Природозащитници: Незаконната сеч носи 100 млн. лв. годишно

2,4 млн. куб. м дървесина годишно се изсичат незаконно в България. Това е една четвърт от общия добив. Сивият сектор генерира приходи от 100 млн. лв. годишно.

Обратно в новината

Коментари - Природозащитници: Незаконната сеч носи 100 млн. лв. годишно | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ако е толкова е наложително сигурно вече ще може и социализъм. Единственото условие е управляващите капиталисти, социалисти, демократи, реформатори или каквито и да са, да бъдат обучени и послушни представители на САЩ (разбирай Северните атлантически щати, т.е. Вашингтон и Брюксел). Но си прав да поставяш горите наред с другите толкова важни неща. По някаква необяснима причина отношението към горите винаги е било особено жестоко. Нещо дразни ли ги, завист ли е - не знам, но е така от векове. Примери колкото щеш: Англия 19 в., Хаити и Латинска Америка през 20 в. и сега, открития добив на въглища в щатите, България през последните 10-20 г. и т.н. ...

Вместо да се публикуват безумните лъжи на този Кристофър, като тази че при обезлесяване наводненията се предизвикват от свлачища, а не от безвъзвратното отмиване на почвения слой от скалите и камънаците на склоновете, не е ли по-добре да се обсъди как ще се наложи да се актуализират учебните помагала по литература, ако продължава да се обръща внимание на подобни експерти. Един вариант е вече да се пише: Хубава беше моя горо, накрая си мирисала на преход и западни експерти А в Тълковния речник на българския език: гора (арх.) - последвано детайлно описание и по възможност илюстрации

Браво на WWF и на инж. Александър Дунчев. След поредния цикъл на разрушение и рекордна сеч, се констатира някакво оптимистично намаление. Отчетена е констатация и внимание към проблема и всичко може да започне отново... От международната организация дори предлагат ловко решение за създаването на видимост за действия, типично за клиентските държави. В случая се пледира за увеличаване на наказанията. Звучи добре и решително, жалко само че проблема не е в размера на наказанията, а в това че такива не се налагат изобщо. Съответно няма отнети активи, придобити по незаконен път или любители на горите преминаващи по пътеката полицейска кола, съдебна зала, затворническа килия. Тази триада не е ли по-логична от това да се сменя административната шапка на безродните предатели в министерства и агенции?

" се вписва ", " се изсича" " се транспортира" - а бе, смахнати журналисти - докога няма да бъдете конкретни? КОй или от КОГО?? се " еди какво си" от дух, от извънземни, от нещо невидимо или нереално ли ? Преди да напишете информация, посочете и изяснете кой го върши! Другото не е журналистика, а словоблудство.

ама за кои 100 милиона

Преди 5 години бях в пампорово на почивка, прекрасен въздух и планина.Бях и тази година инфраструктурата се подобрява, но ми направи впечятление че хотелити никнат като гъби и гората е подложена на поголовна сеч, ако щете вярвайте, но въздуха просто не беше същия вече...

Ха-ха-ха - дървосекачите подготвят безкрайните наводнения. Не е ли ясно- няма гори, има "внезапни 4-метрови вълни", амчи откъде дойдоха?

Не са виновни нито ДПС нито горските служители. Не може да получаваш около 500 лева заплата, а да контролираш бизнес за милиони.Това се нарича с право горската мафия.За мен това е престъпление но трудно е да се разследва

виновни са, а ако някой пусне жалба в прокуратурата рещу незаконна сеч, извършвана от горското в комбина с "фирма- изпълнител" - веднага го убеждават с постановление даже, че ПРЕСТЪПЛЕНИЕ НЯМА!!!!!

Като нема Южен поток и руски газ ще трябва да си изсичаме горите за да се топлим! Те това е истината!

носи 100 милиона на мръсната ДПС и ГЕРБаджиите-продажници

Капитализмът в България,узаконен след 1989 година, руши и унищожава всичко. Не само горите. Частно-собственическото общество опустоши цели региони в България,ликвидира безплатното образование и медицинска помощ, унищожи армията, селското стопанство , индустрията, енергетиката,срина морала на българите, доведе мафията, циганията и престъпността в нашето ежедневие...... На България, повече от всякога, спешно е нужен социализъм!

И как ще помогне социализма? СССР ще дава ли по 20 милиарда годишно? Москвичи ли ще караме? Ама те не ги ли спряха от производство?

"Обръчът от фирми" на ДПС - основният унищожител на българските гори.Така етническата мафия генерира финансови средства за всичките си мероприятия. Разбирасе това се прави под благосклонния поглед и мълчаливо съгласие на БСП последните 25 год.,независимо какви ги разправят.

и истината е,че НЯМА държава,няма закони, има анархия,кой кого ще надцака,тотална катастрофа и безумие цари навсякъде,а те се борят за избиратели с подкупи....

и във тия сечи участват депутати и партийни лидери,прикриват се и секат за забогатяване без да им мигва окото за народ и управление.Пропада България от продажните политици,нагли до безсъзнание

А що не кажете, че това кощунство се извършва предимно под натиска на ДПС и че дървесината се изнася за Турция? А, толерасти с толерасти?!??

Безродниците разсипаха България..

сега е времето министерски съвет да забрани износа на всякаква дървесина поне за 1-5 години!!!!

Брей голямо откритие! Ами това се знае от "1000 години". Защо ли точно сега притоплиха манджата? Ще изчакаме 2 - 3 дни да видим от тоя кьор фишек (иначе дето се сече гората е голяма далавера и лошо за Б-я) какво ще се роди. Яяяя, Шаламанов , казва по БНР, че БА няма да участва в коалицита срещу новите джихадисти, глей ти, позапрял се е малко.

Кой от управляващите политически партии го еня за горите в България ? НИКОЙ !!!! Отдавна е започнало унищожителното опусташаване на горите - за сметка на обикновения българин, които плаща за огрев м/у 60-90лв./куб.см. А хубавата дървесина се изнася на безценица в ЕС и Турция /спрямо цените на дървесина от дъб с произход Швеция или Полша/ от фирмите - донори за касите на партиите. И това продължава вече над 20 години !!! ДО КОГА ?????

Ха добро утро... някой хора са на път да прогледнат... ама надали, пуска се някой "фишек" чат-пат и дотам... кучетата си лаят, керванът си върви... хората на ДПС си секат ли секат...

я се разходете до пристанище Леспорт във Варна или снимайте корабите който отплават от Варна с дървен материал всички са с турски флаг май дървената мафия и мафията ДПС са едно и също

Подкарали са планината от всичките страни и каквото отсекат - в Турция. Там те турски вилает с управление от ДПС.

И какво ново?! Джагалите мразят гори... Готови са на всичко да ги премахнат, печеленето е само част от това...

ей, този Дуцов е голям експерт.......да заповяда да поработи един сезон като лесничей по дърводобива, пък тогава да дава такива изявления......

Контролът върху наличния горски фонд може да се осъществява елементарно. Спътниците доставят необходимата информация. Погледнете през Гугъл земя и ще видите "опасената" гора. При абонамент към доставчици на сателитна информация може да се проследи почти всяко дърво в гората. При наличие на секачи снимките в инфрачервения спектър могат да регистрират и наличие на "секачи". Или горите се управляват от малоумници или от мошеници.

Не, от алчни далавераджии ! Но не без партийна и държавна "подкрепа" !!

Не искам да защитавам ДПС или който и да е друг крадец и унищожител на българските гори. Но не беше ли съпругът на някаква известна в миналото спортистка по стрелба активно замесен в дървената мафия? Осъден ли е, а неговите съдружници?

И аз съм против незаконната сеч.....живея в Лудогорието,на достатъчно години съм и знам какво беше и какво е сега. Защо стана.....до 89-та във всяка къща и стая акумулираща печка.....дневна 3 ст,нощна 1 ст.Прави се автоматика и нямаш грижи.Сега...дървата са най-евтиното гориво,за това се сече поголовно.Знам че ще го духаме и вече започнахме но това е положението в България.

Това става в цяла България ,под зоркия поглед и покровителство на всички правителства от 25 години насам.Спасение няма,надявам се ако има някакви контролни органи в ЕС и могат да се задействат-да се задействат!Иначе оставаме без гори след няколко години!!

Мафията от мутри и управлението на държавата е едно и също. Ще си повикат тези от протеста и ще им мине. Горите ще се изсекат до край. България е колониална страна. Истини, от 25 години, но под европейското слънце отпуснато ни от ЕС и човешките права и дамокрация подарени ни от САЩ вървим уверено и щастливо към изчезване на народността.

Интересно е, дали на избори, лично ти да подкрепяш партиите на мафията от мутри, както си я определил!?

Не знам дали знаето но, като погледнете на границата с Турция на ден минават огромно количество с камиони натоварен с дървета от България ... не знам законинни ли са или не ..но факта е ,че ние си изсичаме горите и ги караме в Турция .. нима те нямат гори...но ние сме такива ...давци..

Хората в другите държави, който не са надарени с такава природа , от пустините правят красиви паркове и градини за да е красиво и въздуха чист, а ние тука обратното искаме да стане като пустиня! Ама какво да искаш от беден и прост народ!

Проследете кои партии и политици са били в този ресор през последните 15-20 години. Започнете разследването отгоре надолу. Съпоставете документите с реалното положение по години и управление, и действайте. Инак оправия няма!

а добър ден

Бсп ,без ДПС ---НЕ ВАЖИ . Просто нямат достатъчен електорат ,и съответно процентите ... Те са вечните ''МОРАЛНИ'',...ПОБЕДИТЕЛИ и МАНДАЛОносители...

Още преди 12-13 години професора Кръстю Петков, тогава от КНСБ, изнесе в телевизионно предаване данни, че ДПС годишно изнася 5 милиона кубически метра дървесина, само за Турция!?А, износа на, незаконно изсечената българска дървесина, отива и в други страни!Ставащото, с горите на България, е направо национална катастрофа!

Изсичането на горите в България (законно или не) ще придобива все по-големи размери. Употребата на дърва за отопление ще нарства поради все по-влошаващото се окономическо положение на населението. Хората заети с добив на дървесина ще прибират ОГРОМНИ печалби не само от бракониерската сеч но и от спекулациите с цената на дървесината. Крайният резултат след 20-30 години ще бъде 90% изсичане на горите, както стана в Македония

Сече се и то поголовно и не само дървопреработващата промишленост , ами и мисното население особено сега срещу зимата! И дори съм ги виждал да секат в защитените народни паркове! Ама на кой ли в тази държава за нещо му пука вече!

Лично аз съм подавал сигнали за масова незаконна сеч в големи размери в Родопите и резултата една година по-късно е никакъв от страна на власти и полиция , а междувременно сечта не е спирала и за ден !

Горите в Бг са собственост на ПАРТИЗАНИТЕ ,...затова и самите те си я изсичат .

Затова ли ДПС, като стане някъде наводнение, не можеш да ги чуеш по един месец. Крият се като мишки, но всичко се плаща рано или късно.

ДПС държи дървената мафия с мълчеливата подкрепа на БСП. Едните плащат на другите, после се сношват и получаваме разрушително комунистическо-турсо управление.

Двадесет и пет процента са малка цифра за района южно от връх Чумерна /от там тирове вървят и нощем, събота и неделя/ - Дали са от регламентирана сеч? Там вековни гори са превърнати в пустиня - тези, които секат дали знаят за колко години бука расте до два метра диаметър. Местните хора виждат всичко /страхуват се дори да говорят/ и казват, че полицията, министерството и прокуратурата са с тях - дървената мафия. Натоварените тирове са разбили и пътя до гара Чумерна. Актуален е въпроса - Независими ли сме в собствената си държава, като виждаме къде отива националното богатство и няма на кого да се оплачем? - и в робството не е било така.

Не зная,виждали ли сте какво представляват горите ни,но ви уверявам,че е жалка картина!Поголовна сеч! Искам да ви уверя,че до две години няма да остане и едно дърво!Ако имате възможност уверете се сами!!!

Горските вземат активно участие в това престъпление.Затварят си очите пред факта,че дават разрешително за 1 кубик,а се изсича 10 пъти повече.Да не говорим за "ромите",които от сечта се издържат.

Е,нали ги бяха изтипосали по тв,преди около месец.Кмет от ДПС,съпругата с фирма за сеч..И онзи вика:"Ми,не виждам конфликт на интереси''.И толкоз.Точка,както казва коалиционният им партньор

Ако го нямаше ДПС тази новина нямаше да я четем.

Но понеже има БСП, ще има вечно ДПС!

Ако не се бе появило СДС , нямаше да има ДПС- като им разглеждам редиците са събрали всички демократи ! )))

опааа някои откриха топлата вода!

Всуичко това не е случайно. Това че е незаконна не значи че сечта е нежелана. За позабравилите нека припомним че незаконната сеч стана много популярна по времето на Царя който се възползваше от нея като участник в тройната коалиция. Точно тогава БСП и ДПС крадяха също най-здраво и си мълчаха. Именно тогава бяха подменени доста от управителите на паркове резервати лова и риболова. Именно тогава с власт се сдобиха хора като Бюрхан Абазов - човека продал Странджа(кадър на ДПС) и Петко Арнаудов. Именно тогава по времето на БСП и ДПС започна и другия погром над българската природа а именно Унищожението на Българското Черноморие. След смяната на властта ГЕРБ не направиха нищо по въпроса не знам от малодушие, корупция или просто се страхуваха че отново ще ги обвинят в масови чистки. ГЕРБ си замина отново дойдоха БСП и ДПС и доказани екотерористи като Бюрхан Абазов, Калин Тихолов и Петко Арнаудов отново се върнаха към властта пробутани не от други а от БСП и ДПС. Странджа отново ще бъде продадена благодарение на Искра Михайлова натресена отново от ДПС и БСП, а Станишев който уж прие Странджа за ЛИЧНА КАУЗА избяга срамно срамно зад граница.... БСП и ДПС с немалката помощ на Царя унищожиха трайно българската природа.......

а защо мислите, че горските не се корумпират. И още как.Мислех,че незаконната сеч е поне 40% ако не и повече от разрешената.Идете в Тетевенския балкан, да видите за какво иде реч - за сеч.

ПО ВРЕМЕТО НА ТАТО ЗА НЕЗАКОННА СЕЧ ПЪРВО ИМ ХВЪРЛЯХА ЕДИН ЯК БОЙ В ГРАДСКОТО И СЕТНЕ ГИ ПРАЩАХА ПО 5-6 МЕСЕЦА ДА БАЧКАТ ПРИНУДИТЕЛНО В СТРОИТЕЛСТВОТО - СТРОЯХА БЛОКОВЕ , ДЕТСКИ ГРАДИНИ И ПРОЧИЕ .... ХЕМ ДАРЖАВАТА НА СМЕТКА , ХЕМ СЛЕДВАЩИЯ ПЪТ ЩЕ СЕ ЗАМИСЛИШ :))

Веднага те изпращаме в една командировка, да извикаш Тато и да ги почваме браконерите пак!?

а къде тук уманноста ,другарю