Директорката за турските песни в детска градина: PR на ВМРО

ВМРО опита да си прави PR на гърба на детската градина, което доведе до огромен стрес у деца и родители, каза директорката, обвинена, че е пуснала турски песни

Обратно в новината

Коментари - Директорката за турските песни в детска градина: PR на ВМРО | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ясно се вижда че децата се забавляват и за да не мрънкате мисля че е време турският да стане официален език,българите да изчезват по европа или америка и да настане яко кючек гиби.

Като гледам как по черноморието с блядоликите май-май вече сме на кантар, да не настане скоро яко казачок и пляски!?

Руснака отдавна сме му безразлични,по-старите руснаци може би имат някакви чуства но младите и най-важното Путин грам не му пука за нас.Той ходи сто пъти до Истанбул ама в България и до границата не ще да дойде.Ако някой ще играе казачок то по-вероятно е да са циганите дето ще останат по морето ,а и те са си надарени танцьори удават им се всякакви танци.

Супер Боко и любимата му туркия.

не знае ли че има един върховен закон в тази държава, който се нарича Конституция и който върховен закон ясно и недвусмислено постановява, че задължителният език на обществени места е българският, а училището е точно такова място! Това, че са пеели песни и на английски е учителска приумица, а не е задължително по учебните програми!

САЩ най-вече; Саудитска Арабия да ни спасяват и пазят от такива "невинни" инициативи. Във САЩ станеш ли гражданин ТОВА Е. Маанета и т.н забравете. Като искаш да си гражданин на тази велика държава и живееш като такъв. А ако не ти харесва нямаш работа там . С.А. също си държи на своите по рядко, култура и език.

по закон директорката не е направила нищо нередно. закона не само позволява, но насърчава изучаване на етнически обичаи, ако има такива деца, но това вие не го знаете. точно това е мулти културно общество, а не насила да се забранява това.

Gal

На английски може, а на турски не може?

браво на директорката,селувам рıката и ,на бıдещите избори да кандидацтва от партия д п с или д о с т .

Не се разбра какво и целувате ? Кирилица или латиница...та да се ориентираме.

Тролът се прави на интересен, като знае, че поне 80% от плебса ще му се върже!

abasador

колко, тъжно, жалко и зловещо звучи изказването на депутатът от ВМРО Искрен Веселинов .... ... за да имаш работа и някакъв статус, трябва да показваш постоянно лоялност към ДПС (една противоконституционна партия у нас).... Поредното доказателство, че държавата ни се е превърнала в разграден двор! За това, че за управниците, като се започне от президент, министър председател, изпълнителна власт (Народно събрание) и...и..., е последна грижа запазване на българщината, българското самосъзнание, бит и култура в България! Просто, човек гледа краткото видео и остава втрещен, че това събитие е обявено за законно и се случва в Родината ни! Лек ден.

abasador

благодатя, за минуса, все пак хубаво е да се знае, че и български мохамедани с протурски настоения участват във форума! Лек ден.

За да се сложи край на недоразумението ,да се почерпи опита от други страни в които живеят различни етноси Населението което живее в дадена държава ,официално в училищата се преподава и изучава съответно на езика на държавата. За мен може да има изучаване на майчиният език допълнително в съответни училища в допълнително време и обичаи и танци и музика и няма нищо лошо.

Само да спомена на толкова умните политици и даже и директори на училища и градини -ИНТЕГРАЦИЯ означава малцинствата да се влеят в МНОЗИНСТВАТА ,а не да ги отделят и да налагате на МНОЗИНСТВАТА нетипични за тях дейности .Така,че госпожо директор да го ду....те!

Ъъъъ... я па ти. Оти сакаш толкова много от политицете ни? Па те теа не могат на две магарета купа сено да поделят, а ти сакаш те да знаят що е ИНТЕГРАЦИЯ. Виж, че управниците се просте като тех ора си избира, та да не им вика некой, че те са просте ора, мдааааа ... нали?

както всички директори и тази от 20 години-несменяеми

И какъв е тоя швейцарски език бе,ограмоти се малко!

Когато политици се намесят във взаимоотношенията между хората, в детски градини и училища, става проблем. Тук няма нужда от политика, има РИО и те, ако трябва да вземат отношение. Значи, когато се пеят и играят сръбски, гръцки, руски песни и танци-няма проблем, но щом е на турски о-о-о, тогава е голям проблем. Как ще интегрирате хората, като не уважавате етносите в България, господа?!

директорките ги назначават с партийно предложение и одобрение

ПЛЕВЕЛ си ти. Това го няма никъде по света. Етническите си танци и други ги изнасят в СЪБОТНИТЕ си училища за поддържане на майчин език, кухня и танци и НИКОГА в държавните или частни училища по държавно одобрени програми. И това спрямо кого?? Спрямо пет вековния ни поробител. Що не препоръчаш на честване на жертвите на втората световна от някоя детска градина да им изиграят някой и друг марш.Анатема. Така е по РЕЦЕПТАТА вчера жилетка за измислените "жерти", днес ма Анета, утре "дайте" ни територия ОЩЕ, че тая Дето я заграбихме и на нея УБИХМЕ СТОТИЦИИ ХИЛЯДИ НЕВИННИ ДЕЦА БЪЛГАРЧЕТА не ни стига. Затова днес земите, днес в територията на Турция, няма такъв проблем - избити са. А тук, в България, ЧРЕЗ т.н. тур чета се ползват като оръжие срещу майка България.С две думи - маанета в къщи ; маанета в българското държавно училище; "да живей" интегрирането на българите към турчул ята. И какво наханство от българска страна да негодуват в собствената си страна СЛЕД КАТО са им открили/закрила тържеството на Български. Анатема за вас за земята ни законна и напоена с българска кръв.

не разбрах само що са в швейцария а не в россия

Ти швейцарци и немци с анадолците ли ще ги сравняваш?Това са манталитети с разлика от земята до небето!!!

Ти пък да не сравняваш нашия турски етнос с анадолския? А между другото - минах с кола през Анадола и се шашнах - полетата са обработени, навсякъде из тях помпи, чудесни пътища, отстрани хълмовете залесени, а в чукарите - добив на какво ли не и фабрики за порцелан...

Е много езици знаеш,брееей.....

Vinetou

"Според него такива проблеми на места има, откакто ДПС беше на власт. " Да припомня на г-н ВЕселинов, че ДПС (за щастие) не са в централната власт от 2009 г., за разлика от ВМРО, които са част от управляващата коалиция, така че имат възможност да направят нещо по въпроса. Другото ми прилича на смешното вайкане на Бойко Борисов, който е във високите етажи на властта от 2001 г., управлява от 9 години, но все някой друг му е виновен - Станишев, "Тройната коалиция", Орешарски, "некакви гадове" и др.

Не е вярно участваха активно в правителството на ОРЕШАРСКИ и бяха мандатоносител, освен това участват в местната власт и областните управи, така че са отговорни солидарно.

от мравката слон направихте. толкова много по-важни неща има за решаване в България. в случая страдат гласоподавателите. този регион е предимно от тракийци-християни. идвайки на тези земи бабите им знаеха турски език, а и децата им ги последваха, а и в домовете при малките си дечица навремето мъж и жена млади си говореха на турски език, а децата им и до ден днешен не знаят турски, а в частни фирми се изисква турски език, много непоследователна политика, независимо от дпс или някоя от другите български партии. хубаво е да знаят и български, и турски...това се отнася за турци и българи, има случаи, когато дойдат от Турция вече пораснали не могат да говорят и четат и ни карат да им четем, но как, като и българи не знаят турски език и започва се с тюхкането от двете страни, езиците са най-голямото богатство, а че играят кючеци, нищо лошо не виждаме, не се хващайте за малките неща, а си оправете големите и това е работни места, и ако няма да има, то ще продължи изтичането на мозъци от България, МНОГО НЕЩА ИМАТЕ ЗА РЕШАВАНЕ, ама това ви е по лесно на вас, защото другото иска ум, размисъл, Дир-а не съм по темата и може пак да ме зачеркнеш, няма да ви се сърдим, чао и всичко най-добро днес, утре и всеки ден Ви пожелаваме

Защо българите трябва да учат турски език??? Ти наред ли си с главата???

Щото "Чуждият език е оръжие в борбата за живот." Турски, руски, португалски, суахили... Който и да е. Но за българите турският е по-важен, отолкото португалският и суахили. По исторически и географски причини. А от тези причини следват и други.

Интеграция на българсското малцинство към турското мнозинство, в Момчилград населението е предимно турци.

81.5% са турци! цял ден да стоиш на чаршията няма да мине една жена в която да се загледаш!

Ами то и на клипане видях момичета...

от къде знаеш че са турци, всеки сам се определя, не обобщавай глупаво е

Не прави чест на политиците да се печелят активи от детско тържество!Грозно и гнусно е!Къде е проблема в една детска песен на турски, при положение, че това е майчин език за повечето деца в градината?Защо никой от тези загрижени политици не се замисли над факта, че масово в градините по повод рожден ден се поздравява с англоезичната Хепи Бърдей?Българските деца англичанчета ли са и може ли повечето да не знаят песничка за рожден ден на български?Неуместно и ненужно е да се потъпква фолклора на който и да е етнос в България.Много по-важно е всяко дете, независимо етноса да бъде научено на толерантност, да познава българския химн, да чувства свой трибагреника и да се прекланя пред него, независимо майчиния си език и културните, етнически различия.

В ЦВА на касата една китайка студентка в България се правеше че не разбира български, пък тука живее.Касиерката взе да и обяснява на английски, но те не са туристи...

Много голяма грешка е този въпрос да се политизира, при това от хора участващи в управлението. Единственият смущаващ факт е, че на малки деца се дава да научат песен, която по същество не е балканска, а анадолска. Ако трябва да учат някаква песен тя трябва да бъде от техния собствен фолклор, не от анадолския. Турският фолклор от Родопите и България като цяло е част от балканския фолклор, в него е кодиран далечния произход /ако някой може да го разчете/ и той показва, че произходът на тези хора не е от Средна Азия.

не съм сигурен че това е турски народен танц, това е чалга някаква

Това, че турците са били уроди, не означава, че и ние трябва да достигаме техното ниво.... Не съм съгласен да се всява страх в учителките и децата....

Ужас,и това се случва в БЪЛГАРСКА детска градина! Докато гледах видеото се питах това БЪЛГАРСКО детско заведение ли е или чалга или ориенталси чалга клуб! Как може такова нещо? И тази директорка българка или туркиня ли е? До кога ще бъде позволявано това?

а честушки в съпровод на балалайка можна??

Чалгата звучи патриотично, нали......

А на английски ако е никой не би забелязал. Псевдочалгапатриотизъм някъкав.

Това че си служил с турци нищо не значи. В Русе има турци, както във всеки Български град, но това че си ги видял да ядат свинско е доста показателно... Когато бях малък, на нашата "площадка" имаше две туркси семейства - турски можеше да се чуе единствено когато майката беше много ядосана на някое от децата си. Точка. За религия и дума не може да става - сигурно са били мюсюлмани, но от тези които бащите им набиваха кебапчета и бъбречета в близката скара-бира... Русе е уникален град, с много "европейски" манталитет - там всички малцинства (без едно) са много прогресивни - турци, евреи, арменци...в Русе проблемът е единствено ЦИГАНСКИ и огромен. Тази Черодейка която си чувал е цигански квартал, не турски - турците нямат квартал в Русе. Любопитен Русенски факт - в Русе единствената джамия е до така-наречения "еврейски" квартал, който е населен предимно с арменци...

Не знам може и да греша, но докато не се намесиха политиците двете религии живееха в мир и разбирателство. Взе да се политизира и се започна смяна на имена, атентати, екскурзии и обиди. Като студент имах приятел мюсюлманин, толкова вярваше в Алах колкото и аз в Христос,почни никак. Що купони сме врътнали, що емоции. Първо се казваше Айдън Кондиков, стана Андон Кондов и след 1989 съвсем изчезна.

В България няма никакви религиозни проблеми, ако изключим ПАТРЕОТИТЕ и по-точно онази им русофилистична част, капсулирана около Болен Клинкерхофен. И аз имах страхотен приятел от студентските. Нихат Кабилов. После Николай Калинов. После пак Нихат, ама вече Кабил... После беше министър... Не съм го виждал от 30 години... Но работя с турци и да ви кажа честно, ги предпочитам пред българите, Няма случай да ми дойдат сутрин пияни или да ми звъннат, че няма да дойдат на работа. Честни, точни и изрядни. И не ги мързи. За разлика от повечето лъжепатреоти!

Защо слагате минуси на колегата? Всичко написано от него за манталитета на българи и турци е вярно. Може би не можете да го понесете?

Стара тактика - Разделяй и Владей... Инъче цитират Левски, ама той е казал: "Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр..." :)

Не мога да разбера защо е нужно тържеството по повод първа пролет в целодневна детска градина.Децата от видиото май са по големи, може да са от квартала, но са дошли понеже тържеството е на двора, при нас имаме сняг...

За да разбере човек нещо, трябва да го обмисли. Ако има с какво!

сече ти пипето

Малките деца имитират танците на дервишите.

Дервиш е на майка ти тъпия син. Дервишите не танцуват, защото са монаси. НЯМАТ ПРАВО. Въртенето на дервишите всъщност е молитва. Наречено е танц, но НЕ Е. И няма нищо общо с децата. Вече писах, че това е НАЦИОНАЛЕН ГРУЗИНСКИ танц. И турците го играят, ама в Грузия е върха да го гледаш...

Тролчо ама ти си жив бре? Имената в Ракитово какви са според теб? Ако незнаеш те са на българи и тук таме има някой циганин. Проблема е когато започва да се прави равнопоставеност между основната група и една малка група. Когато голямата група започва да се съобразява с малката група.

"Слабоумните са многословни..." Вълчо, защо си многословен?! :)))

изгледах видеото, направо е върха, талибанска работа меко казано в тая градина голяма слободия

ти не ми говори за паметници ами прочети ,,под игото,, на Иван Вазов е книгата. Явно ти е убягнала от погледа за разлика от паметника с който даваш пример. И вземи помисли върху 500 години робство т.е. както ти ще кажеш европеецо - ,,присъствие,, Помисли малко за национална гордост и самочувствие,помисли за България, помисли за деца род итова което ще оставиш. Помисли за Левски, Ботев, Раковски, Бенковски и другите знайни и незнайни.Помисли, че ако не бяха такива хора ти сега нямаше да пишеш глупости на кирилица. След като помислиш за всичко това пак си пусни клипа от детската градина БЪЛГАРСКА и тогава ако всичко ти е ок по добре срамувай се да се наречеш с името българско.

Бай Иване, който печели децата , печели битката .Засега ние губим!!!!

БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ СА ПАТРИОТИ И ОБИЧАТ БЪЛГАРИЯ. ТЕ ИМАТ ПРАВО ДА ГОВОРЯТ НА СВОЯ МАЙЧИН ЕЗИК, ДА ПЕЯТ И КОМУНИКИРАТ ПО МЕЖДУ СИ. ТЕ СА ЧЕСТНИ, РАБОТЛИВИ ХОРА И Е ПРЕКРАСНО, ЧЕ СА ЧАСТ ОТ НАШЕТО ОБЩЕСТВО.

Или не разбираш или не искаш да разбереш разликата ! У дома никой не ги спира да си пеят и говорят на турски. На обещствените места се говори официалният език - Българският ! Детската градина е обществено място и следователно там се пее , говори и т.н. на Български ! Сега стана ли ти ясно ?!

не му е ясно за жалост

Иди в Украйна и го кажи на българите там. Ще те смелят от бой! Имат си не само часове по български, но и по фолклор. Украинци са по паспорт, но винаги ще са българи по душа. Защо си против това българските турци да пазят фолклора си? Защо искаш да приличаш на Осман паша изклал 14 700 старозагорци 1877-ма? С насилие ли ще привличаш хората???

В Момчилград има и турци ! И техните деца и внуци ще пеят и турски и български песни, ще танцуват и български хора и турски танци!!! България е и наша ! А ВИЕ ФАЛШИВИ ПАТРИОТИ И ФАЛШИВИ РОДОЛЮБЦИ - ХОДИТЕ В МАКЕДОНИЯ, МОЛДОВА,САЩ, КАНАДА И ИСКАТЕ БЪЛГАРИТЕ ТАМ ДА ТАНЦУВАТ БЪЛГАРСКИ ХОДА И БЪЛГАРСКИ ТАНЦИ ! Ние пък ще пеем и танцуваме и турски песни и танци.Но няма да забравим и българските - ще пеем и танцуваме пак!Толкова омраза има във вас, че ще се пукнете по шевовете ! ТУК СМЕ и ЩЕ БЪДЕМ ТУК !

Не забравяйче тези турци са там благодарение на изгонените от България Тракийски Българи!

ги танцувате щото просто сте си българи. Руси и синеоки турци интересна генетична мутация!

Аз съм българин. И те подкрепям. Но нека малко по-кротко. Омраза има у всички - прочети си поста! С насилие любов не се налага!

Не мразим, чедо, страх ни е да не ви загубим. Заради тъпи политики. От турчин знам колко сте различни тукашния етнос от хората в Турция, вие сте част от нас. Не позволявайте да ви промиват мозъците с изкривени учения...

В Момчилград НЯМА турци, има българи с турски корени/ или от турски етност/ ! Турци има само в посолствата и консулствата.

Те и в турските детски градини се пеят български песни всеки ден ! Или се обърках , май турците провеждаха геноцит срещу кюрдите в Сирия , този с арменците , гърците и българите мина , ама може и нов да подготвят под деб*илният поглед на ЕС!

Ако съседът ти се хвърли в кладенец ще го последваш ли? Какво общо има нашето поведение с това на другите? Или да сме добри, само ако другите са? А през останалото време да сме си свине, каквито са повечето от патреотите?

Интересен начин за интеграция!!?Ние сме прекалено , до робски толерантен народ , затова сме на път да станем малцинство!Управниците са я отписали оная част на България !!!!!!

Робът мрази. Толерантен е силният. А ние сме стар, шарен и силен народ, затова сме толарантни :).

Уважаеми Дами и Господа, Патриоти и Всички останали, Моля понамалете тона и изразните средства защото е срамно да се заигравате с Децата.Те за нищо не са виновни и до колкото виждам от видието си играят щастливо ,значи персонала там си върши работата добре.Ако някои не е доволен от учебната програма, моля да се обърне към институциите отговарящи за нея, а не да ръси измишльотини и прочие умозаключения.В случай, че има доброволци от другите раиони на страната да упражняват професията учител в този район, то моля от субсидията на Патриотите да се отдели една добра сума и да се стимулират тези учители които да подобрят по тяхно мнение образованието на тези деца.И още веднъж Моля нека престанем с умозаключенията и погледнем на деиствителността, може да останем и без деца след накоя и друга година.С Уважение, Бай Иван

Директорката да се уволни ! Тъпите ни управляващи да вземат необходимите мерки, докато българската територия не е парцелирана между комшиите! Жалко за загиналите истински българи в борба с поробителите!

кака мара остави политиката а иди в столипиново и виж на какıв език се говори.

Циганското гето е друг проблем и много по-важен... Не смесвай нещата.

Току що зачеркна 3 милиона българи живеещи в други държави. За всички ме боли, ама западните покрайнини най са ми на сърце... Скоро за българи в Албания даваха по телевизията. Ако кажеш на албанците да забранят хорото там ЩЕ СИ НАЙ-ТЪПАТА ПАТКА НА СВЕТА!

Патреотите пак са се оакали... Какво лошо има в това децата да играят танците на дедите си? Ако някой забрани на българските общности по света да играят хоро, КАК ЩЕ ГО ПРИЕМАТ??? Ако българските общности по света играят ръченица, това удар по националната сигурност на приелата ги държава ли е? ИДИОТИ!!!! И между другото този танц не е турски, а грузински. Играе се под съпровод на ЧУНИРИ и грузинско дайре - доста по-голямо от обикновеното и няма метални пластини чинели. В Турция го играят, като техен танц, но идва от кавказките им райони, където са го приели за свой. Както нашите пирински македонци носят бели чорапогащници и къси бели поли, АМА НЕ СА ГЪРЦИ! Та по-полека с инсинуациите. ДЕЦАТА ИМАТ ПРАВО ДА ПАЗЯТ родовата си памет. Това не ги прави небългари!

а защо не играят танците на бабите и прабабите си

Мале момчил град се бунтува слушат ТУРСКА МУЗИКА.ВСЕКИ ЕС ПРАВОТО СИ ДА СЛУША ГОВОРИ ЧЕТЕ и ПИШЕ НА МАЙЧИН ЕЗИК.НА КОЙ МУ НЕХАРЕСВА ДА СЕЖАЛВА НА ШКЕМБЕ ПАРТИОТИТЕ.

Цитат:В детската градина нито учителите, нито обслужващият персонал говорят на турски. Само деца общуват така помежду си, защото за повече от тях този език е майчин!)Аз имам позната в германия с близначета!Разделиха децата понеже си говорят на Български помежду си и не говорят на немски!!!Това е България и на обществени места се говори Български,а не на цигански!!!

ЛЪЖЕШ!!!! На немски е задължително да се говори само с администрацията. Цели квартали на Берлин не обелват с дни немска дума. Българите също си говорят на български. А в твоя тон, ако кажа, че имам познат, който ми сподели, че те е чукал, това прави ли думите ми истина?

Колкото аз лъжем толко да са ти живи децата!

Морски съвсем си се объркал ! У дома си ако искат и свирки на турски да си правят ! В Детската градина се говори само на български защото се намират в България ! Българскят език е официален и се намират на обществено място !

Илияне,прав си. Има писан или неписан закон, че в страната която си отседнал и работиш се говори на местният език.Това е уважение към домакина.

Видео записът не се нуждае от текст. :(

в малките и не толкова малките населени места в България местното общество не е полуфеодално?

Като стана дума за "патриоти", работата ми е такава, че е свързана с обикаляне в ромските махали на София - Абисиния, Факултето, Татарли ... ма за толкова години кьорав "патриот" не видях там ... говори се на небългарски, слуша се небългарска музика ..., къде са тия "паважни патриоти" да дойдат да работят, да се променят тия неща ... няма ги, щото са МИШКИ и не те бяха на първа линия в Катуница, а агитките на Ботев, Локо и Софийските отбори ... "патриоти" ХАХАХА!!!

в държавно учреждение ли бре Геле. Където официално трябва да се говори бълг. език??? ееееее моите уважение ама толерантността ти е в повече. Ако отидеш в Германия да се интегрираш на български ли ще говори детето ти в яслата, дет. градина, училище, университет, работа и т.н. или ще трябва да немски да говори и да се съобразява с немските порядки и обичаи. Интеграцията е от 3 до 5 години. Нашите тук ги интегрираме с поколения и накрая се оказва че не могат аааааа???? Нещо се не вързва. Това си е налагане пряко и косвено на ислям. Щеме извиняваш ама...

За да просперираш където и да си, трябва да знаеш езика ,където си. Радвам се на тези хора за езиковите и знания и по-богата култура ,ако се стремят към това. Децата ни в чужбина знаят и учат на два езика най-малко,за което съм щастлив

ти сигурен ли си че по Кърджали например говорят всички български а???? или ще кажеш че не го говорят щото не им е нужен просперитет???

А как тези плондери дето са се наредили за баницата, да си оправдаят заплатите и баламосват феновете?