Записаха в закон що е то оцет, 10 000 лв. глоба за ментета

Парламентът дефинира понятието "оцет" с приети окончателно промени в Закона за виното и спиртните напитки. Ще има глоби от 1000 до 10 000 лева за фалшив оцет.

Обратно в новината

Коментари - Записаха в закон що е то оцет, 10 000 лв. глоба за ментета | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Дефиниция за оцет ли...? Та ние го сърбаме техния "оцет" вече 25 г.!

"През последните години на българския пазар са се увеличили продажбите на оцет, приготвен от оцетна киселина, получена чрез химичен синтез, т. е. за производството му не се е използвало вино или етанол, а производни и деривати от разграждането на петрола, посочват вносителите." И маргарина го правят от петрол. Всъщност, не знам кое не се прави от петрол в днешно време... Ех тоя запад и тая пуста алчност докъде ни докараха. Всяка година процента на онкоболните се увеличава.

Хайде стига по инерция сте обвинявали запада за всичко, сега и за оцета. Не запада, а типичната българска склонност към далавераджийство, крадливост и стремеж да се забогатее без да се вложи нищо, са проблема.

Оцет - развалено вино. Виното - развален натурален сок. Подобно за другите алкохоли.

Браво за оцета! Който иска да е производител, да влиза в правилата, който не може - аут от пазара! Ако народните избранници, променят и архаичния вече Закон за храните, и ако заковат, че в колбасите месото не може да е по-малко от 65%, че месото, което се предлага на пазара не може да се "овкусява" допълнително (това може да става само в кухните), че в млечните продукти суровото мляко не може да е по-малко от 80%, че в брашната не могат да се добавят "подобрители" и избелители, че в безалкохолните напитки не може да има синтетични оцветители и т.н. и т.н. ще направят много голяма услуга на българския потребител. Ако такива изисквания добият законова рамка и се спазват стриктно, това ще е по-важно дори от увеличаването на пенсииите, защото пенсите, макар и по-малки ще се взимат повече време. От здравето на нацията зависи и раждаемостта и демографията, и какво ли не още. Апелирам към депутатите, да насочат усилия в тази посока, това не е невъзможно и съм сигурен, че при гласуването в зала - ще има пълен консенсус.

Ма ти искаш направо да умориш от работа горките чиновници , бе! Че и депутатите да се тръшнат от къртовски труд! За единия оцет са трябвали 2014 проверки, докато се размърдат в НС, пък за описаните от теб брандове - не ми се мисли!;о))

Да приемем и закон за СПЕРМАТА .

Това е най важното! Стандарт за кисельоч от БКП към електоралния добитък на територията.... Да не ви се услажда много, много мижавото съществувате... Гениални са! Терористичната комунистическа хунта, никой не може да догони...

Утре започваме работа по нови закони за готварската сол, газираната вода и джинджифила. Ще проведем и консултации за формиране на конституционно мнозинство, за да го впишем направо в Конституцията, че да не вземе ГЕРБ после да го отмени :)))

Абе, Сергейко, не се хаби, бе - върнете направо член 1 от Тошовата конституция и свършвайте с тази игра на "демокрация". Наиграхте се вече 25 години - а стига толкоз - света видя, че сте демократи!

За това гласувах за БСПето Сега вече спокойно ще си слагам в салата ОЦЕТ Да сте живи и здрави ДРУГАРИ Сега чакаме и за салама

Остава и в националния сметкоплан да добавите синтетична сметка "Разходи за капачки за буркани с валута по второ направление", както беше по социалистическо (за тези които добре помнят) и съвсем ще оправите икономиката, другари. Как още не го е направил това "финансист" Орешарски, акълът ми не го побира.

Кога ще забраните вкарването в саламите на ГМО соя, химикали, гелове и прочие БОКЛУЦИ ??? Оцета ли е най важен

Оцета е много важен.

Знаете ли, че цената на истинския ябълков оцет трябва да е по-висока от тази на виното, защото оцетът преминава през фаза - вино и след това, да стане оцет, има още разходи.

хахахахахаха

на някои форумци са меко казано неуместни!Гълтаме ежедневно отровна сол,оцет и всякакви евтинии,сиреч боклук ,боледуваме! пълним джобовете на доневците ,мрем! облекчаваме държавата откъм пенсии! ЕЕе кой да ни защити?Простотията в парламента ли?..........

Преди доста време бяха публикувани т.нар. "Е"-та - каква химия се крие зад тях и какви болести причиняват. Влез днес в произволен хр. магазин, вземи произволна пакетирана или бутилирана стока и виж колко "Е'_та са описани в състава! Е, трябва ли депутата да ми дефинира поредното "Е" и вредата от него или трябва НАИСТИНА агенциите, институциите и т.н. хрантутници да си свършат работата?! Не ми трябват проверки и дефиниции - трябват ми МЕРКИ!!!

нали щяхме да бием монополите цъ цъ

Ами електората на БСП, които са вносители на закона за оцета, се вълнуват много повече от този закон;о) Остави, моля, монополните закони за електората на Атака - ей на Волен се е наперил от миналия месец и направи горките монополисти на бъзе и коприва. Засега само в НС - щото предстоят избори;о))

Не е нормално цената на оцета да е под 0.90лв. за 0.700мл.

Е що бе ? Рафинирането на олио нали се прави с петролни деривати. С ко мислите, че правите салати и яйца на очи?

Точно тъй - аз съм виждал как го правят с мазут от ТЕЦ-овете на Ковачки. Американците пък ни пръскат с нещо от самолети, за да не можем да се размножаваме. А пък Нефтохима прави от нефт палмовото масло, дето го ядем. Има и още, ама няма да го издавам :)

Докато се говори само за дребни глоби, нищо няма да се промени. Трябва хората, които ни тровят ежедневно, да бъдат осъдени, а производството им да бъде затворено и да им бъде отнет завинаги лиценза за производство на каквито и да било хранителни стоки.

А кога ще запишат в закон що е то етническа партия и има ли почва у нас?

Ехааа! "Парламентът дефинира понятието оцет";о)))) Изпълни ме тиха признателност - как ли съм живяла до сега без тази дефиниция?! Най-накрая разбрах защо е нужна партийната субсидия!

Тая агенция по контрола на храните да не спестява, кой фирми са го произвели.Няма какво да ги крият, нека хората да ги знаят.За да може да бъдат огладени мераците и на други решили да го направят.

Всички, на чиито бутилки пише Е260 - чети!

ето кой покровителства отровителите на народа по законов път!господа политиците.а къде е прокуратурата за разследване на оцетните честни безнесмени за трайно увреждане на здравето на нацията чрез храната?!

хи хихи абе оти ни правите наглупаци върнете БДС !!!?!?!пак ни правят на глупаци

Прав си за БДС. Ама требе да спреме вносо от западо, а тогай дека че си продават боклуците? А живнели българското производство, келепиро по митниците, ехей...

Ганьо е световен тъпак! 10 000 лева за гавра със храната му ??? Браво бе "глава"!!!

Толкова ли са ТЪПИ тези маймуни от Парламента??? Предлагам за да спестят народни пари и парламентарно време: - За 10 минути ДА ПРИЕМАТ БДС/български държавен стандарт/действащ до 1989год. Така ВСИЧКО , което което се слага на масата ЩЕ Е качествено!!! За промишлените стоки - СЪЩО!! БДС - да важи в ПЪЛНА сила и за вносните стоки!!

Исторически ден,най-накрая разбрахме какво е това ОЦЕТ благодарение на нашите народни избранници-евала,машала...След някоя друга година ще открият и топлата вода...И за това пари вземат,ба.ти наглеците.

Голям праз! Една време в братския СССР единственият оцет, който се продаваше, беше технически оцет /разредена оцетна киселина, синтезирана чрез химически реакции/. И какво - руснаците да не са изчезнали като нация?

Още закони какво беше това месо,кайма,салам,луканка,вода,мляко,сирене,кашкавал,вино,ракия,уиски,сокове.......нищо тук в България не е истинско и вносно и наше производство.Вижте какви срокове на годност има всичко.Как става това?

Най-важното нещо с което трябва да се занимават боклуците в кенефа който те си наричат пар....т.

О-о-ох...отдъхнах си! Толкова време го чаках този закон, за да ни тръгне всичко по мед и масло! А сега сериозно - това, че депутатите ни имат вече и външни признаци на малоумие, явно им пречи просто да направят задължително спазването на стандартите за производство на хранителни стоки, които са действали до 1989 - и толкоз. След това - контрол и яки глоби. Друг начин да се оправят нещата с храните (като изключим практическото прилагане на инструмента тояга), приложим на територията БГ, едва ли има...

Това трябваше да се случи ,преди години от оцет менте ,предполагам от вода боя и лимонтозу за няколко часа ми се скапаха 10 големи буркана с царска туршия ,от тогава се принудих да си правя домашен оцет от вино ,а от две години и от чаена гъба комбуча и имам прекрасен оцет за салати и консервиране ,дано с тези правила и купешкият да стане истински.

кога ще дефинират?Антислепващият агент- натриев фероцианид,прави солта мнооого красива ,суха, но никъде няма и намек за проценти в съдържанието,а я гълтаме с хляба всеки божи ден.....//,но държава НЯМА,има само лакоми ду...а!

Ха сега дайте определение на понятието "български политик" и какви ще са глобите за политици "менте"?

Действена глоба за политици "менте" може да е само от калибър 7.62 (или 7.65 по натовския стандарт). Допустимо изключение - 12.7 (бордова картечница).

Закон за оцета,дебати за Кремиковци,все толкова важни наболели теми за спешно обсъждане?Това е правителството работи по "експертски".Тежко ни!

Да, защото, ако не сте разбрали, това не е бъзик, на някакъв депутат от ДПС туршиите му не станали и бомбирали, защото използвал някакво менте оцет! И се заканил да прокара закон за оцета!

Производен и дериват е едно и също! Някой редактира ли тези статии?

delly

Точно това е цитат от закона. Обърнете се с тази забележка към вносителите.

Скоро ще разберете що е то оцет - цена 2.50 - 3лв. на литър.

Аз консумирам за 6 лв/л - италиански и е супер!

възможно е след като се прави от вино, а мисля че няма по-евтино от няколко лева. Същото беше със сиренето - не може 1кг. да се прави от 7литра по о.70лв/литъра, което прави само млякото около 5лв.

Всичко оправихте та с оцета се захванахте.Браво-то не бяха щастливи кокошки,то не бяха весели прасета-сега и оцета.Е оцет,ама истински-истински ама оцет(НЕ ВИНО).

ти ракия не пиеш ли? Тя върви с кисели краставички и други туршийки, за производството на които трябва качествен оцет, иначе се съсипва всичко.

Тези едно полезно нещо да свършат, вие ги разпнахте!

не са го свършили от добро сърце, ами сигурно тези с фалшивия оцет им прецакват бизнеса.

В България трябва да пише в законите, какво е месо, мед, хляб, вино, кайма, салам, кренвирши, захар и всичко което ядем, защото всичко е менте включително и COCA -COLA защото уж са запазена марка, а съм сигурен, че едва ли в оригиналната рецепта има аспартам и глюкозен сироп вместо захар/както е навсякъде в Европа/

от внението ти строи висока доза познаване на материята, направо те подозирам, че си експерт. Но съм почти убеден, че имаш предвид фруктозен сироп, защото той е проблемен, а не глюкозния. ;-P А и това, че дадена търговска марка е заразена, не значи че и рецептата е "запазена". Тя е обект на съмсем друга регулация.

За всеки артикул в хранителните магазини да приемат отделен закон - полза никаква!

И да не сме казали повече, че народните представили не правят нищо за хората ! С този закон гарантирано ще ни вкиснат и без това киселият живот.

Просто няма как другарката Бъчварова да не се заинтересува от това което се прави в бъчвите, като например пенливото вино червеното вино и пелин също и от много други производни на гроздето, за саламите и колбасите ще отговаря другаря ... кюлбасаноф* ;)))

Оцет се прави от кисели депутатски физиономии,които проявяват инат при среща с протестиращи,търсещи сметка за лъжите им.

Не става - в оцета не се допуска наличие на мазнини, а депутатските физиономии са и прекалено мазни и миришат на гадно...

Ами че то няма определение и за вода, нито за въздух.

трябва да се запищат и със закон и колбасите,млечните продукти,и още много други?Ядеме само боклуци!

Докато се говори само за дребни глоби, нищо няма да се промени. Трябва хората, които ни тровят ежедневно, да бъдат осъдени, а производството им да бъде затворено и да им бъде отнет завинаги лиценза за производство на каквито и да било хранителни стоки.