Оланд: Турция да „скъса с табутата“ за арменския геноцид

Президентът на Франция Франсоа Оланд призова Турция да предприеме нови стъпки в посока на „истината“ зад масовите убийства на арменци преди век.

Обратно в новината

Коментари - Оланд: Турция да „скъса с табутата“ за арменския геноцид | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

"Aрменсикият геноцид" е една гнусна имперска лъжа.

По-важно е кой дава заповедта - а той не е кюрд.

Aрмeнската пропаганда се включи. Посмали Манго, т.е. Моше. Лъжеш като дърт aрмeнин. Знаем едно, че лъжеш мощно. И че се опиташ да противопоставяш християни срещу мюсюлмани. Тоя цирк ни го разигравате вече 70 години. И къде се примъквате..... Точно вие, в комбина с проведохте 500 години геноцид над християнска България.

Ти пък кой си такъв неграмотно манипулиращ?

Охх що не си ядете пиците а се занимавате с глупости

Приятел/ка си много ама много прост/а!!! Турция е впъти подобре от нас!!! Живейте още с миналото си!!! Тапаци!!! Вместо да гледаш напред... Турция никога не се натискала за ЕС. Да не са балъци като нас!!! Ще строя и пак ще са 1000г. пред нас!!!(за съжеление). Писна ми от зависливи млади хора, които не могат нищо друго да направят освен да са хейтъри по форумите и в мизерния им живот!!! Тъжна история...

Турция гледа напред,бе-към нашите земи,отново. Познай също така от раз- искат ги без теб, аборигенния жител. Забравил си рода си,забравил си кръвта си,затова и не ми е много мъчно за теб,така,както на теб не ти е мъчно за избитите от османлиите навремето българи,примерно.

БългарияДокато в Русия по това време крепостните роби били напълно безправни даже дрипите на гърба им принадлежали на господаря да не говорим за продавани и избивани поголовно то в България се строили свои манастири църкви училища. Условия били разбира се като данък десятък девширме но това съответствало напълно на този исторически период

Абе те и ирландците не са били точно роби но 800 годни се бият за независимост

Уважавам правото на самоопределение на всеки БЪЛГАРСКИ гражданин от какъвто и да е произход! Стига този гражданин да спазва законите и етиката! Османската империя е в историята, върху нейните руини се възродиха стари държави (България, Гърция, Сърбия), създадоха се нови, между които и Турция, Албания и Босна и Херцеговина. Историята е низ от факти, като за едни народности определен човек може да бъде ангел-спасител, за други да е демон, зависи от гледната точка

Ти май забрави каква е темата, в която коментираш. Ако говориш за "история" то има геноцид на арменците в тази история. Загряваш ли?

"Беше късно, като влязох в града. Но какво думам? Град вече нямаше... То беше само куп от развалини от страшни по-страшни. На другия ден излязох да обходя развалините. Само скръбни сцени видях. По улиците само кости и глави, кости и глави на 14 000 души изклани мъже и жени от героя Сюлейман паша. По-страшното беше и това, че в това същото време се връщаха робините старозагорски от Одринско, където Сюлейман, след като изклал мъжете им, беше ги изпратил да оплакват дните си немили недраги в одринските кърища. Всички тези нещастници знаеха местата, където пред очите им бяха изклани мъжете им, синовете им и дъщерите им. На тези места те с висок глас оплакваха останките на своите чеда и съпрузи, като прегръщаха костите и огнилите им дрехи. Нищо не виждаше човек, освен кости и глави, а тук-там гъсти женски коси, които окапали от изгнилите женски глави... Черквите изгорени, опозорени..., пълни с изгнили человечески трупове. Черквите Св. Троица, Св. Богородица и Св. Николай с трупове, разрушени и дупките от гюллета (снардяите) още се забелязват тук-там. Само Св. Димитър беше оцелял, защото беше здраво озидана, само отвътре беше изгоряла. Но край тези възмутителни картини едно баснословно множество кучета, които се бяха настървили от ядене на човешко месо, придаваха още по-голям страх на зрителя със своя див и необикновен вой. Човек не можеше да се приближи към тях толкова бяха подивели. " от.. даскал Петър Иванов

София придобива значимост през турско изпреварвайки старите столици Търново, Плиска, Преслав. В града е имало 35 джамии и повече от половината население са били мюсюлмани. Днес има само една джамия, а над 110 църкви православни, няколко католически, няколко синагоги до днес са в отлично състояние в Истанбул. Не е вярно че отоманците са разрушавали и унищожавали, и днес Света София си е цяла целеничка, защо Акропола и редица други сгради на Балканите не са разрушени и унищожени и пита се кой народ е див и варварски.

и див е онзи народ, който измъчва, изтезава и убива хора!!! особено старци, жени и деца... знаеш ли колко манастири е имало в България, преди турското робство? А знаеш ли колко църкви е имало в София? А в Търново ? ... да изброявам ли ??? Света София ... е цяла и до момента, защото турците никога не са можели да строят като римляните, и това им е била най-голямата и най-хубавата сграда, която превърнали в джамия ... за да се подиграят на християните!!! За това е още цяла!!!

българите,защото крадат,заразяват с болести,изравят гробове и изнудват за пари,по сред бал ден се избиват с ножове и автомати,жените им масово проституират в европа за жълти стотинки

първо света софия в момента е джамия , акропола е разпродаден на части от турция ,гърците още не могат да си върнат откраднатото . когато градът софия е съществувал под други имена разбира се нито търново , нито плиска нито турция са били на картата . още факти да искаш ?

Именно затова съм споменал че е трябвало да се настрои народът към завоевателната Балканска война и по този повод решили да нарекат Османското владичество - Турско робство - елементарна манипулация за простолюдието. Дотогава българският народ е бил особено благодарен на владетелите затова че обединили и съхранили България през мрачното и зловещо Средновековие

Неотдавна Европейският съд по правата на човека оправда лидера на турската работническа партия Перинчек, който на много места в Европа в изказванията си категорически е отричал т.н. арменски геноцид, така че колкото и да ви се иска геноцид не е имало, няма и няма да има!

село Булгаркьой е било чисто българско, както показва самото му име, и населено преди 300-400 години с българи от Родопския край. В него са живеели около 2000 души. Не е имало нито една турска къща. На 1 юли 1913 г. в селото влезли 120 турски кавалеристи. Турците събрали оръжието, което имали хората, и заедно с реквизирания дребен и едър рогат добитък, приблизително около 25 000-30 000 глави, откарали в Кешан. На 7 юли турският командващ офицер заповядал да се събере в края на селото, край Байдановия мост, цялото мъжко население, за да им държи реч. Явили се около 350 мъже. Но вместо реч била дадена заповед да се съберат накуп. Със залп от заградилите ги турски войници хората били покосени. Само 8 души успели да се спасят с бягство. Жените и децата с писъци бягали от селото. Всички застигнати са били съсечени или застреляни. В следващите два дни цялото село било опустошено, разграбено и опожарено. Загинали 1100 души. Останалите около 900 души живи, между които само 60 мъже, а другите жени и деца, били откарани в Кешан. Младите жени и девойки били пръснати по турските села и потурчени. Така българското село (Булгаркьой) било обезбългарено и затрито от земята.

Забравил си да допълниш че по същото време България е нападнала Империята и е безчинствала по турските села. А след това българската армия сама се изтеглила на запад измамена от продажните си съюзници долнопробни християни.

или просто си нямаш друга работа ?

А продажните мюсюлмани араби вдигнали въстание малко по късно ;)

1989-насил изгонени 1,2мильон турци от билгаря, *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

И?

много правилно,ако това не е геноцид,какво е

хората, глупчо! Вие понеже сте гонили българите - спомни си за Беломорска Тракия...

Геноцид щеше да е да ги изколят,а както виждаш,българите сме малко по-хуманни от вас.Научи значението на думите.

в България имаше около 700 000 турци. А са сменени имената на 850 000 мюсюлмани. Какво ти говори това ? За Турция заминават приблизително 360 000 души, преди турците да затворят границите и да откажат да приемат повече. В последствие, в България се завръщат около 150 - 160 000. някой трябва да си провери цифрите май :))

Направо е умилително да видиш как споровете опират до това, че "нашите" завоевателни войни са освободителни, а "техните" отбранителни са завоевателни :)) Няма държава, която да не е извършвала жестокост над своето или чуждо население. Просто няма. Повечето над своето И над чуждо. Пък вие си вярвайте в Дядо Мраз колкото си искате.

Съгласен,но все пак малко са се прочували с кланета над мирно население както нашите комшии.

В историята винаги могъщите, богати и организирани народи са подчинявали , експлоатирали слабите, недоразвити и с робско съзнание маси. Така че нищо ново под синьото небе.

Някои изнесени факти тук не ми бяха известни (може да посочиш източник например), но трябва да се допълни, че физическите извършители са кюрди. Така, ако се стигне признаването на геноцид, вината най-вероятно ще бъде хвърлена върху тях.

Източника е само за "просветени" защото ползва сложна телепатична факсова система със съзвездието Алфа Кентавър ;)

Геноцид не е имало.Това е руска-религиозна пропаганда.Даже и при окманското присъствие в България са се зачитали религиозни, традиции обичай, народност на българите,даже запазили азбуката си.А който нарушавал законите естествено че е бил наказван.Къде не са наказвали?По това време във Франция е измислена гилотината за да има промишлени количества на екзекуциите.

Не гожори глупости неграмотен, неук селянин! Вземи прочети малко книжки.

Зачитали са се, в районите, които са били директна собственост на султана. Там българите са имали правото да носят и оръжие. Познай обаче какво е ставало в останалата част от България ( около 95 %). Знам че няма да ми повярваш, за това потърси информация в интернет от чужди източници ... или иди и виж черепите в черквата в Батак.

Вторият мъж на баба ми - Бохос Малахас Сънгарян (нямам кръвна връзка с него, но го считам за мой дядо) ми е разправял какво са правили турци и кюрди в Малгара. Отначало мацали с боя или стебешир вратите на къщите, в които живеели арменци. След това минали освирепелите башибозуци и по ориентирите с боя, започнели клането. Струйките пролята кръв от отделните къщи се стичали към улицата и са съединавали със струйките кръв от съседните къщи и ставали на ручеи кръв.

Дайте да кажем нещата в открит вид. Турция упорито се дърпа да не признае геноцида, не толкова от срам, а защото знае какво може да последва. След Втората световна Германия е платила на евреите десетки милиарди марки заради геноцида. Съвсем същото може да се наложи да прави и Турция и затова толкова упорито въпросът се увърта.

Турция и днес, както и по времето на славната Империя просъществувала векове на 3 континента е богата и могъща. Брутният и национален продукт е значително по голям от този на всички балкански страни взети заедно. Целта е да се докаже истината, че не е имало никакъв геноцид, а всичко е зле измислена лъжа предизвикана от злобата и завистта към славната Империя от страна на унижените с робско съзнание маси.

"Славната" ти империя е забавила световния прогрес с доста години. Също толкова "славни империи" са напр. Мултигруп, Коза Ностра, Меделин и подобни. И при тях "брутният продукт" е милиарди и който се облажава си мисли за "славни" неща. Я само пробвай да ми изброиш някой известен композитор, художник, писател от времето на Османската империя (турчин, а не от поробените). А, сетих се - Моцарт да не беше оттам?

"Унижените маси" как набързо ви нашляпаха балканската, па руснаците го са ви фанали тогава са ви унижили.

от славните народи преди траките, по българските земи са останали най-старите златни произведения на изкуството, от славните траки са останали още толкова + останки от големи градове, гробници, изкуство...., от славните римляни, владели територията след тях има сгради, крепостни стени, мозайки, църкви, надписи, колони, виадукти, пътища, мостове .. и какво ли още не, ос славните българи има - 5-6 милиона население, купища крепости(почти всички разрушени от турците), изкуство, култура, религия ... да не изброявам ... а от "славния" период на турското "владичество" има само убийства, кръв, отвличания, изтезания, мъка, мъка мъка ..... Що така бе с тия "славните" турци ??? Имали сте късмет, че когато сте дошли тук България е била разделена на три официални и още 3-4 неофициални феодални владения ... иначе ..... щяхте да си оставите костите по тази земя, точно както са го направили римляните, готите, монголите, византийците ... и много други. Я вземи да прочетеш за Люлебургаз и Одрин, няколко години след освобождението ...

'славна империя'???? Нанесла се на земите на най-развитата цивилизация на времето си - Византийската. Славна-да, от чисто военна гледна точка но с нищо друго. За това говори факта че с изключение на столицата нищо не се развива в продължение на 4-5 века. Нито наука, култура, икономика, прогрес архитектура, инфраструктура-нищо. Османската империя е била проклятие за народите които е управлявала до такава степен че всички те християнски или не считат този период за тотално безвремие и упадък.

Общо взето за т.нар. Мрачно Средновековие голяма заслуга има тая "Славна" османска империя.

Абе франсета защо мълчахте досега. Или сега ви натиснаха американците

Никога не са го отричали. Дори мисля, че е първата държава криминализирала отричането на арменския геноцид. да не се забравя, че арменската диаспора е с особено влияние във Франция. А и винаги са водили независима от САЩ политика. Марш в Москва за нов инструктаж.

а с българския?

Че е имало геноцид-имало е! Какво се дърпат туците толкова ... Явно става въпрос за пари!

Мисля че избиването и изгонването на арменците от Османската империя става защото арменците сериозно са навлезли в банковата система на империята и стават вече конкуренция на евреите. Това е причината младотурците-криптоевреи да започнат операцията срещу арменците.

Кюрдите са индоевропейци и по тази линия могат и да са роднини с евреите по хазарска линия (както и ние - българите).

Америка да се отърси от табутата за масовите убийства на коренното население на Америка/повече от 40 млн.души/ и заграбването на неговите богатства. След това да търси сметка на чужди народи и държави.

Това в САЩ отдавна се знае и е признато от всички.....

Да не признаеш зверсвата, означава че не ги осъзнаваш от което следва че можеш да ги вършиш отново. Геноцид е имало във всички краища на света и всички извършители или техните наследници са признавали това. има само едно изключение турция.

Кюрдите казват мама, къща, тояга и пр. български думи..

Ердоган ще яде голямо дърво . Скоро ще му натресът и държавата Кюрдистан.

Турциа да скъса не само с арменския, но и с асирийския геноцид, в който 3/4 от асирийците са загубили живота си. Съществува и един съществен момент - ако турците кандисат за кюрдска държава, можат да харижат вината за арменския и асирийския геноцид на кюрдите, поне на половина....

А колко ли стотици хиляди българи са избити от турците ??!! И кога това ще бъде обявено за геноцид ?? Или ще продължаваме да разрешаваме да ни пренаписват учебниците и да твърдят, че турците само се били разхождали из балканския полуостров и ходели на гости на живеещите там!!!

Би ли ни дал данни за това. Каквито и да са. Да са цифри само.

При падането на България под турското присъствие населението по земите на Царство България е изчислено към 1 милион. Колкото и в Англия по това време. След 5 века братски грижа от турската империя, населението на България е 3 154 375 през 1887. По това време вече в Англия живеят над 20 милиона. Толкова за просперитета на Българите под османкото присъствие

Цифри има много и е лесно да се намерят. Възможно е и да има турска статистика, но се съмнявам те да тия дадат. По разбирами причини, тога български НСИ не е имало и е било невъзможно да ходиш и да броиш. Първите реално документирани цифри (с изключение на тези от Турция) са от края на 18 в.От тонът ти обаче силно се съмнявам че ще приемеш която и да било от тях: 1. При завладяването на България, по груби оценки са избити около 3 000 000 000 българи. Няма как да го провериш. 2. Ще пропусна период около 400 години ... няма да коментирам жертвите тогава. 3. Ето документираните: *Старозагорско клане. ОТ 19 до 21 юли 1877 г. e изклана и опожарена Стара Загора от турската редовна армия на Сюлейман паша (Соломон Леви Явиш) с участието на албански башибозук, черкези командвани от Дай Ахмед и чирпански цигани при логистичната подкрепа на старозагорски евреи: Избити са между 14 000 и 15 000 българи, още към 1200 умират глад и преживяните ужаси. В Турция са отвлечени към 10 000 млади момчета, момичета и жени. Околните села имат същата съдба. .... 50 000 ? звучи ми реалистично. От края на април до средата на май 1876 г. при подавяне на Априлското въстание частите на турската териториална отбрана известни като "башибозук", редовната войска - низам, свиканите запасни части - редиф и черкезки отряди извършнат кланета в които загиват над 30 000 българи, опожаряват 80 и разграбват 200 селища с над 75 000 българско население[22][23]. Това кара Уйлям Гладстон да издаде в 1876г. брошурата Българските ужаси и Източният въпрос. Преиздадена през 1877 г. под заглавие Уроци по клане или изложение на конфликта между Портата и България през май 1876 г.

В 1877-1878г. през Руско-турската освободителна война турците извършват погроми и кланета и в Златарица, Елена, Котел, в Новозагорско, Стремската (Карловската) долина, Панагюрище(погромът е дело на редовна турска войска), Самоков, Белово, Брезник (тогава Караагач), Чепеларе, Златоград, Симеоновград (тогава Търново Сиймен), Свиленград (тогава Мустафа паша), Любимец, Харманли и по-навътре в Одринска Тракия, в Македония и на много други места. В Пловдив само в края на август са екзекутирани 116 българи. Стотици българи са убити и в Сопот, в селата в Пирдопско, Казанлък, София (тук руснаците заварват 16 бесилки, на които са извършвани екзекуции до последния момент),Айтос, Карнобат, Одрин, Пазарджик, Асеновград (тогава Станимака), Чирпан, Варна, Фере, Димотика, Сливен и в други тракийски градове и т.н. Турската власт извършва жестокости и големи насилия в селата Красново, Аджари Розовец (тогава Рахманли) и Меричлери. Разоренията са огромни. Избити и безследно изчезнало мирно население е общо около 180 000 българи.[31]

ако ще правят турски поток напук на ЕС и Америка ще трябва да си признаят и за арменците- няма пълно щастие

Някой каза за кирливите ризи това-онова, но мисля, че във ваденето на стари мръсни дрехи има нещо много по-лошо - те принизяват значението на съвремените престъпления, създават предразположение у хората да делят света на добри и лоши народи и после да игнорират престъпленията на "добрите". Не знам дали е точен термина "геноцид" в случая - в историята има и по-големи трагедии от тоя вид, за които на никого не му хрумва да нарече така, но трагедията е факт, но факт от преди 100 години, акт на държава, която юридически не съществува, преминала през много промени за тоя век време. Сигурно трябва да се признае трагедията за такава, но по спокоен начин и без да се обвързва със съвремената политика и интереси. Подобна връзка е цинизъм и неуважение към жертвите, паднали за интереси от същия тип, но в друго време и в различна форма - единственото общо е същината на причината - държава насъскваща народа си срещу друг народ. Така, че каква е разликата - ползвайки напомнянето на трагедия за насъскване е повторение на механизма на същата тая трагедия. Дори и това да не доведе до подобни крайности, самият факт, че политиците не изпитват притеснение от подобни методи плаши с възможните сценарии в този или други случаи.

Проблемът с турците е, че отричат и не просто отричат, ами твърдят, че арменците са извършили геноцид, а турци са жертвите. Това естествено има отражение върху съвременното турско самосъзнание. Общо взето от това, което съм чел, че ги учат турците е да се хванеш за главата!!!

Gregory MacAllister

Не знам дали забелязваш как се нахъсваш и така създаваш в себе си зърно на същите настроения, които подхранвани достатъчно дълго могат да направят от тебе същото зло. Ако притиснеш който и да е народ или страна да прзнае нещо от миналото си за пасващо на някаква неприятна дефиниция ще постигнеш само едно - ще събудиш злото и у тях и у себе си. Хората, съвсем безумно, приемат обществото за същество като себе си, с емоции, дългосрочна памет и планове, но това е толкова вярно, колкото да твърдиш, че камъка има душа. Човек сам избира - дали да бъде личност или капка вода от течението - ясно е какво си избрал, ясно е и защо те терзае темата и защо дори няма да обърнеш внимание на хиляди проблеми, които не са очевидни, не са поставени на дневен ред от гласовете на обществото и т.н. Какво те прави това?

Геноцидът (от гръцки:γενο род, племе и латински:caedo убивам) е целенасочено и систематично унищожаване, частично или пълно, на дадена национална, етническа, расова или религиозна група посредством: убийство на членовете на тази група; тежко физическо или психическо увреждане на членовете на групата; насилствено възпрепятстване на тяхното възпроизвеждане; причиняване на каквито и да е тежки условия за живот, с цел унищожаването, изцяло или частично, на тази група; насилствено отнемане на деца от една група и прехвърлянето им в друга група. Имало ли е такова нещо при изтреблението на арменците в Турция или ДА ??!! И пак по дефиниция, геноцид се извършва над определена група хора а не над определена територия

Дойде ми наум Палестина и Америка.

аз не си крия името !! а кога някой от " великите сили " ще спомене геноцида на Българския Народ !!??? Питам и искам Отговор !!! 500 г. Геноцид или просто са били на гости ;) !?

не... не искаш отговор. Искаш да се изкажеш. Ако искаше отговор нямаше да питаш тука. Или сигурно ходиш в детската градина да ти разясняват квантова механика. :)

турция е зверска държава - историята познава не един два примера в които редовната и армия избива масово мирно население 1878г. - стара загора е потопена в кръв от редовната армия избиване на беломорски тракиици по времето на арменското клане

Зверства са извършвали всички, човечеството започна да се стряска от тия неща чак през последния век. Ако започнем да се пихласваме по миналото на едни и да забравяме за миналото на други рискуваме да го повторим.

И все пак в България имало хора с разум! Поздравления! Забележително е и че хората с разум не са от феновете на Путин.

Що не отидеш в Израел и да кажеш така публично, че е имало и по-големи драми и няма какво да се вживяват. Особено пък за някакви банални атентати по улиците. Убити 3-4 човека - я им дай пример с нещо по-мащабно, да ги впечатлиш.

Помним Илиева нива,Маджарово,Петрова нива!Или турците гостувайки и разхождайки се са избивали нашите деди! Та се сетих!!!Сега помагаме на бежанци/от всякъде/,а държавата обезщетила ли е нашите бежанци от Беломорска и Одринска Тракия!

Европата се опитва да прилага старата стратегия разделяй и владей. При битктата за Дарданелите, където ингилизите ядат големия бой от турците, Мустафа Кемал (бъдещ Ататюрк) казва крилатата фраза "мъртвия не ни е вече враг". До Чанаккале има един много показателен паметник от онова време: турски войник носи ранен английски воиник към стационара (англичаните просто са си доубивали ранения враг). Та искам да кажа на Оланд: времената се промениха, при следващата война, няма да ви носят. Ще ползват челния европейски опит!

би ли свързал "разделяй и владей" със "мъртвия не ни е вече враг" и "показателен паметник" и "времената се промениха" нещо не го схванах това.

Ами някога Хитлер каза "предайте Париж" и франсетата го предадоха, без да пукне един изстрел в негова защита. Можеш да направиш паралел със защитата на Москва ако искаш. Та казах на Оланд, да си мери приказките, да не си довлече беля.

Златен медал за СТАЛИН - 20-40млн Руснаци Сребърен медал за Турция - 1.5млн арменци Бронзов медал за Германия - 1.1 евреи

Диамантен медал за Англия - убиване на населението на два континента - Северна Америка и Австралия.

АААА... исакм факти и цифри. ама не измислени, а подкрепени с нещо повече от канабисови халюцинации. Състезанието е за геноцит. Знаеш какво е това, нали?

А какъв ще е медала за Франция за избити над 1 милион араби в Алжир и над толкова в Африка.

Време е Турция да се извини на арменския народ. Ама къде ги тези политици-и-и-. Да им дадем от нашите - те обичат да се извиняват.

Оланд го казва на арменците, за да гласуват отново за него, а в Турция не може да го повтори защото ще изхвърлят многомилиардните френски инвестиции от свръхрентабилната просперираща ултрамодерна турска икономика.

ако нещо не изнася на запада, веднага започват да вадят съответните кирливи ризи. Затова не би трябвало да възразяват, когато на нас не ни изнася нещо, да им изкарваме кирливите ризи на показ. Учим си от тях.

Империята е спасила България бе неграмотници злобни, четете какво пишат грамотните българи бе нещастници очукани: - Г-н Динков, във вашата книга твърдите, че присъединяването на България към Османската империя е спасило българския народ. Защо смятате така? - Трябва да знаем, че България и била част от една огромна държава. Още 52 съвременни страни са били в рамките на Османската империя. Всички те днес са суверенни съвременни държави. Били са част от нея между 400 и 600 години и са запазили своята вяра, бит, традиции. В рамките на Османската империя няма асимилиран народ. Не е имало народ, който да е попаднал в империята и да е изчезнал заради нея. Влизането на България в тази огромна страна е запазило и нашия народ, защото по това време страната ни е била в много тежко състояние. През 14-и век тя е била много малка, слаба и разделена на три части. Към така наречената Видинска България е проявявала интереси Унгария, която по това време е изключително силна държава, велика сила. Към България е имало интереси и от страна на унгарските васали Сърбия и Влашко. Ако османците не бяха дошли, щеше да се случи това, което става с всички слаби страни. Гърция щеше да си вземе земите в Тракия. Сърбия поради сходството на език и вяра по това време езиците ни са почти еднакви, също щеше да получи част от България. Видинското царство щеше да стане част от Унгария. Добруджа, съдейки по нейните връзки с Венеция, щеше да попадне под неин контрол, подобно на Дубровник. Какво би останало от нас на практика нищо. Оказва се, че когато идват османците, нашият етнос, макар и част от тази по-голяма общност, вече е етнос без граници. Добруджа, Търново и Видин, отново стават едно. По това време българите са били около милион и половина. А българският етнос през 60-те години на 19-и век наброява около 7 милиона, като се включат българите в Северна Гърция, както и тези около Скопие.

Пич, колко ви плащат за тези глупости?

Бу-ха-ха-ха-ха-ха! Дупките по вратата на Роженския манастир от пирони ли са, БЕ ДЕБИЛ? Егати спасителите!

Динков е писател не историк;)

и т.н. "арменски геноцид" е писан от писатели фантасти по политическа поръчка с цел рекетиране в бъдеще на Tурция. Mодераторе не ми трии коментара, няма етническа нетолерантност в случая.

те и американците така спасиха индианците, че те иначе щяха да се затрият напълно

интересна теза вярваш ли си наистина !? или имаш температура !??

А защо Сърбия да получи част от България, ако ги е нямало турците? Аз мога да кажа, че просто сърбтие щяха да се претопят в България както и други съседни народи. България можеше да е колкото половин Русия и да граничи с Унгария и Италия. Можеш ли да докажеш обратното?

А ние защо не сме признали геноцида. За да не обидим "братска" Турция ли? Да не би да каже нещо приятелчето на Бойко и Плевнвлиев Ердоган.

Убили сте за удоволствие над 1,5 милиона цивилни, и това ще тегне като прокоба и над правнуците ви! Заради това вечно ще чакате като гадни мангали пред портата на Европа.

*Админа е уволнен, защото е етнически нетолерантен

Недей да ми триеш коментарите, които са срещу турците, резеняк скапан! Обидните на турците ги оствяш, а на българите триеш!

та да не трият ?

Hе те знам какъв си що си, но явно си зомбиран мозък. какво мислиш че ще постигнеш като плюеш по една цяла нация като Tурците?

Първата истина изречена от Оланд откакто е президент, но защо пропуска България? А Ердоган ако е пич докрай, би следвало да признае геноцида и на арменците, и на българите.