Собственият добив на газ може да свали цената с 35%

Собственият добив на природен газ може да осигури с 35 на сто по-евтино гориво за българските потребители.

Обратно в новината

Коментари - Собственият добив на газ може да свали цената с 35% | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Голямата легенда днес - лошата Русия мрази България и и продава скъп газ. Данните обаче са други: Например за 2013 г. - средна цена за европейските страни $413,1. Македония $564,3, Полша $525,5, Босна, $515,2, Чехия, $503,1, България $501,0. Македония и Босна зависят на 100%, България на 90%, Полша зависи 60% от руските доставки. Най-ниска е цената на руския газ в Англия $313.4. И логиката е очевидна колкото по-малко алтернативи, колкото по-малък пазар, колкото по-далечен транспорт ($3 за 100 км), колкото по-враждебно правителство толкова по-високи цени. Къде е тука предвзетостта на руснаците ? Чисто пазарни съображения.

A престъпникът Златев, какво ще го правим?

В съседна нам държава/няма да споменавам име,за да не звучи като реклама/тя е по-евтина почти 4 пъти!!! Нормален 5 стаен апартамент/там няма малки/ сметките са около 3-4 пъти по-малки ,отколкото тук/а стоим и на студено!!!/

Бла, бла, бла! Врели-некипели!!! Може би, но не би! Колкото фотоволтаиците и "перките" свалиха цената на електроенергията!!! Гробарите си въобразяват, че всички българи са прости и неграмотни, та едни мутри могат да си ги лъжат както си искат! Както златото на България канадската фирма "Дънди прешъс" изнася на 99%, така и от белгийци и всякакви други в съюз с нашите мутри ще сме на печалба!!! Не само, че няма да видим по-евтин газ, ами и от транзита на Южен поток, който беше ни подарък, ще получим 0 стотинки!!! Всички печеливши проекти са загробени от гробарите, останаха само виртуални въображаеми такива, за които българинът ще плаща 16 милиарда заем + лихвите им! ОСТАВКА, НАГЛЕЦИ!!!

С пръдня боя не става, ама можете да произведете собствен газ!

Е, как няма. Разбира се. При цена от 120$ за барел петрол - цена на бензина в българия - 2.40 лева за литър. При цена 50$ за барел - 2.20 лева за литър. Сигурен съм, че собственият добив ще намали крайните цени, а няма да увеличи началните печалби.

От 1 тон нефт не излиза 1 тон бензин. И не се продава тон за 1000 литра. Има още и огромен акциз (500 лв. на тон) който изобщо не се повлиява от цената на суровината. Така че няма пропорционално намаление на бензина при поевтиняване на суровината. Цената на обработката на спада, цената на транспорта не спада, акцизът не спада, печалбата на фирмите по веригата не спадат. Което спада - виждате го.

зам.-министъра, са общи приказки, които всеки средно-интелигентен човек, без да е специалист в тази област, ги знае. Естествено, че ако производството на газ е местно, отпадат таксите за пренос от няколко хиляди километра, и се предполага, че цената би трябвало да е по-ниска. Но дали ще е така, министърчето не дава никакви данни, сметки и т.н. Рибата още в морето, той изчисли че цената ще е с 35 процента по-малка, без да има каквато и да е база за пресмятане на тази цена. А пък да не забравяме и американските тецове, които дават по-висока цена от българския ТЕЦ, въпреки че са един до друг. Значи въпреки че производството е на наша територия, цената е много разтегливо понятие, и като гледаме горния пример, като нищо българската газ ще се окаже по-скъпа от руската, нали сме страната на продажниците и крадците.

Да сложим ли бас, че ако се намери газ в Черно море (нашето), моментално ще бъде даден на концесия на някой "велик" чужд "инвеститор" - и че цената няма да мръдне с повече от процент? Защото това с концесията Борисов го повтаря вече две години - може би и концесионерът вече се знае, след като се е "отчел" както и комуто подобава?

Необходими са спешни мерки за осигуряване на родното производство. Точно сега е време да се сеят бобови култури и правителството е необходимо спешно да стимулира засяването на повече площи

Шменти капели са тия приказки за наивници!

Тоя да дойде като си плащам сметките и да каже на ЧЕЗ и Топлофикация, че очакванията ми са до 3 години да ударя голямата печалбо от ТОТО-то и тогава ще си плащам редовно! Дрън-дрън, та бла-бла! "Очакванията" били до 3 години... ако... То и нашите очаквания бяха, че за 25 години след 89-та нещата ще се нормализират, ама нещо "не се получи".

Значи цените ще паднат, ако имаме собствен добив? Хубаво, ама дали ще е така? Англия например има собствен добив на нефт от Северно море, пък бензина за крайният потребител си е 1.30 паунда. Цените за крайният потребител няма да паднат, това което може да се промени е приходите от добива и продажбата към бюджета. Но в какъв размер това ще стане-не е ясно. Дълбоководно сондиране няма да е от най-евтините а и не се знае какъв ще е дебита. Все пак не всяко газово поле е достатъчно рентабилно за да правиш сондажи и тръбопроводи. Такива приказки че след 10 години ще станем като Катар ги слушаме вече 30 години. И нищо.

Колко е цената на природният газ за Ю.К.- не беше ли към 200 $ за 1000 куб.м. газ? Природният газ излиза най-скъп на българина 26.11.2013 24 часа- "...Така чрез данните за PPS на Евростат и цените в евро към първото полугодие на 2013 г. се получава, че 1 киловатчас природен газ за домакинствата у нас струва 0,1125 преизчислен в PPS..... При тях е 0,0509 PPS. Почти същата е цената и във Великобритания - 0,0514..."

Не знам тия дани какви са, но евростат за 2014 показва, че цената на газта за крайният потребител в България и Великобритания е малко по-ниска в България. Това е е евро/квч. Така че факторът добив на собствен газ не оказва никакво влияние върхъ цената за крайния потребител.

Мога да трансформирам въпроса си от предишния коментар и така - след като русия има находища на природен газ,изключително ниската цена на природен газ за битовите й потребители мечта ли е или реалност? Защо позволявате това на русия, а го отказвате на България и българите, особено при положение, че противоречи на здравата логика?

защо когато въглищата са български то цената на тока от американските тецове е наи-скъп?отговорете си сами! и това при условие че имахме технологията да си го направим сами този тец! а газа ще го вадят други и те ще ти казват после "провери цената на борсата ..." саудицка арабиш н износител на суровини -затова бензина там е з0 ст....ние няма да го изнасяме газа -далеч сме от този етап -наи-много да направим някакъв микс -ефекта няма да е голям...

Не ти е вярна аритметиката, забравяш един основен фактор. Русия я управляват Руснаци. Путин определя кое как да стане. И затова цената на газа е толкова ниска за населението. Бензина и нафтата също, а подозирам, че дървата и въглищата са почти без пари. А в България управлението е малко по-друго, и се подчинява на тезисите на една далечна презокеанска страна. Сещаш ли се коя?

Аксиома 1 - Правото е най-консервативната наука Аксиома 2 - Правото е по-консервативна наука от енергетиката Аксиома 3 - Енергетика е много по-динамична от правото Следствие на тези 3 аксиоми , питам- защо , когато напиша, че България МОЖЕ И ТРЯБВА да разработва собствените си газови находища, енергийните "експерти" от форума ми казват: това са мечти? За мен има само един отговор- защото им се плаща да отговарят именно така.

Не разбрах къде са ни находищата. Би ли ни просветила, защото има само някакви проучвания и всичко сочи, че няма смисъл да се копа за газ и нефт.

анонимен

1. Уики- статията "Списък на находищата на природен газ в България" 2. дарикфинанс - "Рекорден добив на природен газ в България 28.04.2014 09:12 " 3. Ново находище на природен газ край село Девенци

анонимен

23.04.2014г. дир.бг - 100 млрд. куб. метра газ имало в морския блок Хан Аспарух...Възможно е там да има залежи за 100 млрд. куб м газ, заяви Роберт Лекнер, говорител на ОМВ, цитиран от в. "Преса"...По-подробна оценка на ресурсите ще бъде извършена след тълкуването на данните от 2D и 3D сеизмичната оценка и след като бъдат направени предвидените два проучвателни сондажа. Кладенците ще бъдат с дълбочина на сондажите между 1000 и 2000 м. Пробиването им ще стане в периода от 2015-2016 г. При максимално добра организация първият добив на газ, ако очакванията за залежи се потвърдят, може да бъде направен през 2017...

правото не е наука и никога няма да бъде!енергетиката не е наука, но е стъпила на раменете на такива -физика, химия, математика и т.н. правото е съпило само на междучовевки уговорки , т.е. си остава във въздуха!

big_uncle@dir.bg

Колега, един съвет от мен - никога не спори с юрист, те не разбират от разумни доводи! А и не си заслужава да падаш на тяхното ниво...и особено на нивото на пъстрата...

"Може да..." Тя и баба ми, ако беше мъжка, можеше да ... има дръжка;о)) Жечооооо, това, че си собственик на газостанция, не те прави газов експерт, бе;о)))

Дори да се появи толкова газ, че да започнем да изнасяме, пак цената няма да падне. Колкото ниската цена на еленергията от Козлодуй сваля цената на тока за хората, толкова и собствения добив на газ или каквото и да било ще се отрази на цените. Ще се отрази само на банковите сметки на няколко алчни човечета.

Айде бе :) Все едно да кажеш, че в Саудията горивата са скъпи и не са по джоба на местните тарамбуки :)

Абе дедо, гледай си бабата и не ръси глупости

анонимен

"...Все едно да кажеш, че в Саудията горивата са скъпи и не са по джоба на местните тарамбуки :).." Именно:) Руската пропаганда изтъква всевъзможни идиотии, откровени глупости и простотии, на които не би се хванало и българче на 8 години:)

"Собственият добив на природен газ може да осигури с 35 на сто по-евтино гориво за българските потребители." като български данъкоплатец, желая колкото може по-скоро това да се случи, а цялата руска пета колона в България да се изнесе от страната в знак на протест, да се откаже от българско и да приеме руско гражданство:)

А според Министерство на енергетиката и енергийните ресурси към момента, включително откритото от Директ България шистово находище на газ, българските запаси на природен газ са около 10 милиарда кубика при годишно потребление от 3 милиарда, пък и Мелроуз ни продаваше добития у нас газ на цена само с 10% по-ниска от тази на доставяния от Русия... Въобще тоя или е голям мечтател или си търси акционери балъци.

Или от газпромовите уста - та на твоята клавиатура :)

Тц, ТЪРСЕНЕ, ПРОУЧВАНЕ И ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ В БЪЛГАРИЯ Министерство на икономиката, енергетиката и туризма Дирекция Природни ресурси и концесии Йордан Кирков, държавен инспектор-)

С 30% по евтино.

да се разсекретят договорите за доставка на газ. ще настане голяма смрад. гарантирано.

Аааа... не може. Те са секретни. Обаче са невероятно изгодни за българите. Вервайте ни! Даже поименно ги знаем.

Ще я свали... ама друг път. Колкото падна цената на златото за България, когато разрешихме на канадците да добиват.

Канадци или офшорни ДС-ченгета?

Цената може да падне и като се премахне веригата посредници между производителя и клиента и то с повече от 35%.

политици да имаме ама трябва да ги внесем.

Това е някакъв нов бисер - СОБСТВЕН ДОБИВ НА ГАЗ. Алооо, не ни заблуждавайте ! Става въпрос за добив на газ от българските земи. А колко е свалена цената на златото и какво е спечелила държавата от златните концесии, толкова ще спечели и от добива на газ.

Не се заблуждаваме- глас на Газпром си чадо :)