Не съм очаквал, че има толкова много желаещи за модернизиране на българската армия в българския парламент, каза в предаването "Панорама" по БНТ служебният министър на отбраната Димитър Стоянов и изрази съжаление, че не е стартирала програмата за инвестиционни разходи на министерството на отбраната, за това кои проекти трябва да се реализират в следващите 10 години, а основната тема е била предоставянето на въоръжение за Украйна.

Относно това дали България може да получи ново въоръжение в замяна на старото съветско, Стоянов заяви: "Предоставяне на старо въоръжение - за сметка на друго старо въоръжение - да то осигурява съвместимост, но нищо повече. Ако погледнем какво получиха съседните страни - това е техника от 60-70-те години. Това ли искаме за българската армия?", попита служебният министър.

Правилният подход е получаване на съвременно въоръжение. Решението за нови F-16 бе напълно адекватно. След 2025 г. няколко години и може би дори до 2030 г. трябва да има заместваща платформа за охрана на небето, каза още Стоянов.

Няма да бавим топката. Провежда се анализ на това кой бойни способности не трябва да губим. Със сигурност имаме повече въоръжение от такова за мирно време, за покриване на загуби, но не трябва да забравяме, че трябва да оставим въоръжение, което е необходимо за резервни части. Взимаме части от една техника, за да поддържаме друга. Причината е войната в Украйна. Старата съветска техника се поддържа основно с резервни части от Русия и Беларус, затова канибализираме определено количество техника. Това, което имаме в повече са боеприпаси, това мога да го заявя още сега.

Продължавам да не съм чужд на идеята, че по този начин България се замесва във войната, защото близо до нас има конфликт, а всеки конфликт поражда рискове за националната ни сигурност. Като министър на отбраната аз трябва да мисля как да бъдат минимизирани тези рискове, а това се случва чрез поддържане на адекватно въоръжение. Мислим по модернизацията на българската армия и се надяваме да постигнем резултати. България е суверенна държава, ние изпълняваме решенията на Народното събрание. 47-ят парламент взе решение за оказване на техническа военна помощ, което е коренно различно от военна помощ, беше записано изрично ремонт на бронетанкова техника. Заявка за ремонт на бронетанкова техника от украинска страна не е постъпвала, каза още служебният министър на отбраната.