Растат заплатите на високоплатените, на нископлатените - не

Делът на нископлатените работници се увеличава спрямо миналата година. Не се увеличават заплатите им и през второто тримесечие на годината.

Обратно в новината

Коментари - Растат заплатите на високоплатените, на нископлатените - не | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Едно време СДС какви ги приказваше за благоденствие и просперитет... Взеха ни банките, заводите и мините и забравиха за просперитета на народа.

Всъщност, СДС са червени дупета в сини гащи, ама късно го разбрахте..............

До като има овце ще има и кой да ги стриже.

сит на гладен не вярва..има обаче и изключения - някои преяждащи се правят на клошари.

Интересно дали при развитото социалистическо общество всички домакинства са се 'самоограничавали..' и коя прослойка не се се самоограничавала, а се е посветила на това да ограничава останалите членове по това времето преди 1989?

Който не може да си позволи да плаща наем- плаща наем. Който може да си позволи да плаща наем-трупа имоти.

Горчив факт е че еврото девалвира но и сегашните доходи са фиксирани спрямо него. Следователно и заплатите девалвират. Колко -ами нали сте умни глави -смятаите!

Така си го рейстнал/а,че май и ти не разбираш какво си искал/а да кажеш.Манджа с гразде.

Каквото и да коментираме и в нашето пост соц общество и в западното капиталистическо общество минималното ниво на доходите е въпрос на социална търпимост, така да се каже на 'социална сделка', то има смисъл на подаяние, облечено в двустранен конформизъм - израз на социалната функция на държавата. И щом толкова много хора са съгласни да се трудят за такива доходи, то е очевидно, че сделката съществува. Тук много от коментиращите ще кажат: 'хората нямат друг избор, нямат други възможности'. Според мен е крайно време да се осъзнае разликата между собствени възможности (способноста на даден човек да извършва някаква работа) и възможностите произтичащи от средата. А 'изборът', който асоциираме със свобода е следствие основно на размера на собствените, индивидуалните, възможности, ерго способности на човек и много по-малко на тези, които предоставя средата. Така че липсата на избор е резултат от ограничените лични способности, а не от предоставените от средата или от обществото. Да отидеш упражняваш ограничените си способности в друго общество, където нивото на 'социалната сделка' е по-високо не е развитие, не е израстване, не е кариера, не е победа - ти си същия посредствен тип, това е просто ситуация, в която се закрепваш към друга социална система, в която някой вече е свършил работата. И не на последно място, чуждите социални системи е абсолютно сигурно, че не притежават неограничен финансов ресурс, за да издържат безкрайно на посредствеността.

Добре;) Хайде сега да коментираме следния ФАКТ: В ЕС работодателят връща към работниците си под формата на заплати, бонуси и социални придобивки над 62 % от печалбата си. В България този процент е средно 42! Това какво ти говори?

Некоректно е да се каже 'печалба', коректно е да се каже 'приход' (има много приходи, преди след данъци, амортизации и прочее) и в общия случай е стойност, от която са приспаднати трудовите възнаграждения (заплати, бонуси компенсации, болнични, соц. пакет и други). Това, което ми говори е, че в България статистиката се прави върху декларираните разхои за персонала. Голяма част от декларираните разходи в България са некоректни (осигуряване върху минимума - останалото на ръка), така че каква част от генерираните от бизнеса приходи отиват за разплащане с персонала е съвсем неясно, но едно е сигурно - не по-малко от 42%.

Имат ли ум властимащите,как не ги е грях и срам , да държат 3 милиона българи,само три милиона българи(толкова останахме в българия)в такава мизерия .Държавата ни e колкото един малък град.Защо сме по-зле от джибути,занзибар и мучу пикчу.Защо.При тази пладородна земя,интелигентен,образован народ.Защо ни оглозгаха до кокъл.Защо са ни правителства,министри,депутати,упровители,магистрати,президенти ,антуражи,и каква ли не паплач,а не работят за народа си.Навсякъде е разруха,мизерия,гмеж.Грехота е все пак.рано или късно Бог ще ги накаже-всички крадци ,които се задавиха от парите на народа и дават акъл от екраните,визирам гущеров.

баце, кажи какво можеш и за какво точно ги искаш тези пари? Заради черните ти очи ли някой трябва да ти плаща?

щот му трябват

мога да копам седнал щото не става легнал ... пробал съм

Какви министри, какви депутати - дребни пионки. Парите управляват държавата. Едрият капитал - банки, фондове, заводи, мини. И то не мениджерите, Собствениците ! Кои са собствениците на едрия капитал - до един са чужденци. Какви депутати тук "управлявали" - купени, прекупени. Каквото им кажат, това приемат ! Западняците управляват България, тук таме има по някой български компрадорски или криминален капитал.

Теглите кредити, правите фирма, създавате работни места и ще бъдете от така наречените ''високоплатени''! Е, може да ви се наложи да се гръмнете след някоя и друга година като фалирате, но поне ще сте разбрали, какво е да си богат:)))

Че кой ще ти даде кредит ако си голтак?

някоя колиба за ипотека.

Човек,тук въпроса не опира толкова до майстора.Наистина глупост голяма е.Но пед майстора има 1Инвеститор 2Проектант 3Технически ръководител 5Шеф на екипа-бригадир. Сега питам аз,ако на майстора-500 лв са много, то на по горе изброените, заплата между 1200 и 8000 хиляди лв.за какво им ги дават?

Анджик де. И аз това питам - заслужава ли си българския лош матрял и сегашните заплати за некачествения труд, който полага.

ЩЕ ВИ ОТГОВОРЯ С ЕДИН ВИЦ:ЕДИН ОБЕДНЯЛ ЧОВЕК ИМАЛ ТРИ ПАПАГАЛЧЕТА И РЕШИЛ ДА ГИ ПРОДАДЕ.ОТИШЪЛ НА ПАЗАРА КАТО СЛОЖИЛ ДВЕТЕ ПАПАГАЛЧЕТА НА РАМЕНЕТЕ СИ А ТРЕТОТО НА ГЛАВАТА. ВЕДНАГА СЕ НАМЕРИЛ КУПУВАЧ ,КОЙТО ПОПИТАЛ:КОЛКО СТРУВА ПАПАГАЛЧЕТО ВИ НА ДЯСНОТО РАМО?ЧОВЕКА ОТГОВОРИЛ:500 ЛЕВА.МНОГО СКЪПО .КАЗАЛ КУПУВАЧА. ЗАЩО?АМИ ЗАЩОТО ТОВА ПАПАГАЛЧЕ ЗНАЕ АНГЛИЙСКИ И ФРЕНСКИ ЕЗИК.АМИ ДОБРЕ ТОГАВА КАЗАЛ КУПУВАЧА КОЛКО СТРУВА ТОВА НА ЛЯВОТО ВИ РАМО?1000 ЛЕВА. КАЗАЛ ПРОДАВАЧА.ЗАЩО ТОЛКОВА СКЪПО?ПОПИТАЛ КУПУВАЧА.АМИ ТОВА ПАПАГАЛЧЕ ЗНАЕ АНГЛИЙСКИ ,ФРЕНСКИ И НЕМСКИ ЕЗИК.Е ДОБРЕ ТОГАВА ЩЕ ВЗЕМА ТОВА КОЕТО Е НА ГЛАВАТА ВИ КОЛКО СТРУВА ТО? АМИ ТО СТРУВА 5000 ЛЕВА.ЛЕЛЕ ЗАЩО ТОЛКОВА СКЪПО??? КАКВО ЗНАЕ ТО ?СИГУРНО ЗНАЕ ПЕТ ЕЗИКА?НЕ КАЗАЛ ПРОДАВАЧА ТО НЕ ЗНАЕ НИЩО НО ДРУГИТЕ ДВЕ МУ ВИКАТ "ШЕФЕ" И ЗАТОВА Е ТОЛКОВА СКЪПО!!!!!!!!!!! ДАНО ДА СТЕ РАЗБРАЛИ КАКВО ИСКАХ ДА ВИ КАЖА!

Информацията е грешна. Единствено растат заплатите на властимащите, партийците от управляващата партия въпреки спада на икономиката. Растат партийните субсидии всяка година и заемите вече са на рекордно ниво. Ей тия бивши номеклатури от БКП все искат да управляват, властват и да взимат те най-големите пари, нищо че са некадърни тъпунгери, които освен нови данъци и заеми не могат да измислят нищо друго.

И моите милиони растат, нищо че съм в опозиция. Гласувай за БСП, да има повече милионери и от тях.

Няма разлика между ГЕРБ, БСП, АБВ, Кунева, ДПС и по-модерните гейове от СДС. Всичките се ръководят от бивши бездарни номенклатури от БКП. Те нямат идеали и се борят единствено за по-големи облаги и заплати на избори, а Българската икономика си отива от ден на ден. Всички те си въртят бизнеса по непазарен принцип и печелят държавно финансиране, а иначе си играят на опозиция и власт за пред хората. Номеклатурни безгръначни тъпунгери са.

Абе помните ли онова асфалтираното дърво от преди 3-4 дни? Дали майсторът заслужава повече от 500лв заплата а?

Човек,тук въпроса не опира толкова до майстора.Наистина глупост голяма е.Но пед майстора има 1Инвестито

Работниците във фирмата за надзор дали заслужават повече от 500лв заплата?

Най-високоплатените "наемни" рабоотници са навлеците от "политическата класа" на държавна работа, които ние бадева хрантутиме. Не им стигат кражбите, но и заплатите си вдигат сами, мръсните паразити!

Едно борче решило да намери работа на сина си. Завело го във фирмата на един от неговите аркадаши. Аман-заман, вземи го на работа. -Добре-рекъл онзи.- Започва утре, заплата 10 000 евро на месец, офис, кола, секретарка. Никаква работа няма да върши. -Не -рекло борчето. Аз искам да го направя човек. Няма ли някаква истинска работа, за 400-600 лева на месец? -Е-е-е- отговорило другото борче. Че те за такава работа хората учат по 6 години, бе!

ама тия дето работят за 400-600 лева , човеци ли са !?

допълнителни доходи имат

дете, според теб 80% от гражданите на България не са човеци, а къде ли расте хляба или кое дърво ражда пържолите! Много като теб подценяват труда на обикновените хора и това е основната причина за неравноправието на хората. Ще се радвам и ти да не изпаднеш в тяхното положение и тогава ще разбереш, че няма по добър учител от живота!

ами то всеки втори вече има по две три виши образования ама ква е фаидата не знам

А вие синдикатите кво правите по въпроса.Едно голямо нищо.Защо сте ни тогава.

Как да разбираме израза:"Т.нар. група на бедните" ??? Те наистина са бедни, а не "така наречени". Хора бъркат по кофите за смет да се хранят.Палят се от глад по площадите,което нямао аналог в историята на Европа,а да не говорим за страна членка на ЕС. Ситуацията у нас е по-трагична от като след война....

беден=роб и робски страх ! животът е една непрекъсната борба , а не подчинение към мафиотския "елит", който от 70 години ни държи в послушно робство !

Бъркащите по кофите в Европа са доста повече.

ВСЕКИ НОРМАЛЕН ЧОВЕК ДА СИ ДАДЕ СМЕТКА, ЧЕ ПРАВИТЕЛСТВО, ПАРЛАМЕНТ, ШЕФОВЕ, ТЕХНИТЕ ЗАМЕСТНИЦИ И РОДНИНИ НА ПОДАРЕНИТЕ ИМ ПРЕДПРИЯТИЯ /ЗАЩОТО ТАКА СТАНА ПРИ ПРИВАТИЗАЦИЯТА, ПРЕДПРИЯТИЯТА СИ ГИ ПОДАРИХА/ПОЛУЧАВАТ ВИСОКИТЕ ЗАПЛАТИ, ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ - ЗАПЛАТИ, КОЛКОТО ДА НЕ УМРАТ ОТ ГЛАД, ЗА ДА ИМ РАБОТЯТ ГЛУПАЦИТЕ! ТОВА Е ИСТИНАТА! ТАКА Е ПРИ КАПИТАЛИСТА! РАБОТИШ, А ПОЛУЧАВАШ - НИЩО, ПРОСТО РОБ!

/енкомиендата/

Тихомълком, Българският Енергиен Холдинг емитира заем 550 милиона долара при лихва 4,9%. Заемът е за да се изплатят дълговете към Американските ТЕЦ. Защо БЕХ продължава да изкупува цялата продукция на американските електроцентрали при положение, че може да купува електричество от АЕЦ и други централи на много /в пъти/ по-ниски цени? Ето това се нарича икономическо РОБСТВО!

Да,а към това като добавим и лихвите от делото за Белене,които са около 170 хиляди едвро на ден... Явно ни управлява отбор аматьори.

Който и да те управлява все ще е тая. А тоя лош матрял толкова.

Не знам дали са аматьори но е сигурно, че са крадци.

Имам висше ама нищо не знам.Да но тате ми намери работа за 3000 на месец и аз лека полека почнах да влизам в час.Видях,че и колегите с малки изключения са като мен-връзкари...

Висше мога и аз да си купя После ще дам 20 000 да ме назначат на твоето място и за една година ще си оправдая инвестицията

Че то вече сигурно 70% от населението е с поне едно више. Ако всеки с више взимаше по 3000, щяхме да сме цъфнали и вързали.

Заплатите в България винаги ще са ниски и мизерни Аз го разбрах когато чух по телевизора гн.Борисов да казва че ако имало газ в Черно море Българската държава ще получава между 2 и 5 % а останалото ще е на който си го намери

Е намери го ти де. И взимай 95-97%.

Когато работим за възнаграждение,което те оставя без пукната пара или затънал в дългове,след като платиш основните си неолходимости за живот-като вода,храна,ток,телефон и т.н. то ти работиш за някой друг-БЕЗПЛАТНО ! А това скъпи приятелю се нарича-РОБСТВО !

Робство е когато нямаш избор. Когато имаш избор, но не се възползваш от него се нарича по друг начин.

Съгласна съм, скъпа, но избор имат основно младите и добре образовани българи! И те правят своя избор - отиват да продават труда си там, където им плащат най-добре! И това в повечето случаи не е България!;(( Въпросът е: какво печели държавата България от това?! Останалите тук са или хора на възраст, добре образовани и получаващи сравнително прилично възнаграждение, което ги спира да търсят прехраната си навън, или пенсионери, които вече никой не иска или са болни и не могат, или маргинални групи! Въпросът сега е: Това ли иска държавата България?!

Абсолютно сте прав. Изборът е дали да емигрираш, да останеш и вегетираш или просто да умреш!

ДА ИМАМ ИЗБОР:НЕ ХОДЯ НА ПОЧИВКИ ЗАЩОТО НЯМАМ ПАРИ!!! ХОДЯ ПЕША,ЗАЩОТО НЯМАМ КОЛА!!! И Т.Н.ИЗБОРЪТ МИ СЕ ПРОСТИРА ДО ТАМ ДО КЪДЕТО МИ СЕ ПРОСТИРА СОБСТВЕНОСТТА!!! КАПИТАЛЪТ МИЛОСТ НЕ ЗНАЕ!!!

хихи сигурен съм че нито един кандидат президент на големите партии нема да засегне въпроса а и да го засегне изводите за справяне и причините ще бъдат погрешни въпрос на политическа култура хихи

Мигар Ни трябват партии ?!

промяна, зависеща от изминали път няма да ни изведе на точния път недопускащ по нататъшното проваляне на нацията ни

Е, па нормално бе, на шивачката с 300лв, като и дигнат заплатата с 5% са 15лв. На високоплатения - 5% на 3000лв. са 150лв. И на двамата с по 5%, ама тия 15лв. не се усещат.

Да бе на 3000 много се усещат,същата работа..

Убягва едно друго тревожно явление - пенсионери продължават да работят далече след навършване на пенсионна възраст и то на най-високо платени места и то на три работни места. Отделно от това поемат отглеждане на внучета, за да могат младите да докарват пари в семейното гнездо. Не бих се втурнал да разглеждам един по един всеки пенсионер дали и как успява да поеме това натоварване, непривично за напредналата му възраст. То демонстрира по убедителен начин, че много от служителите си спят по време на работа, варят кафе, ядят, пият, гледат турски сериали, обсъждат новини с колеги. При това положение те могат да изкарат на високо платена работа и до сто години. Обръщам внимание на този тревожен факт - пенсионери продължават да работят и след пенсия.

А ти какво искаш - да заживеят щастливо с пенсията от 200 и нещо лева, която им дават? От няколко пенсионирали се чувам как ги мотаят по половин година, докато се примирят със силно орязана пенсия в сравнение с полагащата им се. Аз ги съветвам ако ще гладна стачка да вдигат, но да отстояват правата си.

И защо да не работят ако има кой да ги навме? А пенсията си те са я отеаботили и им удържано. А ако те интересува къде са парите попитай Дянков

goose

Сбърка с 20-тина години за питането ... въпросите къде им е пенсията - към Луканов, той разпрати пенсионните фондове с куфарчетата на другарите от ДС, от там нататък държавата само налива в каца без дъно за тези пенсии.

пенсионерка съм и напълно подкрепям мнението ти - смятам, че от един момент нататък - около 65 години, способностите намаляват и ако работата ти е отговорна, трудно се справяш. Ако продължаваш да "работиш", то значи, че просто нямаш работа. Освен това ТРЯБВА ДА СЕ ДАДЕ ПЪТ НА МЛАДИТЕ, да дадат и да вземат и те своето. Мой познат стана на 58 години, работи в БАН от 23 и му е ВСЕ ОЩЕ ШЕФ един почти напикаващ се и вечно спящ 72 годишен "професор", който взима заплата и пенсия И НИЩО НЕ РАБОТИ. Как да не заминеш за чужбина???????

Национаолна политика - ниски заплати, високи цени!

И накрая "Видими резултати";))): "Около 2/3 от домакинствата в България живеят с доходи под необходимите средства за издръжката на живот. 46 на сто живеят между линията на бедност и издръжката на живота, която за миналото тримесечие е между 500 и 600 лв. на член от домакинство, констатират от КНСБ."

136 465 са чиновниците в България. Данните за служителите в държавната и общинска администрация съобщава Нова телевизия, позовавайки се на вицепремиера по административната реформа и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова

Ама защо ги храните чиновниците?! То със всичко е така! Един строеж в Германия се прави от 200 работника за 3 месеца, тук от 1800 за 2 години. В производството е още по-фрапиращо.

от този коментар ставя ясно, че нито си имал някакви бизнес взаимотношения в Германия, нито си вършил каквото и да е в България, освен висене в нета в офиса. В Германия един работник, работи 1 час, фактурира се 1 час по 300 евро/час и се плаща 1 час. В България ако ще 10 човека да работят по 1 час, или един да работи 10 часа, на клиента се фактурира 1 човек работил 1 часа по 20 лева/час, накрая се плаща след година 50%. После - производителността на труда била ниска. Ми ниска е, щото човека е работил 10-12 часа, накрая е фактурирано за тоя ден 1-2 часа, защото на реалната цена, няма кой да я плати, защото тука трябва да се работи за стокинки.

1.Администрация е нужна и ако имате познати, които работят там, ще знаете, че работата не им е много лека, те са длъжни да изпълняват точно закона, но не го определят те. Друг въпрос е какво правят шефовете там, дали са компетентни и съвсем друг е въпросът кой пише законите. Закони трябва да има, без тях е анархия, но да са точни и ясни и да са за всички. 2, Изключвайки големия бизнес, където всъщност отидоха куфарчетата/и това не е мит/, всеки частник се бори за оцеляване и това е достойно за уважение, защото не проси за помощи, сам си плаща за да работи и не винаги си отива с печалба, но продължава, от неговите данъци се плащат помощите на тези, които " не работят за някакви си 400-500лв" освен това ги мързи и да работят и да учат, чакат някой да ги хване за ръчичка и да ги помоли. А това, че някой на работа по цял ден пие кафе е мнение на хора, които не знаят какво е това "работа".

Тези цифри са силно изкривени от факта, че служители работещи за Държавната администрация, не са "държавни служители" - т.е. цифрите са в пъти повече..

Равенство, другари! Искаме равенство! Бачкаш - не бачкаш, учил - не учил, можещ - неможещ, знаеш - не знаещ, способен - неспособен - РАВНИ ЗАПЛАТИ! Като в соца. Е, то и тогава не бяхме доволни, ама сега мед ни капе от устата, като си спомняме...

Преди няколко дни стана ясно, че заплатата на гуверньора на БНБ е 45 хил. лв. Как така министър-председателят на България получава 3-4 хил. лв. заплата, а гуверньорът 45 хиляди? Как тези финансисти са си извоювали да получават стотици пъти повече от обикновените хора? Сравнете 40 000 лв. с 400 лв., колкото получават голяма част от българите та това е сто пъти повече! Защо гуверньорът на БНБ трябва да получава такава заплата? За да може да разговаря с други шефове на банки, които получават по 200 хил. лв. или 1 млн. на месец. Е, добре, какво ги правят тези пари, как ги изяждат? Защо през последните години финансовият свят се обособи като нещо много специално и се съизмерва в свои величини? Има нещо сбъркано в цялата тази работа. Бизнесмен, който е направил сделка, днес може да спечели, но утре да загуби. А шефът на банката е на твърда заплата.

20К евро е смешна заплата за такава отговорност. Да не говорим, че Искров хем я вземаше, хем умишлено допусна фалита на КТБ. А какво прави парите си е лично негова работа, особено когато става дума за тези смешни 20К. Тези, дето взимат 400 лева не могат да четат жълт вестник, без да си мърдат устните - колко искате да получават?!

Хората не могат да разберат, че да получаваш добри доходи, трябва да си и добре образован.

И не е само образование. Искат се още много качества. Ама да ляляш по цял ден срещу добре платените е много по-лесно, отколкото да учиш цял живот и да се влагаш в работата си.

"Около 2/3 от домакинствата в България живеят с доходи под необходимите средства за издръжката на живот. 46 на сто живеят между линията на бедност и издръжката на живота, която за миналото тримесечие е между 500 и 600 лв. на член от домакинство, констатират от КНСБ." Петров, съгласна съм с позицията ти за образованието, но виж това, което съм копнала по-горе! ТОВА не е нормално!

Равенство разбира се В Германия ако мета 1 час улиците дават 12 евро а тука 2 лева

Ами отивайте, де! Нали това е смисъла на ЕС. Взимат 12 евро, ама и квартирата им е 700, и данъците им са 44% и ги плащат, и още куп други работи. Един зле платен човек в България ще живее мизерно и в Германия.

Да но в 9, като напече слънцето, крием е се на сянка!!! Работиш, 1час ? Криеш се 7часа на сянка и оп 16лв.

Ами за соца. Ако да речем имаш данни за гений, какво ставаш- гений. Ако имаш данни за бачкатор, какво ставаш-бачкатор. Хубаво. Ама, ако имаш данни за бачкатор, ама не ти се става. Ставаш гений. Еее, почти гений. Така е било и по соца и сега е така. Най-се плашим да ходя при доктори, които не са искали да станат бачкатори....

Та заплатите са равни, защото и гениите са ни бачкатори. Това може да се разбира и така. На нас гении не ни трябват... Учи да не работиш...

Всъщност резултата е абсолютно резонен. Синдикатите "натискат" за т.нар. минимална работна заплата. Всъщност те принуждават работодателя да "изсветли" и да почне да плаща осигуровки примерно върху още 10% или 50-тина лева. Това обаче задължава работодателя да увеличи заплатите и на "средно платените" с поне същите проценти, но това вече са 100-120 лв. И ако добре платените работници досега са взимали 1500 лв. то "средните" заплати започват да ги настигат. И ако резонното увеличение и за тях е 10%, то те ще вземат поне 150 лв. отгоре. И в края на краищата заради 40-те лева на чистачката майсторът ще иска 150 лв. Много ясно че ножицата ще се разтвори. Ако всичките взимаха 1000 лв. то по-добре е да си чистачка.

дай оферта за чистачка на 1000 лв.

Подай си документите с Софийски Админ Съд, и чакай...

Месечна Брутна (Включая И други 'пера') заплата от 2.5-3К лева - се Счита за Феноменална ... НО ! : А. Цените у Нас - в цифри са Равни или поГолеми от цените във Водещите Държави Б. като във Водещите Държави - Днес такава заплата (Същата сума/цифри ) е Максимум Средна.

Най добре беше при Костов.13 и 14 пенсия и заплата .Пунсийти от 4 долара станаха 120

И влоговете от 20000лв на 20лв.

Един новопостъпващ работник попитал шефа си колко ще получава. Шефа му отговорил-сега по малко, после повече. Работника казал-тогава ще дойда после.

Това е свободния пазар на труда - който може и му се работи-получава. Останалите-гладуват. На здраве на текезесарските трактористи, дето си пълен мазета та с крадени продукти и част за ЮМЗ. Нека сега си живеят с 200 лв. пенсията.

Защо всичко се свежда до това колко получава човек и никой не търси отговорност за това което прави за тези пари ??? Все по-често се натъквам на високо платени специалисти,които работят,колкото да мине работният ден...

статия е долна пропагандна лъжа -част от хибридната война.Не може да бъде -според НПО за либерални страгегии,отворено общество ,НБУ лаборантите и протестърите -България вече почти е стигнала нивото на икономическо развитие и покупателна спобособност от 1989г.Необходими са само още 25 години.А по късно през 2066 год.средният доход в БГ по паритет на покупателна способност ще се изравни с този на Пакистан и Нигерия. Наздраве другаре.

Растат заплатите на високоплатените, на нископлатените - не Растат заплатите на висококвалифицираните работници , а не на високоплатените.Опраавете си заглавието.

Високоплатените не винаги са и висококвалифицирани еле пък в нашия случай. Иначе защо се налага да храним 200 000 души администрация, след като Холандия с 12 милиона души население има 40 000 администрация?!

Глупости Един полицай взима колкото двама професори

Сами сме си виновни, особено хората от селата, на които храната им идва от двора!! Докато не започнете да се продавате скъпо, няма да ви дадат повече пари. И в нашата фирма е така - заплата по договаряне. Идват някои и казват-амиии 500 лева са ок. Назначават ги-после недоволни. Ами мислете!!!

Съвсем нормално и очаквано е да има ръст на кинтите на високоплатените, а при нископлатените - не! Високоплатените увеличават принадената стойност на труда си, нископлатените - не! Да сравним технолог в производствено предприятие и хигиенист (чистач), първия с брутна заплата 3000 кинта, а втория с 450. Първият въвежда оптимизация в производствен процес с ефект от 1.5 мил. кинта годишно, а втория какво прави - мете по-бързо?!? Ако си собственик на предприятието на кого ще увеличищш заплатата? п.п. Държали хората с ниски доходи, по-голяма тъпня не съм чувал, всеки е свободен да прави каквото иска със себе си, включително да смени работата си, да се квалифицира, да учи, дори да бъде изключителен специалист и да получава 5000-10000 кинта. А също има право да бъде и посредствен, но това не означава, че някой, държавата или работодателя му, трябва да бъде отговорен за ниските му доходи.

Тук с толкова социалистически тролове, няма да срещнеш разбиране. Те ще ти кажат, че тоя с 3000 заплата му е много. Трябва да му вдигнат данъка и стоя данък да принадят на чистача към тези 450, за да взема и той 2000 лв. Ааа, да: Освен това такива меркантилни типове, като този 'технолог' трябва да бъдат изключвани от статистиката със 'средните' заплати, защото я "изкривява".

Действително, социализмът в главите на хората е повредил българското общество.

За съжаление си прав, още брутално върлува схващането, че всички са равни и се счита, че взимането от тези, които могат и имат, за да се компенсира избора на посредствените, които нямат е основата за съществуване на социума, имам предвид обществото. Хората масово не полагат усилия да увеличат стойността на труда си, защото те, усилията, са насочени в доказателство на привилегия да получават, защото 'също са хора'.

Показателно е, че хората избягаха на запад. По голям факт от това няма. След още някоя и друга година няма да има нито инженер нито метачка.Изводите си ги направи сам :)

Ами да, може да избяга от БГ и да отиде там където за определена работа се плащат определени пари, а не първият и най важен въпрос на работодателя да е 'За колко пари сте готов да работите'!? Скоро в БГ ще останат само цигани и мигранти..

Добре, тогава от утре сам ще си метеш офиса и ще си чистиш и ще си изхвърляш кофата и ще си миеш кенефчето и около него. Щом според теб този труд е не-ценен, значи не ти е нужен. Още нещо - ти схвана ли кои са ниско и високо платените. Много често ниско платени са експерти в някакво дружество, експертите без които шефа трудно ще свърши нещо, особено в голяма институция. Само че шефа си увеличава постоянно заплатата и бонусите, но експертите си остават на ниската заплатка и им се обяснява за стагнацията на пазара. Същото важи и за служители в телевизии, да речем - без оператори кой ще снима, обаче те са най-ниско платените там. Мога още много примери да ти дам, но ако изначално не си склонен да ги схванеш, е безсмислено.

Корнелий

По-добре сам да си мета офиса, отколкото да се лиша от приходи за 10 милиона, които ще загубя, ако загубя специалистите си, тикво! А метач за 500 лв ще намеря 1000 пъти по-лесно, отколкото специалист за 5000 лв!

нищо няма да мета, защото този труд струва толкова, стойността му е толкова - факт! Всякакви претенции за повече мангизи са нагла завка, че държиш да ти плащат, за да си посредствен!

768.85 Това е средния осигурителен доход за страната, как така се получава незнам, но в провинцияята такива заплати дори няма, а високопоставените и публичния сектор естествено има, сигурно има и в реалния сектор , в енергетиката и други, но реално просто е невъзможно такъв среден доход, а на база на средния осигурителен доход за последните 12 месеца се изчислява и коефициента за пенсиониране, затова и масово хората се пенсинират с много ниски пенсии,. Това е БГ, затова младите не виждат бъдеще и напускат страната ни.. Хайде сега пак АЗ СЪМ БСП - Сергей Станишев да отговори колко години БСП е във властта.

Ами, защото от отва число,средния осиг. доход за страната,зависи колко ще е пенсията на този,който сее трудил 45 год.Колкото по-голям е средния осиг.доход,толкова ПО-МАЛКА е пенсията!Иди докажи,че не е толкова-разбираш го косвено,както много добре си казал,че в провинцията няма такива заплати даже!

"Порочният кръг на бедността" е добре дефиниран от икономистите! И напълно осъзнат и целенасочено поддържан от политиците! На тях средна класа не им трябва - трябва им маса от зависими и пречупени хора, готови за една паница леща ръка да им целуват! Справка: това, което се случва из по-малките градове и селата!

Ами кой е виновен или къде е причината за това? Напишете го! Ако не го знаете, организирайте проучване, Референдум - каквото щете! Но не ни поднасяте манипулации,по поръчение онова остригано говедо, с0лташака на ББ. Докато са тия султани на власт - България ще бъде в мизерия !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

"Растат заплатите на високоплатените, на нископлатените - не" Че това новина ли е? То от 20 години е така.

Аз пък забелязвам, че около мен е пълно с хора, които ги мързи да работят, обаче само мрънкат колко са зле. Търсят лесен начин да изкарат големи пари или да направят "удар", но не си правят труда да свършат някаква полезна работа. Ако ходят на работа, отиват, за да си проверяват фейсбука, да чатят или да ползват служебните телефони за лични разговори. Общо взето - аз им лъжа, че им работя, те ме лъжат, че ми плащат....

Внимавай да се не преработиш. У кое държавно вемство се скъсваш от работа? Само не се пиши IT частен сектор, че ми омръзна от това клише. Всички се изкараха IT. ЛЪЖАТ

ВЕДОМСТВО

Отговарям ти - частник, с дребен бизнес, давам заплати на 3 души, печеля малко, но достатъчно, но за сметка на това работя по 14 часа, наравно с наетите от мен хора.

,,Високоплатени работници" НЕМА.Има високо ниво на кражби за сметка на раята.

Ей такива простотии по хиляди под всяка новина са 'гарантирани' от кутевчетата, дето се кутят в мазата на посирано 20!

А на герп де ви е централата? В банкя, или сте "близо до хората"?

Началото е поставено, аз съм доволен. Да пак сме бедни, но покачването на заплащането започва с намаляване на безработицата, това изглежда постигнато, нивото на заплатите ще се вдигне, неизбежно е, но че няма да цъфнем та да вържем за 2 години и това трябва на всички да е ясно!

от 25 години все едно и също - че началото е сложено и че няма да цъфнем и вържем за 2 години

Да ни е честита демокрацията, братя Българи! Може 2/3 от нас да живеят под прага на бедността, но важното е, че се възстанови една историческа несправедливост - реститутите да си получат собствеността обратно, както и бедните да стават все по-бедни, а богатите - все по-богати. Та нали за това се борихме!

Що, през комунистическо беше богат така ли?

Dobromir Dimitrow

Хладилникът беше пълен догоре и др. подобни :):):)

То хората си получиха собствеността, ама не могат да я управляват. Така наредиха нещата лапачите от парламента. Накрая ще има само бедни и един кръг свръх богати политици и "бизнесмени" заграбили всичко. Докато има лумпени, които веят байраци по избори ще бъде така!

Северна Корея те зове, там всичко си е така както в Бг беше през 80-те на миналия век.