Шерпите отказаха да катерят Еверест тази година

Непалските водачи на Еверест се отказват от тазгодишния сезон за катерене в памет на загиналите си колеги при най-смъртоносната лавина в историята на Хималаите.

Обратно в новината

Коментари - Шерпите отказаха да катерят Еверест тази година | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние сме най-разделения народ, всеки мрази всеки и гледа да му пречи с каквото може. Прочетете коментарите и ще ви се изправи косата от ужас. Оставяли туби да се убиват мотористите. Как ще се оправи държава, в която живеят толкова много зли хора?

Разбира се че не е правилно да се "оставят туби за да се убият мотористите".Но за да се стигне до такива идеи има първопричини.И това не е кроткото използване на мотоциклета за да си свършиш някаква работа, а просташкото бучене по цяла нощ в жилищните квартали - газ - спирачка, газ - спирачка ... и така до сутринта когато келешите отиват да спинкат, а нормалният човек отива на робота и цял ден недоспал трябва да гони норма.Да не говорим за шофьорите които лишени от сън трябва да въртят волана цял ден и да "пазят" следващите диванета , "яхнали метлата на смъртта" и каращи на слалом между колите с бясна скорост.

Ако си голям майстор моторджия- ще караш на слалом между тубите! Ние ще си ги слагаме, а ти като искаш надувай с 200 !

ние сме шерпите на ЕС. Кога ли ще направим същото.

хаха смешник , ние ли сме шерпите на ЕС, най-мързеливия и крадлив народ, окрадохме им фондовете, за да карат политиците ни яхти. Шерпите на ЕС са германците, които плащат сметката на гърци, италианци и фондове за крадливо племе като нашето

А ИМА И ХОРА КОИТО ГЛЕДАТ КАК 22 ИДИОТИ РИТАТ ЕДНА ТОПКА ... ... ПОНЕ ДА БЕШЕ ШАЙБА .... ....

Предполагам че имаш предвид Световното по футбол през 1994 година в САЩ?

Шепа заълъстели плешиви комплексари коментират нещо от което хабер си нямат,тук няма нито един човек който се занимава с алпинизъм,защото хората които правят това,са много над нещата които вълнуват шкембета като вас ,които се борят с гравитацията когато се надигат от трапезата,а най-върховното им постижение е съботно неделен Черни връх или Мусала,като не пропускате да осерете пътя с обелки и салфетки,защото дори и в планината продължавате да се тъпчете като прасета.Така че,оставете ни на мира и си намерете отдушник свързан с някое любимо ваше свинско забавление,като политика,селяни и граждани ,голфове ,мутри и всичко останало в което вярвам сте много по-големи специалисти от нас.

Ало, ясновидеца - били познал колко ми тежат ... сещай се кое - нали си ясновидец и знаеш какви хора коментират и т. н.

Хайде да не се правиш на толкова възвишен! Все едно не ядеш и не спиш, и си над всичко материално?! Хората сядайки на маса общуват и се веселят, ама това не е за асоциални типове...Има си време за спорт, време за работа, време за трапези - въпросът е всичко да е умерено и да няма надскачане на сянката...

На теб определено ти е залепнала клемата, та чак ти е прегоряло релето... Явно такива като теб- баир серсеми, като се качат нейде по-високо и се идентифицират с богове! И що ти глупако отворен реши, че след като не се катерим по чукари и баири, имаме шкембета и от друго , освен от софри не вдяваме ? Колко трябва да си тъп, за да противопоставиш някакви комплексирани ненормалници, решили да доказват кой знае какво и на кого, на всички останали хора?!?

За вас тримата определено съм бил прав,аз не бих се засегнал за неща ,които не се отнасят за мен,чао тлъсти плехундери :)

Мишок!

Прав си пич! Като гледам повечето хора около мене са отвикнали пеша да ходят, камо ли да катерят планини.

Много добре казано! Но хората с шкембетата няма как да го разберат! И по-добре, че е така!

А да не си говорим за шкембета. Има доста алпинисти (ама от тея, истинските) с шкембета.

Браво!Респект за хубавите думи!

Много бъзльовци в тоя форум бе? Как мислите, че се строят небостъргачи? Или се бият сонди зад полярния кръг? Българина само едно знае газ до ламарината. Докато претрепе някой и по рядко себе си. Там сме безстрашни.

Алпинизмът няма нищо общо с извършването на труд на височина. Ако при първото човекът се мъчи да докаже нещо на някого, поемайки огромни рискове, то при второто рисковете са сведени до разумни граници (понякога дори до 0). Казвам ти го като човек, който работи на височина - монтажни и заваръчни работи. Обичам работата си, но никога не съм имал и най-малкото желание да бъда алпинист.

Напротив единия от нашите алпинисти покорили Еверест води професионални курсове по катерене на жерета. Курсовете му са много добри. Обучение са минали доста хора телекомите и летищата.

Като бях малък и аз исках да стана алпинист. Изглеждаше ми самотно и опасно начинание. После обаче реших и станах моторист. С мотора всяка секунда е потенциално смъртоносна. А адреналинът е повече, много повече :))

И аз бях моторист(разбирай - голяма свиня) и по цяла нощ ръмжах в квартала с голям мотор.Но една нощ минах с голяма скорост през здраво опъната на нивото на врата ми бодлива тел.От тогава съм кротко прасенце и карам само инвалидна количка.

А истината е ,че си ял много бой по светофарите защото не си гледаш в страничните огледала и ако продължаваш да се правиш на интересен, инвалидната количка наистина е твоето близко бъдеще

Искат да си вдигнат цената за догодина. Отдавна качването на Еверест е като разходка в парка в сравнение с каквото е било преди. Местните опъват мостове и въжета за да мога либералните задоволени бели да се хвалят по кафетата че са качили планината. Струва над 100,000 долара вече.

Има загинали хора, човешки същества, ценни толкова, колкото нас - стига сте словоблудствали!

е най-накрая и върхът малко да си почине :)

Дядо ми (двамата) работеха овчари. Баща ми и майка ми - инженери. По твоята логика аз овчар ли да стана или инженер ?! Относно шерпите- рискуват си живота за жълти стотинки. Можещите в този форум-да ги сменят като искат- не вярвам някой да ги спре ;)

Извинявайте за предишните ми коментари по-надолу. Всъщност винаги съм си мечтаел да стана алпинист, но ме е страх да не се ударя лошо, а и родителите ми не ми разрешават. Затова написах такива неща.

Не си Шаро и по много тъп начин искаш да омаловажиш съвсем разумните постове на Шаро! Това показва, че не сте добре вие, алпинистите! Егото ви е за лечение и това "хоби" си е чиста психопатия, според мен!Като чуя, че някой е алпинист, веднага го отписвам и знам, че си има бъг в мозъка...

Всеки има право да демонстрира интелекта си както намери за добре в този форум. Считам обаче за некоректно да се коментират ,още по - по малко да се правят оценки на хората които най - добронамерено изразяват мнение по темите в сайта. Иначе всеки "умник" нека си дращи каквото си ще - дано поне да се е замислил върху това което е прочел - знае ли човек - може и да му" просветне" .Все пак не всички случаи са безнадеждни.

Не те знам Шаро ли си какъв си, но коментарите ти са върха - право в десятката - така че не се извинявай - поздравления.

Баси Ти на по-високо от жена си, качвал ли си се? Явно не! Но вероятно и там не "катериш" като хората, защото по всичко личи, че не знаеш какво чувство е да си високо.Така че си мълчи, а!

Не те са шерпите,а ние,защото от половин век гледаме как комунистите съсипват България.И само гледаме...и философстваме...и си ги избираме и преизбираме,защото сме влюбени в тях...

Много пречат тия комунисти бре!

Събираш едни пари, зарязваш семейството, плащаш хиляди долари за оборудване, разрешетелно и на шерпите, които всъщност влачат цялата багажерия и накрая минаваш няколкостотин метра, вярно всичкото това в нечовешки условия и за какво? За да стъпиш на покрива на света. Я стъпиш, я те настъпи! Ако се затриеш, десетки хора рискуват живота си да те търсят и спасяват. И от тях се случва да загиват. Вижда ми се много смъртоносно начинание и бизнес!

Погледни последната дума дето си написал - бизнес... Има ли смисъл да говорим повече?Опасно?Бизнес. Шерпите влачат?Бизнес. Еверест?Бизнес. Та така. :)

Много смешно. Какъв бизнес е това? Бизнес на шерпите ли? И кое е смешното? Доста болни мозъци се доказваха, а шерпите мъкнат ли мъкнат. Една година почит.

По-добре си ходи по равното и не се занимавай да разсъждаваш върху такива сложни за теб неща ;)

И тия ли надигнаха глава? Толкова ли е трудно и неестествено да си знаеш мястото в живота? Защо и у нас всеки простак драпа нагоре и не ще повече да работи това, което дядо му е работил и баща му още го работи? Срам ли ги е, що ли? Същевременно не искат да учат и гледат така, тарикатски, ако може....Но до време! Рано или късно иде видов ден и тъпотията лъсва!

По-ограничено изказване досега не бях чел. Явно е, че си плочкаджия, таксиджия или друг "интелектуален" стожер, със запазени семейни традиции

Някой марсиански водач дали не е с накърнени права? Изведнъж в Крим се оказва, че няма никави украинци. Солженицин, който много бе обичан на запад, казва, че Украйна и Беларус са Русия. Сега нещо взеха да го забравят.

Браво на шерпите! Куцо и сакато тръгна Еверест да изкачва! Стана като увеселителен парк там горе! То не бяха манекенки, не бяха богаташки лигльовци и т.н. Жалко, че именно истинските планинари винаги отнасят всички негативи и последствия!

Алпинистът, освен диагноза, е и най-големият егоист на света! За него няма деца и задължения, които са нормални за нормалния човек...Той е обсебен и с цената на всичко, иска да постигне нещо толкова несъществено! Смятам, че трябва със закон да се забрани алпинизма, като абсолютно ненужен и вреден за хората! Човек, ако се е реализирал, няма да има нужда да ходи да гони Михаля, но тези хора са неудовлетворени като цяло и търсят някаква себеизява по най-тъпия начин...

Благодаря - едно разумно мнение.

Диагноза си ти!

Алпинистът обикновено не може добре да прецени обстоятелствата, поради бъговете в мисленето му и надценяване на възможностите! Често това е причина да вкара в тежка ситуация нищо неподозиращи доверили му се хора, които след това геройски да спасява! Лелелеее, колко сме велики и жертвоготовни! Егото е задоволено и така до някой нещастен случай!

Тесногръди хора също трябва да се забранят,по-възможност с аборт

Научете се да се доказвате сред хората, а не при боговете! Но сте асоциални и това е невъзможно!

Да изкачиш Еверест е въпрос на пари и добра физическа подготовка. Струваше около $US 12000 миналата година. Предполагам че който има пари и наистина иска да се качи на Еверест ще намери начин да го направи и без Непалските шерпи.

Нещо си се объркал. Без шерпите над 95% от експедициите са обречени на провал. Има разни филми, където показват как шерпите катерят багажа на експедициите при това без кислородни бутилки.

Разбирам и ми е много мъчно, но не мога да помогна дори да бих искал.

И без тва Еверест отдавна е станал като магистрала.

И сега ко ша прайм?

Тяхно право е да не работят, ако не искат. А и не знаем какви са обичаите им, загинали са много хора. ...и стига сте църкали, пиенето на ракия също е вредно и с пари, но доставя удоволствие.

ще правят шерпите

Алпинизма не е спорт, а психиатрична диагноза характеризираща се с болезнени комплекси за малоценност.Болният е готов да рискува здравето и живото си , и дори живота на други хора само и само да покаже че е "най - голямата работа".

ДЕЦА, ИМА И БЕЗУМЦИ КОИТО ЛЕТЯТ СЪС САМОЛЕТИ И СЕ КАЧВАТ НА ОКЕАНСКИ И КОСМИЧЕСКИ КОРАБИ ! КАЗА ДАСКАЛ ОХЛЮВА ДОКАТО СИ НАМЕСТВАШЕ КЪЩИЧКАТА :)

Точно така - пилотите,космонавтите и моряците са професии които създават принадена стойност - тоест те са в пряка полза за човечеството. А "покоряването"(колко грозно и пошло звучи) на Еверест е донесло "удовлетворение" на комплексирани алпинисти и нищо повече ... впрочем и много парички за държавата домакин - за сметка на многото загинали по трасетата шерпи.

3dfx

Тоя цитат ми влиза в личния Топ10 на най-идотските изказвания, които съм чел :)

Радвам се че съм ви полезен, макар и само с "цитат"!

А Вашата диагноза е да се изказвате за неща, за които си нямате никакво понятие. Май пак нещо свързано с комплекс за малоценност, Вие си знаете...

Не е фатално че някой има комплекси(па било то и за малоценност).Страшно е когато този комплексар излага здравето , живота си и най - вече живота на други хора на риск само и само да покаже че е "най - най - най"! В горната новина става въпрос точно за жертвите на тези комплексари - шерпите!

Сега ще си проличи кои са истинските катерачи и кой са туристите. Които му стиска да тръгва нагоре без шерпите.

Аз съм шерп

КОЙ ТИ Е КАТЕРАЧА ? ЮДА , БУДА, ДОГА ИЛИ ФЕСАЛИЕВ ?

Ами да катерят без шерпи, като са толкова големи алпинисти!

Не могат - няма кой да им мъкне провизиите за 1 месец.

А на шерпите , кой им мъкне провизийте ?

Малиииииии и сега какво ще правят западните алпинистчета. Ама те искат селфи на върха, ама не е честно урааааааууууааааауууууууу, ша ривем.

Щото източните катерят без шерпи

ЗНАЧИ БЕЛИТЕ БАЩИ СА ГОЛЕМИ ПИЧОВЕ ---- ТЕ САМО КАТЕРЯТ , А ШЕРПА ИМ НОСИ ОНОРУДВАНЕТО .... СЪЩОТО КАТО В БЪЛГАРИЯ - НАРОДА ГО ОТНАСЯ ЗАРАДИ ТОВА ШЕПА ОЛИГАРСИ ТУРИСТ ДА ДОСТИГНАТ ЕВРЕСТ И ДА КАЖАТ ЧЕ СА "УСПЕЛИ МЪЖЕ" ...... ... ДОКАТО ОНЯ ДЕН НЯКОИ ГОВОРЕХА ЗА ХРИСТО ПРОДАНОВ ... ТОЙ ГО КАЧИ БЕЗ ШЕРПА :)))

Не се изказвай неподготвен! Разбира се, че и българската експедиция, в която участва Хр Проданов ползваше услугите на голяма група шерпи.

Ами и двамата сте прави , но не на 100% - да нашите също ползваха услугите на шерпи. Да Христо Проданов се качи на върха сам, защото шерпа, който е катерил с него се отказва заради лошото време и Христо стига сам върха.