Андреев: Електронното ни гласуване може да е като естонското

Централната избирателна комисия (ЦИК) иска отлагане на електронното гласуване, което трябваше да е факт на следващите европейски избори през пролетта на 2019 г.

Обратно в новината

Коментари - Андреев: Електронното ни гласуване може да е като естонското | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Според СТЪКМИСТИКАТА на НСИ-в България--около 7,2 млн. население,къде го виждат, и почти 7 млн. ИЗБИРАТЕЛИ.Въпросът е:колко са МЪРТВИТЕ ДУШИ? Заради тях ЕЛЕКТРОННОТО гласуване е Невъзможно в БГ.

След първото изречение спрех да четем. Не им се връзва с електронно гласуване как да използват мъртвите души, и затова са къчовете срещу електронното гласуване. Пък после ше оставът в системата саму удобните, и ше намерът начин да шкартират неудобните, както винаги с куманягите и системата им.

При избори освен валиден глас има още поне 2 изисквания: Да се гарантира анонимността на вота, за да не може да се оказва натиск; Да се гарантира, че гласува наистина този, който се брои, а не друг от негово име. Обяснете с електронното гласуване как ще се осигурят тия 2 неща. С електронен подпис може да се реши втория проблем, макар че 90% от гласоподавателите няма да са наясно точно как да го ползват и ще станат доста "сделки" покрай цялата работа докато някой помага на гласуващите (примерно продал си имота без да знаеш или си взел солиден заем - все подписано електронно с универсален електронен подпис). Анонимността обаче както и да я гледаш не може да стане - ако може то пазаруването на гласове ще бъде песен и радост на платежоспособните партии.

какви лични карти бре?!?! Айде чипосвайте овцете, че да се свършва. Писна ми да чакам новия световен ред! Нали за това ви сложиха там от центъра на империята? Да подготвяте колонията наречена България.

Не се коси чичо Зомбие, ти отдавна си мъртъв... Дай лабаоо..

ЕГН-то е достатъчно. Предварително когато се регистрираш можеш да получиш специален ПИН с който да гласуваш. Ако се налага идентификацията при регистрация може да се извърши на Видео гише. Гласуването по поща как е? Начини има, но желание трябва. А помним Резидента Радев още с встъпването си се опита да лиши Българите в чужбина от право на глас! Погледнете кой е За и кой Против и картинката е ясна като бял ден. Хептен толкоз мозък трябва да има чиляк!

Какво казва по въпроса др, Кур - никова ДА си наясно - Др. Нинова е винаги права. Когато др. Нинова не е права - виж по горе.

Има ли закон? има. Спазете го де. Поредната БКП наглост. Дори не ми се псува.

В законите може да пише и че Земята е плоска. Това не го прави истина. Проблема е, че некомпетентни пишат законите. Като и народа гласувал на референдума в поне 99.9% е също некомпетентен. От едно гонено удобство, което може и засега да не е никак толкова удобно с този електронен подпис и как се издава за пари, може да се нанесат непоправими щети. Не на шега това може да значи контролиран вот, край на демокрацията, край на суверенитета на България или в най-лошият слумчай война. В долният коментар съм го описал.

Да и единственото известно естонско електронно гласуване се твърди че пробито тестово. Може да търсите: Security Analysis of the Estonian Internet Voting Има и в Ютубето видеа. Проблемите са прекалено много. Могат да извадят тук кой как е гласувал. Пада тайността на вота, което трябва да е и нарушение на Конституцията. За електронен подпис се плаща. Манипулациите може да са от различно естество. Например да гласуват за циганите от един компютър. Страшен е вътрешният човек със съответните знания. За такъв трудността може да е като да пише коментар тук. Ако попадне под контрол на българи, това ще значи край на демокрацията - народа повече не избира. Ако попедне под чужд контрол, край на суверенитета на България. Друг решава съдбата ни. В частност ако попедне под контрол на силно заинтересована страна като Турция, накрая може да се предотвратява само с война! Тук обикновенно правят много грешни сравнения с плащания. При плащане се знае идеално кой плаща и си давал лична карта в банка и така нататък, а за получаващият пари се изискват още повече документи, верификация с плащане и код от номера на плащане, и така нататък. Тук вота трябва да е таен. Освен това там разбираш, че си обран и пускаш сигнал в полицията. Има задържане на пари при превеждане от купувач на продавач. И така нататък. При гласуване дори няма да разбереш, че има проблем. Освен това резултатите са на доверие. Другото е, че това се решава от напълно некомпетентни хора по въпроса! Най-нормалното нещо е, чевек да е некомпетентен по безкрайно много неща. Хората разбиращи нещо от направата на такова гласуване в България са по-малко от 0.1%, да не говорим за депутатите. Тяхното мнение е некомпетентно.

Този таен вот ще излезе голямата работа. А решението му е елементарно - гласът е криптиран от браузъра на подателя и така може да се определи кой е той и дали информацията е манипулирана, но не и за кого е гласувал. Почти както в изборната стая - подписваш се в списък и пускаш непрозрачен плик със скрито съдържание в урна, макар че тук никой не дава гаранция, че съдържанието в края на деня при преброяването е същото, което е натрупано през деня. На следващия етап се декриптират и броЯт гласове, когато информация за подетеля вече няма, точно както в изборната стая се вадят бюлетините от пликовете. Само че не всеки може да се сети за почти елементарното решение.

Коментираният вариант е, да се гласува електронно събота, а неделя нормално. Гласът на бюлетина отменя този на електронното. Ивода е, че те например имат от гласуването на бюлетини ЕГН-тата на гласувалите. Знаят кои са. Без значение на метода, същите трябва да се изхвърлят от електронното гласуване. Имат директна връзка гласуване-човек! Тоест е въпрос на добра воля дали ще направят извадка всеки как е гласувал. Самото кодиране няма никакво отношение в случаят. Имат проследяема връзка - примерно ЕГН-гласуване. Примерно после ще извадят: 1. Бойко Борисов гласувал за БСП; 2. Валери Симеонов гласувал за ДОСТ. И така нататък. ;)

1. как ще накараш системата да "забрави" кой е подателят на съответният глас? Те следи остават винаги тук и там 2. секционната комисия се грижи да провери личната карта на гласоподавателя с което гарантират, че лицето е това, което пише в списъка.. Нали се сещаш, че ако някой ми докопа електронният подпис няма как система да познае, че този дето го ползва подписа не съм аз! Не че лични карти не се фалшифицират, но това е сравнително труден процес... издаването на сертификат за електронен подпис е елементарно и изключително бързо.

Идеално обяснение. За съжаление темата за електронното гласуване изисква доста знания опит и е невъзможно да се обясни на хората. Разумното решение е да се повярва на експертите, че електронното гласуване вреди на демокрацията.

Колкото и да обясняваш, пренебрежимо малко ще схванат за какво става дума

Дааа. Айде де Сорос откога чака да наемете машините му

винаги ще се намерят извинения.

Имате ли толкова излишни пари за безмислени експерименти, за които на всеки е ясно, че ще бъдат провал? Или идеята е да се откраднат пак едни пари?

Един лаптоп и цялата циганска махала е гласувала правилно. За ГЕРБ или за БСП, зависи кой повече кинти е откраднал и може да плати повече. По жилищните блокове ще е същото. Който плати повече за него ще се гласува. Е, за кво са ни такива избори? ГЕРБ и БСП да си се пригушкат и да си управляват следващите 50 години. При Тошо бе същото. Управляваха БКП и БЗНС. Поне няма да се дават пари за измислени избори.

И така гарантирано ще останат следи колко гласа са дадени от един лаптоп. Да не вземе накрая да излезе скъпо?

няма как да бъде като естонското...естония имат от години електронен достъп до всякакви услуги и институции срещу няма и 200млн....при нас са изхарчени над 2млрд до тук и дори компютрите в лайняните ни институции не са вързани в мрежа ми за 1 хартийка трябва да взимаш отпуска

Нито грам доверие на такова гласуване! ! ! Аз ще си мушна бюлетината в урната сaм!

А аз ще прегледам записите от камерата.