Волтова дъга от срязан кабел обгори 4-ма в ”Лукойл Нефтохим”

Четирима работници обгоряха тази сутрин при подмяна на аварирал кабел в "Лукойл Нефтохим" в Бургас. Двама от тях са транспортирани във Варна и има опасност за живота им.

Обратно в новината

Коментари - Волтова дъга от срязан кабел обгори 4-ма в ”Лукойл Нефтохим” | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

До всички пичове, които цял живот са си играли с батерийки размер ААА, но знаят всичко за тока: При напрежения от такава величина не можеш просто да се приблиш нехайно към кабела с една джаджа купена от LIDL и тържествено да обявиш "Ураа, тук не е под напрежение". Има цял ред мероприятия по изключване, обозначаване, оповестяване и обезопасяване преди да се започне работа. Изключват се консуматорите, прекъсва се подаването, означава се с табела "Не включвай! Работят хора", заземява се и т.н. Това не е като ремонтираш котлона на баба си.

Преди да се реже кабелът се пробива със специално устройство, за да се докаже, че не е захранен.

Режеш силов кабел под напрежение?!? Това показва колко сме тъпи, тъпи ,тъпи! Нима не е имало ел.техник, които с едно просто устройство, струващо левове, е могъл да предвиди, че има напрежение. И този техник не знае ли, че при бавно отделяне на парчетата неминуемо ще се получи волтова дъга. Не се ли е замислял защо са ел.ключове които щракат и защо щракат? Ако е имало "специалист" него трябва да съдят, а не фирмата.

Ехий тия ги е отпрал 6КV обаче са попаднали в правилната клиника. Преди време имаше подобен случай и на летище Варна всички отърваха кожата.

Хайде някой да коментира какво е волтова дъга,тия ходи ли са на училище или са ги наели от гетото.Много години работих в сериозна фирма,при спиране на тока до 30 минути пускаха 1 000 киловатавия агрегат.....разкачване на токопроводни шини....после обратно.Радвам се че съм работил с професионалисти.

тия "ходи ли" са на училище ?! Защо питаш? Май самия ти не си ходил ..

И ти си един професионалист...освен ако не работиш някой АЕЦ :) 1000kW=1mW

Не съм работил в АЕЦ.Работех в една фирма с непрекъсваем режим на работа.Генератора е Мицубиши....само горивото му е 500 л/час.Здраво нали.Но ни е спасявал при виелици и всякакви метерологични ситуации. 1 000 киловата:))) стигаше само да поддържаме пещите в режим,всичко друго спираше.

Just for the record 1000kW=1MW (Mega Watt) 0,001W=1mW (mili Watt)

При всяка злополука, има човешки фактор. Съдейки по възрастта, са били опитни, така че тезата за невнимание, е най-вероятна.

Къде е сега нашия любим преватизатор Иван Костов , стой си някъде натопло и си брой милионите , а ние сърбаме попарата на разни руски олигарси изкупили заводите във България ...

гольо, ти що не си купи завод?

"прEватизатора"? Само такива ''грамотници'' плюят срещу Костов!Как е продаден Лукойл е едно, а как после се контролира е съвсем друго! Поне го продаде на нормална цена, докато БТК беше буквално подарена!

Еее няма да спират тока я ! Кво са 5600 Волта. Наште електричари са изолирани в мозъка. Ако спазват EU процедурите 3 дни в бумащина ще минат !

Ще парафразирам (а не перифразирам), за да не ме триете: "Докато чичовците с петцифрени заплати извършват фелацио и аналингус на руските си господари, тровят цял 200-хиляден град и нехаят за работниците, ще е така."

Да ве този нефтохим бая мирише още от магистралата.

Ако не се лъжа,тези работници подлежат на ежедневен инструктаж за безопасност - особено важен щом става дума за електричество. Отговорност носят шефовете по вертикала - догоре.

При такива изгаряния се получава и метализация по кожата от изпарилият се метал. Много боли и заздравява трудно.

пак повтарям не може от волтова дъга от кабели при рязане да се получи изгаряне на 4 ма души!! Тук може би кабела е рязан във атмосфера в която са се образували взривоопасни и запалителни газове и при рязане от дъгата се запалва газа и обгаря 4 ма души ...до мен е горял кабел при възникване на късо съединение и дъгата беше висока 1 м. и с диаметър почти 6 см. беше като мечът на Дарт Вейдър и като тръгна така дъгата по кабела изгоря цели 10 метра докато сработи ел. защиитата в ел. подстанцията...занимавам се с електричество от 43 години...

работници са пострадали, защото не са заминали за Германия, Австрия, Норвегия, Дания да работят!Там, координаторът по безопасни условия е - инженер по конткретнта специалност, а не филолог, икономист, юрист или ландшафтен архитект!!!!!!!!!!

Ааа , така ли ви учат вече в конското училище, значи ако не е инженер , не знае че по тея кабели тече 5000 волта ток.

честно казано не е никак сигурно че са инженери, работя в англия от години и много мога да споделя. аз сам инженер с над 10 години опит в енегертиката и съм се нагледал на много грамотни и неграмотни колеги, но с нивото на образование тук сам меко казано изненадан непрятно.

Защо ги транспоетират с линейка?Къде са шибаните хеликоптери.Каква е тая грижа за човека.Само си представете 50% изгаряне и два часа да го друсат с линейка.Срам ме е от нашите управляващи та чак ми се плаче.

А задаваш ли си въпроса колко време е необходимо един хеликоптер да излети от София, да отиде в Бургас, а от там във Варна?

Че в Бургас нямат ли си хеликоптери ????

Защо от София?

Един бивш здравен министър, когато закриваше болниците обеща: всички болни до два часа да бъдат пренасяни с хеликоптери до най-модерните здравни заведения в България. (разбирай там където работи той-за да му е по- високо заплашането). Сега бих го изправил до стената с искане да плати за хеликоптер или...

по-меко щеше да е с лодка през морето , ама докато я намерят ...

много съжалявам за работниците- дай Боже да се оправят бързо, а на приватизаторите,които замаскираха народа с бонови книжки пожелавам да ги сполети това което заслужават

вероятно е,че много ромски фирми "печелят "непрозрачно обществените поръчки за ремонти,за което се отделят много милиони ,уж за "интеграция" на ромите,но най-вече защото искат да присвоят над ?80% от стойността на ремонта напр училище,болниця,летище ,завод ,за да си строят замъци +за луксозни возила ,както вече четохме през годините ,и това стигна до ЕК. ОСТАВЯТ МИН СРЕДСТВА ЗА САМИЯ РЕМОНТ ,И "ИКОНОМИСВАТ " ОТ УРЕДИ И МАТЕРИАЛИ,ОТ ЗАПЛАТИ И ОТ КВАЛИФИКАЦИИ ....ЗНАЕТЕ ЛИ,ЧЕ ДОРИ М ЛИДЛ ПРОДАВАХА УРЕД ,С КОЙТО ДИСТАНЦИОННО МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯТ 6 ВИДА МАТЕРИАЛИ ЗАД СТАНАТА -МЕТАЛ,ДЪРВО И Т.Н. БЕЗ ДА СЕ РЕЖАТ КАБЕЛИ ?!

Фирма ПМУ няма нищо общо с ромите. Беше създадена като държавна фирма-подизпълнител на НХК и сега като частна пак си работи основно с Нефтохим. А тук обществени поръчки няма, тъй като завода е частна руска собственост!

костофф е виновен *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Некомпетентни работници срязват кабел с високо напрежение и ги откарват в друг град,който е на 2 часа път.В джунглата по-имат шанс да оцелее човек отколкото в България.

А защо високото напрежение не е изключено? Ще кажете, непрекъсваем процес и прочие, но...вероятно е имало начин да се сведе риска до минимум.

Защото "компетентните" работници са срязали не кабела, които трябва.

Не може от волтовата дъга от срязан кабел 20 000 волта да се обгорят 4 души и то един с 50 % изгаряния.Това е лъжа, абсурдно е, защото при късо съединение при рязане на кабела ще изключи вид защита от къси съединения, а дори и защитата да не изключи не може да се получи такава голяма дъжа че да изгори 4 души! Тук се крие нещо..аварията е по голяма, може би някакъв вид газ образувал се от трансформаторно масло при изпарение да е предизвикал взрив от искра или цигари или огън...ще се научи какво е станало

Ми защото е по бързо да ги закарат до Варна, отколкото да строят клиника за изгаряния в Бургас, бе...

НА БОЛНИЦАТА ДА СА ОТИШЛИ ЗА "РЕМОНТ" ...Толкова много милиони за "ремонт" изплащат болниците ,че не остава за самата дейност на болниците ,и сумите са обикновено такива,че с толкова пари може да се построи и оборудва цяла нова модерна болница по света,не и у нас ,заради организираната престъпност и нейните неразкрити кражби ,невърнати и невъзстановени целеви средства

Преди години НХК беше закупило клинотронни легла за бургаската болница именно за такива случаи, но ги иззеха за София за да одслужват повече хора. А колкото до барокамери има и то от много години, но те не са за непосредствено лечение на изгаряния, а за последствия от тях!

В Бургас имаше отд.по кожни изгаряния-защо го закриха?

Тези с изгарянията, често ги слагат и в барокамера. Може това също да е причина да ги транспортират до Варна. По едно време искаха да закупуват барокамера и за Бургас ама не знам до къде я докараха.

Докараха я, ама не до Бургас :)

Не са некомпетентни работниците, а ТБ-то и шефа на групата. Като ти кажат режи-режеш. Не може да се работи без да се довериш някому.