България лишила от права умствено изостанали деца

България е лишила от право на образование страдащи от умствени заболявания деца, заяви Съветът на Европа и поиска от българските власти да спазват Европейската харта за социални права.

Обратно в новината

Коментари - България лишила от права умствено изостанали деца | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

за разсъждения на учител. ОБРАЗОВАНИЯ трябва да образова. И умеещия. Поста е пълен с пунктуационни грешки. И смислови. Учител с 20-годишен стаж. Помощ!

Не само циганчета са лишени от образование. Децата от 5 помощно училище не са само циганчета, и искат да посещават училище, но апетниният терен незаконно е иззет от МОН и СО и училището се слива с друго в другият край на София , а за 70 деца е осигурен бус със 7 места, няма рампи и други условия за достъп в другата сграда...

Преди месеци гледах репортаж за дом за умствено изостанали деца в Англия. Вярно, бяха добре облечени, за тях добре се грижеха, но това не означава, че тези деца могат да бъдат ограмотени. Дори едно от тях, 13-годишно момиче, беше с интелект на 3-месечно бебе и така щяло да е цял живот. Когато европейците успеят да изучат собствените си бавноразвиващи деца, тогава да се захващат с нашите. Казвам това от позицията на учител с 20-годишен стаж. Имала съм не едно и две такива деца в класовете. Ако детето е с лека, дори много лека, форма на умствена изостаналост, то може, с цената на много труд и време от страна на учителя, да се научи да разпознава буквите и в най-добрия случай - да срича. С цифрите е още по-трудно. Трудно ги разпознават и запомнят и най-доброто, което постигат, е да събират до 10 /те не схващат термина събиране, а се казва ако до два пръста сложим още един колко са?/. Друго действие те не могат да извършват. И това е в най-добрите случаи и при условие, че се занимаваш с тях от сутринта до 5 след обяд, за което никой не ти плаща, правиш го от добро сърце и загриженост. В по-лошия случай, когато изостаналостта е по-тежка, детето стои по 3 години в първи клас само за да си научи името. Имената на майка си, баща си, братята и сестрите си така и не научава. Всичко това съм го изпитала на собствен гръб и то не веднъж. Затова да не ми говорят за образование на умствено изостанали. Всичко това е за да имитират загриженост. Въпросът е не да се мъчим да образоваме тези деца, а да има колкото се може по-малко такива /а повечето са циганчета/. Затова са нужни повече грижи за бременните, изследвания в първите месеци, дори сезмици. Има ли смисъл да се ражда дете, което цял живот ще е с интелекта на бебе? Такова дете бива оставено в дом още с раждането си. Ако родителите са българи и са достатъчно отговорни, те се грижат за него. Разбираемо е, защото си го обичат. Но тогава животът им тотално се преобръща. Вярвайте ми, познавам такива семейства и знам какво им е. Говоря за деца, които са в тежко състояние, умствено, а оттам и физическо впоследствие. Такива трагедии могат да бъдат предотвратени, ако медицината е на ниво. Винаги ще има такива деца. Никой не е застрахован, че в неговото семейство няма да има. Но по-добре е такива случаи да бъдат възможно най.малко.

Начи, като чуя за грижи и изследвания на бременните във връзка с децата с увреждания, и полудявам. Не, госпожо, тези неща в огромната си част НЕ МОГАТ да се установят с изследвания на бременните, защото не са свързани със структурни телесни изменения, които да се видят на ехограф, дори много подробен (фетална морфология) нито пък с химически отклонения на показатели при бременната (кръв, урина и пр.). Установимото се хваща, но то е малка част. НЕ СЕ дължат също така на неполагане на грижи за бременната. Нито на това, че тя е пушила, пила, чукала се е, хранила се е лошо и пр. Нито на това, че гените и са калпави или има "такива" в рода си. Говоря за голямата част от случаите. За образованието на умствено изостаналите деца на четмо и писмо в масови училища съм съгласна - безсмислено е, общо взето. Затова са бившите помощни училища. И за всяко дете - обучение според личните му възможности. Едно ще се научи да чете и пише, друго ще се научи да се облича и да се самообслужва, и те тека.

"Такива трагедии могат да бъдат предотвратени, ако медицината е на ниво. ... Но по-добре е такива случаи да бъдат възможно най.малко." Нямате представа каква огромна част НЕ МОГАТ да бъдат предотвратени, дори ако медицината е "на ниво". Не могат да се хванат преди раждането просто. Тези, които се раждат, са не възможно най-малкият брой, но не много повече от него. Единици от тях, с големи хромозомни аномалии като синдром на Даун или с големи физически дефекти наред с умствените, са наистина пропуснати. Останалите са неустановими.

И го казвам не в смисъл, че всички възможни изследвания не трябва да се направят - напротив, трябва да се правят максимално много изследвания, а за да не си мислят невежите, че при повечето от тия деца е можело преди раждането да се направи кой знае какво, но майката, понеже е проста и никой не я е просветил и не се е погрижил за нея, е пропуснала. Не, не е. И е самата истина, че и вие сте можели да бъдете на нейно място, без да има какво да направите.

Едно мангалче на снимката-и въпросът с правата отива в девета глуха. Днес на умствено изостаналите деца, утре на не-изостаналите такива. Граждани, етническата ос не е демаркационната линия. Вместо да виждате демографско ромско море на хоризонта мислете за концентрацията на собствеността при нарушения демографски баланс.

Tova ne6tastno detentze na snimkata NE SAM GO RAZHDALA AZ.Az sa6to iskam da imam detza,no otlagam po sotziyalni pri4ini.Moyto dete tryabva da ima nai-neobhodimoto:mam i tate,dom,hrana 3 pati na den,drehi.Ne iskam ni6to barovsko.A za li6avaneto ot prava-li6ili sme gi,kogato ne sme sterilizirali navreme boklutzite,koito sa gi sazdali i izhvarlili tolkova bolni na proizvola na sadbata.

Защо никоя европейска институция не се интересува за правата и грижите за нормалните български деца.Вярно е ,че една развита европейска страна не трябва да допуска обособяването на групи от хора в неравностойно положение които да живеят под необходимия жизнен стандарт .Когато това се отнася за преобладаващата част от населението което активно се труди и въпреки това живее в мизерия ,всяко пренебрегване на този факт изглежда най-малкото странен и говори за неясни пристрастия.Масовото българско училище все повече и повече допуска да завършват ученици с крайно ниска обща култура граничеща с невежество ,сричащи , без елементарно възпитание ,с деформирани представи за живота и липса на морални ценности.Съжествуващ учебни програми и практика в училищата явно произвеждат некачествен продукт.Само в случаите в които семейството и частните уроци почти заместват системата (освен в някои елитни училища които са по-скоро изключения)се получава добро обучение.

Западът се занимава с наште идиоти, т.е. тия в Парламента...:))

Франс прес са много назад с материала. У нас от права е лишен целия български народ. Не че народът не си го заслужава. Сами си избираме душманите, а после недоволстваме. Така и така сме с единия крак в Европа. Ако ни управляват европейци, може и да се оправим, но с нашите муфтаджиии, едва ли.

за какво са им права на тези? по един куршум да не се мъчат ако са българи и това е. ако са мангали да стоят някъде и да се мъчат

Съгласен съм с Вас. Мнението Ви съвпада с моето.

Западът даде пари и за нормалните българи, но управниците ни ги окардоха и те спряха парите - нормално. Западът се е занимал с неговите си цигани и идиоти, а при нас на никой не му пука, а пари вече никой няма да ни даде ей така, защото управниците ни така ни поставиха пред света, че никой ни няма доверие за нищо! Колкото до живота ни, имаме право на такъв, но само ако сами си го извоюваме, а не да чакаме на други, те повече не могат да направят за нас, след като си търпим и продължаваме да избираме онези, които ни крадат. Вината за лошия ни живот си е изцяло наша, докато си седим по домовете и си мрънкаме помежду си страхливо и гледаме как пребиват или убиват всеки който се опита да надигне глас, докато сме такива мишки няма да имаме по-добър живот, защото самотните птички пролет не правят - убиват ги, но ако всички се вдигнем, трудно ще ни пребият или убият, защото сме много!

Kato cial stranata ni diskreminira vsi4ki hora s nqkakuv vid ovrejdane.Koko ot ob6testvenite sgradi ,jili6tnite zgradi ,gradskiq transport ,da ne govorim za y4eli6tata sa prigodeni za polzvane ot grajdanite v neravnostoino polojenie . Tujnata istina e 4e decata s ymstveni a i po tejki fizi4eski obrejdanie sa obre4eni na izolaciq.i ako iskame da budem istinski ravnopravni evropeici imame o6te put da vurvim v tazi nasoka ,no ne samo durjavata ,a i vseki ot nas.

Защо Западът не се занимава с неговите идиоти, а все към нашите поглежда. Щом толкова са му мили нашите цигани и нашите кретени, да се погрижи за тях, тоест да даде пари за тях. Хайде, стига с този менторски тон. И нормалните българи имат право на живот. За тях обаче няма милост.

Не само циганчета са лишени от образование. Децата от 5 помощно училище не са само циганчета, и искат да посещават училище, но апетниният терен незаконно е иззет от МОН и СО и училището се слива с друго в другият край на София , а за 70 деца е осигурен бус със 7 места, няма рампи и други условия за достъп в другата сграда...

Преди месеци гледах репортаж за дом за умствено изостанали деца в Англия. Вярно, бяха добре облечени, за тях добре се грижеха, но това не означава, че тези деца могат да бъдат ограмотени. Дори едно от тях, 13-годишно момиче, беше с интелект на 3-месечно бебе и така щяло да е цял живот. Когато европейците успеят да изучат собствените си бавноразвиващи деца, тогава да се захващат с нашите. Казвам това от позицията на учител с 20-годишен стаж. Имала съм не едно и две такива деца в класовете. Ако детето е с лека, дори много лека, форма на умствена изостаналост, то може, с цената на много труд и време от страна на учителя, да се научи да разпознава буквите и в най-добрия случай - да срича. С цифрите е още по-трудно. Трудно ги разпознават и запомнят и най-доброто, което постигат, е да събират до 10 /те не схващат термина събиране, а се казва ако до два пръста сложим още един колко са?/. Друго действие те не могат да извършват. И това е в най-добрите случаи и при условие, че се занимаваш с тях от сутринта до 5 след обяд, за което никой не ти плаща, правиш го от добро сърце и загриженост. В по-лошия случай, когато изостаналостта е по-тежка, детето стои по 3 години в първи клас само за да си научи името. Имената на майка си, баща си, братята и сестрите си така и не научава. Всичко това съм го изпитала на собствен гръб и то не веднъж. Затова да не ми говорят за образование на умствено изостанали. Всичко това е за да имитират загриженост. Въпросът е не да се мъчим да образоваме тези деца, а да има колкото се може по-малко такива /а повечето са циганчета/. Затова са нужни повече грижи за бременните, изследвания в първите месеци, дори сезмици. Има ли смисъл да се ражда дете, което цял живот ще е с интелекта на бебе? Такова дете бива оставено в дом още с раждането си. Ако родителите са българи и са достатъчно отговорни, те се грижат за него. Разбираемо е, защото си го обичат. Но тогава животът им тотално се преобръща. Вярвайте ми, познавам такива семейства и знам какво им е. Говоря за деца, които са в тежко състояние, умствено, а оттам и физическо впоследствие. Такива трагедии могат да бъдат предотвратени, ако медицината е на ниво. Винаги ще има такива деца. Никой не е застрахован, че в неговото семейство няма да има. Но по-добре е такива случаи да бъдат възможно най.малко.

Едно мангалче на снимката-и въпросът с правата отива в девета глуха. Днес на умствено изостаналите деца, утре на не-изостаналите такива. Граждани, етническата ос не е демаркационната линия. Вместо да виждате демографско ромско море на хоризонта мислете за концентрацията на собствеността при нарушения демографски баланс.

Tova ne6tastno detentze na snimkata NE SAM GO RAZHDALA AZ.Az sa6to iskam da imam detza,no otlagam po sotziyalni pri4ini.Moyto dete tryabva da ima nai-neobhodimoto:mam i tate,dom,hrana 3 pati na den,drehi.Ne iskam ni6to barovsko.A za li6avaneto ot prava-li6ili sme gi,kogato ne sme sterilizirali navreme boklutzite,koito sa gi sazdali i izhvarlili tolkova bolni na proizvola na sadbata.

Защо никоя европейска институция не се интересува за правата и грижите за нормалните български деца.Вярно е ,че една развита европейска страна не трябва да допуска обособяването на групи от хора в неравностойно положение които да живеят под необходимия жизнен стандарт .Когато това се отнася за преобладаващата част от населението което активно се труди и въпреки това живее в мизерия ,всяко пренебрегване на този факт изглежда най-малкото странен и говори за неясни пристрастия.Масовото българско училище все повече и повече допуска да завършват ученици с крайно ниска обща култура граничеща с невежество ,сричащи , без елементарно възпитание ,с деформирани представи за живота и липса на морални ценности.Съжествуващ учебни програми и практика в училищата явно произвеждат некачествен продукт.Само в случаите в които семейството и частните уроци почти заместват системата (освен в някои елитни училища които са по-скоро изключения)се получава добро обучение.

Западът се занимава с наште идиоти, т.е. тия в Парламента...:))

Франс прес са много назад с материала. У нас от права е лишен целия български народ. Не че народът не си го заслужава. Сами си избираме душманите, а после недоволстваме. Така и така сме с единия крак в Европа. Ако ни управляват европейци, може и да се оправим, но с нашите муфтаджиии, едва ли.

за какво са им права на тези? по един куршум да не се мъчат ако са българи и това е. ако са мангали да стоят някъде и да се мъчат

Съгласен съм с Вас. Мнението Ви съвпада с моето.

Западът даде пари и за нормалните българи, но управниците ни ги окардоха и те спряха парите - нормално. Западът се е занимал с неговите си цигани и идиоти, а при нас на никой не му пука, а пари вече никой няма да ни даде ей така, защото управниците ни така ни поставиха пред света, че никой ни няма доверие за нищо! Колкото до живота ни, имаме право на такъв, но само ако сами си го извоюваме, а не да чакаме на други, те повече не могат да направят за нас, след като си търпим и продължаваме да избираме онези, които ни крадат. Вината за лошия ни живот си е изцяло наша, докато си седим по домовете и си мрънкаме помежду си страхливо и гледаме как пребиват или убиват всеки който се опита да надигне глас, докато сме такива мишки няма да имаме по-добър живот, защото самотните птички пролет не правят - убиват ги, но ако всички се вдигнем, трудно ще ни пребият или убият, защото сме много!

Kato cial stranata ni diskreminira vsi4ki hora s nqkakuv vid ovrejdane.Koko ot ob6testvenite sgradi ,jili6tnite zgradi ,gradskiq transport ,da ne govorim za y4eli6tata sa prigodeni za polzvane ot grajdanite v neravnostoino polojenie . Tujnata istina e 4e decata s ymstveni a i po tejki fizi4eski obrejdanie sa obre4eni na izolaciq.i ako iskame da budem istinski ravnopravni evropeici imame o6te put da vurvim v tazi nasoka ,no ne samo durjavata ,a i vseki ot nas.

Защо Западът не се занимава с неговите идиоти, а все към нашите поглежда. Щом толкова са му мили нашите цигани и нашите кретени, да се погрижи за тях, тоест да даде пари за тях. Хайде, стига с този менторски тон. И нормалните българи имат право на живот. За тях обаче няма милост.