Започва подмяна на 75-ватовите крушки

От 1 септември започва замяната на 75-ватовите крушки с нажежаваща се жичка с енергоспестяващи.

Обратно в новината

Коментари - Започва подмяна на 75-ватовите крушки | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Каква издръжливост!? Те горят много по-бързо от обикновените крушки! Китайски боклуци! Не стига че са скъпи, не стига че не дават такава осветеност, но и горят многобързо. Уж имат 10 г. гаранция, а не издържат и 1-2 месеца!

Аз си смених моите крушки, но за да получа същото качество на осветеност трябваше да заменя 60W крушка със 100W и пак не е същото. Де е Киро на кирия? Май икономиите са само предтекст!

Чета тука едни коментари, за това, колко слабо светят CFL лампите, и се чудя от къде си ги купувате... В къщи имам такива лампи във всички помещения, където се задържам по-дълго. Мога да се хвана на бас, че 9 ватова "не много менте" лампа е еквивалентна по сила и цвят на 60 ватова филипс или осрам

ако не е вярно че новите крушки са вредни, то защо в последните години има бум на онкологични заболявания? Е да причините са комплексни - вредния начин на живот - храна, стрес, заседяване, химикали (лекарства) и т.н. Но и да не забравяме - wi-fi, gsm, ЕСЛ и т.н. Вярно трудно е да се докаже, кой от всичките фактори е най-вреден, но комбинацията от всички тези е тотално вредна. Ако може поне с вредни лъчи да не се облъчваме, но за някои е по-важно сляпо да се доверяват на най-новата технология, нищо че това което едно време е било пак "велико" творение на човека, сега е забранено: например: ДДТ (Монсанто); Хероин (Баер - било е лек за всичко); Соларуимите и те в началото бяха полезни... и т.н. и т.н., а всеки знае за gsm-a и wi-fi-то вече но не му пука - важното е да си модерен нали?

От всички изброени ЕСЛ са с най-малко вредно излъчване. Като искаш, не ползвай ГСМ...

Ненаяли се, пусти...! Да им се затъкне, дано!!!

А само един чушкопек стига, за да отиде енергийната ефективност и спестяване на тези крушки по дяволите :)))

Burgman

Нещо натиснах другаде... Една LED крушка заместваща 60 W ЛНЖ в момента струва 20$. Кога ще станат достъпни? Кой знае? Нова директива идва от ЕС: На всички ч....е бели и по 10 см!

Narode zapasjavai se s el.krushki. Az zhiveja v chuzhbina i zaradi myzha mi si slozhixme energospestjavasti. Napravo uzhas. tymno; zhylteesta ili pyk uzhastno neestestvena svetlina.A i na OSram im gi pratix po postata s molba da gi proverjat, zastoto kato se nagreexa, mirishexa uzhastno.Pismeno ni se izvinixa i ni pratixa novi. Dadoxme baja pari, za da izprobvane vsichki krushki na pazara, sled koeto vnesoxme ot BG. Ta sega imam dva kashona lampi:-).

С трици маймуни не се ловят! С по-малко енергия по-голяма работа не се върши!

To i v Amerika ima ot dvata vida krushki no nikoi ne ti kazva kakva da si kupuvash. Pulna prostotiq e tova.

Поздравлвния за подробното и правилно обяснение. Все пак имам няколко дребни бележки. А) Енергията за нагряванв на нишката се изразходва еднократно при включване. След загряването цялата консумирана мощност се изразходва за светене в инфрачервената и видимата област на светлинния спектър. За съжаление във видимата област се отделя наистина сравнително малка част - около 30% по моя информация. Б) За трептенето на светлината имате право, но само при качествените електроники. Много често изправянето е еднопътно и липсва филтриращ кондензатор. Резултатът е трептене с 50 Hz. В) Прав сте и за ултравиолета, но луминофорът и стъкленият балон не го поглъщат напълно. Затова искуствените матеррии и бялата (избелена) хартия променят цвета си при такова осветление - те също луминисцират от ултравиолетовото лъчение.

електронните устройства имат ресурс до 100 хил часа ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Искам да ми покажеш паспортни данни на електролитен кондензатор, работещ над 85 градуса колко часа живот има. А модераторите филтрират форума. Уууууууууууууууууууу

човека говори за КАЧЕСТВЕНА ЕЛЕКТРОНИКА, а не такава,която и е заложено да изкара година и половина.всеки който се занимава с тази дейност е наясно с триковете за къс експолатационен период: например кондензаторите(електролитните) се монтират по близо до радиаторите,сакън да не изкарат повече от гаранцията....И ТЕ ТАКА :)

Приятелю, тук става дума за енергоспестяващи крушки. Там радиатори няма. Мястото е уникално малко. На всичкото отгоре, самата тръба се нагрява,хехех студена светлина, и директно нагрява платката. И пак призовавам, намери ми КАЧЕСТВЕНИ електролинти кондензатори, които имат посочения живот при температури над 85 градуса. и запомнете !!!! Хиляда пъти!!

Още един сектор в сивата икономика. Както сега си купувам тютюн, така и крушки в бъдеще.

за любител...горе-долу ДОБРЕ,с малка забележка-в светодиодите НЯМА луминофор.айде със здраве! :)

За твоя най-голяма изнената-има луминофор

Victor

Благодаря искрено за толкова подробното обяснение!

Дреме ми на шмайзера кво решават еврогъзолизците. Аз се запасих със 100 ватови за 50 години напред.

купих си 50 броя 100 ватови в момента в който казаха,че ги спират,сега отивам за 75....кво му плащаш,не'кви 25 лева.

По-скъпо ми излиза да ходя на очен лекар отколкото да си сложа 100В крушка с нажежаема жичка. Като измислят безвредни луминисцентни (или на друг принцип) енергоспестяващи ще помисля. Защо ни имат за идиоти? Повечето от нас са учили в български училища, които до средата на 90-те явно са били много над западно европейските!!!

Това е много глупаво. Заради едната икономия ще окьоравеем. Каквото и да се пише аз съм измервал осветеността на различни лампи и не съм доволен от енергоспестяващите. Те не са толкова от голяма полза, както ги рекламират. За да има същата осветеност на помещението като жична лампа трябва енергоспестяващата лампа да е маркова и да има консумация приблизително същата, като на жична лампа. Реалната разлика е някъде около 20-30% по-ниска. Т.е. пестят се 20-30% от консумацията. Но цената на енергоспестяваща лампа пък е стотици пъти по-голяма, спрямо жичната, която е стотинки. Така, че не е ясно дали има реална полза или трик да се нагушят производителите като Филипс, Осрам и т.н. Това където пише, че 30-40W енергоспестяваща лампа се равнява на 100-120W жична в реални условия се вижда, че не е вярно. Трябва да е двойно по-мощна за да се получи еквивалентна осветеност като на 100-120W жична лампа.

Опасен силно отровен живак се съдържа в прехвалените енергоспестяващи крушки. Сега умниците, които го въведоха се опитват да ги заменят с крушки със светодиоди, но те все още са много скъпи. Засега още не е намерена добра алтернатива, защото правителствата в цял свят се водят по акъла на "зелени" мошеници като Ал Гор и не търсят истинско решение на проблемите.

Чакам директивата от ЕС кога и колко пъти да спя с жена си! Или може би и това ще им пречи и ще нардят да я дам на някой европеец?!?!?

Може често, но САМО, ако спите енергоспестяващо, т.е. отделяте само УВ и никакви инфрачервени лъчи (радиация), а как ще го правите без търкане... ваша работа! :))) От една страна може да забранят да спим с жени, защото това с ЕСЛ са го измислили мъже, които не спят с жени ;) или жени, които правят точно това и не им дреме :))) От друга страна като не ти е до секс с жена ти (ако това имаш предвид под спя) ще казваш: Жена, съжалявам, ама енергоспестявам! :))) В тоя смисъл ми идва на ум, че ЕСЛ е нещо като кастрирана/импотентна версия на жежката ламБа :)

Ал

10х

Наистина не си наясно с темата. Обсъждат се енергоспестяващи, а не луминесцентни (технологоя 50-те години на миналия век) лампи. На луминесцентната пише 40 вт, консумира 40 вт и свети като за 40 вт. На енергоспестяващата пише 11 вт, консумира 11 вт и свети като 100 вт нажежаема. Само че трябва да е качествена (не китайска), въпреки че и мойте са китайски (за 4-5 лв). За 3 години от 10 бр. са изгорели 2. Каква е икономията - не знам, защото осветлението ми е под 10% от общата консумация. (Навремето баба ми пестеше от осветление, но това беше единственото в къщата й на ток).

Ползвам енергоспестяващи круши - първо светят с по-хубава светлина. Второ светят по-силно (разбира се има и модели, които светят по-слабо). И най-хубавото - цял ден светят и пак всичките на куп не харчат колкото една от старите. Тези, които обичат да си карат жигулката може да се осветявах с лампи от свинска мас. Но няма как да се противопоставяме на бъдещето - едно време са заменили свещите с крушки, сега е ред да заменим крушките с новият вид. Защо никой не се замисли как човечеството беше принуждавано да ползва крушки нарочно направени да траят по няколко месеца и трябваше постоянно да си купуваш нови!? С новите крушки ще си светя 10 години без да се налага да ги сменям :)

За твое сведение енергоспестяващите лампи радко издържат над 3 години! Така че тези 10 години са или твоя заблуда, или рекламен трик!

Ал

Хората (и аз включително) пробваха това бъдеще. За някои предназначения наистина луминисцентните лампи са по-подходящи, но определено не навсякъде! И моля не се дръжте като жабата дето видяла че подковават коня...

Енергоспестяващи круШи има на зарзаватчийския магазин!

незнам какви са били твоите лампи но аз ползвам софттон на филипс и изобщо не ми харесва светлината,част от спектъра липсва и червеното изобщо не изглежда червено ,както на дневна светлина или на крушка с нажежаема жичка.а относно дълголетието на тия лампи......нямаха и година.

а някои питал ли ме е да бьда в еврореиския сьюз

Ето това е най-умната и на място реплика. Защото си прав, чифутчето и другите гадове ни вкараха в ЕС и НАТО и казаха, че такива нещастници като нас не трябва да им се организира референдум.

Странна работа и мен никой не ме е питал. Чудя се защо ли? Каква може да е причината да ме вкарват насилствено в някаква структура, която очевидно основно се занимава с това да налага забрани, квоти за производство и износ което си е пак забрана, да спонсорира саморазрушаването на традиционни икономически отрасли в България, да толерира безнаказаното ограбване на народа с абсолютно измислените "възстановяеми енергоизточници" и многократно по-високата цена на изкупната енергия, да налага със закон ползването на опасни за здравето продукти и постоянно си намира причини да спира всякакви еврофондове, за които уж така мощно сме се надупили. Е, господа, писна ми от тази положение. Мисля че е време камъните да полетят и бюрократите от европейския съюз да осъзнаят че тук живеят хора, а не поданици. Искам шибан референдум, за шибаното ни членство в шибания европейски съюз!

Трябва да се запитаме и за какво си получават тлъстите заплати нашите евродепутати и кой им ги плаща...

Хареса ми сравнението за автомобилите. Не знам защо, но наистина светлината им е отвратителна и предизвикват главоболие. Не е ли достатъчно, че доста хора прекарват поне по 8-9 часа на ден на луминисцентно осветление, та да трябва със закон да ме задължават да си губя зрението. И при няколко работещи телевизора, компютри и печки, колко ще спестим от крушки?

Мале колко е прост българина! Веднага намира махна бе, очите му се разваляли...ей че тъп народ ей че чудо. 1во има поне 5 вида енергоспестяващи крушки с различен принцип. Повечето говорят долнопробни крушки от по 80ст. Има ЛЕД крушки има какво ли не, ама като искате си запалете газени ламп, те най-виподхождат на манталитета.

Такива като теб навремето викаха ура на прогреса- зеле с вкус на свинско. Сега, когато започнаха да разбират къде са пипали с тези ГМО, такива като теб е по-добре да мълчат! Или зелето трябва да започне да квичи като го режеш, за да се усетиш, че прогресът не е точно това, което мислиш! Защото прогресът не значи печалба за някои, а полза за всички човеци.

Добре съгласен съм че трябва да се помисли за икономията на ток ,въпреки че си го плащаме в крайна сметка да не го крадеме като циганите а на всичкото от горе плащаме и техния .Хубаво са го замислили за икономията на ток ,въпросните енергоспестяващи крушки наистина икономисват обаче горят като за световно ,купувал съм си и евтини и много скъпи ,обаче ако гасиш и пускаш лампата за кратко първо няма смисъл зашото тя не може да светне на пълен капацитет и второ изгаря МНОГОКРАТНО по бързо независимо че рекламират обратното а при положение че цената и е най малко 10 пъти по висока от на обикновенната крушка и къде му излезе киро на кяриа ,ужким спестяваме а парите ни вървят за "модерни кружки" я да погледнеме екологичния фактор от обикновенната кружка стъкло и малко метал все рециклируеми а при новите пластмаска радиоелементи и други неекологични и труднорециклируеми продукти .Когато ми мнаправят лампа която да работи с същите възможности като съвременната "кружка" да издържа колкото нея и да харчи по малко тогава въпреки по високата цена с най голямо удоволстие ще си купя до тогава ще имат да взимат .

Вредни за очите!!!! Това са новите лампи

В САЩ вече ги забраняват!!! Вредни са!!!

Верно? Дай линк!

нямя линк, щот не е верно

Народе запасявайте се с истински ел.крушки!Аз досега само такива съм купувала и съм много доволна!Никакви китайски боклуци не купувам!Не съм и рискувала да им купувам "енерго спестяващи" скъпи боклуци!Когато Бойко Борисов направи поне пенсийте по 500лв. минималната,да дойде да ме задължи да купувам китайските и др.ел. боклуци!Когато започнат да ми плащат тока като на мангалите веднага сменям крушките!Дотогава да си е..ат маиката!Мошенници крадливи!Вие сте по зле от мангалите!Нищо ,че им ядете ла...ната!Да ви е сладко!

Голям примитивизъм лъха от по-голямата част от коментарите ! Когато си купувате енергоспестяващи крушки търсете такива с цветна температура 4000 - 4500 градуса. Спектърът е прекрасен, а окото е чувствително към него. Осветяемостта с достатъчна. Ползвам подобни крушки от 1991 г. наистина пестят енергия.

Охооо, използвате ги от 1991 г.? Честито! Ако не са думнали ;) вече се изплащат :)))

Пестят краставици - при една и съща мощност (консумирана) енергоспестяващата лампа осветява 2 до 3 пъти по-слабо помещението от тази с нажежаема жичка! Е, за да постигнеш същата осветяемост ще ти се наложи да инсталиращ енергоспестяващи лампи със същата можност, СИГУРЕН СЪМ! Ама ти си си обикновен "кон с капаци" - върти ти електромера по-малко и си мориш очите с мижаво осветление!!! Хайде инсталирай си в една стая 30 кв.метра лампи с нажежаема жичка общо 500W а после ги замени пак с толкова енергоспестяващи, консумиращи 500W и сравни осветеността!!! Няма и да помислиш за енергоспестяващи, не само защото са 5-10 пъти по-скъпи, а и защото излъчват много по-малко отколкото консумират!!! Перпетуум мобиле още не открито брато - нема как да накараш нещо да отдава повече октолкото консумира!!! Явно си фен на темата за климатиците - отопляват с 4kW а консумират 1kW - СМЕХ ... и умираш от студ ... колкото за 1kW, а обикновения РЕОТАН грее 4 пъти повече!!!

Вижда се кой е коня с капаци. Голям смешко си.

Да ама не.Зимата хем си ходя по гащи хем ми е светло,а професорите като теб плащат ток повече от мен и ходят с терлици и пуловери и развиват теории като бабите си дет са се запасявали с газ за лампи и са псували тая дяволия,ел.крушката...

Вземи се върни в шести клас да си доучиш по физика! Да прочетеш какво е хладилна машина и какво е "ка-пе-де"!

В Пекин да си светят ако искат и с LED или с газови котлони - не ми дреме ! Тъпанарите от ЕС да престанат да се бъркат на потребителите, комунизма го закриха по некъдърност. Купил съм си 200 бройки от по 100 вата и ми дреме на дедовия за изцепките на някакви бюрократи без връзка с централния мозък...

Новите крушки не съдържат живак. Обратното твърдение е лъжа. Старите крушки също по-бързо изгарят при по-често включване, може би даже по-бързо изгарят. Хайде стига сте разпространявали лъжи. Вярно е само, че никой за нищо не пита българите, нито пък им обяснява нещо. Защото и политиците не ги знаят тези неща... крушки... краставици...

А как работят и какъв е спектърът, непрекъснат или отделни линии?

Виж коментарите и се сети защо не ни питат

ТИЯ КРУСХКИ НЕ СВЕТЯТ,ТЕ САМО ТЕ ПРААТ КЙОРАВ.

Прав си. Лошото е, че другите не те правят грамотен.

Ти па го нагласи ;)

Истината е в светодиодните осветителни елементи (LED). За автомобилите от ново поколение почти всички осветителни тела, с изключение на фаровете са светодиодни. Но само въпрос на време е кога ще преминат и те към мощни полупроводникови елементи. Що се отнася до системата за управление, всякаква електроника, тя е може би най-надеждната част. При изпълнението на три условия. Първо, да е проектирана компетентно. Второ, да са използвани качетсвени елементи. И трето, да е произведена в цивилизована фабрика. Легендата за ниската надеждност на електронните устройства води началото си от китайски и турски боклуци, призвеждани в незнайни гаражи от полуграмотни занаятчии. Иначе, ако всичко е изработено поправилата, електронните устройства имат ресурс до 100 хил часа. Съвсем обикновени модули имат гаранция от 30 хил часа. Така че бъдещето е ясно - електронни устройства. А вече дали ще бъдат ЕСЛ, светодиодни елементи или нещо друго - въпрос на технология. Я си спомнете преди 10 години колко от вас са си мислели че ще гледат 50" TFT телевизор. При това в къщи. За по-малко от 2000 лв.

Ти ми кажи откъде да си купя телевизор с тръба 32 инча 16:9, а ако ми намериш, ще те черпя един TFT същия размер. Не ми хвали новите течнокристални боклуци, плийз!

Такива с лопата да ги ринеш на пазара,4/3 няма в тоя размер с тръба,ама ти нали си разбирач...

Някои неща, на които се подлагат гордите собственици (особено тези, които ни натриват носовете, че използват ЕЛС от 15 години): Компактните флуоресцентни лампи - най-разпространените и евтини от енергоспестяващите, работят в опростен вид по следния начин: токът от мрежата влиза в стъклена тръбичка със смес от газове, включително живачна пара, и ги "кара" да произведат ултравиолетова светлина. Изпращана от слънцето, по принцип тя не достига земята, защото се поглъща от озоновия слой, но е много по-разрушителна за ДНК от популярните UVA и UVB лъчи. Най-малкото, до което може да доведе, е състояние на кожата, подобно на слънчево изгаряне. Възможно е обаче да се стигне и до мутации и рак на кожата. Синята светлина в икономичните крушки може да предизвика стрес и безсъние, защото възпира производството на хормона на съня мелатонин, предупреждават от германското сдружение "Строителна биология". Трептенето на икономичните лампи причинява главоболие и мигрена, алармира пък Асоциацията за действия срещу мигрената на Острова. Много пациенти се оплакали от пристъпи. И СЕГА АПОТЕОСЪТ: От фирмата "Осрам" твърдят, че слагат по 2,5 мг (за сравнение - в забранените вече термометри има 1 г живак). Той не "излиза" от тръбичката, опасен е само ако лампата се счупи. Съветът в такъв случай е: ако можете, съберете живака (той е течен при стайна температура), избършете пода с влажен парцал, поставете живака и парцала в найлонов плик и го затворете плътно, отворете прозореца и излезте от стаята (къде да хвърлите плика, както и крушките, след като им свърши животът, е друга тема). Най-добре е обаче лампата да не се чупи. (Източник: thrillldrillls . com) Т.е. праскаш с нещо крушката по невнимание и после викаш Гражданска защита да почисти и да ти завие новата?! А и да звънна на комшията да не диша, защото лееко обгазяваме квартала с живачни пари към момента!? Хайде бе! Разбирам, че трябва да се пести енергия и 100% подкрепям, но сега всяка мутра с мерцедес, който харчи 25/100 да се мята на трамвай или тролей, защото те са на ток и не замърсяват толкова..., а(!) и Бойка ще си гива с метро от центъра до Обеля и от там с колело до Банкя!

Подкрепям напълно и подхода да се обясни и смисъла на написаното!

Кратко, точно и ясно. Или лобита или се чудят какво да си изсмучат от пръстите, като директивата с кривите краставици и неправилни картофи. Защо не "скопят" колите, като са толкова загрижени? 200-300 коня коли под път и над път, а крушките били неефективни.

Дори и в Африка,като занесеш изгоряла обикновена крушка ти я заменят с енергоспестяваща без никакви коментари!Държавните служители организират кампанията в най оживените места.Молове бензиностанций и др.

Чета коментари и не вярвам! Едни сравняват енергоспестяващите крушки с БМВ-та (посочи ми битова крушка, струваща 50000 лева), други предпочитат старите, защото се топлели на тях (у вас нямате ли си климатици, радиатори, нещо?). Неадекватни мнения на хора, които или никога не са ползвали такива крушки, или мрънкат против всичко ново. Или просто няма какво да правят и си запълват ежедневието с драскане по различни блогове. Цялата ситуация ми напомня на това, как навремето също толкова "добре" информирани хора разправяха небивалици за това, как микровълновите предизвиквали рак и не-знам-още-какво и в крайна сметка какво- не познавам човек, който да няма микровълнова в кухнята. С климатиците- същата работа. Били вредни, създавали смъртоносни плесени, причинявали чума едва ли не и сега- какво? Почти всеки има климатик, някой апартаменти са оборудвани даже с по два или три. Когато отшуми шумотевицата с крушките, всички ще използват новите и никой няма да си спомня за старите. Единствената разлика в случая е това, че първите две "нововъведения" (които в цял свят се използват от десетилетия, а в България станаха масови сравнително скоро, което само показва колко сме изостанали) бяха опционални, а тук ни задължават. "Ама какви са те, че ще ми казват"? Това най-много мразя- хора с голямо самочувствите без покритие, които се смятат за по-умни, по-можещи, по-знаещи от всички на този свят и които не търпят да им бъдат налагани ограничения, не обичат да спазват закона и ако зависеше от тях, още щяхме да живеем във феодално общество. Когато чуя тази фраза ми става ясно, че имам пред себе би поредния форумен самурай, джигит, рейсър, селски бабаит, или която и да е от множеството разновидности на бай Ганьо, които процъфтяват в тази страна. Така никога няма да прогресираме. В момента най-бързо развиващата се икономика е тази на Китай. Защо? Защото никой не се прави на интересен, а прави това, което му е наредено. Подобно на Япония навремето. А Япония след войната бяха по-зле от нас (че и преди това- живеели са в къщички от хдърво и хартия), а сега са на светлинни години преди нас. Защо- отново защото никой не се прави на интересен.

Добре ги разбираш нещата, сигурно много вестници четеш! А Китай се развива най-бързо, защото работят евтинко на ишлеме, та има работа за всички! И после ти карат с камиони боклуците си, които струват жълти стотинки, да ги купуваш по пет лева на крушка.....

Аз пък не понасям безропотни... хора (да кажем), които са като кученца на каишка и накъдето ги подръпнат, натам тичкат с малките си крачета, носещи голеееми иновативни глави. Преди години и азбестът се е ползвал масово и 100% е имало такива като Вас, които са врякали срещу тези, които са казвали, че е отрова. Хайде да имам право да се съмнявам, че някой дебелогъз (това вече е просто, защото се ядосах, може да е фин като фиданка въпросния идиот) европейски чиновник дава и пет пари дали ще ослепея, развия рак на кожата и т.н., защото е прибрал няколко милиона от фирмите, които произвеждат тези "чудеса"? Може ли? Или пак ще съм от ганьовците, които реват просто за спорта? Утре, ако ЕС пусне директива, че е много енергийноефективно да Ви хвърлят от 10-тия ет. ще скочите ли сам?!

Чиче, я пак се разходи из твоите познати, които имат микровълнови фурни и погледни дали са си изхвърлили другите фирни с реотан. След това ги попитай дали евросъюза ги е задължил да си купят микровълнови и да спрат използването на фурни с нагреватели. Аааа и най-обичам мислители дето Китай, Япония и Патагония са ги виждали само на карта да ми говорят за тях. Ако не си разбрал спорът в тази тема е за правото на избор - такова прословутият еврозъюз все по-малко ни оставя. Колкото до крушките: - пълна измама е това че примерно консумират 30W, а светят като 60 W. Това го установих от личен опит. - доколко са вредни лъченията им не мога да кажа, не съм специалист в тази област. - това с живака в тях ако е вярно никак не ми харесва и неименуемо ме води до въпроса: Колко енергия е необходима за преработка на една такава вече изгоряла крушка. Явно не може да се изхвърли просто ей така щом има живак в нея, пък бил той и милиграми. Енергията използвана за преработване/изработване на такава крушка не обезсмисля ли спестената от тази крушка енергия. - колко са трайни не мога да кажа, всячески отказвам да си закупя все още такива крушки. Изводи поне за мен: - не искам да окьоравявам, а с тези крушки неименумемо ще се стигне до там, освен ако не сложа 4 вместо 2 (и пак се обезсмисля енергоспестяването lol ) - не искам нещо което има живак в къщата си, особенно нещо което е толкова лесно чупливо. - ако и светлината им по някакъв начин е вредна било то за кожа, глава, врат и прочие каквото беше изредено...ами пак не ги искам.

Абсолютно си прав!!! Всеки в бг. се прави на разбирач от всичко и дава акъл-затова сме най-бедните в Европа! ТАКА Е, КАТО ЧАЛГАРИЗАЦИЯТА Е ТОТАЛНА!

Чичо Митко, хич не си ме разбрал :-) Пък може и да не си искал да ме разбереш! Вкъщи лампите ми са енергоспестяващи с изключение на тези с цокъл за G9. Идеята е следната: крушките са енергоспестяващи сами по себе си, но като сложиш скъпата им себестойност крайната цел се обезмисля всичко. 1 обикновена крушка 100 вата е около 0.50 ст с ДДС, най-простата енергоспестяваща с 100 вата изходяща мощ е поне 6-7.00 лева с ДДС. Говоря за що-годе свястна, а не "мейд ин гараж". Че тази разлика от 5.50 лева кога енергоспестяващата крушка ще ми я избие? За западните държави, където 5-6 лева е 1 кафе всичко е ОК, ама тук сметката не се връзва. Крушките са енергоспестяващи, но общо погледно спестяване в бюджета на семейството няма! Тя тъкмо ще си избие цената и ще изгори в общия случай :-D

Йес, Сър! Слушам и изпълнявям! .... А, въжетата дето ще ни бесите, профсъюза ще раздава или ние да си ги носиме?

Още едно съществено свойство на тези крушки е въздействието им върху психиката.Използваният светлинен поток идва от добре известната част на св. спектър, влияеща върху човека/например в коридор , боядисан в сиво хората стоят по-малко - това се прави в учреждения по разбираеми причини.нека не забравяме,че Здравна каса изплаща безплатни /или полу-/ лекарства за псих. заболявания на около 333000 души,или 1/3 милион. Друг въпрос е ,колко въгл. двуокис ще отиде в атм-та за произвеждане на новите лампи? А за цифровите декодери за телевизията,задължителни от следващите две години, и мн . др. неща.Имам съмнения в компентността на експертите на ЕС. За такъв род авторитарни решения ,много автори използват израза "диктатура на елитите".

човек трябва да има право на избор,а не да му натрапват ''избор'' аз лично бих си сложила енергопестяща единствено в коридора,пробвайте да си видите сянката на ръката еноргопестяща крушка,-размазана е ...а на обикновенна крушка със нажежаваща жичка сянката не е размазана и е ясна,енергопестящите крушки развалят очи....

А освен това искам да споделя, че цяла зима само с крушките съм си отоплявала целия апартамент.С жичката!

Да не би да си светите у вас в кинаджийски прожектори или щом водата в тоалетната не е замръзнала значи е достатъчно топло?

Ела да поседиш под полилея с 5 крушки по 75 вата, да видиш каква жега е, па после философствай! Топло си е и още как. Е и изолацията си казва думата!

Новите крушки може и да пестят ток, но първо са много слаби и 1 лампа в стая изобщо не е достатъчна, второ самата светлина и дразнеща и натоварваща за очите. Много изследвания показват, че тези крушки вредят на здравето на човек, но нали трябва кръговете в ЕС да си правят търговията и да печелят милионите, а ние послушно козируваме и изпълняваме...

Не е вярно,че са слаби,купувам си такива,които светят като 100 вата,харчат мисля към 20.Ако си купувате от 8-ватовите,които се равняват на 40 вата от старите,ще светят слабо,разбира се.Има и такива , които светят като 120 вата.Въпросът е , че са по-скъпи вече .

За енерго спестяващите крушки.Преди 3 години си купих 2 филипс едната изгоря след 3 месеца.Преди година купих 4 бр но произведени в Сливен,дават ги с гаранция 1 година ако изгори заменят ти я.ДО СЕГА НЯМАМ ПРОБЛЕМИ С ТЯХ ИСВЕТЛИНАТА Е КАТО ДНЕВНАТА.

проблемът не е в крушките, а в изхвърлянето им...

Изхвърлянето е проблем в Бг не и в Европа.Та тук дори батериите ги изхвърляме на боклука а те са по токсични и от крушките.

Тея лампи не струват. смятал съм гонямат избиване освен ако не ни ги дават без пари. Лошото е че бизнеса е много голям с тея лампи и нищо чудно да почнат да вкарват в затвора хората които откажат да си сменят лампите. Ще вкарат закон ако не си си сменил крушките лежиш от 3 до 5 години в клетка на тъмно, при първоначален строг режим.

Добре, че няма да съм жив, когато ше започнат наистина да окошарват за тия неща. Както сега за пиратски дискове. Както сега за говорене против евреите. Както сега....за какво ли вече не!

лекарите са виновни за тея крущки! що си траят!

колко много весели и смешни "мнения"

оказва се, че дори да можеш да ползваш компютър, браузър и клавиатура, пак си оставаш прост и необразован - коментарите тук го доказват