Коментари - Чиновници застрашават киселото ни мляко | dnes.dir.bg
назад

Чиновници застрашават киселото ни мляко

Българският институт по стандартизация точи ножа на киселото ни мляко. Заплахата за уникалния ни продукт се крие в две промени, които БИС ще одобри.

Обратно в новината

Коментари - Чиновници застрашават киселото ни мляко | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Съд за всеки дръзнал да посегне на тази хилядолетна българска традиция!

Не виждам как чиновници застрашават, при положение, че са против исканите неща. По точно "Гръцки производител застрашава българското кисело мляко". Но друго ми е по-важно - опитвала съм "йогурта" и млякото по БДС. Разлика не намирам никаква - нито вкус, нито консистенцията на нишесте, нито трайност.

За момента ни успокояват, че тази промяна няма да мине... Но: 1. Какво ще правят с тая женица с Пастуханова ли к'ва беше??? Явно не ѝ мястото в държавна или институция!!! 2. Какви са гаранциите, че следващ път няма да стане нещо подобно, дали с храни, дали с паметник на културата, или нещо важно за България???

За българския пазар, наименованието би трябвало да си остане "Кисело мляко" . В САЩ се продават две марки Bulgarian yogurt : Trimona и White mountain, на вкус са си нашенско кисело мляко, балтериите в тях също са от българска закваска , но не знам как някой англоговорящ би произнесъл кисело мляко и би разбрал какво е . Най-модерно тук е да се яде Greek yogurt , произвежда се от доста американски фирми , който си е боклук с вкус на останалите "кисели млека"( не greek) произвеждани в щатско , ното са кисели , нито с консистенцията на това , което ние харесваме. Иначе най-добре човек да си кваси сам, стига да може. Аз лично го правя като започнах с подкваса ( една кофичка Елена2%) , която си донесох от България, но онлайн се продава и суха закваска с Lactobacilus . Опитвал съм и с нея , и киселото мляко става супер .