всякаква мотивация, защото в първи клас започват да пишат чингелчета и човки, нещо което вече са правили, а сега искат да е от още по-рано. Категорично против съм! И ще подкрепям отпадането на поредния прах в очите на хората, че в парламента вършат нещо.

Няма такова нещо, в предучилищната група децата не се учат да четат и пишат. Явно не си много на ясно.

По правописа ти личи че не си писал достатъчно чЕнгелчета.

Не подкрепям. Не може реформи да се правят от средата - първо осигурете качествено време за децата в тези забавачници, а след това ги правете задължителни. Преди да спра моето дете от детска градина, знаете ли какво закусваха - филии бял хляб от най-евтиния боклук, който и кучето няма да яде, с маргарин и мармалад. На обяд я салам с доматен сос, я кремвирши - ужас! На лелките им са толкова ниски заплатите, че са абсолютно демотивирани да работят - не може като вляза да оставя детето да вони на хлор, като им направих забележка, спряха да пускат родителите вътре. Ако намеря законова вратичка, няма да си пускам детето - и без това работя на половин ден, ще се организираме с други майки, които имат мотивация да се занимават с децата.

разбира се, че храната на децата трябва да е качествена. това обаче ще оскъпи много детската градина и тогава пак ще сте недоволни. аз навремето ходих в тази, която е в кв. борово (софия) - не си спомням да са ни хранили с нещо по-различно.....е, сигурно млякото поне е било истинско и кренвиршите :-) не са били със соя. навремето 200% се е крадяло, сега не знам дали смеят.

Колко яде едно дете, че да се оскъпи много? Даже цяла филия за закуска му е много, защо да не е половин от пълнозърнест хляб с масло и мед или сирене??? Едно кило кремвирши в магазина е 5 лева минимум, едно кило свинско е около 6 ако не си много претенциозен от коя част на свинята да е, пилешкото е около 7 средно без кост. Защо да не им сготвят пилешко с картофи, вместо да блъскат салам за 3 лева килото с доматено пюре, пълно с какви ли не боклуци? Едва ли някой родител би имал нещо против да плаща 10-15 лева повече, за да може детето му да не яде боклуци. После били децата дебели... На моя позната детето за 1 година в детската градина стана дебелак, пусна го на 4, на 5 вече беше със свръх тегло. Сега е на 9 и е много пълен за възрастта си - не знае какво да го прави. Уж все на диети, все консултации със специалисти - все хвърлени пари на вятъра, защото е имаш лошия късмет да попадне с детска градина с некомпетентен персонал. А момиченцето ми сепеше между момченца, на отделно легло с неплътна преграда. Един ден се оплакало на госпожата, че и бъркали в гащичките - тя казала: нищо страшно не е станало. Ужас! Нищо страшно ако е на 18, не на 3 1/2!!! Не даваше на баща си да и смени гащичките около месец.... ужасно е да се поверяват деца на демотивирани хора!!

Ами ако можете организирайте се. Обучавайте децата както смятате за правилно, дано да успеете. Така ще докажете, че и такава форма има право на съществуване.

Напълно подкрепям "Майка на две деца" 23.09.2010 11:53 Изроди! Карайте ги да учат, още преди да проходят, махнете висшето образование, за да може от 16годишни да работят, за да ви плащат данъци и да си пълните тлъстите

До следващите проблясъци на съзнание............