Езиковед: Българският език е най-големият символ на националната ни идентичност

Уникално изследване представя обществените нагласи към книжовния български език

Обратно в новината

Коментари - Езиковед: Българският език е най-големият символ на националната ни идентичност | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Искам да попитам кому е нужен пълния член, но не чакам отговор .

А СТИГА, БЕ! Вие ташак ли си правите.? От 500 милиона ползвали кирилицата , сме паднали на под 200 милиона.

А малоумниците в парламента каква идентичност ни дават като нация???

кат майрамдашууда

Да се свети името та братята -гърци Кирила и Методия во веки веков, ...нищо ,че майкa им може да е славянка!

че майка им е БЪЛГАРКА!!!

От Своге?

Υφ κακ μи μиρиωε на λαйΗΩ !

ако знаеш на нас как ни вони от вас от километри

бгрите са „оцеляли„ заради интересите на империи като руската британската австро унгарската просто договорки а езика който се говори из териоторията отредена да се нарича България няма почти нищо общо с този който се е говорел преди да кажем 200 години

Точно за това, преди много години един велик БЪЛГАРИН е казал - "Една ВЯРА, един ЕЗИК - ЕДИН НАРОД!" За жалост, сме допуснали хора в ПАРЛАМЕНТА, които нито говорят български, нито са с нашата БЪЛГАРСКАТА ВЯРА!

на ширещата се неграмотност и опростачване на езика, осбено в медиите. по-приложно да използват познанията си - споровете за членуването и останалото се водят от десетилетия. важно е какво се случва. преводите на книги са пълни с правописни грешки, да речем. да не говорим за демонстрираното речниково безсилие и т.н. Не пестете от редактори и коректори - хората не са виновни, че усвояват чуждата неграмотност.

А най-голямата идентичност на кирилицата е...руският език. .... мужиците са доста...

Кой български език? Този на тюрките, воглаве с Кубрат и рода Дуло ли? Този на власите от Асеневците ли? Или този на куманите рода на Тертерите и Шишманите ли? Ех историо .....

и Елин Пелин, да речем.

Асеневците също са кумани, не власи! Коломан 1 и 2 какви са?

Един свещеник го беше казал: "Нека сме повече хора и по-малко българи!". Защото да се биеш в гърдите с националната си идентичност, че си българин (испанец, германец, турчин ...) е като да се биеш в гърдите, че си почитател на ЦСКА ("Реал", "Байерн", "Фенербахче" ...) - имаш се за нещо по-различно или дори повече от останалите, докато, всъщност, си човек като всички останали.

Да това е най сигурния начин за обезличаване на нациите. Като им се внушава че не е важно какъв си и не си различен. На банкстерите не са им нужни хора които се обединяват от някакви ценности а аморфна маса която да доят - затова се проповядва тази теория!

още вярват на свещеници...

18-29 години -64 процента членуват правилно, 50-59- 50 процента членуват правилно. Къде са неграмотните рабфаци , пуцаджии, селяци и вечерници, които се хвалят колко били учили при соца , да обяснят , що са по-неграмотни от завършилите последните 10 г българи и са по-близо до грамотност до циганите ?

Още едно-две поколения най-много да ползват български език за жалост. Нарочени сме за унищожаване и езикът е едно от нещата, с които ще ни ударят най-напред. Почти съм сигурен, че ще премахнат кирилицата и ще ни натресат латиницата, за да бъдем като останалите "граждани на света". Тя ужасно ги дразни наред с православната ни вяра. Папата еретик не случайно се домъкна тук и в София в католическата им катедрала Свети Йосиф не стъпа, а влезе да слухти в Свети Александър Невски, да се "моли" на Св.св Кирил и Методий". Дано да греша ама едва ли.

Дъра-бъра, колкото са изчезнали циганите, толкова ще изчезнат и сродните им културно , притежатели даже на държава , българи.

Най-строго охраняваната тайна в измислената ни фалшива държавица е нейната истинска история! Наказанията за нейното разгласяване са толкова страшни, че никой дори не смее да постави на обсъждане нейната истинност! Затова и празнуваме римо - католически празници като фалшивия 24-ти май! при това ентусиазирано! а на здраве за истината и за истинската ни история! а западът да си прибере и темидата!

Ами шокиращо е , че учещите са по-грамотни от висшистите . Обяснението е просто- огромен процент от грамотните учещи заминават да учат в чужбина, а тук да стават висшисти остават неграмотниците. А прочутата соц грамотност е пълен мит: тези над 50 години са неграмотни , почти колкото цигани и турци, за които езикът е чужд и не са посещавали училище.

Така е!!! И ТОЧНО за това, циганите и мюсюлманите с български паспорти НЕ ГО ПРАКТИКУВАТ!!

Pastrotata i nasitenosta sas aligori4ni punktoazii balga.izig az misa bili vinagi dodtopo4teni kato antagonisti4ni tioreti4nosti .

да пишеш точно днес и в такава тема? и защо не те трият точно теб - но трият мнения без правописни грешки на нашата азбука? откога в латиницата липсва U, stodentke?

е един прекрасен и богат език, високо оценен от езиковеди по цял свят, език, който е признат за един от най-трудните за изучаване езици, език, който има безчет възможности да бъде разработван и прилаган творчески - но при едно условие: да бъде тачен от носителите му и да бъде обогатяван грамотно. Точно учените трябва да дават принос за това, както и останалите в публичното пространство. Членуването и синтаксисът са само едната страна на медала. За съжаление боравещите със словото често са нещо като развъдник на неграмотност и на бедно слово. Честит празник на всички, които ценят и обичат българския език!

Дано да има и кой да ви учи децата на български.

Ши ги учат на съветски език

И на съветски няма да има кой да ги учи, нито китайски, нито на маймунски

бяхте научили руски, щеше да сте на по-високо ниво на интелигентност.

skromna35

УМОЛЯВА ВИ, поне на 24 май пишете грамотно!!! Как може такова нещо!? "....кои сИ считат Да остарели и изСлишни"!?

skromna35

УМОЛЯВАМ

пепи Алогото или пешо Хорса даде правилната посока какво трябва да се случи с БГ азбука като се опита да я замени с латинска. Целта беше да се обезличи българинът и да забрави кой е, какъв е и от къде е. В далечен План да не брани Родината си с оръжие в ръка. Като втори удар нанесе с връщането на ИС -акт на навеждане и коленичане пред чуждите, подигравка с труда на разузнаването и знак за българите, че не са равни с другите народи, от което следва, че трябва да пуснат други да се разпореждат на родната им земя. Защо не се търси отговорност от този човек?!?

Когато празника се превърне в спор и вместо да обединява празнуващите, започне да ги дели, значи нещо сме оплескали. Да започнем отначало Честит 24 Май на всеки, който приоема дата за свой празник!

Днес празнуваме деня на съветската писменост с нащи руски братя Те са нашити двойни освободители

Истината е, че те вече празнуват 24 май доста по-пищно от нас. И ако някой успее да съхрани кирилицата за бъдещите поколения - това ще са руснаците. Ние абдекирахме.

Тъпако, провокацията ти не върви! Не си заслужаваш центовете.

И за загубим и тая индентичност, у нас цените на есемесите на латиница са двойно по-евтини от тези на кирилица... Пита се: имаме ли държава на наша територия?

ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ! СЪХРАНИЛИ СМЕ СЕ ДОРИ ПО ВРЕМЕ НА РОБТВОТО, ЩЕ ПРЕЖИВЕЕМ И МУТРИТЕ ! БЪДЕТЕ ЗДРАВИ И ЦЕЛУНЕТЕ ДЕЦАТА СИ, ЗАЩОТО ТЕ СА НАШЕТО БЪДЕЩЕ !

Робството кога свърши?

Там е работата че не е свършвало. Комунистически *на "еволюираха" в либерастки такива и още търпим техния гнет.

Стига с тия мутри. Научете ги да работят, не да мрънкат, че някакви “мутри” им пречат.

Интересна статия, само да допълня статистиката: 100% от "редакторите" в Дир-а са в това отношение много зле.

Толкова ни е хубав и важен езикът че няма жилищна сграда или хотел с българско име! Отворете сайта на еднагенция за имоти в софия и ще помислите че продават имоти във сащ! Същото и с хотелите и ваканционни селища по морето...пародия и държавата не и дреме!

Ми поради липса на друго.... това само ни остава.

Аз днес по принцип си празнувам, Рожден ден на детето ми родено в Германия...

За някои няма значение какви ще бъдат. "Граждани на света" са и това ги устройва. Удобни са на кукловодите за всичко. "Дялани камъни".

ПРАЗНИЧНО. разкарайте си рекламите поне, от тях се ослепява.

днес е празник, ден за говорене на високопарни глупости....

но ти си я упоребявай.

ти пък, що не вземеш да му я преведеш на български??

и пиша от устройство чуждица- смартфон...

като тебе.

дори не знаеш що е чуждица - и се обаждаш от коневръза. щом смяташ айфона за чужда дума, вече не те слуша главата.

Хем твърдите че езика, от която произлиза думата, е произлязъл от българският, хем твърдите, че думата е чуждица? Някакъв профански нацистки солипсизъм демонстрирате (4 чуждици по ред, съвсем на място употребени). .... Неизбежни са тези "чуждици', особено от периода, когато литературата на същия този език е била създавана основно извън родината за векове наред. В най-богатият език - английския има думи от латински, датски, германски, норвежки, френски, келтски и пр. произход и постоянно навлизат нови думи - това само го прави по-съвършен.

Солипсизъм (от латински: "солус" - един, "ипсе"- аз сам) e философско гледище, според което съществува само индивидуалното съзнание, а в епистемологичен план целият останал свят, включително и всички хора, фактически не съществуват, а са създадени от съзнанието и въображението. Солипсизмът приема възгледа, че външният свят и съзнанията извън собственото не могат да бъдат опознати и затова може да не съществуват извън съзнанието. ----------------------- владея писмено и говоримо доста езици, така че гледам на нещата не само от една камбанария. какво общо има солипсизмът всъщност? може би само това колко езици владееш и за какво ги ползваш - лично аз си вадя хляба с тези си знания. а вие?

В света се говорят 6500 езика. Точно езикът на един народ ли трябва да е повод за гордост ?

че един народ е оцелял - което не е никак малко. пет века са били достатъчни да го заличат. има и т.н. мъртви езици. латинският е сред тях - без медицината може би щеше да е на боклука. или само за почитатели на сентенции.

На много по-малко езици има лексика и литература на ниво. Още по-малко от тях са дали началото на цели езикови клонове. Но Не говоря в случая за гордост точно, а за просвещение. И на мен ми се иска да сменим високопарната плоча с клишета и да преживяваме общественият си живот някак по-осмислено. Резултата от клишетата е ясен - 99% от младите бягат от подобни събития. И аз съм бягал даже.

Българският език бавно,но сигурно умира ,както и самата държава България. Интересното е,че езикът ще умре преди държавата .Вижте,в българския език устремно навлизат английски думи,почти всички фирми в България са с английски имена,пеят се предимно английски песни,младите,които са бъдещето на България,предпочитат да общуват на английски.Нещата,колкото и да се гримират,ясно е на къде върви Българският език. Гъм гибел.

навярно не е нужно точно аз да ти го пиша, защото и сам можеш да се досетиш, но езикът се развива заедно с обществото! езикът на който е писал иван вазов днес не ти върши никаква работа, затова днес говорим и пишем на друг език! български, но не онзи архаичен български, а друг пораснал и се развил заедно с обществото!

аман от лицемерието ти.

ее, нали туй ти хортувам, бе джанъм? небиваше я да ти го казвам, а сам да се договедиш!

мильо.

SU-152

Знаете ли как се казва азбуката на латините?! Казва се Латинска! На евреите - Еврейска! На гърците - Гръцка! На арабите - Арабска! На арменците - Арменска! А, знаете ли как се казва българската...?КИРИЛСКА! ... и от кого е създадена? От Климент Охридски, в Преславската Книжовна Школа, ТРИЙСЕТ ГОДИНИ СЛЕД СМЪРТТА на Свети Кирил Философ! И време е, моля ви, всеки път, когато чуете или видите лъжовния лозунг: "Ден на Славянската Писменост и Култура" - реагирайте! Не е славянска - БЪЛГАРСКА Е!

Но мисля че не си запознат със средновековната християнска традиция, която изисква скромност и себеотрицание. Сигурно и заради тази скроност днес сотици милиони позлват Кирилица, а не като арменската - 2-3 млн, че и собствените им деца я не знаят. Това дело не е боло с цел накърняване на нечии национални чуства, а нещо друго.

SU-152

Ние дължим на предците си най-малко това - да кажем истината на децата си! За да не може никога повече Путин, или който и да е, пак да рече, че писменността им е дошла от чукарите на Македония,да доворят за руска азбука и т.н. П.С.Дай сега спокойно.Кажи с какво конкретно НЕ СИ съгласен?!

Никой не крие истинит. нека не я крещим и натрапваме без повод. Така както предците ни - които са постигнали невъобразими за съвремениците ни неща..

SU-152

Ако вземат ваш научен труд или книга и я издадат под Чуждо Име ще ви хареса ли?! Ще ви хареса ли да ви Ограбят и Заличат Името?!

прав си! безусловно!

италианците - латиница на французите - латиница на германците - латиница на англичаните - латиница....

Интересно, сега в 20 век българският език е номер 1 за българина, но през 10 явно не е бил, след като доброволно се е отказал от езика си и е приел чужд ( славянски ) . Истинският български език, прабългарският, както е известен в науката, е изчезнал безвъвзратно не по време на робство, не под чудна тирания, забрана, преследване или друг натиск, а в годините на най-голямо могъщество и разцвет на българското царство. Как е възможно това самоунищожаване днес да е най-големият български празник ? Вижте маджарите - прели са латиницата, християнството, но езика си са съхранили, запазили са националната си идентичност с него. А (пра)българите защо сами се обезличиха ! Защо бългатие не накараха славяните в голяма си държава да говорят (пра)български, така както сториха маджарите, посрамиха се от езика си ли, какво е станало ? Кажете, това е ВАШАТА история.

?

Всеки език има чуждици. те са неизбежни и дори полезни. Дават възможност за употреба на повече синоними в различен контекст. А в някои случаи дори нямат аналог с в съответният местен език. Въпроса опира до това - дали чуждиците влизат в езика по естествен път, или са продукт на някакъв друг политико-културен процес..

магистър филолог съм. "асимилацията" на българския върви от векове, а сега - с пълна сила. нямало виждате ли български думи за асимилация - има, претопяване. като не знаят български точно с това се оправдават - джендър било непреводимо и т.н.

Голям праз като си магистър. (без да се обиждаш) И доцентче да си - все тая. Много от чуждиците, които ви дразнят , си имат своя по-особена семантика от българските им аналози. За това и се изпозлват. вкл. и споменатото от вас "джендър". Смисъла на езика е да ви разберат възжмоно най-добре и то по избрания от вас начин, предвид емоцията, кяото влагате. . Често за тази цел ви трябват чуждици, жаргон, диалект, дори игра на думи и прегазване на някое и друго граматическо правило. Езика е жива система, която отразява обективното обществено битие. Промяната е неизбежа. И разбира се - тя бива диктувана от актуалните културни доминатори. ... Колкото сте разбрал - толкова. Няма даа водя академичен спор във форум. Дано е имало някаква все полза от дупликата.

тия неща сме ги учили в университета - софийския, имаме си речника на Найден Геров и не само. имаме си енциклопедични, етнографски, синонимни и разни други речници. диалектни съжо - това, което наричаш местен език е диалект. НО ... правилото е с надути многознайковци не се спори. приятен ден.

Драснипаликлечица, как какво !

кибритец означава, но вариантът е бил отхвърлен. това, че си бил на разпивка с филолози не те прави знаещ.

Българският език е жива система, в която живее и днес българската идентичност. Не е само символ. Виж българските корени на езиците, на които говорят стотици милиони по света, са символ на културното влияние, което е оставила българската империя. То - влиянието, разбира се, не е само езиково, но езика е идеялният символ в споменатия контекст.

Имаме един откачалник, който обяснява как всичко на тоя свят е дошло от България - науки, езици, раси - каквото се сетиш. Май не е само той !

Нима? И може би за тебе няма нищо по средата между споменатия откачалник и пълният нихилизъм.? Обаче има и нещо други - нарича се обективна истина. Много съм далч от споменатите "откачалници" и редовно споря с тях. С огледалните им противоположности - също.