Сърбия към ЕК: Защо Каталуния да е различна от Косово?

Официална Сърбия подговя писмо до ЕК, в което ще постави редица въпроси във връзка с мненито на комисията, че казусите Каталуния и Косово са несъпоставими.

Обратно в новината

Коментари - Сърбия към ЕК: Защо Каталуния да е различна от Косово? | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

ония гворят на испански!

нали сърбежа плаче за ЕС, какво е недоволен? Я още 5 години съгласуване, предприсъединителни преговори! Падни, стани, падни, стани! Да им укипи тиквата на сърбите. И Черна гора да споменат, а!

Ама плаче ли? Да не плаче, а да погледне нас! След влизането ни в ЕС ние пак сме руина!

ЗАЩОТО ЗАПАДНАЛИТЕ СА ДВУЛИЧНИ!!!

А Черна гора защо я забравихте?Нали и там имаше референдум за напускане на Сърбия и от ЕС дадоха им разрешение,но при всички случеи Испания вече няма да е същата.

ВБА

Може би следват Италия, Франция, Белгия, Германия и......, а и американците са в кюпа. Нека видят политиците от ЕС и САЩ как подпалиха чергата на Европа с Косово, и то съвсем неоснователно. Последва Крим с референдум. Най вероятно следва, и Каталуния с референдум, който може би да е с голяма автономия, и ако не я получат не ми се мисли, какво може да стане в Испания и Европа, като цяло. Така е, като кукловодите имат хората за тор е не за човеци, а за тези отвъд океана въобще ни ми се пише.... Хората започнаха да се осъзнават по целия свят и предстои голяма борба, за да оцелеят в самите си държави. Щом в старите демокрации се пролива кръв не ми се мисли тук, какво може да стане....

Много ясно каква е разликата: в Косово Сърбия провеждаше поредния си геноцид и етническо прочистване. И беше нормално Косово да се отдели от такава държава. Само че сърбетата смятат прочиатването за нещо нормално, дори минава за мъжествено, та затова не правят разлика. Виж каталунците притежават всички възможми права и свободи и да се цепи държавата с незаконен референдум си е държавно преатъпление.

Стига с тези Опорни точки за "прочистването" в Косово! Преди него имаше въоръжени банди наркотрафиканти около Тачи Змията, които тръгнаха да се борят за "независимост", подкрепяни от Кравария, СА и ЕС! В крайна сметка прочистиха ... сърбите от Косово и в момента там управляват "бунтовниците".

"Етническото прочистване" ви го втълпиха в главите западните господари, а овците повтарят ли повтарят! А днес "свободно" Косово е център за търговия с органи!

""""""Испания е страна на автономиите. Те са 17 на брой. За отделяне от Испания се борят 7-10 от тях. В Мадрид много ясно си дават сметка, че ако една област се отдели, то моментално ще бъде предизвикано мащабно разпадане на страната. На референдума в Барселона се решава и ще продължи да се решава не само запазването на една част от испанската територия, а бъдещето на цяла Испания. Погледнато в европейски мащаб положението не е никак розово. Съгласно статистиката, нерешените гранични въпроси в Европа са 150 на брой. При това много европейски страни си имат по една Каталуния и поради това внимателно следят това, което ще се случи в страната на Сервантес. Изострянето на обстановката в Каталуния не е случайно. В Европа започва един сложен и труден период. Ще бъде поставено на изпитание умението на управляващите елити не само да съхранят наднационалния ЕС, но и да съхранят като цяло Стария континент.Испания преодоля изключително острия проблем с баските сепаратисти и баската терористична организация ЕТА. Мадрид реши сравнително просто баския сепаратизъм. Баските радикали бяха купени. Бяха купени с много пари. Така, че структурата ЕТА няма никаква сметка Каталуния да се отдели от Испания. Ще им паднат доходите. Каталуния внася 20-25% от бюджета на страната. Така, че слуховете в столицата, че баските имат пръст в хаоса в Каталуния, са лишени от всякаква логика. Проблемът е, че Каталуния внася най-много в държавния бюджет. Но получава най-малко субсидии в сравнение с другите провинции. През 1962 г. средният доход на каталунеца е бил 50% по-висок от този на останалите жители на Испания. През 2016 г. разликата е съкратена до 19%. БВП на Каталуния е 210 милиарда евро, което е повече от Гърция или Португалия."""""А за България да не говоря """"

това което казваш сигурно е така. тази индустриална зона която има в каталония е направена от испанската държава(заводите сеат и др.). неможе така да се расъждава - ние внасяме повече - другите не ни трябват. Аз съм сигурен че това което внася лукойл , пристанището и туризма за хорат в бургаско ще е по-добре да са независими- за какво да го делят с северо-западната част...ама така не става , нали?!

Абе тъй и тъй сте се отворили на референдуми, що не вземем да спретнем един и в Калининград? Да ги попитаме те къде искат? С Русия или с Германия? Има основания там и етнически, и религиозни и исторически! Или там не може! Може, но трябва първо зелените човечета да си отидат по родните места в отпуск и тогава местното население да гласува.

Идзи го проведи бе тулуп . ще те шибат като спукана топка на селско игрище...

На теб май ти е харесало и си се пристрастил към самого великого и самого мягкого в мире российского х..я!

ооо мурзилажа се развихри

За руска свиня си много възпитан.

Руснаците нямат работа в Кьонигсберг. Но тези диваци избиха и прогониха местните жители и го заселиха с ушанки от вътрешността. Същото стана и с преместването на полските граници.

Някакъв руски изрод торпилира немски кораб с 18000 жени и деца бягащи от дивашката орда настъпваща към Кьонигсберг. Сигурно е станал герой на СССР.

Сърбите в Косово бяха вкарали армията и специални сили и бяха бая золуми направили, хора изтрепали и положението беше много различно..., а и след войната с Хърватия и в Босна никой нямаше илюзии колко може да ескалира ситуацията. Верно, че и испанците се престараха с насилието, но нещата са несравними...

Има разлика: Косово е исторически сръбска земя върху която впоследствие се разплодили албанци. В Каталуния винаги са живяли каталунци, които си имат каталунски език, обичаи и т.н. Завладяни са преди 300 години от Испания и оттогава се борят за независимост. Албанци вече си 2 имат държави. Каталунци нямат и една.

Е, хайде сега преди това всичкото е било исторически гръцка земя. където са се разплодили разни албанци, сърби, българи и т.н.

...казаха от мАсква?

проблемът на мурзилките е че скачат с фейкове от разните им червени брадви и бултаймсове и стават за смях пред всички..

Лесен отговор! Защото никой не е ограничавал автономията на Каталуния, а Милошевич го направис Косово.

Референдумът в Каталуния е незаконен / ЕК и Испания. това какво е освен ограничаване правото на глас в автономна република ??? " Всяка нация живееща на определена територия, може да се самоопредели ,без санкция на централната власт " Решение на съда в Хага, валидно за света. Трудно ти е да мажеш и лъжеш нали ?

Никой не пречи на никого да се самоопределя като каталунец. Това , което цитираш, че ако една група хора решат, че принадлежат на някаква нация зентралата власта не може да им каже, еч не са от тази нация. ТОВА НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ВСЕКИ МОЖЕ ДА СИ ОТДЕЛЯ ТЕрИТОРИЯ. А колегата по-горе също не е прав, защото до референдума се стигна тъй като Рахой отказва да изпълни някакви договорености между Мадрид и Барселона от 2006 година за повече автономия. Ама не сте виновни вие - с такива неграмотни политици като българските е нормално да не сте в час.

прорашистките олигарси - златеви, гергови, василеви, велчеви, пеевски, домусчиеви, дионисиеви, славови, бориславови, доневи, веткоарабаджиеви, цекоминеви, божкови, маджови, манджукови,..., и още куп подобни същества, а наглите туземни рашофилистици обвиняват Европа и Америка за мизерията и несгодите на българския народ ??? То се знае, че рашофилистичната наглост е безкрайна.

През 1997 г. Виденов не подписа предложението на Свет.банка : 75% ликвидиране икономикатае на България, т.е. България и 25% приватизация. Подписа Иван Костов. това е началото на пълния разгром на България. Виденов отксаза продажбата без пари на Нефтохим на рем Вяхирев. Продаде го без пари Иван Костов. следователно чий е Златев.Виденов не разреши на САЩ коридор да избиват съседите ни. разреши го Иван Костов

........Справка ,др. Вацев - 500 червени фамилии ,все ваши хора лумпени ,ето за това не върви футбола в България !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Какви червени фамилии бе. това бяха фалшиви комунисти влязли в БКП за власт и пари. За 1 нощ станаха демократи. Комунисти в България няма Фалшиви комунисти и фалшиви демократи. това има в българия

Никой от ЕС не ни е виновен, че на Балканите сме толкова диви. Сами се трепем едни-други, караме се , хващаме се за гушите за най-малкото, достатъчно е само някой хитър да ни подшушне острани "добър съвет" и ние реагираме съвсем първосигнално. Не ни уважават, и няма да ни уважават, докато не станем по-цивилизовани.

Кой раздели България на 8 части ? Европа. кой създаде Югославия - Европа. кой ликвидира Югославия -Европа. " Европо, блуднице Вавилонска, кръвнице Македонска, трижди да си проклета и триклета. немци и англичани, французи и итналианци сакат да сме под робство " Българският народ е определил каква е Европа след Берлин. Потомците обаче вече трети път продават България на европейците. Две национални катастрофи, сега ни вкараха в третата. решението е Балканската федерация на Каравелов, Ботев и Левски. Бледските споразумения Димитров/_Тито. Но товага също Англия и Европа ликвидират всичко. По силата на тези споразумения София е Столица. България с 1 глас и с 1 глас всички югорепублики. Македония автономна с право на самоопределение. Знае се че към нас тогава щеше да се обедини

Европеецът е прав. И ти си прав, че ни трябва Балк. федерация. Ноо, за тва, че я нямаме, сме си виновни сами. Дет се вика, Господ на крака ни дошъл, па ние сме се фръцнали. И то не веднъж . От такива чукундури като нас, Господ отдръпва благословията си, докато се поочовечим чрез мъки и страдания. Факт.

Поколения трябва да минат за да може българите да станем по-цивилизовани. Да не говорим, че на българите никой не ни обясни, че еврофондовете са един несъществен детайл от ЕС, а има доста по-важни неща от това.

На евроатлантиците ще им се върне тъпкано всичко, което причиниха на Югославия (над 100.000 жертви, хиляди ранени, изнасилени, милиони напуснали насилствено родните си места), Сирия (над 300.000 убити, 8-9 милиона напуснали родните си места, милиони живеещи при нечовешки условия), Украйна (над 10.000 убити, милиони гладуващи), Либия, Египет, Тунис, Афганистан... И това само за последните 25 години!

За Югославия изобщо не си прав ,защото там бе виновен сръбският шовинизъм ,сръбската алчност и мания за величие ,ясно !!!! Сърбите също като руснаците не искаха да пуснат нито една държава ,защото те са ...господарите и си го получиха ...!

Правилно ,само словенците успяха да им го начукат бързо и се махнаха !

Ако питаш "батята " Сърби то и София е в техните предели ,колко карти начертаха ,посръбчиха и българите в нишко и действат в западните покрайнини нямат наяждане ..."братята"!

Отговор ,защото водещи са лицемерието и демагогията ,която е задължителна черта на ....по-силния !!!!!!!!!!!!!!!!!!

""""Сърбия към ЕК: Защо Каталуния да е различна от Косово?"""""Отговора не е много сложен ,може да го потърсите в един роман на Джордж Оруел,където отговора се крие в израза "всички са равни ,но някои са по-равни"Това което вършат западните държави , а най-вече САЩ е демокрация , ако същото се извършва от Русия е символ на агресия и варварски акт.Ако Русия свали някое правителство ,то е варварски ,противо-конституционен акт , ако го извършат САЩ ,,ще е най-демократична постъпка.

Е, тва те си го правят взаимно още откога-откога, то не е само американски патент.

защо са тръгнали сърбите да се присъединяват към ЕС ??? Критикуваш един Съюз, на който искаш да станеш член ???

Няма сърбин който да иска в този кенеф, наречен ЕС и НАТО. Ако направим референдум и България ще излезе от тези фашистки организации, докарали я до фалит и ликвидация на населението

НЕ искат, защото сме ги пуснали да идват без визи. А им сложихме визи и бутат правителството за един ден.

хайде намали партийния патос и си кажи истината ,че не ЕС ,а ние и нашите управляващи мухльовци ,селски тарикати са виновни за състоянието ни!!!!!! Нооо ти си от хората ,които все чакат някой да ги оправи ,най ти е кеф когато някоя антибългарска партия върши това и особено ако някой ти дава подаяния ,но няма да се напънеш сам да вземеш живота си в ръце !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

А бе знам бе и вишки с картечници ще сложите по границата за да не излизаме от България и награди ще давате на граничарите , че са застреляли някой, който е искал ДА ИЗЛЕЗЕ. Защото ретирате гражданите като крепостни селяни. Тръгнал да ми бяга - няма да бяга за мен ще работи.

Да ме извинят сърбите! Каталуния не е показала някакви двойни стандарти на европейците. За европейците правилното е онова, което им носи най-голяма файда. На база това правило приеха отцепването на Косово. На база това правило не приемат отцепването на Каталуния. На база това правило биха приели примерно отцепване на Ленинградска област от Русия. На база това правило биха приели отцепването на Кърджалийска област от България. На база това правило не биха приели отцепването на Корсика от Франция. Винаги са принципни и водещият принцип при европейците е файдата.

само съжалявам че докато нато бомбеха сърбите ние не навлязохме с танковете до ниш - да си вземем нашите изконни български земи.

Да бе, и да започнат да ни бомбят американците и нас. За тях сме роби и нищо няма да ни дадат, могат само да вземат.

значи - американците по принцип има една основна доктрина: тя е народите се самоуправлява наи-добре сами. ниоскя договор от уикипедя: В Париж сръбската делегация обнародва меморандум, с който иска поправка на границата с България. Тази поправка предвижда към Кралство Сърбия да бъдат присъединени Видин, Белоградчик, Цариброд, Трън, Босилеград, Кюстендил, Струмица и Петрич не само от стратегически, но и от национални съображения. Представителите на САЩ се противопоставят на такова отмъстително отношение към победените, опасявайки се, че то ще предизвика нова световна война (както и става през 1939). Президентът Удроу Уилсън настоява да се зачита прогласеният от него принцип за етническо самоопределение на териториите при следвоенното устройство, дори българска граница по линията Мидия-Родосто твърдо е подкрепена от САЩ,[3] но Франция и Великобритания отхвърлят разумния подход на САЩ. В отговор на това президентът напуска конференцията и оставя само някои свои служители да участват в нея.

само руснаците може да те бомбят - те винаги са били с гърция, сърбия и против българия - та дори и с турция при обединението на источна румелия и царство българия. като наказание - разжалват българсия княз като руски офицер.

Мето, янките търсят пушечно месо. Можеш да се пишеш доброволец, я в Украйна, я в Сирия, я в Йемен, я в Сомалия. Ще те уважат! Ще те погребат в цинков ковчег, това не е шега работа, не ти е някакъв чам.

отношението майна отношението е различно... То на Франция към Испания или на САЩ към Испания, или на Германия и Англия към Испания е много по-различно от това към Сърбия или бившата Сърбия и Черна Гора... Много несправедливо , но очевиден факт...

Много интересен е българинът. До онзи ден всички коментари бяха, точно за това как Каталуния е като Косово и чакат САЩ да бомбардира Испания. Сега виждаме сърбите да задават подобни логични и неудобни въпроси, а дира - джиите бълват злоба и омраза. Питам има ли угодия българина?? Или все ще намери за какво да мрънка и съска??? Да знаете ще си умрете такива и Господ да слезе само ще ви оплаче и ще си тръгне.

Така е , когато четеш международното право както ти е угодно за собствени интереси -създаваш прецеденти! Прецедента Косово ще с завръща отново и отново за да хапе псевдо демократите по гъза!

Сърбия и Косово имат няколко междуправителствени споразумения. За какво плаче сръбската овца? Вчера гледах репортаж за футболиста Пике. И той уж каталунец, ама играе в националния отбор на Испания. Даже и сълзи рони.

Абе,...що си вириш рогата , ами не си стоиш в стадото? Споразуменията между Косово и Сърбия дойдоха, след като краварите, от името на НАТО, сринаха половин Белград. Два снаряда стигнаха, дори , до София! И ние дадохме "коридор"на самолетите им да бомбардират съседите. (за разлика от Гърция, която , въпреки че е член на НАТО, не ги пусна). И чудно ли е , че ни сърби, ни македонци ни обичат - кой обича такъв съсед?! Сега, НАТО ще бомбардира ли Мадрид, защото не иска да даде независимост на Каталуния?

Така ли бе, сельо !! Само, че забравяш най-голямата сащ база къде се намира !!

Преди 20 - на години приказката за изграждане ислямска дъга на Балканите и в Европа ми се струваха майтап , но сега виждам че това наистина става. Тов е част от дългосрочната стратегия на нашите врагове отвъд океана - сащ. Европа подпряна от радикален ислям от юг и юго изток, Европа разцепена на две на изток от радикелен национализъм в Украйна. Какво значи тук някаква си Сърбия , или международното право / то важи само за слабаците /.

Ми да, същият казус е: "цантралата" може само да цоца, а после: косово йе сръпско. Самите вие съсипахте и Косово, и Българска Македония, и Западната Ни Крайна!

Руските мекерета плачат за интересите на Сърбия. Пфу. Така е когато човек не си познава историята.

Що бе? мен сърбите ми харесват. Ама, без да са партийно или властово облъчени. Имам предвид нормалните хора.

Бегом в Курило бе аланкоолу. ти си партийно нашибан от негрите в Сарафово

че тези които защитават Каталуния у нас са турци сещате защо. Ами да ѝ върнат автономията и толкоз. У нас турците ако искат да се отделят имат много повече право - тук и Турция е била 500 години и езика друг - нали има у нас турци които хал хабер си нямат от български и религията друга - що да не се отделят - тъпунгери - само и само да сте на терсене.

ЕДВА ЛИ ИМАШ С КАКВО ДА МИСЛИШ.

Ние пък си искаме ОДРИН и ТРАКИЯ, които Винаги са били Български. А в България няма бивши Турски Територии. ПОЧВАЙК ДА МИСЛИШ. Каталуня не винаги е била в Испания

Милошевич изби хиляди косовари, там е разликата с Каталуния. А и колкото повече Сърбия се разпада , толкова по - добре за България. Тези гадове винаги са ни мразели и са водили политика срещу нас.

Никакви косовари не изби Милошевич. АОК изби сърби и под ръковоството на ЦРУ отвори повод за войната както хим. оръжие на Садам. Такива боклуци като теб признаха джихадисткото рязано Косово. и обрекоха българите в Македония. Потурнак скапан

А какви бяха въпросните "косовари", т.е. /албнци или шиптъри/ - наркотрафиканти и търговци на хора и органи, които незнайно от къде взеха оръжие и тръгнаха да се борят за "независимост" от Сърбия... Хайде по-полека с квалификациите? То се видя какво прави испанската полиция на мирно протестиращи без оръжие, а представи си ако същите нарамят пушки в Каталуния какво ще им се случи - не етническо прочистване, ами..... Тръгнал бил Милошевич да "избива" "косовари" - хей така, без причина... Длън, дран и Опорни точки!

Да. Сърбите са ни "братя". Сърбинат на българина "с една ръка гръб глади, с другата ку.ец вади". Но Милошевич не е избил шиптари в Косово, а те провеждаха целенасочена демографска политика за прогонване на сърбите оттам и образуване на мнозинство. Оттам нататък беше лесно: с важната, вкл. военна подкрепа на САЩ и НАТО получиха това, което искаха - псевдодържава в която спокойно си въртят мафиотските далавери и която няма никакви изгледи за нормализиране. Оттам се поучи и Путин, правейки същото в Крим, погазвайки международното право. А ние по-добре да си оправим двора, за да се чувстват добре всички, които признават унитарния модел на България, вкл. мюсюлманите и да оправим отрицателния демографски прираст на българите. Ей това ти е кондиката.

ти е представата за тези неща, горд Европеецо ( ще видим къде ще те заведе твоята Европа). Югославия е създадена от тези, които са имали интерес. Разпадна се по същата причина. Вече нямаха интерес. Има едно интервю с бивш натовски офицер - Йохан Шолц. Потърси си го, прочети го, па може и да ти просветне нещо. Нашите отношения със Сърбия са друга работа.

Защото ЕС е слуга на Америка и Израел.

Отново има намеса /натиск/ от САЩ !

,...защото така заповядат Ут САЩ !

защото Сърбия не е в ЕС. Тук е малко по-сложно. Сърбите избиха десетки хиляди косовари.

Kalin

Бе ако ги бяха избили нямаше да има и такава псевдо държава ама явно не са.По вероятно е албанците да са избивали и прогонвали сърбите от там.Въпреки че не съм сигурен дали точно хората в косовската област са точно сърби или имат и български корени.

Защо ли? Ами, защото Каталуния е по на запад. Демек, там никой не се е опитвал от бичме да направи Страдивариус, по партийно поръчение. Нема се сърдите- да си кажем истината.

Явно трябва да свали нивото в тоя форум. Сърбите следва да питат Роналдо и Меси дали виждат база за сравнение между Мадрид и Белгарад,както и между Барселона и Прищина. Та колкото Прищина е Барселона толкова и случаят на Косово е същия като случая с Каталуния.

Случаят с Косово е по-интересен, защото КОСОВО винаги е било СЪРБИЯ. А КАТАЛУНЯ не винаги е била в Испания.

Сърбия винаги е вземала печелившата страна във войните и по този начин е завземала чужди територии. Даже през Първата Световна война заедно с румънците и руснаците е нападнала България в Добруджа (що щат сърби в Добружда?). За тяхно съжаление славната Българска армия така ги е клала там, че "непобедимата" казашка конница се обърнала в позорен бяг оставяйки хиляди жертви заедно със сръбските и румънските им подлоги през 1916. Тези неща бяха табу в социсторията, даже бяха измислили "братска" среща с руснаците в Добруджа..

Един колега е цитирал Решението на съда в Хага ,взето под американски натиск за Косово : ВСЯКА НАЦИЯ ЖИВЕЕЩА НА ОПРЕДЕЛЕНА ТЕРИТОРИЯ МОЖЕ ДА СЕ САМООПРЕДЕЛИ БЕЗ САНКЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ. Точка по въпроса !

Каталунците може да се самоопределят на каквито си искат, но никой няма да им позволи да разкъсват испанска територия. Ясно!?

Тук винаги обичам да добавям: И след този славен епизод и успешните битки и срещу Англичани и срещу Французи / вижте кои са съюзници / през 1 св.война какво следва - ВТОРА национална катастрофа в рамките на 5 години.

Брюксел, НАТО/САЩ вън от Европа!

А ти какво правиш в Европа? Отивай си в Евразия!

A бе що не беше путин на власт да видим кога щяха да отделият парче земя и да го заселият с мюсулмани ... A сега и у нас се готви подобно нещо... идете в родопите по селата и се огледаите !

Абе гуджук скапан. Направи опровержение , но обективно а не плямпаници. Колегата е абсолютно прав. ЦРУ направи всичко , за да отвори войната срещу Сърбия. А решението на съда в Хага ? Само Русия тогава се противопостави и Елцин каза, че западняците отварят кутията на Пандора. Е, отвориха я фашистите. сега ще ги шибат, както теб негрите в уса базите. Фъшкия вмирисана и тъпа

не са толкова глупави...в българия си карат жефа, а и са във властта...това ако са в турция, като гледам по телевизията хората на ердоган какви ритници раздават...от бившето дпс могат са се пробват да видим дали ще ги приемат в анкара в парламента или ще има да опитват шутовете на турската полиция.

Джуджето е силен само заради парите да държи огромна войска и въоръжение. Инак и той е безсилен и Москва става постепенно мюсюлмански град с най-голямата Джамия в Европа.

Тая српкиня ,ако фане наш Бойсо, за суджука, ще му раскаже играта, ще му стопи сланината, и той ще хукне да бяга

Нещата са прости! 1. В Косово имаше война каквато в Каталуния няма. 2. В Косово имаше геноцид и масови кланета от управляващите сърби, каквито в Каталуния няма. 3. В Косово има верски различия, каквито в Каталуния няма. 4. В Косово има езикови различия, каквито в Каталуния няма. 5. Първите избори на ЕС са от 2001 г., както и ЕК съществуват след 2000 г., а референдума в Косово е от 1991 г. и тогава никой официално не го е признавал. Как тогава и на какво основание сърбите искат съпоставка? 6. На референдума в Косово са гласували 87%, в Каталуния са гласували 43%. По никакъв закон този в Каталуния не може да е определящ, докато този в Косово е легитимен по отношение на волеизявлението на населението. 7. Сърбия им социалистически икономически мироглед по това време, докато мирогледа на Косово е капиталистически. През 2008 г в следствие на горните 7 положения, които съществено и дори коренно липсват при случая с Каталуния, Косово обявява независимост и това е прието като естествено. В случая с Каталуния няма естествени стремежи за отделяне - езикови, религиозни, военни, политическо-икономически и етническо-конфликтни, както в Косово, а чисто егоистично-тщеславни.

ех дада , дадаааа ... всичките ти показатели са супер да насъскаш и в българия да стане това като в косово ...

Очевидно си тъп щом твърдиш това. 1-2 точки не правят 7, а и Кърджали не е автономна област

Нещата са много по прости от това което се опитваш да кажеш. Който е по силен, печели. Това е! Утре Косово може да бъде ползван като пример за отделянето на Кърджали. Ще бъде абсолютно 1:1! Утре Кърждали казва че иска да е част от тюркието (или по политически причини ще каже че иска да е самостоятелно, като Север Кипър, но де факто под контрола на тюркието) и никой нищо не може да им каже! Кво ще направиш ти?! Ще ги оставиш ли? Просто ще бъде 1:1!

В Кърджали има различия по точки 3 и 4. Но по останалите 5 точки НЯМА, а и Кърджали не е автономна област, като Косово и Каталония. Северен Кипър не е признат от никой вече 40 години. А Тюркието има много повече да губи с Кюрдистан за да посмее да направи такава крачка, да не говорим че това ще е нападение не срещу България, а срещу ЕС. Сравнението с Каталуния е съвсем друго. То е все едно Пловдивчани да искан независимост, щото властта е в София

В Косово нямаше референдум бе трол неграмотен. Там беше с решение на парламента. С конкурс по неграмотност ли ви назначават.

Чети бе тъпак, чети. Даже съм ти го написал и тук.

Много добре сте го написал, не обръщайте внимание на троловете които се опитват за пореден път да подменят историята и даже да изкарат Сърбите жертва на ЕС и НАТО. Каквото си търсиха те години наред си го получиха, прсото при тях номерата които им пробутваха тогава неминаха.

БОНДСТИИЛ ПРАВИ РАЗЛИКАТА!

ама па и името е яко :-)

Ами защото драги сърби вие и косоварите направихте всичко възможно за да убедите целия свят, че ако сте в една държава ще се избивате докато едното племе не ликвидира напълно другото. Ето защо Косово не е същото като Каталуния. ЗА разлика от кастилците и каталунците - сърбите и косоварите МАСОВО смятаха, че ако си от другите си враг, който трябва да бъде физически ликвидиран. В Испания няма масово да подкрепят някой, който почне да избива в името на едната от двете каузи. А в Сърбия и Косово убийците и престъпниците ги смятат за герои. Та това е само една малка част от разликите между бивша Югославия и Испания. За разликите между Испания и Сърбия може да питате милионите чужденци, които работят и правят бизнес в Испания - направете ми на тях анкета какви са причините да изберат Испания пред Сърбия. Направете им анкета за да видите коя държава като УСТРОЙСТВО, кое общество като МАНТАЛИТЕТ предпочитат. Освен това в Прищина няма футболист като Меси, а в Белгард като Роналдо.

A бе цървул , ние като сме единни , та много ли я втасахме бре ...??? без хора остана дърJAвата , та сега ще ни я заселвате с араби ...

Действително е цървул и то скъсан .За 30 г. американска окупация сме на 82% импорт и на година бягат по 35 000 души.Американците спряха енергийните проекти и ББ се одупи на Ердоган за газ и ток. При комунизма България държеше кормилото на газа за Балканите и продаваше с 15 г. договори ток на Турция. Църмулът да прочете по-долу посдта на колегата -Мошенниците и решението на съда в Хага за Косово...

Както е писал някой по доле, не опира до справедливост а до това кой е по силен. Тука действа закона на джунглата. Ако сърбите беха силни, щеха да са прави. Ако каталнците са слаби, тогава грешат.

Въпреки цветущата ни история със сръбите, смятам че българите трябва да подържат Сърбия по отношение на Косово. Косово е пример за това как една територия която винаги е била част от Сърбия, може да бъде отделена просто защото една етническа група се е полодила като хлебарки и изведнъж това им дава правото да вземат територия която никога не е била тяхна! Паралелите с България са очевидни в региони като Кърджали и Родопите. Признанието на Косово от българската държава е де факто признание че и България е готова да се раздели със собствената си територия.

Така е, Ьовиги, но как ще бъде забравена пролятата кръв между косовари и сърби? Гробовете са си там и са истински. Много, десетки , ако не и стотици години трябва да минат, за да се забрави това безпричинно кръвопролитие от страна на сърбите. Косоварите, отделяйки се от Сърбия, спосяват живота си! Нищо не им гарантира, че в един прекрасен ден сърбите няма да повторят упражнението. Ето защо няма нищо общо между Каталуния и Косово, както и между Косово и Крим. Нека каталунците посочат реални причини за своето желание, както трябваше да направят и в Крим. Нито едните, нито другите изказват сериозни основания за предприетото отцепване. Особено пък Каталуния.

sonibvc@gmail.com

Не е така. Има много общо. Косово се опита да се отцепи...сърбите реагираха със сила...а как иначе?! Каталуния се опитва да се отцепи...искаш ли да се хванем на бас че испанците няма да седят със скръстени ръце и да го карат само на приказки. НЯМА ЕДИН ЕДИНСТВЕН случай некоя територия да се отцепила мирно и това да не довело до война и после до омраза между 2те групи. Крим има 2 преимущества...зад нея стой Русия която е много по силна от Украйна така че не може да става на въпрос за директна конфронтация между 2те държави. Крим е подарък за Украйна който беше взет обратно след като се разбра че този подарък може да бъде подарен на враговете на Русия. Не можеш да сравяваш кражба на колата ти която ти си купил и "кражба" на колата на жена ти (която ти си и подарил миналата година) след като си разбрал че тя смята да е подари не нейният любовник!

О да 100 госдини ги денационализират,а сега ще ти ги"върнат":).

Испания да остава единна, на Сърбия да им върнат Косово, а на нас област Македония!

о, без македонски цигани...

Чрез прякото ръководство, обучение, финансиране и въоръжение от ЦРУ беше създадена АОК. Тогавашният шеф на ЦРУ Джорж Тенет, по баща албанец Тенети пряко е ръководил действията им.Гробовете в Сребереница и пр. са пълни фалшификазции като химическото оръжие на Садам, за да се нападне Ирак.Косово се самоопредели само с решение на парламента , плюс война на агресорите от НАТО и САЩ които убиха 2 800 невинни граждани в Сърбия, от които 482 деца и хвърлиха 15 тона обеднен уран. Питайте българите в Покрлайнините, Трънско и Видинско какви са им доматите от тогава.От др. страна САЩ натиснаха съда в Хага, който прие решение валидно за целия свят, но интересно, че никой не го цитира : ВСЯКА НАЦИЯ, КОЯТО ЖИВЕЕ НА ОПРЕДЕЛЕНА ТЕРИТОРИЯ МОЖЕ ДА СЕ САМООПРЕДЕЛИ БЕЗ САНКЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНАТА ВЛАСТ.Оттук нататък са въпросите към Рахой, ЕС и т.н. Как ще обявявате за незаконен референдума в Каталния. Как самоопределението на Крим е незаконно, а в Косово законно ??Отговорът е ясен. ЕС и НАТО са си чисти фашаги. Доказано ! България разреши коридор на САЩ, а стари членове на НАТО Турция и Гърция отказаха. така предадохме съседзите си. България една от първите призна джихадистко Косово и предаде българите в Македония, където АОК убиваше и ще убива християни.

И как успя с тия две мозъчни гънки да сътвориш такъв словесен буламач от полуистини и откровени лъжи? Дерзайте товаришч гибридчик! Вот вам плата - 25 копеек!

Съгласен съм. А Западните покрайнини? Не трябва ли и тях да ни върнат?

И южните, най-вече южните покрайнини!

Казано накратко. Независимост за Каталония и косово.ЕК не може да подкрепи Каталония когато нещата там са "пресни". И нас никой не ни подкрепи когато се съединихме. Ама ще подкрепят и те. Така, че сръбкста пропаганда не върви. Поне сред истинските осъзнати българи. Хваща декиш само сред предателите путлерасти които са и сърбомани явно:)

Да палчеш засърбите след това което правят във Вардарска Македония е израз на това, че ли си природен глупак или руска подлога ковто по съвместителство с руските интереси подкрепят и сърбите.

Нищо не е забравено. Но и не требе да се забравя, че утрепът ли сърбите политически, а балхар са веке утрепани, то кой остава на Балканите, и вековния врагтурчина влиза легално пак у Балканите. Требе некой да носи байряка, а вие не щете, поне да са сърбите.

от много отдавна сърбите са лакеи на ''братята'' руски народи.

Простак, сърбите са си българи бе. През 11 век един български болярин се полакомил за царска зестра, оженил се за българска принцеса, ама царя немал пари и не платил зестрата, и болярина се обевил за собствена държава. И сега ли искъш за една зестра/прикя, на цар да се направиш. Докато се карате за една прикя, и турчина ви лапна като бамбонка и сърбите, и балхар. мани прикята и кой на кой е зет и сват. Дай да пазиме народа и държавата, какво се дърлите за прикята, кой какво на кого. Те тека, Балканите се обезлюдиха, вие докато се карахте. Те тека, ви избиха, вие докато се наумувате. Те тека, доде умния се наумува, лудия се налудува. То не остана ко да се пази, той още квака, гъската му глупава. Докато се наквакаш за миналото, ке испуснеш бъдещето.... Тъпи партизани.....нема парица у патриотизма и като нема за крадене, и не ви е патриотично.....

силните хора прощават и не гледат назад. Ти си слаб човек.

ЕС не желае да има териториално разцепление в държави членки по обясними причини. А ние следва да сме доволни, че това е така, че автономно Кърджали ще е първата цел на Ердоган, например. А че руските тролове плюят България и ЕС и защитават сръбските си подлоги не е изненада за никой.

Абе че ЕС/Брюксел са долни лицемери с двоен аршин и американски подлоги то я ясно!

Няма как сърби и албанците от косово да живеят заедно след войната. Омразата е още жива и много силна между двата етноса, сега са разделени и само това спира кръвопролитието между. За това нямат вина нито НАТО нито ЕС по-скоро си е вина на самите сърби заради краният им национализъм.

По темата. Препоръчвам ти книгата на Майкъл Паренти "Да убиеш един народ" посветена на войната в Косово. Зверствата и провокациите на НАТО. Цялата омраза е създадена от ЦРУ и частни военни компании, които убиваха паралелно сърби и косовари настройвайки двата етноса един срещу друг. Това се случва и днес в Украйна за посяване на омраза.

Сърбия подготвя иск срещу "невинните" според теб НАТО и ЕС за нанесените им от НАТО и ЕС загуби и отравяне с обеднен уран.....