Честваме 140 г. от Априлското въстание

На 1 май (по нов стил, 20 април по стар стил) се отбелязват 140 години от избухването на Априлското въстание.

Обратно в новината

Коментари - Честваме 140 г. от Априлското въстание | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Ама никъде не се разбра, че честваме кръгла годишнина и юбилей. Да не накривим феса на Ердоган и ХК. Под знака на толерантността или по-точно казано на забвението мина годишнината. Срам.

Защо им беше на българите(гяурите) Априлско въстание, след като сега се надпреварват да емигрират от България - или поне да изпратят децата си навън и да им пожелаят никога да не се върщат. Българите(гяурите) 25 години не могат (или не искат) да подредят държавата си, а чакат някой друг да го направи това и те наготово да заживеят в уредена страна. Българите(гяурите) не спират да оплюват институциите си или всеки захванал се с политика, като си мислят че така полагат по добри основи за държавата си и за бъдещето си. Гнусно е да си българин(гяур) !!!

Честваме 140 г. от Априлското въстание което показва че българите не са били доволни от османското съжителство което някои мастити професори се опитват да прокарат в учебниците по история.

Трябва да се чете, а не да се плямпат глупости писнани на руска пишеща машина. Съвсем логично и нормално е да се използва израза "Османско" защото държавата се нарича Османска, а турската нация и народ се появяват през 1923г.

Вижте, какво драги братя и сестра българи! Ако имаме желанието да сме една модерна нация, която иска да развива високи технологии и пазарна икономика трябва просто да забравим за миналото! Какво значение има, че нещо се е случило преди 140 години? Никакво! Това са били едни други времена, когато тук е било друго управление, друг икономически модел и т.н. Сега вече сме в ерата на икономическите борси, където всеки се бори за оцеляване! Всеки има компютър пред себе си и всеки иска да прави пари, а не да си спомня за това какво е било, преди да се родят баба му и дядо му! Така, че няма за какво да роним 1000 сълзи, че преди не знам си колко време убили 100 000 българи... Ами имало и защо, убили са ги! Гледайте напред, към бъдещите технологии, към новите предизвикателства за икономиката, към технологиите... Миналото ли ще ви ги донесе, питам аз? Не, много ясно! Миналото е нещо, което не е модерно и което, освен това, ако говорим за България е под руско влияние! Е, да но ние нали искаме да сме западно общество? Значи просто трябва да забравим за Русия и за миналото, свързано с нея! Всякакви исторически паметници, които напомнят за това време трябва да се премахнат и на тяхно място да построим офиси на фирми, защото иначе как ще искаме инвестиции и модерна икономика? Няма да стане! Какво ще си помисли всеки един американски милиардер, който дойде тука с желанието да инвестира в нов завод, да речем и види някакви сгради от 19ти век? Ще си помисли, че е попаднял някъде в Сибир и с първия самолет ще си тръгне, разпространявайки на всички други като него, че тук сме още в каменната ера! Е, после има да се чудим защо има безработица и защо младите бягат! Ами ще бягат и още как! То даже ме учудва, че все пак има някой, който остава! Модерна икономика, това му е майката, не циврене по форумите, колко сме били велики не знам си кога...

Ей, джагал нещастен, турски платен троллллл! Виена, Париж, Брюксел Хамбург...и всички европейски градове със стари сгради да не би да са ги съборили, заради офиси, бе, прозрачен елементарник, прост?!!! Успелите народи и държави тръгват от МИНАЛОТО СИ КЪМ БЪДЕЩЕТО. Няма бъдеще без минало!Ти ли ще ми кажеш дали ще забравя дядовците си бе, тъпанар? Я си разкарай феса, барабар с пискюла от тук!!!! Ходи да го обясняваш в Турция на неоосманистите да не гледат назад, че белият свят им е приготвил същия къч като на Садаам и Кадафи.

шалвар с шалвара! ибрик прост!Ти погледни и виж Ататюрк, а не да ми казваш аз какво ще гледам! И виж забрадките в Анадола! Гледай и филмите, не изтървай БТВ-то, дето се колят и човешкия живот е нищо за твоите идоли - струват колкото едно агне за курбан. Ама да не си мислиш, че тук ще е така!!! Тук брат брата не убива, племенника не поръчва убийството на вуйчо си, който го е отгледал. Тук няма такива работи - братчеда го направил бебето на сестра му, а дядо му го отгледал. ЯСНО???

Че всъщност сме се освободили сами и много по-отдавна от официалното. Сетне просто едната империя замени другата! Четете записките на адютанта на Гурко - как хамбарите на "раята" пращяла от зърно и в оборите блеел тлъст добитък, как засмени напращели булки ги посрещало с китки и чисти бели блузи и сукмани.....На фона на крепостничеството и голотията тогава у тях, тук направо им се е сторило, че са на Марс! Те и досега имат подобна нагласа и гледат да си пробутат русокосите никаквици насам.

Историята е такава,каквато е. Априлско възстание е имало.Колкото и да не се харесва на пронатовските и протурски тролове из форумите.Да,лошо организирано,по български-не масово,но е имало.И хиляди българи,са участвали.Десетки национални герои,са пожелали Свободата пред"прекрасното мижитурстване"под султанската чалма.Факт.И добре,че има няколко български града,под Балкана,които измиват срама от очите на днешните политици и българи,които всячески променят историята,само и само да са в тон с популярната протурска политика. Априлското възстание и потушаването му са факт.Както и обесването на Левски.Както и съдбата на Петлешков,Волов,Бенковски,Ботев. Дайте,в името на съвремието,да ги изтрием от историята и паметта си! Не знам,колко са общо жертвите от наша страна,след Възстанието. За жестокостта и терора-чел съм. До всички,които много се кефят на една особена позиция-"добре,свръх добре сме си били в Османската Империя".....моля,запознайте се с историята на тракийските българи от 13.7.1913г.Прочетете,разберете,осъзнайте.За какъв геноцид иде реч.Пък после възхвалявайте.....

Априлското въстание е продължение на деото на Васил Левски, който е искал БЪЛГАРИЯ САМА ДА СЕ ОСВОБОДИ!

Излъченото, преди час по БНТ честване на 140-годишнината от Априлското въстание беше един истински урок по родолюбие! Адмирации за Кмета на Панагюрище, за всички панагюрци- истински патриоти! Хвала на вас- българи!!! Прекланям се пред вашия дух и родолюбиво чувство!

СЛАВА НА ВСИЧКИ ЗАГИНАЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ!!! ПОКЛОН ПРЕД ВЕЧНАТА ИМ ПАМЕТ! НЕ ТРЯБВА ДА ИМА РАЗДЕЛЕНИЕ, ЗАЩОТО НАШИТЕ ПРЕДЦИ СА УМИРАЛИ ЗА ТАЗИ ВЯРА, И НИКОГА НЕ СА СЕ ПРЕДАЛИ!!! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!!!

А турския посланик и "българолюбците" от ДОСТ и ДПС и те ли са в Панагюрище?

скоро ще имаме майско едини и пиини щот сичку билу 6 тугаз)))))

Априлското въстание е потушено с много кръв, но предизвиква за първи път света да обърне внимание на България. - айде бе че нали било мирно съжителствуване --я кривоустата да ни разясни

Мъди.....таковата,ти си ПАЛЯЧО.

В България от край време историята се разглежда от литературна гледна точка и "епохалните" исторически открития са я "Време разделно", я "Капитан Петко войвода",

Я като лаборантина от Драгалевци, роден от червената звезда на АОНСУ. Я като мавръританец - подобрител на генетика :-)))

Литература,няма го Чудомир да ги запамети(теб,ББ.РП и т.н.) за историята и поколенията ще ги забравят.

Нека уважаемият Митрополит Николай да обясни "противоречивостта" между Празника и най- високата изява на Национално-освободителното движение на българския народ, а Светият синод на БПЦ и богословите да изкажат своите становища.

а бе на коя дата е започнало си е ясно! защо е започнало също е ясно кой го е започнал , също се знае а колко е продължило , някой ще спомене ли?

Борчески Пловдив, или Пловдивска епархия, миряните, хората ни било вярващи или не според мое скромно мнение не заслужаваме и с нищо не сме предизвикали това унижение или божие наказание - разпопен, в ухолство самозванец Николай.

А ние, посетителите и читателите на този сайт, с какво сме заслужили да четем малоумните ти, неграмотни и несвързани логически словоизлияния? Остави го Николай, оправи първом себе си. Издялай своите трески, след това вади клечицата в окото на брата си. И , хайде, какво чакаш, бягай, че ще изпуснеш Националната лотари,я Под прикритие или другите индийски бози. Скот с промит мозък.

васо ма , ти и от черковните дела ли отбираш ма?

Още кои векове -16 , 17-ти Падишахът е правил сериозни опити да Обедини Европа от Босфора до Атлантика??! Ама насила - хубост не става. Още не е узряла Общоевропейската идея!

Картината става пълна , като до еврогей поставим и ..ибрик!?

от най-големите в човешката история, а на изток достига доста далеч от Босфора, до Каспийско море, виж в НЕТА какви територии е обхващала.

Земите на българита са се простирали от китайската стена та до Атлантика и тези земи не е имало роби, защото и покорените народи сами са ставали час от народа и войни от армията на този народ чието име днес носи здържавата ни!

Младите, помнете. Англия е най-големия враг на България. Мръсните англичани са го доказали и доказват и сега. И четете история, но не съвременни книжки.

се позамислиш, най-големия враг на България са самите българи, особено днешно време.

които благославят човека скубал България с "братска" газ по над 500$!

напълно съм съгласен с вас но като допълнение щте добавя и франция.това са двете страни англия и франция които са подържали турската империя те са я подържали като са продавали на турците най модерните пушки за то време английско производство и оръдия и естественно обучавали турската армия на военна тактика .и в за всичко това естественно седят евреите от англия и франция .защтото е заложено в английската политика славянските народи да бъдат разделяни .погледнете само историята и даже сега като запъдът оплюва путин и росия и мисля че донякъде успяват

А американците са продавали на руснаците пушки-Берданка е американско производство. През втората световна същото е станало-камионите с които руската армия окупира България са ДОДЖ!

Вижте сега, простичко е - за дати по стар стил в периода на Априлското въстание се добавят 12 дни за да се види, кой ден е по сегашния (Грегориански) календар. Т.е. Априлското въстание е обявено на 20 април, ден, който сега е същият (еквивалентен) на 2 май. За дати по стария стил след 1900 г. (до 2100 г.) се добяват 13 дни - напр. 1 януари 1900 г. по стар стил е 13 януари януари по сегашния календар. Това е. А отбеляването на Априлското въстание днес е в резултат на решението на общината да се "пренесе" възстановката с 1 ден - за да бъде в ден, когато и без това хората почиват (заради Великден).

ivo10

За да няма проблеми, по-добре е Европа да мине на древнобългарския календар - най-точния календар.

Поклон пред Левски, но той не е бил наясно със силата на Турция. Силите на ТР и Българските въстанници са били неравни и не е било възмоно Освобождение. Сърбия и Гърция са се освободили като са имали Автономия дадена им след турски загуби на войни с Русия. ТР империя има ресурси и може да поруши БГ въстание дори да избухне във всички рев окръзи. Левски не е бил наясно с помощта на Англия за ТР.Дори 500 000 Армия на 2 фронта едва побеждава ТР та книжните фишеци на крамъклийките на 1000 българи ли ще победят.

Англия дава флот, а пари дават едни други- 50 000 ТР армия изклала Босна да бъде прехвърлена срещу Руската армия. Същата при сблъсъка с Предния руски отряд 8 000 души с БГ опълчение го разпердушва в боевете при днешното село Калитиново-/ Сам знаме /и опожарява Ст Загора, като цялото БГ население 15-20 000 без избягалите е изклано или продадено на едни Венец. активисти. Ясно е какво е щяло да стане с Априлското въстание ако е избухнало цялото. Без чужда помощ БГ не е могла да се освободи. Незачитането на руската помощ и Оскверняване имената на падналите за Свободата на БГ руски, фин, рум войни и бг 0пълченци може да го направи само един много прост народ, който отново ще бъде поробен и заличен. Освен това и кьоравият е разбрал, че всичко се решава с оръжие и сила, а БГ си смачка Армията и вкарва меки китки и жени в остатъците и. Значи Акъл Йок. И каква е файдата от изучаване на история?

Венецианският хелзински комитет е бил доведен от Помпей около времето на Спартак- 60-70 год преди Хр. Това са били тарикати изгонени от Египет. Тия същите са шмшкерували 16 века, трупали пари и 1620 -1680 купуват Холандия и после Англия и създават основите на колониалното робство:Едни ще царуват, други ще робуват, а те ще броят парите, които само те могат да печатат. Ако някой се опълчи пращат му Внезапна Пролет по Димитровден.

Стига с тия простотии, бе! Априлското въстание е било през април, не през май!

И какво от това - сега е през май. Спомни си - по времето на соц-а отбелязваха Октомврийската революция в Русия през ноември. Това са си астрономически изчисления и календари.

Дигай се Народе отново под хоругвите на Бойко войвода и запасвай оружие в хвърковатите чети на Герб за да изметем тази гнусна потурнашка сган на костов,доган,кумунягите и сидеров дето смуче 25 години българска кръв! ДОКЛЕ Е МЪНИЧКА ЗМИЯТА, ЕЛАТЕ ДА СЕ СЪБЕРЕМ, СЪС КОЛ ДА И ПРЪСНЕМ ГЛАВАТА, СВОБОДНИ ДА СЕ НАЗОВЕМ, ВЪВ ГЕНЕРАЛА СЕ КЪЛНЕМ!!

Ми то в Герб все комсомолци и пребоядисани комунисти, а Генерала е пръв приятел с Маджо и на разни добри хорица като Румен Пашата , а в Парламента все приемат закони в интерес на Маминото

На една дата се честват: Ден на труда, Априлското въстание и Възкресение, което е възраждане, прераждане, символично казано.

1поп кръстю - предателя на апостола Левски 2.Ненко -балдювеца- предателя на оборище 3.дядо Вълю Мечката -предателя на войводата Бенковски 5.Спас хекиминина- предателя на хилядника Петлешков 6.Волен Сидераста юродивеца- предателя на апостола Бойко.

Бойко - предателят на България и българските интереси!

Поп Кръстьо не е предал Левски! И това се знае, и е доказано! Опреснете си познанията.

Няма начин да ги опресни - чукча-та е писател, той не е читател... :)

ivo10

Поп Кръстю не е предавал Левски. Левски е заловен случайно, поради съмненията на едно заптие. Ако беше предаден, турците щяха много добре да знаят кого са заловили. Истинският предател на Левски е Димитър Общи.

Ако , българският народ не се вдигне отново на въстание против американско-турското управление ,ще излезне че Априлското въстание е било напразно !

ГОВОРЯТ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ БЪДЕЩЕ НА БЪЛГАРИЯ!

Европа скоро ще бъде ислямска - такова бъдеще не ми го хвали!

Че кога минаха 140 години? 4 поколения и все още сме си рая!

където да споделяш лични тайни!

Е ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ДЕЛОТО НА ВАСИЛ ЛЕВСКИ, КОЙТО Е ИСКАЛ БЪЛГАРИЯ САМА ДА СЕ ОСВОБОДИ И Е ДАЛ ЖИВОТА СИ ЗА ТОВА! ЗА ТОВА ДО СКОРО НЯМАШЕ БУЛЕВАРД КРЪСТЕН НА НЕГО. ЗА ТОВА ЦЪРКВАТА НЕ ГО Е ПРОВЪЗГЛАСИЛА ЗА СВЕТЕЦ, А ПРОБУТВАТ РУСКИ ТАКИВА, КОИТО СА ИЗБИЛИ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ СТОТИЦИ ХИЛЯДИ, А НАКРАЯ НА ЖИВОТА СИ ПРИЕМАТ ИСЛЯМА!

Априлското въстание избухва на 20 април. Затова с еказва Априлско , а не Майско въстание! Хубаво е все пак някога да разберете , че няма стар , няма нов стил.Има Юлиански календар до 1916 и по този календар събитята са станали на съответната дата по този календар. Така че , днес чествуваме Велик ден. Христос Воскресе!

Прочетете книгата на Давутоглу от 2001г. и ще ви стане ясно, че Турция иска да "купи" България и да се приключи със сагата. Там счита, че целия балкански полуостров е турска губерня!

потвърждавам. Чел съм малко. Книгата я имаше в един общински кенеф но повечето страници липсваха...

Украйна, дори даде пари на Янукович предварително, НО НЕ БЕШЕ ПИТАЛ УКРАИНЦИТЕ!

Те вече си я купиха. Само бг народ още не го е осъзнал.

ivo10

Не се знае големите фондове за изкупуване на земя в действителност на кого са. Може да стане като земите на палестинците изкупени постепенно от евреите. Турците и евреите са като братя.

Някой тука е ползвал псевдонима -историк-за да напише--по добре Турция за съюзник отколкото Русия за окупатор ----декларирам--това не съм аз Преценявайте бъдещето така --съдбата на българите в ЕС --или Велика Турция --или панславянска Русия --избирайте

Винаги се е чествал 3 май!!! 20 април - 3 май!

"Байо Либене, дочувам ,че ти и онази лудетина Ботйова искате да доведете миризливия казашки ботуш у Булгорско. Ако туй е тъй, лично с моите кунки ще ви изрежа чепките."

НЕ ЛЪЖИ БЕ БЪРДУК СПУКАН !

Според вас соросоидите Левски сигурно е предпочитал миризливия турски цървул, така ли?

Писанията на оня предател, Иво Инджев ги знаем, измислете нещо по-ново.

Искаме информация как отбелязват Априлското въстание "българските" партии ДПС, ДОСТ и тази на Корман Исмаилов...

Батак е било първото селище, което се е въоръжило.Определен е за център на въстанието в този край от Г.Бенковски. От Пещера,Брацигово,Радилово,Банско, Разлог, Неврокоп, Драма не е дошъл никой. В същото време Стамболов е перкал кючеци, пардон чалга с циганките в Търновските лозя

СПОРЕД МЕН ГЕОРГИ БЕНКОВСКИ Е ПРЕДАДЕН ОТ ЗАХАРИ СТОЯНОВ :(((( И ЗАТОВА ТУРЦИТЕ ГО ОСТАВЯТ ЖИВ :))

Правилно ! .. И ! - Никакво преговаряне !!!

И Господ от свода, през гъстия дим, гледаше на всичко тих, невъзмутим...

априлското въстание е като деветосептемврийското! малко участници , неясни цели и загуби за нормалните хора! във вторият случай руснаците са дошли навреме, за съжаление!!

Потомък на чорбаджийското предателско племе.Анатема !

целите и загубите са далееееч-далеч от възможностите ти за мислене.....!

ДА ПРЕБЪДЕ БЪЛГАРИЯ!ПРЕДАТЕЛИТЕ, НЕ ТРЯБВА ДА СЕ ДОПУСКАТ ДО ТОЗИ ПРАЗНИК!А ТОЗИ С РОЛЕКСИТЕ ВЪН ОТ СВЯТАТА ЦЪРКВА!АМИН!БОГ ДА ПРОСТИ ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА НА Б Ъ Л Г А Р И Я !!!

шматко пий си редовно аповете и въри пак на доктор мое объркал дозата или си фес гнусен

има една малка забелжка - имената на предателите не трябва да се трият а да се помнят и да се сочат с пръст техните наследници. Да си вземем поука и да ги знаем кои са. Нека не се трият имената и на предателите от последните 25 години.

Тоя Николайчо да не се обажда много. С действията си показа на всички какъв Божи служител е!

someone

хубав празник, но чудно ми е защо сме чакали 500 години да възстанем? мисля, че за 500 години народопсихологията е необратимо увредена - все гледаме да се кланяме на някого - според интереса.

България ще пребъде! А глупаци като теб дълго ще се чудят какъв е тоя корен як!

someone

корен як - прочети последните демографски данни. 2 по смъртност в света.

Въстания е имало горе долу през 50 години. Прочети малко история...

ТОЯ НЕ БЪЛГАРИН НИКОЛАИ НА КОГОТО КАСАБОВ ПОДАРИ ФЕС ТАИНО СИ ГО НОСИ И СЕ ОГЛЕЖДА НА ОГЛЕДАЛОТО КОЛКО МУ ОТИВА.

д'ба и нещастниците килимявки! Къде беше вашия христос в Батак? Къде беше вашия христос през 500г робство?! Къде!!???? Тези паднали през Априлското Възтание са на СВЕТЛИНИ ГОДИНИ по важни от христос и сторили МИЛИОН пъти повече за България от колкото вашето еврейско момче...да не говорим че никога не е стъпвал в България дори или по тези земи.

Това, че нямаш сензори за РЕАЛНОСТТА, те прави бого'борец. Не мисли така за Невидимото. Аз като кръстен християнин, и до сега не мога да се освободя от атеизма си. Над България БДЯТ три Същества, на първо място, Господ българина, някогашния Йешуа бен Йосиф сегашен Иисус Христос, застъпникът за България пред Бащата-БОГ Свети Иван Рилски. Колкото и лошо да става тук, то не ще е с власт, която да има сила да погуби нацията. И ВЪПРЕКИ ВСИЧКО, С БОЖИЯТА ПОМОЩ БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ ВЕЧНО. ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ. И НИЕ ЩЕ ВЪЗКРЪСНЕМ, ОТ "Деветия кръг" на АДА-БЪЛГАРИЯ.

Ей, добре , че няма възстановки в Плевен!!! То, какво да покажем ,освен да Гръмнем Тотлебеновия вал? И водата си е доста , много реално ще се получи!?

доста често има такива възстановки. Виж в Мизия какво стана!

защо не го оставим както си е било тогава - на 20 април..или винаги намираме подтекст и се правим на новатори.

Пак словесни диарии! Били изпратени "жандармерийски отделения"!Това е все едно да кажеш, че Цезар са го убили хората му от "специалните служби" или от НСО.

А какво пречи възстановката да бъде направена на 30 април-събота??! Това си е и ден за помен и панихиди!!!