България на половината от потреблението в ЕС и с най-нисък БВП на човек

България се нарежда на последно място в ЕС по реално индивидуално потребление на глава от населението в ЕС през 2012 година. Страната ни е и с най-нисък БВП на човек спрямо средното равнище за ЕС през 2012 година.

Обратно в новината

Коментари - България на половината от потреблението в ЕС и с най-нисък БВП на човек | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Хане, билетът за трамвай тогава бе 2 ст до Халите 1 кило овче сирене 2.5лв., типовият хляб бе 15ст., билетът за кино бе 35ст на първият ред на балкона, картата за 18 дни почивка на море бе 27лв., кутия "слънце" бе 32ст, парното ми бе 8лв.месечно, заплатата ми като млад инженер по разпределение бе 125лв. А ти си направи сметката, щото си забравил или са ти разказвали за това време, как сега един млад инженер с неговата пръва заплата би бил 18 дни на море и т.н.!

в банката са десетки милиарди лева. Какво потребление ще очакваме. БВП е друг въпрос. За сивата икономика да не говорим.

А помните ли , че бяхме на 26 място в Света по брутен национален продукт на човек? Броеха ни сред развитите страни, но това бе преди да нахлуе "демокрацията"! Когато бяхме социалистическа страна и класирането не го правеха от СИВ, а от ЕБ и публикуваха в Quarterly economic buletin 1985.

Българският работодател не разбира едно нещо - високата заплата завътра икономиката. С 400 кинта хората се стискат. Собственикът Х се чуди защо неговият магазин е празен и няма оборот, ама и той дава 400лв. заплата. Респ. и неговият служител няма да иде да ги изхарчи

Всичко е пазар, докато има хора да бацат за 400 лв. никой нема ти даде 500.

Като нямаш какво да ядеш, не за 400 ами и за 200 ще се хванеш. Или ще крадеш като етническите небългари?

Според някой колеги коментиращи, България, и по-точно те, които в работно време пишат по форумите, носят целия ЕС на гърбовете си, най-вече десеторно по-голямата по население Германия, Франция, Англия и др. Евала! На това се вика здрав разум!

"Факт е, че България има най-ниския БВП и това води до най-нисък обем от средства на глава от населението в абсолютно изражение", каза Хан. Средно по 970 евро се пада на всеки българин за следващите седем години, докато дори новоприсъединилата се Хърватия получава повече от нас - по 1870 евро." ОЩЕ ОТ СЕПТЕМВРИ ЕВРОКОМИСАР НИ Я КАЗА! А ЗАГРИЖЕНОСТТА ЗА НАМАЛЕНОТО НИ ПОТРЕБЛЕНИЕ и свития внос на стоки от ЕС и малкия ни принос в растежа на икономиките на богатите от ЕС е трогателен... За сметка на това ни се отрязаха директните помощите за най-бедните общини в Северозападнала България. Трябвна да спасяваме съюза и ПРИНОСЪТ НИ ДА Е ГОЛЯМЧ в икономиите..

То най бедните общини на България гласуват за ДПС или за БСП! Защо да ги подкрепят от ЕС?

Режим на тока, празни магазини и купони, са все неща от началото на 90-те години, когато беше люлката на демокрацията. По време на комунизма такива неща нямаше. Направете си справка и стига писахте глупости от типа - една съседка ми каза. Сега сте свободни демократи и капиталисти и няма от какво да се оплаквате. Магазините са ви пълни, тока не ви спира, можете да ходите навсякъде по света. България е най-богата страна в Европа и подобни статистики са червена пропаганда. Хайде, бягайте да консумирате.

Абе, образ, ти на колко години си бе?! По Тошово време беше един от най-зверските режими на тока. Толкова вицове се измислиха тогава по тая тема около 13-тия конгрес на БКП. Ако живееш в центъра на София - да, в голяма ачст от центъра нямаше режим, защото има доста посолства в района и нямаше как да останат включени отделни сгради. Да не говорим, че купоните и втория режим на тока бяха по времето, когато управлява Луканов - човек трето поколение крадец (комунист)!

Я стига си лъгал.Голямото спиране на тока беше през зимата на 1990г.Тогава се роди синът ми така,че си спомням.А през зимата на 95-та София беше без вода.Кой ,кой ? я беше източил и продал тока .И куче влачи.От тогава всичко е кражби.През бай тошово време вярно,магазините не бяха отрупани като сега ,но имаше всичко.Е сега като има бол, какво от това,с какво да си го купиш.

Молбите за помощи за безработни за седмицата до 07.12.2013 са 368 000, очакваше се да достигнат 320 000. А при нас на помощи са милиони. Много ясно,че ще ни е ниско потреблението.

Като нямаш пари какво да купуваш? Язък за "изобилието" на чужди стоки по магазините.

а при Костов бяхме по-добре !

Да, бизнеса нямаше пари да се разплаща, защото костов прилагаше механизмите на дянков. борисов и костов управляваха по един и същи начин и затова единият си замина, вторият и той е на път.

ЗАЩО СЕ УЧУДВАТЕ?!?! ПРОМИШЛЕНОСТТА НА БЪЛГАРИЯ, СЕЛСКОТО СТОПАНСТВО И ТЕХНИТЕ ПАЗАРИ БЯХА СРИНАТИ. МЛАДИТЕ, ИНТЕЛИГЕНТНИ, ЗНАЕЩИ И МОЖЕЩИ СА ИЗВЪН БЪЛГАРИЯ. ТУК ОСТАНАХА НА ДОИЗЖИВЯВАНЕ СТАРЦИ И ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ РОДОЛЮБЦИ. ДА, И ЦИГАНИТЕ, КОИТО НЕ МОГАТ , А И НЕ ИСКАТ ДА ДАДАТ НИЩО НА ОБЩЕСТВОТО. ТЕ САМО ВЗЕМАТ.. ГОРНОТО БЕШЕ ПОСТИГНАТО В УГОДА И ПОД ДИКТОВКАТА НА НОВИТЕ НИ ЗАПАДНИ ПРИЯТЕЛИ. ВСИЧКИ ЗАПАДНИ НАЦИИ СА ЗАСТАРЯВАЩИ. МЛАДИТЕ И НАПОРИСТИ БЪЛГАРИ СА ИМ НУЖНИ. НА ИЗРАЕЛ СА НУЖНИ НИВЯТА И ПРИРОДАТА НИ, НА ТУРЦИЯ.....САМО СПОРЕД НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ - НА НАС НИЩО НЕ НИ Е НУЖНО...

май гледаш много АЛФА ТВ...

Ти не си наясно, затова сега 80% от храната ни е внос и същото е в индустрията, шестват западни фирми защото и индустрията и селското бяха целенасочено унищожени. ;)

Така е като сме ТЪП народ и си погребахме заводите.Още чакаме с поглед на запад да ни хранят .Свалят ли ти гащите никой не ги вдига след като си свършат работата.

...за тез заводи, бе. Какво толкова са произвеждали заводите ти от световно значение или само пушек правеха за заблуда на врага. И не обиждай на "тъп", ти ако си такъв, другите са си добре.

Прочети историята и ще разбереш какво са произвеждали, може пък и ти да поплачеш после.

Много си неграмотен.Заводите ни бяха на ниво,защото работехме с машини каквито имаха германци,италиянци,японци.Леката ни промишленост имаше конкурентна продукция,след като работехме по поръчка на ПУМА,АДИДАС,РИНДЪЛБОРН и мн.др.Заводи изнасяха платове за Англия и Германия.В Петрич се шиеха дънки за водещи западни фирми,в Кърджали се шиеха анцузи за цял свят.Ако бяхме продължили,а не унищожили и разграбили заводите,от които излезнаха на улицата хиляди,нямаше да сме на този хал.Имахме договори,бяхме познати вече в Германия,Англия,Италия,Америка и нямаше да ни се налага да носим китайски боклуци.По-лесно за новобогаташите беше да печелят от боклуците,които внасят,а не да произвеждат.ПРОСТОТИЯV

ями с такива куци-в буквалния смисъл политици, нормално е да сме на дъното.... "Всеки народ си заслужава управляващите" А ние българите наблюдаваме безчинствата на народните избранници, сякаш това не ги засяга, някои дори им се радват, организират им "протести" и "контра протести" с НАШИТЕ ПАРИ, викат горе този, долу онзи! А те си разиграват конете както им харесва, и нагло ни се надсмиват на глупостта, усмихвайки ни се от супер скъпите и луксозни курорти, махайки ни от държавните самолети, които са превърнали в таксита за собствено ползване! "Не е луд който яде зелника, а който му го дава" Наздраве!

Чуервене,ояли се гниди,алчни,отворили ненаситната си паст за грабежи и геноцид на народа.Какво сте се разлаяли на такива класации,които показват,че наистина сме на дъното.Вие нима не знаете,какво вършите,с народа си вечеи,70 години.Бясна съм.Отнехте целият ни живот и ме убуждавате,че работите за нас,което е пълен цинизъм.Днес погребахме най-добрият си приятел,инженер,не протягащ ръка за просия,както вашият електорат,готов да целува ръцете за жълти стотинки.Ние имаме достойнство,образование по-високо от това на вожда Станишев,акъл повече от управителя Орешарски.Гадове,днес видях,че човек си отива от този свят не със сейф,не с мерцедес,не с палат,а просто с това което му облекат.За какво е тази лакомия.Защо си мислят,заблудените,властимащи,че ще бъдат вечни.Хора,осъзнайте се,живота е кратък,богатството остава на земята.Властимащи годинити,дните и часовете ви са преброени.

Как така западняците винаги са били много пред нас,преди 100 години и сега?

еми и преди 100 години и сега ние се влачиме по корем,а те тичат...

Много просто, ние пък сме първи по русофили от глава на населението и проруски правителства в управлението. Връзката е ясна.

Много е просто - погледни назад в историята и ще разбереш. Всички тези западни държави които са добре са били гоподари,колонизатори. Те се хранят от колониите си,взимат най-доброто от хората и природата. И сега са такива и си имат нови колонии ,като нас .Те си създадоха САЩ ,Австралия, ЮАР и др. като направиха местното население роби или изклаха непокорните .

стар постулат от тезисите на партията.

нормално за държава пълна с комунисти,русофили,путинисти,атакисти и всякаква лява измет...

България и вие, прости избиратели, може да сте на дъното, но нашият фюрер Долен Сидероглу си знае цената! Агенция "ПИК" публикува днес нови снимки на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Ден след публикуването на кадри от кубинския плаж, агенцията помества снимки на лидера на националистите, които, според описанието в сайта, са заснети в един от най-скъпите хотели в света "Фор сийзънс Джордж Пети", намиращ се в центъра на Париж до Айфеловата кула. "Окрилени от смелостта ни да ви покажем един от най-актуалните политици в България, хора от неговото най-близко обкръжение ни донесоха кадри, на които се вижда как народният избраник Сидеров си живее славно и волно из най-баровските европейски дестинации. Според кадрите, които публикуваме днес, Сидеров със сигурност е отдъхвал волно в най-скъпия и легендарен хотел в света - "Фор сийзънс Джордж Пети". Вояжът е отпреди няколко години. Виждаме народният избраник на терасата на хотела с панорамна гледка към кулата, по халат с емблемата на "Фор сийзънс". Заснет е от най-близкия си човек, който го е придружавал", пише изданието. По-късно агенцията публикува още снимки и от престой на Сидеров в луксозен хотел във Венеция..

Е той затова е "патриот"...за да му лащат за ролята която играе в театъра....Видяхме го какъв националист е.....

В резултат на някои Конкретни засичания при оварадерираното-му колон-тит-тииткане в Куба : --> оказва се Доста-вероятно каналът за врътки 'коли-колиПрим-плюсПрахчета' по трасето Москава-София-Хавана да е под Личното-му 'крило'.

човекът просто си харчи милионите дето му ги платиха руснаците да подкрепи правителството....

Само дето не са руснаците. За това не мога да ти дам плюс.

До година ще сме шампиони по Уриниране в НС

кои каквото сам лошо си направи, никои drug по зле не може да му го направи. прост, мурзелив и тъп народ, обречен на комунизъм и беднотия.

кой те оторизира пък тебе да даваш такива оценки бе, прост и мурзелив, нали си намерил заветния си чуждоземен кенеф и бленувания чуждоземен гъссс дето да федеросваш с въсторг. Гледай си благосъстоянието и не ни квалифицирай

България на половината от потреблението в ЕС и с най-нисък БВП на човек. естествено, това е вследствие на 70 годишното ни управляване от комунистическите разбоиници. там кадето е минал комунизма и трева не расте. тъпия народ, които продължава да си избира червените разбоиници си заслужава бедността. умните, кадърни, мислещи и можещи хора отдавна напуснаха българия.

Що, бе? Нали Боко е антикомунист???

Толкова си неграмотен, че човек не може да ти прочете коментара до край. Пък и за компетентен се имаш.

Пълво България се пише с главна буква, второ за радост не малко бандити и простаци също напуснаха България. Радвам се, че такива идиоти са "навън" та да има повече въздух за нормалните хора. Доста лоша реклама правиш на тези, които са "навън" с примитивния си антибългаризъм. Те свестните сигурно в момента работят, а не висят в интернет да плюят родината си.

Аз съм съгласен с emigrant. Всичко което казва си е така. Опитвам се да разбера и адекватните и "грамотни" реплики, които получава, но явно, ще ми трябват 69 години, за да схвана слепотата на много сънародници. За съжаление, повечето няма да доживеем до тогава, така че си оставам емигрант..

Ами майната ти, какво се вреш тук да си даваш мнението.

Класации за 2012 година. Къде е Тиквата да ми каже колко е велик? Къде е онова леке Дянков ? Изобщо ГЕРБ къде са сега?

България на половината от потреблението в ЕС и с най-нисък БВП на човек. естествено, това е вследствие на 70 годишното ни управляване от комунистическите разбоиници. там кадето е минал комунизма и трева не расте. тъпия народ, които продължава да си избира червените разбоиници си заслужава бедността. умните, кадърни, мислещи и можещи хора отдавна напуснаха българия.

Да на ДЪНОТО сме,благодарение на управлението на ГЕРБ-ГРОБ.Мутренското управление,на действията на Банките и Съдебните Изпълнители,в пика на кризата дообраха и душите на хората и фирмите,доведоха народа български до просяшка тояга.Един ден всички ще отговарят,да не мислят че ще им се размине.

Докъде ни доведе управлението-унищожението на най-тъпата мутра и гроб.Само за 3,5г. от лидер страната ни стана последна във всичко.Никога повече селски тъпанари на власт,без да искам да обидя селяните.Страната ни е на последно място не заради кражбите както си мислят селските тъпанари най-вече герберасти,а защото се управлява лошо,буквално се унищожава от подобни тъпанари.

Хахахаха, по какво лидер, бре? :)) Тия мокри сънища, кой ти ги разказва??

Заради тези,които ти плащат да пишеш глупости сме до тук, тъпако!

T A П У Н Г Е Р

Точно гледам "Четвърта власт". Там има една сцена, в която се казва, че на платените коментаторчета по форумите им плащат по 10 ст. на коментар. Това ако е вряно, сте много по-жалко отколкото предполагах.

ДА ЖИВЕЙ 70 ГОД КОМУНИЗЪМ! УРА - ДРУГАРИ!

За съжаление тази картинка се заформи по време на 24-годишната демокрация и капитализъм.

А преди това мед и масло течеше от чешмата? Купони за храна и бензин, режим на тока, празни магазини... тия неща не ги ли помниш? :)

Гаргамел

ПРЕДИ ТОВА ДОЛАРА И МАРКАТА ГИ ГЛЕДАШЕ КАТО ИКОНА

СТраната ни е на първо място по броя на издирени и оповестени класации по какви ли не показатели, според които сме на някакво последно място. Съответните журналисти, ровещи такива статистики денонощно, имат възможността да спечелят наградата "Нихилист на годината"!

Няма как да се скрие реалността, колкото и да ти се иска.

Ами това означава да си най-бедната страна в Европа. Какви други биха могли да са статистиките? Няма как да са розови.

Двустъпковата, Българ(к)и ! Сега-И-Веднага !!!

Вместо да Си човъркате със палец в ...таковата, - ха просто да Вземем Си Довършим Ррработата !

Такаааааа, да видим начи. БВП - 50% от средния за ЕС, а доходите на глава от населението - около 20% от средните за ЕС. Та начи нашите предприемачи, към които причислявам и държавата, плащат около 2.5 пъти по-малко за единица продукция в сравнение с аналогичните в ЕС. После ми се присмивайте, като твърдя, че протестите не трябва да са за по-ниски сметки за ток, а за по-висока минимална РЗ.

Доходите в България са доста по-ниски от 2.5 пъти. Сравни заплащането на час. В Швеция товарач на багаж на летището взима 3000 евро! Колко взима неговия колега в България, дали е 1200 евро?

Само да не си мерим брутото, че ще стане грешка. От тези 3000 евро като платиш 40% швейцарски данъци, застраховки/осигуровки, висок наем, по-скъп ток и бензин (да, вярно е), по-скъпа храна и т.н. и реално се оказва, че тия 1200 евро в БГ може да са сравними с онези 3000.

Изрично съм написал, че заплащането в България е 2.5 пъти по-ниско ЗА ЕДИНИЦА ПРОДУКЦИЯ. Не можем да отречем, че българите като цяло работят по-неефективно в сравнение с европейците. Въпреки това заплащането е толкова ниско, че дори с коефициент за ефективност пак оставаме в пъти по-зле платени. И това трябва да са основни искания на всички протестиращи - по-висока минимална РЗ, което всеки работодател може да си позволи. Тези които не могат, да помислят за оптимизация на процеса.

Супер, плюскаме 2 пъти по-малко от средния европеец и жените ни са 2 пъти по-слаби от средните европейски крави.

Мммм, не! Плюскаме колкото тях, но два пъти по-некачествена храна. Следователно и жените, децата, мъжете ни са масово по-дебели от същите в ЕС.

В момента съм в Белгия (страна с пословично грозни жени) и съм приятно изненадан от комбинацията придвижване с велосипед + качествена храна + малки порции. 9 от 10 човека на улицата са стегнати, добре изглеждащи и във форма, за разлика от желенцата и анаболите, които се търкалят по нашите ширини.

Въпроса е на избор. В България и да искаш да плюскаш повече, нямаш избор заради ниските доходи и високите цени.

СЪС СИГУРНОСТ Е ПОНЕ НА НЯКОЛКО ПЪРВИ МЕСТА: 1. ПО КОРУПЦИЯ - ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ И ОСОБЕНО ПРАВОСЪДНА И ПОЛИТИЧЕСКО-ПАРТИЙНА 2. ПО БРОЙ НА МАЗОХИСТИТЕ И КРЕТЕНИТЕ. 3. ПО ОВЧЕДУШИЕ.

Swebus

Очаквано сме на дъното. На първо време нещата могат да се подобрят с възобновяване на проекта "Белене" - без значение какво ще се строи там. Важно е цялата сегашна т.н. "политическа класа" за се изпрати да работи там без разлика на партийна принадлежност, заедно с мутрите, които се прикриват зад тях.

Това е наистина добро предложение, а ако построената руска атомна бомба, пардон, електроцентрала избухне?

Гарантирано от герб ! Само напред и нагоре ... за определени хора обаче - близки до НЕГО ! Кой беше на власт 2012 ? Кой ни лъжеше през 2012, че се равзиваме уверено и икономиката ни цъфти, благодарение на 6-те хиляди калинки по министрествата и "най-кадърният" финансов министър дянков ? Кой ни обясняваше, как германци щели да идват в България да живеят ?Кой ни лъжеше а ? Кой ? Кой ? Кой ?

Който предложи Пеевски.

Ти си LUSER!!!!!!!!Тъп турско-червен изкуфендер!

Благодарение на българските политици, които за шепа сребърници разпродадоха държавата.