Чиновници застрашават киселото ни мляко
Българският институт по стандартизация точи ножа на киселото ни мляко. Заплахата за уникалния ни продукт се крие в две промени, които БИС ще одобри.
Обратно в новинатаКоментари - Чиновници застрашават киселото ни мляко | Днес.dir.bg
Коментари
Не виждам как чиновници застрашават, при положение, че са против исканите неща. По точно "Гръцки производител застрашава българското кисело мляко". Но друго ми е по-важно - опитвала съм "йогурта" и млякото по БДС. Разлика не намирам никаква - нито вкус, нито консистенцията на нишесте, нито трайност.
За момента ни успокояват, че тази промяна няма да мине... Но: 1. Какво ще правят с тая женица с Пастуханова ли к'ва беше??? Явно не ѝ мястото в държавна или институция!!! 2. Какви са гаранциите, че следващ път няма да стане нещо подобно, дали с храни, дали с паметник на културата, или нещо важно за България???
За българския пазар, наименованието би трябвало да си остане "Кисело мляко" . В САЩ се продават две марки Bulgarian yogurt : Trimona и White mountain, на вкус са си нашенско кисело мляко, балтериите в тях също са от българска закваска , но не знам как някой англоговорящ би произнесъл кисело мляко и би разбрал какво е . Най-модерно тук е да се яде Greek yogurt , произвежда се от доста американски фирми , който си е боклук с вкус на останалите "кисели млека"( не greek) произвеждани в щатско , ното са кисели , нито с консистенцията на това , което ние харесваме. Иначе най-добре човек да си кваси сам, стига да може. Аз лично го правя като започнах с подкваса ( една кофичка Елена2%) , която си донесох от България, но онлайн се продава и суха закваска с Lactobacilus . Опитвал съм и с нея , и киселото мляко става супер .