5-годишно дете е в кома, блъснато от сноубордист

5-годишно дете е пострадало тежко при инцидент на писта в Пампорово и е в болница в кома.

Обратно в новината

Коментари - 5-годишно дете е в кома, блъснато от сноубордист | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Тази писта е лесна и след Студенец е достатъчно широка и най често ски учителите я ползват да учат начинаещите.Там може да се развие достатъчно висока скорост и ако си аматьор като това пичлеме, като нищо да удариш някой.Това е едното, другото което е съществен фактор за този инцидент е че групите, които се водят от учителите правят много широки завои(почти заемат цялата широчина на пистата).Когато се комбинират горните две условия се случва точно това.Според мен трябва да се стигне до компромисен вариант, по ниска скорост от всички участници и ски училищата да оставят коридори от поне 5-6 метра от двете страни на пистата, където да се заобикалят групите с начинаещи.Много жалко за тази трагедия, на келеша ще му се стъжни живота от сега нататък, а малкото детенце ако прескочи трапа, може да остане инвалид за цял живот(дано не съм прав).Основно правило при ските и борда е че, ЗАДНИЯТ ВИНАГИ ПАЗИ ПРЕДНИЯ.......!!!!

тъпи, ти не прочете ли изречението преди удара е загубил управление на борда?? на мечи чал толкова тъп е само един индивид-спасителя дето му викат снагълс!

Имаш ли завършен 4 клас ?!!

Като не може да кара да не се качва на сноуборда, а когато се качва да кара в ниското и където не е опасен за другите! Бил загубил управлението?! А кой кого управлява - сноуборда него или той е този който трябва да управлява сноуборда?! Като губи управлението защо не се пльосва на дирника си и да заоре със сноуборда и да спре, а?!

Ами ако не бяхте закрили коментарите при предния инцидент щяхте да разберете от туристите за маса неуредици по нашите курорти. А сега ги научавате по трудния начин. Само един пример: Служители по съоръжения масово пушат вместо да държат в ръка бутона за аварийно спиране на лифта. Вместо да наблюдават дали скиорите са готови да напуснат лифта, гледат как да си изтърсват цигарите. Като падне някой му навикват до облаците. Местата за слизане и качване са абсурдни. Лопатите стоят за красота вместо да регулират терена. Ски учителите пък върха на нахалството почват да пушат като се качат на седалките. Изобщо не ги е еня, че дима и игъня идва в лицето и дрехите на хората. Да ама техните дрехи са служебни, а нашите изобщо не са евтини. Тия пък на Банско са върха на тъпотията. Учителите поставят задачи на учениците се с единствената нагласа да ги прекарат по ски пътеката под кабинката. На средата чакат да се откажат и им предлагат мотошейна за 50лв. до останалия път.

разбрахме, че пушачите са виновни. Явно сичко друго е точ в точ.

Останалото е написано в коментарите които скриха при предната трагедия. На Боровец няма пукната шейна въпреки , че от Българските курорти свалят поне 10 ранени на ден. Сега поне разбрахме къде са шейните.

Аз като бях на 15-16 г. пари за дъвки нямах, камо ли за сноуборд екипировки, ваканции между сроковете на планина и т.н. Е да, не бяха супер як пич който да се хвали колко яко си е прекарал, но пък поне не съм вкарал в кома някое дете.

Аз когато бях на 15-16г. ски по магазините въобще нямаше и се купуваха само с огромни връзки. Ски имаше само по ски секциите ако успееш да се запишеш и то пак с връзки. При комунизма беше така. Нищо нямаше.

Само ядене, пиене, ток и парно на корем имаше при тоя пусти комунизъм.

lu4ka

Ако си бил на тези години в началото на миналия век, е обясномо да няма.

Ски полицията, защо не въведете поне малко ред? Вие сте там само заради авантата да карате ски без пари. Срамота за Вас и за собствениците на курортите! На гробища ли ще ги превръщате тези курорти. По-скоро на бардаци, ама има и деца на пистите.

Причината ясна-несъобразена скорост.

TIREX

министъра е бил пиян като талпа..в работно време.. причината е министъра а не неравности, снегът зодиите веганите и в глобалното затопляне

Бягай борче, че идва скиорче.

бъдете по внимателни и разсъдливи. Никой не е по-голям от Майката Природа. Първо жалко за невръстното дете, второ такова нещо независимо кой е и какво е направил е не бива да се случва, този човек не е вярвам да ще остане психически нормален след това.

Младежът е изтървал борда. Случва се и скиор да изтърве ските. И то доста често. И обикновено се получава знаменито падане. А понякога и сакатлък, като при Шумахер например. Тези неща няма как да бъдат предотвратени. Казва ви го човек, който 47 години всяка зима е на ски.

Могат да бъдат избегнати или поне дс се намали риска значително. -не е нужно на синя писта д акараш като изоглавен. Като си спец , ходи на черните и давай. -не е нужно когато пистата е претоварена или има много начинаещи да се силиш и минаваш бързо между тях. - самото обозначение на пистите предполага че на синя писта са предимно бавно движещи се начинаещи и ски училища цепещи пистата от диагонал на диагонал и съответно на черна са експерти и няма хора каращи на рало. Същото и като с карането на кола.

Интересно, къде трябва да карат колите си начинаещите шофьори?

Глупости, карам ски от дете, повече от 25 години. Ски се изтърват когато не ги контролираш и не знаеш какво правиш. Случва се когато ги пуснеш много и очевидно нямаш контрол над тях, сиреч, не можеш да спреш, не можеш да избегнеш удар. Задния пази предния, без изключения извинения и прочие! Преди седмица бях на Пампорово, пълно е с некадърници, дръпнали се назад, а летят с огромна скорост. Само като го видиш на ските ти става ясно, че нито може да спре нито да избегне удар ако някой му пресече пътя. Крещях като луд по маса такива които не ме отразиха въобще. Такъв като удари някой го прибиваш на пистата преди да може да се намеси някой да го спаси!

Аз лично съм против тези всички групи с начинаещи малки деца да са по тежките маршрути. Все пак е дете, малко килограми, слаба костна структура и всеки удар на такова трасе може да е фатален. Друг е въпроса с възпитанието на бордисти и скиори. Аз съм бордист и винаги забавям при групи, никога не почивам в тесните участъци от трасето. И определено не понасям скиори и бордисти които са на рали и се хвалят после каква скорост развих. Ако не знаеш как да пазиш себе си, как ще пазиш околните. Да не говорим за екипировката под наем. Аз карам но съм взимал по наем и все едно съм друг човек, няма контрол. Не може да не правят пари от гардеробите отдаващи неща годни за пейка и ограда и обувки тип терлик.

Милото детенце. Дано почива в мир. Съболезнования на близките...

По-точно дано оздравее бързо и всичко бъде наред.

Детето е живо. Да в кома е .. недейте така отписвайте един човешки живот.

Детето е в кома!

Малка разлика с Боровец - сноубордистът не е пил!

В последно време ските , шейните и бордовете станаха хит за БГ първенюта! Баровци, гъзapи! Оня гербадията пък от гъзapия си преби детето с шейната!

понякога излизат твърде екстремно. Жалко за децата и добре е да се замислят и стопанисващите пистите и най-вече родителите за безопасността.

И ски корортите ни са като морето. Легловата база не е съобразена с наличния ресурс и природни дадености. Ма всеки се е хванал да лей бетон и да печели. Съответно пренаселено мръсно и неприятно. Това трябва да се регулира, но тука кое ли е регулирано.

парите ги побъркват

Аман от шантави пишлегари!

Боби

Шантави или не, всички имат място на пистите. И за разлика от инцидента с шейната на министъра, тук наистина ства дума за инцидент и за злополука. Само че на министъра никой май не е взимал броба за алкохо и наркотици...

Боби

И някак си така междо другото вече започваме да говорим, че Министъра е карал по трасето за шейни. че как иначе, нищо, че всички свидетели досега казват, че е карал извън трасето, което по принцип е забранено. Но как може Той, великия Бого(Боко)избран да е нарушил каквото и да било. Накрая ще намерят Енота, който завива шоколада в станиол и е препречил пътя на шейната, та затова е станало всичко.

Когато някой се поставя над всички закони, той си въобразява, че във "всички" се включват и законите на физиката. А всяко друго наказание не ще да може да "надскочи" това наказание, което сам си е наложил.

е карал, след като да се стигне до това явно е карал не както трябва? Него господ го е наказал, от това по-голямо нещастие да живееш с такава мисъл, че си виновен за смърта на детето си няма. Ако ще сега и на диканя да го разчекнат, едва ли повече ще го заболи душевно, ако остане с акъла си изобщо.

Когато някой се поставя над всички закони, той си въобразява, че във "всички" се включват и законите на физиката. А всяко друго наказание не ще да може да "надскочи" това наказание, което сам си е наложил.

Жалко за детенцето.

Не ми е ясно какво правят деца на пистите?

Карат ски. Децата карат ски много по добре от възрастните. По чисто физиологични причини, които ме мързи да споменавам.

толкова беди, злополуки, завършващи със смърт, било на асфалта, било на снега, било във воден басейн, било на вело-алея Е: ОГРОМНОТО ЕГО и САМОЧУВСТВИЕ, както и НЕЗАЧИТАНЕ на ПРАВИЛА и ПРАВА на ДРУГИТЕ! И пълна НЕГРАМОТНОСТ, покрита от велико накърнимо към обучение или ограмотяване САМОЧУВСТВИЕ ! Девизът на всички е : " Кой си ти, та да ви кажеш или поучаваш?" ПРИЧИНАТА Е : ОПРОСТАЧВАНЕ НА НАЦИЯТА и НЕЗАЧИТАНЕ НА ЗНАЕЩИЯ и МОЖЕЩИЯ или на ОПИТНИЯ!!! Девизът "АЗ СЪМ БЕЗСМЪРТЕН", щото СЪМ СМЕЛ, НАХАКАН, МОДЕРЕН или БОГАТ, ДНЕС УБИВА ХОРА, и то в ГОЛЕМИ МАЩАБИ, за ЖАЛОСТ ЗА НАРОДА НИ и НАЦИЯТА НИ, и КУЛТУРАТА НИ!!!! Всеки Божи ден - загинали. На шосе. В планина. На море. В дискотека. На нивата от гръм, от техника..... ЖАЛКО......... И ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ НАДУВАТ, ДА НЕ СЕ СЕЩАТ, ДА НЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛА... нито на път, нито на плаж или планина, нито на работно място, нито като работодатели и инвеститори, отговарящи с правната си свобода, а не със затвор!....Нито като майки, като бащи.....роднини...... Простотия или.... Самочувствие?! Или .....?????Знак на Времето ли или Знак на непризнаване на опита на предците, на приемствеността!???? НО....... ВСИЧКО СИ ИМА ЦЕНА... ВСИЧКА НА ТОЗИ СВЯТ СЕ ПЛАЩА...

Българина много иска да се зачитат правилата и законите, ама ако може да не се отнася за него

A kaква е била кубатурата и мощността на шейната на Московски, защо детето на такава невръстна възраст е стояло отпред, без каска и без специална седалка, както в колите и да е обезопасено с колани. Докога обикновените граждани ще ги скъсвате от глоби за най-дребното нещо, а такива недосегаеми се вихрят и причиняват смърт от непредпазливост.

Няма значение каква е била кубатурата и мощността. Жалко за детето. Бог да го прости.

Наистина е жалко, защото имаше шанс да стане човек, за разлика от баща му.

Абе и аз така знам - няма значение каква е кубатурата, пиян ли е водачът, ползвани ли са предпазни средства, стига да Е НАШЕ МОМЧЕ. Ама законите на физиката не правят разлика между наше и не-наше. Капиш? Друг е въпросът защо ги чакаме да се изерепят от простотия, а не ги разкараме от властта - простаци нямат право да управляват останалите.

май и за алкохол не са го тествали, съчувствам му, но правилата са за всички, не само за дребните риби!

Тука що са разрешени коментарите, а под новината за Московски - не ?

Явно семействата на не-бокоизбраните нямат право на усамотение в труден момент. За тях се пише всичко, кой пострадал, какво точно, пробит му бил черепа, размазан бил, понякога дори снимки на трупове слагат, и никога не заключват коментарите или да поднесат съболезнования. ! .

Боби

Е то аз и преди го написах, той Министъра е богоизбран, богопомазан и неземен. Той е безгрешен, той не може да е виновен, ще се скъсат от зор да намерят един милион причини, само и само Божествения да не е виновен. И освен това той не може да пие, да и наркотици също няма как да е взимал. Затов е забранено да му се взимат каквито и да е проби за забранени вещества.

Когато някой се поставя над всички закони, той си въобразява, че във "всички" се включват и законите на физиката. А всяко друго наказание не ще да може да "надскочи" това наказание, което сам си е наложил.

НАДУШВАЩИ КРЪВ И ГАВРЕЩИ СЕ С ЧУЖДОТО НЕЩАСТИЕ.... Все пак един обикновен трудещ се няма да катурне Държавата, но един Министър само с един подпис грешен, може да ни далдиса с милиони. Всички нас. И Държавата. Не се ли сещаш? Все пак министрите не са убийци на децата си, нали? Иначе съм съгласен Законът да е равен за всички. А ти откъде знаеш какви тестове са му направени? Най-малкото Застрахователи и Инвеститори на тези писти и услуги биха изискали това, за да не влезе в техния джоб.. Или викаш, ти не си дорасъл за тази предпазна стъпка на толкова инвестирани пари и съдби на "евентуално потърпевшите", щото си мислиш, че те са като теб, че светът е черно-бял и че тези инвеститори, работещи и печелещи само 2 до 4 месеца в годината са много прости или много крадливи /берат пари от дърветата и от борчетата, но без банкови кредити и лихви при инвестиции за милиони/, и тия същите инвеститори нямат адвокати, нямат право на правна защита, а се кланят като теб пред титли или се на.ират като ги чуят, нищо, че ще загубят дори домовете си от Банките и прочутите безцеремонни Частни съдебни изпълнители??!!!!! И под заповедта на Властта, защитаваща един министър и определена власт. Тук да съзираш, обикновени човече някакъв конфликт, интрига, интереси, огромни загубени пари ....или гласоподаватели????Добре, че е твоята будна съвест да се усъмни, аааа!!!!!! Тук ВСИЧКИ ОЦЕЛЯВАМЕ. Иначе - ДА, ИМА ЛОСТОВЕ за притискане - данъчни, полицейски, правно-юридически и т. н...... Но ЗАПОМНИ, ЧЕ НЕ СИ НАЙ-УМНИЯТ! Щото просто нямаш опит! Щото просто нищо не си заложил на банка, дори пръдливата си панелка! Щото просто е много лесно да политиканстваш от служебния компютър в работно време или от креслото в къщи..И съжденията ти тук са просто битовизми черно-бели....подвеждащи бизнес-неграмотните ....

Хъм странно, защо са му взели проби и защо е дал? Никъде в закона не е упоменато, че не можеш да караш сноуборд пиян или надрусан...

нали трябва некои да отчетат и дейност! Като КАТ например! Или който и да е взел пробите! Ако изобщо някой е имал право да ги вземе!

В САЩ ако си пил или дрогиран и караш велосипед , ски или сноуборд и имаш шофьорска книжка , ти я отнемат все едно са те хванали да караш кола , отделно ти се взима лифт картата и нямаш право да си купиш такава до края на сезона .

По пистите е като по пътя. На пътя караш колата със скорост при която в един момент не можеш да я овладееш. На пистата се кара със скорост при която в един момент не можеш да овладееш ските или сноуборда. Така стават сакатлъците и на пътя и на пистата. Но по пистите инцидентите са многократно по рядко от тези на шосето.

трасето му виновно,имало неравности.Нормален човек ще качи ли ли 4г.дете на на такова нещо

4г е най-подходящата възраст детето да се качи на ски. В Чепеларе децата се качват на ски преди да се научат да ходят.

Човекът имаше предвид моторната шейна. , а не ските .

Стискам палци за пострадалото дете. А на сноубордиста са му взели две проби - втората заради Московски. Не, че келешът със сноуборда не е виновен, ама... Остава да видим "двойният аршин" в действие - проверки и прочие за сноуборд може, а за шейна не може. Апропо! Дали Плевню е изпратил успокоителен SMS на сноубордистчето?

Проблема е че пистите са пренаселени (като плажовете лятото) и най вече че повечето скиори и бордисти са абсолютно неграмотни за правилата на предимство или дори да са чули нещо не им дреме да го спазват! Иначе правилата за безопасност не са много и стига всеки да ги спазва не би имало инциденти и жертви! Освен това нека да се въведе задължителна ГО за скиорите и ако нанесе щета на друг да се плаща от застраховката и да видим колко ще станат предпазливи! Но да не забравяме че в абсурдистан правилата са за балъците..

Следващото ще някой убит на Витоша, що'т минават байкове

На московски повдигнахте ли обвинение за непредумишлено убийство?

E той е от ГЕРБ, как ще му повдигаш обвинение!

Еми, крайно време е да се обособят места за начинаещи и обучаващи се. Има повече от достатъчно зелени и сини писти, на които всички се движат достатъчно бавно. Не може в края на черна/червена писта, понеже се изравнявала, аре всички новобранци да карат по диагонал там. Идващите отгоре се движат с доста висока скорост. Последният участък от пистите е равен, за да може спускащите се да намалят скоростта. Там не е заравнено за пишман-скиори. Аз лично съм минавал толкова много пъти през ските на групи от учащи се, които са заели практически цялата писта по диагонал, че ми е трудно да ги преброя. И преди някой дръвник да вземе да многознайства, ще ви кажа, че като отидете в Аплите (Франция, Швейцария, Австрия - все тая), няма да видите такива простотии новобранците да са навсякъде.

Е точно такова нещо видях в Австрия: група от деца с учител - по диагонала на черна писта (няколко пъти ги засякох). Не бяха съвсем начинаещи ама не може ги изпревариш. Изчаках си ги спокойно и ги изпреварих по някое време (както направиха и останалите) И заради такива като ВАС, които си мислят че пистата е тяхна стават поразиите

Боби

Такива коментри ме карат, да забравям добеия тон и да започвам да псувам, но ще се въздържа. Явно още не си бил роден, когато аз съм почнал да карам ски. И също така никога не си бил истински скиор. Истинските скиори са планинари, а истинския планинар знае, че в планината няма значение, дали си млад или стар, дали може да караш или не. Планината е за всички. И особено по-опитните са длъжни да се грижат и да пазят по-нопитните. Такива като теб нямат място горе. Стой си в панелката и гледай спортните предавания. Не се появявай нито на пистиоте нипо по пътеките в планината.

Взели му кръвна проба за наркотици и алкохол! А на Москов взехте ли?

ГНУСНО Е!

Не е гнусно, справедливо е да питаме.

През Балканската дядовците ни викали "по 5 на нож", сега сме поне "по 5 на ден".Ще се изтрепем сами от катастрофи, развлечения, "спорт", тютюн, пиене, шмъркане, енергийни и т.н., въобще от собствената си глупост.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! +++++++++++++++++++++ НЕГРАМОТНОСТТА е АБСУРДНА! И на МОРЕТО , и в ПЛАНИНАТА! А там - ПРАВИЛАТА СА ЖЕЛЕЗНИ! Алчност за удоволствия, показващи ПРЕСТИЖ и ПАРИ, и ВЛАСТ, и МОДЕРНОСТ. НО..... БЕЗ мисъл, БЕЗ инстинкт за самосъхранение..... доказващо сляпо еснафско следване на Престижното, на Модерното в света... Жалко... че тази фобия по подражание се .... ПЛАЩА.... И ТО..... С ЧОВЕШКИ ЖИВОТИ...... МИР НА ДУШИТЕ ИМ.... БОГА ДА ГИ ПРОСТИ И ПРОСТИ НА ...... ОТГОВОРНИТЕ ВЪЗРАСТНИ или БОГАТЕЕЩИ ОТ ТАКИВА ДЕЙНОСТИ, БЕЗ ПРЕДПАЗНИ МЕРКИ И ИНСТРУКЦИИ... Животът е ЦЕНЕН!!! РАЗБЕРЕТЕ ГО!!!!! И Грешките са НЕПОПРАВИМИ - ЗАПОМНЕТЕ ГО! ПЛАНИНАТА и МОРЕТО са БЕЗМИЛОСТНИ! ОГРАМОТЕТЕ СЕ !!!

Толкова малки деца по пистите, в джакузитата...

Страшно неадекватно сравнение между писта и джакузи. Друг е въпросът, че по пистите не се спазват никакви правила.

За сега полицията се въздържа от коментар дали това е терористичен акт...

Опасно е по пистите, вече всеки се набива там и става лудница. Най - опасно са начинаещи скиори и сноубордисти. Опитен такъв трудно ще връхлети дете. То мен са ме удряли и дето съм 60 кила едва станах, какво остава за дете 18 килограма. Дано оцелее.

Sm3hurk0

Ще се оправи малчугана, но за втората част на статията свързана с Московски ще кажа, че има Бог и той гледа и "кантари". Това трябва да ясен сигнал за ГЕРБ... втори, а първия беше свързан с плевнелиев. Опичайте си акъла омразни гербери !

не само тези. И С-ски, и Желев, ,и Софиански.

А пък мен в 8-ми клас някъде едно 5-6 годишно детенце с шейна така ме подкоси в гръб, че после десет минути не можех да си поема въздух. Бях застанал в края на пистата, след това имаше дървета. Ни детето се извини, ни баща му се появи.

ПРЕЖИВЯНОТО!!!! И за РАЗОЧАРОВАНИЕТО! От човешки УЖ индивиди! И то на тая крехка и идеалистична възраст!!!!

БЛАГОДАРЯ!!! :) То детето се беше притеснило, седя без да знае какво да каже, но очевидно родителите му не го наглеждаха ... както и да е, никой не пострада сериозно. А пък приятелите ми, които бяха с мен, даже си мислеха, че се преструвам :)) Но може би съм си го бил заслужил, не знам дали преди или след тази случка беше, в парка аз пък ударих с колелото едно детенце: аз наляво - то наляво, аз надясно - то надясно ... после избягах, щото беше с майка си и баща си, да не ме бият ... тъпо

И това ако е организация на зимния туризъм здраве му кажи. Никой не си върши работата както трябва, а само се гледа да се печели. Печалбата трябва да бъде резултат от вложен труд.

абе нали е важно да зимат кинтите на туристите - пък те да се трепят

Това,че детето е в кома,не е добре. Дано има късмет и да се оправи!

Винаги са ставали такива неща, просто нямаше толкова гласност. Навремето и труп веднъж сваляха спасителите пред очите ми, човекът се беше пребил на Витоша, но нямаше отражение в медиите.

И ако пробата е положителна какво ще му направите бе тъпаци? Това да не е мпс? Просто тия малоумници с бордовете нямат място на пистата. Борда е за неотъпкан сняг.

Малоумници има в двата лагера. Просто трябва да се внимава и да се съобразяваме с обстановката и другите по пистата.

Вярно е, че и в двата лагера има идиоти. При сноубордистите обаче са мнозинство. Постоянно трябва да се оглеждаш за някой летящ неуправляем. А понякога са отделно първо идва дуската, а след малко и бордиста...

Да, де, ама във вашия всеки втори отговоря на критериите.

Хората ви кълнат ежедневно и клетвите започват да ви застигат. Р.П. сега И.М. опичайте си акъла, Бог знае как да наказва така, че най-много да боли. Бойко, за тебе говоря - !

Доколкото ги познавам, ония двамата и оня третия, няма да си вземат бележка. Отговорност за действията е понятие, което е непознато и невъзможно да бъде възприето от дебили. Бог забавя, но не забравя. Все пак забавянето е малко прекалено, струва ми се, светът само ще спечели, ако се позабързат малко уроците.

При случая отпреди три дни на Боровец не споменахте нищо за тестове за алкохол и наркотици?!

Дрегера не ги хваща... Но за сметка на това се спомена за...,,НЕРАВНОСТИ НА ТРАСЕТО"....толкова достоверно,колкото ако се намери някъде у нас поне един километър път...БЕЗ НЕРАВНОСТИ...