Деца до 15 месеца ще трябва да гледат назад в колата

Затягат се мерките за возене на дете в колата - детското столче трябва да се слага в положение, при което детето гледа назад, докато е на възраст до 15 месеца.

Обратно в новината

Коментари - Деца до 15 месеца ще трябва да гледат назад в колата | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Някак си успяваме да наваксаме с издаването на Закони, Наредби, Укази и т.н., но дали ще започне скоро някой да контролира спазването им? И не говоря само за Закона за движение по пътищата.

Тия кретени возили ли са дете над 12 месеца по този начин. То е все едно да сложиш котка в дамски чорапогащник. Сина ми нямаше 12 месеца когато пищеше до небесата опитвайки се да го сложа в столче гледайки назад.

А защо гледаш назад, докато го слагаш в столчето?

На тъп ли се правиш? Казва,че столчето е с изглед назад..

...Самият аз съм професионален водач,с възпитание,образование и над 1 500 000 км...в младите си години имах 13 старта на регионални и национални рали състезания ...само със соц.коли.... Когато през 88-ма,станах за пръв път кандидат-татко...жена ми и аз бяхме някъде около 30-те(+..-)...живеехме във Варна на свободен наем(чакахме жилище)...работихме...аз освен на държавна работа и по Указ 56 като "Кооптакси"...жена ми караше "Шкода"-120,аз .. "Дванедесетак",тя ходеше на смени на работа в "Терапията"(Университетска болница "Св.Марина")-Варна,сама се оправяше с кормуването до двадесетина дена преди раждането,въпреки,че корема и опираше до волана...в същото време се грижеше за тежко болната си майка на другия край на града...беше зима...дъщеря ми се роди на на 04.01.89-та...зима...преспи...разскъсвахме се на различни страни...работа по 16-18 часа...тя още след 40-я ден след раждането...просто носеще дъщерята в едно кошче от количката на задната седалка напред-назад...след като малко порасна(на 6-7 месеца)лично аз(без никой да ме е задължавал)купих от "Руския пазар" на Аспарухово детско столче,което монтирах в колата на жена ми.Беше 1989-та...Байтошо още беше на власт.... За какво го пиша това....Чисто и просто защото за да Ви кажа,че Културата за съхранението и опазване на човешкиия живот и здраве е в всеки нас...тя се създава и ...възпитава..в определени ЧОВЕШКИ ,ХУМАННИ УСЛОВИЯ.... ...жена ми бе прекрасен шофьор,майка,съпруга и дъщеря...имах и доверие...самата тя е карала любителски курс от над 3 месеца и се справяше отлично и с паркиране ...на това беше и брюнетка.... Пиша в минало време,защото си отиде от коварна болест...млада...не от ...катастрофа.... А днес нашата дъщеря е далеч...далеч...на Запад...в страна където дори аз с моя опит(а може би)...цялото движение е ...наопак...не бих се оправил... А това за "Столчетата"е пак отново някаква Еврогейска приумица!!!

Хубаво и емоционално написано, светла и памет на съпругата ти, МЪЖ си, но не спирай сълзите понякога за отминалите години, тъжно, просълзих се.

Маркес умря, да живее Маркес! Човек, напиши книга, но и да не напишеш, със сигурност твоят живот си заслужава съществуването... по мое скромно мнение... Да си жив и здрав!

Пак поводи за полицейска намеса. Мястото на полицаите сега е на границата, а не да рекетират за поставянв на предпазни колани.

Време е и нашите политици да погледнат напред,не че децата разбират нещо,но символиката е важна.

Преди време четох,че наистина е по-безопасно да се вози по този начин дете.Карайте внимателно!Скоростта убива!!!

Малоумни, по малоумни, най малоумни ама тия обраха точките!

Sm3hurk0

Сега полицията ще спира с думите: ...а видя ми се, че возите дете на предна (задна) седалката... то блести свтлината и не се вижда добре...

в този живот ако искам да спазвам законите, няма да ми стигнат три живота, за да ги науча

Малоумници...един възрастен човек да сложиш в кола, влак, автобус...да гледа назад, вместо напред ще се скъса от повръщане, какво остава за едно дете....тия седалки са пълна глупост. Да не дава Господ да се случва ПТП

Че-то, беше много по-умен от тебе. Ами като не си в час в този късен час не пиши простотии! Не знаеш ли, че бебето, детето, се очовечва на определени месеци, години? И до 10-20 месеца му е все тая при коя баба ще го закарат! Важното в случая е да стигне до там "сейфти"!

Sm3hurk0

дете, което се вози наобратно е много вероятно да буде объркано от малко и после се чудим, защо има толкова обратни... Ти от малко го .... пък като порастне - бил обратен... Пфу....

Sm3hurk0

и превръзка на очите, за да се подтиснат симптомите :)))

Sm3hurk0

Истината е, че копираме от запада и взимаме всичко, независимо дали е практично в България. Взимаме всичко, което може да докара инвестиции от санкции спрямо шофьора. ... и да почупи колите. Пояснявам: Направиха гърбици в София и ги модифицираха в пешеходни пътеки. Предназначението на гърбицата е да раздруса предварително някой водач и ако случайно има пешеходец на пешеходната пътека, да реагира своевременно. Сега, ако има пешеходец на пешеходната пътека, колата ще отскочи от гърбицата и ще удари пешеходеца в таза. Да не говорим за видимите даруги след подобни гърбици, оставени от картерите на колите. Въвеждането на дневни светлини е поредната безумица. България не е скандинавска държава и деня е доста по-голям. В Швеция е разрешено разговарянето по телефон по време на шофиране ! Статистика е доказала в Швеция, че говоренето по телефон не фактор за повече ПТП.

Да, ама там, у Швецко. Но не и тука, драги ми "Смехурко"! Някъде у Швецко да си виждал толкова крайпътни гробища - с паметници, цветя и т.н. Някъде у Швецко да си преброил колко деца и други двукраки има сгазени на пиши-ходна пътека? (Не искам да оправдавам двукраките пеши-ходящи в БГ-то, защото и те нямат културата не само на пресичане, но и на ходене).

Първо научете шофьорите да спазват законите, а не да мачкат децата ни като хлебарки, на пешеходните пътеки..И не само там..

До 15 мес., ясно. На 16 мес. по-добре ли е напред?!?

При ГТП и шофиране да носим ли освен "големия талон" и акт за раждане на детето? Иначе, радост за КАТ-аджиите ;-)

очевидно кампанията за промиване на мозъци и зомбиране на хората е в пълен ход, днес ми определят как да возя детето си, утре ще ми определят и от какъв пол да бъде

Смени си "ник-а"! Какъв фашист си, след като не знаеш основният им принцип (не лош) - орднунг муст зайн! (трябва да има ред). А ти си анархист по природа и се правиш на фашист.

Sm3hurk0

не си анализатор, а си милиционер.

Според мен има логика в предложението. Движението стана много напрегнато, децата намаляват и трябва да се погрижим бебетата да пораснат! Колкото по-бързо се убедим в използването на столчета, обърнати напред или назад, толкова ще ни е по-спокойно. Ами нали каруцаря, шофьора, капитана и други превозвачи не тръгват с превозното си средство преди да "укрепят товара"! А детето е "специален товар". Добро впечатление ми прави факта, че преобладаващият брой "превозвачи на деца" са надлежно оборудвани. И изключително много се гневя, когато видя баща или майка (баба/дядо), които са "поставили наследството си между чатала/шдата си", да са му турили "кунките" (ръчичките) на кормилото и да натискат клаксона, за да ги видим. Е, и? Като ги видим, какво от това? Ами такива като тях ги дават доста често по телевизиите. За нещастие за лошо.

Синдрома на "кривата краставица" отново в действие.Вместо да се предприемат мерки за подобряване на сигурността на автомобилите като цяло и да се затегнат правилата за движение така,че да се сведат до минимум ПТП-тата, пак започнаха с идиотизмите.Сега заради някой глупак децата трябва да гледат облегалката на седалката

глупак, но сигурно взима добра заплата

Ти, бе "тире-точка-тире", разбра ли въобще за "ко тука иди реч"? Ми кви криви огурци, кви правила, кви ПТП-та. Защо виий партай-геноситата не изчезнити ут форумо?

поддържай твърдо европейската линия и ще получиш вурстче

А като сведем ПТП-тата до минимум, тогава какво правим с минималния брой убити деца? Седим и ги гледаме ли? А дали с правилно пътуване броят им няма да стане по-минимален?

Прави ми впечатление, че хората масово не знаят на кое е правилното и най-безопасно място за детското столче.Най-правилното място е на задната седалка,НО НЕ ЗАД ШОФЬОРА ....А ПО ДИАГОНАЛ ЗАД ШОФЬОРА. В Германия,изрично застрахователите предупреждават къде е правилното място.Полицията даже ще те глоби ,ако не е на правилното място!

Ако са близначета?

ако са сиамски близначета с общ гръб?

и двете на задната(едно до друго) и ако има придружител, той е на мястото зад шофьора...

Радвам се че ще има повече деца инвалиди, понеже при челен удар се получава камшичен удар в гръбнака на детето, а и предните седалки са с наклон назад. Въобще политици кретени на един кретенски народ му вменяват само кретенски закони. Това е както да светиш по цял ден с фарове при условие че слънцето е по силно от фаровете ти. И повече не искайте подаяния за някаква си българска коледа.

Ех ако имаше столчета за шофьорската седалка можеше моя да не чака 10г. за да го науча да кара. Без такова столче изчакахме да стане 1.50 за да може да вижда добре над таблото на Поло и да стига педалите.

Хубаво, ами колите с аирбаг. Мойта е СУВ и има аирбаг и на облегалките на предните седалки. При евентуално отваряне ще смаже детето. Напредната седалка дори има и лепенка да не се слага седалка на обратно.

Нещо си се объркал. Отзад се слагат само странични въздушни възглавници. Тези, които си мислиш, че са в облегалките всъщност излизат отстрани на облегалките и предпазват пътуващите на предната седалка от страничен удар.

Предния може да си го изключиш ако ще слагаш столче за дете.....всъщност това е опция при повечето автомобили !

Вестибуларният апарат на човека е устроен за движение на тялото с лицето напред. Това е нормалното.

подработва се и закон за промяна на вестибуларния апарат и привеждане в съответствие с европейското законодателство

Sm3hurk0

Представи си, ако почна да се разхождап по улиците на заден - да ходя занешком.... :)))) Тогава ще ми подновят жълтата книжка на 4-ти километър. :)))

Най-добре всички до 1500 месеца да гледат назад в колата. Барабар с шофьора.

Най-сигурно е в багажника-широко,уютно,упойваща миризма на гориво..... Я да го предложи Кристалина или Кунева-нашия принос към опазването на генофонда! Не е ясно обаче,как да се возят чаветата на талигите-на капрата,на задния капак, вурху боклука или в чула,на коня под опашката?

А на влизане извън Евросъюза трябва ли да обръщаме обратно детето или ще трябва да караме на заден ход?

Не става дума за ускорение и спиране, а за удар. Ако инерционните сили бяха толкова опасни въздушните възглавници щяха да се отварят при удар отзад, а както знаем това не е така.

Детето ми е на 2 и половина години и още се вози с гръб към движението. Подкрепям инициативата с две ръце.

мойто е на 1 година и сложа ли го с гръб към движението започва да плаче, категорично съм против закона и няма да го спазвам

Ако плачеше като го сложиш в столчето щеше да го возиш без столче ли? Затова си родител, за да преценяваш ти кое е най-добре за детето, а не да водиш от неговия кеф. Виж в youtube разликата при возене на малко дете в посока на движението и обратно.

Ами приятелю, мога само да ти съчувствам, щом дете на 1 година ти казва какво да правиш и ти осъзнаваш че нарушаваш закона и (майната му на закона) живота му зависи от това да е вързан... като стане пубер... не ми се мисли какво те чака

Пепи,ти не си много умен/а !!! Дано крушата падне по -надалеч от дървото...ама надали !!!

Да бе,как няма да го подкрепяш,нали е на ГРОБ!Виж,ако беше на БСП-съвсем друга работа!С количките -пред парламента-и протести,протести,протести

Чувал съм, че това водело до психични отклонения на детето и като порасне ще вземе да стане обратно. Я лесбийка, я педе..с. Същото ставало и ако караш кола с десен волан. :)

ма то твойто да не е нещо обратно

На тази възраст мястото на детето е в ръцете на майка му в средата на задната седалка,а баща му да кара много по-внимателно .Всякакви разправии между тях по време на пътуването трябва да са строго забранени.Бащата да не се отвлича с нищо а да си гледа пътя.Някога правехме така и дори категорично съм спирал и отказвах да продължим когато на жена ми нещо и писваше и почваше да се дразни с мен.Пътуването с деца на тази възраст не е за удоволствие а само ако се налага като се вземат в предвид всички възможни опасности .

И по възможност майката да е без колан отзад, за да може при удар да излетят и двамата през предното стъкло. Идиоти като тебе колкото искаш.

Първо се зачудих дали не се шегувате, как е възможно това нещо наистина да се мисли от един възрастен нормален индивид. Точно този манталитет докарва децата до операционните и после вайкане и рев , ама защо...? На мои съседи внучето така си пътувало между двете седалки и си говорело с родителите , без колан и те си карали съвсем с позволените км. и спазвайки всички знаци , но друг участник в движението НЕ ! И при катастрофата детето излетя на 15 м през предното стъкло и му направиха 3 операции на главата !! Пред мен друга майка , пътуваща по същия начин и мъжът и търсейки къде да паркира засече друг автомобил , който леко го чукна и главата на детето веднага беше се забила в предната седалка!!!! Да не казвам , че само една от 10 мои приятелки си вози децата като мен в столчета от както са се родили независимо мрънкат ли не мрънкат ли и какво децата желаят ! Всички други слушат детето какво иска!!! Затова са такива агресивни и не знаят да уважават децата в днешно време, защото не знаят какво означава думата НЕ !

Всичко това са пълни глупости!!!! В една държва, в която се разчита на приходи изключително от ГЛОБИ, ТАКСИ, АКЦИЗИ и т.н.т. ,няма какво друго да очакваме. Каква простотия, моля ви се!? Да се вози с гръб срещу движението, при положение, че на повечето хота такова возене им създава дискомфорт и това е ясно на всички.Ами що не ги опаковаме в някакви суперскъпи и специални капсули тия дечица. Така де, в место да гладат седалката, поне нищо да не виждат. Я ми кажете, колко деца, сложени на "специалната" седалчица са пострадали тая година, та това е НЕЩОТО, дето трябва да го решаваме моментално ?????? А това, че децата им се промиват мозъците с чалга и фалшиви цености вече 26 години...... ?!?!? Там няма ли какво да решаваме ????

"хота" да се чете " хора" ! ИЗвинявам се за гешките, но съм просто бесен от поредната простотия!!!!

Това е пълна глупост. Става въпрос за дете на година и три месеца, не бебе. Ако моето трябваше да се вози така щеше да посинее от рев, дори за 5 мин да ме изпусне от поглед и изпада в истерия. И преди да ме нападнете - моето дете винаги е здраво завързано в столчето, винаги купувам скъпи и качествени столчета. До 6 месец не го возех сама в колата, защото се страхувах да е с гръб към мен и да не виждам какво става с него, може да се задави или да се захласне от рев и докато отбиеш и спреш ще полудея от притеснение. Освен това моето дете често иска да му дам нещо, да го забавлявам и тн. ако не е заспало.

Уважаема Госпожо, ще се повторя, но моето дете е на 30 месеца ( две години и половина) и се вози, и ще се вози още с гръб към движението, защото считам, че това е най-безопасно. Това, че имате личен проблем с вашето дете и възпитанието му не засяга другите хора. Какви скъпи столчета ползвате не знам, но група "0" до 9 мес. се монтира на предната седалка, където можете не само да го наблюдавате и да му говорите, ами и да го храните ако щете. П.П. имам огледало, с което наблюдавам детето когато съм сам с него (струва 5 лева и се залепва на задното стъкло) П.П.П. Сега помислете пак "пълна глупост" ли е това, едно дете да бъде обезопасено при пътуване в кола при всичките джигити на пътя или е по-добре майка му да му бърбори и гъделичка докато управлява автомобил, защото е по-важно един пикльо да се плези на колите само и само да не реве!

европески недосносчета пак, остава да наредят и да пикае нагоре!

Не искат ли да връзваме децата отгоре на покрива в странично положение...

ИНЕРЦИОННИТЕ сили, ИНЕРЦИОННИТЕ! А това, дето го гласят е пъмна глупост!

А който не вози деца ще бъде ли глобяван?

То нашите тарикати си ги возят пред себе си, с ръчички на волана. Естествено без да са си сложили предпазен колан. Една баба на пътя.... спирачки.... и детето на пихтия.

Страхотна тема:)))Цяла нощ няма да мигна!По-добре от ДИР-а пишете-Как Българите да си храним децата и да ги изучим,с 400 лева заплата.А?Всичко това е за отклоняване на вниманието-тока от април ще скочи!Горивата паднаха-цените на стоките-не-абе защо спи народа!!!!!!!!!!!!!

web dbase

Народът го е казал: Катурне ли се колата - пътища много. Номерът е да не се катурва колата.

С налагането на тези мерки за безопасност, със задължителното използване на коланите, със забраната да караме пили, с увеличаване на санкциите на нарушителите на закона се цели само едно нещо: Герберски МРАКОБЕСЕН тормоз над българите!!! Не ни ли направят ПЪРВО заплатите по 5К евро и не вали ли от небето дълж от кебапчета - не сме длъжни да спазваме законите!!!

Герберски троле никак не си оригинален .....С писанията си предизвикваш само съжаление и присмех.

Нищо, нищо! Сорос и Ран-Ът месечно ми дават милиарди, за да плюя по дървените глави на хора, които имат против да си возят по-безопасно детето!

Ако имаше подобни седалчици преди години децата нямаше да си удрят главичките по седалките, вратите и стъклата на колите и сега нямаше да четем подобни малоумни коментари! Ще ви казват те кво било добре за вас - я надувайте чалгата и хич да ни време!

*"хич да ни време" да се чете "хич да не ви дреме".

а кучето как да го возя на задната седалка вързано с колан или без колан.

web dbase

С език през прозореца или без език през прозореца?!?

Така няма да повръщат във врата на тате или мама:)))))

А крачетата на задната кора ли да си слагат или да ги скъсим?

Който се интересува да напише в youtube : Rear Facing vs. Forward Facing Car Seat Safety и да види дали има разлика между возене обратно посока на движението и возене в посока на движението

Цяло лято с фаровете като малоумници -едва ли ще го отменят докато си мълчим.

Няма да го отменят докато мълчите, ще го отменят като се научите да спазвате правилата за движение по пътя!!! :)

Хората в Европа отдавна са доказали колко по-добре е да се вози дете в посока обратна на движението и там това е въведено със закон. Тука обаче винаги се намира някакъв балкански тарикат, който да оспори дългогодишни изследвания. Вместо да направят всичко което могат за обезопасяването на ДЕЦАТА СИ, разни корифеи на мисълта обясняват колко са прости хората които ползват такива столчета. Драги гении ползвайте си столчетата от 100 лева и се молете да не плачете горчиво някога за избора си. Колко трябва да си тъп, че да пестиш пари за сметка на безопасността на децата си. Тъпа нация.

rear facing vs forward facing car seats - търсете в youtube

ко кайш?

Значи за децата това е супер,НО проблемите на пътищата са шофьорите убийци а не позицията на детските столчета.Защо мамка му не направят промени по закона за шофиране в пияно състояние и т.н Защо в провинцията не се спазват никакви правила-дори елементарни за ТП и ГО.Защо пияните шофьори получават условни присъди и т.н. Въпроси много но ние спорим до колко месеца детето трябва да гледа назад.

В САЩ е точно така !!!

щом в САЩ е така, точка по въпроса

Я всички сега , РАААВНИС по САЩ! РААААВНИИИС! Ама ха!

ама тиз в сащ ли си, лелееее блазя ти

Направо съм потресена как някои хора се изказват без изобщо да са се информирали. Ползвате интернет поинтересувайте се кое е най безопасното за децата ви, вместо да пишете глупости тук. Постоянно виждам деца без никакво столче и то в скъпи коли на хора, които могат да си позволят най-доброто. Друг е въпроса, че не съм и видяла полицай да спре автомобил защото децата в него са без столче. По надолу видях коментар, че децата не искали да се возят в столче и щом не искат защо да ги карат ... нямам думи просто. А на други коментари за размера на децата им само ще кажа, че има столчета които са до 6 годишна възраст обратно на движението. По важно от живота на децата ви няма замислете се малко!

Скъпите автомобили и наличието на разум у собствениците им не е правопропорционална величина.

Имах предвид, че финансовата страна на нещата не е проблем за тях но може би едно детско столче би загрозило колата за 100 хил. Виждала съм и кола за най-много хиляда лв. но вътре имаше столчета за по голяма сума.

Ми те и до сега си се возеха така.

Най-добре да се приеме и шоферите да са обърнати в посока обратна на движението и да приключваме. Принципно инициативата не е лоша, но защо ми се струва, че отново сме направили Copy/Paste на нещо което го има в по-бели държави без да го помислим приложимо ли е при нас.

Най ми е любимо някой като тръгне да обяснява как неща, приложими в "белите" държави, не били приложими у нас. Що така бе хора? Смятате, че завинаги сме обречени да живеем като индианци ли, що ли? Какво точно му е неприложимото на това предложение?

Аз съм в бяла държава и още не съм виждала столчета обратни на движението. Мисля, че българските държавници пак бързат разбрали-недоразбрали. Само се чудя защо не вземат да контролират самото движение по пътищатата по-добре и също събираемостта на глобите...както вече е в белите държави.

Ако изключим кошчетата за бебета, те така или иначе са обратни на движението. Ншяма друг начин да се закачат...правилно.

TИPAMИCУ

Кое ни е бялото, че да се равняваме като белите държави? Избирателите ли? Те едни зелено зеленикакви..Парламентаристите ли? Едни розови като коледни гошковци.. Другите се губим в мнозинството...

За дете на тази възраст е много по-безопасно да се вози в посока обратна на движението, тъй като мускулите на врата им не са укрепнали достатъчно. По тази причина кошчетата до 12кг могат да се монтират единствено по този начин. Моето дете го возих обратно на движението точно до към година и 3-4 месеца и след това му обърнахме столчето. Силно подкрепям и идеята столчетата да се тестват при страничен удар. Нашето е много стабилно в посока напред, но в странична посока ми се струва изключително неустойчиво. Съжалявам, че не си взех такова с ISOFIX. Дано никога не ми се налага да проверявам колко е устойчиво на страничен удар.

Питам сериозно - Не разбирам логиката на "обърнатото" столче, както и "мускулите на врата не са укрепнали" ... навярно не съм прав, но те са "неукрепнали" и в двата случея на движение ...

Вярно е, но се изхожда от презумпцията, че шанса да се удариш челно с висока скорост е значително по-голям от това да те ударят отзад с голяма скорост. Съответно в едини случай главата се подкрепя от седалката, а в другия отхвърча напред.

3евзек

При движение напред по-честите удари са когато предницата спира в нещо. Тогава при обърната седалка зад врата има мека и здрава опора. А при обърната напред, пред врата има само въздух.