Критична ситуация в Елхово и Добричко (снимки)

Река Тунджа премина критичния праг от 390 см при Елхово и нивото достигна 401 см. Част от града е под вода. В Добричко се чака приливна вълна, 13 села бедстват.

Обратно в новината

Коментари - Критична ситуация в Елхово и Добричко (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

..политици ...пишман бандити до един

Политиците се скриха ,...ЩО ЛИ? Е,....има ли държавност и ----ДЪРЖАВА ---ВЪОБЩЕ?

Как ще са се скрили, Лилито е на линия поне, и си върши съвестно работата жената.

ФЪФ Бг ,никой не знае колко язовира има ,и на кой са..... Чакат язовирите да прелеят ,защото не може равномерно, изкуствено да се източват ,....не работят ИЗПУСКАТЕЛИТЕ ,ПРОСТО СА БЕТОНИРАНИ,ЗАЩОТО СА РЪЖДЯСАЛИ .....

брей че не знаят чии са.. ами техни рибарници са

Сигурна съм, че наводненията биха могли да се намалят, ако не предотвратят. Трябва грижа за съоръженията, поддръжка, почистване!!! Като почти всичко в тази държава, язовирите и реките са занемарени...Една обикновена малка река в Южния парк в София, гледах я преди две седмици, цялата в клони, на много места по клоните закачени отпадъци, ами то тя може да прелее, какво остава за по-големите водоеми и реки! Много боклуци има в тази държава - и в преносен и в буквален смисъл - и ако се изринат ще е много по-добре.

Ама ти си много наивен, то ако държавата работеше, да сме много добре. Нашите политици обичат нещата да вървят добре, въпреки тях.

Приливът, респективно приливната вълна, представлява природно явление, което се наблюдава в големи естествени водни басейни като океани и морета. Излизането на река извън коритото й, или преливането на язовир, не е иняма как да е прилив. По време на миналогодишните летни наводнения някой се изръси за "приливна вълна", което много се хареса от всякакви папагали и усърдно се повтаря при всички водни бедствия. Ако някой препълни ваната и наводни апартамента си, пак ще говорят за приливна вълна.

Ума ми не го побира как държавата спокойно жертва имуществото на хиляди хора. Смалко повече отговорност и отношение към обикновения човек нямаше да се стигне до това а и журналистите къде са да кажат истината. Дъжда бил виновен. Глупости. Като че ли до сега не е валял такъв дъжд. 80л./м2 означава осем сантиметра вода при това пада за едно денонощие направете си изводите

Трябва да изчислиш падналото средно количество валеж, но и водосборната област в квадратни километри.

В Добричко се чака приливна вълна...Павлова бе категорична обаче, че причина за наводненията са поройните валежи, а не несвършена работа, тъй като язовирите се следят и се изпускат контролирано! На кого да вярваме?!?! Дъждът спря преди 2 дни,а сега тепърва приливна вълна!!! Това значи,че някъде някой язовир е прелял!!!

И 80-те и 90-те имаше такива валежи, че и по-проливни и продължителни....и наводнения имаше, но от подобни дъждове не се е стигало до такива поражения. Дали "комунистите" или "демократите" са виновни не е ясно, но е ясно че ИМА виновни, за тази грандиозна безстопанственост по отношение на язовири, езера, канали, преливници, безразборна сеч и т.н. Няма "няма собственик" и "МОЛ", винаги има собственик, ако той не е ФЛ или ЮЛ, значи е община, областна управа или Държавата чрез някое министерство....всички се правят на ни лук яли, ни лук мирисали" и видиш ли ти все "времето" единствено е виновно.

а на някои им течеше мед по чешмите. Аре стига лъга, помня как Янтра всяка година заливаше всичко покрай Търново, Леденик, отнасяше всичко. А мазетата все бяха пълни с вода, на километър от реката.

Не е възможно корумпирани "политици" да подържат държава в нормално състояние.Няма как държавата и обществото да живеят добре,когато партиините и личните интереси на управляващите, се разминават с обществените.

zosha_@

2007-ма, ГЕРБ и лично Бащицата се бяха изцепили, че "лошото управление управление на коалицията е виновно за наводненията". Сега нова песен. Въпроса е къде са певците:)

То че само Южна БГ наливате с пари, е ясно.Природата си знае работата.На север нито пътища, нито нищо, да мре народа, че е прост да ви търпи.

Хора, нека видим истината директно: причината за всички тези природни бедствия не са проливните дъждове, нито язовирите, а ИЗСИЧАНЕТО на българската гора. Гората е подложена на свирепа сеч, оголват се огромни площи, от там тръгват свлачищата, по обезлесените планини се стичат водни маси, които няма кой да спре. Ако Правителството не се заеме ВЕДНАГА със спешно преустановяване на сечта и спиране на износа на дървесина, до 2-3 години България ще е Сахара! В момента цели армии секачи унищожават родната гора навсякъде из страната, а дървесината се изнася (над 90% отива в чужбина) и горската мафия трупа огромни печалби, с които е купила мълчанието на депутати, политици и местна власт, горско стопанство и полиция. Да се обединим всички, да излезем заедно на митинги с лозунг "Да спасим българската гора". Това ще ни спаси и от бъдещи природни бедствия.

Това може да се случи единствено като в дивия запат, тоест присъдите да се изпълняват на място.

humfry

Надявам се чакащите приливна вълна да са се подготвили със сърфове. Наводненията като гледам се превърнаха в ежедневие през всеки сезон, включително и зимата.

относно ситуацията в ЕЛХОВО - да се каже на кой са отдадени язовирите за стопанисване, да се спомене за ВЕЦ и да се събере 2 плюс 2...ама трябва журналисти на място за това, не измекяри....

Хе-хе-хе! Вие не сте "Минаващ", а "Работещ" ;))) Обяснете нещата още в този пост. Сигурна съм, че сте подготвен на темата.

ако аз ги обясня резултат няма да има, аз съм никой, трябва разследване и гласност...иначе всичко друго е просто словоблудстване на тролове във форумното пространство, капиш? Говорим за факти, а не за форумни напъни на тоз или оня платен драскач...

викайте хидроинженер Доган да ви спаси

Другата седмица се очаква нови валежи да се готвят Варна и други градове и села да бъдат под вода,докато не стачкувате няма да има резултат.Стачка и Оставка на това Правителство му е Майката.тези които във момента управляват не мислят за Българският народ да заживее по добре финансово и морално,тези нещастници гледат как да съсипят Българският народ до последното коляно,и да преизпълнят плана РАН-ЪТ,да предоставят Територията на България на САЩ,празна обаче,без нито един Българин,и Пенсионер.ОСТАВКА МУТРО НЕЩАСТНА!!!

"Социалните"милионери от позитания, като окрадоха България за ТЕБ ли мислиха?

Нищо не сме окрали! Или по-точно няма доказателства! Партията не е като Мракобеса Борисов и мисли през цялото време за народа и благоденствието му!

"помниш ли байно Тодуре, кугато Тунджа придойде, синджир мостови събори, твоето стадо шарено, отвъд реката остана. Ти покрай бряга ходяше, жално си милно плачеше, Помниш ли какво убеща, каква ти беши думата?"

Ако прелива яз.Копринка-това не е опасно; ако прелива яз. Г.Димитров - това е опасно. Ако прелива яз.Цонево - това не е опасно: ако прелива яз. Георги Трайков- това е опасно.

Ей глупако, но преди не преливаха нито яз. Копринка, нито яз. Г. Димитров, нито яз. Цонево, нито яз. Г. Трайков нито...., а се строяхаааа!!!

Не преливаха, защото превантивно ги изпускаха, а сега за 2 месеца два пъти ни наводняват! Престъпници!

Аз казах ли ви миналата седмица,че ако завали един малак дъжд,Правителството на Мутрата отново ще ви наводни,като се изпуснат язовири по негово нареждане за да ви наводня,за да ви купят имотите за без пари,защото ще трябват да се направят Бази на НАТО във България.казах ли ви да си направите застраховки на имотите,за да се подсигурите от набезите на Мутрата.

А бе, клакьора ? по колко ти плащат на публикация ?

В уникална държава живеем.Правителството дава милиони за онези чернилки от Африка и арабския свят,а за бедстващите нищо!Тогава ще ви решим проблема като изчистим тези ''бежанци''!Вземете и дайте тези пари за България!!

Твоята хранилка е Русия , не се опитвай да бозаеш от две бозки.

Правителството е дало за 3 години 900 хиляди лева за бежанците. Даде обаче 40 милиона допълнително за да вози безплатно нашите си във влаковете.

80% цигани!

Лиленцето Павлова кое ще приеме за приоритет - спасяването от наводнения или санирането на панелките?

ЗА ТОВА Я ИЗБРАХМЕ.

че и тежичка, правилно сте я избрали!

Назовете го, фантазьори. Копринка не е пълен. Как да стане, че да ''помогне'' ? Язовирът не прелива, но същевременно не може да засмуче вода от долу нагоре към себе си. Водосборът е в по-долно течение и идва от притоци, а не само от Тунджа.

... коя "река" в добричко "прелива" и кои нейни "притоци" са причина за наводненията там... Ако не можеш спри да ръсиш глупости, че причината "не била" в язовирите!?

от къде доиде тази вода в язовирите за да прелеят?

Вече има видеа от контролираното изпускане на язовир Ивайловград и язовирната стена над Кърджали- гледките са апокалистични. Господ да ни пази.

Драги ми журналя не слушайте сладкодумните тиквоиди как много работят.Предварително се вземат превантивни мерки,не сега.Тези освен да крадат друго не могат.

Нашите велики /тъпи/ умове вместо да строят само магистрали и там да наливат на данъкоплатеца парите, па да вземат да изчистят коритата на реките. Не след като стане някоя природна катастрофа, виж ти дъждовете, природата била виновна, а язовирите където ги изпускат - там никога няма виновати. ЕЕЕЕЕЙЙЙЙЙйй, таз мила моя родина-татковина?!

Продължавайте да гледате безразлично как "бизнесмени" изсичат горите около вас и да ревете, колко е виновна държавата, че не ви е застраховала жилищата.

Вижте на страницата на МОСВ данните за запълнените обеми на големите и значими язовири към 31.12.2014 г. Всичките са на 95-100% пълни. Държали са ги пълни, без да освободят обеми и сега същите язовири преливат и са страшилища за всичко живо в поречията под тях. Защо не са понижили обемите навреме, каквато беше нормалната експлоатационна практика преди, когато не се допускаха подобни идиотщини. Да отговарят защо са ги държали пълни, защо не са работили вецовете под язовирите, заради вятърните и слънчевите ли централи да работят??

Най-после се изяви! Браво, шефе!

повечето язовири и водоеми са зарибени! Търговийка, брат!Пазарни зависимости!

Инженерите и техниците са най-големите тъпаци.Правилно не ги слагат на ръководни длъжности.Ние сме учили за това да ръководиме Държавата!

Тя затова държавата е на това дередже, от такива експерти на ръководни длъжности, неграмотни и нахални.

Личи си неграмотността ти - ръководимЕ. Ако инженери управляваха, нещата щяха да са доста по-различни.

Инженерите и техниците са най-големите тъпаци.Правилно не ги слагат на ръководни длъжности.Ние сме учили за това да ръководиме Държавата!

От една страна цялата страна е под вода и страх, от друга пристигат бежанци-джихадисти на талази и им правим апартаменти и курбан,от трета настъпва мобилизация на останалите неизбягали българи и се готвят да ги пратят на източният фронт, започват да увеличават вноските на все още работещите за да се изхранва множеството от лежащи и чакащи готованци . Ако това не са новини на ужасите, здраве му кажи,демокрация в действие и още "САЩ ще похарчат $53 млрд. за операции зад граница"- на всички късмет.

нали имаш възможност да мрънкаш... преди 25 години и това нямаше...

Забрави да добавиш - "АТАКА, победа".

Кой язовир е препълнен? НЯМА ТАКЪВ. НЯМА ПРЕЛИВАЩ ЯЗОВИР, ДРАГИ И НЕДРАГИ! Стига си фантазирайте негативизми!

Горките хора.Да останат насред полето в тази зима. Без покъщина със сасипан човешки труд цял живот. Снощи гледах една гламава министърка, която вместо да си подаде оставката за несправяне със ситуацията, тя ми говори за превенция. А хората загиват удавени и утрепани отвсякъде? До кога?

причина за наводненията са поройните валежи, а не несвършена работа, тъй като язовирите се следят и се изпускат контролирано ! И къде да се оттичат язовирите? Русофобската политика след 10-ти ноември включваше разрушаването на всичко създадено след 09.09.1944г., в т.ч. и изградените напоителните системи, по чиито канали събралата се в язовирите вода се оттичаше безопасно. Е, сега като няма канали водата пак се оттича, но през населените места и по улиците им. Лошото е, че загиват хора, унищожават се инфраструктура, жилища и пр. Очевидно русофобията е сериозно политическо заболяване с летални и разрушителни последици, но на някои още не им се вярва въпреки множеството примери. Като разрушиха граничните заграждения се появи шап, улесни се контрабандата и пр., навлязоха нелегално хиляди бежанци. След като ... , ама няма защо да изреждам, русофобията е страшна болест.

ИЗВЕСТНО ЛИ ТИ Е ЧЕ НИТО ЕДИН ОТ ПРЕЛИВАЩИТЕ ЯЗОВИРИ НЕ Е БИЛ ПРЕВАНТИВНО ИЗТОЧЕН ДО БЕЗОПАСТНО НИВО? ..ВСИЧКИ НАВОДНЕНИЯ СА В БАСЕЙНА ТЕЗИ ЯЗОВИРИ ЗАЩО НИКОЙ НЕ КАЗВА КОЙ ГИ СТОПАНИСТВА? ПАРДОН ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ СА..? БАНДИТИ НЕДОКЛАТЕНИ

Сутринта някакъв метереолог по една от телевизиите се изпусна, че валежите са ПОД нормалните за сезона!? И кой е виновен за въпросните бедствия бе, господа/другари политици? Що лъжете един през друг по медиите, като изоглавени бе? Кой не си е свършил работата с почистването коритата на реките и кои арендатори на препълнени язовири прикривате? Как така от има/няма 10 г. се появиха проблеми с наводненията, а преди това при много по-дебели снегове по планините при топенето им нямаше проблеми...

Само ,че по това време от 150 години насам вали сняг, който се трупа, а не вали дъжд който ,ако си забелязъл ,веднага се стича според гравитацията. Нещата се случват защото са такива според природните закони , а защото някой не си е свършил работата. Ти днес свърши ли си работата???

... я кажи сега коя "река" в добричко е "преляла"...

Явно тукашните специалисти и политици никога няма да разследват причините за тази геноцид над българите! Те са като скачени съдове с политици, съдии и престъпници! Хората да се обединят и да съдят държавата в Страсбург за тези наводнения!

Не в Страсбург, а във Ватикана трябва да съдим държавата! Господ там е на отчет!

каза съвсем наскоро една от гербаджийските министърки!?Такова ще е положението оттук нататък- свиквайте!А, аз казвам и още нещо в допълнение!Народ и избирателните маймуни в него, които мазохистично си избираха поредица откомунистически управления, доведоха дотам,че комунистите инсталираха умишлено депесарските турци във власта!Тези турци, в злоумишлено съдействие с комунистите, поголовно изсякоха българските гори!Най-важния природен елемент,който поема водите от валежите, задържа ги и бавно ги изпуска, без тежки и разрушителни приливни вълни по реки и дерета!Още през 2003 г. тогавашния синдикалист проф.Кръстю Петков предупреди, че кадри на ДПС изнасят за Турция по пет милиона кубически метра дървесина!Това разбирасе с пълното съдействие на мадридския мошеник Симеон, а в последствие и тройната комунистическа ламя 2005-2009 година!Това е и досега!Смятайте от тези години 2002-2003 и до ден-днешен, какво нещо гори са изсекли и изнесли!?Ни гербаджиите ги спряха да секат безмилостно българските гори, нито никой от българската пАсмина, която постоянно доказва едно!Че без партиен секретар на врата си и турчин на гъза си, не може да си представи живота!След като не се замисляте, кой ви унищожи горите и лиши от природно равновесие държавната ни територия, с всичките тия унищожителни наводнения, гербаджийската министърка ви каза, какви мерки ще се взимат нататък!?Никакви и свиквайте!

Хората винаги търсят ''виновен'' за нещо което не могат да си обяснят. През време оно ''виноен'' е бил грехът и моралното падение, така ни е дошъл Всемирния потоп . Сега ''виновни'' са политиците, че пада двойно повече дъжд на година и от умерен, климата ни става субтропичен.

...а да не би етроен дъжда... парцал ...да ви е известно че язовирите се еползват за рибарници, а не за превенция на навднения ИЗВЕСТНО ЛИ ТИ Е ЧЕ НИТО ЕДИН ОТ ПРЕЛИВАЩИТЕ ЯЗОВИРИ НЕ Е БИЛ ПРЕВАНТИВНО ИЗТОЧЕН ДО БЕЗОПАСТНО НИВО? ..ВСИЧКИ НАВОДНЕНИЯ СА В БАСЕЙНА ТЕЗИ ЯЗОВИРИ ЗАЩО НИКОЙ НЕ КАЗВА КОЙ ГИ СТОПАНИСТВА? ПАРДОН ЧИЯ СОБСТВЕНОСТ СА..? БАНДИТИ НЕДОКЛАТЕНИ

ДА, микроязовирите навсякъде по света се използват основно за рибарници и никога за ''превенция на навднения''. Избий си го от главата, че някой ще ти строи язовирче с цел превенция срещу наводнения. Микроязовирите са опасни САМО АКО СКЪСАТ ДИГА, но такова нещо в последните години никога не е ставало. Изключвам случката със село Бисер, там не беше микроязовир.

какви сме мизерници...плашим се

Спешно да бъдат евакуирани и депу- татите от НС,защото има опасност от преливане на Перловската река и от това ще им се намокрят миризливите чорапи.

Някога Тодор Живков не допускаше поройни дъждове и за това тогава нямаше наводнения! ГЕРБ и ББ да вземат пример от него и тлъстото Лиле да забрани поройните дъждове...

Канво излиза: политици с язовири рибарници и фотоволтаици Титан продали фирмата със задължения към ЦСКА на цигани Стоичков не иска да плати данъци за около един милион ....еххх правораздъвателна система та дрънка ...а не е ли време за затрънкат окови ..мамка им мафиотска!

Не се косай, ще доде лятото и ще се забрави-както миналата и по миналата година.На кой му дреме,важното е,че има Национална програма за саниране.

ВСИЧКИ БЕДИ ИДВАТ ОТ ТАМ, ЧЕ НА РЪКОВОДНИ МЕСТА СЕ НАЗНАЧАВАТ ЮРИСТИ И ИКОНОМИСТИ, КОИТО САМО ОБЯСНЯВАТ, И ТЕ НЕ ЗНАЯ КАКВО. мИНИСТЕРСТВА И ПРЕДПРИЯТИЯ СЕ ЗАПЪЛНИХА ОТ ТЯХ. НЯМА ИНЖЕНЕРИ, КОИТО ДА РЕШАВАТ ВЪПРОСИТЕ, КАКТО ТРЯБВА. ТАКА И ЩЕ БЪДЕ, АКО УПРАВЛЯВАЩИТЕ ПРЕСТАНАТ ДА НАЗНАЧАВАТ НА РАБОТА НЕКАДЪРНИЦИ.

Да бе, валежи. Сега какво излиза - при всеки по-силен дъжд и наводнение. До преди 5-10 г. думата наводнение я бях чувал само покрай Индокитай и Индия, а сега.

Никой ли не разбира че след 30,40,или 50 години всеки язовир ще се запълни с наноси колкото и голям да е.Като пример може да бъдат разгледани Дунавските водохранилища напр. Джердап 1 и 2 втория само на 20 години.Джердап 1 е дълъг 200 км. и в зоната на отлагане на наносите постоянно работят десетки дълбачки и земснаряди. Та питам всички ви,какво очаквате да се случи в по малките водоеми като напр. яз.Копринка и другите които цитирате. Съоръжението си има срок на експлоатация и той е краен.И още нещо: Няма ли да е същото ако изобщо няма съоръжение.То поне акумулира някакво количество .Дори и напълно изпразнено нали в края на краищата при обилни валежи ще се запълни и прелее т.е. все едно че го няма. Чудя се само на едно ? Защо хора лаици се мъчат да обясняват на населението азбучни истини а не излязат специалисти от института по метеорология и хидрология и кажат нещата такива каквито са.А те са че колкото и да се почиства такова съоръжение не може да се преодолее годишния наносен сток. А истинската причина е във всички ни без оглед на народност религия и произход и тя е замърсяването на атмосферата и последвалото затопляне. Време е и ние да го осъзнаем както преди нас цяла Европа че и САЩ...

Уважаеми Администратори, Защо ми снехте цитата? Не зная какво нарушавам като цитирам известни учени в областта на физиката на атмосферата? Не е ли по правилно хората да знаят причините вместо да се лутат в догадки...?

Преди години падаха по два метра сняг! имаше много по-обилно снеготопене, но нямаше такива наводнения, защото язовирите се поддържаха и обслужваха от специалисти и имаше държава, която да се грижи да бъдат почистени реките и каналите. Сега язовирите са раздадени на неграмотни ДПС мутри, горите се изсичат от ДПС мафията, канали и реки никой не чисти и в резултат - непрекъснато новини за удавени и унищожени градове

.......и СЕЛА......

При положение ,че на Тунджа има два от най-големите язовири в страната и да не можеш да контролираш нивото на реката е поредното доказателство ,че проблемите в България са резултат от просташко управление с просташки методи и простаци на ръководни постове.

ако голямата идва още от извора. Само ,че това не е таква. Водата се събира и от притоците в средното течение.

Кога ще има наказани за всичко това?! КОГА?!?

ТОВА Е НАКАЗАНИЕТО , ЧЕДО. ЯВНО НЕ ЗНАЕШ КАКВО ИСКАШ ЩОМ ИСКАШ ОЩЕ.

Ако не си разбрал, говоря за това някой да понесе отговорност за щетите на толкова много хора. Не ни е виновен дъжда и природата.

Докато водещите новини са какво бедствие ни е сполетяло - никога. Когато станат за това, защо ни е сполетяло, ще има надежда. Когато започнат да касаят кой, как и колко отговорност, включително наказателна, е понесъл за всяко едно от сполетелите ни беди - тогава.

Като проблемите са само от дъждовете, що наводнените участаци и приливните вълни са все след язовири. Тея политици май вече като се погледнат в огледалото и си викат : е щом са ни избрали явно народа е много прост. И мажат и лъжат с баданарката

Ами то практически на всяка река има язовир. И естествено наводненията ще са в долния край на реката след язовира, не на изворите. Толкова ли ти е трудно сам да се сетиш?

Ох, Ох, Помощ ЕС, издавиха електората!