Книгата, която е калиграфски образец от старобългарската книжовна школа, е на 269 години и е напълно запазена. Сборникът е от особен интерес не само за монашеското братство, но и за българската историография, посочи духовникът, цитиран от БТА.

Епископ Сионий разказа, че сборникът, за който се знае, че е притежание на Троянската света обител, е търсен в годините от монасите и се е смятало, че е загубен или унищожен. Ценната книга е открита случайно в средата на ноември тази година при разчистване в една от стаите в старото западно крило на Троянския манастир, което от години не се използва.

Дамаскинът е без корици и когато игуменът се зачел в старобългарския текст, разпознал търсения с години сборник. На ръкописа пишело Троянски Дамаскин и ясно се разчита годината - 1745.

Вижте снимки >>>

Сборникът се нарича Дамаскин, защото в него се съдържат предимно поучения от Св. Йоан Дамаскин от Дамаск, обясни епископ Сионий.

Предстои текстът с библейски притчи, разкази, поучения да бъде разчетен и книгата ще бъде предоставена за обработка на проф. Аксиния Джурова.

В книгата има десетки рисунки - всичките цветни, на много от страниците има отбелязвания, преписки, препратки, отметки, стъпки в червен цвят, разказа още игуменът на Троянския манастир.

Уникалният ръкопис е образец на калиграфското изкуство, съдържа 285 листа, някои от които е открито, че липсват. Страниците са номерирани с букви, като на всяка буква отговоря цифра.

"В старобългарската практика няма арабски цифри, има буквена стойност на цифрите и в открития Троянски Дамаскин това ясно се вижда. Книгата е писана на специална хартия, най-вероятно доставена от Венеция, защото е с отлични качества и се е съхранила 269 години, не е изсъхнала, не се рони, не е пожълтяла много и е запазила качествата си и текста. Хартията има свой печат, който ясно личи с просто око на светлина. Разчита се печат на хартията - П.Д", допълни епископ Сионий.

По думите му откритият Троянски Дамаскин е най-ценният подарък за манастира пред Коледните празници, защото е дар за братството и книгата носи мъдростта на вярата, съхранена през вековете.