ДИК синдром след секцио е причинил смъртта на родилката в Горна Оряховица

21-годишната Данислава Йорданова издъхна часове, след като дала живот на първородния си син

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Не за всичко (в този случай ) са виновни лекарите.При родилки преваленсията на ДИК (Дисеминирана Интраваскуларна Коагулация) е 0,3-1% ,но смъртноста даже и в САЩ и развитите Европейски държави е 20-25%,независимо от високото ниво на медицината ,големите финанси,супер модерни бълници ,добро законодателство и управление на здравеопазването ,логистика и т.н .В развиващите се държави в АФрика ,Азия и т.н е почти 100%.За държави като България - където няма точна и реално статистика на заболяванията,лошо организация и не особенно високо ниво на медицината ,смъртноста от ДИК вероятно е 50-70%.В този случай не става дума за лекарска грешка а за лошо организирана система на здравеопазване.При тази нищета и недоимък всеки ,дори и най кфалифицираният лекар ще е безпомощен.Сигурен съм че и в Бг има лекари които знаят какво трябва да се направи в такива ситуации.И понеже се спомена за алгоритъм на лечение на ДИК при бременни ще приложа универсална препоръка само за първоначалните субстанции необходими за неотложно започване на трансфузионно лечение (само в часта за хематологични продукти) 6 units of packed red blood cells (pRBCs), 6 units of fresh frozen plasma (FFP), 1 dose of platelets (either 4 to 6 whole blood-derived platelet units or 1 platelet apheresis), and 10 bags of cryoprecipitate (two pools of 5 units), and begin transfusion of blood products prior to receiving initial laboratory results. We transfuse pRBCs, FFP, and platelets in a ratio of 1:1:1.Въпроса е имало ли е в наличност за трансфузия - еритроцитна маса ,тромбоцити ,плазма (не става въпрос за “прясна кръв”..такава се използва много много рядко само при липса на по горните продукти а и нейното приложение е ограничено ,неможе неограничено да се смесва кръв на реципиент и донор!)Така че При положение ча е нямало кръвни продукти проблема не е в лекарите .

Това е твърде непреодолимо състояние, което не зависи от лекарите, според днешното състояние на медицината. Просто медицината не може все още висчко. И никога няма да проможе всичко. Тази индикация няма спиране.

И какво значи ДИК синдром? Как се е стигнало до това положение? В България има значително голяма смъртност на родилки. Може да е синдрома '" некадърници".

Е много ясно, че щом е стигнала до родилното кур е играл, ама да държи влага цели девет месеца ... баси кура

Що за болен мозък имате извинете? Май доста е играл и по вашата майка,за да излезе такова нещо.

Не че диагнозата не е възможна, ама е поредната родилка, то те само от това умират. Което по-скоро говори, че лекарите я карат като кучето на Павлов без да си напъват мозъците изобщо, нито при диагностиката, нито при лечението, нито при операцията, нито при следоперативните мероприятия ... един познат от една херния направи възпаление заради неправилно лекувана оперативна рана, после втора операция и накрая тромб и тежък инсулт ..... да ви кажа дават се антикоагуланти и антибиотици профилактично, и раната се третира, ако не знаете. Та и тези тук, Дик синдром, дик от английски нали знаете как се превежда?

За съжаление при смърт на родилка никога лекарите не са виновни! Само дето те са длъжни да предвидят такива проблеми и да са готови да ги преодолеят, ако наистина има такива. За външна експертиза не трябва да се търсят лекари от др градове а от други държави.

Няма държава, в която да могат да преодолеят този синдром. Просто няма лечение за това.

Да се казва ДИК като хой

За голямо съжаление това е състояние, което не зависи от лекарите и често може да завърши летално.