Българите не искат смяна на лева с евро

Повечето българи не искат смяна на лева с еврото, заяви изпълнителният директор на институт „Отворено общество” Георги Стойчев.

Обратно в новината

Коментари - Българите не искат смяна на лева с евро | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Негативните ефекти от въвеждането на Еврото вече сме ги изпитали с въвеждането на валутния борд. За жалост не можем да се възползваме от положителните ефекти - финансирането от ЕЦБ => ниските лихви.

Аз искам смяна на лева с евро.

Mного добре. Koйто е р а з у м е н н я м а да иска!

Ак питат мене, нека въвеждат еврото, но да запазят и българската национална валута - ЛЕВА!!! Така ще имаме изход, ако еврото се срине или претърпи рязък спад! Както казват картоиграчите, Не трябва всичко да се залага на една карта!. А валутните курсове са също своеобразна игра, в която всичко е възможно!

Хората просто не рабират какво е бордът. Те си мислят, че курсът на лева ще е 1.956 освен ... ако някой не "бутне" борда. Валутният борд е най-грубо казано механиъм, които гарантира, че в БНБ има достатъчно валута за да може, ако някоя банка тръгне да продава еврото на 4,5,7, 12 или 15 лева, тя да и прави дъмпинг продавайки го на 1.956. Свършат ли парите в БНБ, никой и нищо не може да накара банките да продават на фиксиран курс. Нито е нужно някой да отмня борда, нито същия да пада. Само трябва да свършат парите в касичката.

икономистче Валутният курс 1.95 спрямо € твард определен от еврпеиската банка и само 3% бг като страна в европеиската обшност учисе!!!!

Като голям разбирач, би ли ми коментирал икономисте следната фатка: Ако 10-на монополиста, които държат производството и търговията с всички основни стоки в България, се съберат тайно и решат от утре да вдигнат цената на всичко примерно с 1000 %, левът ли ще девалвира 10 пъти (ще, не ще) или ще бъдем единствената страна в света, където хлябът ще се продава по 7 $, лиитъра олио - по 25 $ и т.н.?

така е, ама не съвсем. ти по-добре разясни за ипотекарите, или разясни значението на монголския тугрик за флуктуациите на курса на китайския юан в макроикономически план?

"Според цифрите, които Стойчев изнесе" - Госпожи и Господа от "ДНЕС DIR.BG" , Научете значението на думите "ЦИФРА' и "ЧИСЛО" , и тогава пишете!!!!!

Гърците приеха еврото и икономиката се срина. Германците също го приеха и си останаха водеща сила. Всичко зависи от това колко се работи и мързелив ли е народа. Хиляда валути да се сменят, докато не си плюем на ръцете, няма да се оправим :))

прав си - стига сме се оплаквали и плюели по всичко и всички. крайно време е да разберем , че за да имаме наистина трябва да се потрудим (без приказки)!

Да, но в много случаи това което преди струваше 10 марки стана просто 10 евро. Икономиката може и да не се е сринала, но някои домакинства са се сринали.

ммм благодаря ,на теб като ти се рабити отивай, утре и без това е понеделник Аз предпочитам по друг начин да си прекарвам времето Демокрацията е и в крайна сметка и за това който иска да работи ,след като неможе да измисли друг начин да има пари

Зависи, коя страна от каква позиция на икономическо развитие приема еврото. Германия може да се откаже да тегли европейската каруца, на която някои политици се опитват да ни качат

чак пък да сме се вкопчили във лева??? -това могат да го кажат само спекуланти. еврото ще ни позволи малко или повече да се чувстваме част от европа.

Хахах, бай Иван със заплата от 400 лева, като му я направят 200 евро ще се почувства европеец ... за един ден!

Прехода приключи! Държавата не е икономически субект. С изграждането на магистралите, имаме нова България. Една красива туристическа дестинация, отворена към света. Това поискаха световните сили, това направихме. Всяки преход си има цена. Сега остава да чакаме и да се надяваме, да дойде заможен турист, да инвестира в почивката, да остави парите си. С тях първо, си плащаме междуфирмената задлъжнялост в размер на 161 милиарда лева, за да оцелеят фирмите. Българските фирми са уникални в света, защото срещу всеки лев от БВП са загубили 2,29лв. После фирмите, ще си плащат лихвите и главниците, данъците и осигуровките, евентуално и заплатите. Вероятно печалба с години няма да имат. Икономически България, ще изпадне в будна кома, ще заспи с отворени очи, за неопределен период. Това, ще доведе до нови, все по пазарни цени. Услугите, ще поскъпнат драстично, достигащи европейските. Следва, ново преразпределение на социални и професионални слоеве в обществото, отварянето им...и т.н. Всичко това, с подкрепа на "Отворено общество" и Сорос.

Браво!

"Една красива туристическа дестинация", за туй ли бай ви Икономист не е стъпвал на българското четноморие вече 8-ма година. Това за хубавата природа е градска легенда на хората, които не излизат сред природата. България се е превърнала в едно сметище, излезте от мръсния град и се разходете. Поресаващо е!

боже колко си точен.......

Ехехе навремето българите се чудеха и въобще не и примаха идеята да се премахне член 1 от конституцията за водещата роля на БКП....

Разбира се, че не искаме смяната на Лева с Еврото! Искаме да се заздрави стойността на Лева! Въвеждането на Еврото в Гърция срина много икономиката им! Да крепне и да расте Лева! Той си е наш!

в бг идването на евро не би предизвикало големи промени в цените или заплатите! не бива да си мислим,че някож трябва да ги регулира -негово величество пазара си знае работата...!

Българите не приемали еврото.ГЛУПОСТИ.От къде ги мислят тези неща. Едно време колко неща не приемахме, а сега са част от живота ни.

Ако се смени валутата с Евро, картинката ВНЕЗАПНО ще стане по-реалистична. Хората внезапно ще осъзнаят колко малко евро получават и ще се настроят психически за повече. Работодателите внезапно ще се засрамят от мизерните заплати, които зорлем им се откъсват от сърцето. Същото се отнася и за управниците. Едно е да ти дават 200 и да казват СТИГА ТИ, друго е внезапно да паднат до срамното сто. От друга страна цените ще се виждат по-поносими на купувачите обърнати в евро и много хора ще се полъжат да отпуснат кесиите, което пък може да се отрази като лек тласък на икономиката :)

ЧЕ КОЙ У НАС НЕ ЗНАЕ ТАБЛИЦАТА ЗА УМНОЖЕНИЕ С ЧИСЛОТО 2 !!!!!!!!?????МНОГО ,АМА МНОГО ЩЕ СЕ ЗАСРАМЯТ НАШИТЕ НОВОБОГАТАШИ ОТ ТОВА НЕЗНАНИЕ........

Ти явно не си запознат с психологическото възприятие на числата. То не е логическо ;) Знаеш ли, че ако изведнъж сменят на всички възрастта с двойно по-малка, ей така, автоматично ще се тонизират и даже ще умрат доста по-късно. :))) Нищо, че всеки може да си ги умножи по две и знае отговора. Въздействието е същото, но с обратен знак ако увеличат двойно стойността на годинките. Парите не правят изключение - а там драматичното усещане е ПО-ГОЛЯМО.

Не пиши глупости! Това е заключение на каруцар, толкова е елементарно.

Първото условие да си независим е да поемаш отговорност - българите бягат точно от това! Изберат някого и после реват и плюят, сякаш някой друг го е избирал!

Винаги може да е и по-зле!

Ми да!

Приемането на еврото за национална валута е доброволен отказ от национален суверенитет. Срамен елемент от "европейското развитие на България".Натрапен с лъжи и измами!

... над половината овце и идея си нямат коло си прав и нямат необходимият умствен багаж да осъзнаят случващото се под повърхността на това което ни се поднася от медиите....

От опит вече се знае, че при въвеждане на еврото заплатите падат двойно, а само за няколко месеца цените стават в евро тези дето са били в лева-тоест растат двойно.

Имаш право. Това явление го наблюдавах в Германия, където преживях смяната на марката с еврото. Цените се качиха до нивото на марката като числов еквивалент, но за две години. Имайки превид алчността на нашите новобогаташи при нас това ще стане за месеци.

Ако борда се махне ще видим как БГ левчето ще се обезцени за по-малко от година. Каква икономика има в България че не се сещам!!! От 20 години стоим все на едно и също място. А и банките в БГ са с най-високите лихви в Европа! Дори в Гърция лихвите са 3/4% ... а в БГ от 10% и нагореи как няма да са стабилни. Да приемем еврото или не ... никои няма да ни пита какво искаме и какво не ... каквото ТЕ ( от горе ) решат, това ще стане.

ами това не е вярно, кризата е много далбока, а банките са добре защото предлагат много високи лихви и големи такси за проучвания, нищо хубаво няма тук и стига да ни лаят и заблуждават *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Не само,че въвеждането на еврото ще ускъпи двойно и тройно живота ни - виж какво стана с другите направили това, при това народи с що годе- умерено националистични правителства, отстояващи интересите на държавите си , но трябва да изчакаме и заради факта ,че не ясно какво ще стане с ЕС ? Виждате ,че Стара Европа се окопава и отделя от новите страни -членки, чиито пазари са вече без покупателна сила, т.е. след 22 години "промени" - не представляват интерес,изпомпени са. Затова - да се снишим, огледаме - Тато си е бил хитрец,затова е управлявал държава, за която все повече българи си спомнят с носталгия. Е, това не се отнася за реститутите и пръкналите се бандити- "предприемачи". Че при него последните не вирееха.

носталгията е признак за слабост и инфантилност - загуба на енергия и нежелание да се бориш и промениш! Ако ви върна Тато друга песен ще запеете - ех, заблуди!

Много сме си добре с лева. Имаме си независимост. Просто трябва да пре-естимират лева към истинската му сила. 1 лева- 1 евро. Бяхма единствената страна коятао още тогава ( през 2007-2008 година) можеше да се върже към кюто(от което произлезе еврото). След дълго умуване умното правителство на Костов ни върза със Дойче марка( която беше 1 към то 2 спрямо кюто/еврото). По глупаво решение не съм виждал от уж учени икономисти. Само от връзването с кюто/еврото 1към 1 си плащахме половината от външния дълг, да не кажа всичкия) Освен това реално покупателността на нашия лев е по-силна от колкот го обявяват икономисти( та даже някои казват че е 3 към едно или 4 към 1 спрямо еврото) Пълна глупост. Ако видиш цените във европа на хляб или мляко със същото качество или другате свързани с долара, сами ще разберете покупателната способност на лева. А отностно заплатите те автоматично ще се удвоят ако сме вързани 1 към едно с еврото. Абсолютно некадърна фискална политика за последните 13 години. И това правитетелство вместо да коригира това пак я следва...и то трябва да я направи преди да се започне обмяната на евро за лева( а рано или късно ще приемеме еврото и тежко ни тогава от скъпотия). То сега е безумно скъпо, та тогава двойно..и нокой не може да го избегне..каквато и защитна политика да се възприеме...спекулантите и търговците и производителите( не че ги има много) ще намерят начин как да калкулират разходите си във по-високи цени. И това е 100% сигурно. Но интересно защо нашите икономисти нищо не правят по въпроса. Дали играят по чужди свирки или лични интереси..или просто ги мързи и не им се занимава и не повдигат този толкава тежък въпрос. Плюсовете и минусите са сложно да се изчислят и имат исторически последствия....

Демокрацийка, а? Комунистите поне един референдум са направили - за Републиката. Тия, демократите, не питат никого.

Те демократите си имат татковци - от тия дето уж са правили референдум за Републиката!

То всички си имат родители, по твоята логика е виновен Хан Аспарух (или кан като е според последните изследвания)

България се държи умишлено извън ЕВРОЗОНАТА в угода на мафиотите-олигарси, които при въвеждането на ЕВРОТО у нас ще изгубят контрола над левовите потоци, а от там и върху икономическите механизми в България. Далаверата с обезкръвяването на Българската икономика ще секне, а Европа не иска да се лиши от облагодетелственото си положение спрямо нас. Еврото е като кост заседнала в гърлото на мафиотите-олигарси.

Това е истината !

Малко уточнения - България няма банкова система от около 15 години. Има чужди банки, които не развиват икономиката ни, а предимно смучат и лихварстват. Нежеланието на хората за приемане на еврото е продиктувано от простия факт, че където е въведено цените са се вдигнали здраво. Валутният борд по принцип е нещо негативно, но у нас имаше до момента положително влияние, защото възпираше донякъде неразумните деяния на политиците. Българската икономика реално не се развива. Когато при нас се случва нещо положително то е въпреки вътрешните фактори, които от 20 години насам се опитват да ликвидират населението. Полезно е да се знае, че почти всички политици на прехода са били и вероятно още са на хранилката на споменатата съмнителна фондация. Тук нещата ще потръгнат, но въпреки усилията на "елита", а поради качествата на народа, поради ниската задлъжнялост и интересното местоположение на страната.

Днес чичо Джак не пише малоумни русофобщини, а умни и верни неща. Да не са те подменили, Джак?

Да дедо Оги, от КГБ ме подмениха с дроид и ми смениха мозъка ! Това, че не харесвам едните не ме прави по близък на другите. Винаги съм бил последователно срещу двете страни на мрака едновременно.

твойта задачка да не би да е - да слухтиш за малоумни русофобщини - та само това ти е направило впечатление ?

това е абсолютна лъжа и манипулация, която обслужва единствено транссветовните интереси на Сорос

Мъдра позиция на българите относно еврото ! На Запад от България много хора с носталгия си спомнят за времето преди то да се въведе в обръщение. Защото цените автоматично, повтарям, автоматично, скачат нагоре поне два пъти в евро. А заплатите не са помръднали от доброто старо време преди неговото приемане (на еврото). Не ми се мисли какво ще се получи в България, АКО "дойде" еврото... За щастие, тази възможност се отлага далеч в бъдещето.

ДС си има ДКМС, а МОСАД си има Фондация "Отворено Общество"

Забравих да добавя че ако се въведе еврото ще има скок не само на цените , но и съразмерен скок на заплатите - иначе родните ни капиталисти ги очаква любофф - Вместо това еврейското "зетче" Дянков предлага промяната на данъци да става само с референдум - т.е. узаконяване во веки веков на престъпната власт на мутро-комуноидите (и двата последни опита за референдум бяха отхвърлени понеже данните били "манипулирани")

Обикновените хора от ден на ден живеят по-зле . Манипулаторите от Сорос ни блъскат данни ,че хората вярвали и живеели по - добре......Въвеждането на еврото означава скачане на цените - вижте какво стана във всички страни,където беше въведено . При това те имат по-висок БВП на глава от населението - и пак пищят. А тук - ще настане още по-голям глад и мизерия.Тогава не евро, а хората може и да искат замразяване на членсто в ЕС. Ще се получи обратния ефект.

Евро - ДА , но ако запазят нетната стоиност на заплатите - цените сами ще се орегулират

Тия от Отворено общество само говорят глупости и харчат пари, ходейки в командировки по цял свят!... Не е ли време да ги ЗАКРИЯТ?! Фискална и монетарна дисциплина. Как няма да я искаме, нали гледаме какви безхаберници разрушиха и правят икономика!... Кой Ви плати за тази статия?! Вие наистина ли си вярвате?!... Гласът на Сорос се появи - явно си проличава липсата на работа в страната ни напоследък, та гладът кара хората на Сорос да стават неспокойни, очаквайки смяната на парите!... Евро или лева?! Джобът ми е все толкова празен!... Крайно време е да постъпят със Сорос както в Русия и в други държави!!!... Каква банкова система в България? Според мен правилният израз е лихварска система! Достатъчен е фактът, че за да ти издадат кредитна карта, трябва да имаш блокирани пари в банката, които да покриват лимита ти - каква кредитна карта е това?! Това е чисто и просто дебитна карта! Това обяснява и защо банковата" система е стабилна - тя иска повече от 100% покритие, за да те кредитира. За лихвите въобще няма да коментирам!... Кой не иска еврото - политиците, за да могат да печатат пари, спекулантите, за да са произволни цените или хората, за да им е сигурна покупателната способност на парите?! Май само народът е заинтересован да има евро, но какво зависи от него?!... Я се опитай да познаеш какво ще стане, ако се въведе еврото?! Автоматичен двоен спад на покупателната способност на потребителите"! И ето ни двойно по-дълбоко в мръсотията!... Ако питат мене, нека да въведат еврото, но да запазят и българската национална валута - ЛЕВА!!! А иначе - живели сме досега без евро, ще живеем и занапред!

Ами разбира се чи си вярват. Така по-лесно ще се краде. И като решат ще си направят една инфлация на лева, че гледай после как се повтаря историята от 95-96година. 500% инфлация. Пълно обезценяване на спестявания , заплати, пенсии.

Вярно е че нещата се оправят, но това става твърде бавно и както винаги въпреки управляващите. Жалко е, че толкова време нямаме едно читаво управление, което да си върши нормално работата за да може да постигнем значителен икономически прогрес. Който и да дойде на власт първо почва да се занимава с всичко друго, но не и да подобри съдебната система и икономиката, просто не разбирам защо е така.... не са се свършили още къдърните хора в тая държава, ХАЙДЕ ДА СИ ИЗБЕРЕМ ЧИТАВИ УПРАВНИЦИ БЕ ХОРА !!!

Грешен зов - хайде да се променим, та да знаем как и какво да избираме! На калпав народ и Господ не помага!

Бе, ти много си "читав"! И не знаеш нищо за новия световен ред.

с валутен борд страната вече е все едно с евро. ялко обаче, че хората не разбират колко много гъвкавост си орязваме с борда.

Как са се увеличили оптимистите, когато мутро-мафиотското правителство разсипа България, сега постепенно унищожава народа.

според договорките от някогашните кръгли маси между ричарт ран и президента желев в страната трябва да има около 5000 000 българи ..не повече...

Абсолютни глупости! Няма да те карам да се замисляш, че никой няма полза от това, защото явно не ти се удава.

Що, на тебе колко ти трябват? Ако можеш тия да управляваш и вкараш в правия път, то тогава мисли за повече! Чак не ми се мисли какво ще е ако станем 20 милиона !

с циганите които са достигнали 1000000 вече.....

Евро или лева?,а джоба ми все празен.

краино време е да постапят сас сорос,както в русия и др даржави!

Каква банкова система в България? Според мен правилният израз е лихварската система. Достатъчен е факта, че за да ти издадат кредитна карта трябва да имаш блокирани пари в банката, които да покриват лимита ти - каква кредитна карта е това. Това е чисто и просто дебитна карта. Това обяснява и защо "банковата" система е стабилна - тя иска повече от 100% покритие за да те кредитира. За лихвите въобще няма да коментирам.

Я ходи да си пиеш хапчетата.Кой не иска еврото-политици за да могат да печатат пари,спекуланти за да са произволни цените или хората за да им е сигурна покупателната способност на парите.Май само народа е заинтересован да има евро но какво зависи от него.

Я се опитай да познаеш от 3 пъти какво ще стане, ако се въведе еврото? 1, 2... а, присветна ли ти? Автоматичен двоен спад на покупателната способност на "потребителите". И ето ни двойно по-дълбоко в лайната...

Пишеш абсолютни глупости.

Тия от Отворено общество са абсолютни майтапчии.Как я виждат работата да се управим не знам,но при полужение ,че целия свят е изпаднал в рецесия /скрита/,ние сме най великите.Май властимащите се надпреварват да приказват глупости.Има ли още кой да им вярва.

Хм, този май бърка държавите. Или нещо се майтапи с нас.

Тия от Отворено общество само говорят глупости и харчат пари ходейки в командировки по цял свят. Не е ли време да ги ЗАКРИЯТ

Кой да ги закрие?

Да ги закрие този, който не се страхува от оплювки по платените медии. Доброволци?

Фискална и монетарна дисциплина. Как няма да я искаме нали гледаме какви безхаберници разрушиха и правят икономика.

Кои Ви плати за тази статия? Вие наистина ли си вярвате?

не приятелю все още нее платена при тях парите идват по време на криза

Вярваме. Щото е точно така. Питай гърците какво е станало след смяната.

Навремето учех с тях в университета, когато това се случи и помня как опищяха света... но нито тях, нито нас някой ще ни пита....

гласа на сорос се появи-явно си проличава липсата на работа в странатани напоследак та глада кара хората на сорос да стават неспокоини учакваики смяната на парите *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.