Преди 50 г. бедствието ”Културна революция” зашемети Китай

Половин век след смъртоносната буря на Културната революция, смътният страх от "завъртане на руля наляво" от режима не е изчезнал в Китай.

Обратно в новината

Коментари - Преди 50 г. бедствието ”Културна революция” зашемети Китай | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Доста любопитни факти за Китай откривам тук link

Преводът е малко "от главата за краката". Не се разбира кое и как, кой на кого е последовател, каква политика се следва, за какво е била "културната революция", но се разбра основната линия: Който се възкачи на престола - използва всички средства, за да се задържи там за по-дълго.

Да не се превземаме по зеленозоофилски и да(си) кажем честно и почтено, че китайските ръководители (Във всяка своя форма) никога не са страдали от липса на "матриял". Ако погледнете в основите на великата китайска стена, която се вижда от всички шпионски сателити, разположени все от "демократи" в "Космоса" :-)) ще установите, че тя е градена върху човешки кости - най-твърдият "матриял", с който са разполагали някога, "земляните". Така е и до днес с големите, великите открития, проекти и болни съновидения -изобретения... Като се започне от копието, мине се през атомно-водородната бомба и се свърши с девиза: "изгори, за да светиш" (на слепите) А Това ако не е смешно.. :-)))

Липсва основата, дори и на най-Великите мислители и философи, като Конфуций, който просто е бил предшественик на Христа. (моля да НЕ бъркате отново. Религия, използвана от завоевателни и властови стремежи на "църквата", нямат нищо общо с философията на проникновението.) Та, основата е, че философите и до днес са приемали нещата твърде на сериозно. А никой от вас не приема живота на мухата еднодневка сериозно, и защо така? :-))) Въпрос е, ти как мислиш?

По време на гражданската война в Китай жертвите са 45 милиона. Общо жертвите на комунизЪма са над 200 милиона.За манталитета на комунистите може да се съди по изказването на Педала Сифилистик Ленин ;Ако трябва ще избием 90% от населението но останалите 10% ще живеят в условията на КОМУНИЗЪМ. Това е. Такъв е др. Ленин

Лъжите либералски много отдавна се спукаха - за сведение, Ленин "даже" не е бил болен от сифилис.

Брей, колко си осведомен! Може би баба ти го е пробвала и ти е разказвала, че не е бил болен. А от какво е починал, казвала ли ти е, може би от хрема?

Посмали! Най-надутите сметки сочат малко над 100 милиона. Ако вкараш фашизма, който е вди социализъм, стигат до към 130 милиона. Само на комунизма и социализма от болшевишки тип жертвите са към 100-те. Което е КОЛОСАЛНА цифра и няма друг прецедент на брой жертви в историята на земята, откакто се пише такава. Но не са 200 милиона. Има дебели книги по въпорса, с наистина сериозни изследвания. Пошлостта на комунизма е доказна с около 100 милиона жертви. Освен с всичко друго, на което сме били свидетели.

асд

комунистите избиват собствения си народ да го превърнат в робски Мао и СТалин са най-големите масови убийци с 70 и 50 млн.

Нищо не е вярно в статията. Когато Китай губи Опиумните войни е задължен да дава на населението си едва ли не насилственно опиум. Когато Мао поема държавата 100% от китайците са наркомани - слаби и безволеви хора. В тази обстановка той гради нов Китай. Вярно, има грешки, има трудности. Но той върви по път, по който никой не е вървял. Не е разполагал и с достатъчен брой способни хора, на които да разчита напълно. Ако не беше направил Културната революция, днешен Китай щеше да е по-назад от Индия. През тези години жертвите от глад и болести в Китай щяха да са много повече от жертвите на Културната революция.

китай по-напред от индия ли е?

Тя Африка отдавна дръпна- вече 6-7 години там нещата се развиват. Африка не е континента, който всички мислят,че познават, опирайки се на впечатленията си от новинарски емисии от 90-те. Стартовото ниво е много ниско,но темповете са впечатляващи. Бизнесът "бягаше" /инвестираше сериозно/ в Русия /т.е имахме нарастваща симбиоза Изток-Запад, Европа и Русия/ затова и имаме цялата тази истерия със санкциите, стартирана от управляващите европейските страни американски марионетки.

Ти луд ли си бе?!?!? Африка си е в 15ти век от 15ти век насам!

Моля те, първо отчети,че говоря за високи темпове при ниска стартова база. Второ- почети из нета за икономическите показатели на африканските държави след 2000-ната. Една Руанда, която диванните разбирачи свързват само с геноцида, беше преди няколко години на първо място в класация на онези лешояди от Световната банка по темпове на растеж.

Всички китайци, с които съм говорел знаят за Шекспир повече от средностатистическия американец. Виж съмнявам се че американците знаят нещо повече за Мао освен че е враг.

ами не им трябва друго да знаят, да комунизма е враг и не носи нищо добро, Шекспир няма постулати, а най-добрата поезия в света, в името да Шекспир не са избити милиони ей тъп и див комунист стига лъга

Бизнесът обаче бяга към Русия и Китай- това също е факт. Светът е твърде сложен в наши дни,за да бъде обяснен полярно.

Към Русия?! А стига бе! Беше тя тая, приключи. Никой не е луд да инвестира в непредсказуема държава.

След разпада на СССР ЕС и САЩ инвестираха 700 милиарда ЕВРО за помогнат на Русия ,но предполагам че съжаляват. През ВСВ САЩ дадоха на СССР воена помощ за тогавашни $ 13 милиарда или сегашни $ 204 милиарда и какво стана след края на ВСВ СССР започна да им създава само проблеми.

Eстествено! Когато нормата на печалба го позволява, ще търгувам с Китай. Влагаш 1, печелиш 1000 и то от обикновени стоки ,не опиум.

Ти впечетлен ли си от броя на загиналите през войнишкото и септемврийското въстания? Пропорционално на населението на България жертвите са повече от тези 45 милиона в Китай. Мащабите са различни.

Жертвите на Септемвриския МЕТЕЖ , наложен от СССР, са 841 /има ги по списък в музея на Рев. движ. От тогава до АТЕНТАТА в Църквата Св. НЕДЕЛЯ комунистите избиха 800 Кметове и Бирници. Чак тогава е забранена БКП. За Войнишкия метеж са виновни Стамболийски и Р. Даскалов . Те са напоили войниците. Малко му беше на Стамболийски . Те го убиха приятелите му--Славейко Василев по нареждане от Р. Даскалов.

Извинявай,но предполагам си чел докъде е довел опиума Китай през 19-и век,нали? Жертвите са били много повече от 45 милиона,всичко това в името на интересите на Британската Империя- първата в света наркодържава. Колкото до полетата,споменати от колегата, и жертвите в процеса на унищожението им, можем да направим едно сравнение: След 90-те Русия остана с огромен брой хероинови наркомани- факт. До съвсем неотдавна годишния брой на жертвите от хероина там беше шестцифрена сума. В Афганистан за десетилетие Русия губи 15000 души,мисля, и опиумните полета са практически ликвидирани /това е общото между руснаците и талибаните;-)/. Както виждаш по-изгодно е демографски и икономически за една държава да води война,отколкото да допуска наркоразпространение на територията си.

А българските загуби са 73, през същото време.

Най-много ме впечетлява как за пет години от 1945 до 1950 Китай се справя с опиума и пласьорите му. От над един милион хектара с опиумен мак не остава и квадратен метър. Аресвувани и разстреляни са над 800 000 производители и пласьори на опиум а Британската Източноиндийска Компания е загубила най-доходния си пазар.

Не, не е британска, а е холандска!

Ама наистина защитниците на комунизма в тоа форум сте пълни идиоти бе.Бах маа м,у как не ви е неудобно да пишете такива глупости.Сега, то ГЛУПОСТА НЕ Е ПОРОК АМА ПЪК НЕ Е НеЩО С КОЕТО ДА СЕ ФАЛИШ БЕ руссские тъпаци.Не мога да повярвам че всички руснаци са толкова тъпи колкото вие у форума.А може би ако не бехте толкова тъпи,немаше да тръгнете срещу собствения си народ като защитавате чумавите в кремъл.Ама нали требва и да се яде... Гладно не се седи.Така че квито и глупости да ви кажат началниците, вие си ги повтарате безропотно.

Не знам какво е порок ( за всеки случай не ти определяш критериите), но че си пълен неграмотник и необразован човек - това е факт. Човек, който няма акъл да се научи да пише правилно на български и да се научи да изразява разбрано мислите си , не е за уважение. И не би трябвало да пише във форуми, независимо от темата. Но нали си анонимен...

И това ми изтри През онаа работа ми е кво мисли едно човекоподобие за мен.Пиша както си искам,както ми харесва.И го права не случайно.Права го с неква цел.Разбра ли ....Тоа ... админа ми изтри обяснението какво е комунизма щото съм бръкнал в ... на господарите му...За нещата дето само аз казвам,нема нужда да си грамотен...Хаха.Те са достатъчно стойностни и твоите правила задник не важат за мен... На местата на многоточията сложете квото ви позволява въображението.

Като преебрегнем правописа, смисълът остава 100% верен. А това е по-висшата цел на писмената реч. Дори брилянтна граматически и като правопис, една реч е долнопробна, ако лъже, ако вреди. А правописът не може да нанесе щети. В този смисъл мога да ти напиша само: ценостната ти система е осакатена. Грамотността започва от интегративността, което е пълнота и единство на човешки ценности. В човешките ценности знаенето на правопис е на едно от последните места. Но едно от първите е честността. Ти ги пренебрегна в коментара си, като се дискредитира сериозно. Добре че си анонимен. Аз бих отправил забележка до ценител, че обижда с думите си, което също е отстъп от водеща ценност. Но не го правя, защото аз също ви наричам тъпаци и макар да е самата истина, пак си остава обида. Но вие пък обиждате човешкия ген с долнопробния, който носите. Така че...

Един факт от "културната революция" и защо смятам дългите и предълги описания на нейните "зверства" основно за пропаганден балон: Цялата императорска фамилия на последният император Пу И, си преживява тая страшна революция. Самият Пу И, екс-император, достига пост член на централната планова комисия - преди Мао, да уточня - но при Мао умира от рак -никой не го репресира. Потомците на императорската фамилия до днес живеят в Китай.

Точно така. Повтарям- било е обикновена вътрешнопартийна чистка,просто мащабите са впечатляващи. Свършили са си работата и после са били унищожени,включително с използването на армията срещу тях. За останалите- присъди, разселвания и принудителен труд. ------------------------- През 2012-а в Тайюан се сбиха помежду си 2000 работника и срещу тях пратиха 5000 полицаи. В повечето държави това би се приело за гражданска война, а в Китай това беше инцидент между служители на едно-единствено предприятие;-).

Пичове, Четвъртата световна война ще се води между хегемоните Русия /и компания/ и Китай. Китайците не са много читави хора- играта "пре*би другарче" им е национален спорт. Комунистите ги вкараха малко в релси, но само малко. Лицемерието на азиатеца личи най-много в тази държава- това са лични наблюдения и не претендирам за мнение от последна инстанция. Хунвейбините... ами това са били протестърите на комунистическата партия,нищо повече. Дебилизирана тълпа, на която са обещани пълна власт и безкрайни права /над собствеността, свободата и често живота/ над живота на "враговете на народа". Хора,употребени за една вътрешнопартийна чистка,нищо повече и нищо по-малко. Известни са просто заради китайския мащаб на погромите им,но в Китай разходът на човешки живот винаги се е отчитал с милиони. Не свършват добре,както всички такива през вековете, почвайки от санкюлотите във Франция;-).

Пропаганда и манипулации. Ние като унищожихме всичко от миналото и взехме ценностите на ДЕМОКРАЦИЯТА к,Во прАим. Връщаме се в обора и мизерията.

китайците са един от най-жестоките народи всичките им съседи ги мразят от дъното на душата поробили са виетнам за 1 000 години сега им пресушават реките и строят изкуствени острови за да им превземат териториите всичко около доброто представяне на китай тук е пропаганда на комунистите

Оня ден не знам какво ми беше станало,но ей така ми мина мисълта КАК КИТАЙЦИТЕ УСПЯХА ДА СЕ ИЗПЛЪЗНАТ ИТ ЛАПИТЕ НА КОМУНИЗМА А РУСИЯ НЕ УСПЯ.КАКВО ВСЪЩНОСТ НАПРАВИ ДЪН СЯО ПИН.Щото той го направи.Той е мъжа в семейството.Дали е знаел какво ше последва или се е самопрекарал.Самопрекарал се,ама в полза на хората в китай.Как е успял да отнеме господството на една такава огромна група хора каквато е била комунистич. върхушка.Да не се лъжем, в китай няма комунизъм И НЯМА И ДА ИМА.КОМУНИЗМА ВИРЕЕ СРЕД БЕДНИТЕ НАРОДИ.А нещата в китай вече далеч не са такива.И просто няма как това да стане.И пак да питам как стана така че номенклатурата беше ...и аз не знам как да нарека станалото с нея.И защо в русия това не стана.Ми руските комунисти са еврей-може би това е отговора...Не знам.Но със сигурност знам че китай е 51 щат на америка.Хората в китай не могат да не си дават сметка че страната им днес е това което е, БЛАГОДАРЕНИЕ НА ЦИВИЛИЗОВАНИЯ СВЯТ.Не на комунистите.Щото те комунистите могат единствено да СЪСИПВАТ ВСИЧКО ДО КОЕТО СЕ ДОКОСНАТ.А твърде вероятно е комунистическта върхушка в русия нарочно да държи руския народ в нищета и мизерия ЗА ДА ГО КОНТРОЛИРА.КОМУНИЗМА ВИРЕЕ ПРИ БЕДНИТЕ.Богатия нема да ти се върже на глупостите за "класовата борба",или за това как "запада искал да окраде богатствата на русия".Хаха.И сигурно ше си ги завре теа богатства в задника. Огромните пари които запада НАРОЧНО наля в русия чрез цените на енергоресурсите,вместо да отидат за модернизирането на русия,за повишаването благосъстоянието на руския народ, отидоха за превъоръжаване.И сега отново света требва да харчи пари за оръжия.

ценителе ..Според МАркс комунизмът ще дойде в НАЙ БОГАТИТЕ общества. Много са ви сбъркани представите за комунизъм и съвсем обезмислихте понятията. Реално в света най-близо до комунизъм е САЩ.

И що го изтри това какво е комунизма а...Много ли ти дойде админче.Това е наука бе селяндур.А науката не можеш я затри,тъпо говедо.Май на некои им бръкнах дооста дълбоко в задниците.Да момче комунизма е доктрината на тъпите мързеливите,некадърните, ...на най низшето съсловие на едно общество.

Момче, ама ти наистина си ептен безакълен щом можеш да напишеш това: "....Според МАркс комунизмът ще дойде в НАЙ БОГАТИТЕ общества..." Вечно таа глупост свинара и къмпани я повтараха на времето,ама все пак той беше само един свинар от правец,акомпанията му беше от изтъкнати идиоти като "академик" тодор павлов и се такива титани на мисълта...

Глупости, лъжи и съскаща пропаганда, съчетана с инсинуации. Китай е централно-планова икономика, а културната революция колко е била кървава няма нито една конкретна данна - и ако съдя по аналогия с т.нар. "зверства на Сталин" е 98% пропаганден балон.

Горе долу по това време Европа изживя своята сексуална революция . Но 50 години по-късно призивите за свободна любов се превърнаха в призиви за едно полова любов . Така че не ги мислете Китайците , всяка революция изживява своя катарзис по различен начин !!!!!!

"Едно число, основа на всичко: - За две години Китай е произвел повече цимент отколкото САЩ за целия XX век. Това са 4.9 гигатона! - Китай има 4 милиона километра асфалтирани пътища. - Имат 300 000 моста в страната, като от тях 1000 са с дължина над километър! А в 2016 г. ще построят мост до Макао!!! - Всяка година автопаркът се увеличава с 20 милиона автомобили. - Всяка година се строят по 100 летища! Всеки трети ден в годината и хоп - летище!!! - Влакът от Хуанчжо до Хуян минава за един час 510 моата и 236 тунела със скорост 250 км/час. - За 30 години Китай е увеличил жилищната площ в страната 8 пъти! - След 10 години в Китай ще има 220 града с население над милион. И всичко това се основава на едно само число. От 2000 година досега в Китай са разстреляни 10 000 чиновника. Та това е числото - 10 000. За България ще стигнат и 1000".

а смяташ ли всичкото това ненужно мегаломанство как замърсява планетата, не само китай...

интересно ми е слагащите минуси за неузвими ли си считат от неща като климатични промени, глобално затопляне и т.н. в дългосрочен план и в краткоскочен план - рак, алцхаймер, паркинсон, множествена склероза, стерилитет и т.н. планетата е една

строителството и инфраструктурата са много хубави неща, стига да не са самоцелни. в случая правителството на китай използва принадената стойоност създадена от производството (възвращаемостта на капитала) и го инвестира в инфраструктура. не съм сигурен че това е най-добрата полза за този капитал, но се харесва на хората. и това има значение.

Мао Дзе Дун издума забележителни думи: "Какво толкова интересно намират историците в император Ши Хуангджи от династията Куин? Че погребал живи 460 учени за назидание на останалите. Ние погребахме 46 хил. учени да се блъскат с полска работа до смъртта си. Ние сме Императора!"

Културната революция се казва културна, защото комунистите избиха всички културни хора в Китай.

+ + +

поднебесната империя е на 4000 години , упадъка на империята е продължил около 200 години , но вече свърши и поднебесната се възражда с невиждани темпове та като се замисли човек колко са 200 години на фона на хилядолетната история на китаи .

Пожелавам ти да живееш щастливия живот на средностатистическия китаец.

абе селио , от няколко години работя с китаици и пътувам до китаи по 2-3 пъти годишно , няма див селски бек дето не е излизал от панелката да ми каже как живеят китаицие ами живеят в пъти по добре от теб

5-те канона на китайската древност: - Книга на преданията (Шудзин) - Книга на песните (Шъдзин) - Книга на промените (Идзин) - Записки за ритуала (Лидзи) - Пролети- есени (Чунциу) От тях съм чел само Идзин, където имаше тълкуване и указания за почти всяка ситуация в живота. Някои гадаят по нея. От останалите- само извадки. Древна, безценна мъдрост, която замениха за Червеното книжле на Мао ! И станаха в резултат добри слуги на белия човек. Или, според историкът на императора през IV век Ган Бао ("Соушъндзи"): "Щом всичките пет първовещества са нееднородни, народът пада низко."

чети българските поговорки, най голпмата мъдрост са те. Но понеже ги забравихме сме на този хал да сме последни в Европа по всичко.

БългАриец

"Един бие тъпана, друг обира парсата" ;-) "Един копа и плаче, друг тропа и скача" ;-) "Ум царува, ум робува, ум патки пасе" ;-) Кой как я нареди, пич, и нашият народ т'ва казва.

Където се държат мумии в музеи, няма цивилизация.

Съгласен. В британския музей в Лондон е най-голямата колекция мумии. Крадени разбира се, но какво да се прави, английска култура.-

по-скоро бяха хуни. И ние живеехме в социалистическо общество, но при нас никога не е имало извращения. В тези години, самите ние, гражданите на другите социалистически страни, осъждахме културната революция, страхувахме се от нейния полъх. Наричхаме всичко това просто - Маоизъм. Маоизмът беше най-реакционната форма на разбирането за властта "произтичаща от народа" и се използваше срещу народа. Ние възприемахме Културната революция като най-омерзителното и безпощадно мероприятие по това време - горенето на книги на масови огньове, студенти-хуни, нахълтващи в библиотеките на университетите, които за минути изхвърляха научната литература и я палеха на двора, арестуваха и направо избиваха неудобните преподаватели. Това си беше най0реакционния период на Китай, в който загинаха десетки милиони, но най-вече беше ликвидирана културната интелигенция. Този период е най-срамния и позорен период на съществуването на социализма в световен мащаб.

Така сте го разбирали щото е имало конфликт м/у руския комунизъм и китайския по онова време, най-вече дължащ се на т'ва, че за да се бетонира Хрушчов натири Сталин.

това не е най-позорното мероприятие в историята на Китай?

Да публикуваш статия срещу официалната политика на Китай си е проява на журналистическа смелост, поздравления за дързостта.

ХОРАТА СА КОНКРЕТНИ - 470 000 ДОЛАРА ПОДКУП ЗА ДЪРЖАВЕН ЧИНОВНИК - И ДАВАЩИЯ И ПОЛУЧАВАЩИЯ ПОЛУЧАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ СМЪРТНИ ПРИСЪДИ :))) ... СПОРЕД ВАС КОЛКО ПЪТИ ЩЯХА ДА УБИЯ В КИТАЙ МУТРАТА , ГАРГАМЕЛ , ХАМСТЕРА И ФЕСА ?

скоро време жълтурковците ще направят Културна революция в Москва. Седемнайста година наближава. Ще има 17 мига от пролетта.

И помни, розовото хапче се взима само по едно сутрин.

и В кИТАЙ Е ЕДНА МЪТНА И КЪРВАВА! гоЛЯМ НАПРЕДЪК В ИКОНОМИКАтА, БЛЕСТЯЩИ НОВИ ГРАДОВЕ, МИЛИАРДЕРИ ( МАЙ ИЗПРЕВАРИХА рУСИЯ ПО ТОЗИ ПОКАЗАТЕЛ) - и хора, живеещи в землянки,безмилостно унищожаване на природата, замърсяване не само у тях, но и по света с иконом политика.

И защо пишете минуси? Кое от казаното не е истина? Наистина ли тъпотията преобладава в този сайт?

Така ще е, докато преобладава мурзилажа по информационните сайтове. А дали ще го наречеш мурзилка или тъпанар, глупак, простак и невежа, или за по-кратко путюрашофил - няма разлика и няма да сбъркаш. Та така.

от драматична революция са достигнали до монотонно милиционерстване ..

"Богатите китайци се отнасят подозрително към сегашната обстановка и пращат парите и децата си в чужбина" Познато във ВСИЧКИ посткомунистически страни. Комунизъм няма, но си имаме комунисти- сиреч неофеодали, за които няма нищо свято. А в древността, когато са били велики, девизите са били други: - Щастие и спокойствие (дзя пин) - Висше начало (тай шъ) - Вечно добруване (юн дзя) - Сияйна хармония (хуан хъ) - Изначална радост (юан кан) - Установяване на възвишеното (дзиен джао) - Големият Феникс (юан фън) . . . . . .

Като каза феодали, разкажи ни да речем за Самсунг!? Въобще за който се сетиш азиатски тигър, дето не е комунистически. А и предложи комунистичексата партия на Китай да се прекръсти на посткомунистическа, щом ъ-ъ-ъ-ъ не са комунисти.....

БългАриец

А съ ли комунисти, според теб ?! Как беше основният им девиз: "От всекиго според способностите, всекиму според потребностите !" Да си видял това някъде да сработи ? Или, ако ти си с големи способности, а някой с огромни потребности. . . .

Е, тук не си прав! За да може един да си позволи да се наслаждава на всичко ,което включват девизите ,трябва поне десет да бачкат и да не се водят по тях. :-(

"бедствието" доведе до това Китай сега да е първа икономика в света. А ние бяхме трети производител на компютри в света и сега дори клечките за зъби внасяме от Китай.

А кой поръчва и потребява изработеното ?! Хунвейбините, може би ?!

потребява,кво не ти е ясно по този въпрос.

Да това беше трагедия за Китай! А сега ни застигна американската външна политика с ИД, Арабската пролет и други страшни събития, за които бъдещите поколения ще си спомнят със същата печал!

Настигнал те е дедовият. Колко милиона жертви има?

БългАриец

Уточнявам: на Дедо Иван дедовият :-) :-)

Дай да видим резултатите на трагедията. Преди културната революция 7% от китайците знаят да четат и пишат. 4 години след революцията 46% от китайците знаят да четат и пишат. Това е дало възможност на 25% от населението да учи и да има средно образование. Това са 250 милиона души. Ако някой си мисли че неграмотен може да сглоби iPhone да продължава да си мисли. Да, вярно е че 40000 образовани учители и професори преди всичко по литература и изкуство са били мобилизирани и изпратени в провинцията. И тъй като са били на ниво, училището в Китай е на ниво. То така и са го наричали официално: войната срещу неграмотността. Във всяка война има жертви. Та да напишем цифрите: 40000 пострадали, 250000000 спечелили. 6250 към едно. А туй че противниците и съперниците на Китай вият и мучат само показва че са го направили добре.