Eзеро изчезна в Босна и Херцеговина (видео)

Ябланичкото езеро в Босна и Херцеговина през последния месец пресъхна напълно, а с водата изчезна и цялото рибно богатство на езерото.

Обратно в новината

Коментари - Eзеро изчезна в Босна и Херцеговина (видео) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Помашка работа, разбираш ли! А, сега да удрят тюмбелеците и да припяват тъжно: Нема водеее, нема рибеее....

Който е издал заповедта - 15 години затвор. Да знаят другите като него как да се правят на началници.

Да се свържат властите в Босна с най известния хидроинженер в България, Ахмед Доган. Срещу скромен хонорар откъм един милион евро, той ще ви научи какво да правите. Боже, Боже. Местанчо как го защитаваше, когато оня прибра парсата. Бил филосов, хидроинженер Доганя. Обаче и Боко Тиквата бил пожарникар - художник. Лично оня Веждито искаше да го прави, заслужил художник. Видял го бил как си скицирал т.е., драскал си по време на заседанията на министерски съвет и му светнала в турската мулташка глава, че непременно трябва да го удостои с почетно звание. Машала, Вежди, машала. Значи, ние които влизаме в църкви, палиме свещи и се молим, сигурно сме готови за владики.

ФилисоФ.

Даа, още едно доказателство, че днешна Европа се управлява от дебили и ако не стана чудо да се променят нещата, краят й е неизбежен: "Обезпокояващ спад на IQ-то на Запада, според множество проучвания" е неслучайно заглавие на сайта на белгийската телевизия RTBF ("Baisse inquiétante du QI en Occident, selon plusieurs études", Publié le mercredi 01 février 2017 à 18h50).

Да ни извините. Надежда Христова не е решавала кръстословици и не знае, че изкуствен воден басейн със шест букви е ЯЗОВИР.

Националната телевизия на Босна и Херцеговина се казва "Ал Джазира Болканс". Машалла!

ти глей ся босненските чалми като изкарат Милошевич пак виновен за сухото езеро...

Винаги ми е било и смешно, и жалко, и най-вече тъжно, когато хора с огромни претенции да са можещщи, знаещи и преуспяли, да водят и управляват останалите хора СА ОТКРОВЕНО ТЪПИ И ПРОСТИ, ПЪЛНИ НЕВЕЖИ И ТО ПО МНОГО АКТУАЛНИ, НАБОЛЕЛИ ВЪПРОСИ! Като Републиканската партия в САЩ и президентът й Доналд Тръмп например - и ги визирам не защото имам фиксация, а просто защото те в момента са най-спрягани и коментирани в света. Та тези категорично отхвърлят НАУЧНО ДОКАЗАНОТИ С БЕЗБРОЙ ФАКТИ И ДОКАЗАТЕЛСТВА ТВЪРДЕНИЕ ЗА ПАГУБНОТО ВЪЗДЕЙСТВИЕ НА БЕЗКОНТРОЛНАТА ЧОВЕШКА ДЕЙНОСТ ВЪРХУ ПРИРОДАТА И ОКОЛНАТА СРЕДА, и в крайна сметка върху човека, въеху всички нас, вкл. и за температурните и други природни аномалии. И трагичното е, че тези дървени глави не само не разбират и не знаят, но и НЕ ИСКАТ ДА ЗНАЯТ, дори и прости и очевидни факти! Като например че не само човешката дейност и фабриките с коминй например, НО И САМИЯТ ЧОВЕК, ВСЕКИ ЧОВЕК ИГРАЕ РОЛЯ В ТОЗИ БАЛАНС ИЛИ НАРУШАВАНЕТО МУ!!!!! Така например един човек, ВСЕКИ ЧОВЕК ЗА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ ПОЕМА 0,84 кг. кислород и изкарва ... 1 кг. лвъглероден двуокис!!! Мисля излишно е да посочвам разликата И КОЙ В СЛУЧАЯ ПОДДЪРЖА БАЛАНСА И ХАРМОНИЯТА В ПРИРОДАТА!

Не сме сами има и други идиоти , ние сечем дърва, те обезводняват, идилия.

Я да се обадите на доганя и р.овч. Т еще ви светнат как да си напълните пак язовиро.

На мен по-голямо впечатление ми направи новината, че съществува Ал Джазира Болканс. Нямат място на Балканите тези джихадисти, които излъчваха обезглавяването на българските шофьори.

Е, ами ние с тях сме си в Ориента....

"Причината за екологичната катастрофа е изпускането на водата от близкия бент по нареждане на електрическата компания, съобщава телевизия Ал Джазира Болканс, цитирана от БТА. Местни рибари казват, че не помнят нещо подобно да се е случвало досега. КОМПАНИЯТА Е НАРЕДИЛА ИЗПУСКАНЕТО НА ВОДАТА преди 40 дни, без никакво предварително уведомление, твърдят рибарите. ЗАЕДНО С ВОДАТА СА ИЗЧЕЗНАЛИ И 2 МИЛИОНА РИБИ!?!?!?, А ЗАРИБЯВАНЕТО В ЕЗЕРОТО Е ПРОДЪЛЖИЛО ДЕСЕТИЛЕТИЯ...." "ЗА ДА СЕ ВЪРНЕ ВСИЧКО В ПЪРВОНАЧАЛНОТО СЪСТОЯНИЕ, ЩЕ ТРЯБВА ДА МИНАТ 50 години", казва рибарят Мирсад Трешньо. Ябланичкото езеро е изкуствен воден басейн, създаден през 1953 г. с изграждане на бент на река Неретва. Езерото с площ 13 квадратни километра и дълбочина 70 метра е известно като туристическа дестинация за отдих и риболов..." Не е зле да проочетат това РЕПУБЛИКАНЦИТЕ В САЩ и м Доналд Тръмп, КОИТО ТЪПО И УПОРИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ТВЪРДЯТ И НАСТОЯВАТ, ЧЕ ЧОВЕШКАТА ДЕЙНИСТ И БИЗНЕСЪТ (и безконтролната му алчност и купени от него политици) СА СЕРИОЗЕН ДЕСТРУКТИВЕН ФАКТОР ЗА ЕКОЛОГИЯТА, ПРИРОДАТА И ТЕМПЕРАТУРНИТЕ И КЛИМАТИЧНИ АНОМАЛИИ, доколкото в природата съществува баланс, хармония и взаимносвързано равновесие и обусловеност!!!

Не е езеро, а язовир. В момента всички са на минимум, и в България е така. Но до дни започва топенето и започват да се пълнят. Щом са го изпунали изцяло, значи имат нещо да ремонтират, сега е моментът. Няма да го изпуснат когато е пълен, я. Източили са "мъртвият обем", който нормално не се изпуска. Рибата нищо и няма, реката се вижда, спуснала се е надолу по течението. Зарибяването става не за 50, а за 1 година. Докато пораснат рибоците що половят надолу по течението рибарите, само кукичките и плувките ще сменят. Там са сега едрите парчета. Не ги слушайте еколозите и журналистите, които им пригласят.

В клипа ясно се вижда че в долната част на язовира има достатъчно вода, просто рибите са се преместили и ще са малко нагъсто.

Няма престъпление на този Свят който капиталът (бизнеса) да не е в състояние да извърши срещу 300 процента печлба ! --------------------------------- Гатанка за соросоиди - кой е казал това ?

Капиталът се страхува от липсата на печалба или от твърде малката печалба, както природата се страхува от празните пространства. Но щом разполага с достатъчна печалба, капиталът придобива смелост. Осигурете му 10 процента и той е готов да влезе в действие, при 20 процента той се оживява, при 50 процента е готов да си счупи главата, при 100 процента ще потъпче всякакви човешки закони, при 300 процента няма престъпление, което да не е готов да извърши дори и при заплахата да увисне на бесилото (Карл Маркс, т.23, с.770)

Браво ! Поучително! Нали ?!

На руснаците цяло Аралско море им изчезна, сърбите - като по-малки братя с езерце.

Изчезна, защото екостремистите се намесиха и не разрешиха да се прехвърлят малко води от великите сибирски реки. 0.1%. Сега водите им изтичат в Ледовития океан, напразно, а Аралско море е една солена пясъчна пустиня. Но където се намесят екостремистите - винаги остава пустиня.

Stankow, каналите за напояване на Аралско море са строени през 50-60 те години ако не ме лъже паметта. Какви екостремисти бълнуваш? И да те светна, нашите напоителни канали са висока технология, сравнена с каналите на великая страна. На руснаците водата им изтичаше докато стигне полето, и така за 20-30 години Аралско море пресъхна. Планове за напълване от северните реки имаше, но се оказват прекалено скъпи.

С други думи, това не е езеро, а язовир и не е изчезнало, а е изпуснато!

И рибата не е изчезнала а Е ИЗБИТА...

В долната част на язовира има достатъчно вода за рибата.

Човешкият кретенизьм край няма...особенно на Балканите..

В корупна държава, със слаби управляващи всеки прави, каквото иска. Това за мен е предупреждение за нашата България и затова, че народът не трябва да допуска да се стигне до такива крайности. Но и при нас примери много. Най-пресният пример е с горката жена, която загина в тунела поради мърлявщината на контролните органи, които не могат д следят за безопасността на пътищата. и все биват изпреварвани от събитията.

Ум царува, ум робува, ум патки пасе.

тука имаме един хидроинженер, ще ви оправи всичко - и то за срещу 1 млрд.

При социализма се хората не можеха да говорят, каквото мислят, и не можеха да напуснат страната без разрешение, а някои са ги вкарвали дори и в лагери. Едновременно с това тогава се строяха заводи и язовири, детските градини и училищата бяха пълни с деца, и тези деца получаваха безплатно добро образование, армията можеше да пази страната, и както не можеше да се напусне без разрешение - така и никой не можеше да влезе без разрешение... Демокрацията донесе свобода на словото и право на пътуване където искаш (стига на имаш пари), да си построиш или купиш каквото искаш жилище (ако имаш пари), а не чакаш десет години за павелка в Люлин или Младост... Но заводите са разглобени, язовирите (слава Богу) не могат да ги разглобят, но ги източват (както в случая).., армията почти я няма, училищата са празни... Както всеки може да напусне страната (стига да има пари), а май може и да влезе както си иска от юг - даже и да няма пари...

И какво викаш - да си връщаме ли социализЪма или?

Неминуемо ще дойде. Гробокопачът ще се събуди. У мен започна да се събужда като прочетох изявленията на т.н. работодатели феодали.

Анонимнико, предполагам говориш за българския социализъм, а не за югославския.

По цялата планета е пълно с политици които трябва да бъдат събрани на едно място и да бъдат пребити от народа с тояги.

Партията източи целия язовир Искър през 1993 и остави столицата без вода, а тия тръгнали да се оплакват за някакво язовирче... "Коя партия?" ще попитат по младите. Партията е само една... и до ден днешен. Питайте родителите си.

Тогава кмет на София беше Янчулев. Върл седесар. Но нито той, нито никаква партия не е виновна за язовир Искър. Просто 4 поредни маловодни години се събраха. Природа. Да не намесваме политиката.

И тук казаха преди няколко дни че от нашите язовири са изчерпали повече от критичния минимум за да произведе енергия. Сега да речем след няколко години ако имам хубави меки и топли зими ще се напълнят пак.

ДрОгарю, язовирите ще са пълни само след 2 месеца, когато се стопи снегът, че даже и ще преливат. Не се притеснявайте за язовирите, а се молете се да няма наводнения след топенето на тези големи снегове.

Млади и красивий соросоиде, Много от язовирите се пълнят с две или три годишен цикъл. Изпускат се напълно само при изключителни обстоятелства. "Соца" не познава ситуация при която да е скъсана средна или голяма язовирна стена. Никога не е заливано селище при аварийна ситуация. Изстината е, че децата на демокрацията (главно самонадеяни адвокати или неуки хора) затвориха и изволниха всичко живо разбиращо от язовири и мелиорациии - в резултат всичко се унищожи/унищожава. Издавихме хора, унищожихме селища.... След либерастия и глобализъм винаги остава пустиня !

Езерото "Язовир"... нелепи сте.

Ся ще чакаме мурзилажа да ревне - бойко източи езеротооооооо. И изпи водата заедно с жябите!

бре наш Бойко да не се мярвал там...тоя дето мине...горките рибета и тях ли бе

Боже, каква трагедия! Това езеро беше много красиво място, наистина винаги пълно с рибари наоколо по полянките, със заведения за риба, вили, места за разходки ... Много народец от околните села на него разчиташе и за прехрана - зарзават от двора, риба от езерото, защото пенсиите не им стигат, както и у нас (макар че са по-големи!). Каква простотия се е възцарила навсякъде ... не е истина!

А да сте виждали нашите "езера" Въча и Цанков камък? С нива -30м;водата е източена , енергията е изнесена.Нова вода не се задава.

Спокойно, не мрънкай ... има толкова много сняг по планините + това от март до май го дават да вали всяка седмица. Зимата беше студена, трябвало е ток за всички. Ще има достатъчно вода на пролет. Дано само дъждовете да са регулярни, а не да се изсипят накуп.

Чакаме на господнята милост нали? Иначе сме наред.

Загрижили стре за Босна и Херциговина а това че преди дни наши БЪЛГАРСКИ язовири бяха използвани и хоратъа пропищяха орталъка колко риба и пари са загубили ама вие и това не разпространихте както е необходимо

АЗ пари от "обезрибяването" на тия язовири- не съм загубил.Нито пък Вие-освен ако не сте "бизнесмен" , от тия , с дебелите вратове, дето контролират рибовъдството. Тъй че- айде не плачете на чужд гроб, моля

Продали тока.. водата как да я продадът? И там същите продажници като у нас..

В Българият тази простотия беше в ранният период на промените.Язовир Искър се източи.София имаше режим на вода и ток.А в язовира бяха багери които товареха пясък за строителство.

сигурно говориш за планово почистване на дъното на язовира. Всеки язовир периодически се чисти от чакъла, който водата носи. Иначе всеки язовир би се напълнил с чакъл и няма да си изпълнява първоначалните функции.

рибата не е изчезнала - отишла е в реката - нали а изпуснали езерото в реката.

И т.н. езеро /всъщност язовир/ не е изчезнало, а е изтекло. Предполагам, че заради студената зима на Балканите и поради липса на други енергийни източници, местната електрическо компания е източила язовира. Другата възможност вероятно е била срив на енергийната мрежа.

Трябвало им е малко ток... И нас това ни чака.

Арапите от ай Ша-сира да им докарат вода и риба - направо от Сахара ...

Каква красива дъгова подпорна стена. Браво!

Дира, да сте чували думата "язовир"? Изкуствено езеро по същество е язовир, освен ако не е в някой парк и да плуват патици вътре. А щом има и бент и е намесена електрическа компания... Ама мноооого сте зле.

Всъщност много често медиите вземат готов преведен текст. Така че забележката трябва да е към преводчиците /които много често не правят разлика между магаре, катър, муле и кон, а една позната преводачка не правеше разлика между Мала Азия и Малайзия/.

Явно и тамошните гербаджии са закъсали за електроенергия. Кукунева затвори реакторите и и дадоха пост във еврокомисията, в борда на БНП Париба и най-накрая, и министър на образованието. Ако АЕЦ Козлодуй работеше със всичките си реактори нямаше да има нужда от пълно изпускане на язовири в България или региона.

Навсякъде на балканският полуостров има глад за електроенергия тази зима. Това е резултата от "зелената" енергия, и липсата на инвестиции в надеждни електроцентрали. Спомнете си, че когато имахме нужда от ток румънците ни отказаха. Интересното на ВЕЦ-овете е, че мощността им може да се увеличи, като се увеличи дебита на изпусканата от язовира вода, което захранва турбините с повече мощност. За това и изпуснаха яз. Искър, слава Богу, до някакво поносимо ниво. Но доста развъдници пак пострадаха безвъзвратно. Ако съдят НЕК ще си възвърнат парите. Това на снимката, обаче, е нещо ужастно. Единственото, което би оправдало подобна дейност е пълно разрушаване на язовира или строене наново на язовирната стена. Това е ... тъжно!

Без ток ли остана?

Истината е в зелените ВЕИ... Наречи го еволюция...

И те горките си имали Янчулев?

Ами нали се отцепихте от Югославия, мразите славяните, мразите православните, имате си уж държава - оправяйте си се. Запада ви обича и вие го обичате - да ви напълни язовира и да ви достави рибите. Нали затова хвърляха бомби над Югославия.

Босненците съвсем са наясно, че са славяни, но комунетата не сте съвсем наясно, че сте тъпи и невежи! Православните сърби всички ги мразят, даже другите православни.

Босненските мюсюлмани, за разлика от босненските сърби, изобщо не се смятат за славяни, въпреки че говорят сръбски. То е все едно помак да признае, че е българин.

Да питам: Защо "Ал Джазира Болканс" не се разпространява в България?

И това време ще дойде. Интересът на арабските медии към Балканите се засилва. Благодарение на Запада на практика на балканите вече има две мюсюлмански държави - Косово и мюсюлманската част на Босна и Херцеговина. Освен това преобладаващо мюсюлманска е Албания и в значителна степен Македония

На Балканите всичко ИЗЧЕЗВА. Така ще изчезне и ЕС, като се заиграва с нас. Па може и САШ да изчезне

Това си е един малък язовир бе, догодина най-късно ще е пълен. По-интересното е защо не се коментира например изчезването на Аралско Море поради кадърността на съветските икономически и инженерни гении.

Докато бяха съветските гении, морето си беше море. Стана пустиня, когато на власт дойдоха чалмосаните ти роднини. Същото стана и с езерото Чад.

Надявам се да разбираш английски, ако не ползвай преводачката Гугъл. The disappearance of the lake was no surprise to the Soviets; they expected it to happen long before. As early as 1964, Aleksandr Asarin at the Hydroproject Institute pointed out that the lake was doomed, explaining, "It was part of the five-year plans, approved by the council of ministers and the Politburo. Nobody on a lower level would dare to say a word contradicting those plans, even if it was the fate of the Aral Sea.

Я, Г-жа Лъжа се появи във еко темите на дира. Направете справка другарке, преди да лъжете.

И сега като настане една реституция в реални граници. Това някой българин ще да го е замислил. Да се готви Панчарево.

За думата "язовир" да сте чували? Тя не е измислена случайно!

Путин го открадна.

Тези с един ход ни задминаха по дивотия!!!

Мислиш ли че са ни задминали? Тука не ги изпускат за да не избяга рибата на частните арендатори на водоемите. В резултат - потопи, наводнения, разрушени села и жертви.

Освен, когато гербаджиите не закъсат за електроенергия - тогава изпускат язовири "на килограм"!

Иван Петров

и никакъв контрол по безопасност на водоемите, които раздадоха...

комунист

Съгласен 100%, но при нас става въпрос /поне до момента/ за малки водоеми. Това беше огромно като обем и площ езеро, а биоразнообразието му беше легендарно. Не съм рибар /за мен това е изтънчено мъчение ,не начин за отмора/, но съм чувал познати да говорят как ходили там преди години- изреждаха хвалба след хвалба.