Това сочат оповестените днес нови оценки на европейската статистическа служба Евростат, цитирана от БТА.

Реалното индивидуално потребление на глава от населението у нас през 2012 година е 49 процента от средното равнище за ЕС. Румъния ни изпреварва с 1% - в северната ни съседка показателят е 50% от средното равнище.

Лидер по реално индивидуално потребление на глава от населението в ЕС Люксембург със 138 процента.

В същото време продажбите на дребно в ЕС през октомври са нараснали с 0,5 на сто на годишна основа, като България е страната с най-голямо увеличение (+6,9 на сто), показват данни на Евростат.

В еврозоната показателят се е свил с 0,1 на сто спрямо октомври 2012 година. Останалите страни с най-голямо нарастване са Естония (+6,4 на сто) и Полша (+5 на с то), а най-голям годишен спад отчитат Белгия (-3,8 на сто), Дания (-2,4 на сто) и Словения (-2,1 на сто).

На дъното и в класацията по БВП

Румъния и България са около 50 процента под средното равнище за БВП, докато в Люксембург БВП на глава от населението, изразен в покупателна способност, е повече от 2,5 пъти над средното равнище за ЕС.

През третото тримесечие на 2013 г. БВП възлиза на 21 590 млн. лв. по текущи цени. Преизчислен в евро, БВП е съответно 11 039 млн., като на човек от населението се падат 1 519 евро, съобщиха преди дни от НСИ.
Сезонно изгладените данни показват растеж от 0.7% на БВП през третото тримесечие.

България е в дъното на таблицата, като нейният БВП на глава от населението, изразен в покупателна способност, представлява 47 процента от средното равнище за ЕС. Румъния е пред нея с 50 процента.

След Люксембург се нареждат Австрия, Ирландия, Холандия и Швеция, Дания, Германия и Белгия, където показателят е между 20 и 30 процента над средното.