Уникален ръкопис открит в Троянския манастир

В Троянския манастир е открит изгубеният и дълго търсен Троянски Дамаскин - уникален ръкописен възрожденски сборник от 1745 г., съобщи игуменът епископ Сионий.

Обратно в новината

Коментари - Уникален ръкопис открит в Троянския манастир | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Христос е най-голямата измама на всички времена.В църквата спасение търсят стари и болни баби като най-вярващите от тях са били с фриволно поведение на младини.Много семейства не могат да си позволят да имат и едно дете докато има доста попове които имат по няколко деца.Вместо да служат на бог те гледат деца.Кой обичат повече бог или децата си?

Вие наистина ли мислите така? Или само се гъбаркате? Същност няма значение и в двата случая се нуждаете от помощ, за това се моля в името на Спасителя Отеца наш небесен да Ви прости и да Ви отвори очите.

сега ще видите какви дамаскини ще намерим в созопол, още по-стари, от преди христа!

Ама разбира се ,че имаме много артефакти, датирани хиляди години преди Христа примерно оброчната плочка от Градешница...

писана на непознат прабългарски език. направо удря в земята минойското писмо А и Б. Абе български уникум. Се що е по земята се е българско.

- Търсих те, дядо попе, из цялото село и не те намерих. - У дома ходи ли? - Не съм ходил.

Светата и Православна Българска Църква празнува паметта на Преподобни Йоан Дамаскин на 04.12.2014г.! За всички постещи - разрешава се риба! :)

ей оня е Дамаскин Студин. по то една свята. С педераст патриарх.

Още един православен шемет.

до антисоциалист иосвен това е дъщеря на Добри Джуров та реликвата да не хване пътя за някъде

България е уникална страна, на тази малка територия са открити и продължават да се откриват уникални артефакти, които са свидетелство за величието и културата на нашия народ...Ние сме дали много на народите по света. Разпръснали сме светлина, знания, култура, духовност и писменост навред.

прав си- това ел. крушка, телефона парната машина, компютъра, пенецилина, това, че земята е кръгла и се върти около Слънцето, самата слънчева система, все наши открития. Но сме сромни и се хвалим само с киселото мляко.

От Пенки акъл не щем!

Всъщност по турско сме му викали вкупом югур, кой да ни каже, че е било кисело млеко :)

Господа, на проф. Аксиния Джурова е предоставен за обработка ръкопис от 18 век. Продоставен ней е защото тя не е историк или реставратор, а изкуствовед и военен разузнавач. Каква ли ще е обработката?

то за това се вдига шум и троловете на Атака се напъват да мислят във форума. Каква обработка- ами стандартната. Описание на съдържанието, на материала- хартия мастило, типологизация на говорния език, и пр. нещица, които се правят със всеки ръкопис. Нищо особено и изкрлючително. Тя другарката е много близка с висшите попски среди- по съветско-руска линия- затова са я дали на нея. За специалистите това не е нищо повече от обичайното до сега.

Селянка си ти, по душа...тъп коментар, тъп, та дрънка!

какъв дар е това,слаба инвентаризация.

какво съдържат Дамаскините- жития написани в 10-14 век, слова на Йоан Златоуст (автор от ІV в.), поучения от различни църковни писатели, апокрифи от средновековието, притчи и пр. средновековен материал. Написани на говорим език, но не граматичен, а така както всеки го гонорил, били много ценени от просторлюдието. Сборниците не давали знания, а били увлекателно четиво което оставяло съзнанието някъде назад във вековете, докато на Запад вече бирли пред откриването на парната машина, Шекспир и Суиф беле писали своите велики трудове, църквата отдавна не била фактор в живота на хората, а подобни на Дамаските произведения били обект на научни изследвания на хуманистите. Е, вие ако искате гордейте с изостаналостта НА ДАМАСКИНИТЕ. И смятайте че тя ви е направила българи. Вярно, направила ви е, ама със съзнание от преди 18 в. И С НЕГО СТЕ СИ ОСТАНАЛИ.

хората населили Европа"-цитат на Франсоа Митеран

Всичките творби и измишльотини на Шекспир и Суифт не чинят и една милионна само от една творба на свети Йоан Дамаскин с Божията мъдрост. Хамлет-мамлет, Отело-мотело....Пълни измислици, блудкави истории за бабички, размътващи човешкия ум... Осъзнай се малко, прогледни, не говори простотии, които някой професор от СУ ти е натъпкал в главата....

Гражданко, големи глупости си написала. Мисленето не е силната ти страна, имаш доста семпли умствени възможности. Не е необходимо да ни ги демонстрираш и да ни убеждаваш в това...Пробвай с риалити форматите...

още от времето на баи ви паисии е било срамно да си балгарин :DDD

гостоприемен народ,приютили всякаква измет която се размножила,наплодила и оцвъкала всичко до което се докоснела........и сега е така.Хора с българско гражданство се представят за българи докато работят за приоритетите на своя етнос

уникален?!?!. Боже. Та това е 18 век , 18 век и те ми говорят за Дамаскин като за нещо уникално. Една книга достойна за средновековието. Това драги ми г/да и г/жи е 18 век. Европа вече е създала интелектуални шедьоврите на Ренесансовата и Просвещенска култури, родила мислители, философи, учени, откриватели, чийто достижения и до днес са актуални, вие ми пишете за една книга изостанала с 5 века НАЗАД В МИНАЛОТО като нещо уникално. При това написана на ръка. О народе, пък се чудиш защо си изостанал и прост.

село си

не се чудете госпожо когато булгаристанците са далбаели чрешови топчета в лондон са открили метрото,виена е имала виенското колело,а германия велосипеда

воин от Троянската война водена столетия преди Христа възпят от Омир е Ахил........българина.А по това време тези дето ги хвалиш дори не са съществували. Йоан Малала пише: Пристигна с атридите и самси Ахил със своя собствена войска, наричани някога мирмидоняни, а сега българи, 3000 души."

Защо се именуваш "гражданка" ? По-подходящо е "селянка". Колко простотия има по тоя свят.... Ръкописите са десетки и стотици пъти по-ценни от печатните издания. Мислители, философи.... Всички тези мислители и философи от Запада не чинят и пет пари пред свети Йоан Дамаскин и Божията мъдрост в неговите творби!!!!

Честито на монасите, честито на всички БЪЛГАРИ! Явно дошло е време да си спомним заветите на Паисий, защото не всичко в този свят е ПАРИ И ИМОТИ! Дано се намери находчив книгоиздател да издаде това ценно произведение не само на калиграфското изкуство, но и на историческото ни минало.Вярвам, че всеки истински българин ще си купи тази книга! Успех!

Това е божие знамение , от как Слави Бинев стана "културтрегер" и винетки имаме по-рано от март месец и стари ръкописи почнаха да излизат . Въобще не бивал подем на Българската книжовна школа .

:))

...И ДАМАСК НЕ Е ТОВА КОЕТО Е БИЛ ТОГАВА .Това май е по-скоро знак за Сирия, не е за нас. Ние си живеем в рая на света,който превръщаме ежедневно в свинщина. Знаците не виждаме, защото все се гледаме едни други да се прецакаме , или някой ''ближен'' да не ни прецака.

е нас туи ко ни греи?

Вярно,прав сиq с този ръкопис не можеш си купи даже една бутилка ракия или един диск на Азис.Безполезна работа!Само шум!:)

Странен народ сме - вместо да работим върху собствонето си самочувствие, ние се чудим как да се мразим, за разлика от родните ни братя - македонците. Изпитах огромно възмущение, когато в църквата "Сан Клементе" в Рим, където е погребан Константин Кирил Философ поисках да си купя някаква книга или брошура. Оказа се, че няма нищо на български. Но на македонски имаше!!! Питам се как работим за изграждане на самочувствие и гордост, че нашият народ е един от малкото в света, които знаят точно кога е създадена държавата му, че имаме толкова много постижения през вековете! Сега патриотизъм и национализъм се счита за нещо лошо, а навсякъде по света се надига точно това явление. Всички доказват колко са велики, само ние наричаме Родината си "тази държава" и гоним децата си навън.

Ако Всички тези, които са загинали за свободата на тая държава излезнат да видят какво се случва, ще им се прииска да се закопаят поне на още километър по надълбоко. А Паисий ще поиска американско гражданство на секундата.

идва Коледа, поне за един ден се зарадвайте малко на новината, пак се започна с оплюването! Като ви чете човек коментарите му става тъжно за страната ни!

Докато се радваме някой пак ще си свие цигара от стар ръкопис.Не с радване а със порицание за да не останем след време и без Коледа и да ни я подменят дупедавци с някои нов "свети Валентин"!

То, този ръкопис ще излезе по-стар от нашите "благодетели".

Кои от тях-на изток ли или далеч на запад???

Ми и от двата... Ама то това за нашите ширини и за България в частност си е нормално... Те тия империики нямат и много бъдеще де...

Понякога изпитвам колебания на тема национално достоинство - открили сме ценен ръкопис 260 години.Други народи се гордеят със ръкописи с 10 пъти по-голяма давност.Това ни сочи че у нас 1300 години са протекли в унищожение на духовните ни постижения,което е срамно.И това унищожение не е било само от завоеватели а и от нашите национални предци.В едно село край София старец ми разказа нещо което не знам да вярвам ли:през прехвалените от някои 30 години на миналия век една крава пропада в нещо като стаичка в която намират "стари книги".Старецът ми каза: баща ми 5 години си свиваше цигари от страниците им!!!Не знам да вярвам ли или да се срамувам?

Значи и тефтерчето ще изскочи след 200-300 г. Някъде по това време ще се намерят и братя Галеви.

Алооо, новината излезе по руската телевизия преди седмица, къде спите!

И сега последно ние българите какви ще се окажеме траки или от Дамаск???

За кои българи питаш - че и в Татарстан и там драпат да си върнат закритото от Ленин наименование болгари :)

представяте ли си какво чудо ше е ако се изметат всички боклуци от бг

Ако има нещо ценно във въпросния ръкопис, което може да постави под съмнения творената от Иречек българска "история", то вероятно сегашните ни "историци" бързо ще го покрият!?

ама има ли историци в бг?

...ама в кавички!

Казват че вече не ни допускали във Ватиканската библиотека, щото наши учени са хващани да дъвчат и гълтат неудобни за официалната ни "история" страници от древни документи ... дам

Дано това е добър знак за България!

Кой седи зад инициалите П.Д. :)

Най-вероятно венецианецът, произвел хартията :)

Прародител на Д.П. от тефтерчето на Златанов

"книгата носи мъдростта на вярата, съхранена през вековете." След като БПЦ избави манастира от скандалния мъжеложец Кирил (Баба Гуси), Господ даде добър знак с този дар ! Сега остава да прочетат писанието и се поучат от "мъдростта на вярата" на предците!

колко ли неща има още затрупани и непотърсени в нашите манастири? След като е видно че те от години не се поддържат и са оставени на саморазрушаване, докато в Светия синод текат вътрешни войни и митрополитите гледат само да се уредят с по-лъскав автомобил ето това се получава

Ако пуснете в Уикипедията "Старобългарски език" и се прехварлите на различните му преводи по света на всякъде ще ви излезне като църковно-славянски. Само макетата го превеждат като старомакедонски. Е как сега да не сме произлезли от едно тесто - амалгамата на прачовеците сме!

кво каза че не разбрах

Ако потърсите в достоверни исторически документи , ще откриете , че " църковно -славянският " език е архаична форма на Българския . Уикито е за шир - потреба , съдържа доста спорна информация , предвид етноса на създателите му : ))) Новината за ръкописа определено е много добра. Дано един ден си приберем и Четвероевангелието на Иван-Александър от лондон.... Уникално е ! Със здраве : )

що не вземеш да прочетеш целия текст - точно това се разправя в него - как така се е запазила, от каква хартия е правена, откъде е внесена ...

Сполай ти, Боже, за втората добра новина от последните дни! Първата беше за едни три бебока, дето се родили в София, а ето тази е втората! Добре е, че са открили древната книга, сега ще си я пазят! За разлика от премиер и президент, дето не могат да си намерят договора по най-големия проект в държавата от много години насам, нито да го прочетат и разберат - шса печели ли от него, или няма да се печели, и колко?! .... Боже, пази България! От другаде спасение няма ...

какво ли има в мазето ако го разчистя, някое тракийско съкровище може би?

ето как стават големите открития

Забележете, книгата ще бъде разчетена от проф.Аксиния Джурова. Това е дъщерята на армейски генерал Добри Джуров, лека му пръст. Професор Аксиния Джурова е най-добрият ни византолог и вероятно е най-добрият ни учен специалист в своята област, признат по целия свят, с научни титли от няколко академии (Япония, Сърбия, България).

тук не е важно кой е баща й, а кой й е бил "учител" - проф. Иван Дуйчев!

Много е важно, кой е бил баща и. А професор Дуйчев е намерил най-добрият си ученик в нейно лице, за да продължи делото му. И тя го направи, основавайки славяно-византийският център "Иван Дуйчев". Братята и също са уникални хора. Големият и брат Чавдар е българският парашутист, който с елементарна екипировка прави скокове от стратосферата, признати за световен рекорд. Все още ненадминат с подобна екипировка. Загива като героите- в самолетна катастрофа със собственият си изтребител. По-малкият и брат Спартак, беше офицер от морския флот на БНА. Това е единственият уволнен от армията офицер по политически причини. Живее и работи във Варна като корабен инженер.

БРАВО. Поне една добра новина тази година

Супер.. Как се е запазила в толкова добро състояние се пита в задачата..?!

Да започнем,от думата "разчистване"!! В който манастир и да отиде като Игумен Дядо Сионий,той(Манастирът)придобива нов облик!! Веднага намира средства(с помощта на дълбоко вярващи хора,много от които са известни-но не се афишират)и започва ремонти и реставрация!! Не забравияйте и иконата,намерена на предишния Манастир в който е бил Игумен!! Дядо Сионий,е истински Монах,и Господ го възнаграждава!!

Еми, дано направи нещо от тоя манастир, защото напоследък си е жива съборетина и голяма мизерия!

dionisiosd@yahoo.com

Почнал е вече!! След една година,ще бъде преобразен,и ще придобие някогашния си облик,или поне най голямата част от него!! Първата му грижа,са течовете,за да спре корозията,и да се работи спокойно върху възстановяването!! Сумата която е необходима,не е малка.....В ръцете на Дядо Сионий,парите е гантирано,че ще отидат по предназначение,а не за лимузини!!! ФОРУМЦИТЕ които имат възможност-нека помогнат!! Сумата-няма значение.... И левчето е от значение!!!

Старобългарски език какво ще рече - че няма нищо общо със сегашния ни ли? Важното е да е български ... друг е въпроса че арменци и грузинци могат да си четат в оригинал текстове от преди 1000 години а ние шльокавицата на Паисий не можем да разберем. Ама иначе сме велики!

Всеки език еволюира и се променя. Не си мисли че всеки французин, англичанин или руснак разбира написаното преди 3-4 века

Днешният български език,смислово и звуково(и като "корен" на думите)е продължение на старобългарския!! Аз съм грък,и ще ти кажа,че старогръцкия,въпреки че е чист гръцки(относно съвременния гръцки)и се разбират всички думи поотделно,има една особеност.... Дори да си грък,ако не то изучиш отделно,няма да разбереш почти нищо от изреченията,заради синтаксиса и идиомите!!

секунда, в политическите новини се изявяваш като патриот на България? Какъв си, по-точно...?

Всеки българин, който е учил руски език в училище, почти без проблеми разбира "старобългарския", т. нар църковнославянски. Неслучайно цар Симеон Велики е пратил богослужебна литература в Русия през 9-ти век...

Те и там са говорели старобългарски, ясно ...

Църковнославянски е езикът на руската църква от 17. и 18. век и само е производен, но не и идентичен със старобългарския. А от старобългарски ще разбереш мъничко повече, отколкото от китайския.

Хайдуте, нямаш никакъв, ама никакъв шанс да разбереш старобългарския, ако не си го учил!

Браво!

поповете да се огледат и за договора за ЮП... с малко късмет и него ще намерят ... нали боко не го е виждал - може да е в манастира

Няма,няма..... Ако е там,сигурно са го заровили в основите.....

Баба гуси тия неща не я интересуват.

Както всичко в Русия е "замечательно", така всичко в България е "уникално". Токова ли ви е беден езикът, бе хора? Уникален означава единствен по рода си. А този ръкопис не е е уникален, защото в Националната библиотека се пазят още няколко хиляди такива. Вие имате предвид, че той е изключително красиво изписан или несравнимо важен за историята или може би, че е значим, интересен, невероятен, прекрасен, интригуващ... Да продължавам ли?

Може да е уникален... Защото да е толкова запазен за тези години си е уникално..... Надявам се ме разбра...

Да, в Националната библиотека има около 1700 славянски ръкописи, голяма част от тях принадлежащи към българската ръкописна традиция от ХІ до ХІХ в. Всеки един от тези ръкописи, включително и Троянският дамаскин, са уникални, защото няма един с един еднакъв ръкопис, поради спецификата на изработката им. Много мога да Ви приказвам за това, защото работя от повече от 30 години в тази област.

Достойна за уважение професия имате госпожо! Да сте жива и здрава! Дали са ви попадали требници от този времеви отрязък? Като човек, който е завършил Духовна Семинария съм доста заинтригуван от въпроса.

Авторът на статтиятъа не използва израза "уникален ръкопис" в същия професионален смисъл, който ти влагаш. Той би написал "бях в една кръчма с уникална атмосфера" или "Ю Ту изнесоха уникален концерт", защото толкова са му способностите в измислянето на добри прилагателни. Срещу това се възмущавам - тази тъпа безпросветност и ниска изразна култура. Иначе е ясно, че всичко написано на ръка е уникално, защото дори същият човек не може да го напише пак по същия начин.

за някои хора дори техния смартфон е уникален. )))

Ученическата тетрадка на Л. Иванова ? :D Шегичка. Лили е велика!

Тази "новина" върви по медиите от миналия месец.

Хайде сега я сложете в някоя къща музей, да "изчезне" и тя след някой и друг месец...

Ако не изчезне при транспортирането от колата на проф. Аксиния Джурова, докато си купува мекици...