Защо гърмят газовите бутилки

Препълнени газови бутилки са сред най-честите причини за инциденти при използването им за битови нужди.

Обратно в новината

Коментари - Защо гърмят газовите бутилки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

такива смешни ботилки никаде няма никакав контрол абе демокрация всеки си прави каквото си иска

Абсолютно си прав "набор 41". Къде в Европейска държава, та дори и в някои Африкански ще намерите бутилки с такъв редуцир вентил. Кой "умник" ги въведе в България. Трябва да си има фирми, разнасящи бутилките за газ. Докарват ти бутилката, монтират я, носят отговорност. И всичко това безплатно или срещу минимално възнаграждение. Така е по света. Как така всеки сам ще си сменя бутилка, сам ще си я контролира? Къде в Булгаристан има нещо нормално, та и проблема с газовите бутилки. А може би инспекторите от Пожарна безопасност трябва да извършват тези дейности. Да не говорим, че преди години един такъв "учен" инспектор от пожарната не знаеше, че има разлика между пропан-бутан и метан.

Цената на газта на бензиностанцията е с 1/3 по-ниска - това е причината! А борбата е някой гушки да продължат да се пълнят и така по веригата!

ползвам газ от 33години. някой може ли да ми обясни смислено, защо на газоколонките мотат да пълнят бутилките на автомобилите, а не могат да пълнят битовите бутилки??

симо

Нивото...В бутилката има въздух, който при пълнене се компресира....Авто бутилката има ниво регулатор и той прекъсва пълненето при достигната ОБЕМ ГАЗ.....При другите бутилки НЯМА ниворегулатор и тя може да се пълни докато помпата работи,а тя НАГНЕТЯВА 12/16 АТМОСФЕРИ.....Аз не знам работното налягане на газовите бутилки/мисля около 8 АТ./Така се компресира много въздухът. При повишаване на температурата въздухът се РАЗШИРЯВА И ВДИГА НАЛЯГАНЕТО в бутилката много повече отколкото в НОРМАЛНО НАПЪЛНЕНА БУТИЛКА...И ако е китайска---бум....Но по-скоро мисля , че експлозиите са резултат на ИЗТИЧАНЕ на газ от неизправни и изпускащи бутилки и уреди.

исках смислено.

Да де. И как по-точно бутилките за битова газ могат да се препълват, а автомобилните - не !

Само искам да напомня на ЛУДИЯМАКС,че ползвам газ от 1968 година, когато на туристическите бутилки си пишехме имената и адресите, и имаше само един пункт, който ги събираше и зареждаха в КРЕМИКОВЦИ ! а през кризата на 1990 година, си зареждах колата с ръчна помпа от бутилки.А ОСВЕН ТОВА ИМАХ СЕРВИЗ, и монтирах газови уредби на коли в ония години, когато може би не си знае как мирише газта !! А И ДЕН ДНЕШЕН ПОЛЗВА ГАЗ ЗА ВСИЧКО, САМО ЧЕ МЕТАН ЦЕНТРАЛНО !!!

И я така, сал дека не е централно, а ми иде манко периферно. Глеам 60 крави и три бициот немай къде и сбирам метаня от них. С него се греем с жената, с него пражим бахур и кръвавица, с него греем вода га се къпем. Млого изгодно ми иде. Нема ТЕЦ, нема мец... сичко е от кравешки гъзец.

Абе шопе, пунту не беше ли на гара Яна да го ева, я у Кремиковци не помним да е имало пункт за зареждане на пръшинги.

ВУТЕ!! НА ГАРА КРЕМИКОВЦИ ПРИСТИГАХА ЦИСТЕРНИТЕ, А ОТ ТАМ В ЦЕХА ЗА ПЪЛНЕНЕ !!! ТАМ ПЪЛНЕХА ВСИЧКИ БУТИЛКИ, И ГИ КАРАХА ПО ТОПЛИВАТА !!!

даже от пълначна станция във варна съм получавал напълнена бутилка неизправно със надпис за смяна на вентила,но без да е сменен!

не зная коя точно пълначна станция имаш предвид, но на повечето във Варна преди да стъпя се подигурявам къде ми е завещанието и взимам поседно причастие. Уви така стоят нещата в далечния изток...

Ако сега гумичката ти е добре, това не значи че утре ще е пак така добре. Същото и за редуцил-вентила, свръзките и всяка потенциална дупка за изтичане на газ. Датчика служи не за тест, А ЗА ПРЕВЕНЦИЯ. При цена на бутилка читаво уиски около и над 30 лева нема лошо да се завреш един датчик на същата цена околе гЪзовата бутилка, преди да си сринал целия блок. А що е отная до старост, толкова съм стар, че помня бензина на 6 ст. ЛИТЪРА.

Един датчик за изтичане на газ струва 30-тина лева. Почва да реве при 10% от концентрация, необходима за взрив. Това е... стига поезия

В белият свят много рядко ще намерите газстанция да пълнят бутилки. Обикновено даваш празна вземаш пълна и веригите си берат грижата за проверките. Бутилката не я купуваш а оставяш депозит. Ако върнеш бутилката и не вземаш друга ти връщат депозита.

Ами така ще е, като идиотите в Парламата гласуваха бутилки над 10 години да не се пълнят. А то не е до бутилката, ами до ПОДДРЪЖКАТА! Толкова много ръждиви бутилки (и по шевовете!) съм виждал по станциите, ама 11-годишна бутилка като от магазина - не може! Изобщо в последно време заради западните говеда тук се налага ПРИНУДИТЕЛНАТА търговия. Става, не става - купуваш!

Всичко си е много точно. След десет години бутилката минава якостно изпитание (така наречената водна проба) и ако издържи изпитанието срока се удължава за още 5 години. Всичко е много обективно и няма гадаене на кафе.

Естествно че има разлика между двете но в повечето случаи става въпрос за взрив на газ,а не на бутилка.Не знам причина някой нормален човек да си нагрява бутилката.

симо

Прасето остава неопърлено.

ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! ЗАЩО НЕ ГЪРМЯ БУТИЛКИ С КРАНОВЕ, АМИ ТОЗИ ШИБАН РУСКИ СТАНДАРТ НА ЗАХВАЩАНЕ !! НАЙ ЧЕСТО СЕ ПОЛУЧАВА ТЕЧ, КОГАТО УПЛЪТНЕНИЕТО СЕ НАПУКА, ТРЯБВА СМЯНА ПОНЕ НА ДВА МЕСЕЦА. ТРЯБВА СМЯНА НА СТАНДАРТА. ПОДМЯНА С КРАНОВЕ, И ЗАТЯГАЩИ ВЕНТИЛИ, А НЕ ТЕЗИ С ТРИТЕ ТОПЧЕТА, ТЕ ДЪРЖАТ КОЛКОТО УМРЕЛ КИТКА !!!!

Набор 41 точно руския стандарт на винтила е по безопасен за работа при пожар много по лесно се изключва от колкото тези на резба и гайка дето трябва да търсиш гаечен ключ за отвиване на винтила от бутилката.

Когато бутилката се напълни до горе с газ тя няма как да се изпарява и не се вдига налягането,колкото по се изпразва толкова повече място има за изпарената газ която реално е лесно взривоопасна.За взрив най-често причина е изтичане на газ от някъде.Вече почти няма качествени вентили /много бързо пропускат газ над мембраната/,няма качествени гумички за бутилките и много рядко се проверяват маркучите за пропуски.Повечето от евтините уреди /китайски и турски главно/ нямат термодвойка за прекъсване на газта при спиране на горенето или друга защита.А държавата ако направи да няма акциз за газта за битови нужди както е навсякъде в Европа то тя ще е в пъти по-евтина от тази по колонките и всеки ще си купува бутилирана евтина газ от фирми които ще имат грижата и отговорността за изправноста и количестеото газ в бутилките които продават и е много лесно да се контролират с проверки от специализирани органи за контрол.Тогава няма да има зареждане от колонки и ще се знае че всяка бутилка е изправна ,заредена колкото трябва и с каквато газ по стандарт трябва.

Аз

Ти разлика между взрив на бутилка и взрив на изтекла газ правиш ли? Ако бутилката е пълна догоре с течност, не остава място за изпаренията и при най-малкото загряване налягането в бутилката скача много, именно защото няма газов балон, а течностите са практически несвиваеми, което значи, че течноста в бутилката я деформира. Деформация, която е достатъчно малка, за да не я забележиш, но достатъчно голяма, за да разрушава материала.

ПРИ НАГРЯВАНЕ!!!

не си в час. едно е течност, а друго втечнена газ

Битовата газ в бутилките няма акциз. Друг е въпроса защо цената и е такава.

Аз

Щото pV=nkT.

Ами вярно е че се срещат и такива без клапани но човек винаги може да си подмени бутилката с такава която има клапан както я зареждаш така може и да я смениш за пълна аз поне от 5,6 години не съм виждал бутилка без клапан

25 годишна ръждава бутилка, хвърлена на открито под дъжд и слънце до лятната кухня, вентилът още с надпис СССР, маркучът до котлона напукан и вързан от двете страни по високотехнологичния способ "ръждава тел и клещи". Котлонът е пържил първите кебапчета за Бузлуджа 1923 г., уплътненията твърди като гьон, врътката на бутилката счупена и се отваря с клещи.. Лъжа е, че газовите бутилки гърмят! Те са адски надеждни и за състоянието, в което ги държим, направо са герои.

Ника много ти отива на това което си написал.

Аз

Той се бъзика, обаче работата е там, че бъзиците му, уж бъзици, пък пълни с истини. Щото "Сделано в СССР", ако и да му куца дизайна, действително е гаранция за извънмерна издържливост и надеждност.

Телефона на газовата компания звъни, обажда се възрастна жена: -Синко, да не сте спрели газа, нещо котлона ми не работи вече половин час, откак съм го включила? Отговорът е: Няма такова нещо, не сме спирали подаването, да не би да сте забравили да запалите газта? -Олеле, май наистина съм забравила, сега ще и драсна кибрита, отговаря бабето и затваря телефона....

Гърмят защото народът е с ниска култура и съзнание,лекомислен,немърлив и с просташки манталитет.Като се добави и занижения контрол,последиците са логични.Един бойлер например след 10 г. експлоатация трябва да се замени с нов или поне да бъдат проверени изправни ли са терморелето и възвратния вентил.Собствениците обаче се сещат за това когато им бъде взривено жилището,а понякога плащат и с живота си.

Ако в помещението с газова бутилка е изпуснат газ и случайно пръднеш,има ли опасност от взрив?

Аз пък съм забелязал, че броя на гръмналите бутилки се увеличи, откакто сорос взе да пикае газ. :)

Имах добро мнение за тебе. Не падай на нивото на Щерев и ко

точно така. бъди на нивото на бай чур ка..ха.ха

Ех, мама му стара, да не се избъзика човек...

Пълна глупост, продиктувана от монополиста Петрол-газ. От 1994 г. боравя с газ, това е информация за невежи хора която пишете. Бутилката има изчислен обем и налягане която може да поеме и автоматично се изключва зареждането и .

Абе тапир, мери се зима и лято колко кг. да се напълни. Определя се по тегло, а не по налягане. Има разлика от сезона. Ама ръгай с пистолета колко може да събере.

Според теб излиза, че лятно време на газостанцията газта я съхраняват на топло.

руската газ е вредна за живота ,здравето и имуществото на вас и всички около вас

Така е Щерев, освен това мирише гадно и не е демократична и вреди на евроатлантическите ценности.

Няма да пострадате от газова експлозия ако не ползвате газ......ще живеете дълго и щастливо и няма да сте инвалид.

И никой не се запита - защо автомобилните бутилки гърмят рядко, а битовите . често. Ами защото при битовите има едно ЗАДЪЛЖИТЕЛНО правило - първо с подава пламък, после - газ. Или едновременно. Никога пламък не се поднася СЛЕД изтичане на газ. Просто е.

Аз си мисля, че е редо на самите бутилки да е написано ЯСНО и РАЗБИРАЕМО колко е допустимия обем за пълнене и колко е пълния обем на бутилката. На бутилките има табелка, но написаното е според нормативни уредби и НЕ е РАЗБИРАЕМО.

КоЙТО Е СЕРТИФИЦИРАН ДА ПРОДАВА Е МИНАЛ ИЗПИТ ,ЧЕ ПОЗНАВА СТАНДАРТА.

Исо-то не върши работа в България. Не ми говори за сертифициране! Аз ти говоря да е написано на РАЗБИРАЕМ език като за малоумни. Примерно: -ПЪЛЕН ОБЕМ -30 ЛИТРА -ДОПУСТИМ ОБЕМ ЗА ПЪЛНЕНЕ - 27 ЛИТРА.

Дираджии спрете да пишете за неща които не разбирате или си направете малко труд и прочете техническа литература по въпроса.стига с тези заглавия "гръмна газова бутилка"газовата бутилка не може да гръмне може да гръмне газта която е изтекла от бутилката в затворено помещение .бутилките имат клапани чрез които налягането в тях при нагряване пада като газта изтича от нея.виждал съм пълна газова бутилка да гори и гори докато не изгори газта в нея но не се взривява.

Още малко ще искаш да напишат, че е протекла химическа реакция с материални щети вместо да използват думата "гръмна", а?

Някой

Явно не правиш разлика между взрив на бутилка и запалване на изтекла газ .ако наистина гръмне газова бутилка ще отнесе целия етаж от блока или ще срине къща до основи а до сега такива случаи няма има счупени прозорци и обгоряли и останали живи хора.и заглавия във вестниците от типа шок и паника.

Дори и да препълнят бутилката, тя едва ли ще гръмне ако не я нагрееш. Всички гърмежи са вследствие изтичане на газ поради немарливост и лоша подръжка.

Газова бутилка може да гръмне само при нагряване над допустимото. Обикновенно ги държат близо до нагреватели, печки и т.н. Няма значение дали са препълнени или не. Много рядко се случва да се запалят маркучите на котлона, и през това време клапата да е отворена, но и в такъв случай няма как да се взриви, преди да е достигната критична температура. Та, дръжте си бутилките на хладно, проверявайте състоянието на маркучите и вентилите и си ползвайте газовите уреди безпроблемно.

Да те таковам у пожарния. Трябва да те издирят да те уволнят и да ти отнемат дори и кръщелното ако си наистина пожарникар. При работа със съоръжения с повишена опасност не се философства а се изпълняват наредбите. В наредбата е записано, че съдът не трябва да тежи повече от колкото е маркирано и точка. Като нямат изправни везни няма да пълнят и няма да стават експлозии. Чак когато е изпълнено това условие върви търси друго. Аман от дървени философи.

То и на Галилей навремето са му втълпявали, че Земята е разположена неподвижно върху гърбовете на четири кита, ама той не им повярвал. Газовата бутилка НЕ МОЖЕ да гръмне само от препълване, тя си има защита от идиотизъм. А тези правила, за 80% от обема, са написани точно за такива като теб. Познай защо.

Гърмят не газовите бутилки, а празните кратуни! 'Отнет е лицензът на фирмата заради взрива на газова бутилка в мол във Варна'' никой не го вълнува - момичетата кухненски работнички, които отиват в 7,30-8,00 на работа са 100% от махалите и като са направили бела от тъпизъм, са избягали и са викнали пожарната, която е на 20 метра от мола - и след 1 час пак са си бачкали!!!

Ма не са виновни те - виновни са тия тарикати, които ги взимат на работа за по 300 лева и не си правят труд да им обяснят, че като пусне газта от крана - трябва да види к'во става с котлона и дали бачка печката, докато си бели картофите!

Само до някъде е вярно ...Какво значи "препълнени" ? Бутилката си е обемно тяло ...има си капацитет примерно 20 литра...Газта която се пълни в тях е в течно състояние ,за да е такава е подложена на налягане ...иначе се ползва в газообразно ...за това е и ГАЗ ! За да издържат на това налягане ,необходимо за подържане газта в течно с-ние ,обикновенно бутилките се изработват в параметри да поемат такова налягане ... Но тъй като състоянието на течната фаза на газта ,зависи много от температурата ,тя има свойството да се изпарява (затова са и изпарителите в автомобилите) а от това изпаряване изисква още обем ...Когато няма такъв съответно се повишава налягането ...Когато надмине критичното за съответния съд за съхранение (бутилка) той се разрушава ...взривно...веднъж напуснал бутилката в неконтролируем огромен обем той се превръща отново в газ и при най-малкия контакт с огън или искра дори се самозапалва с огромна скорост ,която оприличаваме като взврив ! За това БУТИЛКИТЕ НИКОГА НЕ СЕ ПЪЛНЯТ НА 100% ОТ ОБЕМА ИМ А Е ПРИЕТО ДО МАХ 80-85 % НИКОГА НЕ СЕ ОСТАВЯТ НА НЕПРОВЕТРИВО И ИЗЛОЖЕНО НА ВИСОКИ ТЕМПЕРАТУРИ МЯСТО !

Ми значи точно това, което си написал. Пълнене над 80% процента от обема, защото се пълнят директно от пистолет, който изключва според налягането, а то варира. За това трябва да се пълнят на кантар.

Нашенеца за да не се мине, или зашото го мързи да ходи по-често за зареждане иска да му пълнят бутилката догоре. В такъв случай изниква въпроса дали бензиностанцията на която е зареждал е лицензирана, където наистина се спазват някакви правила за безопасността.

За битови нужди на хората които готвят с газова бутилка и газов котлон (by the way:всички в чужбина готвят на газ,никой на ток,защото тока е скъп.) та в чужбина е така ----> занасяш празната бутилка и ти дават нова пълна. Забранено е да се пълне старата и да се използва тя повторно. Тя се взима и ти дават нова пълна бутилка. Само в България ти пълнят старата........ахахах и разбира се че ще гърмят. Всичко се амортизира. Като използваш една и съща бутилка n-брой пъти...

Ти сериозно ли смяташ, че всеки път ти дават НОВА бутилка?! Стой си там, че тук няма да оцелееш!

Дават или не, бутилките се продават за нови и важното е че са проверени и запечатани от орторизирани хора. Потребителя няма право да я пълни. И още по важното е, че няма нито един случай на гръмнала газова бутилка тук! Закона действа ефективно. А 90% от населението готви на газ! Не само българите но и местните тук! А ти пак ми вади от 1000 кладенеца вода.....се чуди защо в България гърмят!

Чудесно е,че такива като теб на са вече в България!Значи така купувам си нова бутилка и като я зареждам ми дават още по-нова?Или при повторното зареждане отново ми я сменят с нова защото тази е амортизирана?!? При колите разбирачо дали пак е така навън Щото не съм излизал където и да е навън!?!

Не не е така! Ти НЕ Я ЗАРЕЖДАШ! Забранено е! Даваш си старата празна бутилка и взимаш нова пълна бутилка! Те в магазина са ПЪЛНИ и НОВИ ! Никой не ги пълни, нито ти, нито продавачите! Доставени са пълни и нови! Само че като си връщаш празната взимаш новата пълна бутилка по евтино! А ако не си върнеш старата ще я купиш по скъпо новата! Пак повтарям за неразбралите като теб, никой не пълни или зарежда, нито ти, нито продавачите! Това е забранено! Продават се пълни и нови! Поне в държавата в която живея и работя е така.....

Моля? Бутилките били за еднократна употреба?! Ти си болен тъпак!

Да, за еднократна са. От потребителите. Като свърши нямаш право я пълниш а да я върнеш и да вземеш нова. Такъв е закона тук. Фирмата която се занимава с бутилките явно си преценява коя може да използва пак и да достави по магазините и коя вече не. Това нас потребителите НЕ НИ КАСАЕ. И не ме интересува честно казано какво правят. Не работя при тях. Не е моя работа. Важното е че като си вземам всеки път газова бутилка съм на 100% сигурен в нея!!! Ей това е най-важното и друго не ме интересува.

Едно време се караха курсове и се издаваше документ, че знаеш как да използваш и работиш с пропан-бутан. Сега всеки малоумник си мисли, че и той може да борави с тези бутилки и котлони. Най-тъпото е бутилката когато не е празна, а ти я допълваш на газстанцията и после я ползваш при по-високи температури, но мтряла много лош!

И да не е празна в началото, пълниш до определени килограми. За стандарните бутилки максималните килограми се знаят.

...та не разбрах - защо гърмят?!

Защото се пълнят повече от 80% от обема с газ.