Язовир Доспат преля, нивото на Дунав се покачва

Язовир Доспат прелива, а водите му се отвеждат към язовирите Въча и Цанков камък, съобщи за директорът на "Басейнова дирекция - Източнобеломорски район" Атанаска Тунтова, цитирана от агенция "Фокус".

Обратно в новината

Коментари - Язовир Доспат преля, нивото на Дунав се покачва | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Въпреки преливането на яз. Доспат и спирането на 7 ВЕЦа, "няма опасност от режим на тока" както заяви посланика-премиер. На идиоти ни направиха!

Каскадата Доспат - Въча е най-големият хидроенергиен проект в България. Инфото в нета-а не е малко, само някой да се напъне да прочете!

"Язовир Доспат прелива, а водите му се отвеждат към язовирите Въча и Цанков камък, съобщи за директорът на "Басейнова дирекция - Източнобеломорски район" Атанаска Тунтова,"ВЪРХОВНА ГЛУПОСТ-РЕКА ДОСПАТСКА В КОЯТО ИЗТИЧАТ ВОДИТЕ ОТ ЯЗ.ДОСПАТ ОТИВА В ГЪРЦИЯ И НЯМА КАК ВОДИТЕ Й ДА ОТИДАТ В ЦАНКОВ КАМЪК И ВЪЧА???

Водите наистина изтичат в Гърция.Проблема е ,че тези води са безвъзвратно изгубени.Ако се преработваха,щяха да минат през 6 Водно Електрически Централи.Загуба за милиони!!!Това са държавни ВЕЦ,които продават ток на цени близки до тази на АЕЦ.До положението се стигна,заради фотоволтаиците и "вятърните мелници",които прозвеждаха енергия на десетократна цена. В същото време Държавните и евтини ВЕЦ са спрени и не отработваха водата.(не произвеждаха 10 пъти по-евтина енергия).Сега енергията си изтича в Гърция. :)

В бързината съм изпуснал един ВЕЦ---не са 6, 7 ВЕЦ са !

Не е глупост!Каскадата се нарича "Доспат-Въча".Преминава се през серия ВЕЦ и ПАВЕЦ. Един наистина грандиозен проект, изпълнен в едни "черни" години.Сега почти всички централи по каскадата са спрени поради чисто комерсиални съображения!

Река Доспат се оттича в Места, а Въча в Марица... Как точно става пренасочването?

Бойко ги командва и реката го слуша.

Атанаска Тунтова - директор на дирекция "Басейново управление на Източнобеломорски район" Това е една от калинките на ГЕРБ, но остана на регионално ниво в Пловдив. Щом язовирите са поверени на нея, тежко на Източнобеломорския район.

Всяко такова съоръжение има преливник, чиято цел са точно такива високи вълни. Съществуват и изпускватели за контронтролирано изпускане извън преливниците. Пишете грамотно и не стряскайте хората бе басузи, ако не разбирате питайте Хидроинжинер Ахмед Демир Доган

Източнобеломорски район.?????

"Принципът на басейново управление се основата на естественото разположение на вододелите между водосборните области на една или няколко основни реки на територията на България. В Република България са определени четири района за басейново управление, един от които е Източнобеломорският район." Вероятно защото водосборите в този район и съответните реки се оттичат в източната част на Бяло море ...