Експерт: Русия отваря тръбите си, това е революция

Нови обстоятелства ни карат да променим песимистичния сценарий, че опелото на проекта за газопровода "Южен поток" се е състояло.

Обратно в новината

Коментари - Експерт: Русия отваря тръбите си, това е революция | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

И от сега мога да ви кажа , че всички търгове ще се печелят от правилната фирма, задължително получила височайшо одобрение. Та наивниците да не се надяват напразно. А по отношение на България тепърва ни чакат много максимално гадни изненади-и при опитите за удължаване на живота на 5 и 6 блок , и с отработеното гориво , и с газта.Ще послужим за доказателство на поговорката : да бе мирно стояло не би чудо видяло.И нищо чудно да бъдат максимално гадни за да послужим за пример за назидание.А от новите ни братя ще получим само плясване по врата.

Атанас Тасев е спрял да се нарича професор. Но може да слага едно "р.п." пред името си - за руска подлога

Тожва, че е паднал монополът - добре. Но това не значи, че ЮП ще се строи през нас. Кво му пречи да е пак през Турция? Даже ще е по-кофти за нас. Щото Газпром и други фирми (напр. - турски) ще си играят на търговете за газ и ще вдигат цените... Така че - ножът дето ни го забиха руснаците и турците сега просто го завъртат в раната - да боли повечко. Ако някой още не е разбрал, в момента вече се води битката за България. Като начало - търси се предизвикване на социално недеволство. Няма да е трудно, щото и без това сме на дъното...

nobody

можело значи ..!!

e nali ima v cherno more gas ,pashto oshte se ulishvame ,TIM imat neobhodimata tehnika

Много важно ние да си копаме за наш си... Пък да видим какво ще стане.

Абе, с две думи, всяка западноевропейска държава може да инвестира в проект подобен на Южен поток,но ние НЕ!

късно е либе за китка. вече никой няма доверие на русия. кой луд ще се съгласи да ползва тръбите им. опитват се да спасят рублата. но аз съм ви казал - 100 рубли за евро по нова година.

Този пишмен "енергиен експерт" Тасев (доскоро един от главните активисти срещу всички руски проекти - Белене, Бургас-Александруполис, ЮП)) да вземе да млъкне, се излага като кифладжия...Във всичко което е надрънкал няма НИЩО ВЯРНО, пълни свободни съчинения и фантазии. Т.нар. професор е просто един платен пропагандист и дезинформатор. Стойността на мненията му е точно 0. Мнението на подобни "експерти" струва колкото "любовта" на курвите от околовръстното и е също толкова ценно.

сега отварят тръбите, а скоро и бузките

Ти се моли да не отворят шлюзовета за ракетите , че тогава ще видим реално второто пришествие.

Нищо не си разбрал! Нашето дупе ще се.е кръв! Ако искаме газ, построяването на тръбата, ние ще го платим. А за да стане това нещо, ще направим пенсионирането на 84 години и данъците 93% от брутния ни доход.

англичаните оставили западен проект, защото тяхните зондажи показват че Шах Дениз 2 безперспективен, много малък е капацитетът за добив и налягането ще падне след десетина години.

за вътрешна употреба поне за сега. Отменя се монопола на Газпром вътре в Русия. Никой не може да му отнеме пазара извън, който вече има. Ако има други руски газодобиващи , а ги има, фирми, достатъчно мощни, ЕС може да се договаря с тях, но проблемът е същият от тук нататък.

Само да му кажа две думи на този професор. На Черно море от другия бряг е газта. Вървете копайте и купувайте. Какво чакате третия енергиен пакет ли да изкопае морето?

Прост, по-прост, най-прост, професор. Е не всички де.

Иди:трасирай,копай под морето, постави тръбите и направи добро на европейците като им подадеш евтино, на изгодна за тях цена- руски газ! Всеки иска хем да получи руска газ, хем Русия да се охарчи за най-трудното - да построи, постави тръби за своя сметка. Е,няма такива балами, колкото и както да се "притиска" Русия! Тя не е като България - вместо за благосъстоянието на народа и държавата- да работи за благосъстоянието на ЕС! България е лесна за манипулиране и ограбване , защото има алчна, некадърна и продажна номенклатура!

Чудя се с този ник, мъж ли си или жена. Аз съм мъж и като ти пиша, ако и ти си мъж, ще ни излезне много лошо име. Пък може и хубаво, те нещата напоследък се промениха. Ама разбира се, че на чужда фирма ще дадем! Ние чужденците много ги обичаме.

От статията разбрах, че в Русия има газ. И ако искаме, можем да отидем и да си купим. После дръпваме едно тръбопроводче от там до тук. Колко му е! Аз го гледах на картата - има, няма една педя. То и с Шах Дениз така стоят нещата. Дръпваме тръбопроводчето и сме ние!

Че "Те",се осират вече 25 години!!! Да не би досега да са яли дървото или бухалката???!!!! Ядем го всички ние ,че ги търпим толкова време. Еми вярна е приказката:Прост народ-слаба държава. Вярна е също и една реплика: Материала...материала не струва...

управляващи като"лош материал", нали?Защото народът ни се управлява от некадърни и послушни на външни сили продажници, които нямат никаква връзка с народа си! Гледат само личните си интереси! Народът не е прост! Рано или късно,ще ги подгони с "дървото"!

Това е въпрешнодържавна мярка на Русия и касае САМО руски фирми. Не си мислете че ЮП е възкръснал. Въпроса с газа за източна Европа и особенно за България продължава да стои нерешен.

След като някои искат без пари на кино, да не се сърдят, като ги пратят на майната си. Ако искаш равнопоставеност в отношенията, ще си плащаш, както направи Германия за Северен поток - плати, участва в строителството и няма грижи. Получава газ, цените са по-ниски и всичко е наред. Айде лек ден!

Значи, ако Газпром откаже да строи потока, никой не може да им се сърди, нали?

Това ново изобретение на Франкещайн ли е?..ха..ха Ще съшиват мъртвец(ЮП)

Блановете на ритнатия !

Значи Газпром/Новатек строят газопровод, от който имат полза. Шах Дениз 2, който също има интерес, не дава една стотинка за строителството на газопровода, но иска да ползва тръбата. ЕС, който не дава една стотинка за строителството, има полза от газопровода, настоява по газопровода да получава газ от Азербейджан, Катар, Кипър, Израел и Сирия. Ще обясниш ли логиката?

Професоре, колко ти платиха за тези дебилни размисли?

Не отговори на въпроса кой ще строи тръбата, за да може който си поиска да транспортира газ по нея.

моного хубаво звучи за да е истина!!! тук има нещо,което не е достатъчно обяснено или недоразбрано. путин е доста горд и ходове като гореописания просто не му прилягат!

Отвързването на фалопиевите тръби води до оплодотворяване.

sawo

Значи ние не сме нормална държава, защото жиците за тока например не може да се ползват от други. Тръбите за подземните оптични кабели например са свободни, след като получиш разрешително, за което време може и да ти умре коня. След това пък плащаш стабилни такси и т.н. и т.н.

Искаш да кажеш, че в капиталистическата икономика някой е длъжен да построи тръба/далекопровод/път за да може всички да ги използват? Кой е този някой, който ще строи, е въпросът.

val55

При положение, че рашките разрешат достъпа, и на други производители до тръбата на ЮП, то тогава може да има и енергиен хъб в България. Интерконектори с Гърция и Турция, Румъния и т.н.... България е стабилен партньор за търговия, както с Русия така, и с ЕС, а и други държави производители и консуматори на газ и нефт. Освен по ЮП може да се получава газ, и от други производители на газ, като ние знаем от кои страни се добива, не само сега, но и в бъдеще от нови находища. Най-после политиците да спрат да се дърлят, и да осигурят едно нормално бъдеще на хората по Земята. Спокойно всички заинтересовани могат да осъществят, какъвто и да е стратегически обект, който е изгоден за всички страни, и най-много за милиони или милиарди хора. Тръбопроводите трябва да са държавна собственост, и да не са собственост на производителите. ЮП не е само изгоден за Русия или ЕС, но и за други държави, както сега така в по-близко и далечно бъдеще. Когато всички имат желание да постигнет нещо, то може да се постигне, но водеща роля да не играят политиците, а икономистите и техническите кадри от всички страни, като се зачитат интересите на всички участници. На първо време може да си използва, и газопреносната ни мрежа, докато се построят необходимият брой тръби за по-голям пренос на газ независимо от каква посока, и от къде ще идва тя, важното е всички да са доволни от постигнатото..... Все пак трябва да знаем, че ни гледат сейра на всички, и ни кроят шапка, но не му е мястото тук да говорим за такива неща. Има видимо, и невидимо, но ние засега виждаме, и разбираме толкова малко, че би трябвало доста да се замислим, какво точно мислим, и какво трябва да правим, и то по най-правилният начин. Това трябва да е за благото на всички ни независимо, в коя точна на Земята се намираме. Няма малки или големи страни, и както знаем, и малкото камъче може да обърне колата, а после пътища много.....

България е стабилен партньор за търговия, това на шега ли го казвате?

Ами да, ама не! Нека първо другите производители задружно с Русия да финансират строенето на тръбата, след това да си я делят.

Нали щяхте да замените Европа с Китай в износа на газ бе, другари? Нали щяхте да строите нов гЪзопровод през Турция вместо през България? Нали щяхте да си внасяте месо от Бразилия и сирене от Нова Зеландия вместо от Европа? Щяхте, ама в розовите си сънища. Ако цената на нефта падне с още 10 долара, ще сте готови като циркови пуделчета да се въртите на задни крачета в кръг, само и само да ви дадат пак захарче :)))

Кико по голямото количество месо което се консумира в България от къде смяташ че идва колко процента от бялата техника и ел уреди според теб идва от Китай.

Кой ще ти построи патока, за да си доставяш газ от Тамбукту? Газпром ли? Май не си разбрал съвсем правилно, че по патока вече ще може не само Газпром, а и Новатек и Сургутнефтгаз да изнасят руски имперски газ. Тамбукту май че остане за "друг път".

"решение на Върховния. . съд на Руската Ф-я, с което отпада изключителният монопол за износ на газ на "Газпром експорт". Южният Тек е мъртъв, да живей Източният Газов Битак ! Свободното договаряне може да започва, след като Имп.на Злото видя задаващият се фалит ! Е ми, можехте да се съгласите и с добро, ама . . .

sawo

Дори не си разбрал какво всъщност означава това решение, за което се говори в новината... Това касае основно Сургутнефтегаз и Новатек, на които се предоставя достъп. Но трололовете вече нададоха радостен вой, почнаха да пишат глупости на корем... :)

ЗАЩО "експертите" по темата НЕ ИЗСЛУШАТ самоукия бай Васил от Бургас , за когото съобщиха в "БЛИЦ"???? Този 84 год. човек ТВЪРДИ че в Б-я ИМА нефт и газ в огромни количества, изготвил е и карта на находищата в цяла Б-я????? Толкова пари се РАЗПИЛЯВАТ за глупости-- НЕКА ПРОБВАТ поне на едно място посочено от него!! Ако спечелим - ДОБРЕ!!! Ако нищо не излезе -загубите за 1 сондаж ще са около 45-68 000 лв????

А защо тези експерти не изслушат и мене, комшията, баба Пена от 3-я етаж, ние също можем да посочим поне 20 потенциални находища!? Ами да се пробва - всеки да посочи по няколко, да се дупне, пък може и да излезе.

Професоре, колко ти платиха за тези дебилни размисли?

Защо не си изкопаем още поне десетина "Царичински дупки". Малоумници много драги, според някои и Луната е от чисто сребро!

САЩ и ЕС разказаха играта на Путин!Скапаха му икономиката,рублата и горивата така,че иска не иска ще трябва да приеме всички условия на много по-силните,за да не загине като СССР!Бойко може да го върне на Медведев,като даде Русия като много лош пример за политика и икономика ,упадъка на най-богатата с ресурси Русия!

Защо изведнъж обърнахте плочата? Нали доскоро твърдяхте, че САЩ и ЕС нямали никаква вина за слабата рубла и скапването на икономиката? Кое изведнъж ви накара да си признаете вината?

ВИДЯ СЕ ЧЕ ПУТИН ЩЕ КЛЕКНЕ!!! НЯМА КЪДЕ ИДЕ ИЛИ СЕ СЪОБРАЗЯВАШ С ЕС ИЛИ ЕС ТИ ГО НАБУТВА В ТРЪБАТА!!! КОГАТО ЗАПАДА ДЕЙСТВА ОБЕДИНЕНО РАЗБРАХА ГО КОМУНИСТИТЕ ВИДЯ СЕ КАК РУСКАТА ИКОНОМИКА СЕ СРИНА ПАДНАХА ИМ РЕТИНГИТЕ И НАКРАЯ ПУТИН ПОДВИ ОПАШКА КАТО КРАСТАВО КУЧЕ!!! ИНАЧЕ ДЪРЖАВАТА ИМ ФАЛИРА НО КАКВО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА ОТ ЕДНИ КОМУНИСТИ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!!!

що за "безцветен боклук " с неясен произход си Ти- самия?! Путин е Държавник от световна величина! Ти кой си?! Какъв си, та си дръзнал на Путин оценки да даваш?! Да го оплюваш?! "Залепил" си се за новоколонизатори, въобразили си че са "Господарите на света" и вече се имаш "за сила" ?! Кога последно си бил на доктор! Спешно на преглед и лечение!!

Каквото и да говорим истината е че ние пак сме от пре...та страна.

loyola

Всичко е така, както казах - Русия и ЕС ще се разберат, газа ще минава през Турция и Гърция, ние ще плащаме скъпо и прескъпо и ще си обясняваме колко сме хитри.

Не можах да разбера каква е връзката между решението на руския ВАС за отмяна монопола на "Газпром" върху износ на газ от Русия и използването на "Южен поток" от неруски доставчици. Някой дали може да ми обясни?

Всъщност касае най-вече "Роснефт" и "Новатек". Също така се водят преговори за взаимен достъп на руски и тюркменски газ. Газопровода ТАПИ има свободен капацитет и един от вариантите е достъпа на руски и азерски газ до него. Достъпа на азерския газ може да се осъществи и през съществуващата "мрежа" на "Газпром". Това обаче е в ущърб на ЕС. Гладния азиатски пазар може да погълне целия добив на газ от Азърбейджан.

Само да вметна- гладният азиатски пазар освен от газ се нуждае и от нещо много по-важно- жизнено пространство/ Китай,Индия/. Нали се сещате кой има най-много такова неизползвано?

Как само този "експерт" е чувал за това решение на Върховния административен съд на Руската федерация???? А другите не знаят за него??

До Фройд"Де е Ямбол ,дее Стамбол." Ти тъпо пуберче се именуваш Фроид.Недоумение.Рожба на скъсан презер.... Оришарски спря ЮП защото пожарникарчето всеки ден правеше доноси и слугуваше на ЕС. И сега отидеи при Меркел с една котийка.В нея имеше нещо което той каза"А вижте сега какво гов.... изакахме като ви слушахме.Сега помагайте.Тя каза .Да, ти върви и чакай да ви помагаме защото ние си нямаме проблеми и опозиция.Чякайте да паднат на овена ...

НА КРИВА РАКЕТА , КОСМОСА Й ПРЕЧИ !!! ЗАЩО ОРЕШАРСКИ НЕ ОТИДЕ В ЕВРОПА ДА ИСКА ПОМОЩ ? ЗАЩОТО НИКОЙ НЕ ИСКАШЕ ДА ГО ВИЖДА !

Да спрем Политическото племе в България да краде. Тогава и енергетиката ще е печеливша, доходите ни ще са по-добри, няма да се плюем по форумите като малоумни, за да правим пиар на пладнешките обирджии на РБ.

Достъп до руската тръба ще имат всички, но синьото гориво в тръбата ще бъде пак руско.

важна е цената а дали е руски или ирански този газ .... пак си гори

велик селяндур от покрайнините на София

`Експерта` Атанас Тасев, твърдеше, че след 2009 година, България ще има остра нужда от електроенергия и затова инвестицията в нова ядрена мощност (Белене) ще е печеливша. Атанас Тасев твърдеше, че проекта `Цанков камък` е необходим за България като Хидрологичен обект със специално предназначение и затова си заслужавало инвестицията от 930 000 000 лв. Атанас Тасев е един добре платен `енергиен експерт`, който не е уцелил нито веднъж в `експертните` си предположения...

Повтарям за сетен път, - Българският народ може да живее при стандарт по-висок от стандарта на живот в Люксенбург, само от МИТНИ СБОРОВЕ И ТРАНЗИТНИ ТАКСИ!!!Управници, стига сте крали!!!Да се забранят всички партии!!!

От кои такси и какви митнически сборове сънуваш,бе? Ако си прост като дудук,само с глупави изказвания можеш да си мислиш,че си много умен.. кавало?... Дудук си,нищо повече.

дето викат:"дръжте крадеца"! Много удобно за себе си - да манипулираш и "замазваш"?!България беше ограбена от крадци, а ти "хал-хабер да нямаш"?! Не е за вярване! Другите били "прости", а ти със сигурност си "сложният"- забогатял по най-безчестните начини- нали?!Точно крадците упрекват "просветените", защото така бранят безскруполно натрупаните си богатства и интереси!

Смърт за националните предатели, които предадоха интереса на България спирайки ЮП! Смърт на тия, които се опитват да разпалят етнически конфликт за да отвлекат вниманието от себе си!

ТОЧНО ТАКА . ОРЕШАРСКИ СПРЯ ВСЯКАКВА РАБОТА ПО ПРОЕКТА !

fixxxer@mail.bg

Изричането на половината истина те прави национален предател също!

ЕТО , ЗА ТОВА РУСИЯ НЕ Е ДЕМОКРАТИЧНА СТРАНА , ЗАЩОТО ШЕПА ПРЕСТЪПНИЦИ ЗА ЗАВЛАДЕЛИ ПРИРОДНИТЕ РЕСУРСИ НА ДЪРЖАВАТА В " ИМЕТО НА НАРОДА " И ПЕЧЕЛЯТ МИЛИАРДИ ! И С ВСИЧКИ СРЕДСТВА ЩЕ ЗАЩИТАВАТ ПОЛОЖЕНИЕТО СИ !

А как? На теб ли да ги дадат тия ресурси?

Изрод

НЕ НА МЕН , НА РУСКИЯ НАРОД , КАТО РАЗРЕШАТ ДА ИМА КОНКУРЕНЦИЯ ! НАЙ -ГОЛЕМИЯ СТРАХ НА КОМУНИСТИТЕ - СВОБОДНАТА И ЧЕСТНА КОНКУРЕНЦИЯ !!!!!

Лицемер и подлога на ФАШ! Господарите ти прочистиха земите си от индианците и ги набутаха в резервати. Това е твърде демократично, нали? Хайде да пробваме да направим така с циганите. Какво ли ще ни се случи?

Изрод

ОПИТИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ 1/3 ОТ ЦИГАНИТЕ НИ СА В ЗАПАДНА ЕВРОПА , ЕДИН НЯМА В БЕЛАРУС ИЛИ ПОДМОСКОВИЕТО !

Да не мислиш че Русия е толкова голяма без пролята кръв?? Много си тъп!! Колко чужда земя е откраднала?? И колко хора е убила?? Да не говорим пък за Сталин!!

От 1928 г. българският език е забранен в училищата (във Волжка България), а паспортите на всички са подменени и в графа националност съветските другари са изтрили болгар и са написали татар, чуваш, мордвин и др. Бащицата на народите (Сталин) специално работил върху изчезването на българите. Над 50 хиляди са разстреляни, други са разселени в съседни републики, а останалите до 1939 г. са със сменени паспорти.

За тези /както е видно/ дето не са разбрали. Сегашното решение е в резултат на сериозния недостиг на газ за да се запълнят новите експортни маршрути на изток. Навлизането на "Роснефт" и "Новатек" и тоталния монопол на "Газпром" са несъвместими. От друга страна осигуряването на достъп на Руските компании до Индия чрез газопровода ТАПИ, задължително минава и през рципрочния достъп на Тюркменски газ през руската газопреносна мрежа до ЕС и Китай.

Много точно казано , газта от Ямал ще се експлоатира от Газпром и Новатек и в следващите 50-70 години тези находища няма да се изчерпят по оценка на западни експерти! Всички който си мислят че ей така примерно Булгаргаз ще купува от находището което си е избрал и ще се договаря директно без да се допита до руската страна.

Edi Machikyan

Всъщност за "Газпром" и респективно Русия няма лошо да се превърнат и в транзитери. При сегашната цена на газ и петрол печалбата от транзит е равностойна на продажбите на газ.