Църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител (Еньовден)

Църквата почита днес църковния празник Рождение на Св. Йоан Кръстител, наричан от народа Еньовден.

Обратно в новината

Коментари - Църквата почита рождението на Св. Йоан Кръстител (Еньовден) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да допълня обичая "Еньова буля" - на снимката

Св.Йоан Кръстител се ражда шест месеца преди Иисус Христос, а не както е посочено в статията "няколко години преди Исус Христос".

стига вече с тия езически обичаи. Само търсите повод да се напиете като свини!!!!!!!!!!

Кой сте Вие, та да ни казвате дали да почитаме една вяра, оцеляла хилядолетия? Най-после всички вие, които се смятате за представители на Бог на Земята и че говорите истина от последна инстанция, да си покажете пълномощните от Бог, защото ни писна от вашето високомерие. Кой има право да решава коя религия е добра и коя лоша? Какви са критериите? Откакто господстват трите религии над света, стана ли той по-добро място? Станахме ли по-добри? И за какво напиване говорите? Поне си направете труда да прочетете какви са обичаите за празника, пък тогава ги коментирайте! А и да не мислите, че не знаем за гуляите на поповете.

благодаря за подкрепата, а аз съм атеист и съм отвратен от лицемерието на църквата

ЧИД на Именниците/чките ! ---- Чудесна Визия на Зайчи връх ! (Не разбрах ЗащоТочно Фол...) --- И ! - Vive le Quebec Bulgare !!! (за празнуващите Наши Сънародници/чки Там)

ракията ако се вари на Еньовден по манастири дали е по-лековита?

Дирчовци, защо пак и този празник не присъства в информационния ви църковен календар и в раздела на имениците .

Паметта за тебе, праведния с похвали, Господен Предтеча, е доволно свидетелство, че си се показал, наистина, изсред пророците най-почитания, понеже си се сподобил да кръстиш в струите Проповядвания, при това пострадал за истината, възрадван, си благовестил на намиращите се в ада Явилия се в плът, взел греховете на света и дарувал нам велика милост.

Не се грижете за нищо земно, земното странстване е един сън, само един сън! Да преминеш от битие в пакибитие към вечен живот, това е принадлежност само на Православието. Честит празник!

не втълпявай на хората, че каквото и да е принадлежност само на православието. Ако беше църквата Ви Божия, щеше ли да позволи да се напълни със служители - доносници на ДС - най-преданите слуги на дявола? Първо вижте с колко търговци са пълни храмовете Ви, пък тогава разправяйте, че следвате Христа, ако има кой да вярва.

За ЕС е Видьов ден.

Празникът си е от календара на предишната ни вяра, която предците ни са пренесли през хилядолетията. Най-дългият ден в годината в противовес на най-дългата нощ, отбелязвана на Коледа. Бъдете всички живи и здрави под благотворните лъчи на Слънцето! Честито на всички именници!

Както е тръгнало, от Еньовден в близко бъдеще ще стане Ердогановден!

Меркел, Оланд, къде сте бе, мишки? Пълна тишина! А да видим след 2 години, ако има ЕС тогава де, кво ще ни обяснявате на изборите? Че сме прости, крайнодесни, грозни, стари и популисти, а?

Весел Празник. Честито на именниците - да сте живи и здрави. Хубав ден на/за всички! :-) ...спомням си, че имаше една песен на "Щурците" от албума: Вкусът на времето :-) и в нея се пееше: "Бай, бай бабо ле!" :-)))

В България няма чисто българска ,независима църква,но има продажен синод,филиал на руската ,болшевишка,изкривена православно,църква!

МОЖЕШ ДА СИ БУЧНЕШ ЕДНА ЗАПАЛЕНА СВЕЩ НА ОНОВА МЯСТО И СЕТНЕ ДА ОТИДЕШ ДА СЕ МОЛИШ В ХРАМА НА ПРАЙДА :))) ... СЕГА ПОНЕ Е ДЕМОКРАЦИЯ - НИКОЙ НЕ ТЕ СПИРА :))

Колумбиана

ахахаххах :)))

Ми хубаво, то и без това според професорът бат' Божо-Кифтето, Св. Йоан бил погребан в Созопол, пък може и да е роден там??

Всъщност народът е познавал календара и е отбелязвал най дългият ден в годината. А църквата си го е присвоила и натъкмила с поредната измишльотина. Ислям и християнство всъщност са от корен - юдазима. Книжнически религии

ТОВА Е КАЛЕНДАР ОТ 1000 ГОДИНИ ПРЕДИ НОВАТА ЕРА Berlin Gold Hat From Wikipedia, the free encyclopedia ПИКА В РАЗВИТИЕТО НА ПЧЕЛИТЕ И СЪВПАДА С ЕНЬОВДЕН ... ТОГАВА БРОЙКАТА В КОШЕРИТЕ ДОСТИГА МАКСИМУМ ...

Самото определяне на времето с нова и стара ера всъщност е уловката. Защото от кога е нова ера ? - откакто се родил Христос. И оттам директно вече си в сценария на църквата и възползващите се от това. Ислямът и той е в джаза,

ЙОАН КРЪСТИТЕЛ Е БИЛ РЕВОЛЦИОНЕР КАТО ЧЕ ГЕВАРА А ИСУС Е БИЛ ПОЛИТИК КАТО КАСТРО :)))

Църквата е "усвоила" народното празненство на лятното слънцестоене, както и много други празници, чиито корени са в древния бит и езическите вярвания.

ЙОАН КРЪСТИТЕЛ Е ЧОВЕКА КОЙТО ВКАРВА ИСУС В МИСТЕРИИТЕ НА ОРФИЗМА :)))

vasil

Орфей е нарязан на парчета от кривите тежки ножове на тракийските жени, защото научил мъжете им на тайните на мъжката любов.

stan_posta@

Жени с криви тежки ножове ? Махайра ли имате предвид ? И къде са ги носили ? Женските ножове са били съвсем друг формат. Махайрата е военно оръжие, не е гражданско.

vasil

В християнството няма мистерии само за посветени

Св. Йоан да се застъпва за вас пред Бога и да ви държи на пътя на Истината.