17-11-2017 20-11-2018

Коментари

На Украйна можем да дарим единствено СВИНАРОВ! Това не би било противоконституционно!

Ракети ли? На Укрите можем да дадем само лигнин и тампони.

Неее и тази техника не ни трябва,както инармията,като цяло.

Най-после гяурите може да махнат руските джелеза.

Ще ги махнем на майка ти у путката, шибана гад мръсна.

ми че то и Ф16 е музеен експонат бе

...хусожествен експонат-чертеж в рамка.

А ПОМНИШ ЛИ ТОЯ МУЗЕЕН ЕКСПОНАТ, КВО НАПРАВИ С РУСКОТО САМОЛЕТЧЕ. КАК ГО ДУМНА В СИРИЯ?

Какво самолетче,кретен?

БЕЗАНАЛОГОВОТО СУ-24 ИМА ДУМ- ДУМ И ДОЛУ

Четейки коментарите предлагам: хора без военно образование или поне не служили във въоръжените сили да не се изказват и така глупостите във форума рязко ще намалеят.

Руската капитулация в Първата световна война Брест - Литовск 1918 Съветска Русия губи полските земи, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Украйна, части от Беларус, а също така и областите югоизточно от Кавказ – Карс, Ардахан и Батуми, които са върнати на Турция четиридесет години след като са ѝ отнети с Берлинския договор. Загубени са общо площи от 1 милион км2[5], а заедно с тях около ⅓ от населението (над 60 милиона души), 80 – 90 % от въгледобива, 73 – 80 % от находищата на желязна руда, хиляди заводи и ⅓ от обработваемите земи[17]. Специални анекси гарантират германските икономически интереси в Русия.[18] Договорът постановява пълна демобилизация на руските въоръжени сили и връщане на флота в пристанищата (член 5). Преди това Съветска Русия трябва да изведе войските си от Финландия, Аландските острови, югоизточната част на Прибалтика и Украйна, да сключи мир с Украинската народна република и да признае договора ѝ с Четворния съюз (член 6)[19]. С финансово съглашение през август болшевишкото правителство се задължава да плати на Германия 6 милиарда златни марки[5]

Логичният въпрос е, защо ние ще дадем нашето старо оръжие, Германия ще ни даде подобно старо, когато Германия може директно да си го прати в Украйна и въпросът е решен. Или по голямата цел е да се замесим?

Искат напълно да се разоръжим и да останем по бели гащи само.

....Радост за ,,рязаните,,.

По добре техника от 60 те, отколкото хартиени самолети само на чертеж. Между другото новите осем чертежа на самолети Ф16 ще ни струват още 3 милиарда лева. Най новата екстра била че новите чертежи щели да бъдат ЦВЕТНИ и ще можем да им се радваме поне до 2030г. Какво мъдро правителство имаме. Според тях тези пари са такса Спойствие/Рекет за да не ни Бомбандират отново СащИсаните както го правеха преди 79г.

Митко косата ти е побеляла ама акъл тцъ Повече залпове на Аврора няма да има Ей затова на военен никаква власт Четиридесет и пет години народа ва хранеше и дондуркаше спретнаха ви преврат трима руски агенти и вие мълчахте кът мушнати гайди Щото биле съветски другари Айде сега моля не ни натрапвай твоето съветско безродие

дебил, да не заквичиш, че си репресиран. Умната, че ще напълниш гащите като му дойде времето, щото анонимни няма дори в нета.

Все едно, че сега въоръжението ни от 21 век! Този подлизурко, постоянно говори глупости и се опитва да влияе на мнението на хората с тъпи аргументи.

най-важното е, че се разбра най-накрая, основния проблем на Бг е да помогнем с оръжие на украйна и да купим американски самолети. браво на пп и на герб

Капитулацията на Русия в Руско - Японската война (1904 - 1905) предизвика руската революция от 1905-та. Разгромът на руската армия през Първата световна война предизвика Октомврийската революция от 1917 и доведе до подписването на капитулацията на Русия на 03.03.1918. в Брест - Литовск. Капитулацията на Русия в Руско - Украинската война (2022 - 2023) предизвика...

Ядрена война?... напиши какво си имал предвид.

Руската армия настъпва отрицателно, а украинската панически бяга по петите им! Колко мъка по русофилистиците има Боже. А и най-доброто тепърва предстои!

Укрите са близо до Владивосток и Крим. Украйна доставя електричество на цяла Европа.

А с руските атомни електроцентрали ли го произвежда или с вятърни мелници, надувани от украинките?

Да си пишем честно - това гласуване беше пробно . От фащ пробваха пионките си , преди да ги накарат да гласуват за шистовия газ. Жалко е , че ни управляват козяшки мишки.

Кога ще го уволняват тоя министър, че не е политически коректен?

Излишното джепане се поизчерпа в САЩ и слугите им. А, Усраина губи бавно, но необратимо. Въпреки огромните доставки на най-модерно оръжие и притока на опитни наемници (наш`то Глиги дето бърка манджа в тила не го броим). Руснаците се изхитриха да увлекат укрите в атака, станаха защитаваща се страна и утилизират противника шеметно. Залужни е рядко тъп, с това настъпление ще си унищожи войската за няколко месеца. Единственият шанс на Усраина беше плътна защита и сражения в градовете - но, вече е късно, и да узреят за това, вече са омаломощени. Чета им бисерите на усраинските стратези, че в днешно време защитната позиция е губеща, трябвало да се води перманентна гъвкава атака. Както и да е, не бива да им се дава нищо даром на тези убитаци. Да си плащат, ние произвеждаме достатъчно много оръжие. Или, друг да им го купува от нас - все едно. Но, и едно патронче подарък не бива да даваме. Първо, ние така или иначе почти нищо нямаме за даване, второ - защо да разваляме настоящето статукво? Ясно е, че Русия ще бие, нека после да не сме съвсем скарани с нея. Вече получиха какво ли не укрите, но все не им е достатъчно, Зеленски се насра да реве и иска - ту танкове, ту оръдия, ту самолети... Навсякъде се чете, че имат по-добро от руското въоръжение, те самите също се хвалят, ама резултат - никакъв, щяха уж още септември да си освободят територията, а нищо подобно не се очертава. Защо да помагаме на некадърници?

Зеля го натискат да показва резултати. Има си метрики, които господарят му гони. Ама Зеля не е много умен. Та това относно атаките на укрите. Наистина атакуващата страна дава повече жертви.

Цървул

Реше ието на парламента бе най-глупавото за цялата история на България! Явно тия момченца не са ходили в казарма, от там и нямат национално чувство. На такива продажници мястото е едно- на площада. И не става въпрос дали даваме оръжие на Украйна , Русия, Грузия...става въпрос за това, че довършваме Българската Армия с подобни решения!

Мога до някъде да разбера страха от Руската армия у русоробите те все още си мислят, че руската армия и съветската армия са едно и също. Обаче единственото общо е че водят войната по един и същи начин масово унищожаване на личния състав. Тъпо и безмислено. Затова загиналите руснаци в Украйна са 65000 плюс ранени, заболели общо към 120000 души. Почти цялата им професионална армия е капут. Ако някой вярва на Шойгу, че са загинали 6000 души та той е пълен идиот. Защо му са тогава още един милион мобилни и затворници. Черноморския флот го няма, матросите са пратени на фронта. Двадесет кораба са пратени на едно място и при това срещу тях да няма флот. Парадокс. Говедото Суровини издал заповед да се включат оръдия Д 1 и Д20 от 1943 г и 1954 г., които вече са на фронта, Дори вече от Крим към Запорожие е забелязан ешалон с Катюши. Срам и смях. Втората армия в света. За това не мога да се съглася с някой който казва, че не всички руската армия са идиоти. Напротив всички са. За четири месеца непрестанни атаки от прехвалени те им Вагнеровци на Бахмут и Авдеевка напредъка е 2 км. Превземаха Северодонецк и Лисичанск два месеца с цената на страшно много жертви. Украинците ги подлъгаха в Херсон, взривиха мостовете над Днепър и за две седмици освободиха Харковска област и малка част от Луганска област. Лиляна беше само 12 часа аст от РФ. Гойда братя гойда викаше един олигофрен в Москва да ама за кого.

Е то това го мислите точно вие, продажниците. Смятате Руската Империя, СССР и днешна Русия за едно. Затова и изпадате в истерия като се спомене, че Русия ни е освободила.

Тези рашистки никого не са освободили.

Да не забравят като изпращат оръжието, да го комплектоват с тези, които гласуваха за това. Нали така?!

За господина дето продължава да пропагандира колко било добре по времето на комунизма и колко сме били силни. Едно време българската държава на колко морета се е разпростирала другарю???? В часовете по комунизъм и интернационализъм преподава ли ли са ви този урок? Та мисълта ми е-сега сме 2022 година, и въздишките ви и пропагандата за онова време няма да постигнат абсолютно нищо. Освен това не знам дали сте в състоянието да осмислите дребния факт-червената армия я няма за да окупира отново България и да докара такива като вас на власт.

Откакто дойде нов руски генерал Суровикин главнокомандващ и се извърши мобилизация, руската армия започна постепенно да настъпва с подкрепата на дроновете камикадзе Герани 2 и артилерията. По този начин се демонстрира, че руската армия не е пълен идиот или слабак, както се пънат да драскат журналистите на евроатлантическата ориентация.

Къде по-точно е настъпила в руската армия и кои населени места е завзела? Колкото до обстрела от страна на русия-странно защо те поразена само и единствено гражданска инфраструктура? Военната инфраструктура не представлява интерес за руската армия?

За възрожденците-един много неприятен за вас факт. Тъй като благодарение на подобни на вас, много обичащи русия същества и не желаещи българия да бъде въоръжена по западен образец с модерна техника. В момента небето на България се охранява от натовски самолети. Всеки път когато погледнете към небето се сещайте че там някъде горе летят натовски самолети и охраняват България.

Ако слушаме рубладжийската измет трябва да си кътаме съветските тенекии докато не се разпаднат от ръжда. Да си ги лъскат отрепките и да въздишат какво хубаво било по времето на мръсния болшевизъм. България е единствената страна от скапания източен блок, която не е купила западно въображение в после от е 30 години. Показателно за нивото на скапаните рубладжийски ублюдки, които я населяват.

Хаймарсите са от 60-70-те години. И изпепелиха рашките! Ерликоните са отпреди втората световна - и свалят на поразия "СЪВРЕМЕНИТЕ" руски-ирански-с китайски двигатели за мотопеди ДРОНОВЕ. Ще си платиш, Стоянов - ЕСТОКО ЩЕ СИ ПЛАТИШ!!! ПРОШКА ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ НЯМА ДА ИМА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Този господин мисли само за интереса на Русия. Още един предател.

И кои според теб са истинските патриоти в това събрание? Голяма част от тях не са били дори в казармата по някаква причина. Точно те ще защитават националните ни интереси! Това някаква ирония ли е?

Ако не си бил в казармата не можеш да защитаваш българските интереси така ли? Ами ето аз съм бил в казармата и твърдя че на българската армия и е необходимо модерно въоръжение. Модерни изтребители, модерна зенитна техника, модерни радари и модерни средства за комуникация заедно с модерни тренировъчни центрове способни да обучават войници за воденето на съвременни бойни действия. И категорично твърдя, че българската армия не разполага с модерна бойна техника. Нещо против ли имате?

България трябва да бъде неутрална и да имаме силна армия. Обаче на България не ѝ трябва модерна бойна техника. Някой от пишещите това противоречие би ли могъл да обясни как имаш силна армия без модерно въоръжение?

Само за справка. С руснаците" отивахме към 9млн.. Имахме 700хил. армия със запаса, 300 (ТРИ-СТА), най-модерни, затогава, самолета(повече отколкото има „обединена” Германия, днес) и 2000 танка. Милиция и вътрешен ред (циганите и турците, ама много добре си знаеха мястото). През границата пиле не можеше да прехвръкне.

Кажи речи над 4 милиона българи се изнесоха от българия за всичките 30 години откакто можем да се изнесем от българия. Бихте ли каза ли колко от всичките тия българи отидоха да живеят и работят в любимата на всички вас русия? И защо най-голямото стълпотворение за еднопосочен билет за излизане от българия беше когато все още вашите комунисти управляваха????

Това за границата маше знчение за тези, които искаха да излязат. Не знам защо наплив от желаещи да влязт липсваше. Ти имаш ли идея на какво се дължи?

Щото ги лъжеха колко е прекрасно и лъскаво на запад, услужливо пропускайки частта с корупцията, престъпността и лицемерието.

До Anonymous сигурно одобряваш тълпите емигранти които влизат през границата с каквото им попадне като разграден двор и сме длъжни да смятаме че това е нормално

"Заявка за ремонт на бронетанкова техника от украинска страна не е постъпвала." - В близко бъдеще се очаква Украйна да остане без ремонтни заводи, защо са обект на активен обстрел. Вероятно тогава ще постъпят заявки за ремонт.

Ама гледам в момента твоята любима русия обстрелва електроцентрали и цивилна инфраструктура. Неизвестно защо не отстрелва военни обекти.

По времето на Варшавския договор на съюзниците се даваше само юодерна военна техника и почти безпари или на бартер, сега ортаците не дават евтино а поддръжката на тая 'модерна' техника ще зароби държавата и фалира икономиката. Но натиска от посолствата даим купуваме оръжията е голям.

Брей ами тогава що сме изнесли хиляди тонове продукция без пари за съветския съюз? Само количеството уран изнесен от българия за съветския съюз без да получим нито стотинка за него покрива всичките оръжейни доставки че и отгоре. Все пак редно е и да не забравяте че според съветската доктрина държавите от източна европа бяха щитът на съветския съюз.

prav e. No e ot nepravilnata strana, a che Bg e v konflikta , tva e iasno oshte ot kakto Kornela prodavashe na ushkim orajie na Okraina

Ако не знаеш как - отиди в настройките на компютъра и търси language". Е, де! Прояви малко интелигентност! Не чакай на готово!

До скоро си мислих че е прав. Но нека да не се създават излишни илюзии - всичко е въпрос на лавиране и пазарлък, крайните позиции са нежелани - те само дават идея на рашките къде може да се пропука ЕС

Събирайте всичкото старо руско желязо и да се връща обратно там, откъдето е дошло. Ето това е мирен подход!

Много вярно говори министър Стоянов! Трябва да не се допуска това анти-българско решение на лакеите на САЩ в НС да остане и влезе в сила. И нека всеки, който толкова милее за Украйна да не залага на карта България и живота на всички българи, а да заминава доброволец в Украйна. Повече от странно е, че първата грижа на българското народно събрание не е икономическата и енергийна криза, която засяга живота на всички българи у нас, ами е приносът на България в продължаването на конфликта в Украйна. Само мирни протести от наша страна няма да са достатъчни, чакам само 4-цифрените сметки за ток и парно през януари и февруари.

Може, но протести против Възраждане и костя копейкин! Само глупости Дрънка

Неистовата защита от страна на възраждане на руските интереси.

иска ти се да е така, но не е.

Преди две или три седмици вашият лидер повтори дума по дума речите на путин изпускайки само факта, че това са думите на путин. Над 50 държави доставят оръжие за украйна-според думите на вашия лидер те би трябвало да са във война с русия. Ама гледам не са. Пак според коментарите по поръчка на дащищите непрекъснато тук възрожденци-българите щели да бъдат мобилизирани да се бият в украйна на страната на нато. Обаче кой знае защо армията на нато е професионална и не се състои от мобилизирани. И военната доктрина на нато изключва употребата на мобилизирани. А пък за броя на възрожденците пишещи коментари във възхвала на русия дори не си струва да споменавам. Та какво казвахте?

Да мреш на фронта тровейки нисши трябва да ти е най-голямата радост в живота, говедо! Кога ще се научите, че основната част от БВП трябва да отива за въоръжаване! Нация под пагон и пълна милитаризация на обществото. Белким се научите на ред и дисциплина. И какво нисшо създание трябва да си да те страх да умреш на фронта?!??!!?

Не те е страх да умреш (дори и на фронта) - но тогава не е сработил инстинкта за самосъхранение, а той е много базов инстинкт. Това означава, че главата ти е повредена и има нужда от ремонт и калибриране за да функционира в норма.

Така ли бе мърши скапани?! Да трепеш нисши, хора с различно мнение, трябва да ти е смисъла. Войната е естествено състояние на човешкото общество! Но къде да го разберат някакви скапани малодушници?!!?!!? Те искат да се заврат в скотобойните си, да се тъпчат и наливат, за да докретат до 60 години. Повече скотовете така или иначе няма да видят. Един празен живот. Мизерници. Всичките в щраф батальони ще ви пратя!

Ама най-модерната ни техника общо взето е от 70-те години. Имам предвид танкове самолети оръдия самоходни установки и зенитни ракети и така нататък. Ако някой е тръгнал да обяснява, че техника не от 70-те години ,а произведена 70-те години е някаква свръх модерна техника 2022 година.......... И понеже мернах един няколко доста смешни коментари-от коя година е най-модерния летящ руски изтребител и коя година му е правена последната модернизация?

F16 са твърде нови за бг! Направо не са произведени, Временно, до 2044 ще трябва да си направим хартиени, за да ги заместим

Само да попитам - ракетната система , с която сърбите свалиха прехваления aмерикански СТЕЛТ какво производство беше и от коя година.

Компромиси с отбраната на България, Не трябва да се правят! Подаръци няма Ако ни подарят качествено американско оръжие, тогава и България може да Дари! Пейтриът са боклуци и Израел ги разкара

Израелците руски системи за отбрана ли използват?

Има много качественни американски, Дето сега ги доставят в Украйна. Но на България не ги предлагат! За нас 3то качество, дето никой не го ще

А на вас точно кой ви е докладвал какво предлагат американците??? При положение че още дори не сме поискали оферти и не сме уточнили какво всъщност искаме???? Всъщност израелците предложиха на българия да изгледат радарната част на техния железен купол-само че пак се започна да се реве-ами то много скъпо.

Предложеният от служебното правителство на президента Радев механизъм за въвеждане на временна солидарна вноска върху свръхпечалбите на енергийните компании е меко казано скандален. Внесеният в Народното събрание законопроект, който в спешен порядък бе одобрен в бюджетна комисия, изглежда като нагъл опит за безобразен по мащаб подарък за "Лукойл". Привидно мотивите за избрания подход препращат към Регламент 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията. Предложението идеално се описва като "измиване на ръцете" или "замазване на очите" - ето, правим нещо за горивата, при това използваме европейски подход, не ни занимавайте повече. В действителност, не постига нищо. Ето защо: Да припомним, че България "издейства" дерогация от ембаргото за руски петрол в полза на "Лукойл". Руският петрол се продава с отстъпка от пазарната цена. Ако сравним с "Брент", разликата е между 23 и 35 долара на барел за месеците от началото на войната. След влизане в действие на забраната на 5 декември вероятно спредът отново ще нарасне, но нека за момент допуснем, че той се запази на ниво около 25 долара на барел. Така възможността да купува по-евтин петрол, съществуваща единствено благодарение на волята на българското правителство, се материализира в допълнителна - да я наречем "свръхпечалба" от около 100 милиона долара на месец, или над 1.2 милиарда долара на годишна база. Тази оценка отразява средномесечните количества обработен петрол по данни на НСИ, както и посочените ориентири за натоварването на рафинерията в годишния финансов отчет за 2021 г. И така, само от това "Лукойл" ще получи допълнителна чиста печалба от близо 2.5 милиарда лева. Само че тя няма да се види в отчетите на рафинерията в Бургас. Първо, години наред "Лукойл" концентрира печалбите от дейността си в свои дъщерни компании извън България, и съответно е хронично на загуба тук и не плаща никакви данъци. Още повече от 2021 г. това даже е "признато" формално - рафинерията преминава към "бизнес-схема процесинг (ишлеме)", като заплащането е на база себестойност на преработката плюс надбавка. Казано просто, в България остават само средства да платят заплати, ток, поддръжка на машините плюс мъничко отгоре. През 2021 г. "Лукойл Нефтохим" Бургас отчита печалба преди данъци от 75.2 млн. лева. Как ще се приложи новата мярка според внесения от служебното правителство законопроект? "Свръхпечалба" е всичко, което надхвърля с повече от 20% средната печалба за четирите години 2018 - 2021 г. Обаче рафинерията, както стана дума, твърди, че е много губещо предприятие, и въпросната историческа печалба е отрицателно число. Според европейския регламент, който България твърди, че иска да приложи чрез този конкретен законопроект, в такива случаи за база се приема нула. През 2022 и 2023 г., освен ако отново не видим счетоводно творчество и не се декларира загуба, вероятно рафинерията ще покаже леко нараснала - с 20 - 30% - печалба заради увеличените количества преработка. Да приемем "оптимистичен" вариант - рафинерията увеличава декларираната печалба с 1/3, т.е. вече показва 100 млн. лева. Според предложения в проекта закон механизъм, вместо 10 млн. лева корпоративен данък, компанията би платила 33 млн. солидарна вноска и още 6.7 млн. лева корпоративен данък. В обобщение - така чаканият обещан механизъм ще върне в държавата под 30 милиона лева, докато с "другата ръка" България е предоставила "бонус" от 2.5 милиарда на "Лукойл". Ако пък отстъпката на руския петрол догодина стане 30 или 35 долара, компанията ще получи подарък от 3 или 3.6 милиарда лева. Съвсем ясно и за третокласниците е, че и 99% от нула пак е нула - с други думи, когато една компания манипулира финансовия си резултат по свое усмотрение, няма как да го обложиш с каквато и да е ставка. Работещото решение е вноската да се налага като специфична стойност на базата на количества внесен и преработен руски петрол от рафинерията. Размерът на вноската за всеки барел руски нефт може да се определя периодично според отстъпката в цената на "Уралс" спрямо "Брент", а обхватът може да е както общите количества, така и само тези, насочени в последствие за продажба на вътрешния пазар. Обхватът и конкретната формула могат да се приемат по начин, който балансира постигането на максимални приходи във фонда за компенсации на потребителите и запазването на икономически стимул за рафинерията да поддържа дейността си и да печели. Единствената легитимна причина България да защитава дерогация от ембаргото срещу Русия е българските потребители да получават по-евтини горива - нито страните в Европейския съюз, нито българските граждани могат да приемат резултатът от това да са няколко милиарда повече в швейцарската сметка на руски петролен гигант. Това е безобразие!

Света вече е свръхтехнологичен тия брои танкове консерви хахахаха

Да , но ще останем и без тези консерви. При тези финансови възможности, толкова. Като си толкова ербап, чакаме да ни защитават такива като теб. Обаче такива точно първи ще изчезнат от хоризонта.

Ама още 90-те години на миналия век да се разбра че танковете вече не са фактора на бойното поле. Но ако вие живеете все още със спомените от втората световна война това си е ваш проблем.

Един мъж , който има смелост да застане и да им каже истината право в очите на тези продажници! Те мислят само за собственото си спокойствие и интереси.

Предложеният от служебното правителство на президента Радев механизъм за въвеждане на временна солидарна вноска върху свръхпечалбите на енергийните компании е меко казано скандален. Внесеният в Народното събрание законопроект, който в спешен порядък бе одобрен в бюджетна комисия, изглежда като нагъл опит за безобразен по мащаб подарък за "Лукойл". Привидно мотивите за избрания подход препращат към Регламент 2022/1854 на Съвета от 6 октомври 2022 г. за спешна намеса за справяне с високите цени на енергията. Предложението идеално се описва като "измиване на ръцете" или "замазване на очите" - ето, правим нещо за горивата, при това използваме европейски подход, не ни занимавайте повече. В действителност, не постига нищо. Ето защо: Да припомним, че България "издейства" дерогация от ембаргото за руски петрол в полза на "Лукойл". Руският петрол се продава с отстъпка от пазарната цена. Ако сравним с "Брент", разликата е между 23 и 35 долара на барел за месеците от началото на войната. След влизане в действие на забраната на 5 декември вероятно спредът отново ще нарасне, но нека за момент допуснем, че той се запази на ниво около 25 долара на барел. Така възможността да купува по-евтин петрол, съществуваща единствено благодарение на волята на българското правителство, се материализира в допълнителна - да я наречем "свръхпечалба" от около 100 милиона долара на месец, или над 1.2 милиарда долара на годишна база. Тази оценка отразява средномесечните количества обработен петрол по данни на НСИ, както и посочените ориентири за натоварването на рафинерията в годишния финансов отчет за 2021 г. И така, само от това "Лукойл" ще получи допълнителна чиста печалба от близо 2.5 милиарда лева. Само че тя няма да се види в отчетите на рафинерията в Бургас. Първо, години наред "Лукойл" концентрира печалбите от дейността си в свои дъщерни компании извън България, и съответно е хронично на загуба тук и не плаща никакви данъци. Още повече от 2021 г. това даже е "признато" формално - рафинерията преминава към "бизнес-схема процесинг (ишлеме)", като заплащането е на база себестойност на преработката плюс надбавка. Казано просто, в България остават само средства да платят заплати, ток, поддръжка на машините плюс мъничко отгоре. През 2021 г. "Лукойл Нефтохим" Бургас отчита печалба преди данъци от 75.2 млн. лева. Как ще се приложи новата мярка според внесения от служебното правителство законопроект? "Свръхпечалба" е всичко, което надхвърля с повече от 20% средната печалба за четирите години 2018 - 2021 г. Обаче рафинерията, както стана дума, твърди, че е много губещо предприятие, и въпросната историческа печалба е отрицателно число. Според европейския регламент, който България твърди, че иска да приложи чрез този конкретен законопроект, в такива случаи за база се приема нула. През 2022 и 2023 г., освен ако отново не видим счетоводно творчество и не се декларира загуба, вероятно рафинерията ще покаже леко нараснала - с 20 - 30% - печалба заради увеличените количества преработка. Да приемем "оптимистичен" вариант - рафинерията увеличава декларираната печалба с 1/3, т.е. вече показва 100 млн. лева. Според предложения в проекта закон механизъм, вместо 10 млн. лева корпоративен данък, компанията би платила 33 млн. солидарна вноска и още 6.7 млн. лева корпоративен данък. В обобщение - така чаканият обещан механизъм ще върне в държавата под 30 милиона лева, докато с "другата ръка" България е предоставила "бонус" от 2.5 милиарда на "Лукойл". Ако пък отстъпката на руския петрол догодина стане 30 или 35 долара, компанията ще получи подарък от 3 или 3.6 милиарда лева. Съвсем ясно и за третокласниците е, че и 99% от нула пак е нула - с други думи, когато една компания манипулира финансовия си резултат по свое усмотрение, няма как да го обложиш с каквато и да е ставка. Работещото решение е вноската да се налага като специфична стойност на базата на количества внесен и преработен руски петрол от рафинерията. Размерът на вноската за всеки барел руски нефт може да се определя периодично според отстъпката в цената на "Уралс" спрямо "Брент", а обхватът може да е както общите количества, така и само тези, насочени в последствие за продажба на вътрешния пазар. Обхватът и конкретната формула могат да се приемат по начин, който балансира постигането на максимални приходи във фонда за компенсации на потребителите и запазването на икономически стимул за рафинерията да поддържа дейността си и да печели. Единствената легитимна причина България да защитава дерогация от ембаргото срещу Русия е българските потребители да получават по-евтини горива - нито страните в Европейския съюз, нито българските граждани могат да приемат резултатът от това да са няколко милиарда повече в швейцарската сметка на руски петролен гигант. Това е безобразие!

Какво друго да очакваме от нискочел селяндур- комунистически генерал- министър на отбраната на НАТОвска България, освен да възпрепятствува решението на Парламента за даване на оръжие на Украйна и да даде символично фищеци и пиратки, които не са смъртоносни.

Те и F16 са стари, но ги купувате нали? Сранна преценка

Ти си невменяем.

Педал Секретарка на Ушат швестер!!!

Буда взводен Кирчо картечар амбразурист Данчо Облака тиловак разпределител. Резерви Мравояда,,Гнома и Маршал Възходников.

Ами те Ф-ките са оттогава.. ...

Всичките сополиви клакьори милитаристи натоварени на автобусите и на фронта с по един автомат и два пълнителя. Да ги видим тогава дали ще са толкова отворени. Заповедите на разни продажници в парламента трябвало да изпълнява министъра, не да си гледа работата за която е назначен. Я по у лево !!

Първо путлерофилите да заминават, "доброволно".

Досега печелехме от войната, като продавахме боеприпаси на трети страни, а те го препращаха където трябва. Сега ще подарим на Украйна нашите боеприпаси, а държавата, т. е. народа ще плати за производството на други боеприпаси за нашата армия.

Срам за бедният народ - псевдо генерали и военни ,всички те са пропаднали и алчни

ОТ ХРИСТЬО СОПОЛА , ГНОМА АТАНАС И СЮЛЕЙМАН ПАСИ ЩЕ ИЗЛЯЗАТ ЧУДЕСНИ ТАНКИСТИ ЗА УКРАИНСКАТА АРМИЯ . ....

Въпроса е от теб какво може да излезе. Като трол си много зле. Освен да опиташ ибрикчия в Украйна, но едва ли ще се справиш и с това.

ГЛАВИЧКАТА НА ХУЙЯ НА ЧЕРВЕНАТА АРМИЯ САМО ВЛИЗА ... НИЕ НЕ ИЗЛИЗАМЕ :)

този недорасляк да не ни дава ъкъл, а да изпълнява заповеди. Да не вземе някоя друга годинка затвор за неподчинение. 80% от Българите сме за Украйна, 13% са без мнение и само 7% са твърдо против.

Ивчо, празна ти е кратуната момче. Като искаш да се биеш за крадливите хазари заминавай!! Даже пари можем да ти съберем за еднопосочния билет...