Кипър отхвърли спасителния план на Европейския съюз

Кипърският парламент отхвърли категорично тази вечер крайно непопулярния нов данък върху банковите депозити, стигащ до 10%, който бе договорен в събота с Европейския съюз.

Обратно в новината

Коментари - Кипър отхвърли спасителния план на Европейския съюз | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Откакто американците дадоха правата за печатане на пари на една частна банка(Федерален резерв) собственост на Ротшилдови,долара няма никакво покритие.Хартийки без никаква стойност.Другите валути не са нещо друго.И всичко ще се сгромоляса,но ние не може да знаем кога.Това ще го решат по горе споменатите господа.

Тази сутрин написах това и имах 13 минуса и 2 плюса. А кажете сега не бях ли прав Икономист ( нерегистриран ) 20.03.2013 08:54 1. Това стригане от 10% щеше да е на олигарсите които си крият парите там. До 20 000 евро казаха не се облагат. 2. Явно във Кипър всички са богати и имат депозити над 20 000 евро. 3. Сега дупе да им е яко - на дали ще им се размине като на гърците. Следва фалит на държавата, на банка и от там изчезват всички депозити. Фалит на държавата, която не може да изплати и гарантираните депозити - които например в БГ са 100 хил.лв Айде честито на братчетите на гърците - то разлика м/у двата народа няма нали се вижда.

Въпрос за малоумни. 1. Ако фалира една фирма - и имаш да вземаш от нея пари - кво става. 2. Ако фалира една банка и имаш в нея 1 млрд - кво става Отговор за "Хъ" Теглят чертата и какво е останало го разпределят м/у тези които имат да вземат. Кво стана като фалира кремиковци, или фалираха българските банки. 99% от хората тук не се учат от историята, не се ръководят от фактите. Всеки път като пиша нещо съжелявам. Все едно коментирам с индианци.

Не знам кой е малоумника, но със сигурност ми е ясно кой е финансов индианец. Защо бъркаш в примера си съвсем произволно събитията в микроикономиката , с теаи в макроикономиката. Икономическите закони малко са по-различни. И съответно, обясненията. Все пак, има разлика от липса на ликвидност, липса на оборотни средства. Никъде не е казано, че банките нямат средства да покрият депозитите. Но със сигурност се казва, че след това действие, ще трябва да затворят. Ако средства за държавата Кипър няма, това не значи, че банките няма как да покрият депозитите си. Има голяма разлика в тези положения. Ясна информация не е подадена, защото Кипър знаят, че подадат ли точното си състояние, следващият път ще знаят къде точно да ги ударят. Вземете да прочетете някой учебник по финанси и икономикс, от по-базовите. За да се ограмотите малко. Учебниците по история и икономическите новини са недостатъчни. Само ще си въобразите, че разбирате нещо.

за кризата са виновни циганите , кипърците и магнитното поле!!!

Добре,че има български юнаци на ни отворят очите! Сега разбирам че немските работници не работят за немските капиталисти а за кипърските мързеливци:))

Господа, забравяте още една малка подробност. Има много българи, работещи в Кипър по 10-15 години, които са избягали от мизерията в Бг или работят, за да издържат децата и родителите си в България, та много от тези хорица също ще изгорят покрай кипърците, щото са посъбрали накое и друго евро. А мечката като играе у съседите, може да дойде и у нас. Някои се смееха на протестите в Гърция...

Държавата е народа бе умник. Или искаш да философстваме на темата държава без народ и народ без държава. Ти определено не живееш в Германия, защото иначе щеше да ти е ясно, че цените в Германия или са същите като в България или дори по-ниски отколкото в България. Доходите ни не са просто най-ниски, доходите в България са В ПЪТИ по-ниски. И тук не става въпрос за манталитет. Защото познавам достатъчно българи успешни както в България така и по света. Истината е, че правителствата нищо не правят за докарване на западни инвеститори които да не ми купуват неща на безценица, а да правят нови производства. Много е лесно да продадеш примерно Товарни превози на румънци (пази боже). Ама е много трудно да признаеш, че за директори си наслагал калинки, които дори и диплома не са си купили (шефката на ДКЕВР - 10 години следвала и не може едно висше да изтика). Ми сложи кадърни хора - имаме си достатъчно. Но ако се сложат кадърни, ще потръгне работата и няма да има комисионни при продажба или при източване. Нека ти напиша едно преправено стихотворение на Славейков - Пейчо бе чети, Пейчо не ще, Пейчо бе учи, Пейчо пак не ще. Може само да дрънка напосоки, да обижда, ама това да вложи мисъл в писанията си е, все едно да стана трамвай.

Кипър завива към Русия,която ще изсипе парички и си купува Кипър. По този начин излиза в Средиземно море. Никой няма да фалира и няма да тегли пари. ЕС ще пляска с ръце.

"...По думите на Шойбле двете най-големи кипърски банки ще могат да функционират само ако разполагат с ликвидност, осигурена им спешно от ЕЦБ. "Някой трябва да обясни това на кипърците", каза германският министър в интервю за тв канал Цет Де Еф..."

Момче те Русначетата това и правят ...обясняват...

Хубавото за нас е че можем върху Кипър да гледаме как ще протече този експеримент. Според мен бая се нраха тук кипърците. Повечето мислите че са спечелили. Незнам. Ще гледаме на чужд гръб как ще се отрази това. Ако дръпнат нагоре и аз ще съм ок да зарежем ЕС, но според мен ще станат 2ра България в ЕС. Да видим!

Момче, те лисичетата подтичват след коча та белки като му паднат топките да ги прилапат...ма не падат...ма ти си чакай де няма лошо

И как онези 80 млрд. ще напуснат Кипър? Няма ги. Няма кешовица, без помощ от ЕС, ги очаква фалит и понеже всяка страна от еврозоната се е отказала от независима парична политика, не могат да пуснат и печатницата за пари. Трябва да излязат от еврозоната за да печатат пари, а за разлика от Гърция, при фалит на Кипър няма да има сътресения за останалите страни.

е сериозно заболял от азиатски грип.

А тия германци защо си ми слят ,че са задължени да помагат.На кварталното магазиче ,кой му помогна, никой, и си фалира. Влязат ли в минус -фалират и спаведлив съд.

иска да ги изпревари. Олигарсите в Москва станаха изразители на руската геополитика. Военните им решиха да търсят бази в замяна на Тартус - Кипър, Черна гора... Там има много руски капитали и руснаци. Както и в Гърция.

Защото Къпър са въвели еврото и дърпат всички с евро надолу. Ако си бяха на националната валута щяха да ги оставят да се удавят. Същото и с гърците.

Преди да въведат еврото 1 кипърска лира беше 3.40лв. Приеха еврото при курс 1 лира за 1,71 е. Само дето сега не можеш да си купиш с 5 е това , което се купуваше преди с 1 лира.

Всички скочиха срещу Германия, а кажете, ако вие сте учител в Германия и получавате 30% по-малка заплата от учител в Кипър ще се съгласите ли данъците ви да са за подпомагане на тази страна?!

защото на доброволното второ пенсионно осигуряване отдавна сложиха данък. Но някои среди в офшорки и икономики с бонвивански черти яростно отхвърлят мерките, проведени в Германия.

Не знам каква е заплатата на един учител в германия, но тук, в Кипър един учител в държавно училище взема от 3 до 4 000 евро, в частните училища заплатите са малко по-ниски, та всички се натискат за държаво училище, но се чака с години.

99% от коментиращите тук - хвалят кипърчаните и не виждат следните факти. 1. Закъсали са я серериозно - кинти няма. 2. Банките също нямат налични кинти. 3. Ще се срине всичко при тях до края на март 2013. 4. Ще загубят по вече от онези 10% за суми над 20 хил евро. Извод: Във тези форуми всички изказвания са емоционални. Всички искат на трият носа на ЕС. Хайде да видим до 10-20 дни какво ще стане и после всеки да твърди колко е бил прав.

Стоят си в казана и си мислят, че ще избегнат "чистилището". Проблемът на "мръснте пари" е мръсните помисли на хората зад тях - иначе какво му е на средиземноморски остров с прекрасен климат и необяснимо богато население. Е, и акулите са с несекващ апетит, а и акулите имат малко естествени врагове по света.

Много добре казано. Дано повечето люде да го разберат. Истината е, че печелившите са трети. Дезинформацията на хората им пречи да видят това което се случва и всеки изказва мнение по собствената си оценка и знания.

Добре, но въпросът е къде са парите? Явно другият въпрос откъде са никой, който може не иска да разнищи. Банките ще издържът определени часове, след като отворят и "смелостта" на кипърския парламент ще е "възнаградена". Инвеститорите - за тях има рейтингови агенции, които от месеци алармират и понижават рейтинга на Кипър. Затова и решението да се обложат големите депозити/ срещу акции в банките при това/ не е по-драматично, от това което ще се случи, след излизане от еврозоната и инфлационната спирала. Решението беше жестоко и много сурово, но беше решение. А сега такова няма и банките в Кипър няма как да отворят. Отворят ли - само шепа богоизбрани ще се възползват да спасят парите си преди банкрута.

В Кипър говорят за данък върху самия ДЕПОЗИТ - почти 10 процента ! В България Дянков въведе данък върху ЛИХВАТА на депозита - 10 процента Разликата е огромна!!!

Ей, тьовци, вижте как се защитава национален интерес и се учете ! Не вас продажни пачаври дето като ви скръцнат със зъби напълвате гащите и викате "йес сър" ! Няма политиси в България ! има само продажни педали и политически проститутки !

Е българската психология: как да крадем и да се разпореждаме с чуждите пари.

Може в много отношения да сте прав,но речника Ви е под всякаква критика и ще постигате обратен ефект с изказванията си.Форума ще е по - интересен ако се държим възпитано,като разумни хора.

Да имахме поне част от кипърският парламент като затваряха блоковете на Козлодуй

Те еднократен данък отхвърлиха а ние постоянен и си траеме!!! ОВЦИ СМЕ да го духа дянков мазния гей

Браво на кипърците,невероятно хитри са,както обикновено:и повярвайте,никой няма да ги изостави,нито ще напуснат ЕУ,просто отново в грийк стайл ще ги нахранят ,може и тихомълком да е...положението им е стратегическо,англичаните имат база там,в акваторията им има метанови запаси,и само намек за "приятелство" със майчица Русия ще развърже набързо кесиите на ЕУ

Казваш браво на кипърците, но когато започне Кипър да храни Германия със стотици милиарди евро помощи и да ги учи как да си стабилизират германската държава ще кажеш ли "браво" на германците за наглостта им да ядат на готово чужди пари?

Какъв шантаж бе хора? Кипър е една огромна пералня на мръсни пари.

браво, тарсисе нов спонсор с 5-10 милярда за година две, путин ако отказе, ердоган сте ги спонсорира с фес за з00-ч00 години *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

деер

1 от 56 не присъства.................!!!

Този свят не е за вас, социалитите-комунисти! Вие сте непригодни, а не ви се умира...Жалко за тези които ви траят...

деер

Здравей, защо не си се регистрирал ??? Странно е на фона на всичките ти коментари!

понеже те знам, че си рсофоб до родоотсъпничество, ще те попитам: какво общо имат комунистите и мръсните социалисти с Русия - тази, Путиновата, олигархична Русия? Защото на всички им стана ясно - данъкът е бил за да се вземат едни пари от руски офшорки и да се налеят, де-факто, в ЕС и други подобни.

Истината е, че като се напише, че е от Германия, това по никакъв начин не го прави добър анализатор, да не говорим пък да има някаква логика в неговите писания. В България постоянно се намират блеещи агънца, които знаят единствено думата комунизъм и повтарят като папагали, вместо да се замислят върху съответната тема на новината и да коментират по същество. И за най-простите по принцип е ясно случващото се в Кипър с какви подбуди е. За невярващите бих попитал, защо това не го направиха и в Гърция например? Ми много просто - защото там няма руски капитал, поне не в тези размери. С тази схема е ясно, че ЕС искаха да свият едни милиарди от руснаците, но срещнаха отпор. Иска ми се в подобна ситуация и нашите политици да биха решавали в полза на народа, който ги е избрал, но както видяхме и при нас направиха данък "само на лихвите" от 10 процента, което също си е кражба отвсякъде.

ти си толкова from Germany, колкото ББ има понятие от държавно управление. платен драскач и ка..ут си ти - мижитурка провокатор! жалко е че сме пълни с такива като теб - исторически винаги сме страдали от подобни гниди. по цял ден плюваш от компа и се наименуваш from Germany. сигурен съм, че миризливите ти чорапи никога не са припарвали по онези географски ширини

Това си си чиста проба наказателни мерки от страна на ЕС към Кипър заради офшорната им политика. Особено, като чета изискванията на ЕС към тях. А алтернатива на намаления банков бизнес ЕС да предлага? Какъв друг бизнес може да се прави на скалист остров, където даже сладката вода се внася? Тъжното е, че Кипър са достатъчно малки (точно както и ние), за да бъдат жертвани от ЕС за назидание на останалите непослушни членки. Стратегически, това трябва да се очаква, защото с едино действие се постигат три желани за ЕС ефекта: показва се, че 'препоръките' на ЕС трябва да се спазват от страните членки, показва се на руснаците да се съобразяват с енергийната си политика, защото ЕС също може да им бръкне в джоба и накрая се нанася удар по така ненавистните за неолибералите 'офшорни райски кътчета'. Дано да изляза лош пророк.

Не се заблуждавайте - руските пари не са на олигарсите, а на партията, и Путин ако иска за 1 ден прави олигарсите шивачи на валенки. Просто инвестицията в кипърски имоти и депозити се оказа поредния балон.

Най правилното ще е , Всички народи от балканите да вземат пример от Кипър и да покажат на империалистическите намерения на ЕС и САЩ ЕДИН ГОЛЯМ СРЕДЕН ПРЪСТ.

Тази тема пак ме сети за Бойко Борисов. Винаги съм си мислил, че комунистите са хората, които гледат в чуждата паница и посягат на чуждата собственост. Бат' Бойко, обаче ни натресе данък лихви с наглото твърдение, че виждате ли депозитите в банките показвали, че народът всъщност е богат. Внушаваше ни, че безработните всъщност са мързеливци. Колко фирми съсипа? Безработицата не е просто цифри, това е съсипан бизнес. Ако сме малко от малко с акъла си, няма да забравяме какво е Бойко за България и никога няма да пъснем наглия грабител до държавен пост. Безработицата

Да, много различни мнения, но като цяло има 2 страни: Едната подкрепя случилото се, а другата се противопоставя. Единствената причина това да се случва е именно това, че да се раздели народа на прослойки, за да му се назначат лидери, които да навеждат везните в своя полза и от там идва и размирицата. След продължителни размирици в отделни малки страни войната е налице. Ако ви прави впечатление, "задкулисните" разбунтуваха много народи. В някои страни войната вече е факт. Гледат си петачетата, да не отидат в неправилните ръце, защото това е заплаха за разобличение и за финансиране на операция срещу кукловодите. Путин не си полплюва в това отношение и има опасност онези, които не желаят това да се случва, да пробват някоя стратегия, която много пъти е била успешна. Англия, като ментор на Кипър сигурно са били наясно още преди година или повече, че това ще се случи. Поне тези, които им наливат парички в хазната са достатъчно лукави и хитри и добре са си оплели кошницата. Това, което се случва в Кипър ме навежда на мисълта, че скоро ще се случи и в други страни и започват да ме побиват тръпки от трета св. война.

наистина май там където се появят руски капитали нещата се сговняват. Да припомня ли Исландия??????

Мелиха, където има чужди пари, нещата се сговняват... а лекетата като теб и хан путку само дуднат "руски ботуш руски ботуш" - навсякъде, където е намесен МВФ или американската армия.

сега в Западна Европа видят кои са мързеливците, готовановците и НЕПОЧТЕННИТЕ в Европа- ние българите или гърците в Гърция и Кипър. Кой виси като воденичен камък върху работливия западноевропеец и защо нас ни подценяват. ДА-не сме за Шенген, ДА- проеха ни по милост в ЕС, но ние заслужаваме повече насърчение, защото сме по читав народ. Лошата ни страна е че не сме рештелни и приехме безропотно комунизма и комунистите да ни управляват 50 год. а днес техните издънки като БСП и некадърниците от ГЕРБ. Къде отиде мониторингът на ЕС върху тази лъжлива византийска пасмина- гърците?

Работил съм и в България, работя и в Германия. И смея да твърдя, че българите работят поне толкова колкото и германците (изключвам чиновници на държавна работа, говоря за частен сектор). И наистина смятам за абсолютно погрешно постоянно да се обяснява как българите не работят. Работят и то за тридневен немски надник на месец. Смятайте какво би направил българина, ако е мотивиран не с немска, а поне с една чешка заплата (средна 800 евро). Сигурен съм, че чудеса можем да покажем.

Работлив си, глупако. Те глупаците са работливи. Виж, умнит правят така, че да не работят, а да живеят добре. Така е в Европа, Така е в САШ, Така е и в Гърция, Испания, Кипър и т. н. А тук ние (и ти вкл.) сме глупави и работливи. Дали и тива не е заслуга на комунизма, а?

Кипърци ще трябва да извикат Костов,който пое държавата точно в такава ситуация,пълен фарит на банковата система,продънени, губещи държавни предприятия,Ние като не го оценяваме и си избираме тъпаци и оплюваме можещите, други може би ще го оценят.

По цвят и големина на тулума не се отличава от местните, само дето е малко по-висок, ама те тук много не си поплюват и бързо могат да го скъсят с една глава. Пращайте го Ванката.

Инсценирваме криза... Аман от игричките на "големите" държави.. Този ЕС няма да просъществува дълго..

Не си давайте бюлетината на изборите за социалистите!!! Много са прости, примитивни и злобни! Прочетете какви просташки пристрастени глупости пишат за "героизма" на социалистическите депутати /консерваторите не гласуваха!/ в Кипър...Това ви чака, ако изглупеете и се подведете на популизма им. България е СУПЕР благодарение на Дянков. Колкото и да не го харесвате.

Прав си. Чака ни 30% допълнителен данък от Европа, защото сме по-прости и много сме се замогнали след влизането в ЕС.

Е те понеже Боко и Цоко са много възвишени и интелигентни ахахахахха

Ти си много заблуден човече!!Ела и поживей тук в БГ, поне за 1 месец а за година поне и ще се сблъскаш с реалността още на 2-рият месец!! А тя за съжаление е следната: 1.Висока безработица-официална:12%, а реална над 50%. 2.Ако си работещ в частният сектор-забавяне на заплатата с минимум 10 дни в най добрият случай (обикновено е 1-2 месеца)!! 3.Мизерия и нищета лъха от всякъде и всичко! 4.Огромен контингент от просещи хора и клошари ровещи в кофите за смет!!(за съжаление те не са само цигани ,както всеки си мисли) PS: България винаги е била зле ,но през последните 4-5 години сме направо под нивото и на дъното даже!!!

И каква е ползата от ЕС сега? Само носи кризи и мизерия навсякъде, и няма свободно движение на хора, само на капитали.

Какво ще се случи? Руснаците просто ще купят Кипър.

Ама да рекат и нас да ни купят, ние и без пари ще се дадем. Ние така си се даваме. Обичаме да се даваме...

Целта на ЕС била да се обложат руските капитали в Кипър с 10 или повече процента. Интересно дали ако там бяха повече американските капитали, дали това щеше да се предложи. Нов капитализъм с 2 аршина. Това показва огромна криза на капиталистическите отношения. Другото е, че "това е само за Кипър и за никоя друга страна в ЕС". Изключенията досега само са потвърждавали правилата. Вкл. за България.

Ами сега ? Имало уж резервен вариант. Май този вариант е фалит на държавата.

А, не си прав - искаме и Кипър да оправим!

ние сме на-стабилната държава в Европа, с най-беден народ и най-много милионери на глава от населението

На Кипър няма да и се размине. Не се заблуждавайте. Ще отлагат, ще протакат и накрая като Гърция ще глътмнат вода . Бъдете сигурни.

Защо гърците гълтат вода, а ние се удавихме "стабилно"

Бе гледайте си собствената псевдо държава, дето се тресе по всички направления не ги мислете кипърците! Те си знаят интереса, гледайте какво става ТУК, гледайте как всичко живо се впуска само да ИСКА, как се разпада държавността, как монополистът ЕВН иска отново увеличение на цените на тока, щото бил на загуба от 100млн. как провалилия се бат ви Бойко отново се регистрира и ще направи опит пак се качи на кормилото и да продължи да ви облъчва с отрязаните лентички,ще дойде ново Дянковче което ще ви внушава че светът и Европа пак са в криза и за кой ли път за да не фалирате като любимите съседи гърци, трябва отново да сте дисциплинирани,т.е бедни. Не виждате ли как назрява етнически конфликт, а, не го ли виждате, не осъзнавате ли ,че търпимостта между българи и НЕбългари почва безвъзвратно да се изчерпва? Не го ли виждате всичко това, ами сте тръгнали да "оправяте" другите?

Бойко НЯМА да се мъчи...Лесно ще ви смачкаме и ще ви го сложим за много мандати!!!

ти си толкова from Germany, колкото ББ има понятие от държавно управление. платен драскач и ка..ут си ти - мижитурка провокатор! жалко е че сме пълни с такива като теб - исторически винаги сме страдали от подобни гниди

Честен, почтен представител на ГЕРБ! Кажи им го пак: "...ще ви смачкаме и ще ви го сложим...". Ето това ви е целта -да "го сложите" на народа си, както го слагахте и до сега! Май вие сте и лицето на олигархията, родена от "врага с партиен билет" на комунизма...

Мдааа за всичко са виновни банковине спекуланти ако вкарат малко финансисти в затворите и заплашат останалите със същото ще видите как изведнъж всичко ще се оправи...

Русия ще им даде 4-5 милиарда и ще се оправят. Ние като влязохме в НАТО, ЕС какво получаваме - гол ..

1. Това стригане от 10% щеше да е на олигарсите които си крият парите там. До 20 000 евро казаха не се облагат. 2. Явно във Кипър всички са богати и имат депозити над 20 000 евро. 3. Сега дупе да им е яко - на дали ще им се размине като на гърците. Следва фалит на държавата, на банка и от там изчезват всички депозити. Фалит на държавата, която не може да изплати и гарантираните депозити - които например в БГ са 100 хил.лв Айде честито на братчетите на гърците - то разлика м/у двата народа няма нали се вижда.

Като фалираха Гърците по-лошо ли живеят от нас, които не сме фалирали? Спряха ли българските каракачани да ходят лятото да работят по курортите им и да изкарват повече пари от нас, които учихме за магистратури?!

1. Гърците не ги фалираха - те се навиха на помощите и им опростиха голяма част от дълговете. Дано аз не съм прав и вие сте прави и всички които пишат минуси. Очаквам с нетърпение да отворят гръцките банки - 1 седмица след това следва хаос - защото те парите ги нямат налични. Времето ще покаже кой е бил прав и как кипърчаните сами си го вкараха.

В България влоговете май са гарантирани до 100000 евро-ако не греша.Друг е въпросът как и в какъв срок става изплащането на тези средства при евентуален фалит на банка-законът май не е много изпипан в тази насока и има доста неясноти.С две думи дано не се налага да чакаме да си получим гарантираните влогове,че някой може и да не дочакат

Големи яйца! Спестихме 10 милиарда в кацата без дъно...Някои кипърци и ВСИЧКИ руснаци на острова спестиха 6,6% до 9,9% от сметките си. Кипър тръгна обаче определено към банкрут. А това знаете е нещо което ще намали сметките на "спестителите" сега с 20-30%....Кон за кокошка.

за съжаление това го схващат 1% от кипърчаните и 2 % от коментиращите тук. Толкова неграмотни хора има че не може да бъде.

БРАВО на кипърските политици. Другарката Меркел е на светлинни години от нивото на госпожа Тачър. Така става когато за началници на ЕС са поставени комунистически възпитаници. ПУТИН - кадър на КГБ, Меркел - израснала и възпитана с идеологията на комунистическата младеж на Ерик Хоникер, Кристалина Георгиева и Росен Плевнелиев - поставили началото на кариерата си като лидери на ДКМС (Димитровския Комунистически Младежки Съюз). Бойко Борисов - до ден днешен член на БКП. Всички те са от една глутница. За другите "демократични" лидери и комисари какво да кажем. За съжаление ние съдено да живеем в НОВ СССР - ЕСССР.

куку-Русия не е в ЕС, и не е социалистическа... KGB, осра се.

Toва не значи, че Русия не се управлява от ЧЕРВЕНАТА БУРЖОАЗИЯ както ЕС.

големи проблеми в малък кипър