"Ди Велт": България има още един коз

Страната не е готова за влизане в чакалнята на еврозоната, отбелязва германското издание

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

трябва да си изключително тъп играч, за да си сложиш всичките ябълки в една кошница - в този смисъл не виждам защо Бг да се отказва от изгодни контакти с Русия.

Щом не искат да ни приемат в еврозоната - да си приемем еврото за разплащателна единица и няма да има нужда да доказваме каквото и да било. Елементарно е. Черна Гора отдавна го направиха.

Слугинското поведение на Боко докарва адекватно отношение към държавата ни....

Еми, хубаво ! Спираме да Ви изнасяме кисело мляко, зеленчуци, и др., спираме да Ви внасяме боклуците. Подпомагат се нашите IT специалисти да изготвят умни системи за земеделието и животновъдството. Започваме да ядем по-евтино и качествено. По-малко пари ще ни стигат за храна. После ще помислим за образованието и можете да си наврете еврото където Ви е конфортно/неконфортно !!!

...Особено, когато цената на труда се качи след присъединяването към еврото. С други думи: в момента, когато България - днес на последно място по доходи в ЕС - започне да наваксва това изоставане, блестящите числа могат да изчезнат." Числата говорят...дали ще е 96 или 69 ВСЕ ТАЯ ! jCMDKD,R!

Трябва да сме БЕДНИ, ЗА ДА ни отворят вратата на рая - ТЪПАНАРИ!

от статията на DW аз разбрах едно:Слава Богу приемането на еврото в близко бъдеще НЕ НИ ГРОЗИ!

ама де да знаеш дали няма да ни изиграе някой #

Всички финансово НЕдисциплинирани са в ЕЗ! Единствените, безумци до мазохизъм, финансово дисциплинирани сме ние и все още стоим на прага на ЕЗ...други, чак толкова луди към момента на опашката няма! А не ни приемат защото се страхуват че ще заприличаме на тях!

Анализ - БНБ и КФН Лъжат .

но не си ПРИЗНАВАТ !

Статия , писана от български ортодоксален комунист. Отдавна вноса и износа на стоки се пресмята тук в евро. Въвеждането му със сигурност ще доведе до по малко кражби. Поне в банковия сектор.

банките, а ме интересува ДАЛИ цената на труда ще стане "прилична"...на тези, които мият чинии...за да не ходят в Европа, а за да си мият чиниите в България.

България има още едн коз. Той е бая голям и е в панталона й.

България е в ЖЕНСКИ РОД.... :-)

Една...а не ЕДИН ....хуй, муй или там, каквото иде....и да е...

Жени с дикове не си ли виждал? За травестити не си ли чувал? Истанбулската конвенция не си ли чел?

Изясни ми се нещо: за да разбера какво говорят нашите официални лица, нашите управляващи, трябва да се четат чужди издания.

Айде стига с това евро и колко хубаво, че отлагат въвеждането му в България.

"Нарастващото влияние на Москва" - стряскаща фраза,но....РЕАЛИСТИЧНА! Вестник "Ди Велт", като авторитетна медия,просто регистрира този факт.Пък който иска и може,да се съобразява. Нищо лично.

Еврото не е от голямо значение за нас. Ние първо трябва да си оправим Държавата и всичко ще си дойде на мястото. Но за това са нужни две неща . Първо да имат управляващите воля за това и второ да знаят как да го постигнат. За съжаление ми се струва , че липсват и двете.

да си оправим държавата?това можеш ли да дефинираш като как изглежда и какво означава?Тези които управляват са си оправили държавата... това не е тяхна битка

Да , мога, това не означава да са се оправили себе си и децата си. а да направят така ,че като кажеш Българин да се чустваш горд.

tuk w balgarija balgarskoto statukwo(gerb,bsp,dps,dost,ataka i obednelite i gladni patriotari) moje da se samohwali i laje naselenieto si,no samo w granicite na balgarija !balgarskijat elit ne moje da izmai i ubedi razwitite,i kulturni ikonomiki!kakwo prodawemo nesto moje da predloji balgarija na mejdunarodnite pazari se pitam az?

Младеж, личи си, че не си стъпвал в държави с "развити и културни" икономики. Много голями розови очила носиш.

-само помия по нас Страхотен съюзник ,за трети път

Ааа, не е само помия, има и промиване на мозъци. Справка Дойче веле и българските им мекерета.

Никакво евро няма да видим в скоро време след погрома над КТБ. Естествено от Европа не ни вярват.

Че има коз, България - има и всички ще искат да пушат от него един ден :)

Статията на Ди Велт буди съмнения и засилва недоверието към немската преса.

задължително е да се присъединим към 4-ворката на единствено-правилния ОРБАН.....мисли за държавата и народа си и не се навежда пред Меркел,Сорос,Макрон ....

в коментарите че...... Какви сте вие бе,та ще търсите сметка на европейците защо не ви искат преди да си подредите къщата? Никой не може да търси сметка на западно европейските данъкоплатци ,защо не искат да ни носят на гърба си! Данакъплатците на Европа не ни искат,а техните политици се съобразяват. Меркел и Макрон се избират от немци и французи ,а не от българи!

Ей наглецо, ти някой немски или френски гъз бършеш? И ти харесва "аромата" му. Ха продължавай да бършеш и не се облекчавай тук, че нещо много завоня.

и гледам нахалството. Никой с нищо не ни е длъжен! В Европа хората плащат прогресивен данък,пълнят бюджета.... А тук,тарикат до тарикат! Кой да ни оправи правосъдната система и да дисциплинира администрацията?

на второ жилище данъкът е 24%!!!!!!!!!!!!!!!!!! Я да видим у нас как е?

Обяснявам за такива като тебе. Националната ни валута в момента е пробита от всякъде. Всеки може да участва в търг за обществена поръчка в евро, но да плащаш и продаваш в евро на "женския пазар" в София е в нарушение на закона. За мафиотите левът е една досадна междинна гара. Нито една голяма фирма у нас не капитализира печалбата си е левове, а в чужда валута, тъй като няма интерес да увеличава левовата наличност. Левът, поставен в това унизително положение е направо вреден за икономиката ни. Изходът е само един, максимално бързо въвеждане на еврото, докато не сме се обезкръвили съвсем. Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничен недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията, - а бе дантел марка сме и това се дължи на ДВОЙНАТА ПАРИЧНА СИСТЕМА. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Честно казано, имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и България бързо пое глътка въздух.... Накратко: По настоящем в България БАЧКАМЕ ЯКО! Производство и пари има, но левчетата не достигат... Като потвърждение, една случка от миналата седмица: В малък клон на банка ДСК исках да изтегля от сметката си 2 000 лв, КОЛКОТО Е МАКСИМУМЪТ БЕЗ ПРЕДВАРИТЕЛНА ЗАЯВКА, момичето на гишето ми каза, че може да ми даде не повече от 1 000, тъй като било още рано и ако дойдат още 3-4 като мене, имало риск да остане без пари в касата! Три дни по-късно теглих директно 1 000 евро без никакъв проблем...А защо от банкоматите не може да теглиш повече от 400 лв? - дежурното обяснение е, че това се прави с цел защита от мошенници....

Само да вметна, че ограничението до 400 лева се отнася за кредитни карти. За дебитни е 2000 лева, които могат да се теглят по 400. И да споделя още нещо: откакто един път банкомата ми пусна с една банкнота по-малко винаги броя парите пред камерата.

"...Владислав Горанов каза: "При приемането на Балтийските държави в еврозоната беше отчетен и аргументът, че по този начин се притъпява руското влияние." Когат си тъп, Горанов, си тъп завинаги... Надявал се по политически причини еврозоната да си вкара таралеж в гащите?! ЕЦБ: Българското законодателство НЕ ГАРАНТИРА пълна независимост на БНБ Банката призовава за подобряване на структурната устойчивост, бизнес средата, финансовата стабилност и качеството на работа на институциите "Страни, които искат да въведат еврото, трябва да положат интензивни усилия за повишаване на производителността..." ИКОНОМИКАТА на България под вещото ръководство на ББ вместо да върви напред, СЕ ВЛОШАВА: "Българската икономика остава сред най‐неконкурентоспособните, расте, теглена от ЕС, продължава бавно да се възстановява, но без да блести. Това показва ежегодната оценка на конкурентоспособността на българската икономика на Центъра за изследване на демокрацията и на Института за развитие на управлението, Швейцария. През 2018 г. България заема 48-мо място от 63 страни, което е подобрение със седем позиции спрямо 2015 г., но ВЛОШАВАНЕ спрямо 2007 г."

Когато прочетох, че материалът е редактиран от Дойче вече, дори не си направих труда да го прочета. Същото съветвам и вас.

ЩО, БЕ, НЕ ВЯРВАШ ЛИ НА НАЧЛАНИЦИТЕ НА ТИКВАТА?

Напоследък ни заливат с всякакви евролибирелни идиотщини, не само с тази. Ясно е, че тоя блок не е справедлив и като СИВ, за взаимопомощ, а крадлив и нагъл еврейски съюз! Добър за крадливите лихвари, и нещастен за бедните наивници, които им се хващат на лъжите. Нямам нищо против за Булгарекзит. А пък за НАТО - задължитело излизане от тоя жандармерийски вертеп!

искат да съборят борда и да минемкъм евро с друг курс! така ще ограбят влоговете напр 5:1 намаля 100 те миларда влогове на 20 млд емро!!в

Така тези, които предварително знаят курса ще спечелят, както при хиперинфлацията.

Не е проЗ германеца

Франция в лицето на Макарон е против. Остава да видим какво ще каже Меркел. Май и тя не гори от желание да ни пуснат в еврозоната....

Всеки си гледа интереса и е прав за себе си. За запада е по-добре да ни ползват “по избор” - да взимат само това, което им е изгодно и да избегнат нещо, което е неизгоно. Изходът е да водим независима (доколкото е възможно) политика. Но дали е възможно с нашите политици? При нас е система да се подменя вота на избирателите - избираме поради обещания, които не се изпълняват, а се подменят с предварително планирани действия, които ги изтърпяваме за известно време и заместваме само играчите, които играят същата игра. Изобщо нещата са като в риболова - когато една стръв не действа се заменя с друга, но куката остава една и съща.

България не е готова, констатира сега ЕЦБ.Отбелязва Ди Велт.Но по т.нар. "меки показатели" България доста изостава от изискванията", посочва "Ди Велт". Авторите на статията обясняват, че това са факторите, които не се измерват в твърди стойности: независимостта на Централната банка, избуяващата корупция, състоянието на финансовия надзор.По същата тема "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" добавя: "Във връзка с България еврокомисарят по валутните въпроси Пиер Московиси каза в Брюксел.Страни, които искат да въведат еврото, трябва да положат интензивни усилия за повишаване на производителността, за покачване на инвестициите, подобряване на заетостта и борба срещу неравенствата", отбеляза французинът.Фактът, че мафията разширява своя бизнес в Източна Европа, си личи и по това, че търговията на наркотици и оръжия се завръщат в България, отколкото в Италия . Страните от Източна Европа, включително и членуващите в ЕС, често предлагали "сигурен терен" за нелегални сделки, защото законодателството, методите на издирване, както и сътрудничеството в борбата срещу организираната престъпност са далеч по-слабо развити, отколкото в Италия.Мафията иска да печели от всевъзможни финансови транзакции, пране на пари, инвестиции и нелегална търговия от всякакъв характер".В последно време апетитите на мафията са насочени и към структурните фондове на ЕС, средствата от които бавно се пренасочват от южния фланг на Европа към източноевропейските членки на ЕС.Та причината е ,че хората се страхуват от мафията и корупцията.

в тоя ред на мисли, каква ни бе ползата на нас, народа, да влизаме в ЕС - ние с мафия се сдобихме след преврата през 1989 г.? Надеждите ни за ЕС, че ще прекърши мафията, а тя с общи евроусилия станала по-яка. И инвестиции чакахме от ЕС, нали унищожиха всичките ни предприятия, защото били остарели, та щели да ни направят нови чрез инвестиции - къде са? голем ни го вкараха, много голем.

EЦБ от какво се страхува ...от факта ,че цените са нараснали с 30%,а пенсиите ги увеличават с 3-4 % ?България ,не е ли суверенна държава и докога правителството ще загърбва нашите интереси ?ЕС става за мен все по-непривлекателен ...

НЕ Е! (?България ,не е ли суверенна държава и докога правителството ще загърбва нашите интереси ?)

А да само това ли ни е коза-Русия.А ако искаме да пуснем тълпите и да срежеме огрдата.ЕЦБ е най омразното ми нещо -те са се завили вече в телени ограждения,пази ги жандармерия и водни оръдия от Любов.

Наистина, с какви очи ни навират от Берлин и Брюксел тази корупция? Стига с тези двойни стандарти бе! Що си мълчите за поредния скандал в САЩ, свърза с Европа? ЕС и НАТО се съдираме да помагаме на Украйна, снакци налагаме, налагат ни контрасанкции, даваме им пари, дрънкаме оръжие по границите с Русия - все в помощ на демокрацията в Украйна. Сега Меркел иска с пари на ЕС да се ремонтира национализираната от Украйна газопреносна мрежа на нейна територия - щото е в окаяно състояние, а Газпром от когото я иззеха не иска да я ремонтира със собствени пари. (То пък оставало и да иска!) И какво се оказа - същата тая Украйна платила 400 000 долара държавни пари на лобист в САЩ за да уреди среща на Порошенко с Тръмп. Ако това не е корупция, тогава какво е? Що мълчат за това и други подобни "случки"?

човече ти или си сляп или вземи свали розовите очила и спри да пляскаш че в Украйна има някакви наченки на демокрация. Това е абсолютен Ъпсурд! Обясни какво демократично има в Нацизма ? Обясни каква подкрепа дава САЩ на Украйна...оръжия и така чрез Украйна Амриканците водят война с Русия. Кажи ми какво демократично има в това години наред Украйнските политици да обясняват на народа си че било технически невъзможно да бъде построен Керченският Мост или сега по известен като Моста в Крим по който Путин мина шфирайки Камаз преди 1 седмица? Докато по украйнските телевизии показваха едни отломки като на потънал кораб и казваха няма как да построим мост по руският федерален 1-ви канал минаха сума Камоиони и коли в Руски знамена. Това ли е демокрацията в Украина? Вземи отвори Ю Тюб и гледай каква взсенародна радост донесе Путин на обикновенните украинци и как те се радват и коментират откриването на Керченският / Кимски мост и как по бързо щели да стигат в Сочи на почивка :) А бе Евро заслепени хора отворете очички накрая. Няма Еврозона , няма ЕРМ 2..казаха ни го като вкараха изискване за влизане в Банковият съюз преди това а тука Горанчето няма как да влачи банките за носа. В Булгаристаня всичко било розово , хората живеели в мир и богатство и когато вдигнат водата с 2 стотинки и тока с 5 народа се вдига защото е богат или защото гащите са му скъсани м ? до тука в примерите че са така много че даже ЕС бледнее. Да не говорим за здравна система как хората мрът като кучета още при ди влязат в болница , да не говорим за корупция където нищо не се е променило от преди 1989-та тъ досега .. всичко се променя в мозъка ба Вожда слънце и неговите сподвижници ама масовото усещане у народа който все още не е напуснал тия земи е съвзем друго ама кой да го чуе м ?

Ако в Украйна имаше нацизъм, досега да бяха станали много развита държава.

С какви очи Германия и Франция говорят за корупцията в България, при положение че: Бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер премина на работа в руския газов концерн Газпром, след излизането му от политиката. Или пък бившият гренски президент Никола Съркози е обвиняван, че е изнудвал либийският диктатор Муамар Кадафи да го финансира. Корупцията не е бъларска, а е световна. Дори в САЩ има съмнения, че руснаци са правили бизнес плащали на семейството на сегашният президент на САЩ Доналд Тръмп. Относно изказването на французинът Московиси в България, безработицата е доста по-ниска отколкото в члена на еврозоната Испания. Да имаме проблем с повишаване на производителността и борбата срещу неравенствата, но да не би в Западна Европа да ги нямат. Да не би на Запад да си нямат гета и емиграндски палаткови градове и бедност. Смятам, че живота там вероятно е по-лош отколкото у нас "бедните европейци". Вместо Меркел и Саркози да тупат по рамото Бойко Борисов и да се снимат с него и да ползват гласовете на евродепутатите на герб. Да му го кажат в прав текст, борбата с неравенството се води с прогресиван данъчна система, а не с тази, която сега е в България.

Не виждам къде повече могат да се вдигат цените в най-бедната страна от ЕС. Цените в България и в момента са едни от най-високите спрямо доходите. Може да става въпрос единствено за спекула, което трябва да се контролира от държавата. Няма икономическа предпостава за вдигане на цените.

Цените ще се вдигат, не поради някакви други причини, а поради свързване на нашата икономика с тази на запада - това са скачени съдове и стремежа е нивата да се изравнят, за цените естествено и това ще стане бързо. Всичко останало ще има някакъв забавящ ефект, защото сме бедни и не можем да си ги позволим по-високите цени, но то ще се изрази по-скоро в качеството - ще имаме по-ниски цени, но за съответно по-ниско качество, което всъщност е в сила отдавна - шумът, който се вдига за тъй Нар. двойни стандарти на западните фирми за продуктите, които продават у нас е израз точно на това - по-ниски цени, но за по-ниско качество.

Проблема е, че цените за стоките с по-ниско качество не са по-ниски. И това го знае всеки! Остави теорията и идеологията, а наблегни повече на практиката. Един дребен пример. Вносни краставици от Гърция в България се продават за 3 лв, а в Гърция за 0.50 лв. Как ти звучи тази практика? Охладено свинско в Германия по-евтино, отколкото вносно размразено свинско от Германия в България.

като сме скачени съдове, що не закачиха и заплатите ни да станат за 30 години като западните? Или западът е ЗА вдигане на цените и ПРОТИВ вдигане на доходите май. На това и двоен стандарт не му се вика, а геноцид!

Кой "нормалник" слага минусите? Факти са това троле, факти! Това, че ще сложиш минусите, няма да промени фактите и хората са наясно.

Или с други думи политическите решения напоследък вземат връх над икономическата логика;)

Ето и германците ни го казаха - “...като започнат да се вдигат заплатите след присъединяване към еврозоната...”. Така, да поразсъждаваме какво означава това. Това означава, че първо ще се вдигнат цените, например двойно, а след това дълго, продължително и мъчително ще започнат да се вдигат заплати, пенсии и т.н. Всичко това е още една катастрофа, като ние не сме се оправили от предишната. И защо е всичко това? За да станем по-неконкурентно способни от сега? Защото, ако в момента все още има смисъл някои западни инвеститори да идват и да откриват някои производства в България, то е заради по-ниското заплащане на труда и затова има все още смисъл да не го правят в Китай например. Време е да започнем една неутрална външна политика и да се опитаме да станем наистина Швейцария на Балканите. Затова е редно най-сетне да направим референдум за НАТО, еврозоната и ЕС дори, защото сегашното ни членство все пак е една малка компенсация за разсипаната ни икономика - индустрия, селско стопанство, образование, здравеопазване, армия и т.н. Средствата, които получаваме от еврофондовете можем да ги смятаме за репарации по гореизброените причини и макар да са съвсем мизерни в сравнение с това, което сме загубили все пак е нещо. Но за останалите членства - РЕФЕРЕНДУМ и то веднага, докато не е станало късно и ни сме затънали повече и безвъзвратно!

“...като започнат да се вдигат заплатите след присъединяване към еврозоната...” казал го е Московиси, който е французин, а не германец. Относно ниските заплати у нас заради, които ще дойдат инвеститори, това е невярно. Защото работниците винаги ще търсят по-високо заплащане. И работодателите може и да дойдат тук, но работниците ще са емигрирали назапад. И за да ги върнат ще трябва да вдигнат тукашните заплати. Истината е, че Европейският съюз има едновременно положително и отрицателно въздействие върху България. Първоначално, колкото по-изостанали и неразвити бяхме, толкова по-положително ни действаше. С времето обаче започва да се превръща в пречка за развитието ни, защото самият ЕС е зациклил на грешното място в развитието си. Граждание му все някога ще го разберат и, ако е късно да се поправят "щетите" ще има революции и реки от кръв и пропадане на Европа.

За да сме точни, точките и кавичките баха с цел да се покаже чуждото мнение, не че е буквалния цитат, който е следния: ...”посочва "Ди Велт". Авторите на статията обясняват, че това са факторите, които не се измерват в твърди стойности: независимостта на Централната банка, избуяващата корупция, състоянието на финансовия надзор. По-нататък в статията четем: "Но дори и блестящите на пръв поглед числа на България отдавна вече получават не само похвали. В дългосрочен план имало "сериозни съмнения" доколко България наистина ще спазва горната граница на инфлацията. Особено, когато цената на труда се качи след присъединяването към еврото. ...” А може и наистина да е французина Московици, ако е писал статията в Ди Велт.

благодарение на "страшното" руско влияние много страни влязоха в нато, после в ес, а сега пак с него към шенген и еврозоната... та путин ако вземаше пари да плаши с руско влияние, немаше да има нужда да продава газ

Нито ми пука дали ще ни преимат в Еврозоната, нито дали ще сме в Шенген. Дразнещото е гнусното и долно лицемерие на евродебилните брюкселски чиновници, които винаги са ни третирали като второ качество държава и като трето качество хора! Просто трябва наистина да се избавим от илюзиите по отношение и на ЕС и САЩ, и оставайки (докато това е възможно!) в съз с тях, да си гледаме интересите като страните от Вишеградската четворка! Но с марионетка като ББ и калинките около него това няма как да стане. Прекалено много са зависимостите им.

Много си прав. Уви. ЕС, ама Макрон казва "Ще го реформираме, така че да отговаря на интересите на Франция". Меркел - "Ама да, но и на интересите на Германия"... Вишеградците казват "Няма да позволим Брюксел да ни нарежда кого да приемем да живее в нашите страни". Нормално е - всеки разглежда международната организация (ЕС, НАТО, ООН, ОССЕ и т.н.) като средство да защитава националните си интереси. Само нашите управници твърдят, че нациноланите ни интереси са интересите на ЕС. За това Боко Тиквоко пропищя: "Ама как така - ние сме толкова лоялни, даже понякога излишно лоялни!" А същитя този Боко Тиквоко преди време заяви: "От Брюксел нареждат, а ние само козируваме и изпълняваме!".

Равнопоставеност по европейски е да ти дръпнат каишката, защото си си позволил да разговаряш с руснаците. Ха!

Чии тролове и кои ГЕРБ-ерастки и десни политици ни пеят тук, че влизането в еврозоната нямало да докара ново обедняване на и без това гладния и ошушкан българин? Я сега да коментират това изречение от статията на Ди Велт: "Особено, когато цената на труда се качи след присъединяването към еврото." Кво означава това освен едно яко поскъпване от традиционен за България тип - вдигаме доходите с 3%, а цените с 30%? По-добре да си стоим извън еврозоната - с Валутен борд и вързани кам еврото, но с национална валута.

da be saglasen sam s teb I daje BG triabva da izleze ot NATO I Evropeiskia saiuz I da se prisaedini kam rusia che togava da go duhate ama iako kato stanete bedni kato ruskata paplach

Ти си тотален дебил. Не ни трябва да излизаме нито от НАТО, нито от ЕС. Напротив - трябва да сме много по-активни в тях и много твърдо да защитаваме собствените си интереси. Щото като не го правим, сега ще купуваме руски газ през Германия от хъбовете в Европа от Северен поток 2 или втечнен руски газ, купен от американците и препродаден ни на борсата в Лондон и получен от терминалите в Полша или Балтика.

или "демокрация4 .... жалка картинка

И за какво Тиквата спря Южен поток, дълго време беше с германска позиция за мигрантите(самочаст от които бяхаа истински бежанци), гласува под строй в ЕС, ООН и следва западните интереси безприкословно??? Насреща получава потупване по рамото като добър слуга и унижения по въпроси като Шенген, Еврозоната и пробутването на нискокачествени и застояли храни към бг, визи за САЩ(не че ). Заради този тип наведена политика ни третират като хора втора ръка.

Аз знам, че нищо не знам (на старогръцки: ἓν οἶδα ὅτι οὐδὲν οἶδα; на латински: scio me nihil scire или scio me nescire) е крилата фраза, приписвана на древногръцкия философ Сократ - а не на Аристотел, както твърдиш. Като цитираш трябва да знаеш, че си длъжен да направиш справка, а не чел-недочел.

Не удостоявайте с коментари трола " морски вълк 73 ", той и това не заслужава! Тук в ДИР-а, явно задоволява, незадоволеното си чувство на значимост / малоценност/!

Унгария е за подражание. Без дълг, не се моли за евро, икономика действително растяща, здравеопазване на ниво, раждаемост , образование, не се интересува кой какво прави, АЕЦ ще строи ,а даже вече и и завиждат. Суверенитета ще си го запазят със собствената си валута. За помощи не се молят и евро не искат.....Хората го оправят отпред назад , а ние от зад напред......

републиките намат суверен. за какъв суверенитет говориш? а унгария има дълг - 70% от БВП (уикипедия) фейк?

Чети си уйкито по задълбочено. Този дълг е до 2009г. А от 2013г Унгария си е изчистила всичките си задължения към кредитори. И не иска евро има си форинт - суверенитет

И по времето на бай Тошо , нямаше такава ЦЕНЗУРА !

виж това над теб как ще изчезне. до 10, 9, 8 .... секунди

Така де! Хората си ни го казват в очите - единствения коз, с който разполагаме, е страхът от руското влияние в България. Не че ни искат, не че сме силни и готови за равностойна позиция поне с другите постсоциалистически държави, проблемът е в историческата ни близост с Русия. Това плаши Запада, че може да обърнем политиката и да се отдалечим от реализирането на техните планове за страната ни, т.е. да ни смачкат до 3-4 милиона туземно население с функциите на обслужващ персонал. Аз съм вече в третата възраст и най-хубавите ми години минаха. Мислете му вие - младите, какво бъдеще искате.

винаги ще сме втора ръка човеци, даже когато убедително им показваме, че в някои човешки дейности ги надчиняваме многократно. С такива хора за приятели никога няма да може да живеем свободно, а свободата е свръхценност за българина.

След като ЕС не се интересува от България - защо трябва Българите да се интересуваме от ЕС ? Най-логичното е да си гледаме интереса, а не този на презадоволените дантелени и колебаещи се относно пола си европейци ! За 28 г. станахме най-бедната, най-корумпираната и най-бързо обезлюдяващата се държава в ЕС и това са данни именно на специалистите от ЕС ! Е защо тогава не направиха нищо по въпроса - защото така е ОК за тях ! Е, време е България да се погрижи за интересите на народа си !

Искаме, ама не можем. Разни цветове калинки са нафъркали по разни етажи на обществото и искат нектар и медец. А пчеличките отдавна измряха или напуснаха. факт.

ДА на Български поток и ДА на АЕЦ-Белене2. Амин.

Стига с този паток, него го ядохме вече !

Айде да уточниш първо цените, че после да викаме да, а;)) До тук и по двата проекта, които споменаваш , сме само на минус с парите, а насреща - НИЩО! Единствените, които са на далавера, са политическите и др. комисионери!

Сефте! Че то е така вече 29 години.

Точно защото не ни е сефте е време като хора, които ще платим масрафа, първо да видим какво и на каква цена ни пробутват, че тогава да викаме Ура!;) Иначе сме чисти балъци - след като на гол бастун пак ни ловят със същото!;)

Пипи, айде да видим КОЛКО СМЕ НА МИНУС след като ни закриха ЧЕТИРИ ДЕЙСТВАЩИ И НАПЪЛНО ИЗПРАВНИ БЛОКА НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ! И защо ни докахара на тоя минус? СЕга ЕС да плати целия масраф за белене. А като питаш за сметки - обърни се към ес за компенсации и обезщетения!

До 235: Защо всеки път търсите чужда отговорност за грешките и сервилното поведение на НАШИТЕ политици?! Много е лесно така да знаеш - аз съм винаги прав и не греша. За всички беди, които ми се струпват на главата, е виновен винаги някой друг, но не и аз! Това е абсолютно несъстоятелно! Грешките, допуснати в нашата политика, са грешки на наши политици! А за целия срок на прехода ни няма ни един виновен от тях - няма грешки, няма корупция, няма заменки, няма усвоявания на средства, няма червени милионери, няма олигарси-демократи... Сега за всичио ни е виновен ЕС, утре - някой друг...

"София умело използа страховете на ЕС от нарастващото влияние на Русия, коментира "Ди Велт".Ди велт,братче ти не знаеш ли нашият президент ,колко е умен?Той където иде се за това говори ,че е много умен,а другите да четат повече.Има и защо.Защото 80%са олигофрени,та в този смисъл не е за учудване ,че отишъл до Русия пил едно кафе,изгледъл една пиеса на държавна издръжка и се върнал,без да свърши ни най малка работа.Та в онзи смисъл ,може да се каже,че той е главният олигофрен.А и вие ,четете повече за България,за да не останете изненадани от олигофрена -президент,което се пази в пълна тайна,макар вече да заблестя,така както задника му провесен на онзи лост в онази казарма.Да знаете много си пада по тези работи.

Първо прочетох поста и се възмутих, после видях кой го е написал и усетих съчувствие. Да наречеш единствения действащ политик, който се опитва да защити националното ни достойнство с такива обидни думи, колко струваш самият ти?! Да, той все още не е натрупал опит, но самата му реч показва, че най-сетне слушаме човек с ерудиция и култура, интелигентен, силен, при това известен в своите среди като един от най-добрите. Ако не можете да разберете това, проблемът е ваш!

morskivalk73

Проблемът не е мой ,а на цяла България.Само един достатъчно тъп човек може да тръби колко много знае,защото самият Аристотел е казал,"Аз знам ,че нищо не знам"нашият умник навсякъде назидателно и откровенно по военному,натъртено се опитва да унизява държавните институции и да се паставя над тях и народа.Това е ясен признак за неговото интелектуално нищожество и примитивизъм.Хората масово съжаляват,че са били подведени и са гласували зо истински олигофрен.

Откакто на власт дойдоха ГЕРБ, винаги съм се удивлявал на сляпото и едностранчиво мислене на привържениците на тази загробваща страната ни партия! Те някак си, неотчитайки обективните, а понякога субективните факти и обстоятелства, " гледат " винаги в една посока, с явно промитите си от евро-атлантически ценности / каквото и да значи това / мозъци! В този ред на мисли, само един ограничен в мисленето си "гербер", може да се изказва толкова негативно, за може би първия български президент след прехода, който наистина мисли и се държи държавнически, в полза на страната ни за разлика от всички останали, които в малка или голяма степен бяха като " кукли на конци "! От известно време следя коментарите ти, в статиите публикувани в ДИР, " морски вълк 73" и мнението ми за теб все повече се затвърждава, а то е, че си един от поредните промити мозъци и платени тролове, които могат само едно единствено нещо, да плюят по стойностните лица и събития, свързани в положителен аспект с развитието на обществото и държавата ни! От тук нататък, даже не бих си правил усилието, да чета злобните ти несъстоятелни " изхождания " по теми, от които не разбираш ни най - малко! Коментара по-нататък е излишен!

Бедят ни Бедят ни другоземци, че с отомани, с немци дружим в полята бойни. Кога пък в Букурещ ни разпъваха, нас грешни, те гледаха спокойни. Корят ни, че със нихни врази съюз сторихме – да счупим братско иго; ала кога душмани разкъсваха меса ни, те викаха: „Разпни го!“ Кълнат ни за измена славянска непростена, кат свойта браним стреха. Ала когато нази ужасно зло нагази – славяните де беха? Ругаят ни, че с чужди на наший дух и нужди народи сме събрани – но тези, що любехме, или боготворихме, що правяха в скръбта ни? Стояха оглушали, безчувствени, едва ли не зрители злоради пред наште мъки тежки, пред воплите ни жежки – и кой ни се обади? Във Петроград мълчаха, а от Париж ревяха: „Убийте тоз звяр диви!“ И на защо, кат смеем и ние да живеем, станахме лоши, криви! Декември 1915 г. На руските войни О, руси, о, братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански немили, неканени гости? Желали би вас възхитени да срещнем со сълзи и с китки… Но идете вий настървени, на грозни зовете ни битки! Желали би вас да прегърнем и тоз път сърдечно, горещо. Но взорът ви свети зловещо… Как ръце сега да разгърнем? О, руси! Аз друг път ви славях за подвиг велик и чудесен, високо ви лґкът поставях във мойта душа, в мойта песен! Вий някога знаме Христово развяхте за благо човешко – строшихте ни игото тежко, а днеска ни носите ново! И пак не ви мразим (не крия: обича ви още народа); но любим и свойта свобода, стократно пµ любим я ния. За тоз кумир ние се бием и с чужд, и със близък упорно и няма ний врат да превием пред никакво иго позорно! О, колко ви, братя, жалея! О, как би желал, братя клети, свобода и вам и за нея кат нас да живейте и мрете! 1916

и отоманско "присъствие" са били за предпочитани викаш, щом Вазов е бил против Русия? Откога поетите се превръщат в инструмент за пропаганда?

Има и други за Русия от Вазов, много по стари, много избирателно ги пробутваш тия!

ЕЦБ и ЕУ подигравате ли се? "Имате още един коз" Не разбрахте ли че не ви искаме тъпото евро, нито още по заробващата зона, нито смотания шенген, а за Истамбулската конвенция - да не говорим! За 11 год. членство на маймуни ни направихте! Държите ни на каишка, само и само да теглим заеми, и да има какво да изплащаме и ние и децата ни! НАРОДЕ????

Като не ви отговаряме на критериите, защо ни приехте 2007г.? И най-голямата простотия тогава беше, че спряхме два реактора! Единственият критерий на който отговаряме е този при който трябва да теглим заеми от вас!

"... защо ни приехте 2007г."? Защото бяхме в плановете на САЩ - пардон, НАТО, и понеже ЕС няма нищо общо със САЩ - пардон, НАТО (виж ми окото), а "мечката" вече май се събуждаше, прибраха ни - пардон, "приеха" ни по необходимост заради удобната територийка - да не я близне мечокът ...

Ти и без това си маймуна, кой може да те промени? Как си путлераст тъп? Русия нали я знаеш къде е? Бягай там!!

Не ми казвай какво да правя, за да не ти кажа къде да вървиш!

Като си започнал да цитираш Дядо Вазов - пусни и нещо от него след 1915г. например.