Езиковед: Българският език е най-големият символ на националната ни идентичност

Уникално изследване представя обществените нагласи към книжовния български език

Обратно в новината

Коментари - Езиковед: Българският език е най-големият символ на националната ни идентичност | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Българският език е жива система, в която живее и днес българската идентичност. Не е само символ. Виж българските корени на езиците, на които говорят стотици милиони по света, са символ на културното влияние, което е оставила българската империя. То - влиянието, разбира се, не е само езиково, но езика е идеялният символ в споменатия контекст.

?

Интересно, сега в 20 век българският език е номер 1 за българина, но през 10 явно не е бил, след като доброволно се е отказал от езика си и е приел чужд ( славянски ) . Истинският български език, прабългарският, както е известен в науката, е изчезнал безвъвзратно не по време на робство, не под чудна тирания, забрана, преследване или друг натиск, а в годините на най-голямо могъщество и разцвет на българското царство. Как е възможно това самоунищожаване днес да е най-големият български празник ? Вижте маджарите - прели са латиницата, християнството, но езика си са съхранили, запазили са националната си идентичност с него. А (пра)българите защо сами се обезличиха ! Защо бългатие не накараха славяните в голяма си държава да говорят (пра)български, така както сториха маджарите, посрамиха се от езика си ли, какво е станало ? Кажете, това е ВАШАТА история.

SU-152

Знаете ли как се казва азбуката на латините?! Казва се Латинска! На евреите - Еврейска! На гърците - Гръцка! На арабите - Арабска! На арменците - Арменска! А, знаете ли как се казва българската...?КИРИЛСКА! ... и от кого е създадена? От Климент Охридски, в Преславската Книжовна Школа, ТРИЙСЕТ ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТТА на Свети Кирил Философ! И време е, моля ви, всеки път, когато чуете или видите лъжовния лозунг: "Ден на Славянската Писменост и Култура" - реагирайте! Не е славянска - БЪЛГАРСКА Е!

Българският език бавно,но сигурно умира ,както и самата държава България. Интересното е,че езикът ще умре преди държавата .Вижте,в българския език устремно навлизат английски думи,почти всички фирми в България са с английски имена,пеят се предимно английски песни,младите,които са бъдещето на България,предпочитат да общуват на английски.Нещата,колкото и да се гримират,ясно е на къде върви Българският език. Гъм гибел.

Всеки език има чуждици. те са неизбежни и дори полезни. Дават възможност за употреба на повече синоними в различен контекст. А в някои случаи дори нямат аналог с в съответният местен език. Въпроса опира до това - дали чуждиците влизат в езика по естествен път, или са продукт на някакъв друг политико-културен процес..

Но мисля че не си запознат със средновековната християнска традиция, която изисква скромност и себеотрицание. Сигурно и заради тази скроност днес сотици милиони позлват Кирилица, а не като арменската - 2-3 млн, че и собствените им деца я не знаят. Това дело не е боло с цел накърняване на нечии национални чуства, а нещо друго.

В света се говорят 6500 езика. Точно езикът на един народ ли трябва да е повод за гордост ?

Драснипаликлечица, как какво !

магистър филолог съм. "асимилацията" на българския върви от векове, а сега - с пълна сила. нямало виждате ли български думи за асимилация - има, претопяване. като не знаят български точно с това се оправдават - джендър било непреводимо и т.н.

Имаме един откачалник, който обяснява как всичко на тоя свят е дошло от България - науки, езици, раси - каквото се сетиш. Май не е само той !

кибритец означава, но вариантът е бил отхвърлен. това, че си бил на разпивка с филолози не те прави знаещ.

навярно не е нужно точно аз да ти го пиша, защото и сам можеш да се досетиш, но езикът се развива заедно с обществото! езикът на който е писал иван вазов днес не ти върши никаква работа, затова днес говорим и пишем на друг език! български, но не онзи архаичен български, а друг пораснал и се развил заедно с обществото!

Като те гледам как пишеш, май си си купил дипломата на битака !

че един народ е оцелял - което не е никак малко. пет века са били достатъчни да го заличат. има и т.н. мъртви езици. латинският е сред тях - без медицината може би щеше да е на боклука. или само за почитатели на сентенции.

днес е празник, ден за говорене на високопарни глупости....

SU-152

Ние дължим на предците си най-малко това - да кажем истината на децата си! За да не може никога повече Путин, или който и да е, пак да рече, че писменността им е дошла от чукарите на Македония,да доворят за руска азбука и т.н. П.С.Дай сега спокойно.Кажи с какво конкретно НЕ СИ съгласен?!

На много по-малко езици има лексика и литература на ниво. Още по-малко от тях са дали началото на цели езикови клонове. Но Не говоря в случая за гордост точно, а за просвещение. И на мен ми се иска да сменим високопарната плоча с клишета и да преживяваме общественият си живот някак по-осмислено. Резултата от клишетата е ясен - 99% от младите бягат от подобни събития. И аз съм бягал даже.

Никой не крие истинит. нека не я крещим и натрапваме без повод. Така както предците ни - които са постигнали невъобразими за съвремениците ни неща..

аман от лицемерието ти.

какво празнуваш на 11 ноември ? да нямаш рожден ден?

Нима? И може би за тебе няма нищо по средата между споменатия откачалник и пълният нихилизъм.? Обаче има и нещо други - нарича се обективна истина. Много съм далч от споменатите "откачалници" и редовно споря с тях. С огледалните им противоположности - също.

ПРАЗНИЧНО. разкарайте си рекламите поне, от тях се ослепява.

SU-152

Ако вземат ваш научен труд или книга и я издадат под Чуждо Име ще ви хареса ли?! Ще ви хареса ли да ви Ограбят и Заличат Името?!

SU-152

Ако вземат ваш научен труд или книга и я издадат под Чуждо Име ще ви хареса ли?! Ще ви хареса ли да ви Ограбят и Заличат Името?!

Аз днес по принцип си празнувам, Рожден ден на детето ми родено в Германия...

ее, нали туй ти хортувам, бе джанъм? небиваше я да ти го казвам, а сам да се договедиш!

но ти си я упоребявай.

прав си! безусловно!

мильо.

ти пък, що не вземеш да му я преведеш на български??

Голям праз като си магистър. (без да се обиждаш) И доцентче да си - все тая. Много от чуждиците, които ви дразнят , си имат своя по-особена семантика от българските им аналози. За това и се изпозлват. вкл. и споменатото от вас "джендър". Смисъла на езика е да ви разберат възжмоно най-добре и то по избрания от вас начин, предвид емоцията, кяото влагате. . Често за тази цел ви трябват чуждици, жаргон, диалект, дори игра на думи и прегазване на някое и друго граматическо правило. Езика е жива система, която отразява обективното обществено битие. Промяната е неизбежа. И разбира се - тя бива диктувана от актуалните културни доминатори. ... Колкото сте разбрал - толкова. Няма даа водя академичен спор във форум. Дано е имало някаква все полза от дупликата.

Ми поради липса на друго.... това само ни остава.

Толкова ни е хубав и важен езикът че няма жилищна сграда или хотел с българско име! Отворете сайта на еднагенция за имоти в софия и ще помислите че продават имоти във сащ! Същото и с хотелите и ваканционни селища по морето...пародия и държавата не и дреме!

Интересна статия, само да допълня статистиката: 100% от "редакторите" в Дир-а са в това отношение много зле.

и пиша от устройство чуждица- смартфон...

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ! СЪХРАНИЛИ СМЕ СЕ ДОРИ ПО ВРЕМЕ НА РОБТВОТО, ЩЕ ПРЕЖИВЕЕМ И МУТРИТЕ ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЦЕЛУНЕТЕ ДЕЦАТА СИ, ЗАЩОТО ТЕ СА НАШЕТО БЪДЕЩЕ !

като тебе.

И за загубим и тая индентичност, у нас цените на есемесите на латиница са двойно по-евтини от тези на кирилица... Пита се: имаме ли държава на наша територия?

Робството кога свърши?

дори не знаеш що е чуждица - и се обаждаш от коневръза. щом смяташ айфона за чужда дума, вече не те слуша главата.

Хем твърдите че езика, от която произлиза думата, е произлязъл от българският, хем твърдите, че думата е чуждица? Някакъв профански нацистки солипсизъм демонстрирате (4 чуждици по ред, съвсем на място употребени). .... Неизбежни са тези "чуждици', особено от периода, когато литературата на същия този език е била създавана основно извън родината за векове наред. В най-богатият език - английския има думи от латински, датски, германски, норвежки, френски, келтски и пр. произход и постоянно навлизат нови думи - това само го прави по-съвършен.

не съм на Коневръза, днес в СУ е неработен ден...

Днес празнуваме деня на съветската писменост с нащи руски братя Те са нашити двойни освободители

тия неща сме ги учили в университета - софийския, имаме си речника на Найден Геров и не само. имаме си енциклопедични, етнографски, синонимни и разни други речници. диалектни съжо - това, което наричаш местен език е диалект. НО ... правилото е с надути многознайковци не се спори. приятен ден.

Когато празника се превърне в спор и вместо да обединява празнуващите, започне да ги дели, значи нещо сме оплескали. Да започнем отначало Честит 24 Май на всеки, който приоема дата за свой празник!

пепи Алогото или пешо Хорса даде правилната посока какво трябва да се случи с БГ азбука като се опита да я замени с латинска. Целта беше да се обезличи българинът и да забрави кой е, какъв е и от къде е. В далечен План да не брани Родината си с оръжие в ръка. Като втори удар нанесе с връщането на ИС -акт на навеждане и коленичане пред чуждите, подигравка с труда на разузнаването и знак за българите, че не са равни с другите народи, от което следва, че трябва да пуснат други да се разпореждат на родната им земя. Защо не се търси отговорност от този човек?!?

Солипсизъм (от латински: "солус" - един, "ипсе"- аз сам) e философско гледище, според което съществува само индивидуалното съзнание, а в епистемологичен план целият останал свят, включително и всички хора, фактически не съществуват, а са създадени от съзнанието и въображението. Солипсизмът приема възгледа, че външният свят и съзнанията извън собственото не могат да бъдат опознати и затова може да не съществуват извън съзнанието. ----------------------- владея писмено и говоримо доста езици, така че гледам на нещата не само от една камбанария. какво общо има солипсизмът всъщност? може би само това колко езици владееш и за какво ги ползваш - лично аз си вадя хляба с тези си знания. а вие?

Истината е, че те вече празнуват 24 май доста по-пищно от нас. И ако някой успее да съхрани кирилицата за бъдещите поколения - това ще са руснаците. Ние абдекирахме.

доста дълго рови в гугъла, отворко...