Фондация "Тракия", която се грижи за антиките на Божков: Всеки предмет е деклариран и законен

Ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички ценности, след като те напуснат сградата на музея

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Този пост, че Божков е интелигентен и с две висши верен ли е? На мен ми се струва чиста лъжа.

Нали антиките вече са пренасяни. Значи може да се използват старите упаковки.

излиза че виновни са институциите, уж имало нещо ама те какво са гледали не е ясно, но не виждам там да се "разследва", прокуратурата откъде знае че Божков е виновен, съда казва това, те ли са над съда, това ли е правова държава, прокуратурата да ми казва, ми да си дадат доказателствата и съда ще каже, какво мисли и "подозира" прокуратурата не ме интересува, а какво казва съда, но независим без такъв натиск и обработка.

Бизнесът на Божков е бил покровителстван от държавни институции, политици, говори се, че имал цяла парламентарна група в рамките на НДСВ. В такива случаи е трудно да останеш здраво стъпил на земята, самозабравянето е човешко качество. Предполагам, че на държавата е подсказано от партньорски служби, че на Божков се създават специални условия, при които е по-равен от конкуренцията в бранша. В основата на атаката обаче не са Цеците, те са машата, повода! Божков е знаел, че не е възможно да няма интерес към този вид бизнес. Той е математик, с две висши образования, интелигентен. Дотук са даденостите. Според мен, в основата на казуса Божков е, дали той е подкупвал комисията по хазарта с 10 хил. лв. на ден, както се твърди и по-точно, дали това ще се докаже. Всичко останало е следствие.

А вие знаете ли колко антики закупих и съхраних и тайно пренесох за България? Божков е спасил и съхранил безценни реликви. Не ги конфискувайте като наркотици!

Проблемът не е дали антиките са декларирани и законни, а парите с които са закупени дали са такива. Просто пералня май май :)

Айде!Този народ искаше възмездие за тези 30 години,за мизерията и нищетата.И когато подгониха един мафиот,изпечен мошеник,този народ плаче и крещи "Ама той е светец!".Ами заслужава си участта!!!

От колко години съществува "Национална лотария"??? Как може толкова време да не "видят" , че са внасяни по-малко данъци в хазната? Кой е отговарял за тези неща и е сал рез това време? Кой е обнародвал закона , според който може да има частни лотарии и те се облагат с о-нисък данък срямо държавната(тото 2) ? На какво основание се конфискуват коли, колекции и други вещи? Не защитавам Божков , но как изведнъж стана "черен"?!?!?

Хубаво е че коментираш, ама се запознай малко с фактологията! Комисията по хазарта е събирала таксите на националната лотария, а и на всички останали лотарии. Според закона няма такъв текст, който да дава право на избор на лотариите на дадена такса. Комисията по хазарта е направила закононарушение, като е предоставила възможност само на Националната лотария да заплаща такса като за организатор на покер състезания!

ей, герберски тролл искаме всичи мошеници в затвора но по правилата на правовата държава а не на мутренска държава т.е. прокуратурата да даде доказателства И съда да каже,а не прокуратурата да се произнася, отгоре на това да ни облъчва в медиите И да оказва натиск на съда. Аре чупка, това е наказуемо, за такива методи с еполага затвор, ясно.

Само да не стане така, че с;ед около година тук да четем :" Божков осъди държавата в Страсбург!" . Тогава няма да става върос за 5-10 хиляди лева, които плащаме всички ние!

Не, Божков няма да може да осъди държавата! Ако е вярно, че е подкупвал комисията, което според мен не е трудно да се докаже, това слага кръст на тези опити! Парите оставят следи. 10 хиляди лв. на ден за пет човека означават по 2 хил. на човек, такава сума не може да не остави следа! Абстрахираме се от свидетелските показания!

Май си прецъфтял:)))

Щом казваш, добре! Печелиш!

Новето още малко ще искат и Майбаха да го застрахова ДЪРЖАВАТА, и то пълно автокаско!

Всеки предмет е легализиран от 3-ната коалиция......

Няма застрахователна компания, която да осигури по-сигурна гаранция от ДЪРЖАВАТА! Обратното означава какво, че застрахователната компания е по-мощна или по-сигурна от ДЪРЖАВАТА! Ами нали и застрахователните компании фалират, отиват да се молят на кого? На ДЪРЖАВАТА, да ги спасява, ако може!

На кое казваш "държава"?!??!

Държава казвам и на слабата държава, пропита от корупция и беззаконие, като нашата! Въпреки това, тя пак е по-силна!

"Това означава, че ангажираните институции трябва да осигурят застраховката на всички предмети от момента, в който те напуснат сградата." Такова законово изискване не съществува! Тук не става въпрос за застраховка Гражданска отговорност, все пак да уточним нещата!

Законен ама у българия решавам АЗ.

някой във форума твърди че аукциона продава крадени предмети, ми добре да разследват аукциона тогава, купувача ли трябва да разследва аукциона или цели отдели дето получават тлъсти заплати от нас. Или били купени от иманярите, ами пак тия отдели къде спят, почти 3000 предмета да измъкнат иманярите, ми тогава цялата власт да отива на съд, а не божков, дали му баница яде, на съд тия дето дават баницата. Иначе вярвам че си има документите, защото човек с пари няма да рискува откъм документи да не му е изрядно, защо да се главоболи с властта, има си пари плаща за всичко, грам не вярвам на прокуратурата а тя се вижда че прави медиини атаки да ни облъчва..

Васко е мое момче от Велинград и като такъв известно е на всички, че е недосегаем. Това пале Гешев и си прави медийна реклама и ветъра шъ го отвее в най-скоро време.

Тези ценност бяха изложени в Парламента, в Националният Исторически Музей и в Брюксел и последните 10 години ( под управлението на ГЕРБ) никой не се сети да го попита. Защо? Кажете бе ГОРАНОВ, ЦАЦАРОВ и шевчета на Министерството на културата. Изложбата на Черепа не може да излезе от БГ без разрешение на Министерството на културата (МК). МК е разрешавало, МК е знаело. МК обаче глоби една женица с 20 хиляди лева за превод на Вазов на съвременен български език. /Дали превода е ОК или не, дали е имала моралното право до го превежда е друг въпрос/ Значи една жена полага някакъв труд (може и напразен) и веднага - до седмица я глобиха 20 хиляди, а изложбите на Божков си обикалят света... с разрешение на МК. ГЕРБ - вие сте мафия и посмешище. Жалки крадци

последно съда произнесъл ли се е, прокуратурата ли казва кой е крадец, кой престъпник, тя ли е над съда, щото знам че нейната работа е да даде читави доказателства на съда, а не да ми казва кой кой е i kakvo "podozirali". Така е в правовата в държава, в мутроландия май има други закони. И да питам прокуратурата кой я разследва, или легалната бухалка на мутрите с власт не може да се пипа. Не на нас, другари мутри, обирайте си крушите и в централния.

Така работи държавата на "Бойко Борисов", без съд и присъда ти конфискува всичко. При комунистите (те също са престъпници), поне имаше фалшив Народен съд и след това присъда (фалшива) и след това конфискация. ББ е директен - направо конфискува.

Същото е с Наредба Н18 => НАП първо запечатват магазинчето на човека заради НЕ издадена касова бележка за праз лук от 1 лев и след това имаш право да ходиш до съда. Следващият измамен, обран, глобен, с нова такса или по-висок данък си ТИ или твой близки . ТИ няма къде и на кого да се оплачеш в държавата собственост на ББ.

Според Конституцията на България всички древни артефакти са ИЗКЛЮЧИТЕЛНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ . всякакви коментари от разни фондациии , фекални нпо-та и редови идиоти са нелепи . П.С. НЕ вярвах , че ще ме докарат до там , ама ако трябва да избирам страна .... категорично заставам зад престъпника и мутрата под ник черепа . На престъпника , националния предател и чуждия агент гораноооф , съвсем не вярвам . Бог да пази прекрасната ни древна Родина и от единия и от другия ...

Ама къде беше Горанов и Цацаров през това време? Не е ли редно за безхаберие за ПОЛОВИН милиард лева да си правят компания в затвора. Къде беше Терсаов на КОН ПИ муха яде --- е той си правеше терасата. Къде беше Цецо Цветанов като министър на вътрешните работи - ами купуваше си апартаменти от тъщата си... Значи прокуратурата е ОК с тъпите приказки на ЦЦ или Терасов, или ББ като вика Ало Ваньо.... пък този е изведнъж лош.....

И как по-точно са законни? Божков е бил научен ръководител на редови археологически разкопики или...?!

Божков е колекционер,независимо дали е мошеник или не.Участвал е на аукциони с всички музеи.Отделен въпрос е откъде са му парите.

типична хибридна война срещу институциите от едно НПО на хранилка на тая проста мутра. Тези от това нпо се правят на тъпи и баламосват простолюдието с ала бала приказки от хиляда и една нощ. Има много съатви на престуупления, които може да са осъществени и това ще разберем като се повдигне обеинението. Един от тях е по чл.208 от НК -- когато по поръчение чрез иманярски способ се сдобие някой с артефакт, културна ценност и прочие. Повечето от тези артефакти са придобити по този начин и разбира се че са ги минавали през измислени търгове за да ги официализират. В този случай предмета на престъплението - артефактите и културните ценности се отнемат в полза на държавата. Това не са вежи мили тракийци. Това са предмети на престъпление. Съкровищата принадлежат на държава и не може да прашасват в частни къщи музеи, където да ги гледат малоумни мутри с пури в ръка. Нястото им е в държавните музеи където целия народ да може да ги види. Друг състав на престъпление е по чл.278 от НК - при нерегистриране на културна ценност по съответния ред. Имаше изнесени данни, че хиляди образци не са регистрирани. Това също е престъпление. Те така. Вярвайте на прокуратурата, а не на мутрите, които плащат огромни пари за дезинформация и манипулиране на общественото мнение.

Божков мже да е бил всякакъв, но едно със сигурност не е - глупак. Залагам си и дълговете, че всичките му антики са с железни документи и застраховки. Тук става дума за стотици милиони евро стойност и статут на културн ценност, на Гешефтурата такъв иск ще им зашият за обезщетения, че свят ще ни се завие.

Да си заложи дълговете всеки може- защо не си заложите имотите или спестяванията? Освен това, Интерпол вероятно имат друга версия по въпроса за правата в подобен случай... Да изчакаме събитията и тогава да видим.

Не разбирам какво общо има тук Интерпол, който изобщо не издирва Божков, справка сайта им, провервайте си информацията, хара говорят разни неща, които не отговарят на истината, а услужливи ги преповтарят, но това не ги прави достоверни.

това, че не го издирват, не значи, че нямат версия по въпроса. солидна.

Той такива няма

нищо не му е изрядно. Ще се намерят свидетели, които ще кажат къде са изкопани и че са минавани през кухи търгове за да се официализират. В УНИБИТ има хора, които са много добре запознати с цялата история на колекцията на Божков и кое от къде е дошло. Вярва, че прокуратурата е наясно с този факт и скоро преподаватели от УНИБИТ ще се покажат под прожекторите.

Зради глупостта на Гешев да се покаже пред медиите колко е велик Черепа накрая ше излезе невиен. Единствено с новия закон ще му збранят да продава билети. Иначе ибвиненията че не плащал печакбите или че укривал данъци ще паднат.

Как сега се сетиха за тази колекция тя е на поне 30 години обикаляла света . Ако от културното министерство не знаят какво има в колекцията трябва да ги уволнят . Тя не е скрита а изложена -

Извинете, аз не разбрах кой точно закон е нарушил този Божков?

закон Божи.

Никой не знае

Всички тези документи са вече при мен. Да ви видя с какви документи ще докажете, че сте изрядни. Нали затова бяха обиските.

Първоначалният капитал на Черепа е именно от иманярство. Повече е продал отколкото купил през периода когато колекцията е била криминална. Голяма заблуда е , че родните колекционери иманяри само купуват , напротив те постоянно продават , за да купят ,в случая с Черепа дори първоначалния капитал е от иманярство, постепенно почва да узаконява като и купува и си пише закрийте н заедно с други иманяри , с които криминалното да стане законно. Че прокуратура и следствие ще откраднат всичко е друг проблем, просто тук крадците са много повече от порядъчните.

И неплащануто на данъците е законно. Горанов така го е направил и сега бяга от отговорност. Пок държавата ще плаща накрая. Като ни осъдят в Евромейския съд

Kenn1111

Когато неграмотни или полуграмотни се хванат с нещо такова крайния резултата е трагичен.Дали Божков е виновен или не това не променя горния факт.Другото.Сигурен съм че при тая акция някои неща ще изчезнат а други ще бъдат подменени с дубликати а оригиналите .......някой ден ще ги видим по разни търгове по света стигнали по неведоми пътища там.

Ми като държи канала за износ и всеки ценен предмет намерен от иманяри по нашите земи се купува от него на цена каквато той си избере , логично е да има аукциони с които да работи и да му узаконяват предметите на иманярите. Тоз диктува цените на намерените анрики в България

Много е еднообразна , тегва и безкултурна тази борба на крадци за културно наследство. Античното култура е унищожена от пристигналите варвари славяни. По-късно като наследство е пак присвоена от потомците на варварите под името "българско " културно наследство. Това наследство е присвоено от определени пак български варвари иманяри , то обаче не е тяхно и трябваше да бъде законно присвоено чрез узаконеняване по писани от тях закони като частни колекции. Обаче тези закони са нищо във варварска страна и се ползват от други варвари крадци , за да бъде присвоено чрез следствие и прокуратура, което става пак чрез варварско отношение и кражба . Както и да поглрднем здраво място няма , отначало до край историята е история на варвари крадци , които нямат даже свян да морализаторстват само за да откраднат или защитят откраднатото.

що е елин, все е маке.

Колекционерите са изключително стриктни към хобитата си,и няма как да имаш най-богата колекция от антики,и да се отняш мърляво към любимото си занимание.Разбира се че всичко което е на показ е описано по закон и застраховано.Все пак това е една инвестиция.Дано колекцията остане пълна.Този човек знае за историята ни повече от всички историци и археолози взети заедно на куп.Мисля че от министерството на Културата трябва да се намесят незабавно,докато не е станало късно.

Леле колко сме се изложили пред ЕС, ако наистина колекцията е незаконна, та нали тя представи България при приемането й в Евросъюза. Доколкото прочетох на Божков са предявени седем обвинения, включително престъпление по служба, не ми стана ясно каква е тая служба. Не е публично известно обвинение, относимо към колекцията, та на мен ми е съвсем непонятно на какво основание се изземва. Или идеята е да мачкаме, да мачкаме, много ни дреме, ако после някой съд, особено международен осъди България, то е ясно, хрисимия народ ще плаща, не ние.

Буквата на закона срещу духа на закона. Правото е винаги на страната на духа. Българите помнят своето минало.

Биха ли посочили на какви аукциони точно, защото ако Божков си е купувал от десния в левия джоб на аукциона в Столипиново..

Къде е деклариран бе смешници...мигила не остана неразкопана, за да пълнят комплексарската колекция на г-н ОАЕ.

Тиквата посегна и на културата! След тях и потоп...

Той пък Черепа е добил всичко законно. Не се излагайки.

И Боеко и Черепа са за затвора. До вчера Боеко не забелязвахе 500те милиона, от днес започна, след като Черепа се скара с Найденови Мафиотски истории 1:1

Не са Найденови Пеевски държи Efbet от там тръгва всичко!

Ако Панагюрското златно съкровище беше открито в периода 1995-2019 години,а не през 1949 г.,то би се озовало в сбирката на Черепа,а не в Националния исторически музей.Само наивници не разбират,как се "изпира"произхода на артефактите.

свиня от кладенчова вода ?! Тези измерват всичко в пари !

Всички които са срещу Божков са прави, но къде беше Главният прокурор, НАП, ДАНС и т.н. Редно е и те да поемат отговорнсот за безхаберие, да се разследват за корупция и т.н. Или вие вярвате , че половин МИЛИАРД лева са били невидими? Искаме да видим на подсъдимата скамейка и шефовете на Главният прокурор, НАП, ДАНС

Аз не знам, но все пак със сигурност е по-добре тези предмети да са в България, вместо някъде разпродадени по света.

Още един ще ритне празната бутилка.

Проф. Маразов: "...голяма част са купени на аукцион..."

Да, какво пречи краденит неща да се пускат на "аукцион", така с легализират ли? Може би аукционът е Сотбис или е аукциона в мазето на Черепа, където само той е участвал на търга

Млади хора, стари хора , а вече и природата - никой не издържа повече на управлението на ГЕГБ! Толкова са прости и алчни! Не знам как България си ги причини!

Как, Проз народ

Така работи държавата на "Бойко Борисов", без съд и присъда ти конфискува всичко. При комунистите (те също са престъпници), поне имаше фалшив Народен съд и след това присъда (фалшива) и след това конфискация. ББ е директен - направо конфискува. Същото е с Наредба Н18 => НАП първо запечатват магазинчето на човека заради НЕ издадена касова бележка за праз лук от 1 лев и след това имаш право да ходиш до съда. Следващият измамен, обран, глобен, с нова такса или по-висок данък си ТИ или твой близки . ТИ няма къде и на кого да се оплачеш в държавата собственост на ББ.

Експроприацията е конфискация на частна собственост (всякаква, не само недвижима) от държавата. Представлява политически оправдано принудително разпределение на частната собственост, национализация – справка Уикипедия. Сещам се за една пиеса на Бертолт Брехт – Професор Мамлок. Хората си мислят – това не се отнася за мен, дреме ми, че към други се постъпва незаконно, неморално и несправедливо. Разбират за какво става реч, когато подпалят тяхната черга, но вече е късно ....

всички къщи за антики имат схеми как да "озаконят" незаконно изкопана вещ. Докато вещите стигнат до къща за ценни вещи като Сотбис са с перфектни документи. В почти всички държави законодателството гласи, че обекти на археиологията са изключителна държ собственост - следователно ако ги намериш си длъжен да ги предадеш на държавата. Реално не би трябвало да съществуват частни колекции от обекти на археологията, освен ако някой не си е запазил вазата по линия на баба му, която е била патриций в някой елински град-държава, кеото е невъзможно затова реално всеки обект на археологията е билл "заравян" и "изравян" от земята следователно пренадлежи на държавата където е бил изровен и не може да е законен.

Мда всичките картини на Моне, Пикасо са държавни. Намираш си я в хола и хоп , предаваш я на държавата ... ти мислиш ли преди да пишеш ?!

"обектите на археологията " които са държавна собственост !Става дума за предмети , добити чрез археологични дейности , ако знаеш какво е това! Ако аз притежавам по наследство картина на Майстора , тя не е държавна собственост, мога да я продавам на аукцион ! Ако дъжавата държи, може да я изкупи от мен само ако съм съгласен!

Когато им свършат парите на управляващи и си избират един добре забогатял човек и му открадват всичко. Ще се рабере след време в колко домове на управляващите ще се появят артефактите на Божков и колко по разни аукциони.

оставаме настрана фактите за "честно забогатябл" но обществена тайна е, че в колекцията му се намират обекти изровени от иманяри... Иманярите ограбват нац съкровища и най-вече заличават историята която археолозите научават за тези които са живели преди нас на земите ни. Иманярите отнемат националната памет, а това е много много по-тежко престъпление от откраднатото злато, но за тебе е миловидно явно.-

Когато артефактите ги купи Божков, те остават в България. Когато не ги купи Божков иманярите ги продават в чужбина и те изчезват безследно.

Когато Мутрата ББ конфискува на някоя друга Мутра ценности и пари какво се случва. а) Парите отиват за лечение на болни хора и се вливат в здравнаият и пенсионен бюджет б) Остават в ББ в) Не знаем какво става .... Да не се открият ценност на други мутри в при хора от ГЕРБ? Какво стана с едни Биткоинти които щяха да оправят външният дълг на страната преди 2 или 3 години. Нещо се изгубиха. Бяха станали примерно окло 5 или 10 милиарда лева или се бъркам

Колекцията му не само е законна, тя е известна на хората на изкуството У нас. Преди години Божков е даде да бъде изложена и това лесно може да се провери. Какво е това беззаконие У нас и непрофесионализъм от страна на разследващите и гл. прокурор?Как може да се показваш в медиите и да говориш предположения, не е ли тайна докато тече разследването. Каква е тази показност и полицейщина в тази държава?

Не се чуди , когато държавата е в ръцете на старшини от милиционерското училище.

Обяснете ми защо трябва да се премести колекцията,питам вас ,а не Борисов.Все пак той е прочел само Винету и е купувал вестници на известният с прозвището Пашата.