40 000 двойки чакат донор, за да имат дете

220 000 са двойките у нас с репродуктивни проблеми. От тях 40 хиляди се нуждаят от даряване на яйцеклетка, за да имат дете.

Обратно в новината

Коментари - 40 000 двойки чакат донор, за да имат дете | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

абсурдна е тази статя като цялата дарява!по цял свят има банки за даряване на яицеклетки, и в европа понеже процедурата при жените не е толкова елементарна и безболезнена както при мажете ,за тази манипулаця им плашат кам 900-1000 еур!!!!и това го правят много студентки които имат финансови затрудненя, само трябва да са здрави, няма никакво изискване да имат родено дете!това сашо е бг измислица!!!!!!!! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Да заяви копметентно защо от изнесените данни човек остава с впечатлението, че едва ли не всяка 2/3 двойка в България има репродуктивни проблеми? А ромският етнос няма такива, въпреки нецивилизования си начин на живот?!

Ромският етнос няма проблеми по няколко причини: - започват рано, а в по-млада възраст проблемите са много по-редки - не ползват контрацептиви, а част от контрацептиви впоследствие водят до затруднения в репродукцията - не се подлагат на аборти, които също водят до проблеми в репродукцията - нямат стреса на работещата средностатистическа българка, който започва от училищна възраст с всякакви натоварвания на психиката в гонене на амбиции за бъдеща конкуретноспособност на пазара на труда и т.н. притеснения, които са спестени при ромския етнос ......

Не съм гинеколог, но се занимавам с медицинска статистика. В САЩ 15% от двойките имат репродуктивни проблеми (около 11% от всички жени имат такива, а 6% се категоризират като "infertile" т.е. не могат да имат деца). При положение, че на 7 милиона население в БГ има 2 милиона работещи (нямам статистика за броя на двойките) тази цифра (220 хил двойки) настина изглежда твърде висока. В БГ не се събира здравна статистика по етнически признак. Но една от основните причини за инфертилитета са хламидийните инфекции, който се предават по полов път. Ако предположите, че ромският етнос прави секс без презерватив по-често от българския, е възможно всъщност при ромите да има по-високи нива на инфертилитет в популацията.

А ти явно си абсолютно неосведомена как се прави трансфера на ембриона и не познаваш добре анатомията на жената!

На 12-14 годишна възраст ти колко пъти имаше хламидии, колко аборта и колко други гинекологични проблема!

За и Против неестественото зачеване? Значи науката вече е открила непорочното зачатие. Една жена може да забременее и да роди няколко пъти без въобще *уй да е помирисвала (образно казано). Ако ражда със секцио и хименът и ще остане непокътнат. Какво да очакваме от науката вбъдеще? Тя и той - Х и У. Сперма от У опложда яйцеклетка от друга жена. Ембрионът се износва от крава с присадена човешка матка, получена от стволови клетки на Х. Новороденото се кърми от клонирана овца с присадени млечни жлези от планинска горила. Мармот влива на овцата венозно суспензия от шоколадови наночастички, за да дава шоколадово мляко. Колко е естествено! Приказно естествено!

Има съвсем ясни и строги медицински протоколи кои жени/двойки могат да бъдат включени в IVF процедура. Това се прави едва след като поне 1 година двойката е опитвала неуспешно да създаде дете и са направени пълни изследвания на двамата партньори. Възможно е самотни жени да станат майки чрез изкуствено осеменяване, но е абсолютно невъзможно тази продура да се направи на девствена жена. Така че явно разполагаш много свободно време и някакви леки наркотици, за да ги пишеш тези глупости.

А ти явно си абсолютно неосведомена как се прави трансфера на ембриона и не познаваш добре анатомията на жената!

Ася, на девствените момичета от къде им изтича мензиса, през уретрата ли? За трансфера на ембриона се използва много тънък катетър, а не дебел ...!

Не става да започнеш да се е..ш на 12 години, с когото свариш, до 20-тата си година да направиш "..." аборта, да се друсаш и пиеш като талигар и т.н. И на 25 да станеш "добро момиче" и да искаш да имаш деца. Господ на к...и деща не дава.

И аз се чудя не се стигна много далече вече с тая "репродуктивна медицина" - като се даряват яйцеклетки, на практика се получават полубратя и сестри на собствените деца, и то в подобна възраст, защото репродуктивната възраст не е толкова дълга по принцип ... И после какво?! Децата растат, в един момент тръгват на дискотеки, заведения, училища и университети - и дори не знаят, че имат общ генетичен материал, а ако съвсем естествено от своя страна създадат семейство и деца, те се оказват носители на еднакви гени, както е при инцестите! И се почват наследствени болести, от които по принцип хората рядко страдат, а напоследък - все повече! Чела съм за американски градове, където вече аутизмът, Синдромът на Даун, разни степени олигофрения, дислексия и още цял куп отклонения, се срещат десетки пъти по-често, отколкото е било преди 30 - 40 години. В един от тези градове лекари си задали въпроса, защо се получава така и се повтаря много често една и съща болест, почти забравена, почнали проучване на тези деца и стигнали до данни, че всичките са заченати в резултат на ЕКО, като имат връзка с един донор, който много пъти давал сперма ... и от него се народили повече от 200 деца, но много от тях - с проблематична наследственост, както момичета, така и момчета. И тогава какво да се прави?! Тези болести практически не се лекуват ...

Ще се постарая да ви отговоря частично поне на притесненията, защото мнението съдържа доста неверни и невежи схващания (не се обиждайте, проосто не сте добре информирана). Болестите, които сте изредили трябва да се разглеждат една по една, а не на куп да се обясняват с някаква теория. Аутизъм - наистина има бум на децата с някаква степен на аутизъм, но не е в последните 30-40 години, а в последните 10, и не е само в САЩ, а също и в Европа. Никой не знае със сигурност кое причинява аутизма, но се смята, че е комбинация от фактори, сред които се открояват такива свързани със замърсяването на околоната среда. Синдромът на Даун е наистина генетична малформация, но тя няма нищо общо с инцеста. В САЩ тя се диагностицира почти на 100% и жените могат да прекъснат бременноста. Ако има ръст на тези случаи, то той изцяло се дължи на по-голямата възраст на родилките. Останалите болести, които сте изброили - някои могат да са генетични, но повечето от тях са в резултат на грижите по време на бременността и разбира се, фактори като възраст на бременната жена, теглото и други фактори от здравословното й състояние. Ако ви се струва, че такива случаи са зачестили то по-скоро се дължи на това, че благодарение на съвременната медицина тези деца оцеляват и имат по-голяма продължителност на живота, а не на IVF бременности или пък на тази ваша теория с донорството. При население от 300 милиона в САЩ какъв според вас е шансът тези хипотетични 200 деца да се срещнат и да направят семейство и как можете да обясните категоричният ръст на аутизъма с толкова минимален шанс?!

Тези женички с "добрите сърца" казвате да даряват,а?! За да може след това с техния генетичен материал докторчетата да търгуват. Смешници!

бяхме доста упорити и след година и половина къртовски труд всеки ден се получи; не слушайте тъпи лекари, които ви викат през месец за такса обслужване!

А тези хормонални инжекции не предизвикват ли рак на гърдата?

а яйцеклетка от прасенце не става ли?

А колко жени не знаят от кой баща са децата? Или знаят, но го крият от биологичния им баща? А колко изоставени деца не знаят родителите си? Тия деца ако се срещнат случайно със свои полубратя или полусестри? Айде стига глупости!

Биологичния баща е този, от когото е сперматозоида. А дали жените знаят или не знаят ... Не мога да кажа, би трябвало да знаят и да не се различава съществено биологичният от тоя, с когото се е разписала, ама в наши дни ... какви ли не варианти се случват!

"40 000 двойки чакат....." С чакане не става, ч*кане му е майката!

Абе какви донори ,бе? Вие луди ли сте? Толкова деца чакат за осиновяване. Така или иначе тези жени не могат да имат биологични свои деца ми да си осиновят! А кво става като пораснат тези хора и се омесят брат, сестра без да знаят. Не е нормално за мен това. Може и да не съм права, ама прекалено много се намесваме в природата, не знам.. А толкова душици чакат по домовете някой да ги вземе.

Тези жени си имат и мъже, които са плодовити и може да искат детето да е биологично поне на мъжа, а ти нещо против ли имаш? Добре, че никой не те пита.

Имам приятелско семейство, които искат да осиновят, но няма бели, само от малцинството са, вече две години чакат. А като е от малцинството дали се знае колко биологични братя и сестри има? Не мисля, че и осиновяването не крие този риск за който говорите, с донор поне единият би могъл да бъде биологичен родител. Проблемът е доста доста сложен, ние само можем да си говорим ...

Моето дете е от ромски произход, с биологични родители роми. За себе си лично мога да кажа, че съм щастлива, че не си купих детето. Други го правят, всеки знае себе си.

Ми вземи ти си осинови като толкова те влече, ако си мислиш че е толкова лесно. Само че това не ти е като в магазина - като да отидеш да си купиш брашно или олио. Де да беше така лесно!

Тия черничките си ги вземи ти си ги гледай, те и без това ги оставят на държавата да ги поотгледа до 7-8 годишни аз да им плащам масрафа да имат по двуцифрена бройка деца.

Държавната политика е да няма повече деца в институции - 3 отказа за осиновявано от българи и съответното дете се предлага на чужденци. Повечето откази са заради това, че дечицата са болни, което в чужбина не е проблем да се реши, но има и такива, които са отказвани само заради тъмния цвят на кожата.

Държавата няма пари за хората с репродуктивни проблеми? Но от друга страна има пари да финансира 14-15 годишните майки, които докато станат на 30 'произвеждат' по 7-8 деца...Въпросът се решава лесно, като се въведе здравно и социално осигуряване според вноските: който не внася, няма да яде...и други работи!

Да, не е ОК да се политизира темата, но реално търсим първопричината на хората да им е толкова трудно. Една причина е държавата. А държавата, както и споменатото малцинство, се променя и разбира само от бой, ама истински бой по тъпите им кратуни. Всичко се променя след много трудни преговори, пък вземе че се смени правителството и хората с такива проблеми в крайна сметка се отказват - те станат на по 50-и кусур години и толкоз. А 200 хиляди български двойки с по едно дете са си 200 хиляди българчета, което противоречи явно тотално с политика, етническа карта и блябля глупости, които нашите политици следват неотлъчно.

Трай, че да не те чуят ония от Българския Хелзингски Комитет! Ще те обвинят веднага в расизъм и нарушаване на човешки права!

Държавата няма пари за хората с репродуктивни проблеми? Но от друга страна има пари да финансира 14-15 годишните майки, които докато станат на 30 'произвеждат' по 7-8 деца...Въпросът се решава лесно, като се въведе здравно и социално осигуряване според вноските: който не внася, няма да яде...и други работи!

Ами държавата не поема нито един лев по донорските програми защото спонсорира малцинството с помощи и детски, за да могат те да раждат.

Цели 200 000 двойки?! Не е ли прекалено много, от какво се развалиха тия хора толкова?

Ами...от "хубав" живот...

Интересно, че тук може да прочетеш много версии - ГМО-тата са виновни, жените правят безразборен секс, не се хранят добре, много се пуши, много се пие.... И въобще всичко е свързано с това, че всеки си е виновен. И нито едно мнение, че за да има 200000 двойки с проблеми дали пък не се дължи на нещо, което е споходило тези, които са били деца и младежи през 1986г? Единственото общо нещо, на което са били подложени е РАДИАЦИЯТА. НЕ толкова силна, че да ни убие, но достатъчна за да създаде проблеми.

Естествено че ще има недостиг, така е при социализма винаги има недостиг на нещо. Единственото решение е да се заплащат яйцеклетките.

Така е, ако се плащаха, щеше да има в изобилие, особено от донори ромки!

Пратете жените сами на море за 2-3 седмици.. стерилитет така се оправя!! Другото е бошлаф работа

България е малка държава, какво ще стане ако децата родени от дарените яйцеклетки се срещнат с децата родени от дарителката ... колко полубратя и полусестри има, някой прави ли си труда да води статистика и да мисли по този въпрос?

Ти съвсем изперка

нов бик и работата заспива.

А колко жени не знаят от кой баща са децата? Или знаят, но го крият от биологичния им баща? А колко изоставени деца не знаят родителите си? Тия деца ако се срещнат случайно със свои полубратя или полусестри? Айде стига глупости!

Там където природата е казала НЕ, значи не трябва. Сменяте партньора. Наистина съчувствам на всички, които имат репродуктивен проблем, но щом природата не позволява нещо да се случи, то тя си има своите съображения за това! Интересно ми е дали е правена някаква статистика за цялостния здравен статус на хората заченати по неестествен начин, не само в детската им възраст а и след това?!

И какво значи природата е казала "не"? По тази логика природата казва "не, стига ти толкова живот" като получи човек инфаркт или му се спука апендицита и какво, до тук беше, такъв ти беше късмета ли? Или пък природата казва "да" на безразборно и неконтролируимо разможаващите се цигани, техните отрочета ще допринесат повече за развитието на това общество и на този свят от децата на двойките, борещи се с години да имат дете. Чукайте на дърво и се молете да не ви се случи, че тогава, че видите дали ще се съгласите с природата или не.

Браво, Галя!

Ами всъщност не съчувстваш, а нараняваш. И то така, че не можеш да си представиш каква омраза предизвикваш към себе си.

Близко е до акъла, че в такъв случай не трябва и да се лекуваме от болести, никакви лекарства, никакви операции, най-много можем да пасем билки, щото само те са от природата. ОК ли си?

Доказано е - ГМО продуктите причиняват стерилитет. Храните с които се храним от супермаркета, са пълни с пестициди, нитрати и ГМО. Ваксините, които се използват - също са направени с такава цел - Намаляване на Популацията ! / освен огромните печалби за фарм. корпорации/ -------------------------------------------- Опитайте, ако имате възможност да се върнете на село и да се храните поне 6 месеца с екологична храна

А те циганите не се хранят с ГМО продукти нали, или искаш да кажеш че ГМО-то влияе само на стерилните българки, напротив циганите ядат доста по големи боклуци и живеят по мизерно и лошо от яловите българки!!!

Ето ме и мен да реша проблема ;) Всяка мацка на 30, която няма деца, задължително трябва да дари една кора яйца по великден.

Ей, как пък всеки път най-некомпетентните се изказват най-много. Защо един път не замълчите и не си спестите злобните подигравки и тъпите съвети. Как не Ви е срам към хора със здравни проблеми така да се отнасяте?

а може ли някои да ми каже, какъв е смисълът да имаш деца въобще в този несправедлив свят?

а хахахахах пробвай, току виж ти се осмислят нещата ;)

коко, е няма що - ако живота ти е само за да бъде осмислен от поколение??!!

Къде е казано, че трябва да има смисъл и че трябвяа да се правят само смислени неща?

На фона на тези обезпокоителни данни трябва да си зададем въпроса "Как момичетата се подготвят за момента, в който ще решат да станат майки?" Наред с проблемите извън нас - замърсена среда, вредни храни и т.н. повечето от младежите живеят изключително нездравословно. Не е за пренебрегване и твърде ранният, понякога безразборен секс, който носи много рискове. Нямам позната от моето поколение /50-те години/, която да няма деца. За нас валиден беше двудетният модел и повечето родихме по две деца, които също вече са родители. Тъй че - от ранна възраст се старайте да живеете здравословно и проблемите ще са по-малко!

Коментарът ти издава невежество и тесногръдие. "Бабешки" разбирания отпреди един век са все жената да е виновна, сякаш мъжете нямат репродуктивни проблеми. При 40% от случаите проблемът е в жената, 40% - в мъжа и 20% - и в двамата. Дано децата ти някой ден бъдат по-информирани от теб.

сурогатното майчинство го разбирам, но донор на яйцеклетки не го разбирам. По ги разбирам самотните жени, с желанието да си имат някого до себе си, си търсят донор на сперма. За жените, които не могат да заченат със собствени яйцеклетки, не ли е по-хуманно да си осиновят някое детенце. Хем правиш добро, хем не се мъчиш с инжекции, то така или иначе детето, което ще се роди няма да е с нейните гени.

Обаче може да е поне с гените на единия родител - бащата

диагнозата е "не ти е писано"

Може ли хората, които нямате проблем просто да не коментирате. Спестете си съветите - не струват. Ама изобщо.

да не очакваш точно тук телефона на някоя яйцеклетка

донорството на яйцецлетка не е толкова безобидно, всяка жена, която се запознае с рисковете и доста се замисля и доброто и сърце замълчава пред разума.Не е случайно изискването да има поне едно дете преди това ;)

Бих дарила, но как да го направя, като знам, че това детете, което евентуално ще се роди ще е мое? Ми аз няма да мирясам, докато не си го взема. Имам едно малко разбойниче и само като го погледна и се разтапям. Как бих могла да живея спокойно, като знам, че някъде по света има още едно малко същество, което е мое дете?

Освен това, кой може да ти гарантира, че детето от твоята яйцеклетка ще има добри родители?!

Тия хора чакат с години да имат деца и плащат по една торба пари за това. Как мислиш дали ще са добри родители? Анонимността при донорството е гарантирана - нито донора, нито приемника знаят кои са. Яйцеклетката не е дете, моля правете разлика.

Значи викаш по-лесно да хвърляш по една клетка в канала всеки месец? Иначе какво му е твое, щом не си си го отгледала? Малко ДНК, даже не и цялата.

Ей, зловонния дъх, сигурно нямаш деца, затова не знаеш каква е разликата между твоето и чуждите деца. Обичам децата и се радвам на всички деца, но моето си е мое, иначе защо природата е измислила майчиния инстинкт? Ми тогава дай да си ги менкаме, защо всеки да си гледа своето? Малко ДНК, но точно това ДНК е нещото, което те привързва към децатат ти, близките ти, роднините ти. Защо иначе ще изпитваш естествено влечение към кръвните си роднини и децата си?

Luna0102

Точно. Най-вероятно даже няма да го видиш как изглежда и цял живот ще го мислиш дали е добре.

Браво на Паулина. Respect!

Спрете месото, цигарите, млечните продукти от всякакъв тип, яжте сурови храни и отидете извън града за 3 месеца и се отдайте на опознаване и познаване. Резултата може да ви порази с красотата си :-) Не питай старило (доктори), а питай патило ;-)

Явно си доста неинформиран/а, щом пишеш откровени глупости. Има немалко диагнози, при които не може да се помогне, пък било и то чрез природо-съобразен начин на живот.

Започни да мислиш и тогава се изказвай.

Те за това вегетарианците и веганите масово имат сдухан вид

Пратете жените сами на море за 2-3 седмици.. стерилитет така се оправя!! Другото е бошлаф работа

Проблемът с бездетните семейства ще се реши на 50-60%, ако на всяка бременна преди брака младоженка-студентка, държавата даде 50 000 лв. , вместо да ги дава за инвитро деца. По този начин младите хора ще са заинтересовани да си намерят подходящ брачен партньор без репродуктивни проблеми. По настоящем, в България само 8% от бездетните се ползват от инвитрото.

Защо говориш глупости? Дали човек има репродуктивен проблем се разбира едва, когато започне бебеправеното. Лекарите смятат, че трябва да минат 2 години, преди да се потърси медицинска помощ. Как една жена или мъж да знаят, че имат проблем, преди да са намерили подходящ партньор, с когото да искат да създадат деца?

Тази брачна двойка просто няма да получи 50 000 лв. от държавата. Предложението визира решаването на проблема в перспектива, тъй като от настоящото решение се възползват едва 8% от бездетните семейства.

50 КИНТА И СДАРЯВАМ

Проблемът с бездетните двойки се дължи на нарушеното еко в размножаването на човека в цивилизованите общества- момичетата почват ранен секс, пият атиконцепционни, правят аборти, пушат, пият, но0сят прашки, правят безплоден секс по 10- 15 и 20 години и матките им свикват да изхвърлят оплодените яйцеклетки. Природата си отмъщава за безразборния секс. Средствата трябва да се вложат за просвета на момичетата. Да правят секс когато са готови и да стават майки- след 18-20 тата си година.

Как реши че почват ранен секс? Като до преди 100 години на тая възраст са били вече женени и са раждали? А до към 30 половината са били умрели.

По 50 000 на всяка студентка бременна след 3-ти месец при сключването на граждански брак и бездетните двойки ще намалеят най-малко на половина, както и разходите за инвитро-процедури. Просто нали, но пък докторската мафия ще пострада.

Ами няма мераклиики за даряване, защото българинът е свикнал все някой да му дарява нещо. А в действителност всичко струва пари - здравата яйцеклетка е "отгледана" със здравословен начин на живот и мерак. Освен това - ангажимента по отделянето - подготовки, инжекции, упойки, дискомфорт - т.е. физически и психически травми, малко или много...Ами всичко това ако се заплащаше - щеше да има опашки за даряване. Защото ако го няма здравия биологичен материал - и най-големият специлист нищо няма да направи, но неговия труд и знания се заплащат и то много скъпо, докато другото искат да се дарява. Органи да се даряват, кръв да се дарява,та да има материал бизнесът в медицината да върви......Няма как да стане...Освен ако човек не уважава себе си и му е все тая....

Плаща се на донорката. По 3000 - 4000 лв. нетна сума за услугата. Какъв ти е проблемът?

Ако е регламентирано - ОК, но се съмнявам, защото никъде не се споменава, а само се реве за донорства....А на черно - договорки може да има, спор няма...

40 000 двойки са чакали да станат на 40 ... Изключвам младите хора с репродуктивни проблеми, те трябва да са първи в списъка за донорство

Чакат не да станат на 40, а да може да се случи, някои чакат с много години.

Аз също чакам 40 000 двойки да им направя дете! Що чакат, а не се обаждат, и не се нареждат на опашка! То само с пасивно чакане не става! Требе да се поразмърдат!

Ето тук могат да се насочат средства , вместо да се дават социални, там където имат по 10.

На мен средства ми не требат, аз оплождам със собствено средство!

Много си прав/права. Дано да се намерят политици, които да прегърнат тази идея.

Демокрация майна!

Фирма МАНГАЛОИД - цепи , лепи, вулканизира.

Съжалявам, че в конкретния случаи не мога да помогна. Ако ставаше въпрос за сперма, отделям по 200мл. на ден.

ПИПО

Викаш, ако на някой му трябва урод, да ти се обади?

Мога да те напълня, докато прелееш.

Голямото количество сперма не е гаранция, че е качествена. Много често има проблем (възпаление), нормалното количество сперма за 1тек е 5-8ml.

1.5-6 по СЗО е нормалният обем

по кило пресно хайве на седмично ! Пормоцйонални цини, за нашити побелели Старейшини ОТ, Герберастията!

Осиновете си бе сладури! се ще е от друга яйцеклетка, пък и ще помогнете на детенце

Всички деца за осиновяване са от ромски произход. Няма българчета, нито едно. Има българчета, но за приемни семейства. Това е съвсем друго.

А има ли закон, който забранява на ромките да даряват яйцеклетки?

Абе, сладур, ти цигане ще гледаш ли? Защото бебета и малко по-големи деца (до 3 години) с БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД се продават за много пари. Само циганетата са безплатни. Ние сме кандидат-осиновители. Чакаме повече от година. Нямаме нито едно обаждане. Само човек, недокоснал се до проблема инвитро, осиновяване, може да пише и говори глупости, при това със самочувствие, че е нещо повече от нас, понеже се е възпроизвел. Гнусно е!

Да, аз и много като мен осиновители на деца от ромски произход. Не говоря за приемна грижа, а за пълно осиновяване.

Аз съм щастлива, че не си купих детето. За останалите, въпрос на лично решение.

да и аз ще кажа, вместо да се плаче и бла бла да вземат редом с тази новина, да напишат каква е процедурата, колко време отнема и т.н. Ако е толкова бързо и безполезнено вярвам много жени ще откликнат

Това да не ти е сайта на Център за репродуктивно здраве "Надежда"! АКО ТЕ ИНТЕРЕСУВА ЩЕ ПРОЧЕТЕШ;

що нещо пречи ли ти? редно е щом се поднася една част или страна от дадена тема да се напише и другата. Щом ще се дава гластност колко са двойките с репродуктивни проблеми да напишат и как хората, могат да им помогнат. И вярвам има добри жени, които биха дали нежния материал дори и без пари

Освен това на донорката се плаща доста добре за услугата - някъде към 3000 - 4000 лв. нето, в зависимост от договорката с клиниката. Това бяха цените преди 3 години. Към днешна дата може и повече да се спечели.

Всичко е около половин един час, но пункцията става под упойка!!! Естествено, има изследвания предварително.

От доста време се чудя, някой(я) ще ми обясни ли като на лаик, как се вади яйцеклетката. Време, боли ли и т.н.

След прегледи и одобрение, на цикъла, предшестващ процедурата ти се поставя инжекция блокаж. С началото на въпросния цикъл започва ежедневна хормонална стимулация чрез подкожни инжекции, прегледи и кръвни изследвания през 2-3 дни, накрая една завършваща инжекция и се назначава час за пункция. Под краткотрайна анестезия се прави т.н. фоликулярната пункция - влиза се със специална игла през влагалището и се пунктират узрелите фоликули, като се аспирира течността вътре ведно с яйцеклетката. Събуждаш се и си тръгваш.

От началото на хормоналната стимулация до пункцията минават 9-13 дни. Иначе процесът от началото на кандидатстването за донор до същинското начало, т.е. стимулацията, минава около месец, зависи в кой ден от месечния цикъл се отиде. Дали боли - не! Това са едни тънки и къси иглички за подкожно приложение.

сиреч гадна работа; нали се сещаш как ще пусна моето либе на хормонални стимулации 10 дни!? Че няма болка е така...

ужас... вече се отказах... на такъв ужас бих се подложила само за много близък човек

Нека обясни някой ,защо циганите нямат този проблем,а се среща все по-често в цивилизованите общества.

Защото 90% се сещат, че искат да имат деца на 40, други се тъпчат с химии от 18 да се пазят, контрацептиви и т.н. + всяка втора мома е с аборт :)

Тя всяка втора мома е с аборт, защото всеки 2ри мъж се мисли за голям еб.ч, ама не успява да го извади навреме, пък и не иска да използва презервативи и. А като стане белята си обира чукалата

вече и при тях се срещат тези проблеми

Щото много се е*ат и често се сменят осеменителите - все от някъде ще хване. С лежане не става, трябва си секс без предпазни средства!

Това, че ти сега разбираш за тия проблеми, не означава, че досега го е нямало и кои общности е засягало. Молете се да не Ви се случи на Вас или на Вашите деца.

Luna0102

Отговорът ти със сигурност не е към недоумяващ.