Икономист: Държавата прибира 60% от доходите ни

До 60 процента от доходите изземва държавата. Тази сметка направи икономистът Георги Ангелов, цитиран от в. "Преса".

Обратно в новината

Коментари - Икономист: Държавата прибира 60% от доходите ни | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ние сме по зле и от роби ,робите гт хранят и имат покрив над главата а ние робуваме ама покрив и храна сами трябва да си осигуряваме.

Абе тия бесепари още ли ги има, та да дават акъл с празните си тикви ? Я там разни като Мая Манолова и Ко(у)рнелия Нинова да направят там каквото казваше Любо Пенев за супата.

Това ме..ренце за да си отвори устата, някой му е платил. Нищо, което е казало не е случайно, дори в него да има доза истина.

"Плоския данък беше най- правилния ход от как сме влезли в 21-ви век в тая държава, той искара доста доходи на светло". Изкара доходите на светло друг път !!!! В коя нормална държава има плосък данък???????? В Украйна, Русия, Грузия Румъния. Това нормални държави ли са ? Глупак.

Не знам защо всеки пръкнал се икономист в условия на криза казва "дай да вземем от богатите". 1. Кои са 'богатите' в България? Тези със заплата 2000 лв? Това ли са богатите? 2. Защо си мислите, че богатите са тъпи и ще си дадат парите толкова лесно. Тези на заплата от 5000 лв ще трябва да им вземат 1000 лв горница данък. Че той за 1000 лв ще си вземе счетоводител, ще регистрира 'Тарикат ЕООД', ще се назначи на мин праг, ще усвоява ДДС-то и пак няма да ги плати. Има начини да си ги спести тия 1000 лв всеки месец. И ако държавата до сега е вземала от него над 500 лв, ще почва да вземат 200.

Не, сумата, която потребяват, просто пак отива на 20-30% от изкараното като чисто потребление, защото ДДС и всичко останало се прибира спрямо закупеното с остатъка след преките данъци. Не забравяй и това, че е едно да имаш 1000 евро след осигуровките и да платиш данък имот 100 евро на година и да си на 300лв след осигуровки и да платиш 100лв местен данък. ДДС в страните от ЕС за компютърна техника, храна, медицинска техника(после го плащаме ние в цената за преглед или лечение, макар че те са "освободени"), храна, лекарства, учебници са или няколко пъти по-ниски от основната ставка, или нулеви, т.е. голяма част от потреблението на най-бедните е освободена...

Имах предвид начина на мислене, при който това да демонстрираш простотията е висша ценност. Нямам нищо против никой човек, стига той с действията си да не пречи на останалите. Аз познавам хора, които живеят в малки селца или градчета и са супер готини и човечни.

Плоския данък беше най правилния ход от как сме влезли в 21-ви век в тая държава, той искара доста доходи на светло. Ако някой сега се опита да го отмени когато псевдо икономиката ни е тотално умряла ще стане мнооого страшно, каквото още не сме виждали. Безработицата постоянно се увеличава и ако направят такъв данъчен удар ще стане още по голяма, намалява още повече потреблението и процеса е навързан. Еле пък някой да пипне корпоративния данък.. е тогава ще е нашето самоубииство просто. Не гледайте ЕС, повечето държави там имат промишленост и селско стопанство с модерна техника, ни нямаме нищо, всичко в най добрия случай с техника от 70-те години. Данъците у нас са ниски и такива трябва да останат. Защо винаги в тая тъпа държава се мисли как да те оскубят повече, а не как да направят да се печелят повече пари, от които ще има за всички, включително и за крадене... винаги е свързано с краденето, иначе политици нямаше да има.

Как да ми е плосък данъка като аз основно купувам дизел и цигари. Колкото за корпративния данък, това е имагинерна величина. Всеки счетоводител те пита - на колко искаш да ти го наглася. Така че не очаквайте промяна в ДДС. Това е единствения източник от който се пълни хазната. Дори и пенсиите са обложени тотално с ДДС.

Като български гражданин аз съм недоволен от "тая тъпа държава". За това тя е почти на изчезване, заедно с останалите държави от Новият световен ред. Българите се славим с "робско търпение". С ясно изразена индивидуална воля и с молитвата:"Дай ми сили за да променя, това което мога да променя. Благослови ме с търпение, за да съм в хармония с това, което не мога да променя. И с мъдрост, за да различавам тези две неща.", можем да постигнем Божественото Търпение, да стане наше достояние.

ДРЪН- ДРЪН ТА ПЛЯС - откак вкараха тоя смешен данък бюджета на Булгаристан съвсем потъна в небетието - ВСИЧКИ развити държави в света са с ПРОГРЕСИВНО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ НО НИЕ ПАК НАОБРАТНО ШЕ ВЪРВИМЕ !!!

Малко са! 105% за робите, данък живот требе да се въвежда, може и 110, малко ли е че дишате ?

Да! Крайно време е и всички пенсии да се спрат!

От 1 януари 2010 година, се спря действието на Член 100 от КЗО, за индексация на пенсиите. От 1 януари 2012 година се премахна Член 100 от КЗО и се въведоха 63 години и 4 месеца пенсионна възраст. Това означава получаването на социална пенсия, когато навършиш 65 години. До тогава, ще си на добрата воля на семейството си. А след това ще вегитираш и фотосинтезираш. Още когато се е подготвял БЮДЖЕТ "малка постна пица"-2010, Дянков е попитал "Защо трябва да има пенсии?". Сега, 2 години, по късно вече е съвсем ясно какво са му поръчали световните бандити. С ГЕРБ, ДО ГРОБ!

Колкото повече доходите намаляват, толкова повече се увеличава процентът

Какви доходи, бе?! Докато бях служител, заплатката ми отиваше за такси, данъци и безбожно скъпо гориво за старата ми Лада. Не можех да направя дори дом за децата си. За нас нямаше почивки дори на българското ,наше море. Умориха ни от недоимък, ограничения, скука и сивота. А днес - като пенсионер, ми искат над 500 лева месечно за парно, ток, данък жилище, всякакви такси, скъпи лекарства, безбожни операции от рода на 12.000 лева за махане на простата, и какво ли не още, при положение , че вземам 400 лева пенсия след 40 години труд в държавни предприятия. Дават ти 400 лева, а ти искат над 500 лева. Как да живеем?! За какво ми е такава демокрация? За какво ми тази ЕС? За какво са ми тези пожарникари, спортисти и келнери на власт? И докога?

КАЗАНО Е, "Колкото по-зле става, толкова по-кратко ще е времето за действието на силите на Богът Шива." Колега пенсионерин, вземи прочети малко за ставащото извън рамките на "МАТРИЦАТА" (илюзиите), за да излезеш от състоянието си на депресия. Помогни си сам, за да ти помогне и Господ.

КОЙ ГОСПОД ? МОЖЕ БИ ИМАШ ПРЕДВИД ЕВРЕЙСКИЯТ ЕХОВА ?? ИЛИ ПЪК АЛАХ, КОЙТО ТРЯБВА ДА Е СЪЩИЯ ЕВРЕЙСКИ БОГ, ТЪЙ КАТО В ОСНОВАТА НА И БИБЛИЯТА И КОРАНА СТОИ ЕВРЕЙСКАТА ТОРА. Иначе като многоръкия Шива са нашите политици които "работят по 26 часа на денонощие и затова получават такива бонуси. С ТЯХ НЕ МОЖЕМ ДА СЕ МЕРИМ. ТЕ НЯМАТ РАВНИ НА СЕБЕ СИ

400 лв. пенсия! значи доста си допринесъл за "демокрацията"! Защото недопринеслите чак толкова пенсионери получават около 150-200 лв.

Ти с 400 лв. пенсия пак си добре! Майка ми взима 180лв. при положение, че е работила в здравеопазването като теб над 40 години!

Така е, държавата прибира 60% от доходите на честните данъкоплатци. Други 35% прибират монополистите за ток, парно, вода, бензин. И обикновения български народ живее с 5%. Но по-интересно е къде отиват тия пари, които държавата ни прибира? Не ги ли налива точно в сивата икономика, чиято база са мангалите. А те нищо не плащат, но се ползват широко от различни социални програми, помощи, майчински и т.н. Това също не е най-голямата беда, стига да създават някакъв брутен продукт, да влагат някакъв труд, да произвеждат нещо. Но в голямата си част те се занимават с крадене, лентяйстване и далавери, а това унищожава държавноста. Значи какво излиза? Държавната администрация ни съдира по три кожи, за да унищожи българската държава.

Така е, уви.

Ако вземат 60% от ЦВЕТЕЛИНКА нямам нищо напротив, но да вземат 60% от тези който работят за 300 лв. това е ГРЕХОТА.

на цветелинка й взимат 3 пъти по-малко, а взема месечно възнаграждение колкото ГОДИШНОТО на средния българин. Тези с високите доходи внасят осигуровки най-много на 2000 лв, останалите са необлагаеми. Така че мицзерниците издържат държавата и крадците на всички нива и области

В Индийска фабрика необразован работник взима 250 евро на месец, инженер 2500...къде са в БГ инженерите с 5000 лева заплата? Та сме станали по-зле и от Индия вече.

Ами на това му се вика глобализация. Правителствата из света намаляват данъците на корпорациите за да ги привличат и след това взимат същото количество пари от работниците за да си напълнят хазната. Нищо ново. Причина поради която го усещаме чак сега е, че отнема около десетилетие да се унищожи средната класа под тази схема. Работниците обедняват, няколко души в правителството на съответната страна забогатяват, а корпорациите трупат милиарди. Това е. Так е и в Испания, и в Индия, и в Сингапур... а бе навсякъде на запад- и на изток.

Няма ли в тази скапана държава хора с воля и възможности на истински водачи?!Обречени сме на закриване, не виждате ли?Свалете розовите очила, ситуацията е пълна катастрофа.Чудя се, какво още търсим в тази мутризирана и циганизирана държава?!

Това е планирано Боби. Прочети за Планът Ранът. По един или друг начин трябва да останем само 5 милиона души. За толкова САЩ са планирали нашата икономика. А ако погледнеш това филмче- Lets Make Money ще ти стане ясно, че на Боко му бе помогнато да стане популярна личност и спечели изборите от хамериканците, за да прокарва лобистки закони като ACTA (позволяващ на Монсанто да се нанесе на БГ пазара и превземе агрикултурата) и шистовия газ. Нима някой от вас си мисли че тези "замразени" закони за забравени? Хахахах. Щом стихнат страните отново ще бъдат размразени, защото господарите от САЩ така са поръчали.

за каква икономика говориш. И един милион да останат в булгаристан пак ще са роби и мизерници. Стига с тези тъпотии. Дреме им на американцити за нас, некакви мангали

Всички знаем за сивата икономика - не знаем само защо и това многословно и самохвално правителство не може да се справи, ама хич!!!Направо и те са си импотентни.

Как да не знаем ? 90% от върхушката участва в такива фирми . Е , как да бръкнат в собствения си джоб и да плащат данъци?

Не е нужно да си икономист за да направиш най-елементарната сметка. Минимум 70% от всичко, което изкарваме се плаща на държавата веднага под формата на данъци, осигуровки, такси и т.н. Не е вярно, че сивия или черния сектор не плащат данъци - ДДС е косвен данък и се плаща с консумацията на всичко, така че и тези, които работят на "сиво" или на "черно" също плащат. Ако си истински икономист по-важно е да се изчисли колко държавата ни краде, като не контролира цените на монополистите, картелните споразумения в банките, търговията на дребно, комуникациите и енергетиката. Тези монополни цени държавата не ги регулира, а фирмите плащат огромни отчисления за политиците за "услугата".

Това сороско пигмейче подготвя почвата за предстоящото през 2013 година увеличение на плоския данък от 10 на 30 %, което ще е в резултат от подписания от Борисов пакт за СПАСЯВАНЕТО НА ЕВРОПА !!! Горницата от 20% както и завишената цена на тока ще отиват за да пълнят сметката на ЕЦБ, която вчера СПАСИ ОТ БАНКРУТ 800 европейски банки пълни с никому ненужните италиански , гръцки , испански и португалски и френски ДЦК, които послужиха като залог раздаден им при условия на 1% лихва и матуритет 3 години. Сумата е 530 милиарда евро които прибавяйки се към 499 милиарда раздадени преди три месеца по този начин достигна и надхвърли 1 трильон евро. С ПОДПИСВАНЕТО НА ТОЗИ ПАКТ БЪЛГАРИЯ ЩЕ СПАСЯВА ЕВРОПЕЙСКИТЕ БАНКИ И ЕВРОПА. Да е честито на всички Бойковци и майкопродавци подписаният от Борисов пакт. НАС БЕДНИТЕ БЪЛГАРИ КОЙ ЩЕ СПАСЯВА БЕ ГОСПОДА УПРАВЛЯВАЩИ ОТДЯСНО И ОТЛЯВО ??

ША ГИ СПАСИМ, ТИЯ 800 БАНКИ, ША ГИ СПАСИМ! ША ГИ СПАСИМ, КАКТО ВЕЧЕ "СПАСИХМЕ" МВФ и СБ. Когато ФЕД, на 13 януари 2013 г., стане на 100 години, ще ги изпратим всичките банки на Бузлуджа, при "чинията" , за да си празнуват юбилея заедно с Димитър Благоев ("Що е то цОЦИАЛИЗЪМ и има ли той почва у нас?" ..., АКО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е НАСТЪПИЛО ВТОРОТО ПРИШЕСТВИЕ, НА ТАЗИ КОЛЕДА ПРИМЕРНО.

В България просто няма бъдеще вземам 700-900лв чисти и никга не ми стигат ,като ги взема банки наем,консумативи и ходи живеи ,кое да ме стимулира ,като се замисля и не излизам мизерията е пълна ....................

Аз пък съм на 400 лв и си мисля, че със 600 ще се справям някак. Докъде я докарахме - едни /повечето/ за вземат 5-600 лв, и да се чудят да вържат двата края на постоянно растящите цени, а други с нашите данъци да се възнаграждават със по няколко хилядарки върху големите си заплати. Незнам какво чакаме още и търпим...

Много си е точен процента - на всичко, коета купуваш - плащаш 20 % ДДС ,освен плоския данък,осигуровките ,които ти удържат още от заплатата ,а после се трупат и данъците и таксите ,които се плащат за сгради, коли ,услуги от държавната администрация и т.н. и май че не остава за работещия човек нищо от заплатата му!

ех гошко язак дето си заваршил икономика ако изобщо си заваршил то говоренето на празни приказки е много лесно твои колеги пак предвиждат намаляване цената на апартаментите с 5 % ато би трябвало с 50% защото с 500лева заплата няма как да си купиш апартамент за 70000 евро ти си економист да обясниш това сигорно можеш

Кви 50% бе, Иване? Трябва да ги раздават безплатно! Милицьонер те спира на улицата и те пита: "Ти апартамент искаш ли"? - "Не искам!". Бой, бой, докато земеш! Така ще се възцари социалната справедливост.

Е момче още преди 4 години спорех в интернет с тебе за вредата от плоския данък. Но ти си аджамия. На нечия хранилка без да си искарал и 5 лв в реалния сектор. А и за осигуровките в бюджетния сектор дето им ги плащаме и хрантутим ние работниците от часния сектор не съм те чул. Не се ли вземат НЕЗАБАВНИ мерки ще видиш, какво ще стане. Малоумници

А после голяма част от нашите пари една шепа "хора" си ги прибират като БОНУСИ!

ПЛАНЪТ РАН-ЪТ - ПРОГРАМАТА ЗА РАЗОРЕНИЕ НА БЪЛГАРИЯ

бизнесът е бизнес, няма цвят мирис или вкус и никога не е имал. това колко изтрещели долтониста го виждат в бяло, черно или сиво не го променя. европа е обречена на кубинска мизерия и живота в нея и сега не си струва времето на този свят. препоръчвам на всеки който има повече от една мозъчна клетка да напусне каторжническата лудница на меркозови и да открие отново живота си в истинската му светлина.

Катманду? Утарпрадеш? Амазония? Нигер?

Лошото е, че с "помощ" отвън ние самите превръщаме и България в подобна кофти дестинация - и то по всякакъв начин - икономически, анти-екологически, демографски и пр., и пр.

прекрасни места с безкрайни възможности за производство и бизнес в глобалният свят от всяка една гледна точка, като изключим тази на онези с единствената мозъчна клетка в главите си. но даже и за особенно простите има решение - китайците вече строят небостъргачи и фабрики там където асфалта още не е изстинал.

до:не знам:Това като заплаха ли да го приемем или просто споделяш.Да не би да е имало времена в които с 30 % от заплатата да си покривал всички изброени разходи.Аз нямам такъв спомен - дори и за времето преди 89 г.Ако ще се почувстваш удовлетворен някъде навъд - няма лошо .вземаш семейството и заминаваш.Дано обяче очакванията ти да се сбъднат.Бях там и видях и усетих.И аз тръгнах с други очаквания.След 10 години изпуших и вече се боря тук.Справям се - най малкото - на душата ми е спокойно.Дано успееш.

Със сигурност в годините преди 89 жизнения статус беше много по-добър. При 200 лв заплата 5-6 лв ток , вода - почти без пари, храната - евтиния. Всеки си покриваше нуждите и можеше да спести. Можем само да си мечтаем за тогавашното положение. Това е тъжната истина.

Истината е ясна на повечето хора.Действия трябват ,а не приказки.Единствения начин да се разбере колко са безработните е те да излязат на улицата.И както казват мъдрите ,който намери смелост да го направи и не се сниши пред калъча и изтреблението ,ще се почувства свободен и ще придобие смисъл живота му.Как става ли - казва се една дата и всички на улицата стига ежадневно умиране в измислена "демокрация"

точен си

Приятел, много хубаво го каза, чак ми се иска да ти стисна ръка, но как да стане ноера с казването на датата и излизането. Всяка седмица някой прави събиране във фейса, да се протестира срещу нещо. Цяла седмица викане, тръшкане, люти закани и все такива. Насрочваме датата, над 2 000 готови да скочат веднага, а на улицата идват 40-50 човека. Сещам се за поне 20-тина подобни случая.

Лесно е оставяме компютрите и излизаме,да не са ни правили на тях. Не съм казал ,че ще излязат всички, но трябва от някъде да се почне пък и шубето си е голям страх-от какво, по- лошо няма накъде.

Работата с "лютите закани" ще стане на клетъчно равнище. Защо точно на клетъчно равнище, е описано в статията "Човешкото мислене и светът след 2012 г." от Никола Събев. Повишаващата се вибрация на планетарните константи (резонанса на Шуман или още така наричаните "вълни" на Шуман, примерно) ще доведе до "Отключване на българският ген", у всеки, който го притежава. Тогава цялата военна техника на "US-army" ще се превърне в непотребни метални отпадъци. Така нареченият "човешкият фактор", ще стане тълпа олигофрени, по зле умствено и от най - умните шимпанзета. "Планетата на маймуните" ще бъде тяхна, а ЧОВЕЦИТЕ ще станат БОГОИЗБРАНИТЕ ПАЗИТЕЛИ НА ЗЕМЯТА, каквато е ролята в момента на китовете и делфините. ВРЕМЕТО ЗА КРАЙ НА ПРЕХОДА ОТ "3D" ПРОСТРАНСТВО (сфера), В "4D" ТОРОИДНО ПРОСТРАНСТВО, ПОЧТИ ДОЙДЕ. ДЕЛЯТ НИ МЕСЕЦИ, СЕДМИЦИ, А НЕ ВЕКОВЕ, ОТ ТОВА СЪБИТИЕ.

Хора с определено ниски доходи трябва да бъдат освободени от някои данъци. Кое му е страшното, в цял свят го има. Да не говорим, че има държави, където, ако започнеш дребен бизнес 3 години не плащаш данъци по фирмата, за да си стъпиш на краката. Не като тук. Още не си започнал и вече си обран от с такси за куп разрешителни, лицензи и прочие.

Най накрая някой да започне да говори в правилната посока ! данъчната и банковата политика за най големите проблеми на Българите ! за да не говоря с думи което е чист популизъм, ще говоря с цифри а на вас оставям да мислите. В САЩ данъците са 12.9 % за осоигуряване + 2.4 % за медицински грижи, 9.5% ДДС за КАЛИФОРНИЯ ! и след това до 9600$/годишно, необлагаеми ! след това до 21000 $ е 15 % данъка и нагоре по скала ! над 100 000 $ е 50% данъка ! Като цяло , за бедните данъка е 25% общо, за средната класа е около 40% ! В българия е 60-70% !! вие си правете изводите !

Ангелов веднъж да ми хареса с наблюдение и коментар.

Само не ми стана ясно как при замразени и намалели доходи постъпленията от плоския данък не са се сринали??? Нали за да се плати той преди това се начисляват другите???

понеже е нисък и няма смисъл да се крие, от тук повече фирми излизат на светло и от там и по голяма събираемост

А не би ли следвало след като той се начислява след приспадане на осигуровките да се запази и тяхната събираемост????Фирмите за да го обявят и внесат би следвало да са направили това и с осигуровките.

Нашата бедна държава никога не е била толкова зле. Хората ни са много, много бедни. Може ли някой от управляващите да ми обясни защо има таван на осигуровките? Точно тези, които вземат над 2000 лв трябва да плащат по-високи данъци. И защо държавните служители не плащат осигуровки? И защо милиционери и военни се пенсионират толкова рано с високи пенсии и откъде-накъде вземат накуп сума заплати при пенсиониране? Чакам отговори!!!

Много галантно след изкзването ,колко процента са данъците ,веднага е добавено ''желанието'' на ''икономистите'' от БКП-БСП -да се отмени плоският данък.... Нека се изказват хората с икономическо образование,да направят изчисления и да бъде оповестено точно. Аз лично искам да барна мръсника който манипулативно насажда яростна омраза у хората, с единствената цел да го следват като диви животни!!!

Я виж какво е съотношението между минималната и максималната заплата /средно/в Европа!И ще си обясниш подивяването и неговото увеличаване!

И какво - дайте другари ,да дадем цялата власт на БКП-БСП!?? Фактите са ясни-крият причните за тях,и не само това-пречат на хората да изградят гражданско общество,което да им потърси отговорност. Искренно ми се иска да съм разбран,понеже не защитавам никоя партия,мисля че обществото трябва да е наясно какво иска и да го отстоява до дупка.

Този сороски маймуняк да не слага всички под общ знаменател НИМА БОГАТИТЕ ПЛАЩАТ ТОВА КОЕТО ПЛАЩАМЕ НИЕ БЕДНИТЕ. Нас данъците и осигуровките ни убиват , а тях бълха ги ухапала. Това малко изчадие ни възприема за абуригени. КАКЪВ СИВ СЕКТОР БЕ ПРОСТАК. Не виждаш ли , че с отказа на правителството да изплаща задълженията на държавата към фирми и контрагенти от вътрешния пазар се е е стигнало до МЕЖДУФИРМЕНА ЗАДЛЪЖНЯЛОСТ гонеща цифрата 160 милиарда лева бе малоумник!!!! Цялата икономика и всичко блокира , а този патарок е тръгнал да търси под телето вол. Айде бегай да сучиш при чичко ти Сорос нещастно млекопитаещо.

Уважавам усилията н а Георги Ангелов да сътвори нещо, но не уважавам методиката му, а оттам и се съмнявам в резултатите. С игра н адуми и числя пред некомпетентна аудитория може лесно да се докаже, че земята е вдлъбната. Фокусниците го правят за развлечение, а подставените икономисти - с политически цели.

НАРОДА Е ОГРАБЕН И ИЗЛЪГАН ОТ УПРАВЛЯВАЩИТЕ!ПОЛОЖЕНИЕТО Е БЕЗНАДЕЖДНО! ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕМ И ДА ПРОТЕСТИРАМЕ!!!НА МНОГО ХОРА НЕ ИМ СЕ ЖИВЕЕ,А ТОВА ВОДИ ДО ПРЕСТЪПЛЕНИЯ!!!

Как облагането в сивия сектор е 0, след като без значение как си вадиш парите ...като почнеш да ги харчиш пак няма как да избягаш от ДДС-то на стоките и услугите имуществените налози и т.н. ???

Пишете повече! Вие сте един от малкото, които мислят и то логично...

Ами ако вадиш парите от сивия сектор с 0% данък, после го харчиш пак в сивия сектор с 0% данък, какво става? ;-)

То няма лошо да даваш 60 процента на държавата, ама държавата ти да се намира на Скандинавския полуостров, а не на Балканския. Там хората дават и повече - до 70-80 процента от доходите на държавата, ама имат държава. Тя им осигурява безплатно здравеопазване на ниво, безплатни лекарства, безплатно образование на ниво, пътища на ниво, чистота на ниво, полиция на ниво, гражданска защита на ниво, красива околна среда - хубави сгради, запазена природа. А нашата държава, като ни конфискуфа 60 процента от дохода, какво ни осигурава - тлъсти бонуси на дебели чиновници!

Точно за това иде реч. Как да се мотивират хората да не са в сивия сектор като не виждат смисъл в това.

В скандинавските страни 70% от 5 пъти по-големи суми са около 6 пъти повече пари за всичко. Затова е съвсем нормално всичко при тях да е поне около 2-3 пъти по-добре.

Донякъде си прав, но не съвсем. Приходите в Швеция и Дания са по-големи, но и разходите са много повече - тези лекари, учители, полицаи, строители, които работят по държавни поръчки получават много повече от нашите. Все отнякъде трябва да се тръгне. Като начало обаче, задължително трябва да се спрат кражбите и източването на държавата.

Де факто държавата от години е абдикирала и не изпълнява функциите си т.е. съществува само де юре. Значи пряко финансираме мафията с 60% от нашите доходи.

Точно

Ами то това е и целта-да сме роби на мафията

Силна и аргументирана позиция. В съвременните европейски държави държавата също прибира толкова но пък и много дава насреща(спокойствие, инфраструктура и т.н.) При нас уж ДОД е плосък и нисък пък общата данъчната тежест висока. И държавата не прави нищо срещу парите които получава.

МОМЧЕТО НЕЩО СЕ Е ПООБЪРКАЛО. Ще му припомня само, че има таван на осигурителните вноски, от който печелят чиновници и хора с големи доходи. ПРОБЛЕМА Е, ЧЕ НЕ СМЕ РАВНОПОСТАВЕНИ И ДАНЪЧНОТО БРЕМЕ НЕ СЕ НОСИ ПО НАЧИН ПО КОЙТО СЛЕДВА ДА БЪДЕ - БОГАТИТЕ ДА ПЛАЩАТ ПОВЕЧЕ , А БЕДНИТЕ ПО МАЛКО. Следва да бъдат въведени прогресивно нарастващи , а не прогресивно намалящи и ограничаващи плащанията данъчни ставки и осигуровки. КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА РАЗПЛАЧЕМ БОГАТИТЕ. Правителството на Борисов , както и тези които бяха преди тях не направиха тази данъчна промяна. ТЯ БИ РЕФЛЕКТИРАЛА И ВЪРХУ ПАЗАРА НА ТРУДА , ЗАЩОТО РАБОТОДАТЕЛИТЕ БИХА ПРЕДПОЧЕЛИ ДА ПЛАТЯТ ПО ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТКОЛКОТО ПО ВИСОКИ ДАНЪЦИ. Идеята обаче е друга - да ни направят роби живеещи на прага на бедността.

В повечето цивилизовани държави липсва ДДС на продуктите от първа необходимост, да не говорим за лекарства и храни. В България чрез данъците се води политика на геноцид и етническо пречистване на цели територии. Освобождаваме место на други по богоизбрани народи

С някои малки доуточнения, съгласен с изводите. Геноцида е тотален, не само чрез данъците. А прочистването, ако беше етническо, в България щяха да намаляват другите етноси, а не българите. Колкото до извода, че освобождаваме място за други богоизбрани народи, по-вярно е, че не го освобождаваме/подразбира се доброволно/, а нашият собствен башибозук изтребва целенасочено, с всички възможни средства /здравеопазване, образование и т.н, да не изброявам всичко/ собствения си народ. Не е нужно война и бомби, за да заличат населението на тоя географски район, наречен България, ще се затрият материалните ценности. Нещо повече! Строим магистрали, за тия дето ще изкупят после на безценица и територията. Само не знам на какво разчитат сегашните екзекутори на България. Че като си свършат пъкленото дело, ще бъдат нужни повече на тия, дето им плащат ли? Когато се осъзнаят, ще бъде късно....

60% остават в държавата като пари, но дайте да сметнем загубеното време на гражданите! Докато един некадърен и инвалидизиран в главата администратор ми губи часове, дни и месеци от ивота, това е чиста кражба на пари. Защото времето реално струва пари. Ако не се занимавам с простотията на българската администрация, а си гледам работата, ще печеля от работата си, а не да си губя времето с излишни усилия. Даже да си отпочина, пак това е в полза на работата ми. Но администрацията не си гледа работата! Просто не я гледа! Мачка гражданина, подхлъзва го, затрудннява го, слага му излишни препятствия при решаване на проблеми. Ето това е по-страшното. 60% не са особено голяма сума, при положение че карам кола по пътя, позлвам здравни услуги, полиция уж се грижи за реда и т.н. Въпорсът е кое е нивото на тези услуги и как администрацията върши работата си.

е как да не са много бе братче,всеки работещ издържа по един в бюджета,един пенсионер и един учащ

и 1 семейство роми

Да не забравяме и за двете сиганчета.

бЪЛГАРИ , защо се оставяте такива платени драскачи и набедени "икономисти" да ви ЗАБЛУЖДАВАТ!!! тОЗИ КОМИК е платено леке ОТ НЕОЛИБЕРАЛНИТЕ ИНСТИТУТИ НА СОРОС !!! не трябмя дя му се вярва дори на предлозите!!! истината е че данъчната система в Булгаристан е обърната наоббратно както и цялата държава - ВЪВ ВСИЧКИ РАЗВИТЕ ДЪРЖАВИ ИМА ПРОГПЕСИВНО ДАНЪЧНО ОБЛАГАНЕ И ПО-НИСКИ А В НЯКОЙ ДЪРЖАВИ КАТО КАНАДА ПОЧТИ НЕСЪЩЕСТВУВАЩЕ КОСВЕНИ ДАНЪЦИ!!! ето такива ОТРЕПКИ КАТО ТОЗИ РАЗСИПАХА БЪЛГАРИЯ!!!

ЩОТО В ГЪРЦИЯ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Я НАМАЛИХА НА 585 ЕВРО!

Абе, направо 90% да вземат. С останалото ще оцелеят йогите и извънземните между нас. Ще останат, разбира се и тези, които получават паричките. Паразити, нали знаете, че без гостоприемник и вие не можете да съществувате.

Този път Георги Ангелов е прав, дори малко е занижил процентите, те се движат някъде между 60 и 70%. Излиза,че България е една от страните с най-високи данъци.

Да, бедните и честни българи плащат 60% данък - 39% от ДОД и осигуровки и после 20% като ДДС за храната и облеклото, което купува. Богатите, обаче, плащат по-малко. 10% ДОД, осигуровките са с таван до 2000 лв, а освен това човек с 10,000 месечен доход дава съвсем малка част от тези пари за стоки от първа необходимост, а останалото спестява. Така че хора, които от хонорари изкарват по милион годишно съвсем законно плащат много по-малък данък. Точно по тази причина в нормалните държави данъкът върху доходите на физическите лица е прогресивен - за да има социална справедливост.

Защо непрекъснато пробутват това сороско мекере за икономист, като той нищо не разбира от икономика. Всичките му "икономически анализи" са политически поръчки на патрона му.

МАЛКО ЛИ ТИ СЕ ВИЖДАТ 60% ?

нормално е да е около 30%

Колегата предполагам няма предвид процента. По-скоро внушението, което индиректно се набива в главата на уважаемия читател - ПЛОСКИЯТ ДАНЪК Е ГУУУТ!!! На това му се казва "безструктурен метод за управление" - пуска се слух, социологическо проучване...."експертното" мнение на някой "икономист"... А напрактика се промиват мозъци и се насочват хората в желаното направление. Трябва да МИСЛИМ, братя. При това - критично да мислим

Тоя очилатко не беше ли соросче от "Отворен задник"?

Този илитерат нали се сеща че точно богатите са тези които могат да си позволят да платят за кадърна "данъчна оптимизация", което в България поради рехавите закони си е равно на неплащане на никакви данъци. Преди време работех в една банка и счетоводно те винаги бяха на границата на загубата. Макар че си растяха и се развиваха съвсем добре. И така тази "мярка" дето я предлагат ще се превърне в начин да накарат малкото хора които са излезли "на светло" да направят простата сметка че е по-добре отново да започнат да плащат по-малкия процент за "данъчна оптимизация" на мафиотски счетоводни структури.

като научиш една купешка дума по-умен НЯМА да станеш...

Всъщност човекът е прав и доказателство е ефектът след въвеждане на плоския данък- фирмите почнаха да декларират печалбата си, защото им е по-евтино да платят 10% от това да дадат на счетоводител да нагласи "загуба" или да купят фалшиви фактури, а приходите от корпоративен данък скочиха в пъти.