Електромобил подпали кораб с хиляди коли, има загинал и ранени (снимки)

Членовете на екипажа са евакуирани с хеликоптери и спасителни лодки

Обратно в новината

Коментари - Електромобил подпали кораб с хиляди коли, има загинал и ранени (снимки) | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

застраховките за електричките са нараснали с повече от 150%. Някои застрахователни компании направо отказват да ги застраховат. Не само защото литиевите батерии са страшно нестабилни при дори малко презареждане (самозапалват се ), а и защото при най-малък инцидент може да се получи електрически проблем, който ги прави негодни за употреба, тоест праща ги за скрап. Даже скрападжиите не ги искат, защото нито части могат да се свалят от тях, нито батериите да се рециклират. Да не говорим, че вдигнаха цената на зареждане, защото по-голям брой електрички - по-малко ДВГ - по-малко приходи от таксите и данъците върху ДВГ-тата и особено върху петрола. В някои щати такси и акцизи са над 30% от цената на горивото. Каква изненада! - същите щати са сред най-"екологичните", и хората в тях си накупиха тесли, продажбите на рафинериите спаднаха и щата почва да плаче, че няма приходи.

Почти позна. На тесла основно взимат батерията , електрониката и моторите. Доста време, при инцидент тесла си прибираше колата за да си вземат обратно батерията и моторите. Застраховката е по-висока, защото колата е трудна за ремонт, а в частта с тесла доста трудно да се сдобиеш с части за ремонта.. Но един от основните фактори е риска при електрическите...

сигурно е било некоя теслА

Ако транспортираш лек автомобил с вътрешно горене по море трябва задължително да е с различен акумулатор. Как един привидно малък акумулатор трябва да е разкрачен, а автомобил с батерии да захранят малък квартал в Африка се транспортира като велосипед...

"Разкрачен" и датата пъти не си успят - първо "различен", после - "разкрачен".

Разкачен

Интересното е, че световните медии не твърдят, че причината 100% е пожар на електромобил. Нашите редактори обаче чак в заглавието го сложили. Имало е и други подпалени фериботи още преди да имаше електромобили. Много неща могат да горят.

Така е, ама откак започнахме масово с батериите паднаха няколко самолета заради самозапалила се електроника с батерии, а броя на ектромобилите пламнали ей тъй от нищото особено в китай вече нараства... И да, може да не е била точно електричката вътре, ама в т.н "медии" съко казват че за основна причина е точно тя.. Пък като си рекъл още преди 100г в Ню Йорк е имало таксита на батерии! Първият в света автомобил минал 100км/ч скорост е бил на ток. Пак преди повече от 100г.. Малки електромобили като Ситроен АХ на ток не са от сега.. Просто в момента батериите станаха мъничко по-добри а здравите материали по-леки, но ни се насажда идеята че върви революция. Да, ама не.. както казваше един роден журналист..

Всичките електромобили по света няма да могат да насмогнат на въглеродния отпечатък от този пожар.

Тия електропедали вървят към самоунищожение

Гроздето ти е киселко май и на повечето българи.

Когато станат 30% от общият парк електромобилите, наложат новите данъци над тях и вдигнат още застраховките гроздето ще се вкисне и за европейците. А за българина дали 50 000е за смарт фон на колела или таратайка с ДВГ все още са си доста пари. Пък като живеещ уж в "бяла" страна където хората имат прилични доходи, виждам достанъчно 10++ годишни коли по пътищата, доста голям брой дизели и всякакви ръждялници.. Защото ако работиш на 50км от вас за 4000е на месец, в пъти е по-евтино да караш някое пунто или рено клио за 800е , без каско и като се прецака да иде на вторични пред нисан лииф или рено зоуи за 35-38 000е на което каското му е 1000е.. Отделно, пак защото е умна държава, електромобилите плащат данък на тегло. Да, не отделят емисии но например тесла 3 има данък колкото рено клио 1.4 бензин, но каското е 1200е докато на реното е 650!! Ако си взема бус от сорта на опел виваро , 2.2 дизел с три места отпред, данъка е 85€!!! Защото се води клас ползван и за работа.. Така, че.. оцета го има и за богати държави. А ако е въпроса, в България по слънчев бряг може дапвидиш коли които и в западна европа са рядкост. Та карай си теслата или квото там си взел (едва ли е тайкан или римак) и жив и здрав!

От доста време електричките ги товарят последни - ако пламне някоя, да я изхвърлят в морето по-бързо.

Електричките са големо дърво, от всякъде.

Че стигнеш до автомобила да го гасиш?! Когато температурата на въздуха е около и над 1000 градуса?! Успех! До де има балами, ще има и тарикати.

Да горят , докато не им уврат тиквите на хората че ги правят на маймуни със зелените експерименти .

Преди години при мой колега капитан на автомиболовоз (Car Carrier) се запалва автомобил в единия от товарните отсеци. Пожара се случва малко след като напускат придтанище Саутхямптън (ако не ме лъже паметта) южно от Англия, в района на Инглиш Чанел. Човека изпразва всички налични на борда СО2 системи само в горящия отсек и това спасява кораба от пълно унищожение. Междувременно всички налични морски спасителни служби от Англия и Франция в района на кораба са активирани и пътуват към тях. При разследването установяват, че на един чисто нов VW Tuareg ключа на таблото е бил забравен в контакта в положение Контакт. Туарегите били с два акумулатора и единия от тях намиращ се в задната част на автомобила пламва. От цялата тази работа колегата си докара диабет. А, запали ли се електромобил с литиево-йонна батерия, та дори и да е с друга шанса такъв пожар да се загаси клони към нула, защото гори метал при температура над 1500 градуса Целзий. Може да ограничиш пожара ако е в затворено помещение и го запълниш цялото с много CO2, а ако имаш втечнен Азот е още по-добре, защото той и охлажда още по-добре от СО2. Някой написа да засипеш с пясък!? Бая пясък ще трябва а и колата пак ще изгори, защото горенето на метал е безкислородно горене. Вода / Н2О е забранено да се ползва когато горят акумулаторни батерии или метал, иначе получаваш много чист Водород и Кислород на едно място и една случайна електрическа Искра прави голямо Бум Биг Бадабум.

Ако е безкислородно горене СО2 как помага при гасенето?

все още няма какво да бие добрия стар дизел

Млъкнете бе,капацитети! Който не е бил на горящ кораб,няма право да коментира! Няма значение от къде е тръгнал пожара,важното е,че са се разминали само с един загинал....

А като в Снежанка и седемте джуджета. Кой ми е дяфал на стола, кой ми е пил от чакат, ял от чинийката, а джуджето със Снежанка в леглото. Абе квото било било, да гаси тока и да лягаме. И ти така карай си тостерчето и чакай кога ше те препече.

ефективно гасене на литиева батерия !

Има - ГАСИ СЕ КАТО СЕ ЗАСИПВА С ПЯСЪК!!! ГАРАНТИРАНО!

Лицемерието на човека в сила - сещам се за самсунг галакси ноут 10 - при който 50 бройки изгоряха и ги принудиха да изтеглят всички. Тия електрички горят за норматив - даже в Германия имаше случай, на запален цял паркинг електроавтобуси, та ... да са върнали някоя?!? Няма и да върнат!

Не беше 10 а осмицата

Много ми е кеф. Ама повече ще се радвам ако такава морга запали луксозната къща на някой фуклив баровец с много скъпа електрическа играчка.... ха ха ха ...голем кеф.

Само някоя копейка може да се радва на новината със загинал човек, само за да кресне "Иликтрумобилити са измама!"

Volkswagen ми е бензинов с 60-литров резервоар и 90-литрова бутилка с газ. Смятайте колко километра мога да измина без зареждане!

Хайде да видим колко ще минеш като не те пуснат въобще на пътя защото става само скрап според законите ЕС !

както го описваш тва требе да е или подобен камион имаче немаше да има 60л резервоар нито място за 90л газова бутилка.. на газ тва вероятно лапа къде 20 на 100 а на бензин сигурно към 15... та я минеш сумарно илядо киломртра с двете я не....

Какви подвеждащи снимки ! Ще не показахте изгарящия кораб, а го показахте от време когато спокойно си плава ?

Оня ден обяснявам на един, че електромобилите, на този етап от технологиите са нито екологични, нито икономични, нито надеждни, да не говорим, че са прекалено скъпи. И че само внушената им модерност е причина една камара сноби да се фръцкат с електрокар. Ама моята е тесла, казва ми оня. Не, бате, не тесла, брадва е, ама щом ти харесва да си дърмар, не ти се бъркам.

За съжаление, така наречената "зелена сделка" , е още един кьорфишек на глобалистите. Нали на всички ни е ясно, защо искат да ни затворят централите- и мариците и аец-а? Не защтото замърсяват, а защото ТРЯБВА- така е казано от посолството. какво ни предлагат - соларни панели . Е , да де, ама те са със кратък живот-няколко години. После какво ги правим- при положение, че ня се рециклират??? А колкото до литиевите батреии - наистина , няма гасене. Защото не гори с пламък, а се топи. За рециклиране - няма шанс! Сега искам да попитам ,тези със "зелените зелки" - какво ще стане с този кораб, и товарът му, ако потъне? Каква ще е еко-катастрофата в Северно море?

За панелите - не са с кратък живот - ако не ги начупи градушка и са качествена изработка, процентът им на намаляване на мощността е малък ~0,5-0,6%/година. Рециклират се, но рециклирането им не е икономически изгодно и ако излязат по-ново покололение с по-добри параметри на същата цена, което по принцип в близкото бъдеще няма да стане, ще има такива, които ще искат да подменят старите не толкова ефективни спрямо площта, която заемат и ако не им намерят пазар ще се натрупат планини от панели. Литиевите батерии са друга работа - рециклирането им е скъпо, икономически засега не излиза сметката и затова се предлага използваните от електромобилите клетки (защото електроавтомобилите са най-бързо изхабяващи ресурса им устройства) да бъдат използвани повторно, но като свършат и втория курс ще трябва да се събират някъде и се сещате какво ще стане.

предполагам, че батериите трябва да се транспортират разкачени или дори в отделно карго, обезопасено по много по-строги правила и методи, както петролни продукти

Добре, че е не е ферибот с 1000 човека и колите им. На паркинга ни се появи една електрическа Дачия, колкото да ни притеснява.

Добре де, едно време в Балканкар електрокарите защо не се палеха?

Защото са с оловни акумулатори.

За скапаните селяндури само голфа пушеш като тант е кола.

Парвеню 100 хиляди лева за купчина ламарина никога няма да дам! Няма да спя в нея! Пък ти ми се прави на гражданин в село София

Да, ам са зелени.

Карайтесе каручките ( голфчетата на по 20 години ) и не коментирайте нещо което неможете да си позволите а аз ще се возя с кеф в моята електричка.

карай си миксера с азбестов костюм защото е руска рулетка кога ще пламне, а мен не ме мисли. Това което карам струва колкото 2 теслИ.

По полека че тукя влизат и от НАП

само да не е немски "премиум", черен на цвят и задължително втора ръка на има-няма 200000км, че инак хич не си вървежен на село.....

Там е работата че не се возиш и няма да се возиш. С голфчето може да стигнеш до Монголия или Лапладния. А със смрадливата електричка най-много да стигнеш до Мало Бучино или Ихтиман. Ако имаш търпение може да се дотътриш и до Стара Загора или Бургас с едно две зареждания.. Ма това бавноразвиващите се няма да го разберете...

Алоо, "модерният"-като отидеш в тоалетната явно се бършеш с дигитална тоалрна хартия - снимка на руло на телегона ти, нали? Ел. колите ще изчезнат до 15 години. Просто защото няма да имат батерии. Освен ако не се измислят други батерии. Находищата на полезни изкопаеми, които са нужни за направята на тези батерии не са много и скоро ще презсъхнат. Ще яхнеш тогава кончето и каручката.

Лития гори и под вода. Няма гасене.

Електромобили? Може. Но трябва да се преоткрие първо двигателя на Тесла, с презареждане от околното магнитно поле, без батерии.

Тепърва ще има брутални пожари заради тези електрокарчета, дето ни ги натрисат. Разбира се Путин и "климатичните промени" ще са виновни!

Много кратко и ясно 1000000000000000¹⁰⁰⁰ ++++++++++++++++

Тези кредит от банка ли погасяват или се опитват да загасят пожар?

Оня датчанин ли беше, дето му представили сметка за ремонт на Тесла , 26 хиляди евро Напълни я с тротил и драсна фитила

За ремонт а за нова батерия. И имаше още три тесли и ги разкара. Каза никога повече електричка.

Четох за електрокарите Ами тя батерията, дори в покой си работи. И изпуска разни отрови. Направо настръхнах колко е опасно

Подвижен Електрокрематориум Това са електромобилите. Въпроса на време е да бъдат забранени във закрити гаражи по подобие на газовите уредби.. Пламне ли тази кочина няма гасене и всичко около нея изгаря до основи.

За метановите уредби няма забрана - метана е по-лек от въздуха и напуска паркинга.

Е как ще тръгне пожар от електромобил, след като всички коли е редно да са били изгасени и в покой ?!? Това е пак някакво изопачаване на фактите, които застрахователите са решили да тълкуват както си поискат!

разликата между електо кошниците и нормалните автомобили е че едни те има една много капризна батерия, на която ако нещо не и хареса или окъси поради някаква причина (повреда в управляващ модул) прави БУМ...

Редно е да се поинтересуваш по въпроса. Литиево-йонните батерии имат склонност да се самовъзпламеняват от само себе си. Или докато се зареждат, което обикновено става в гаража.

Сега виждам колко прозорлив и еко е бил Тодор Живков! БЕЛЕНЕ беше предвидено и започнато по негово време! Щяхме да имаме ток сега и за електричките! А новите управници - първо блокираха Белене! НЯмало да има нужда от ток! Да тогава Костов разпродаде и закри цялата индустрия и дебилите решиха, че на вятърни коне и водни струи ще ни е достатъчно! А сега какво излезе с търсенето за ток?

Тодор Велики и Малтинчо Димитров

нали от Международната морска организация(IMO) щяха да правят еталонни курсове за екипажите на каркериеръте, така че да откриват признаците на самозапалил се електромобил, и как правилно да бъде изхвърлен зад борд, защото към момента потушаването на пожара с наличните на кораба средства това е почти невъзможно, освен това нали въведоха и дневник в който през определен интервал да се записват температурите на превозваните електромобили, поне това беше лесната част заради поевтиняването на дистанционно измерващите температурата термометри. Няма да се учудя ако в скоро време се появи още една глава в СОЛАС-а(Safety of Life dat Sea convention), касаеща обезопасяването на електромобилите превозвани по море, така както се появи за бълкерите;)

Аз мисля че ББ, КП или Путин са виновени .... или и тримата ( не задължително в този ред ).

Тепърва ще страдам от последиците на т. Н. Зелена стратегия! Никой не казва, колко ще струва на природата производството и рециклиране то на "зелените" енергоностели-солари, ветрогенератри батерии...

Истинският проблем е, че нито едно от тези зелени боклуци не може да се рециклира. Ветрогенераторите имат някакъв токсичен газ, който е 20 хиляди пъти по-вреден от СО2 и не може да се рециклира. Всички зелени боклуци имат много кратък живот. Какво ще стане с тях след 10 години? Ще ги изнасят на луната?

Запали ли се електромобил на кораба, няма гасене-кораба няма такива противопожарни системи. Отделно температурата е много висока и съседните автомобили също се палят. Досега запалените кораби с такъв товар са поне 5-6,май във всички случаи каргото и кораба са т total lost. Важното е екипажа да се спаси

Първото Порше е на ток. Що не са се развили а е избрана пътеката на ДВГ? ЗАЩОТО СА РАЗБРАЛИ още 20 те години на миналият век, че БАТЕРИИТЕ СА НЕНАДЕЖДНИ, СКЪПИ И ОПАСНИ. Никой не следи от къде тръгна бума? ТЕСЛА. Компания финансирана с милиарди от бюджета на САЩ. Не като решение на проблем. Като специална операция по убиване на Европейските Автоконцерни. За това Мъск даде двигателите да са опън сорс. Глупаците от Европа не разбраха. Ционистите господари на САЩ са съгласни Китай да ви мачка, ако не са те. И нещата вървят със зверска сила към това. Фъцк де ЕУ.

Много кратко и ясно 1000000000000000¹⁰⁰⁰ ++++++++++++++++

А кога ще забранят влизане на електломобили в подземните паркинги?

Както казвахме в казармата - "Политика служба не тика!" Та и сега този ЕС с това политическо управление ужасно объркват икономиката! Ще берем адски много ядове, защото цената ще поемат обикновените работещи!

Много еко били тия екектромибили

Значи - еко автомобила като се запали унищожава повече кислород и харчи огромно количество вода за гасене! Т.е. унищожава природата повече от хиляди нормални автомобили! Както се казва - сменяме Кон за кокошка!

От Германия взимат Волкваген. Освен, че се палят и са много тежки. Добре, че няма жертви, че скоро един такъв кораб потъна.

Не четеш ли, че жертви има...

Просто на борда трябва да има багер и 100 кубически метра пясък. Това принципно е нужно и за градовете щото туй няма как да го изгасиш.

Българи има ли на борда? По тези каркериъри има много българи екипаж. . Затваряш помещението и го заливаш с вода или въглероден двуокис. … Палят се електричките, да.

Пред Spiegel Бахмайер допълва още, че рискът електрически автомобил да пламне не бил по-висок от този при бензинов. Гасенето на батерия обаче често е по-трудно и отнема значително повече време. „Обикновен автомобил може да бъде угасен за 15 минути с около 500 литра вода“, допълва Бахмайер. При електрическите автомобили обаче гасенето често отнемало два до три часа и 10 000 литра вода. А след това превозното средство трябвало да бъде наблюдавано в продължение на 72 часа, за да се предотврати повторното запалване на батерията. А с тази задача нямало как да бъдат натоварени обществените огнеборци.

Аз не съм чувал бензинов да се самозапали няколко часа след като е бил паркиран.

Това, че електромобилите са медийна сензация и че муха да бръмне в електромобил и става новина, е ясно. Статистиката на брой пожари приравнена към брой продадени коли показва, че ДВГ автомобилите горят 60 пъти по-често от електромобилите. Да, когото се запалят електромобилите, се гасят трудно. Това са фактите, останалото е алабалистика "казах ли ви", "ауу зелената измама" и тн. Източник на данните: AutoinsuranceEZ, на базата на доклад от NTSB.

Дотук, електрокарите вече имат на сметката си един потопен автовоз - Фелисити Ейс. Нещо не се сещам за потопен кораб от запалила се кола с ДВГ.

ама ДВГ-тата се и гасят по-лесно и не палят и околните.

Като превозваш автомобили ги привозваш с празни резервоари. А електромобила е заредена бомба.

няма нищо по-добро от електромобил, имаш целият въртящ момент на мАтора при всички обороти, дори при три оборота имаш 100% въртящ момент, няма съединители, скоростни кутии(не говоря за хибридите, дето имат по няколко от всичко), диференциали, което отпада около 95% от поддръжката на една кола, има архивни електромобили от 1885-1887-ма(до 1910-та предимно електромобили е имало, чак като Хенри Форд прави конвейра през 1907-ма налага колите с ДВГ), които още вървят, просто при тях има едни четки на колектора(като на бормашина) за смяна на няколко милиона километра, а да, те използват и желязно-никелови батерии, които са им и оригиналните - нищо че са на по 120-30 години...има такива батерии направени от Едисон, да ония с крушките, които още работят... обаче са тежки, нискоразрядни, електролита им е разтвор на калиева основа и лесно събира въглероден диоксид от въздуха...капацитета им е на 1/2 приблизително от този на литиевите елементи...

Гледам нещо в Северна Америка, намаля търсенето на Ел автомобили. Който се излъга си купи

Един друг

Не е намаляло, а се е сринало. Частните купувачи на електрокари съвсем изчезнаха. Още се плюнчат с това юридическите лица, хеле пък тези гонещи ESGто на чичо Лари. Колите, хеле пък електрокарите стават луксозни стоки вече, предвид актуланите им цени и идва корекция - прогнозите са за 60% срив на пазара на всички автомобили в САЩ.

Откъм механичната част - да. Откъм захранването са трагедия електрокарите. Смисъл има само когато са закачени директно на мрежата - релсов и тролейбусен транспорт. Това с батериите е пълен бошлаф, а с кондензаторите сме доникъде.

Всичко им е хубаво на електромобилите, освен: 1. цената 2. батерията и презареждането 3. звука Та така... Може и да са бъдещето, ама не са настоящето, поне не и в този си вид, за мен...