БАН: При ръст над 5% стигаме на 75% ЕС след 15 г.

Ако искаме за 15 години БВП на човек в България да достигне 75% от средното на ЕС, трябва ръстът да е с над 5% годишно.

Обратно в новината

Коментари - БАН: При ръст над 5% стигаме на 75% ЕС след 15 г. | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

да споменат само, че става дума над 5 % всяка година, а ЕС през това време да е с 0 % всяка година и пак на 70 % и то от средното за ЕС, т.е пак на дъното

-"Експертите на БАН очакват през следващите три години повишаване на заетостта и намаляване на безработицата до нива 6,0-6,5 на сто. " Чудно в какво ще се състои това увеличение на заетостта на населението,като в тази захвърлена на бунището държава нищо,като производствена мощност не се строи!Герберастката пасмина не строи фабрики и заводи,които да обезпечат работни места и трудова заетост на населението!Може би ще бъдат наети повече безработни,които да правят чикии на слона в зоологическата градина!

voknid

Ръста на БВП е правопропорционален на ръста на цените (добавената стойност + акциз и ДДС), и обратнопропорционален на парите в джоба, под юргана, или в т.н. бели пари за черни дни в "БурканБанк", или в "Кожодербанк", с 0.2% лихва, колкото да не намалява откраднатото от т.н. "преход".

Срещат се двама директори: - Вие плащате ли заплати на хората си? - Не. - И аз не плащам. - Но те все още идват на работа, нали? - Да. - И моите идват. - Ами да направим тогава входа платен?

Ал

Скъпи БАНаджии, обслужващи интересите на ГЕРБ, За това, което предлага държавата като условия за правене на бизнес, данъчното бреме е високо. То е приблизително средното за ЕС - около 43% от БВП. Затова и няма бизнес тук - твърде е висока данъчната цена за тези условия. Другата причина е твърде ниската връщаемост на данъците и осигуровките. Пример: над европейска цена на километър магистрали. Пример: От всеки 6 лева иззети от нас осигуровки за пенсия, ние, обикновените хора получаваме после като пенсия само 1 лев. Пладнешки грабеж!

Къде в ЕС ЕТ, ЕООД може да се осигурява на 230 евро... Къде данък печалба е 10% и къде по белия свят всеки пишман бизнесмен си иска фактура за гориво или за салама който яде вкъщи...

Ал

Във Великобритания осигуровките за до 10000 паунда годишно, без да имаш долна граница като при нас, са около 4 ПЪТИ по-ниски.

Това и без БАН-аджиите си го знаем.

Преди 3 години маслото струваше 3 лева, сега е 6 лева. И така при много стоки и услуги. Това е дефлация по български. Спомняте ли си съвсем скоро, че увеличиха парното с 20% и 30% за Плевен, както и още услуги и стоки?

Аз пък разбрах,че ако имаме годишен ръст от 15% ще достигнем равнището на белите държави след 75 години!

Каква дефлация ги гони тези пишман иконимисти? Кой им е дал диплома? Да не са завършили УНСС със съответните суми? За три години заплатата ми се обезцени двойно.

та ние сме си ориенталци бре ... я виж каква чалгиика въртим по радиото и телевизята :) но !!! Eвропа върви по същят път ! нека се размноjaт арабите и току виж сме станали културен център на Hова Eвропа

Ал

Доста манипулации и то с идеята да се вдигат данъците. Ма то не е по искане на ГЕРБ, то е и идея на БАН! Вярвате нали? "В БАН смятат, че може да се мисли за увеличаване и промяна на структурата на данъчните приходи." "ефективната данъчна ставка е 21 процента, у нас тя е девет процента" А ефективността на събирането на ДДС, което 100%? Държавата ни преразпределя над 40% от БВП, което съвсем не е малко и е над средното за ЕС! Увеличение на това преразпределяне означава изземване на средства от бизнеса и харченето им от номенклатурчиците от ГЕРБ. Това означава по-малко бизнес и в дългосрочен аспект понижаване на БВП. Ама с такъв премиер - толкоз!

След 15 години ще пишат същите статии, както ги пишеха и преди 15 години. Нищо не се променя в България, затова и по-умните емигрираха.

Сериозно? И за това взимате заплати? Как да не знам, че сме най-пропадналите в Европа!!! Между другото никога, АМА НИКОГА, няма и прахоляка на европейсите да видим. Ей така ви го казвам, като лаик.

Далеч сме, но БВП ни, реално е с св 30% по-висок, в БВП не влизат парите, които се дават под масата, нито такива, които се фактурират за фирмени разходи. В БВП не влиза неформалната търговия, като тази по пазарите, закусваните, барове, при нас почти половината туризъм е в сивия сектор - никой не му знае какви са му оборотите. От това имат полза всички, освен обществото. Защото с 30% по-голям БВП ще има и за пенсии, и за здравеопазване и за образование и за сигурност, че и за армия - но така няма да може да се краде.... Хайде БАН да ме изопачат. Ами всичките ЕТ и ЕООД-та дето се осигуряват на 460лв, а имат стотици хиляди...

Истината е ,че само благодарение на държавника Бойко Борисов България постигна ръст,стандарт и благоденствие,непостижим за цялата драгалевска,позитанска,царска и сарайска шайка за 28 години!

застинали в късния соц, акъл не ща. Закривайте тая бърлога на мързеливи паразити и комунисти, което и едно и също. Или да минават на пазарен принцип - възлагат им работа от бизнеса, вършат нещо, плаща им бизнеса, но не и държавата. Защото сега на държавна издръжка си клатят по цял ден макарите, драпат се, където не ги сърби и току избълват някоя гръмовна тъпотия.

най-доброто, което може да се направи за БАН е да се закрие веднага, а сградите, терените и техниката да бъдат продадени на търг за погасяване на държавния дълг. Резултата от дейността на БАН е нула полезност и смучене от бюджета за заплати, отоплени, телефони и други разходи на некадърни чиновници

Дааа, та да има за разплод на гении като тебе дето врещите без да знаете за какво.

Учените от БАН, които толкова години мъдро наблюдаваха властта по времето на всички кризи и нищо не казаха, нищо не направиха, а сега по времето на валутен борд бълват опашата глупост, крещящо противоречаща на всякакво икономическо учение, освен на проваления комунизъм. Такива хора трябва да си гледат академията и да не излизат с изявления, защото са част от позорната хиперинфлация, част от приватизацията, част от целия икономически провал на управляващата класа. Те, да говорят за икономически растеж, при условие, че нямат никакъв дял от растежа, а са само в част на бюджета "разходна" , показва къде им е мястото. Но всички ги гледаме как говорят важно- кретени червени. Могат само да бършат обувките на Бойко Борисов, който въпреки Дянков, Цветанов, Пеевски, Цв.Василев удържа победа по- голяма от всички войни, които сме водили досега. Войната с червената мизерия я спечели бате Бойко. И тия помияри тръгнали да говорят! Що не видят какво представлява тяхната Госпожа Лъжа, която дори кон не може да язди, но намаза сочно от приватизацията на Костов и Р.Овч?

Бе отде ви изравят все такива умници. Не работя в БАН но имам клиенти там та знам какви са хората. Нито са старци, нито са некомпетентни, напротив. Има и съвсем млади хора - в 30-те си - които се развиват доста добре. Отде ти реши, че знаеш за какво говориш та си се развикал. Върви си блей мъдростите в кварталната кръчма, там поне никой няма да те чуе и да се опита да те вземе насериозно.

Ами некомпетентни са! Ще говорят за растеж на фона на трудностите, които преодоля бате Бойко- безсрамници! Нито митници, нито престъпност, нито, пътища, нищо не направиха. Всичко ББ го направи. Бавно и полека се вижда, че всичко тръгва с ГЕРБ и то въпреки БСП, ДПС, ДСБ, и цялата червена опашата лъжлива маса. Наскоро един друг Академик беше поканил Цариградския патриарх, който дойде да ни хули и обижда.. Колко от тези са участници в поканата и кандидатурата на акад Воденичарски да ви питам любезно? В БАН има институти по икономика и право, които са пълен анахронизъм и отглеждат хрантутници, които сега са излезли да дават акъл и нито един лев не могат да спечелят освен чрез европрограма и пак плюят против "лошия " ЕС, който ни вдигна от тинята на комунизма, с който закусват същите тия от БАН.

Безработицата намалява, но за съжаление заетостта не нарасна през изминалата година . Нищо не намалява, просто има много скрита, нерегистрирана безработица. Изтече ли обзщетението, нямаш повече какво да правиш в бюрото - там работа не предлагат, а пък като те отпишато и хоп - безработицата "намаляла"!

Безработицата пада поради лоши причини: масово емигриране от България на безработни и работни. И няма никакъв начин да настигнем богатите страни. Ние сме мързеливи, лъжливи, крадливи далавераджии. Никакъв шанс.

Като, че ли беше вчера. Влизат унгарците в ЕС, пият шампанско, фоерверки и на другия ден правителството им обяви 100% увеличение на заплащането. Днес, ако си вземал 1000 форинта от утре вземаш 2000. Какво стана с Унгария? Нищо. Пак са тук, пак си живеят. Същото се канят сега да направят и румънците. Трудно ще им е но ще се оправят. Ама тези комунисти ли ги управляват? Само нашите комуняги са баш комуняги. Да са по-ниско от бате си. Много вярна е приказката: фашист да те бие, комсомолец да ти работи и комунист да ти плаща е най-лошото нещо на света! Та и тия БАН, замислили са се 75% от средното, не 75% от най-доброто. С такова комундерско мислене, такива резултати. Сакън батю да не кихне. Сакън.

А тези 15 години, Европа на едно място ли ще седи?

значи смятате, че износа на стоки ще се разраства, но заплатите няма да растат...!? А кое ще расте? печалбите на работодателите-чорбаджии моЕ би...

София е по- близо да ЕС, ама из страната има катастрофални места и райони

медиите са виновни защото мълчат като ....! А истината е ,че всички наши съседи имат годишен ръст над 6% ,алооо Бойкооо...!

Още малко и ще открият Америка. Глупаво и абсурдно е да се смята, че ще изпреварим половината страни от ЕС. Тези хора са със соц. мислене и образование. Напълно безполезни са.

Напълно възможно е БГ да догони и задмине много от страните. Качествени хора около които да се развие всичко е имало, има и ще има ако не стават катаклизми. И да, за по-малко от 10-ина години няма как да стане, просто е много работа. Но няма да стане и след 100 ако не намерим начин да изземем това, което сега наричат "политика" от съветската мафия, която саботира всячески развитието просто за да задържи контрола си.

sps_hrsf@abv.bg

матряла ти намалева с три милки, ти си викаш: има кечество, има хоризонт. ами ако утре и останалите се светнат и почнат да ти игрят контра или ендеведуален изход от батака? се едно да строиш замък върху песъчна кула. това плямпотат от банн.

те това са дъртаците на бан, учудващо как се влачат половин век вече с по 500-700 лева заплати и не пукват бе, сплетници на интриги, мръсници и абсолютно неадекватни и некачествени в акъла си, толова е зле положението с науката тука ето заради тия. Нямат никакви идеи за проекти или пък по комисиите за защити на докторантури или одобрение на проекти заради фрапираща си некомпетентност обявяват за новост неща, които отдавна са известни, ама не на тях..ТРЯБВА ДА СЕ МАХНАТ ВСИЧКИ КОМИСИИ С ТЯХНО УЧАСТИЕ, има си списания с имапкт фатори,цитирания и други индекси , които са достатъчни за оценка на качеството на всеки млад учен и повече млади хора трябват, за да ги заместят напълно тия.. Гениални направо, да вдигали данъците и цените.. Накъде повече , бе , простаци, колко още искате да стане сметката на месец за парно - по 3000 лева сигурно на 500лв заплати....Кой ви плаща сметките з апарно, вода так по тия катакомби на бан????И от кой ще ги събирате тия данъци като по улиците на страната останахте само такива 60-70годишни пенсионери, даже и циганите избягаха от страната....келеши.. Да им се вземат имотите на бан, пък предлагам аз......Тия трябва да се изринат, защото са опасни за и без това изпадналата в кома България... Що не казаха нещо за демографията, за неработещата съдебна система, за вилнеещата бясна престъпност, за фалиращите болници.... като увеличите данъците та какво ще постигнете, сигурно ново увеличение на заплатите и субсидиите за дупетатите....

като прочетох оня ден че бан ще оценяват нуждата от аец белене ми стана лошо. има си консултанцки компании, които само това правят и им се плаща на парче, а не като на тези тунеядци в бан които нищо не правят - и тези малки заплати са им много. хубаво ги беше нарекъл дянков феодални старци. старци, старци ама не пукват.

Смаетките са много прости - ако заплатите нарастват с 10% годишно и искаме 5 кратно увеличение (запл. в България са около 5 пъти по-ниски), то уравнението е 1.1 на степен х =5. Като се реши Х=17години! Но 10% увеличение е трудно постижимо, тъй, че стягайте се, а не хленчете!

А тея ще стоят на едно място да ни чакат

още ли тези синодални старци уж решават съдбата ни? Те са се вкопчили със зъби и нокти в добавката към пенсията им, заради подарените им академични титли, които в повечето случаи са на червената върхушка. Дайте ни поне един пример за истинска наука в тази БАН, за нещо градивно, за нещо полезно за държавата...

Няма нужда куп учени да ни омазват истината, сервирана като неразбираеми проценти! Всички виждаме посоката, към която сме се запътили отдавна. Скоро цялата държава ще стане само от възрастни хора, оправящи се както могат... А депутатите ни ще бъдат първите, които ще избягат в чужбина ненаказано. Та нали те никога не носят вина и могат да си правят каквото пожелаят?

много сте далеч с този чалгаджийски манталитет, с това, че не ви пречи мизерията, кочината, че все чакате няко йда дойде и да ви "оправи". Първи сте по смъртност и по количество аборти сред деца до 15-годишна възраст.

Ти нали не си,аре бегай да ближеш там квото ти подават,в твоя свят.

Помните ли какво исках да се направи с БАН?

Тези "професори" от БАН правят едни кръчмарски сметки ... всичките им сметки приемат, че другите в ЕС няма да се развиват ... и така след 15 - 25 години ... пак ще сме също толкова бедни (ако ли не и по-бедни) както и сега.

Нали си ти да им кажеш как да смятат, дааа.

Хубаво че тази академия най сетне излезе със нещо конкретно след толкова време.Иначе хората щяха да се чудят има ли такова животно БАН или няма.Ако не е смешно то е трагично.То няма хора вече които да останат да живеят те за икономически прираст и догонване говорят.Тия хора в каква реалност живеят въобще?

Това не може да е академия и то на науки: 75 / 5 = 15 (ако не греша). А ако имам 100 лв. при ръст 5% на година, след 11.5 години ще имам ръст с 75% на началната сума от 100 лв.

Е да но имаш инфлация, курс на долара, разходи за заплати и какво тосе сетиш, за секретарки вв командировка в Кан, фалити, неправилни капиталовложения, кражби, изнесени милиарди от грабежи, усвояване на ДДС и акцизи и т.н.

Няма как при 400 хилядна държавна администрация да искаме да догонваме дори Ботсвана,която е през нас по БВП,по пенсии,по средна заплата и т.н.Трябва много да се реже и то смело.Аз до сега реформа не съм усетил нито съм видял.Пътя до вкъщи липсва половината,в болницата си платих счупената ръка,окрадоха ме,а от крадците няма и следа...с кое да ги стигнем европейците!...освен всички за по 3 месеца да се въртим я митничари,я доктори,я сидии/прокурори...друг начин не виждам.

Гласувайте пак за червените чукундури на лъжкинята и чакайте ръст на върба в сряда! 3 национални катастрофи след 1989-Луканов,Виденов, Беров и тъпаците пак чакат другарите да му сипят в копанята! Ръст може да има, само като го има Бойко- Градителя на Нова България!

Много си прав. Бойко като се включи в националния и сме станали световен шампион :) Бойко може да се похвали само с една магнолия, но не знам дали не я сменят всяка година. Иначе видяхме, че строежите му имат нужда от основен ремонт

Жалък евтин трол.

Съвършено проста работа е да ги стигнем 1.Населението трябва да е в добро здраве,да е образовано поне до ниво да може да упражнява качествено една професия и да бъде съзнателно и отговорно! 2.Трябва да има промишленост,която да е с по-висок процент принадена стойност и евентуално експортно ориентирана.Излишно е да се казва ,че производителността на труда трябва да е висока,също така ,че трябва да има и лека, и тежка,и хранителна промишленост и т.н. 3.Трябва да има развито селско стопанство -земеделие и животновъдство.Земеделието трябва да бъде поне механизирано /и да не бъде дребно и екстензивно /.Почти задължително е да се подкрепя от държавата и да има научна подкрепа. 4.Трябва да има добра търговска организация,защото е важно не само да произведеш стоката ,но и да можеш да я продадеш!? 5.Начело на държавата трябва да са хора ,които разбират от тези 4 неща ,а не само от пожарникарски маркучи,футбол на малки вратички и фолк певици.Отделно от това трябва да знаят как да се осигури сигурността на държавата ,как да се поддържа здравето и образованието на населението и да му се предлага мотивация . Всичко това може да стане доста лесно ,ако в държавата има много хора които го желаят ,имат необходимите дадени от родителите и природата генетични заложби,трудолюбиви,ученолюбиви и родолюбиви.И малко време - не повече от 100-150 години!!Имам малко съмнение че ние сами ще успеем ,но пък има вероятност ,че ще ни принудят!И начинът по който ще го направим няма да ни хареса!?

Ако го имаше всичкото това, ние щяхме да построим комунизма. БАН вместо да създават работни места и икономика, и те акъл дават.

Ти май за социализма си мислиш?

жонглиране с цифри! ами ако ръста е 3%? ами ако ЕС тръгне в обратна посока,т.е. кум обедняване? кога ще закрият тоя цирей бан?

jingiby

Много сме далеч от Европата. За това спор няма. Въпросът е какво правим в ЕС и защо само пречим на хората да си вършат работата с нашите чалга-политици, далавери, простотии, мизерии, цигании и др. подобни балкански хубавини...

Проблемът, господа от БАН, е че има една величина, която не отчитате - сивата икономика! Ако сивата икономика я доведете до нивата средни за ЕС, то и БВП-то ще стигне нива около средните за ЕС!

Тук трябва да добавим и "сивата" политика като почне от НС, което за пореден път показа, че 240 депутати са твърде много за България (само 27 юристи), твърде много съветници в общината (69 спрямо 25 в Прага) и така нататък по стълбицата на чиновниците. Ако се оптимизират може да освободим около 10 милиарда лева ресурс на година.

БАН, за пръв път от много време насам сте ИЗКЛЮЧИТЕЛНО прави - много СТЕ далеч от Европа! В момента сте се превърнали в убежище на най-големите некадърници (тези, които за нищо друго не стават. отиват там, на заплатка от по 5-600 лева). Това, с което се занимавате са основно клюки, спетни и одумване, как еди-кой-си (протеже на незнам-си-кой-си) взел 1000 лева повече от вас от фонд научни изследвания. Кажете, кога последно направихте нещо полезно за бизнеса (основната причина за съществуването вИ)? Не ми отговаряйте, въпросът беше реторичен...

Абсолютно ВЯРНО!

Ако искаме да имаме някакъв шанс изобщо да се измекнем от блатото на икономическата разруха и съсипията и да достигнем поне нивото от 1989 икономическият ни ръст трябва да е минимум 7% годишно поне десет години.

Как мериш нивото на митичната '89-а, понеже икономически погледнато от тогава насам БВП на глава от населението само расте и в момента е има-няма тройно (измерено в долари, така че не зависи от промените в курса на лева).

Расте наужким, ама в някоя соросоидна пропагандна бумажка. Взимаш универсалния измерител Индекс на човешко развитие или хайде, ако ви е прекалено сложно Индекс на покупателна способност и виждаш колко назад е България в сравнение с митичната 1989 година.

Много сте далече изобщо. Ако БАН не стоеше за Битово.А(х)ални.Неприятности изобщо трябва да си смените името. Иначе сте в тон с политиката на страната. Често правите експерименти и понякога преоткривате топлата вода. Жалкото е че след това ние поемаме болничните разходи!

Важното е, че синодалните бан-ски старци си общуват с извънземните! Да ги питат за съвет!

Сто тояги на чужд гръб не са много

След като оная ми работа можело да нарастне със 7см, защо БВП да не може, а?

само експерти от бан могат да направят такъв задълбочен анализ, и да стигнат до извода, че трябва да се увеличат цените, и най вече данъците! когато като млад си учил основи на комунизма, изкривяването на мисленето си остава до гроб!

справедливо да си разпределят чуждата собственост