ДИК синдром е причината за смъртта на 21-годишната родилка Данислава Йорданова от Горна Оряховица, която почина в края на август тази година. Това са констатациите от проверката, извършена от Изпълнителната агенция "Медицински надзор", съобщи на пресконференция във Велико Търново управителят на МБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Иван Иванов, цитиран от БТА.

Той прочете основните констатации от проверката пред журналистите.

Резултатите от изготвените протоколи показват, че няма констатирана лекарска грешка и действията на медицинския екип преди и след извършеното секцио в родилното отделение са били адекватни и навременни.

Разследвана е цялата документация и досие на родилката от постъпването ѝ в болницата на 20 август до транспортирането ѝ по спешност в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново на 26 август. Снети са обяснения от двама лекари, двама анестезиолози и дежурните акушерки, взети са и показания от лекарите, участвали в консулта по спешност след влошаване на състоянието ѝ, както и от всички, които са били на смяна посочи д-р Иванов.

Поискани са независими експертни становища от професор анестезиолог от УМБАЛ "Св. Марина" във Варна и професор гинеколог от Майчин дом в София.

"В протокола от 21 страници подробно е документирана хронологията на този трагично завършил за младата родилка случай", посочи д-р Иванов.

Вътрешната проверка е показала, че действията на лекарския екип са изцяло съобразени с алгоритъма на клиничната пътека и медицинския стандарт по акушерство и гинекология, доказателство за което е доброто общо състояние на новороденото дете, се посочва в протокола. Според независимите експерти настъпилият ДИК синдром не е резултат на лекарска грешка, но той е основна причина за майчината смъртност в световен мащаб - неовладяем дори в най-високи бази на медицински възможности.

Заключението на комисията е, че няма констатирани нарушения, каза д-р Иванов.

Адвокат Касим Местан уточни, че продължава досъдебното производство, което се води от Окръжна прокуратура - Велико Търново и от него все още няма резултати, затова обект на коментар от страна на болничното ръководство е административната проверка на Министерството на здравеопазването чрез Изпълнителната агенция "Медицински надзор".

На пресконференцията присъства Елена Стоянова - майка на починалата родилка, тя оспори заключенията от оповестената проверка. От лечебното заведение посочиха, че очакват резултатите от прокурорското разследване.